Late goals leveren Liverpool winst op, Manchester City wint moeizaam

Liverpool is zaterdagmiddag op het nippertje in geslaagd om zijn ongeslagen status in stand te houden. De koploper van de Premier League kwam op bezoek bij Aston Villa in de eerste helft op achterstand en slaagde er dankzij goals van Andy Robertson en Sadio Mané pas in de laatste minuten van de wedstrijd om die nadelige marge weg te poetsen. De voorsprong van de werkgever van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die allebei aan de aftrap verschenen, op tegenstander van volgende week Manchester City blijft daardoor zes punten. Arsenal moest tegelijkertijd genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen Wolverhampton Wanderers en laat daardoor na om het gat met nummer vier Chelsea te verkleinen.

Aston Villa - Liverpool 1-2
Jürgen Klopp stuurde na het spektakelstuk in de EFL Cup tegen Arsenal op Villa Park zijn sterkste elf weer het veld in en Liverpool kreeg in de openingsfase via Sadio Mané en Mohamed Salah ook de eerste kansen op de openingstreffer. Het eerste doelpunt viel echter aan de overkant toen Trézéguet een vrije trap van John McGinn binnenschoot en arbiter Jonathan Moss na lang overleg met de VAR besloot om het doelpunt toe te kennen. Dat geluk had Roberto Firmino vijf minuten later niet toen hij het net liet bollen, maar zijn treffer uiteindelijk afgekeurd werd wegens buitenspel. Sadio Mané wekte daarop nog de woede van de thuisploeg toen hij zich wel heel makkelijk liet vallen in de zestien en Moss toonde de Senegalees een gele prent na deze actie.

Liverpool ging na de onderbreking opnieuw op zoek naar de gelijkmaker, maar the Reds hadden moeite om een gat in de verdediging van Aston Villa te vinden. Klopp greep met nog 25 minuten te gaan in door aanvaller Divock Origi in te brengen voor Georginio Wijnaldum en ook Mohamed Salah moest naar de kant voor Alex Oxlade-Chamberlain. Met deze invallers binnen de lijnen begonnen de bezoekers aan een omsingeling van de tegenstander, al bleef Aston Villa loeren op de counter. Robertson kon een paar minuten voor tijd uiteindelijk de gelijkmaker binnen koppen na een voorzet van Sadio Mané en de Senegalees vervulde in de blessuretijd vervolgens zelf de rol van afmaker door een corner van Trent-Alexander Arnold tot doelpunt te promoveren.

Manchester City - Southampton 2-1
Het werd een bijzonder frustrerende eerste helft voor Josep Guardiola en de zijnen. Manchester City domineerde bijna 45 minuten lang, maar wist dat overwicht nauwelijks te vertalen in serieuze kansen. Van de veertien doelpogingen die the Citizens afvuurden, was geen enkele tussen de palen. De enige serieuze mogelijkheid die Southampton kreeg, resulteerde wél in een doelpunt. Na twaalf minuten betrad Nathan Redmond vanaf de rechterflank het strafschopgebied. Hij wachtte op aansluiting, zag Stuart Amstrong net buiten het strafschopgebied vrijstaan en bediende zijn ploeggenoot. Doelman Ederson verkeek zich op het schot van Armstrong: hij liet de bal glippen, waardoor James Ward-Prowse de rebound van dichtbij kon binnenwerken.

Southampton verdedigde de voorsprong met man en macht. Door voortdurend schoten te blokkeren en ballen de tribunes in te jagen hielden de bezoekers lange tijd stand in het Etihad Stadium. Het duurde na de rust lang voordat Manchester City goede kansen creëerde om de score in evenwicht te brengen, maar twintig minuten voor tijd sloeg de thuisploeg toch toe. Walker was tot aan de achterlijn mee opgekomen, leverde een strakke voorzet over de grond en vond Sergio Agüero in het strafschopgebied. De Argentijn verlengde de bal met succes: 1-1. Doelman Alex McCarthy voorkwam dat Bernardo Silva er 2-1 van maakte, maar drie minuten voor tijd zorgde Walker voor de verlossing. Na een voorzet van Angeliño ging McCarthy onder de bal door, en stond Walker op de goede plek om optimaal te profiteren.

