FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 mei 2019

Brandende landing passagiersvliegtuig Moskou: zeker 41 doden

Op het Moskouse vliegveld Sheremetyevo is het zondag ernstig fout aan het gaan: op beelden is te zien dat een passagiersvliegtuig volledig in de fik staat.

Wat er allemaal precies aan de hand is is nog volstrekt onduidelijk, behalve dat het uiteraard vrij duidelijk is dat een vliegtuig in brand staat. Of er bijvoorbeeld nog passagiers in het vliegveld zijn is onbekend, hoewel het Russische Sputnik meldt dat 78 passagiers geëvacueerd zijn.

Het zou gaan om een vlucht van Moskou naar het eveneens Russische Moermansk.

Update 19.10 uur
Volgens RT is er zeker één dode gevallen en zijn minstens vier mensen gewond geraakt. Dat mag nog een klein wonder genoemd worden, want op onderstaande beelden is te zien dat het vliegtuig al tijdens de landing behoorlijk in brand stond.

Update 22.27 uur
Volgens de BBC zijn er minstens 13 mensen omgekomen, waaronder twee kinderen en een bemanningslid. Een ooggetuige noemt het een wonder dat er überhaupt nog mensen uit het Aeroflot-toestel wisten te komen. Het vliegtuig zou kort na de start alarm hebben geslagen en een noodlanding hebben ingezet. Het is onduidelijk wat de oorzaak is.

Update 23.47 uur
Het dodental is inmiddels opgelopen naar 41. Tegelijk zegt het Russische onderzoeksteam ter plaatse dat 37 mensen het ongeluk hebben overleefd. Het lijkt dus een rekensommetje, want opgeteld is dat 78 en zoveel personen waren er aan boord.

Van Gerwen na decider langs White en wint Austrian Darts Open

Michael van Gerwen heeft net als in 2013 en 2017 de Austrian Darts Open gewonnen. In de Steiermarkhalle in het Oostenrijkse Premstätten was de Nederlander in een spannende finale met 8-7 te sterk voor Ian White.

Het onderonsje tussen Van Gerwen en White was een herhaling van de eindstrijd van vorige week op de German Darts Open. De regerend wereldkampioen won toen met overtuigende cijfers van de 48-jarige Engelsman (8-3). White wist zich dit keer beter te verweren. De nummer twaalf van de wereld gooide een hoog gemiddelde en kwam dankzij een 138-finish 3-1 voor.

Van Gerwen knokte zich vervolgens knap terug in de wedstrijd door drie legs op rij te pakken. White gaf zich niet gewonnen en bleef tot 5-5 in evenwicht met de nummer één van de wereld. Hij dwong zelfs een beslissende vijftiende leg af, maar daarin trok Van Gerwen aan het langste eind met een dertiendarter.

De weg naar de finale was niet makkelijk voor Van Gerwen. In de kwartfinale rekende hij af met Peter Wright en in de halve finale wachtte hem een ontmoeting met Daryl Gurney. Donderdag werd hij in de Premier League nog met 8-5 verslagen door de Noord-Ier, maar zondag revancheerde Van Gerwen zich. Het werd 7-3.

Van Gerwen heeft nu vier van de vijf gespeelde Euro Tour-toernooien in 2019 op zijn naam geschreven. Volgende week is toernooi nummer zes; de European Darts Grand Prix vanuit het Duitse Sindelfingen. Naast Van Gerwen zijn ook Niels Zonneveld, Jeffeey de Zwaan en Vincent van der Voort van de partij. 

Uitslagen kwartfinales Austrian Darts Open
Michael van Gerwen 6-5 Peter Wright
Daryl Gurney 6-5 Adrian Lewis
James Wade 6-4 Gerwyn Price
Ian White 6-2 Steve Beaton

Halve finales
Michael van Gerwen 7-3 Daryl Gurney
Ian White 7-4 James Wade

Finale
Michael van Gerwen 8-7 Ian White

Brunei: doodstraf homo's niet uitgevoerd

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei heeft zondag het beleid om de doodstraf niet uit te voeren uitgebreid naar homoseks tussen mannen. Een maand geleden werd de doodstraf hiervoor juist ingevoerd, ondanks dat deze in het het Zuidoost-Aziatische landje al ruim zestig jaar niet is uitgevoerd.

Brunei voert sinds 2014 stapsgewijs islamitische shariawetgeving in, die naast 'gewone' wetgeving moet bestaan, aldus de BBC. Destijds stond op homoseksualiteit al tien jaar celstraf, voor zowel mannen als vrouwen.

Begin april voerde het land de doodstraf door steniging in als maximumstraf voor onder meer verkrachting, sodomie, overvallen en het beledigen van de profeet Mohammed. Voor lesbische seks bleef de maximumstraf op tien jaar cel staan, maar er werden wel veertig stokslagen aan toegevoegd.

De regelgeving leidde tot felle kritiek. Zo wees de VN erop dat die in strijd was met de door Brunei ondertekende Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Beroemdheden zoals George Clooney riepen op tot een boycot van hotels van de Brunei Investment Agency van de sultan, waaronder tophotels zoals The Dorchester in Londen en het Beverly Hills Hotel te Los Angeles.

Zondag sprak de sultan voor het eerst in het openbaar over de kwestie. Hij zei dat er "veel vragen en misvattingen" waren over de wetgeving. Terwijl hij de nieuwe regels prees, gaf de vorst aan dat het moratorium op de doodstraf wordt uitgebreid naar homoseksualiteit. Dat betekent dat die weliswaar officieel overeind blijft, maar niet wordt uitgevoerd.

Eerder probeerde Brunei de kritiek al te pareren met de stelling dat er in de praktijk toch niemand zou worden terechtgesteld. Er zouden immers twee onafhankelijke getuigenissen nodig zijn voor een veroordeling. De andere in april genoemde vergrijpen vallen overigens ook onder het moratorium.

