Vincent L., de nieuwe Joris Demmink

Vandaag is de nieuwe Joris Demmink opgestaan. Zijn naam? Vincent L., voormalig tweede man van het functioneel parket, een afdeling van het OM.

Net als Demmink wordt ook L verdacht van zedendelicten met betrekking tot minderjarigen. De andere overeenkomst? Het heeft er alle schijn van dat beide door het OM uit de wind worden gehouden.

De rechtbank Den Haag oordeelde vandaag dat L. niet verder vervolgd wordt. De reden? L heeft in het verleden gewerkt voor het OM in Amsterdam, dus bepaalde de Hoge Raad dat de zaak behandeld moet worden in Den Haag. Daarbij werd expliciet bepaald dat er ook Haagse officieren op de zaak gezet moesten worden. Alles om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden?

Wat deed het OM echter? Ze lieten de zaak in Den Haag behandelen door 2 Amsterdamse officieren die als plaatsvervangend-officier optraden in Den Haag. Dat was voor de rechtbank reden om een einde te maken aan het proces. Wat een volkomen terecht besluit is.

Ik ben absoluut geen fan van complotdenken. Maar ik heb er wel heel veel moeite mee om hier geen opzet in te zien. Een uitspraak van ‘s lands hoogste rechter totaal negeren. Dat is geen geblunder meer. Dat moet haast wel opzet zijn.