FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 november 2019

Snelle aanhouding na ernstig steekincident met tiener (14)

In de hal van het metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse vond zaterdagavond 2 november rond 19.00 uur een zeer ernstig steekincident plaats. Een 14-jarige jongen uit Spijkenisse raakte hierbij zwaargewond. Politieagenten hielden korte tijd later een 13-jarige jongen eveneens uit Spijkenisse aan.

Door nog onbekende oorzaak ontstond tussen de twee jongeren een ruzie. Deze ruzie liep dusdanig uit de hand dat er werd gestoken. Een jongen van 14 raakte daarbij gewond en werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De politie startte direct een onderzoek. Camerabeelden werden bekeken en getuigen gehoord. Dit bracht de politie een kleine twee uur later bij de verdachte. Na een korte achtervolging konden agenten de 13-jarige jongen aanhouden. De verdere toedracht van de steekpartij is nog volop in onderzoek.

Hoewel dit weer een heftig geweldsincident is waarbij jongeren zijn betrokken, hebben we geen aanwijzingen dat dit steekincident te maken heeft met eerdere confrontaties tussen jeugdgroepen uit IJsselmonde en Charlois. "Het feit dat wederom een steekincident tussen jongeren plaatsvond is zorgelijk", zo zegt ook burgemeester Van Oosten. "Ik ben erg geschrokken van de ernst van de zaak en de leeftijd van de betrokkenen" aldus de burgemeester van Nissewaard.

Meer informatie?
Weet u meer over dit incident of heeft u camera’s in de buurt hangen en nog niet met de politie gesproken? Neem contact op met 0900-8844. Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

KNVB Beker: Ajax op bezoek bij Telstar; Feyenoord naar Leeuwarden

Bekerhouder Ajax mag in de tweede ronde van de KNVB-Beker op bezoek bij Telstar. De Amsterdammers gaan op bezoek in Velsen-Zuid, het aloude voetbalbolwerk van de IJmond. Dit wees de loting zaterdagavond uit. Feyenoord gaat op bezoek bij SC Cambuur.

PSV werd bij de loting gekoppeld aan de amateurs van GVVV. De club uit Veenendaal schakelde Helmond Sport uit in de eerste ronde. GVVV kreeg een thuiswedstrijd tegen PSV toebedeeld. AZ, dat net als Ajax, Feyenoord en PSV de eerste bekerronde mocht overslaan, ontvangt de amateurs van Groene Ster. De Limburgers schakelden deze week VVV-Venlo via strafschoppen uit.

De wedstrijden in de tweede ronde worden gespeeld op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 december. Het weekend erna staan de laatste competitieduels van 2019 op het programma in de Eredivisie en Eerste Divisie. Wie wanneer speelt, wordt komende week bekendgemaakt. 

Loting KNVB Beker.

Uitslag AZ - FC Twente

AZ heeft in de eredivisie geprofiteerd van het gelijkspel eerder vandaag van PSV. De Alkmaarders wonnen met 3-0 van FC Twente en zijn nu de nummer twee in de stand achter Ajax en met twee punten voorsprong op de Eindhovenaren.

Het was AZ dat de wedstrijd aan het begin domineerde. Oussama Idrissi kon bijvoorbeeld door de defensie van de Tukkers soleren, maar zijn schot ging rakelings langs de paal. In de achttiende minuut kreeg Joël Drommel, doelman van FC Twente, rood nadat hij Boadu torpedeerde. Tweede doelman Jorn Brondeel kwam nu het veld op ten koste van Javier Espinoza.

AZ bleef de gevaarlijke ploeg. Idrissi gaf de bal mee aan Wijndal. Hij schoot uit de draai maar zijn schot belandde op de kruising. Op slag van rust scoorde Pantelis Hatzidiakos de verdiende 1-0. De Griek deed dat met een knal van afstand die via de paal in het doel ging.

Net na rust was er een grote kans op de 2-0. Yukinari Sugawara raakte de buitenkant paal na een overstapje van Stengs. In de 54e minuut verdubbelde Dani de Wit  de voorsprong, nadat hij profiteerde van een fout van doelman Brondeel. AZ bleef de gevaarlijkere ploeg, al waren er wel een paar kansjes voor de bezoekers. In de 78e minuut zorgde spits Myron Boadu voor de 3-0. Op aangeven van Wijndal schoot hij de bal links binnen. AZ speelde de wedstrijd daarna eenvoudig uit.

Vaginale afscheiding gebruikt als gezichtscrème

Het is vandaag weer tijd voor de Amsterdamse Museumnacht. Meer dan 50 musea openen hun deuren en AT5 is ook dit jaar weer aanwezig!

Arti et Amicitiae, kortweg Arti, is een plek waar makers en liefhebbers samenkomen voor allerlei initiatieven van moderne kunstenaars. AT5 was aanwezig bij een performance van Kalan Sherrard en verdiepte zich in beautyproducten van menselijke afvalstoffen, waaronder vaginaal vocht.

Perez moet uit pits starten in Austin

Sergio Perez zal morgen de Grand Prix van de Verenigde Staten vanuit de pits aan moeten gaan vangen. De reden hiervoor is dat de Mexicaan in de tweede vrije training de oproep om naar de weegbrug te rijden gemist heeft.

In de Formule 1 is het gebruikelijk dat in trainingen en de kwalificatie af en toe een auto naar de weegbrug wordt geroepen om te kijken of de bolide op het vereiste minimum gewicht zit. Een computer bepaalt dit, waarna een coureur de auto aan moet bieden. Af en toe mist een coureur de rode pijl en rijdt deze door naar de eigen pitbox, zoals Perez deed. Zijn team Racing Point attendeerde de Mexicaan hierop en droeg hem op om voor de pitbox te wachten.

Perez negeerde de order en reed iets verder door, waarna een bandenstop uitgevoerd werd. Hierna werd de bolide alsnog op de weegbrug gezet. Het kwaad was echter al geschied, omdat de banden niet dezelfde waren als op het moment dat Perez langs de weegbrug reed. De regels schrijven in een dergelijk geval voor dat de coureur de race vanuit de pits aan moet vangen.

Omdat Perez al de maximale straf heeft ontvangen besloot Racing Point gelijk om maar wat onderdelen te wisselen. De bolide van de Mexicaan is nu uitgerust met een nieuwe krachtbron, turbo, MGU-H en MGU-K. Dit levert weliswaar een gridstraf op, maar omdat hij al uit de pits moet starten verandert er niets aan de situatie.

Uitslag Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven

PSV is zaterdag ontsnapt aan een volgende pijnlijke nederlaag. Sparta Rotterdam zag de kwetsbare Eindhovense formatie ontsnappen. Het werd op Het Kasteel in blessuretijd 2-2. Cody Gakpo redde een punt voor PSV.

Door de gelijkspel is de achterstand van PSV op koploper Ajax na twaalf speelrondes opgelopen tot acht punten. Het is dezelfde marge die Sparta scheidt van de Eindhovenaren.

Sparta Rotterdam

2 - 2

PSV

 28' Ache
 58' Rayhi
   56' Sadílek
 90+1' Gakpo
 
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10387
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Harush
Abels
Mattheij
Vriends
Faye
Harroui
Smeets (Rigo/ 90 1)
Auassar
Rayhi
Ache
Dervisoglu (Veldwijk/79)
  Zoet
Dumfries
Baumgartl
Schwaab
Sadílek (Mitroglou/56)
Rosario
Ihattaren
Gutiérrez (Boscagli/46)
Doan
Bruma
Gakpo

Uitkeringstrekker moet 2.000 euro terugbetalen aan gemeente

Een bijstandsgerechtigde moet de gemeente Amsterdam ongeveer tweeduizend euro terugbetalen, omdat er hennepplanten in zijn woning zijn aangetroffen. Dat heeft de rechter deze week geoordeeld.

In de woning van de man vond de politie op 28 april 2018 twintig tot dertig stekken van hennepplanten. De zogenoemde Sociale Recherche, gespecialiseerd in fraudezaken, onderzocht daarna of de man wel recht had op een uitkering.

Herzien
Op basis van de uitkomst van dat onderzoek besloot de gemeente de bijstandsuitkering die de man van 1 maart 2018 tot en met 29 april 2018 kreeg te herzien. Er werd een bedrag van 1951 euro teruggevorderd.

De man, die sinds januari 2010 een uitkering krijgt, was het daar niet mee eens. Hij erkende dat hij vorig jaar in februari of maart zaadjes in de potten heeft gedaan, maar volgens hem was er geen sprake van professionele hennepteelt. Het zou hooguit om tien tot vijftien planten voor eigen gebruik zijn gegaan. Hij heeft er naar eigen zeggen nooit geld aan verdiend.

Bedrijfsmatige teelt
De rechtbank vindt echter dat het kweken van vijf hennepplanten of meer al te omschrijven is als 'bedrijfsmatige teelt'. Volgens de rechtbank zou de oogst ongeveer 400 gram zijn geweest, terwijl de man zelf maar twee gram per week zegt te gebruiken.

Een uitkeringsgerechtigde moet bedrijfsactiviteiten melden. Dat heeft de man niet gedaan en daarom was het terecht dat de gemeente zo'n tweeduizend euro terug wil. "Nergens blijkt uit dat er een dringende reden was om van terugvordering af te zien."

Verstappen snelste in derde training in Austin

Max Verstappen heeft de snelste tijd laten noteren in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander ging in Austin rond in een tijd van 1.33,305 waarmee hij Sebastian Vettel en de verrassende Lando Norris voorbleef.

De sessie begon rustig, maar toen deze eenmaal op gang was, was er ook veel actie. Dat gold in negatieve zin voor de Ferrari van Charles Leclerc. De Monegask moest de ietwat rokende bolide aan de kant zetten, maar nog voor het eind van de training was deze terug in de pits. Het team besloot, vanwege een olielek, voor de kwalificatie de krachtbron te wisselen voor een eerder dit jaar gebruikte variant, zodat er geen gridstraf uit volgt.

Teamgenoot Sebastian Vettel zette halverwege de snelste tijd neer, ondanks dat een van zijn tijden afgenomen werd vanwege het schenden van de baanlimieten. Verstappen zat hier kort achter, gevolgd door de Mercedessen. De omstandigheden werden beter en Vettel dook ruim onder zijn eerder gezette tijd, maar Verstappen bleek nog iets sneller te zijn. Vlak hierachter meldde Norris zich met de McLaren plots in de top drie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:33.305 13
2 S. Vettel Ferrari 1:33.523 17
3 L. Norris McLaren 1:33.818 14
4 V. Bottas Mercedes 1:33.904 17
5 L. Hamilton Mercedes 1:33.923 16
6 A. Albon Red Bull 1:33.983 14
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:34.408 15
8 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:34.513 18
9 P. Gasly Toro Rosso 1:34.517 14
10 D. Ricciardo Renault 1:34.774 11
11 N. Hulkenberg Renault 1:34.784 11
12 L. Stroll Racing Point 1:34.849 14
13 R. Grosjean Haas 1:34.129 17
14 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.305 16
15 K. Magnussen Haas 1:35.956 14
16 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:35.256 15
17 G. Russell Williams 1:36.628 15
18 R. Kubica Williams 1:36.426 17
19 S. Pérez Racing Point 1:38.000 22
20 C. Leclerc Ferrari geen tijd 1

Uitslag RKC Waalwijk - Heracles Almelo

RKC Waalwijk heeft de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In eigen huis werd Heracles Almelo met 2-0 verslagen. Met de zege nam de thuisclub tevens revanche voor het 4-3 verlies tegen Heracles in de KNVB-beker van afgelopen woensdag.

