Fantastic Four

Na een poging in de jaren '90 (die niet eens in de bioscopen kwam en eigenlijk alleen gemaakt werd om de rechten te behouden) en een poging in de jaren '00 (die wel bekend was maar campy as hell) is het nu aan regisseur Josh Trank (Chronicle) om de ultieme superheldenfamilie nieuw leven in te blazen. Zou het na drie pogingen eindelijk gelukt zijn om dit viertal succesvol te vertalen naar het witte doek?

Centraal figuur binnen deze familie is Reed Richards (Miles Teller, Whiplash). Al sinds zijn jeugd droomt hij ervan om mensen te transporteren van de ene naar de andere plek op aarde. Per toeval stuit hij tijdens zijn experimenten samen met Ben Grimm (Jamie Bell) op een andere dimensie. De familie Storm pikt dit snel op en Reed mag in het geavanceerde lab in de Baxter Building aan de slag. Hij krijgt hierbij assistentie van einzelganger Victor von Doom, Sue Storm (Kate Mara) en Johnny Storm (Michael B. Jordan). Bij hun eerste trip naar een andere dimensie gaat het gruwelijk mis. Ze komen ieder terug met bijzondere krachten, zoals Mr. Reed die een elastisch lichaam heeft gekregen of Sue die zichzelf onzichtbaar kan maken. 

Fantastic Four Reed dimensie

Mogelijk heb je al ergens gelezen dat de productie van deze film geplaagd werd door moeilijkheden. Het schijnt dat de studio zich steeds weer met deze film bemoeide. Dit leidde zelfs tot een (reeds verwijderde) tweet van regisseur Josh Trank waarin hij excuses aanbood. Of dit allemaal waar is, zal de tijd leren. Feit is echter wel dat de nieuwe Fantastic Four een draak van een film is. Er is heel weinig goed aan te praten. Ten eerste zit men er helemaal naast als het om het tempo van de film gaat. Het eerste uur is saai, onnodig en traag. Het experiment wordt zeker drie keer getest voor onze helden zelf gaan. De film zou dit nog goed kunnen maken als de set-up ergens toe leidde. Na een uur gebeurt dan eindelijk het ongeluk, waar iedere kijker al vanaf de start op zit te wachten. Nu is het tijd voor de pay-off. Maar die komt niet. In een rare twist is de film een halfuurtje later ineens klaar. 

Verhaallijnen die in het eerste uur worden opgezet worden niet toegelicht of uitgebreid. Het is alsof iemand ineens dacht: dat zijn allemaal goede punten voor het 2e deel, maar nu is het tijd voor de climax van deze film. Ineens is daar de villain van deze film en dienen de Fantastic Four vrij snel als team samen te gaan werken. Dit laatste half uur heeft zo weinig met het eerste uur van de film te maken dat bijna iedereen de derde akte zonder het eerste uur kan volgen. Als je weet wie de F4 zijn is dit prima te begrijpen. De film lijkt daardoor erg op een tv-pilot, alleen is er niet volgende week een tweede aflevering. Het is zelfs maar de vraag of er een tweede film komt.

Fantastic Four The Thing

Het is allemaal ontzettend jammer. De film zit boordevol jong talent. Aan de cast ligt het dan ook niet. Vooral Jamie Bell als Ben Grimm weet in zijn CG-figuur als enige hier en daar een gevoelige snaar te raken. Omdat de rest je niks doet is dit niet voldoende om ook maar enigszins de film te redden. Miles Teller is ook weer prima in vorm, zoals we hem de laatste tijd wel vaker zien. Michael B. Jordan lijkt echter zoekend en weet niet goed hij de roekeloze, charmante Johnny Storm gedaante moet geven. Als de bedoelde grappenmaker van de film is hij echter bijzonder niet grappig. Victor van Doom is in deze cast wel een tegenvaller, want Toby Kebbell weet er niks meer van te maken dan een pestkop op school.

Concluderend gezegd is dit een film die wel de geschiedenisboeken in zal gaan maar dan als één van de slechtste superheldenfilms ooit gemaakt. Er is niks wat deze film ook maar enigszins de moeite waard maakt, behalve de kleinste hints van verhaallijnen die helaas niet worden uitgewerkt. De film suggereert wel dat er een goede film te maken is van de Fantastic Four, maar dit was hem in ieder geval niet.