Weer DTM-podium Frijns, Rast wint vanaf P16

Robin Frijns heeft ook de tweede race van het DTM-seizoen afgesloten met een podiumplek. Op de Hockenheimring kwam de Audi-Limburger als derde over de streep, terwijl de winst voor de vanaf plek zestien vertrokken René Rast was.

Philipp Eng vertrok vanaf poleposition en was geweldig weg, terwijl Frijns vanaf de derde stek gelijk de nodige plekken inleverde. Nico Müller nam plek twee in beslag, voor Timo Glock en Marco Wittmann. Na een ronde of zeven gleed Loïc Duval het grind in, waardoor de safety car naar buiten kwam en daarbij waren het Paul di Resta en Rast die hun pitstop perfect getimed leken te hebben.

Eng en Müller vertrokken voorop bij de herstart, terwijl Frijns zich uitstekend positioneerde en Wittmann's vijfde plek pakte. Bruno Spengler ging voor hem voorbij aan Glock, die op zijn beurt ook Frijns langszij zag komen, met de al gestopte Rast in zijn kielzog. De Duitser passeerde zijn Limburgse Audi-collega snel, Wittmann viel voorin weg na een spin.

Rast knalde met volle vaart door en ging met speels gemak langs Spengler en Müller, terwijl ook Eng er zonder pardon aan moest geloven. Frijns was ondertussen ook goed bezig en bijna halverwege de race ging hij na een succesvolle aanval op Spengler ook voorbij aan Müller, waardoor hij achter Eng op de derde plek reed, tot hij ook de Oostenrijker verschalkte.

Eng en Müller kwamen kort na de helft van de race naar binnen, Frijns reed op plek twee nog even door en in de 23e van 37 ronden kwam leider Rast nog eens binnen, een ronde later gevolgd door Frijns, die op de zevende plek weer de baan betrad. Leider Di Resta kon het niet volhouden op zijn inmiddels vrij oude banden en met dertien ronden te gaan kwam ook de Schot weer binnen, wat Rast wederom de leidende positie bezorgde.

Frijns werkte zich wederom langs Glock en Spengler naar de vierde plek, waarna hij zeven seconden richting Eng en het podium voor de kiezen kreeg. Dat gat werd in rap tempo gedicht door de Audi-coureur, die vervolgens Müller in het vizier kreeg. De Zwitser was echter nét iets te ver weg en twee tienden achter hem pakte Frijns de keurige derde plek, ruim achter winnaar Rast.

FOK! sportfoto-onderschrift week 18

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is foton met het volgende onderschrift: "Kampioenschap paaseieren zoeken kent vliegende start."

De opgave van deze week:

Wat bespreken de winnaars van de Waalse Pijl, Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen hier op het podium? (Pro Shots / George Deswijzen)
Wat bespreken de winnaars van de Waalse Pijl, Julian Alaphilippe en Anna van der Breggen hier op het podium? (Pro Shots / George Deswijzen)

Winkeltje spelen in Fallout 76

In Fallout 76 is het straks mogelijk om je spullen te verkopen vanuit een vending machine. Dit blijkt uit de release notes van patch 9 welke Bethesda op hun website heeft vermeld. Hiermee is het mogelijk geworden om een eigen winkel in het spel op te zetten.

De patch komt uit op 7 mei. Uiteraard kun je zelf de prijs kiezen voor hoeveel je je spullen wilt verkopen. Items blijven totdat ze verkocht worden in je lootkrat, dus je kunt er zelf ook op elk moment gebruik van maken. Ze krijgen wel een speciaal icoontje, zodat je weet dat je van je eigen voorraad aan het snoepen bent. Als je wat verkoopt, dan krijg je daar een notificatie van. Uiteraard hoort hier ook reclame bij. Jouw C.A.M.P. wordt weergegeven op de map. Er is dan direct te zien wat je verkoopt. Maar pas op, als je Wanted bent, dan verdwijn je letterlijk van de map.

 

 

 

NHL: Bruins en Sharks naar 3-2 in play-offs

De ijshockeyers van de San Jose Sharks staan op een 3-2 voorsprong in de halve finales van de Western Conference in de NHL. Thuis tegen de Colorado Avalanche werd de openingsgoal afgekeurd, waarna Tyson Jost de bezoekers op voorsprong zette. Tomas Hertl tekende al snel voor de gelijkmaker en in de derde periode was de Tsjech ook goed voor de winnende treffer: 2-1.

De Boston Bruins kwamen thuis tegen de Columbus Blue Jackets vroeg in de tweede periode op 1-0 dankzij David Krejci, waarna het in de derde periode pas echt los ging. Brad Marchand tekende voor 2-0, Seth Jones (2-1) en David Pastrnak (3-1) voegden ook een goal toe.

Binnen twee minuten was het gat gedicht, want Ryan Dzingel en Dean Kukan schoten Columbus naar 3-3, maar anderhalve minuut voor het einde werd Pastrnak voor de tweede keer in stelling gebracht door Marchand en de jonge Tsjech werkte de winnende 4-3 binnen, waardoor ook de Bruins op 3-2 en dus matchpoint staan.

NHL play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.00 Dallas Stars - St Louis Blues, West 2nd Round - Wedstrijd 6 (3-2 Dallas)*
*Live op FOX Sports

Bruins - Blue Jackets (Bron: YouTube)

Sylvie Meis aan de botox?

Alle mannen in Nederland en Duitsland zijn in shock, verward en verdrietig. Het lijkt er sterk op dat Sylvie Meis aan de botox is. Sylvie we missen je mooie gezicht zoals die was! ! Wat is er nou gebeurd?