RKC kwam goed uit de startblokken. Spierings en Maatsen kregen goede kansen om te scoren maar beide misten. Na 11 minuten was het wel raak, Sow maakte via de lat de 1-0. Het zeer matige Heracles kreeg pas in de slotfase van de eerste helft via Dessers haar eerste kans.

In de tweede helft was RKC opnieuw de bovenliggende partij. Een omhaal van Mulder kwam op de lat. Een schot van Vermeulen in de blessuretijd zorgde voor de eindstand van 2-0.

RKC Waalwijk

2 - 0

Heracles Almelo

 11' Sow
 90+5' Vermeulen
   
 
 Gele kaart: Sow, Bakari, Vente, Spierings, Maatsen, (RKC Waalwijk), v.d. Water, Blaswich, Mauro Júnior, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.689
Arbiter: v.d. Graaf
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Delcroix
H. Mulder
Bakari
Rienstra (v. Weert/86)
Spierings
Leemans
Maatsen
Vente (Vermeulen/81)
Sow
  Blaswich
Bakboord
Pröpper
Knoester
Czyborra
Merkel (Szöke/84)
Mauro Júnior
Kiomourtzoglou
v.d. Water (Bijleveld/61)
Dessers
Dos Santos (Konings/62)

DJMO last van herrie in trein

DJMO wilde na een drukke werkdag bij het kantoor van FOK! rustig naar huis gaan met de trein. Spijtig genoeg werd haar rust verstoort door herriemakende jeugd! Snel tweette ze naar NS om ze in te lichten en wellicht op te pakken! To be continued...

Verstappen over toestand circuit: "Het is eigenlijk te extreem"

Hoewel Max Verstappen over het algemeen zeer te spreken is over het Circuit of the Americas waar dit weekend de Grand Prix van de Verenigde Staten wordt verreden, is hij niet er blij met de hobbeligheid van de baan in Texas.

Tegenover Ziggo Sport deelde Verstappen zijn enthousiasme over de baan. "Absoluut. Vooral de eerste sector gaat enorm hard, je duikt daar de meeste bochten vol gas in. Het zijn er ook wel een aantal achter elkaar, waardoor de g-krachten wat langer duren. Het is ongelofelijk om daar met een Formule 1-auto doorheen te rijden."

Volgens de Nederlander was het circuit vanaf het begin hobbelig maar is het in de loop van de jaren nog erger geworden. "De eerste bocht ligt anderhalve meter lager dan toen het circuit gebouwd werd, dus dan weet je hoeveel beweging er plaatsvindt. Kijk, ik vind het niet verkeerd om een paar hobbels te hebben. Dat hoort erbij, vooral op bijvoorbeeld stratencircuits."

Naast Verstappen hebben zich al meer coureurs uitgelaten over de baan bij Austin. Zeker nadat na de eerste trainingen bleek dat de situatie nog slechter is dan vorig jaar. "Hier word je bij het aanremmen van bocht één bijna gelanceerd. In bocht twee ga je vol gas, maar daar kom je ook bijna los van de grond. Bij het doorgaan van bocht negen ligt ook een enorme hobbel, waar je de toerenbegrenzer raakt als je niet op tijd schakelt. Dit zijn wel dingen waar we naar moeten kijken. Het is eigenlijk te extreem."

Verstappen over toestand circuit: "Het is eigenlijk te extreem" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over toestand circuit: "Het is eigenlijk te extreem" (Pro Shots / Action Images)

Baanrenner Lavreysen pakt World Cup-zege, Pieters/Wild winnen koppelkoers

Tijdens de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de baanwielrenners heeft Harrie Lavreysen de keirin gewonnen. De Europees kampioen maakte een dag eerder al deel uit van de winnende ploeg op de teamsprint.

In de finale nam Lavreysen het onder meer op tegen landgenoot en wereldkampioen Matthijs Büchli, die zich in de slotfase echter op liet sluiten en zo niet verder kwam dan plek vijf. Lavreysen trapte de turbodijen in de slotronde aan en pakte een indrukwekkende zege, vlak voor de Rus Denis Dmitriev en ruim voor de toch wat verrassende Japanner Koyu Matsui.

De koppelkoers bij de vrouwen leverde eveneens Nederlandse winst op. Kirsten Wild, een dag eerder goed voor winst op de scratch, pakte samen met Amy Pieters in tin van de twaalf tussensprints punten. Met ook nog eens een ronde voorsprong erbij hielden ze het Britse duo Laura Kenny/Emily Nelson af, terwijl brons naar Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk ging.

Op het omnium bij de mannen viel Jan Willem van Schip met een zevende plek een klein beetje tegen. Hij begon al niet lekker met de tiende en vijftiende plek op de scratch en tempokoers, waarna hij op indrukwekkende wijze de afvalkoers won. In de puntenkoers schraapte Van Schip wat punten bij elkaar en twee ronden voorsprong hielpen hem nog naar de zevende stek. De Brit Matthew Walls won, voor de Italiaans wegkampioen Elia Viviani en de Portugees Rui Oliveira.

Shanne Braspennicx en Laurine van Riessen werden op de individuele sprint in de kwartfinales uitgeschakeld door Lee Wai Sze uit Hong Kong (0-2) en Emma Hinze uit Duitsland (1-2). Lee zou uiteindelijk de finale winnen van de Russische Anastasia Voinova, terwijl Hinze de Amerikaanse Mandy Marquardt klopte in de strijd om de derde plek.

De scratch bij de mannen eindigde in een fraaie sprint, waarin het thuispubliek op de banken kon staan: Yauheni Karaliok nam de leiding en de Wit-Rus stond die ook niet meer af. De Spanjaard Sebastian Mora moest genoegen nemen met plek twee, voor de Amerikaan Eric Young en de Belg Robbe Ghys.

Nederlaag voor Barcelona bij Levante

De zegereeks van Barcelona is ten einde. Na zeven opeenvolgende overwinningen in alle competities leed het team van trainer Ernesto Valverde zaterdag een 3-1 nederlaag bij Levante. De club uit Valencia slaagde erin om alle doelpunten in slechts acht minuten tijd te maken. Frenkie de Jong stond in Valencia negentig minuten binnen de lijnen. Real Madrid kan zaterdagavond de koppositie in LaLiga overnemen als Real Betis wordt verslagen.

Barcelona ging met een minimale voorsprong de rust in, maar over de openingstreffer zal nog volop gesproken worden. Het was Levante dat goed begon en enkele gevaarlijke situaties creëerde, maar naarmate het duel vorderde kwamen de Catalanen ietwatbeter in de wedstrijd.

Na een half uur spelen kreeg Antoine Griezmann de beste kans tot op dat moment: doelman Aitor Fernández keerde de inzet van de Fransman met zijn voet. Luttele minuten later verscheen de 0-1 op het scorebord. Na een overtreding van Jorge Miramón op Griezmann wees de arbiter naar de stip: Messi gaf Aitor geen schijn van kans en scoorde voor het vijfde duel op rij.

Het was de arbitrage en de VAR echter ontgaan dat Griezmann buitenspel stond toen hij de bal van Nélson Semedo kreeg aangespeeld. Op slag van rust voorkwamen Miramón en Aitor dat Messi voor een tweede keer kon scoren. Luis Suárez was op dat moment al met een blessure vervangen door Carles Pérez.

Levante zorgde in de tweede helft met drie doelpunten in slechts acht minuten tijd voor de ommekeer. Na een fout in de defensie kon José Campaña na voorbereidend werk van Borja Mayoral en José Luis Morales voor de 1-1 zorgen.

Niet veel later zorgde Mayoral met een schot van een meter of 25 ervoor dat het Ciutat de Valencia van vreugde explodeerde. Marc-André ter Stegen raakte de bal nog wel aan, maar niet voldoende: 2-1.

Levante gooide het duel in de 68e minuut in het slot. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Nemanja Radoja, die zag hoe zijn inzet door Sergio Busquets van richting werd veranderd en Ter Stegen kansloos liet.

Een kwartier voor tijd leek Messi op schitterende wijze de aansluitingstreffer te hebben gemaakt, maar het doelpunt werd wegens buitenspel van Griezmann afgekeurd. In de slotminuten kreeg zowel Levante als Barcelona nog grote kansen op een doelpunt, maar het scorebord kwam niet meer in beweging.

Late goals leveren Liverpool winst op, Manchester City wint moeizaam

Liverpool is zaterdagmiddag op het nippertje in geslaagd om zijn ongeslagen status in stand te houden. De koploper van de Premier League kwam op bezoek bij Aston Villa in de eerste helft op achterstand en slaagde er dankzij goals van Andy Robertson en Sadio Mané pas in de laatste minuten van de wedstrijd om die nadelige marge weg te poetsen. De voorsprong van de werkgever van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die allebei aan de aftrap verschenen, op tegenstander van volgende week Manchester City blijft daardoor zes punten. Arsenal moest tegelijkertijd genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Wolverhampton Wanderers en laat daardoor na om het gat met nummer vier Chelsea te verkleinen.

Aston Villa - Liverpool 1-2
Jürgen Klopp stuurde na het spektakelstuk in de EFL Cup tegen Arsenal op Villa Park zijn sterkste elf weer het veld in en Liverpool kreeg in de openingsfase via Sadio Mané en Mohamed Salah ook de eerste kansen op de openingstreffer. Het eerste doelpunt viel echter aan de overkant toen Trézéguet een vrije trap van John McGinn binnenschoot en arbiter Jonathan Moss na lang overleg met de VAR besloot om het doelpunt toe te kennen. Dat geluk had Roberto Firmino vijf minuten later niet toen hij het net liet bollen, maar zijn treffer uiteindelijk afgekeurd werd wegens buitenspel. Sadio Mané wekte daarop nog de woede van de thuisploeg toen hij zich wel heel makkelijk liet vallen in de zestien en Moss toonde de Senegalees een gele prent na deze actie.

