Baanrenner Lavreysen pakt World Cup-zege, Pieters/Wild winnen koppelkoers

Tijdens de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de baanwielrenners heeft Harrie Lavreysen de keirin gewonnen. De Europees kampioen maakte een dag eerder al deel uit van de winnende ploeg op de teamsprint.

In de finale nam Lavreysen het onder meer op tegen landgenoot en wereldkampioen Matthijs Büchli, die zich in de slotfase echter op liet sluiten en zo niet verder kwam dan plek vijf. Lavreysen trapte de turbodijen in de slotronde aan en pakte een indrukwekkende zege, vlak voor de Rus Denis Dmitriev en ruim voor de toch wat verrassende Japanner Koyu Matsui.

De koppelkoers bij de vrouwen leverde eveneens Nederlandse winst op. Kirsten Wild, een dag eerder goed voor winst op de scratch, pakte samen met Amy Pieters in tin van de twaalf tussensprints punten. Met ook nog eens een ronde voorsprong erbij hielden ze het Britse duo Laura Kenny/Emily Nelson af, terwijl brons naar Clara Copponi en Marie le Net uit Frankrijk ging.

Op het omnium bij de mannen viel Jan Willem van Schip met een zevende plek een klein beetje tegen. Hij begon al niet lekker met de tiende en vijftiende plek op de scratch en tempokoers, waarna hij op indrukwekkende wijze de afvalkoers won. In de puntenkoers schraapte Van Schip wat punten bij elkaar en twee ronden voorsprong hielpen hem nog naar de zevende stek. De Brit Matthew Walls won, voor de Italiaans wegkampioen Elia Viviani en de Portugees Rui Oliveira.

Shanne Braspennicx en Laurine van Riessen werden op de individuele sprint in de kwartfinales uitgeschakeld door Lee Wai Sze uit Hong Kong (0-2) en Emma Hinze uit Duitsland (1-2). Lee zou uiteindelijk de finale winnen van de Russische Anastasia Voinova, terwijl Hinze de Amerikaanse Mandy Marquardt klopte in de strijd om de derde plek.

De scratch bij de mannen eindigde in een fraaie sprint, waarin het thuispubliek op de banken kon staan: Yauheni Karaliok nam de leiding en de Wit-Rus stond die ook niet meer af. De Spanjaard Sebastian Mora moest genoegen nemen met plek twee, voor de Amerikaan Eric Young en de Belg Robbe Ghys.