NBA: Rockets verkleinen achterstand op Warriors na overtime

De basketballers van de Houston Rockets hebben in de halve finales van de Western Conference in de NBA een belangrijke zege geboekt. Wedstrijd drie tegen de Golden State Warriors, in het eigen Houston, werd met 126-121 gewonnen na overtime en dus staan de Rockets nog één duel achter: 2-1.

De Warriors begonnen sterk, maar de Rockets namen het over van de kampioenen en hadden twee kwarten lang de touwtjes in handen. In het vierde kwart was het razendspannend en bij 112-112 was verlenging nodig.

Een drietje van James Harden op een belangrijk moment deed de Warriors uiteindelijk de das om en met zijn 41 punten - vijf minder dan Kevin Durant van de Warriors - hielp hij de Rockets naar de winst.

NBA play-offs zondag (Nederlandse tijden, best-of-7)
21.30 Philadelphia 76ers - Toronto Raptors, East Semifinals - Wedstrijd 4 (2-1 Philadelphia)*
01.00 Portland Trail Blazers - Denver Nuggets, West Semifinals - Wedstrijd 4 (2-1 Portland)
*Live op Ziggo Sport

Rockets - Warriors (Bron: YouTube)

Dodenherdenking Vught verstoord door 'Allahu Akbar'-kreten

De dodenherdenking bij de fusilladeplaats in Vught is vanavond verstoord door mensen die vanuit de verte ‘Allahu Akbar’ riepen. Burgemeester Roderick van de Mortel vermoedt dat de Arabische strijdkreten vanuit de penitentiaire inrichting in Vught door gedetineerden werden geschreeuwd. Hij gaat uitzoeken waar het geluid precies vandaan kwam.

Update: 5 mei 20:15 uur

Alle terreurverdachten van de PI in Vught die zaterdagavond ‘Allahoe Akbar’ riepen tijdens de dodenherdenking die buiten de gevangenismuren plaatsvond, zijn in de isoleercel geplaatst. Hier blijven ze maximaal twee weken, meldt minister Sander Dekker aan het AD. Het gaat om ongeveer acht gevangenen.

"Dat gedetineerden juist dit moment verstoren met kwetsende leuzen is respectloos en onacceptabel", zegt de minister.

Ajax wint beker na 4-0 zege op Willem II

Ajax heeft na vijf jaar eindelijk weer een prijs gewonnen. In de finale van de KNVB-beker werd Willem II met 4-0 verslagen.

Willem II toonde aan het begin van wedstrijd dat het niet bang was voor de Amsterdammers en ging vol goede moed de strijd aan. De Tilburgers kwamen geregeld in de buurt in van het Ajax-doel en kregen zelfs kansen via Lewis en Isak. Ook Ajax kreeg echter kansen, waarvan de grootste voor Huntelaar was. Een schot van hem ging net naast.

Vijf minuten voor rust kwam de halve finalist van de Champions League op voorsprong. Blind scoorde uit een knappe kopbal. Nog voordat Willem II deze klap had verwerkt stond het ineens 2-0 toen Huntelaar scoorde uit een fraaie aanval. In de tweede helft was het beeld eenzijdig had Willem II niks meer in te brengen. Nadat Ziyech en Tadic kansen hadden gemist was het Huntelaar die de 3-0 voor zijn rekening nam.

Een kwartier voor tijd bepaalde Kristensen de eindstand op 4-0. In het resterende deel van de wedstrijd nam Ajax met het oog op drukke nog resterende programma gas terug en werd er niet meer gescoord.


Ajax wint de de KNVB-beker (Pro Shots / Toin Damen)

Willem II

0 - 4

AFC Ajax

     38' Blind
 39' Huntelaar
 67' Huntelaar
 76' Kristensen
 
 Gele kaart: Llonch, (Willem II),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Lewis
Meissner
Peters (Crowley/62)
Heerkens
Dankerlui (Vrousai/62)
Tapia
Llonch
Palacios
Isak
Pavlidis
  Onana
Kristensen
De Ligt
Blind
Tagliafico
Mazraoui
v.d.Beek
De Jong (Schöne/79)
Ziyech (Neres/58)
Huntelaar
Tadic (Labyad/73)

Handbalsters VOC slaan eerste slag in strijd landstitel na overwinning op Quintus

VOC Amsterdam heeft de eerste slag geslagen in de strijd om de landstitel. De Amsterdamse club won het eerste duel in de best of three serie met 23-20 van Quintus. Op zondag 12 mei treffen beide ploegen elkaar weer. Bij winst is VOC voor het derde jaar op rij landskampioen, anders volgt een derde duel.

VOC ging voortvarend van start. Na de eerste treffer van Rachel de Haze liep de thuisclub uit naar 6-1. Na een time-out wist Quintus zich te herpakken, al was dat maar van korte duur. Bij rust was de tussenstand 12-9.

Na rust scoorde De Haze direct twee keer, aan de andere kant bij Quintus scoorde Daisy Hage. Het spel ging op en neer. Een penalty werd gestopt door Quintus-keepster Esther de Vos. Vervolgens liep VOC ook nog tegen een tijdstraf aan. Vanaf zeven meter scoorde Hage de 17-15. Vanaf dat moment nam VOC de wedstrijd weer in handen en scoorde vier keer op een rij. Met vijf minuten te spelen was het verschil zes punten. In de laatste minuten kwam Quintus nog terug tot 23-20.

Hockey Hoofdklasse: SCHC gedegradeerd, Bloemendaal aan kop

De voorlaatste speeldag in de Hockey Hoofdklasse Heren had een zeer hoog thrillergehalte. Toen het laatste fluitsignaal had geklonken en de stofwolken waren opgetrokken was de ranglijst weer redelijk door elkaar gehusseld. Een ding is zeker: SCHC is gedegradeerd. De ploeg verloor in eigen huis met 5-3 van HGC en zag de concurrentie punten pakken. Bloemendaal is de nieuwe koploper en Amsterdam nestelde zich op de vierde plaats ten koste van Oranje-Rood.