Liverpool ging na de onderbreking opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar the Reds hadden moeite om een gat in de verdediging van Aston Villa te vinden. Klopp greep met nog 25 minuten te gaan in door aanvaller Divock Origi in te brengen voor Georginio Wijnaldum en ook Mohamed Salah moest naar de kant voor Alex Oxlade-Chamberlain. Met deze invallers binnen de lijnen begonnen de bezoekers aan een omsingeling van de tegenstander, al bleef Aston Villa loeren op de counter. Robertson kon een paar minuten voor tijd uiteindelijk de gelijkmaker binnen koppen na een voorzet van Sadio Mané en de Senegalees vervulde in de blessuretijd vervolgens zelf de rol van afmaker door een corner van Trent-Alexander Arnold tot doelpunt te promoveren.

Manchester City - Southampton 2-1
Het werd een bijzonder frustrerende eerste helft voor Josep Guardiola en de zijnen. Manchester City domineerde bijna 45 minuten lang, maar wist dat overwicht nauwelijks te vertalen in serieuze kansen. Van de veertien doelpogingen die the Citizens afvuurden, was geen enkele tussen de palen. De enige serieuze mogelijkheid die Southampton kreeg, resulteerde wél in een doelpunt. Na twaalf minuten betrad Nathan Redmond vanaf de rechterflank het strafschopgebied. Hij wachtte op aansluiting, zag Stuart Amstrong net buiten het strafschopgebied vrijstaan en bediende zijn ploeggenoot. Doelman Ederson verkeek zich op het schot van Armstrong: hij liet de bal glippen, waardoor James Ward-Prowse de rebound van dichtbij kon binnenwerken.

Southampton verdedigde de voorsprong met man en macht. Door voortdurend schoten te blokkeren en ballen de tribunes in te jagen hielden de bezoekers lange tijd stand in het Etihad Stadium. Het duurde na de rust lang voordat Manchester City goede kansen creëerde om de score in evenwicht te brengen, maar twintig minuten voor tijd sloeg de thuisploeg toch toe. Walker was tot aan de achterlijn mee opgekomen, leverde een strakke voorzet over de grond en vond Sergio Agüero in het strafschopgebied. De Argentijn verlengde de bal met succes: 1-1. Doelman Alex McCarthy voorkwam dat Bernardo Silva er 2-1 van maakte, maar drie minuten voor tijd zorgde Walker voor de verlossing. Na een voorzet van Angeliño ging McCarthy onder de bal door, en stond Walker op de goede plek om optimaal te profiteren.

Arsenal - Wolverhampton Wanderers 1-1
Mesut Özil verscheen voor het eerst sinds half september weer eens in de basis in de Premier League namens Arsenal en met de spelmaker in de gelederen kwam de thuisploeg na iets meer dan twintig minuten spelen op voorsprong via een intikker van Pierre-Emerick Aubameyang, die zijn vijftigste goal namens the Gunners maakte. Wolverhampton bood in de eerste helft goed partij, maar kwam niet veel verder dan een schot van Rúben Neves, dat net over het doel van Bernd Leno verdween. Neves was na de rust opnieuw dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging werd gekeerd door Leno. Arsenal leek vervolgens op de overwinning af te stevenen voordat het een kwartier voor tijd toch raak was. Een fraaie voorzet van João Moutinho kwam op het hoofd van Raúl Jiménez terecht en zijn kopbal was de doelman te machtig.

Brighton & Hove Albion - Norwich City 2-0
Op een zondagsschot van Marco Stiepermann op de lat na, was het de thuisploeg die alle kansen in de eerste helft creëerde. In het eerste half uur waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar daarna liet het team van Chris Hughton na om aan de leiding te gaan. Een scrimmage in de doelmond leverde niets op, noch een grote kans voor Neal Maupay. In de tweede helft kreeg Brighton alsnog loon naar werken, toen Leandro Trossard de bal op aangeven van Martin Montoya achter Tim Krul werkte: 1-0. Brighton, met Davy Pröpper in de basis, besliste de krachtmeting vlak voor tijd: Shane Duffy werkte de bal uit een vrije trap van Trossard achter Krul.

West Ham United - Newcastle United 2-3
Het team van Steve Bruce ging met een 0-2 voorsprong de rust in, maar een voordelige marge van vier of vijf doelpunten had ook niet misstaan. Allan Saint-Maximin en Miguel Almirón misten grote kansen en Jonjo Shelvey raakte de lat. Tussendoor scoorden Ciaran Clark en Federico Fernandez met het hoofd, laatstgenoemde op aangeven van Jetro Willems. Bij elke aanval van the Magpies maakte de ploeg van Manuel Pellegrini een onzekere indruk. Zes minuten na rust viel de 0-3: keeper Roberto faalde bij een vrije trap van Shelvey. West Ham kwam te laat terug in de wedstrijd. Na een lage corner van Sébastien Haller in de 73e minuut werkte Martin Dubravka de bal richting Fabián Balbuena, die dankbaar profiteerde. Het bleef daarna bij de 2-3 van Robert Snodgrass in de slotminuten.

Sheffield United – Burnley 3-0
Sheffield United had de overwinning te danken aan een felle eerste helft, waarin het eigenlijk al op een 5-0 voorsprong had kunnen komen. De schade bleef enigszins beperkt voor Erik Pieters en consorten, maar toch zocht Burnley met een kater de kleedkamer op. Twee van de treffers vielen immers in de laatste minuten voor de pauze: John Lundstram vond de rechterhoek na voorbereidend werk van Lys Mousset, waarna laatstgenoemde ook de 3-0 van John Fleck voorbereidde. De score was na zestien minuten geopend door Lundstram, die ook toen werd gevonden door Mousset. In de rust werd Pieters geslachtofferd voor de zwakke eerste helft: hij maakte plaats voor Charlie Taylor. Burnley speelde geen zwakke tweede helft en had meer balbezit dan Sheffield United, maar daar deden de bezoekers te weinig mee om de spanning terug te brengen.

Bayern München verliest met 5-1; nieuwe deceptie voor Peter Bosz

Bayern München heeft zaterdagmiddag een beschamende nederlaag geleden in de Bundesliga. De Duitse recordkampioen ging na een vroege rode kaart voor Jérôme Boateng met liefst 5-1 onderuit op bezoek bij Eintracht Frankfurt, nota bene de ex-werkgever van trainer Niko Kovac. Het betekende voor Bayern het vijfde puntverlies in tien competitiewedstrijden dit seizoen, waardoor men is afgedaald naar de vierde plaats op de ranglijst. Tegelijkertijd verloor Peter Bosz met Bayer Leverkusen met 1-2 van Borussia Mönchengladbach, dat met 22 punten uit 10 wedstrijden knap koploper blijft. Borussia Dortmund won met 3-0 van VfL Wolfsburg en is de nieuwe nummer twee van de Bundesliga met 19 punten uit 10 duels.

Eintracht Frankfurt - Bayern München 5-1
De rampzalige middag voor Bayern werd ingeleid door een vroege rode kaart voor Boateng. De ervaren centrumverdediger vergreep zich na negen minuten voetballen aan de doorgebroken Gonçalo Paciência, waarna hij met een directe rode kaart van het veld werd gestuurd door arbiter Markus Schmidt.

Frankfurt had vervolgens aan een kleine 25 minuten voldoende om Bayern op een 2-0 achterstand te zetten. Filip Kostic opende van dichtbij de score nadat hij de bal met enig fortuin voor de voeten had gekregen, en kort erna scoorde Djibril Sow nadat een voorzet van Kostic enigszins van richting was veranderd.

Ondanks de ondertalsituatie wist Bayern nog in de eerste helft een aansluitingstreffer op het scorebord te brengen. Robert Lewandowski ontdeed zich fraai van drie verdedigers, waarna hij oog in oog met doelman Frederik Rönnow afrondde: 2-1.

Het elftal van Kovac had zo nog een sprankje hoop op een comeback, maar daar kwam niets van terecht. Frankfurt was ontketend en wist Bayern in de tweede helft uiteindelijk tot op het bot te vernederen.

David Abraham liep vrijwel onmiddellijk na de theepauze de 3-1 tegen de touwen uit een voorzet van Danny da Costa, en rond het uur volgde de 4-1 van Martin Hinteregger uit een hoekschop van Kostic.

Daar bleef het uiteindelijk niet bij voor Bayern, want in de absolute slotfase sloeg Frankfurt via Paciência nogmaals toe. Voor Bas Dost zat er geen doelpunt in, mede doordat hij in de 64ste minuut reeds gewisseld werd bij Frankfurt.

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 1-2
Het publiek in de BayArena kreeg als verwacht aan aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld. Het duel werd na achttien minuten spelen opengebroken door Oscar Wendt: de Zweedse verdediger scoorde namens Borussia Mönchengladbach na voorbereidend werk van Marcus Thuram.

Leverkusen reageerde echter sterk en wist binnen zeven minuten alweer op gelijke hoogte te komen. Lucas Alario had een schitterende pass in huis op Kevin Volland, waarna de spits koelbloedig afrondde. De gelijkmaker was meer dan verdiend, maar toch kwam Leverkusen op slag van rust opnieuw op achterstand.

Ditmaal was het Thuram zelf die scoorde. Leverkusen keek zo bij rust tegen een 1-2 achterstand aan. In de tweede helft zocht het team van Bosz met man en macht naar een gelijkmaker, maar die kwam er uiteindelijk niet, mede doordat Alario, Volland en Karim Bellarabi het vizier niet op scherp hadden staan.

Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 3-0
De eerste helft verliep voor Dortmund enigszins teleurstellend. Het elftal van Lucien Favre zocht tevergeefs naar een opening in de defensie van Wolfsburg, waar Jeffrey Bruma en Wout Weghorst basisspelers waren, en moest na een klein halfuur ook nog eens verder zonder Marco Reus.

De sterspeler van die Borussen liep een voetblessure op en moest zich uiteindelijk laten vervangen door Mario Götze. De doelpuntloze ruststand resulteerde halverwege in gemor in het Signal Iduna Park, maar in het eerst kwartier na rust stelde Dortmund de overwinning uiteindelijk toch betrekkelijk eenvoudig veilig.

Thorgan Hazard nam de openingstreffer voor zijn rekening met een schot in de korte hoek, waarna Raphaël Guerreiro verantwoordelijk was voor de 2-0. Götze bepaalde in de slotfase de eindstand vanaf de strafschopstip.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag
RB Leipzig - FSV Mainz 05 8-0
Werder Bremen - SC Freiburg 2-2
Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 1-2
Borussia Dortmund - VfL Wolfsburg 3-0
Eintracht Frankfurt - Bayern München 5-1
Union Berlin - Hertha BSC 18.30u

Nuis wint toch 1.500m

De laatste afstand van de tweede dag van de kwalificaties voor de wereldbekerwedstrijden, de 1.500 meter voor mannen, is gewonnen door Thomas Krol. Krol kwam tot 1.44,73.

