Vijftien maanden jeugddetentie voor gewapende overval

Een 19-jarige man krijgt 15 maanden jeugddetentie, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, omdat hij op 8 april dit jaar een avondwinkel aan de Marathonweg in Amsterdam heeft overvallen. Tijdens de overval dreigde de man met een nepwapen. Naast de celstraf moet hij 2000 euro schadevergoeding betalen aan de eigenaar van de avondwinkel.

De man kwam die avond rond 01.30 uur samen met een andere man de avondwinkel binnen. De eigenaar van de winkel was op dat moment als enige aanwezig. Het duo dreigde met (nep)vuurwapens en één van hen riep: 'Geld, geld! Ik wil alles hebben, anders pop ik je!' Ook werd het slachtoffer met een wapen op zijn achterhoofd geslagen.

Na de overval, waarbij zo'n vijfhonderd euro werd buitgemaakt, sprongen de mannen in een taxi. De politie wist de auto in Zuidoost op het spoor te komen, waar naast de taxichauffeur en de overvallers nog twee mannen in bleken te zitten. Alle vier de mannen werden aangehouden.

Hoewel de 19-jarige man volgens de wet meerderjarig is, denkt de rechtbank dat hij baat zal hebben bij 'pedagogische beïnvloeding'. Daarom heeft de rechtbank bij hem het jeugdstrafrecht toegepast.