SCHC - HGC (3-5)
SCHC speelt volgend seizoen in de Promotieklasse. Na de nederlaag tegen HGC was de degradatie een feit. De Bilthovense formatie leek zich net na de winterstop te kunnen ontworstelen aan de laatste positie op de ranglijst, maar sinds een week geleden was SCHC weer de drager van de rode lantaarn. Een ontsnapping was niet meer mogelijk, nadat de concurrenten Almere en Klein Zwitserland hun wedstrijden wisten te winnen.

Oranje-Rood - Rotterdam (4-4)
Het spektakelstuk van de zondag. Oranje-Rood leek op weg naar de drie punten met een 3-1 voorsprong tegen Rotterdam. De Rotterdammers, die ook nog aan de play-offs mochten ruiken, knokten zich terug en namen vervolgens een 4-3 voorsprong. Die marge kon Rotterdam niet over de streep trekken. Oranje-Rood maakte alsnog gelijk. De puntendeling zorgde er wel voor dat de Eindhovense ploeg naar een vijfde plaats zakte ten faveure van Amsterdam. Rotterdam mag ook nog hopen op play-offs, maar heeft de zaken niet in eigen hand.

Kampong - Almere (1-2)
Almere heeft vandaag in de strijd om degradatie prima zaken gedaan door met 2-1 te winnen van landskampioen Kampong. De ploeg steeg door de winst zelfs naar een veilige negende plaats. Met nog een competitieduel te gaan heeft Almere twee punten voorsprong op Klein Zwitserland en Tilburg, dat van de negende naar de elfde plaats duikelde.

HC Tilburg - Amsterdam (1-4)
De Amsterdammers kenden een prima dubbelweekend. Met de maximale score uit twee duels staat de ploeg die onlangs nog kansloos leek voor een ticket voor de play-offs op een vierde plaats. Afgelopen vrijdag werd met 2-0 gewonnen van Oranje-Rood en zondag werd Tilburg met 4-1 aan de kant gezet. Voor Tilburg had de nederlaag vervelende consequenties. De ploeg zakte van de veilige negende plaats naar plek elf.

Bloemendaal - Den Bosch (2-1)
Bloemendaal sloeg op de voorlaatste speeldag een mooie dubbelslag. Den Bosch werd met 2-1 verslagen en nam de leiding in de Hoofdklasse Heren over van Kampong, dat in eigen huis met 2-1 onderuit ging tegen Almere. Den Bosch kan zich nog steeds plaatsen voor de play-offs, maar heeft dit niet in eigen hand. De ploeg staat zesde op een punt achterstand van Amsterdam en Oranje-Rood.

Pinoké - Klein Zwitserland (0-1)
Promovendus Klein Zwitserland bewees zichzelf een enorme dienst door met miniem verschil te winnen van Pinoké. Hierdoor werd duidelijk dat SCHC direct naar de Promotieklasse degradeert. Klein Zwitserland steeg zelfs naar een tiende plaats en passeerde zelfs Tilburg op de ranglijst. Rechtstreekse handhaving is nog mogelijk. Het verschil met Almere, de nummer negen, bedraagt twee punten.

Stand Hoofdklasse Heren
1.Bloemendaal 21-48
2.Kampong 21-48
3.HGC 21-40
4.Amsterdam 21-37
5.Oranje-Rood 21-37
6.Den Bosch 21-36
7.Rotterdam 21-34
8.Pinoké 21-21
9.Almere 21-15
10.Klein Zwitserland 21-13
11.Tilburg 21-13
12.SCHC 21-9

Eenvoudige zege Chelsea; Manchester United laat opnieuw punten liggen

Chelsea heeft zondag eenvoudig gewonnen van Watford. Na 90 minuten spelen was de eindstand 3-0. Door de zege neemt Chelsea de derde plaats over van stadsgenoot Tottenham Hotspur waardoor een ticket voor de Champions League dichtbij is. Manchester United liet opnieuw punten liggen. Uit bij Huddersfield Town werd het 1-1. 

Uitslagen Premier League zondag
Chelsea - Watford 3-0
Huddersfield Town - Manchester United 1-1
Arsenal - Brighton & Hove Albion 1-1

WK Snooker: Higgins en Trump houden elkaar in evenwicht

John Higgins en Judd Trump hebben elkaar in evenwicht gehouden tijden de eerste sessie van acht frames tijdens de finale van het wereldkampioenschap snooker. Het staat 4-4. 

Het eerste deel van de finale was voor Trump dat met breaks van 51, 63 en 105 op 3-1 kwam. De eerste drie frames na de pauze waren voor Higgins met breaks van 139, 69 en 101. Trump liet zien dat hij niet in slaap was gevallen en besloot de eerste sessie met een break van 103. Het was de 93e century van het toernooi. 

Om 20:00 uur Nederlandse tijd gaat de finale verder. Er worden vanavond negen frames gespeeld. De beslissing van de best-of-35-partij valt maandag. 

Biden: Trump is een clown

De Amerikaanse president Donald Trump verzint graag bijnamen voor zijn opponenten. Denk aan Pocahontas voor Elizabeth Warren, Rocket Man voor Kim Jong-un of Nutty Professor voor Bernie Sanders. Dus heeft presidentskandidaat 'Sleepy' Joe Biden er maar alvast eentje voor Trump verzonnen: Clown.

Misschien niet bijster origineel, maar Biden noemde de president tijdens zijn campagnebijeenkomst zaterdag ook een "no-good S.O.B.", waarbij de afkorting staat voor het welbekende son of a bitch. Overigens zei Biden zich eigenlijk niet te willen verlagen tot het gebruik van zulke namen, maar kon hij zich blijkbaar niet inhouden.