Kjeld Nuis had de snelste tijd met 1.44,71, maar werd gediskwalificeerd omdat hij de binnenbocht richting kruising te veel uitwaaierde en hierdoor de lijn overschreed. Patrick Roest eindigde als tweede in 1.44,89, Marcel Bosker (1.45,80) derde. Samen met die drie plaatsten ook Sven Kramer (1.45,80) en Koen Verweij zich voor de 1.500 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Verweij, die zijn rentree op de schaatsbaan maakte, werd in 1.46,15 vijfde.

Update 18:13 uur

De diskwalificatie van Kjeld Nuis is na juryberaad teruggedraaid. Dit betekent dat hij alsnog de 1.500 meter wint in 1.44,71. Kind van de rekening is nu Koen Verweij die net naast een WB-ticket grijpt.

Nuis wint toch 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)
Nuis wint toch 1.500m (Pro Shots / Erik Pasman)

Opnieuw meer dan 700 smartphonegebruikers betrapt bij touringcarcontrole

Regelmatig controleert de politie vanuit een touringcar op smartphonegebruikers. Het is inmiddels een bekend fenomeen. De noodzaak van continuering van dergelijke controles heeft zich ook de afgelopen week weer bewezen. In vijf dagen werden maar liefst ruim 730 automobilisten bekeurd op de Oost-Brabantse snelwegen omdat ze tijdens het rijden hun smartphone gebruikten.

In navolging van de eerdere controleweken, controleerde de politie afgelopen dagen opnieuw vanuit een touringcar intensief op smartphonegebruik door weggebruikers. Smartphonegebruik en andere vormen van afleiding zijn gewoon heel gevaarlijk. Daarom controleerde men ook afgelopen week extra op afleiding tijdens het rijden. En dat deed de politie opnieuw op een effectief gebleken manier; vanuit een touringcar. In een touringcar zit je hoog en daardoor kan in auto’s gekeken worden en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs gecontrolererd worden. De bus werd gevolgd door politiemensen in onopvallende auto’s. Als een (vrachtwagen)chauffeur met zijn smartphone achter het stuur gezien werd, werd dit doorgegeven en kon die chauffeur alsnog staande gehouden en bekeurd worden.

Bijvangst
Tijdens de controledagen richtte de politie zich in het bijzonder op het gebruik van de smartphone, maar ook andere ergerlijke verkeersovertredingen werden bekeurd. In totaal bekeurden de politie ook nog 127 bestuurders voor andere uiteenlopende feiten zoals  bumperklevers, snelheidsovertreders en bestuurders die een inhaalverbod of een doorgetrokken streep negeerden, maar ook rechts inhalen, onnodig links rijden en het oneigenlijk gebruik van de vluchtstrook werd geconstateerd en bekeurd. Verder kregen bestuurders boetes voor overtredingen met hun lading, een onverzekerde auto of een vervallen APK.

Bewustwording
Naast een bekeuring kregen overtreders ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid.

Rij MONO
De politie doet dit om de verkeersveiligheid te vergroten met als doel het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijk verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij Mono’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen. De campagne richt zich ook op hun sociale omgeving – de mensen die deze bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: ‘rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’.


Koerdische demonstratie in Rotterdam, veel politie op de been

In Rotterdam protesteerden vanmiddag zo'n 500 Koerden tegen de inval van Erdogan in het Noord-Oosten van Syrie. De demonstranten willen onder meer dat Turkije zich onmiddelijk en onvoorwaardelijk terugtrekt uit de regio, een no-fly  zone instellen boven Noord- en Oost Syrië waarbij een uitzondering geldt voor humanitaire vluchten en dat er een vredesmacht opgericht wordt die langs de volledige grens tussen Turkije en Syrië wordt ingezet. 

Verder eisen ze dat de Democratische Autonome Adminstratie (DAA) van Noord- en Oost-Syrie erkend wordt en dat hun vertegenwoordigers uitgenodigd worden om deel te nemen aan het constitutioneel comité van de Verenigde Naties voor Syrie. Tot slot eisen ze dat er economische santies tegen Turkije ingezet worden en dat de het Internationaal Strafhof (ICC) uitzoekt of Erdogan vervolgd kan worden voor het plegen van oorlogsmisdaden.

De demonstratie bracht veel Koerden op de been, maar ook veel, heel veel, politie. Half oktober liep een spontaan protest volledig uit de hand, en de politie nam dit keer dan ook vlaggenstokken die ook dienst konden doen als slagwapen, in beslag. Alleen vlaggenstokken van PVC werden toegestaan. Tijdens de demonstratie werden er acht mensen aangehouden, zo meldt RTV Rijnmond. FOK! was erbij en maakte de de onderstaande sfeerimpressie. 

Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)
Koerdische demonstratie in Rotterdam (Foto: FOK!)


Visser wint 3.000m, Wüst grijpt naast ticket

Bij de kwalificaties voor de wereldbekerwedstrijden heeft Esmee Visser de 3.000 meter op haar naam geschreven. De olympisch kampioene op de 5.000 meter zegevierde in Thialf in Heerenveen in 4.00,27.

Antoinette de Jong werd op twee honderdsten achterstand tweede, Carlijn Achtereekte derde in 4.00,51. Reina Anema, die gisteren ook al een WB-ticket pakte voor de 1.500 meter, werd vierde in 4.01,80 net voor Melissa Wijfje. Ireen Wüst begon haar rit tegen Joy Beune prima, maar verloor veel tijd in de laatste ronden. Haar tijd van 4.03,41 was net niet genoeg voor een plek bij de eerste vijf en dus een plaats bij de wereldbekerwedstrijden.

Svitolina en Barty naar finale WTA Finals

Jelina Svitolina heeft door winst op Belinda Bencic de finale van de WTA Finals bereikt. Gedurende de wedstrijd kreeg Bencic last van haar rechterbeen en onderrug. In de derde set gaf de Zwitserse op bij een stand van 5-7, 6-3 en 4-1. Later op de dag bereikte Asleigh Barty ten koste van Karolina Plisková de finale.

Bencic begon goed aan de halve finale en won de eerste set. Door haar fysieke problemen nam Svitolina de partij in handen en won de tweede set met 6-3. Bij een achterstand van 4-1 in set drie gooide Bencic de handdoek in de ring.

Blessures spelen deze editie van de WTA finals sowieso parten. Voor het begin van het eindejaarstoernooi moest Naomi Osaka afzeggen. Haar vervangster Kiki Bertens gaf op in haar laatste wedstrijd in de groepsfase. Eerder had ook al Bianca Andreescu opgegeven.

Update 16.26 uur
Barty versloeg Plisková in drie sets: 4-6, 6-2 en 6-2. De huidige nummer één van de wereld neemt het zondag op tegen Svitolina.

Man United lijdt vierde nederlaag en ziet Aké en consorten passeren

Manchester United is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om te winnen van Bournemouth. Nathan Aké, die de negentig minuten volmaakte, en zijn ploeggenoten waren in eigen huis zelfs met 1-0 te sterk voor de manschappen van Ole Gunnar Solskjaer en passeren United zodoende op de ranglijst.

Nadat Andreas Pereira namens de bezoekers nog de eerste kans mocht noteren en Anthony Martial na een halfuur spelen een penalty mee hoopte te krijgen, was het op slag van rust aan de overkant toch raak. Een voorzet van Adam Smith bereikte Joshua King in de zestien, waarna hij de bal met de borst kon controleren en erin slaagde om Aaron Wan-Bissaka van zich af te houden. Zijn schot uit de draai was David de Gea vervolgens te machtig. Manchester United moest zodoende na de onderbreking op zoek naar de gelijkmaker, maar het was Bournemouth dat het gevaarlijkst was.

Een schot van Ryan Fraser werd al snel onschadelijk gemaakt door De Gea, die een klein halfuur voor tijd ook in actie moest komen nadat een via Callum Wilson en King lopende aanval voor problemen in de defensie van de bezoekers zorgde. Manchester United had in de laatste twintig minuten eveneens moeite om een vuist te maken op Dean Court en kwam een kwartier voor tijd bijna verder op achterstand door toedoen van Harry Wilson.

De Gea voorkwam met wederom een goede redding erger voor zijn ploeg. Invaller Mason Greenwood kreeg vervolgens met nog ruim vijf minuten te gaan nog een uitgelezen kans om wat terug te doen namens de club uit Manchester, maar zijn poging eindigde op de paal.

Bournemouth stijgt met zestien punten uit elf wedstrijden naar plek zes en heeft nu drie punten meer dan Manchester United, dat alweer zijn vierde nederlaag van het seizoen leed. Crystal Palace staat met vijftien punten tussen de twee ploegen in op de zevende positie.


Bournemouth's Joshua King scoort de eerste en enige goal van de wedstrijd. (Pro Shots / Action Images)

Vijftien maanden jeugddetentie voor gewapende overval

Een 19-jarige man krijgt 15 maanden jeugddetentie, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 8 april dit jaar een avondwinkel aan de Marathonweg in Amsterdam heeft overvallen. Tijdens de overval dreigde de man met een nepwapen. Naast de celstraf moet hij 2000 euro schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de avondwinkel.

De man kwam die avond rond 01.30 uur samen met een andere man de avondwinkel binnen. De eigenaar van de winkel was op dat moment als enige aanwezig. Het duo dreigde met (nep)vuurwapens en één van hen riep: 'Geld, geld! Ik wil alles hebben, anders pop ik je!' Ook werd het slachtoffer met een wapen op zijn achterhoofd geslagen.

Na de overval, waarbij zo'n vijfhonderd euro werd buitgemaakt, sprongen de mannen in een taxi. De politie wist de auto in Zuidoost op het spoor te komen, waar naast de taxichauffeur en de overvallers nog twee mannen in bleken te zitten. Alle vier de mannen werden aangehouden.

Hoewel de 19-jarige man volgens de wet meerderjarig is, denkt de rechtbank dat hij baat zal hebben bij 'pedagogische beïnvloeding'. Daarom heeft de rechtbank bij hem het jeugdstrafrecht toegepast.

Man overvallen in eigen woning in Eindhoven

Vrijdagavond rond tien uur werd de bewoner van een huis aan de Orchideeënstraat in Eindhoven door een bewapende dader overvallen. De overvaller ging er onder andere met sieraden vandoor en de politie is naar hem op zoek.

Volgens verklaring van het slachtoffer werd er rond tien uur aangebeld en opende hij de deur. Hij werd direct geconfronteerd met een gemaskerde man met een vuurwapen, die verder naar binnen drong. Onder bedreiging van dat wapen werd de bewoner gedwongen om onder andere sieraden af te geven. De overvaller ging er daarna weer vandoor en vluchtte, waarschijnlijk te voet, de wijk in. De politie is meteen een onderzoek gestart en deed onder andere buurtonderzoek.

Signalement
De dader was een man die donker gekleed was. Hij droeg een wit masker en sprak volgens het slachtoffer met een Arabische tongval. Hij had een rugzak bij zich. Heb je iets gezien, bel dan de districtsrecherche in Den Bosch via het landelijk politienummer 0900-8844 of deel uw tips anoniem via de M-lijn, 0800-7000.