Arsenal - Wolverhampton Wanderers 1-1
Mesut Özil verscheen voor het eerst sinds half september weer eens in de basis in de Premier League namens Arsenal en met de spelmaker in de gelederen kwam de thuisploeg na iets meer dan twintig minuten spelen op voorsprong via een intikker van Pierre-Emerick Aubameyang, die zijn vijftigste goal namens the Gunners maakte. Wolverhampton bood in de eerste helft goed partij, maar kwam niet veel verder dan een schot van Rúben Neves, dat net over het doel van Bernd Leno verdween. Neves was na de rust opnieuw dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging werd gekeerd door Leno. Arsenal leek vervolgens op de overwinning af te stevenen voordat het een kwartier voor tijd toch raak was. Een fraaie voorzet van João Moutinho kwam op het hoofd van Raúl Jiménez terecht en zijn kopbal was de doelman te machtig.

Brighton & Hove Albion - Norwich City 2-0
Op een zondagsschot van Marco Stiepermann op de lat na, was het de thuisploeg die alle kansen in de eerste helft creëerde. In het eerste half uur waren de ploegen aan elkaar gewaagd, maar daarna liet het team van Chris Hughton na om aan de leiding te gaan. Een scrimmage in de doelmond leverde niets op, noch een grote kans voor Neal Maupay. In de tweede helft kreeg Brighton alsnog loon naar werken, toen Leandro Trossard de bal op aangeven van Martin Montoya achter Tim Krul werkte: 1-0. Brighton, met Davy Pröpper in de basis, besliste de krachtmeting vlak voor tijd: Shane Duffy werkte de bal uit een vrije trap van Trossard achter Krul.

West Ham United - Newcastle United 2-3
Het team van Steve Bruce ging met een 0-2 voorsprong de rust in, maar een voordelige marge van vier of vijf doelpunten had ook niet misstaan. Allan Saint-Maximin en Miguel Almirón misten grote kansen en Jonjo Shelvey raakte de lat. Tussendoor scoorden Ciaran Clark en Federico Fernandez met het hoofd, laatstgenoemde op aangeven van Jetro Willems. Bij elke aanval van the Magpies maakte de ploeg van Manuel Pellegrini een onzekere indruk. Zes minuten na rust viel de 0-3: keeper Roberto faalde bij een vrije trap van Shelvey. West Ham kwam te laat terug in de wedstrijd. Na een lage corner van Sébastien Haller in de 73e minuut werkte Martin Dubravka de bal richting Fabián Balbuena, die dankbaar profiteerde. Het bleef daarna bij de 2-3 van Robert Snodgrass in de slotminuten.

Sheffield United – Burnley 3-0
Sheffield United had de overwinning te danken aan een felle eerste helft, waarin het eigenlijk al op een 5-0 voorsprong had kunnen komen. De schade bleef enigszins beperkt voor Erik Pieters en consorten, maar toch zocht Burnley met een kater de kleedkamer op. Twee van de treffers vielen immers in de laatste minuten voor de pauze: John Lundstram vond de rechterhoek na voorbereidend werk van Lys Mousset, waarna laatstgenoemde ook de 3-0 van John Fleck voorbereidde. De score was na zestien minuten geopend door Lundstram, die ook toen werd gevonden door Mousset. In de rust werd Pieters geslachtofferd voor de zwakke eerste helft: hij maakte plaats voor Charlie Taylor. Burnley speelde geen zwakke tweede helft en had meer balbezit dan Sheffield United, maar daar deden de bezoekers te weinig mee om de spanning terug te brengen.