Maar zoals gezegd, Trump kan er ook wat van. Zo is die andere oude man die president wil worden, Bernie Sanders, tevens Crazy Bernie. Beto O'Rourke noemt hij Flake, wat onbetrouwbaar betekent maar natuurlijk ook naar het gevleugelde snow flake verwijst. En Kamala Harris, naast Elizabeth Warren ook presidentskandidate, noemt hij Nasty Kamala.

Vermoedelijk is het slechts een kwestie van tijd voordat ook Trump naar Biden gaat verwijzen met het koosnaampje Creepy Uncle Joe. Biden lag recent namelijk onder vuur wegens handtastelijkheden. Bij de bookmakers wordt hem momenteel de grootste kans toegedicht om volgend jaar de Democratische nominatie in de wacht te slepen.

Het Olympisch Stadion tijdens de Tweede Wereldoorlog

'Aan de ene kant zaten Duitsers, aan de andere kant onderduikers'

Het Olympisch Stadion in Amsterdam had tijdens de Tweede Wereldoorlog een opmerkelijke rol. Er waren sportwedstrijden, de bezetters werkten er en er zaten tegelijkertijd mensen ondergedoken. 

"Aan die kant van het stadion hadden de Duitsers kantoor. Aan die kant werden de fietsen uit Amsterdam in beslag genomen en aan deze kant van het stadion hebben onderduikers gezeten", vertelt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "En op het veld werden gewoon wedstrijden gespeeld."

Van Vooren omschrijft het stadion tijdens de oorlog als een nationale plek. "Dat betekent dat hier de leuke dingen waren en de akelige dingen. Wat er in het normale leven gebeurde, dat gebeurde hier. Dus er waren voetbalwedstrijden, atletiekwedstrijden, maar ook NSB-sportwedstrijden. De SS hield hier zijn wedstrijden. Er was hier echt van alles en nog wat te doen. De hele oorlog door."

Schalke pakt punt tegen Augsburg en is zeker van van lijfsbehoud

Schalke 04 heeft zondag in de eigen Veltins Arena met 0-0 gelijkgespeeld tegen FC Augsburg. Door het gelijkspel is de ploeg van Huub Stevens twee wedstrijden voor het einde van de competitie zeker dat het ook volgend seizoen in de Bundesliga speelt.

Die Königsblauen zijn door het punt minimaal verzekerd van de vijftiende plaats. Concurrent VfB Stuttgart verloor zaterdag met 3-1 van Hertha BSC en moet nu waarschijnlijk play-offs gaan spelen. De 1. FC Nürnberg en Hannover 96 degraderen normaal gezien naar de 2. Bundesliga.

Overige uitslagen Bundesliga zondag
Schalke 04 - FC Augsburg 0-0
SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf 1-1
Bayer Leverkusen - Eintracht Frankfurt 6-1

Slachtoffers crash mishandelen agent in burger en ontkomen

Vanmorgen rond 06:00 uur maakte een personenauto op de Randweg Oost in Blaricum een behoorlijke crash en kwam ondersteboven tot stilstand. Een politieman, nog onderweg naar zijn werk, zag de crash gebeuren en stopte direct om te zien of hij hulp kon verlenen. Nadat hij één van de inzittenden te hulp schoot sloeg deze onverwacht op de agent in, en er ontstond een worsteling. De politieman liep daarbij behoorlijke kneuzingen op.

De politieman was op het moment van de crash niet herkenbaar als politieman omdat hij burgerkleding droeg. Tijdens de worsteling wist hij de inzittende te overmeesteren en probeerde hem tot rust te bedaren. Vervolgens werd de hulpverlener echter nogmaals aangevallen, maar nu van achteren door een tweede inzittende. Hierna vluchtten beide inzittenden weg. Het motief van de mannen om hun hulpverlener aan te vallen is onduidelijk.

Eerder vandaag deed de politie een oproep aan de inzittenden en een getuige om zich bij de politie te melden. De politieman zelf is enorm verrast door de agressie van deze 'slachtoffers' van de crash.

Van Gerwen probleemloos naar kwartfinale Austrian Darts Open

Michael van Gerwen staat in de kwartfinale van de Austrian Darts Open. De Brabander versloeg Stephen Bunting gemakkelijk met 6-1.

Bunting kon met zijn 79 gemiddeld Van Gerwen geen enkel moment aan het wankelen brengen. Na drie legs (2-1) begon het te lopen bij Mighty Mike. Een dertiendarter en twee twaalfdarters brachten hem op een 5-1 voorsprong. Van Gerwen maakte het daarna vakkundig af met een 68-finish.

De nummer één van de wereld gaat bij de laatste acht uitkomen tegen Peter Wright. Snakebite gaf een zege nog bijna uit handen tegen Tytus Kanik maar wist uiteindelijk zijn achtste matchdart te benutten voor een 6-5 zege op de Pool. 

Steve Beaton heeft een mooie prestatie neergezet op de Euro Tour. The Bronzed Adonis wist zondag voor een verrassing te zorgen door Rob Cross uit te schakelen. De wereldkampioen van 1996 won met 6-2 van Cross, die zaterdag nog drie matchdarts overleefde tegen Jeffrey de Zwaan. Beaton noteerde een gemiddelde van boven de honderd, wierp een 136 check-out en gooide een finishpercentage van zestig procent.

De kwartfinales, halve finales en finale van het toernooi zijn vanavond. Van Gerwen opent de avond tegen Wright. 