Blizzard draagt WCS Global Finals op aan overleden Starcraft-commentator

Voor aanvang van de finale van het wereldkampioenschap Starcraft II heeft Blizzard Geoff "iNcontroL" Robinson herdacht met een speciale video. Tevens wordt het complete toernooi aan de Amerikaanse commentator opgedragen. In de video herdenken spelers, commentatoren en andere prominente personen in de Starcraft-community de voormalige Protoss-speler en roemen onder andere zijn gevoel voor humor en nederigheid.

iNcontroL overleed in juli dit jaar aan de gevolgen van een longembolie. Hij werd slechts 33 jaar oud.


Ter Mors ook de snelste op 500m

Op de tweede dag van de kwalificaties voor de wereldbekerwedstrijden heeft Jorien Ter Mors ook de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Ter Mors, gisteren ook de beste op de 1.500 meter, bleef met 37,99 als enige onder de 38 seconden.

Sanneke de Neeling eindigde als tweede in 38,22, Michelle de Jong, zusje van Antoinette, eindigde als derde in 38,25. Jutta Leerdam (38,32) en Dione Voskamp (38,37) mogen ook in actie komen op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden. Nederlands kampioene Janine Smt en Letitia de Jong redden het net niet.

Vandaag volgen nog de 3.000 meter voor vrouwen de 1.500 meter voor mannen.

Win kaarten voor de bioscoop met je kids: Frozen II of Buurman & Buurman!

FOK! bestaat 20 jaar. Veel van onze users van het eerste uur hebben inmiddels zelf kinderen. Een middagje in de bioscoop met je kids is natuurlijk hartstikke leuk! Daarom mag FOK! in samenwerking met Kinepolis kaarten weggeven voor het Kids weekend met een vertoning van Frozen 2 of de Kleuterbios met de film Buurman & Buurman experimenteren. 

Waarom werd Elsa geboren met magische krachten? Het antwoord roept haar en bedreigt haar koninkrijk. Samen met haar zusje Anna, vriend Kristoff, sneeuwpop Olaf en rendier Sven gaat ze op een avontuurlijke maar opmerkelijke reis. 

Kinepolis nodigt alle (toekomstige) Frozen fans uit om mee te gaan op avontuur op 23 en 24 november. Tijdens het speciale Kids Weekend dat de bioscoop dan organiseert, zijn er verschillende activiteiten te doen en is de bioscoop aangekleed in Frozen-sfeer. In Breda kun je zelfs schaatsen op een 60 m2 grote schaatsbaan (schaatsen inbegrepen)!

Praktische info

  • Wat: Kids Weekend: Frozen 2
  • Wanneer: zaterdag 23 en zondag 24 november
  • Aanvangstijd(en): Event start 1 uur voor aanvang film, kijk bij de locatie voor de verschillende filmtijden tussen 10:00 en 17:00 uur
  • Speelduur: nnb
  • Ticketprijs: Regulier filmtarief, voor kinderen + € 1,-
  • Te beleven in: Kinepolis Almere, Breda, Den Bosch, Den Helder, Dordrecht, Emmen, Enschede, Groningen, Hoofddorp, Huizen, Jaarbeurs Utrecht, Oss, Schagen en Zoetermeer

 Winacties Kinepolis Kidsbios 1

De klunzige buurmannen zijn terug in hun film Buurman & Buurman: Experimenteren er op los! Niets is te gek voor deze heren en gaan daarom allerlei uitdagingen aan. Zo proberen Buurman & Buurman op een hilarische manier pannenkoeken te bakken, proberen ze de appeldief te vangen door de appelbomen te beveiligen en experimenteren ze zelfs met een zelfgemaakte vliegmachine! En tsja.., waarom zou je naar een autowasstraat gaan wanneer je er ook zelf eentje kunt bouwen? De auto wordt er alleen wel een stukje viezer door… Al met al valt het experimenteren niet mee voor de buurmannen, waardoor ook dit keer het één en ander in de soep loopt… Het wordt een avontuur vol gekke experimenten met de stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwen. A je to!

Winacties Kinepolis Kleuterbios 1

We geven 1X4 tickets weg voor het Kids weekend met Frozen 2 en 4X4 kaarten voor de Kleuterbios met Buurman & Buurman: Experimenteren. Het enige wat je hoeft te doen is te weten hoeveel jaar FOK! inmiddels bestaat. Geef ook even aan of je mee wilt loten met de kaarten voor Frozen 2 of Buurman & Buurman. Ook moeten we even weten in welke bioscoop van Kinepolis je wilt kijken en voor Frozen 2 moet je ook even aangeven op welke dag (23 of 24 november) en het tijdstip je de film zou willen komen kijken! Je kan meedoen tot en met 9 november! Klik hier om mee te doen! 

Win X-Men Dark Phoenix op Blu-ray

In samenwerking met Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC mogen we twee blu-ray's van de nieuwste film over de X-Men weggeven: Dark Phoenix!

Dit is het verhaal van één van de meest geliefde X-Men-karakters, Jean Grey als ze in de iconische Dark Phoenix verandert. Tijdens een levensgevaarlijke reddingsmissie in de ruimte wordt Jean geraakt door een kosmische kracht die haar in één van de krachtigste mutanten ooit transformeert. Worstelend met deze instabiele kracht en haar eigen persoonlijke demonen, verliest Jean de controle. Ze rukt de X-Men-familie uit elkaar en ze dreigt zelfs de planeet te vernietigen. X-Men: Dark Phoenix is de meest intense en emotionele X-Men-film ooit gemaakt. Het is het hoogtepunt van 20 jaar X-Men-films. De mutantenfamilie die we hebben leren kennen, en waar we van zijn gaan houden, komt nu oog in oog te staan met hun gevaarlijkste vijand ooit... één van hen zelf.

Dark Phoenix bluray cover

Voor het laatst komen een aantal van de X-Men samen. James McAvoy keert terug als Professor X, die samen met zijn X-Men Jean Grey (Sophie Turner) een halt toe moet roepen. Hij moet hierbij ook de hulp van Magneto (Michael Fassbender) inroepen. De blu-ray is voorzien van een aantal lekkere extra's, zoals een set aan verwijderde scènes, een kijkje achter de schermen en audiocommentaar van regisseur Simon Kinberg.

Om kans te maken op één van deze twee blu-ray's hoef je maar één ding te doen: welke acteur vertolkt de rol van de mutant die in een rolstoel is beland? 

Je kunt meedoen tot en met 8 november waarna de winnaars persoonlijk bericht van ons ontvangen. Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag.

'Door andere bril naar criminaliteit kijken'

Op 2 november 2019 zal tijdens de Amsterdamse Museumnacht in het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) aan de Bijlmerdreef 1289 in Amsterdam Zuidoost de expositie 'Nieuwe Regels/New Rules' worden geopend. Hierbij zal burgemeester Femke Halsema de avond aftrappen met een 'spoken column'.

De tentoonstelling is een terugblik op een reeks van zogenoemde 'Speak Sessions', waarbij OSCAM samen met het Openbaar Ministerie (OM) publieke gesprekken heeft georganiseerd over jeugdcultuur, lifestyle en criminaliteit. Deze gesprekken werden gevoerd in Amsterdam Zuidoost waar dit jaar een aantal heftige incidenten heeft plaatsgevonden. Thema’s zoals excessief geweld, drugshandel & witwassen zijn onder de loep genomen in discussies over hiphop, (film)iconen & straatmode.

Bij ieder gesprek was er een panel met een officier van justitie en influencers uit de betreffende 'scene' en werd er stevig gediscussieerd met een gemêleerd publiek van lokale jeugd, jongerenwerkers en betrokken volwassenen. Doel ervan was om eens door een andere bril naar criminaliteit te kijken, en zo ook het perspectief van aanklagers te verrijken. Voor het OM is deze co-creatie met OSCAM bovendien een unieke mogelijkheid eens op een andere manier naar buiten te treden en zich daarbij in het bijzonder tot het perspectief van jongeren te verhouden.

"Excessief geweld bestrijden we op de klassieke manier met harde opsporing en vervolging, maar kunnen we nog meer doen?", aldus Job van Beekhoven van het Openbaar Ministerie, die actief betrokken is geweest bij de Speak Sessions. Met de gesprekken wil het OM meer wederzijds begrip kweken en nieuwe kansen tot (positieve) beïnvloeding van jongeren vinden bij de bestrijding van ondermijning. De oproep daarbij is ook om hierin vooral als 'één gemeenschap' samen te werken en schouder aan schouder op te trekken als overheid, wijk en communities die belangrijk zijn voor jongeren. Marian Duff, oprichter en directeur van OSCAM: "Verbinding is key. Wij zorgen voor dialoog en we doen dat op eigentijdse wijze, door genres en disciplines uit de kunstwereld en de creatieve industrie te mixen en te matchen."

De expositie 'Nieuwe Regels/New Rules' is het sluitstuk van OSCAM x OM. Speciaal hiervoor heeft mode-ondernemer Maru Asmellash van TNO/Zeedijk 60 drie toga’s ontworpen die een nieuwe interpretatie geven van de besproken onderwerpen in relatie tot het Openbaar Ministerie. De tentoonstelling zal worden ingeluid met een speciale Speak Session XXL tijdens museumnacht: een nacht van muziek, film en mode en diverse paneldiscussies. Panelleden zijn onder andere Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansingh en Guillaume 'Gee' Schmidt van PATTA.

Zuid-Afrika wereldkampioen rugby na ruime zege op Engeland

Zuid-Afrika is de nieuwe wereldkampioenr Rugby. In Yokohama werd Engeland met in de finale 32-12 verslagen. Het is voor de derde keer dat Zuid-Afrika de Webb Ellis Cup mag gaan tillen. De Springbokke waren ook al in 1995 en 2007 wereldkampioen. 

De partij begon onrustig. Een typische finale met een hoop zenuwen. Handré Pollard schoot namens Zuid-Afrika zijn eerste penalty niet tussen de palen. Een minuut later werd het stadion even stil als Kyle Sinckler neer gaat nadat hij een elleboog van een ploeggenoot in zijn gezicht heeft gekregen. Uiteindelijk kan hij wel zelfstandig het veld verlaten, maar is het wel einde wedstrijd.

Na tien minuten schoot Pollard wel raak en was het 3-0 voor Zuid-Afrika. Engeland is geen schim van toen ze de halve finale tegen Nieuw-Zeeland speelden. Het werd wel 3-3 door Owen Farrell. Met nog tien minuten tot de rust kwam Engeland tot een goede aanval. Ze kwamen niet verder dan twee meter tot voor de achterlijn. Zuid-Afrika bleef goed verdedigen. Het werd 6-6 en in het slot van de wedstrijd kreeg Zuid-Afrika nog twee penalties die raak werden geschoten door Pollard. De Springbokke gingen rusten met een 12-6 voorsprong. 