Achtste finales Austrian Darts Open

Michael van Gerwen (100.59) 6-1 (79.53) Stephen Bunting
Peter Wright (97.83) 6-5 (89.02) Tytus Kanik
Adrian Lewis (90.08) 6-1 (87.39) Nathan Aspinall
Daryl Gurney (93.54) 6-2 (87.90) Mark Webster
Gerwyn Price (94.84) 6-4 (91.92) Darius Labanauskas
Mensur Suljovic (96.26) 3-6 (102.88) James Wade
Rob Cross (98.16) 2-6 (100.47) Steve Beaton
Ian White (86.45) 6-1 (82.32) Keegan Brown

Kwartfinales vanaf 19.15 uur
Michael van Gerwen v Peter Wright
Adrian Lewis v Daryl Gurney
Gerwyn Price v James Wade
Steve Beaton v Ian White

Halve finales
Van Gerwen/Wright v Lewis/Gurney
Price/Wade v Beaton/White

Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden

Oud-oorlogsvlieger Jan Linzel is vandaag op 103-jarige leeftijd in Ierland overleden. Linzel was de oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan en de laatste Nederlandse jachtvlieger die in de meidagen van 1940 meestreed tegen de Luftwaffe.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Linzel geplaatst bij één van de Jachtvliegtuigafdelingen die waren uitgerust met Fokker D-21-jachtvliegtuigen. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden op 10 mei 1940 bevond hij zich als reserve sergeant-vlieger op het vliegveld Ypenburg, dat in alle vroegte ten prooi viel aan een grootscheepse Duitse luchtaanval met bombardementen en luchtlandingen.

Tijdens de aanval raakte Linzel gewond en werd hij opgenomen in het hospitaal. Na de capitulatie vluchtte hij naar Engeland, waar hij zijn vliegerloopbaan hervatte bij de Royal Air Force. De vlieger uit Stadskanaal maakte op de Spitfire en de Hawker Tempest meer dan 150 gevechtsvluchten tegen nazi-Duitsland.

Onderscheiding
Voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de oud-vlieger meermaals onderscheiden. Naast 4 Britse onderscheidingen ontving hij ook het Nederlandse Oorlogsherinneringskruis met 2 gespen en 2 dapperheidsonderscheidingen voor zijn moedige optreden: het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.

Cornfield Range
Aan het einde van de oorlog werd Linzel overgeplaatst naar het Nederlandse 322 Squadron. Vanaf het voorjaar van 1948 werkte hij bij de Jachtvliegschool op de Vliegbasis Twenthe en vloog daarna als vlucht-commandant Gloster Meteor-straaljagers bij het 323 Squadron op de Vliegbasis Leeuwarden. Vanaf begin jaren 50 was hij als vuurleidingsofficier geplaatst op de schietrange Vliehors, Cornfield Range op Vlieland.

Ierland
Majoor-vlieger Linzel bleef tot zijn eervolle ontslag in 1973 vuurleider op de schietrange, waar hij onder Nederlandse en NAVO-vliegers bekendheid genoot onder de bijnaam King of Vlieland. In 1978 verruilde hij het Waddeneiland voor een ander mooi eiland en verhuisde hij naar Zuid-Ierland, waar hij zich met zijn gezin vestigde in Glengarriff. Hij zou daar meer dan 40 jaar blijven wonen.

Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden (Foto: Defensie)
Oud-oorlogsvlieger Linzel (103) overleden (Foto: Defensie)

Ongelukje in de kroeg oorzaak grote knokpartij

Vanmorgen is een 35-jarige man uit Goes aangehouden als verdachte van een mishandeling tijdens een vechtpartij in de Gasthuisstraat in Goes afgelopen nacht. Daarbij zij twee mannen gewond geraakt.

Aan de mishandeling gaat in eerste instantie een tamelijk onbeduidend voorval vooraf. Twee dronken mannen stoten, in een café, tegen een tafel met gevulde glazen waardoor die omvallen. Aan de veroorzakers wordt gevraagd om nieuwe drankjes te bestellen en te betalen. Deze hebben daar kennelijk niet veel zin in. Vervolgens gingen anderen zich met de zaak bemoeien en werd er wat heen en weer geduwd en getrokken.

Met bierfles geslagen
Wat er daarna precies gebeurd is, is nog onduidelijk, maar betrokken partijen treffen elkaar kort daarop buiten het café. Het komt tot een vechtpartij waarbij een 25-jarige man uit Kloetinge met een bierfles op zijn achterhoofd wordt geslagen. Ook een 26-jarige man uit Goes raakt gewond. Beiden hebben zich laten behandelen bij een huisartsenpost.

Zichzelf aangegeven
De verdachte heeft zich vanmorgen zelf gemeld bij het politiebureau in Goes. Hij is voor verhoor overgebracht naar een politiecellencomplex en zit nog vast. De slachtoffers hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Inbreker loopt tegen de lamp na transactie met gestolen pinpas

Zaterdagavond is een 42-jarige man uit Bergen op Zoom aan de Rooseveltlaan in dezelfde stad aangehouden, nadat hij twee maal geprobeerd heeft om met een gestolen pinpas te betalen bij een tankstation.

De man loopt tegen de lamp als hij voor de tweede maal bij hetzelfde tankstation probeert te pinnen met een gestolen pinpas. De eerste keer lukt het hem om 25 euro te pinnen. Omdat de pas als gestolen is opgegeven, wordt deze transactie opgemerkt. Agenten gaan vervolgens naar het tankstation om camerabeelden op te vragen.

Buit na inbraak
Tot grote verbazing van de medewerker van het tankstation probeert de verdachte anderhalf uur later opnieuw te pinnen met de gestolen pas. Ditmaal wacht hem een verrassing. De deuren worden op slot gedaan en met behulp van enkele klanten sluit de medewerker hem op in het toilet. Daarna komen agenten hem ophalen. Vermoedelijk heeft de verdachte zaterdagavond ook nog mobiele telefoons, portemonnees, geld en andere goederen gestolen tijdens een inbraak in een theater aan de Grote Markt. De man is voor verhoor overgebracht naar een politiecellencomplex en zit nog vast.