Zuid-Afrika kan na rust de voorsprong vergroten, omdat Engeland bij de scrum een penalty veroorzaakt. De bal gaat vervolgens door Pollard tussen de Palen. Het is vervolgens Owen Farrel die namens Engeland twee kansen krijgt tussen de palen. Hij maakte er maar één waardoor de stand 15-9 werd. 

Het is 18-12 en en domme schouderduw van Anthony Watson geeft Pollard een kans op een zevende rake penalty. De afstand is echter te groot, zijn kick haalt de palen niet eens. Even later volgt de beslissing. Makazole Mapimpi trapt de bal naar voren en gaat er samen met Lukhanyo Am achteraan. De bal stuitert goed voor Am, die met een simpele pass Mapimpi lanceert. De winger kan zo doorlopen en de bal achter de lijn drukken. De TMO kan niks vinden en Pollard schiet de conversie tussen de palen voor een 25-12 voorsprong. Mapimpi scoort voor Zuid-Afrika de eerste try ooit in een WK-finale. Zuid-Afrika won zijn twee eerdere finales alleen maar via penalty- en dropgoals. 

De pijp bij Engeland is leeg. Winger Cheslin Kolbe beslist het duel nadat hij zomaar door kan lopen. Pollard voor de extra's en hij brengt de stand op 32-12. Dit was tevens de eindstand. 

Makazole Mapimpi op weg naar zijn try. (PRO SHOTS/Action Images)
Makazole Mapimpi op weg naar zijn try. (PRO SHOTS/Action Images)

Oranje Leeuwin Van Dongen steunt staking: "Duizend euro bruto per maand voor veertig uur"

De voetbalsters in de Liga Iberdrola, de Spaanse variant van de Eredivisie voor vrouwen, staken in het weekend van 16 en 17 november. Dit vanwege de slechte arbeidsvoorwaarden waar sommige speelsters mee te maken hebben. Oranje-international Merel van Dongen speelt bij Real Betis en steunt haar Spaanse collega's. Het verschil in contracten tussen de top en de onderkant van het rechterrijtje is groot, zo laat de 26-jarige verdediger weten.

Van Dongen is een van de Nederlandse internationals die haar brood verdient in Spanje. In gesprek met De Telegraaf benadrukt ze dat bij haar club alles goed geregeld hebben. "Ik wil vooral solidair zijn met de meiden die het slecht hebben", vertelt de ex-speelster van onder meer Ajax tegenover het dagblad. "Er is een aantal clubs dat zo weinig betaalt, dat speelsters niet kunnen leven van de sport. Sommigen moeten elk dubbeltje wel vier keer omdraaien."

Het is volgens Van Dongen voor sommige speelsters in Spanje onmogelijk om te leven van het bestaan als prof. "Voor duizend euro bruto in de maand kan een club niet verwachten dat een speelster elke dag van de week en in totaal veertig uur beschikbaar is. Zeker niet als diegene een contract voor twintig uur heeft", zo klinkt het. "Ik vind het vreselijk dat meiden door dit soort contracten hun ouderlijk huis niet kunnen verlaten, niet kunnen studeren of niet kunnen werken naast het voetbal."

Van Dongen legt uit dat sommigen bij een zwangerschap of een blessure minder uitbetaald krijgen. Soms kan het contract zelfs stopgezet worden. De vakbond en clubs hebben inmiddels achttien vergaderingen achter de rug, waarbij de speelsters hopen op betere voorwaarden zoals een minimum jaarsalaris van zestienduizend euro (fulltime) en een minimum aantal uren (0,75 fte).

"De grote clubs kunnen gemakkelijk tekenen, maar committeren zich aan de kleinere clubs. Die willen niet akkoord gaan omdat het vrouwenvoetbal hen nog 'te weinig oplevert'. Mijn tegenargument is dat een competitie zich niet kan ontwikkelen zonder investeringen. Voor de professionalisering van het voetbal is een cao daarom heel belangrijk", aldus Van Dongen.

"Stengs laat wekelijks zien dat hij niet minder is dan Berghuis"

Calvin Stengs is door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal en dat doet AZ-scout Marcel Looij goed. De talentvolle buitenspeler viel op als jeugdspeler van Haarlem. "Michel Doesburg, toenmalige Hoofd Jeugdscouting van AZ, had mij gevraagd om hem te bekijken", vertelt Looij in gesprek met De Telegraaf .

Stengs speelde in de D2 toen hij werd bekeken door Looij. "Hij viel direct op", herinnert hij zich. "Calvin was een jaar jonger dan de rest, maar speelde veel slimmer. Hij was een iel ventje, wat hij nog steeds een beetje is, maar hij wist daar goed raad mee. Zijn inzicht was fenomenaal, net als zijn steekballetjes en zijn manier van vrijlopen. En hij wist uit de duels weg te blijven. Hij leek toen al op de voetballer die hij nu is."

Stengs doorliep de jeugdopleiding van AZ, met zijn doorbraak tegen FC Groningen in de play-offs van het seizoen 2016/17 als gevolg. In de zomer van 2017 kwam Arne Slot als assistent van John van den Brom bij de Alkmaarders terecht. "In de voorbereiding beseften we hoe goed hij echt was. Maar in het allereerste competitieduel bij PSV raakte hij zwaar geblesseerd", vertelt Slot. "Ik zie hem nog zitten met zijn krukken, vlak voor al zijn operaties. De liefhebber in mij huilde, maar het deed extra pijn omdat hij zo'n fijne jongen is."

Na zijn zware knieblessure had Stengs de tijd nodig om te herstellen. Slot beschrijft het als 'een worsteling'. "Calvin wilde heel graag bewijzen dat hij het nog had, vooral voor zichzelf. Als staf wisten wij dat hij tijd nodig had, vanwege de duur van zijn herstel. Maar op de training zagen we dat zijn niveau er aan zat te komen", aldus de hoofdtrainer van AZ. Dit seizoen blinkt Stengs haast wekelijks uit. "Ik denk dat de bondscoach de wedstrijden tegen Manchester United, PSV en Feyenoord heeft gezien. Calvin speelde goed tegen de spelers met wie hij concurreert."

"Hij laat wekelijks zien dat hij niet minder is dan Berghuis. Als hij niet geblesseerd was geraakt, had hij vorig seizoen al in Oranje gestaan", vult Looij aan. "Hij heeft nooit gezeurd toen hij vorige maand niet werd geselecteerd, al vonden kenners dat hij er bij had moeten zitten. Calvin bleef gewoon vol gas geven. Als hij straks debuteert, zal ik ongelooflijk trots zijn. Het is een bekroning voor wat ik tien jaar geleden al zag."

Verstappen kijkt positief terug op eerste trainingen

Met de snelste tijd tijdens de eerste vrije training en de derde tijd gedurende de tweede sessie was Max Verstappen niet ontevreden over de eerste dag van de Grand Prix van de Verenigde Staten.

"Het was best een positieve dag. De snelheid in de korte runs is niet slecht en daar lijken we vrij competitief. In de long runs zaten we er nog niet helemaal lekker bij, dus daar hebben we nog wat werk te doen. Al met al was het een goede dag", zo vertelde de Red Bull-coureur aan Verstappen.nl.

Gevraagd naar de afstelling van de auto in combinatie met de omstandigheden op het circuit in Texas bleek Verstappen niet ontevreden met zijn Red Bull. "Deze zal wellicht wat veranderen, maar dat zit hem dan in kleine dingen. Het is erg hobbelig, maar dat is voor iedereen zo. Gelukkig bevinden de meeste hobbels zich buiten de remzones. De auto ging daar ook niet slecht mee om, dus dat was goed."

Negen sterk vermagerde kippen gedumpt in kartonnen doos

Aan de Weteringschans in het centrum van Amsterdam zijn gisteravond negen gedumpte kippen aangetroffen in een kartonnen doos. De melding over de achtergelaten dieren werd gisteravond rond 20.00 uur gedaan, meldt de Dierenambulance Amsterdam.

'De kippen waren sterk vermagerd, slecht in de veren en duidelijk gewend aan mensen', vertelt een vrijwilliger van de dierenambulance. Het is niet duidelijk waar de dieren vandaan komen. Ook laat ze weten dat de kippen bij aankomst in de opvang hongerig en gestressed waren, maar dat het naar omstandigheden goed met hen gaat.

De dierenambulance roept getuigen die meer weten over de gedumpte kippen op om informatie te delen. De kippen worden binnenkort overgebracht naar het kippenasiel van Fruittuin van West.

Man overloopt brandstichter en wordt in hals gestoken

In de nacht van vrijdag op zaterdag, tegen half twee, werd op De Morgenstond in Heeswijk-Dinther een 43-jarige man uit Schijndel in zijn hals gestoken. Het lijkt er op dat het slachtoffer een verdachte van brandstichting heeft overlopen.

Het slachtoffer zag op bewakingsbeelden kennelijk dat iemand rond het bedrijfspand van zijn vader aan De Morgenstond scharrelde. Hij is daar vervolgens meteen naartoe gereden en werd met de verdachte persoon geconfronteerd, die hij vermoedelijk klem reed. Er ontstond een handgemeen, waarbij het slachtoffer werd gestoken. Daarna ging de verdachte er vandoor. Ondanks zijn verwondingen kon het slachtoffer zelf de hulpdiensten alarmeren, die zo snel mogelijk ter plaatse gingen. De man werd met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd en behandeld. Hij kon het ziekenhuis later weer verlaten.

Een woordvoerder van de politie: "Wij startten direct een (sporen-)onderzoek naar wat er was gebeurd. De verdachte werd niet meer aangetroffen. Uit het eerste onderzoek leek dat het slachtoffer betrokken was bij een verkeersruzie, maar gaande het onderzoek bleek dat niet aan de orde te zijn. Er werden sporen gevonden die er op duidden dat er geprobeerd is brand te stichten nabij het bedrijfspand. Wij zijn op zoek naar de dader en doen onderzoek naar de achtergrond van deze zaak. We doen buurtonderzoek en bekijken beschikbare bewakingsbeelden."


De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-70000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man met wapens op zak zoekt ruzie

De politie hield vrijdagavond  een 34-jarige man aan op de J.C. Pieckstraat in Werkendam. De man zocht ruzie en dreigde hierbij met wapens.

Die avond kreeg de politie rond 22.15 uur de melding. Meerdere agenten gingen naar de eerdergenoemde locatie en troffen daar een aantal personen aan. De man die ruzie zocht, en mogelijke met wapens dreigde, werd door hen uit de groep gehaald. Vervolgens werd hij gefouilleerd. In zijn kleding trof de politie een wapen aan.

Een van de omstanders bleek tijdens de ruzie een ander wapen te hebben afgepakt en overhandigde dit aan de agenten. Uit voorlopig onderzoek lijkt het te gaan om een luchtdrukwapen en een alarmpistool. Beiden zijn in beslag genomen. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Noppert en Wattimena door op World Series of Darts Finals

Danny Noppert heeft vrijdagavond in Amsterdam het Nederlandse onderonsje bij de World Series of Darts Finals in zijn voordeel beslist. De Fries was in de eerste ronde met 6-3 te sterk voor Jeffrey de Zwaan. Jermaine Wattimena versloeg Gabriel Clemens met 6-4 en treft nu Raymond van Barneveld.

De 23-jarige De Zwaan begon goed aan de partij in de voormalige Bierhal en nam een 2-0-voorsprong. Noppert herstelde het evenwicht mede dankzij een knappe finish van 138. De Zwaan kwam nog met 3-2 voor, maar daarna nam Noppert het heft in handen. Noppie gunde zijn tegenstander geen leg meer en plaatste zich zo voor de tweede ronde. Hij treft in de tweede ronde Gary Anderson.

Wattimena had de nodige moeite met de onbekende Clemens. De Duitser bood mede dankzij twee finishes van boven de honderd uitstekend weerstand. Met een finish van 111 trok The Machine Gun toch de partij naar zich toe (6-4). Wattmina zorgt daarmee voor een nieuw Nederlands onderonsje. Hij neemt het zaterdag in de tweede ronde op tegen Raymond van Barneveld.

Het is voor Van Barneveld zijn laatste professionele toernooi in eigen land. De Hagenaar zet na het komende WK een punt achter zijn carrière.

Uitslagen eerste ronde World Series of Darts
Jonny Clayton 6-4 Wayne Jones
Ian White 6-5 Ricky Evans
Mensur Suljovic 6-1 Kyle Anderson
Krzysztof Ratajski 6-5 Nathan Aspinall
Gerwyn Price 6-3 Michael Smith
Dave Chisnall 6-4 Simon Whitlock
Danny Noppert 6-3 Jeffrey de Zwaan
Jermaine Wattimena 6-4 Gabriel Clemens

Programma tweede ronde (vanaf 20.00 uur)
James Wade v Jonny Clayton
Damon Heta v Mensur Suljovic
Daryl Gurney v Krzysztof Ratajski
Michael van Gerwen v Gerwyn Price
Peter Wright v Ian White
Gary Anderson v Danny Noppert
Raymond van Barneveld v Jermaine Wattimena
Rob Cross v Dave Chisnall

'Overmars verwacht weinig spectaculaire winterse transferperiode'

Erik ten Hag hoeft in januari niet te rekenen op de komst van een of meerdere nieuwe spelers. Volgens De Telegraaf houdt directeur voetbalzaken Marc Overmars de komende transferperiode de hand op de knip. Meerdere zaakwaarnemers hebben te horen gekregen dat Ajax in principe geen spelers zal aantrekken.

Volgens de krant zal er alleen geschakeld worden wanneer er de komende maanden een belangrijke speler langdurig geblesseerd raakt. Ook wanneer een buitenkansje zich voordoet is het niet uit te sluiten dat Overmars toch zal handelen op de markt. Hoewel Ajax een rustige winterse transferwindow staat te wachten, zitten de scouts van de Amsterdammers niet stil.

De scouts hebben het vizier al op volgend seizoen gericht. Hoofdscout Henk Veldmate heeft onlangs een reis naar Brazilë achter de rug en momenteel zoekt hij naar talent in Mexico. Aan het einde van het jaar reist Veldmate nog af naar Argentinië, terwijl andere scouts zich op de toekomst hebben gericht. Michel Doesburg, Hans van der Zee en Roy Wesseling zijn namens Ajax bij het WK Onder-17 aanwezig in de zoektocht naar nieuw talent.

Ajax scoutte de afgelopen jaren veelvuldig in Zuid-Amerika, terwijl de Amsterdammers in de jaren daarvoor juist actief was in Scandinavië. Overmars bevestigde vrijdag in dezelfde krant dat de club niet alleen in Zuid-Amerika rondkijkt. "Scouten in Denemarken of België kan bijvoorbeeld heel succesvol zijn, dat doen we dan ook nog steeds."

Top Keuken Kampioen Divisie weten niet te winnen

NAC Breda, De Graafschap en sc Cambuur hebben vrijdagavond puntverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. Koploper Cambuur kwam in eigen huis niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen NEC, terwijl De Graafschap eveneens met 0-0 gelijkspeelde tegen Excelsior. NAC Breda moest in eigen huis ook genoegen nemen met een punt, na een 1-1 gelijkspel tegen een sterk Go Ahead Eagles. Door de remises blijft het zeer spannend in de top van de Keuken Kampioen Divisie. Cambuur en De Graafschap staan op 27 punten, NAC op 24 punten.

SC Cambuur - NEC Nijmegen 0-0
De Friezen wilden de eerste positie in de Keuken Kampioen Divisie vasthouden, maar de ploeg van Henk de Jong had vrijdagavond zeer veel moeite om kansen te benutten. Cambuur had vaak de 1-0 op de schoen, maar Mattijs Branderhorst kreeg geen treffer om de oren. Jonathan Okita was namens NEC de gevaarlijkste man, maar de aanvaller kon de mogelijkheden niet omzetten in een doelpunt. Cambuur zocht nog naar de zege, maar een doelpunt bleef uit. NEC pakte zodoende een verdiend punt en blijft meedraaien in de subtop.

NAC Breda - Go Ahead Eagles 1-1
NAC Breda had veel moeite met het bezoek uit Deventer, dat veel kansen kreeg in de eerste helft. In het Rat Verlegh Stadion viel in de eerste helft echter geen goal te noteren. Halverwege de tweede helft kwam het sterk spelende Go Ahead op voorsprong. Na een solo van Maekcy Ngombo werd Mael Corboz in stelling gebracht. De Amerikaan faalde vervolgens niet: 0-1. Corboz veroorzaakte daarna echter ook een penalty, die werd benut door Ivan Ilic: 1-1. Beide teams hadden de kans een zege te boeken, maar een derde goal bleef deze wedstrijd uit, mede door goed keeperswerk.

De Graafschap - Excelsior 0-0
In een enerverende eerst helft met veel kansen maakte Excelsior iets meer aanspraak op de voorsprong. De Rotterdammers raakten via Jeffry Fortes en Elias Mar Omarsson het aluminium, terwijl De Graafschap ook enkele mogelijkheden had op een voorsprong. Beide keepers hielden in het eerste bedrijf echter het doel schoon. Na de pauze waren er eveneens kansen over en weer, maar werd er wederom niet gescoord op De Vijverberg. De Graafschap blijft zodoende op de tweede plek steken, met evenveel punten als Cambuur.

FC Den Bosch - Helmond Sport 1-1
Den Bosch kende een bliksemstart. Ruben Rodrigues had zijn ploeg binnen twee minuten op voorsprong gezet en de aanvaller had vlak daarna de kans op 2-0. Rodrigues stuitte echter op doelman Stijn van Gassel, waardoor Helmond Sport een grotere achterstand bespaard bleef. Helmond Sport knokte zich snel in de tweede helft terug via een goal van Guus Joppen: 1-1. Beide teams kwamen daarna niet meer tot een doelpunt, waardoor een puntendeling een feit was.

FC Dordrecht - TOP Oss 1-1
De thuisploeg kwam na een halfuur spelen op voorsprong via Jari Schuurman, die na een goede combinatie met Anass Achahbar raak schoot: 1-0. Even later stond het echter alweer gelijk met een prachtige treffer van Philippe Rommens, die van afstand uithaalde: 1-1. FC Dordrecht moest vervolgens nog een domper incasseren, want Noah Lewis ontving zijn tweede gele kaart van de wedstrijd. FC Dordrecht leek nog zicht te hebben op drie punten, maar een poging van Renny Smith kwam op de paal terecht.

Telstar - Jong FC Utrecht 2-0
Telstar begon na drie achtereenvolgende overwinningen in alle competities vol vertrouwen aan de ontmoetingen met de Utrechtse beloften en leidde halverwege met minimaal verschil. Benaissa Benamar tekende na negentien minuten voetballen voor het enige doelpunt uit de eerste helft, door na een fraaie individuele actie te scoren. De 2-0 van Reda Kharchouch volgde negen minuten na de theepauze uit een hachelijke situatie voor het doel van de bezoekers.

MVV Maastricht - Almere City 3-2
MVV was vanavond de bovenliggende partij in de eerste helft en leidde halverwege verdiend met 1-0, door een doelpunt na elf minuten spelen van Anthony van den Hurk. Smet op de eerste helft voor de Maastrichtenaren was wel het geblesseerd uitvallen van verdediger Marnick Vermijl op slag van rust. Vlak na rust kwam Almere City op gelijke hoogte via Youri Loen, die snoeihard raak schoot. Daarna gebeurde er lange tijd niets, maar in de laatste tien minuten ontplofte de wedstrijd. Almere City kwam op 1-2 via Niek Vossebelt, maar door een strafschop van Van den Hurk en een eigen goal van Anwar Bensabouh trokken de bezoekers toch nog aan het kortste eind.

FC Eindhoven - Jong AZ 2-1
Jong AZ kreeg in de openingsfase de beste kansen en kwam na een klein halfuur voetballen verdiend op voorsprong. Thijs Oosting benutte een rebound van dichtbij, nadat Eindhoven-doelman Ruud Swinkels in eerste instantie nog een inzet van Tijjani Reijnders had gekeerd. Diezelfde Reijnders had de bezoekers uit Alkmaar nog in de eerste helft op een 0-2 voorsprong kunnen zetten, maar het talent schoot vrij voor Swinkels hoog over. Kort na de onderbreking wist Rigino Cicilia de 1-1 op het scorebord te brengen en diezelfde Cicilia groeide in de slotfase uiteindelijk uit tot matchwinner.

Draken en autochess komen naar Hearthstone

Twee grote aankondigingen voor Hearthstone. De eerste is de laatste uitbreiding van The Year of the Dragon en hoe toepasselijk: de uitbreiding heet Descent of Dragons en biedt veel, heel veel draken.

Centraal staat Galakrond, een legendarische grote draak die dient als hero card voor maar liefst vijf klassen. Hij gaat gepaard met het nieuwe keyword Invoke. Door kaarten met invoke te spelen, upgrade je Galakrond waardoor zijn effecten sterker worden. Daarnaast keren legendarische kaarten terug in nieuwe vorm, waaronder Malygos, Deathwing en Nozdormu. De aankondigingstrailer voor Descent of Dragons vind je hieronder.

Daarnaast komt Hearthstone voor het eerst sinds jaren met een nieuwe gamemode: Battlegrounds. Deze modus omarmt het autobrawler genre en plaatst acht spelers in een game samen. Zij moeten als één van 23 speelbare heroes, elk met een unieke abilitiy, minions recruiten en zo lang mogelijk zien te overleven om de winst binnen te halen. De open beta hiervan begint 12 november, zij die een pre-order plaatsen voor Descent of Dragons mogen aanstaande dinsdag al aan de slag met de modus.