Tankstation Adriaan Volkerlaan Rotterdam overvallen

Zaterdagnacht rond 22:30 uur overvielen twee daders het tankstation aan de Adriaan Volkerlaan in Rotterdam-Zuid. Het onderzoek naar de daders is in volle gang. Misschien zijn er mensen die iets bijzonders is opgevallen rond de tijd en plek van de overval, wij hopen dat zij met ons in contact willen komen.

Een gemaskerde man bedreigde de werknemers met een vuurwapen en eiste geld. Zijn handlanger bleef gedurende de overval bij de schuifdeuren wachten. Toen de geschrokken medewerkers geld hadden overhandigd, gingen ze er snel vandoor, waarschijnlijk in de richting van de Adriaan de Jongstraat.

Beide daders zijn niet al te lang en hadden een tenger postuur: de gemaskerde man was zo'n 1.60-1.70, droeg een masker en een capuchon, een zwarte jas en een zwarte spijkerbroek. De tweede dader werd door de slachtoffers ongeveer 1.50 geschat, jonger en kleiner dan de andere dader.

Getuigen van de overval en mensen die misschien iets is opgevallen voor of na de overval, vragen we om contact met ons op te nemen. Dat kan via 0900-8844, anoniem via 0800-7000 of via onderstaand tipformulier. Daar kunnen ook eventuele (camera)beelden worden geupload.

Eerdere overvallen
Het is niet de eerste keer dat dit tankstation doelwit was van een overval. In november was het twee weken achter elkaar raak. Of er een verband is tussen die overvallen en deze is nog onbekend. Van de twee eerdere overvallen worden dinsdag beelden getoond in Opsporing Verzocht en komt een slachtoffer aan het woord. Opsporing Verzocht wordt dinsdagavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO1.

Plezierjacht vliegt tijdens varen in brand

Op het Nieuwe Meer bij Amsterdam is vannacht een plezierjacht tijdens het varen in brand gevlogen. Eén opvarende is naar het ziekenhuis gebracht.

De in totaal drie opvarenden waren vannacht nog een tochtje aan het maken toen het plezierjacht even voor 01:00 uur vlam vatte. Er kwam meteen veel rook uit de machinekamer en het heeft er dan ook alle schijn van dat de brand daar is ontstaan. 

Hierna werd vlug aangemeerd in de haven van watersportvereniging Onklaar Anker, waar ook de hulpdiensten snel ter plaatse waren. Een van de personen aan boord is met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

De brandweer en politie doen nog onderzoek naar hoe de brand precies is ontstaan.

MLB: Albies slaat grand slam, Brewers winnen na 18 innings

De honkballers van de Atlanta Braves hebben op bezoek bij de Miami Marlins een 2-9 zege geboekt. Ozzie Albies was van groot belang: in de zesde inning draaide hij een 2-1 stand om naar 2-5 met een grand slam, een homerun met alle honken bezet, terwijl hij in de zevende inning ook de uiteindelijk laatste run binnen sloeg.

De Milwaukee Brewers ontvingen de New York Mets en dat werd een bijzonder lange zit. Vanaf de derde inning stond het 2-1 voor de Brewers, maar een homerun van Pete Alonso in de negende inning trok de stand gelijk.

Vervolgens was een extra inning nodig...en nog één...en nog één, tot Jeff McNeil de Mets in de achttiende inning op 2-3 sloeg. In een klassiek gevalletje van 'baas boven baas' mepte Ryan Braun echter gelijk terug: hij sloeg twee teamgenoten over de thuisplaat en de Brewers wonnen met 4-3.

Uitslagen MLB zaterdag
New York Yankees - Minnesota Twins 3-7
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 6-5
Cleveland Indians - Seattle Mariners 5-4
Detroit Tigers - Kansas City Royals 3-15
Miami Marlins - Atlanta Braves 2-9
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 3-0
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 8-10
Pittsburgh Pirates - Oakland Athletics 6-4
Chicago White Sox - Boston Red Sox 2-15
Cincinnati Reds - San Francisco Giants 9-2
Los Angeles Angels - Houston Astros 2-14
Milwaukee Brewers - New York Mets 4-3 (9 extra innings)
Texas Rangers - Toronto Blue Jays 8-5
Colorado Rockies - Arizona Diamondbacks 2-9
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 6-7

Braun slaat de Brewers na achttien innings naar de winst (Bron: YouTube)

Marlins - Braves (Bron: YouTube)

Hockey Hoofdklasse Dames: Groningen pakt belangrijk punt in strijd om degradatie

De beslissing over degradatie uit de Hoofdklasse bij de dames is nog niet gevallen. De ontknoping in de hoogste hockeycompetitie valt volgende week op de laatste speeldag. Groningen pakte zondag een strohalm door in eigen huis met 3-3 gelijk te spelen tegen Hurley. Daardoor liep de ploeg een punt in op concurrenten Huizen en Bloemendaal. Beide verloren hun duel. De ploegen die zich al hebben verzekerd van de play-offs stapten met drie punten van het veld.

Groningen - Hurley (3-3)
8' 0-1 (sc) Hurley Gitte Michels
16' 1-1 Groningen Noor Hakker
18' 1-2 Hurley Senna Bombach
26' 1-3 (sc) Hurley Gitte Michels
32' 2-3 (sc) Groningen Willemijn Kuis-Bos
65' 3-3 Groningen Fieke Hoff
Groningen hield de hoop om niet direct te degraderen levend. Op eigen veld hield de hekkensluiter een punt over aan het duel met Hurley. In een doelpuntrijke wedstrijd werd het 3-3. Voor de vierde maal op rij bleef Groningen ongeslagen in een thuiswedstrijd. De ploeg knokte zich knap terug van een 1-3 achterstand. Fieke Hoff tekende vijf minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Dankzij de puntendeling staat Groningen in punten gelijk met Bloemendaal. Huizen heeft een punt meer dan beide ploegen.