Descent of Dragons komt 10 december beschikbaar.

Overwatch 2 biedt eindelijk meer verhaal

Het Overwatch-team komt met een sequel op OverwatchOverwatch 2 biedt een uitgebreide campaign, nieuwe lore (daadwerkelijk na de recall van Overwatch!) en uiteraard de player-versus-player gevechten die we kennen van het origineel.

In Overwatch 2 volg je een verhaal na het moment dat Winston de recall van Overwatch heeft begonnen. Met behulp van het nieuwe team, en nieuwe helden, reis je de wereld af om een nieuwe oorlog te stoppen tegen de omnics en Talon. Daarnaast zijn er hero missions, waarin je op de bestaande maps de heroes kunt trainen en skills voor ze kunt vrijspelen. Deze skills zijn enkel voor de PvE-aspecten en worden niet beschikbaar gemaakt voor PvP.

Over PvP gesproken: alle nieuwe updates voor maps, modes en helden komen ook naar het origineel. Het origineel blijft ook compatibel met Overwatch 2 en gaat uiteindelijk als cliënt op in de nieuwe game. Heb je deel één dus al gekocht, dan kun je gewoon doorgaan met PvP met alle nieuwe content. Cosmetics zijn forward-compatible met deel 2. Een nieuwe game mode, Push, wordt ook toegevoegd en komt neer op touwtjetrekken met een objective.

De nieuwe cinematic en gameplay vind je hieronder. Er komen minstens vijf nieuwe heroes en nog meer maps beschikbaar bij de lancering, dus het wordt voor iedereen een grote update. Een release date is nog niet bekend, al heeft game director Jeff Kaplan aangegeven dat het nog wel een tijdje kan duren.

World of Warcraft: Shadowlands aangekondigd

Tijdens Blizzcon heeft Blizzard de achtste uitbreiding voor World of Warcraft aangekondigd. In Shadowlands betreden we voor het eerst het rijk dat alle doden van Warcraft-universum betreden. Dit doen we nadat Sylvanas de helm van de Lich King heeft vernietigd, die de grens tussen deze twee rijken dichthield.

In Shadowlands speel je door vier nieuwe gebieden, waarna je uiteindelijk kiest voor een Covenant om te ondersteunen. In elke Covenant kom je oude bekende tegen, waaronder Cenarius en Uther. Uiteraard worden er nieuwe dungeons en raids toegevoegd en een nieuwe uitdaging in Tower of the Damned. De nieuwe features kun je in onderstaande trailer terugzien.

Ook wordt het levelsysteem aangepakt. Er komt een level-squish waardoor in Shadowlands het hoogste level weer level 60 is. Voor alts komt er een nieuw startgebied voor de levels 1 tot 10, waarna je een expansion kan kiezen en daarin kan levelen tot 50. Vervolgens ga je verder in de Shadowlands. De uitbreiding komt ergens uit in 2020 en is nu al te pre-orderen.

Hamilton bovenaan in tweede training, Verstappen 3e

Lewis Hamilton heeft de tweede vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten als snelste afgesloten. Op het Circuit of the Americas bij het Texaanse Austin was de Britse Mercedes-coureur zo'n drie tienden sneller dan zijn naaste belagers.

Charles Leclerc was aanvankelijk de snelste op het moment dat een crash van Romain Grosjean voor een rode vlag zorgde. De Monegask verbeterde zich daarna nog, Max Verstappen schoof vlak daarachter aan op plek twee. Hamilton dook er onderdoor en nam de snelste tijd over.

Op de zachte banden pakte diens teamgenoot Valtteri Bottas de snelste tijd, gevolgd door Sebastian Vettel, die Ferrari-teamgenoot Leclerc dan weer sneller zag gaan. Hamilton noteerde daarna een nóg beter rondje en zo'n beetje halverwege de training waren de snelste tijden daarmee gezet.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten

Pos.  Rijder Team Tijd Ronden
1.   L. Hamilton Mercedes 1:33.232 34
2.   C. Leclerc Ferrari 1:33.533 33
3.   M. Verstappen Red Bull 1:33.547 28
4.   S. Vettel Ferrari 1:33.890 35
5.   V. Bottas Mercedes 1:34.045 34
6.   A. Albon Red Bull 1:34.434 32
7.   P. Gasly Toro Rosso 1:34.509 31
8.   C. Sainz Jr. McLaren 1:34.667 34
9.   L. Stroll Racing Point 1:34.744 29
10.   A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:34.839 29
11.   D. Ricciardo Renault 1:34.924 29
12.   D. Kvyat Toro Rosso 1:34.975 36
13.   N. Hulkenberg Renault 1:34.988 32
14.   L. Norris McLaren 1:35.025 30
15.   S. Pérez Racing Point 1:35.109 26
16.   K. Räikkönen Alfa Romeo 1:35.387 34
17.   K. Magnussen Haas 1:35.442 28
18.   R. Grosjean Haas 1:35.789 4
19.   G. Russell Williams 1:36.749 37
20.   R. Kubica Williams 1:37.283 33

Kiosk Heerhugowaard overvallen; politie zoekt getuigen

Twee daders hebben vrijdagavond rond 19.35 uur een overval gepleegd op een stationskiosk aan het Stationsplein in Heerhugowaard. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden bedreigden de overvallers het aanwezige personeel.

Na de overval ging het tweetal er met een onbekende buit vandoor, vermoedelijk op een scooter. Ondanks een grote zoekactie in de omgeving zijn de twee verdachten niet gevonden. De politie komt graag in contact met een persoon, vermoedelijk een meisje in een rode jas, die bij de deur van de kiosk heeft gestaan. Mogelijk heeft die de daders goed gezien.

Opvallend was dat één van de daders een stuk kleiner was (+/- 1.60) dan de andere overvaller (+/- 1.85). Het kan zijn dat dit bij mensen is opgevallen of weet wie die duo kan zijn. Getuigen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'Groot deel opgepakte zakkenrollers Amsterdam is asielzoeker'

De politie zou in de binnenstad van Amsterdam zeer regelmatig criminele asielzoekers oppakken. Ze zouden zich vooral bezig houden met zakkenrollen.

Dat meldt De Telegraaf. Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant dat het gaat om honderden aanhoudingen per jaar. 'Sinds 2015 en 2016 merken we een duidelijke piek van asielzoekers en het aantal is de afgelopen jaren niet afgenomen.'

De politie kan volgens de krant geen exacte cijfers geven. VVD, Forum voor Democratie en CDA willen wel cijfers zien en vragen daarom om een spoeddebat met burgemeester Femke Halsema.

Drie verdachten aangehouden voor sextortion

Zo’n honderdduizend euro betaalden tientallen slachtoffers in de afgelopen maanden aan een groep tieners die hen afperste door te dreigen naaktfoto’s openbaar te maken. In de regio Leiden hielden agenten afgelopen week drie verdachten aan voor deze zogenoemde ‘sextortion’. In dit onderzoek hield de politie eerder al vijf andere personen aan.

In augustus dit jaar meldde een slachtoffer van sextortion zich bij een politiebureau in Leiden. Hierop startten rechercheurs van het district Leiden-Bollenstreek een onderzoek naar deze vorm van afpersing. Tot nu toe heeft het onderzoeksteam contact gehad met veertien jongens en mannen die slachtoffer zijn geworden.

Het jongste slachtoffer was 14 jaar. Een deel van hen heeft aangifte gedaan, de rest overweegt dit nog. Vermoedelijk volgen er sowieso meer aangiften, mogelijk hebben de verdachten circa honderd slachtoffers gemaakt. Het afgetroggelde bedrag van zo’n honderdduizend euro loopt vermoedelijk dan ook nog verder op.

Totaal acht aanhoudingen
In augustus hielden rechercheurs in dit onderzoek al de eerste twee verdachten aan, in september volgden nog eens drie aanhoudingen. Drie van hen zitten nog vast, de andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten maar blijven verdachte. Afgelopen week hielden agenten nog eens drie personen aan, waaronder twee minderjarigen. Hun betrokkenheid bij deze afpersingen wordt onderzocht. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat meerdere aanhoudingen volgen.

Seksueel getint gesprek
In hun werkwijze benaderen één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak doen zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer.

Dreiging openbaar maken foto's
De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn social mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Money mules
Ook maakt de dadergroep gebruik van zogenaamde ‘money mules’. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding.

Dertig aanhoudingen in eerdere onderzoeken
In twee andere onderzoeken naar sextortion in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande en Zoetermeer hield de politie in de afgelopen maanden ook al dertig verdachten aan.

FOK! Wat een weer: af en toe zon

In het noordoosten komen nog perioden met regen voor, deze trekken naar het noordoosten weg. Het is verder wisselend bewolkt met af en toe zon en er komen enkele buien voor, vanmiddag vooral in het westen. Het is vrij zacht met maximumtemperaturen rond 14°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is boven land matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. In de middag neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig boven land, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 7 Bft. Langs de noordwestkust wordt de wind mogelijk enige tijd stormachtig, 8 Bft, met daarbij zware windstoten rond 80 km/uur. Later vanavond neemt de wind langzaam af.

In de nacht naar zondag zijn er wolkenvelden en valt er vooral in het zuidoosten en in het kustgebied af en toe regen. Het koelt af naar een graad of 8. De wind is zuidelijk en boven land matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In de loop van de nacht neemt de wind iets af.

Zondagochtend zijn er perioden met zon en is het overwegend droog. Van het zuiden uit raakt het bewolkt en in de middag en avond gaat het vooral in het midden en oosten regenen. De middagtemperatuur komt rond 12°C uit. Er staat aanvankelijk een matige, aan zee (vrij) krachtige zuidelijke wind. In de loop van de dag neemt de wind af naar zwak tot matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Utrecht cs by night
Utrecht cs by night

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kijk hier de Diablo IV cinematic- en gameplay-trailers terug

Zoals in onze liveblog al te lezen was trapte BlizzCon qua gamenieuws lekker af met de officiële aankondiging van Diablo IV. Blizzard belooft een lekker duistere, gritty Diablo-game met veel vertrouwde elementen en een aantal verrassingen.

Allereerst werd een indrukwekkende cinematic trailer getoond waarin we kennismaken met Lilith, de moeder van de Nephalem. Later volgde een gameplaytrailer waarin we alvast een indruk krijgen van wat we gameplay-technisch kunnen verwachten. Diablo IV moet meer duister, sinister en 'gory' worden, in andere woorden terug naar de roots. In de trailer zien we nieuwe elementen zoals de mogelijkheid om mounts te beklimmen en om te 'cliffjumpen'. Bekijk de trailers hieronder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.