Den Bosch - Bloemendaal (5-0)
3' 1-0 Den Bosch Frédérique Matla
13' 2-0 (sc) Den Bosch Imme van der Hoek
19' 3-0 Den Bosch Lieke Hulsen
43' 4-0 (sc) Den Bosch Frédérique Matla
68' 5-0 (sb) Den Bosch Noor Omrani
Den Bosch had weinig te duchten van Bloemendaal. Bij rust leidde de landskampioen al met 3-0, een stand die na de pauze werd uitgebouwd tot 5-0. Bloemendaal blijft ondanks de nederlaag voorlaatste, maar zag Groningen in punten gelijk komen met nog een speeldag te gaan.

Laren - Huizen (2-1)
55' 1-0 Laren Klaartje de Bruijn
62' 2-0 Laren Joëlle Ketting
63' 2-1 Huizen Anne van Erp
Huizen hield lang stand tegen Laren, maar moest na rust toch capituleren. Huizen verzuimde voor rust op voorsprong te komen. Een strafbal van Daphne Koolhaas werd gestopt door Laren-keepster Karlijn Adank. Anne van Erp bracht de spanning nog wel terug in het duel met de aansluitingstreffer. Echter, de gelijkmaker viel niet. In de strijd om directe degradatie koestert Huizen een punt voorsprong op achtervolgers Bloemendaal en Groningen.

Pinoké - SCHC (0-3)
6' 0-1 (sc) SCHC Caia van Maasakker
14' 0-2 SCHC Ginella Zerbo
63' 0-3 SCHC Ginella Zerbo
SCHC herstelde zich van de verrassende thuisnederlaag vorige week tegen Laren. In het Amsterdamse Bos werd promovendus Pinoké met 3-0 verslagen. Twee treffers werden gemaakt door de jarige Ginella Zerbo. De aanvalster heeft inmiddels al 24 keer gescoord in de Livera Hoofdklasse Dames en lijkt op weg naar de topscorerstitel. Het verschil met nummer twee Frédérique Matla bedraagt zes doelpunten.

HDM - Oranje-Rood (0-1)
50' 0-1 (sc) Oranje-Rood Freeke Moes
Gold Cup-winnaar Oranje-Rood boekte een magere zege op hdm. De Haagse club bleef voor de tiende maal op rij zonder zege tegen de Eindhovense club. Freeke Moes kroonde zich tot matchwinnaar met haar doelpunt in de vijftigste minuut uit een strafcorner. De overwinning betekende dat Oranje-Rood op een puntentotaal van 45 komt. Dat is een clubrecord. Afgelopen seizoen stopte de teller na 22 wedstrijden op 44 punten.

Kampong - Amsterdam (0-4)
7' 0-1 Amsterdam Marijn Veen
13' 0-2 Amsterdam Marijn Veen
20' 0-3 Amsterdam Eva de Goede
52' 0-4 Amsterdam Sosha Benninga
Amsterdam verloor eerder dit seizoen nog met 1-0 van Kampong in eigen stadion. Dit keer waren de rollen omgedraaid en waren de Amsterdammers veel te sterk. Met twee treffers in het eerste kwart zette Marijn Veen haar ploeg op het spoor van de overwinning. Eva de Goede en Sosha Benninga maakte het kwartet vol.

1.Den Bosch 21-53
2.Amsterdam 21-52
3.SCHC 21-47
4.Oranje-Rood 21-45
5.Laren 21-26
6.Kampong 21-26
7.Hurley 21-24
8.Pinoké 21-22
9.hdm 21-22
10.Huizen 21-10
11.Bloemendaal 21-9
12.Groningen 21-9

Schrale troost voor Huizen is dat de ploeg volgende week in de laatste speelronde thuis speelt en met Pinoké op papier de makkelijkste tegenstander heeft van de drie ploegen die nog tegen directe degradatie vechten. Groningen moet naar Amsterdam en Bloemendaal ontvangt Kampong.

Tennisster Teichmann stunt met eerste toernooizege

Tennisster Jil Teichmann heeft in Praag voor een forse stunt gezorgd. De 21-jarige Zwitserse nummer 146 van de wereld schreef als qualifier het WTA-toernooi aldaar op haar naam door thuisfavoriete Karolina Muchova te verslaan.

Teichmann haalde in Praag al voor het eerst de kwart- en dus ook halve finales van een WTA-toernooi, waarna ze in de finale tegenover Muchova stond, ook voor de Tsjechische een unicum. De eerste set ging via de tiebreak naar Teichmann, die zich na een verloren tweede set herpakte en alsnog won: 7-6 (5), 3-6, 6-4.

In het Marokkaanse Rabat ging de titel naar Maria Sakkari, ook voor de 23-jarige Griekse haar eerste keer. Ze speelde in de finale tegen de Britse Johanna Konta, die voor het eerst sinds haar topjaren 2016/17 weer een toernooi hoopte te winnen. Dat zat er na een uitstekende eerste set absoluut in, maar Sakkari draaide het duel om en maakte het overtuigend af: 2-6, 6-4, 6-1.

Indrukwekkende Roglic pakt eindzege in Romandië na winst in slottijdrit

Primoz Roglic heeft op een indrukwekkende manier de Ronde van Romandië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma had eerder deze week al twee etappes gewonnen en won ook de afsluitende tijdrit in Romandië. De eindzege was ook een prooi voor Roglic. In het eindklassement bleef de 29-jarige Sloveen Rui Costa en Geraint Thomas ruim voor.

De tijdrit in en rond Genève over zeventien kilometer kon je opdelen in twee gedeeltes. De eerste acht kilometer gingen op en af, terwijl de slotkilometers weer biljartvlak waren. Veel tijdritspecialisten moesten al vroeg van start zoals onder meer Filippo Ganna, Victor Campenaerts en Tony Martin.

Ganna was van die specialisten die het eerst van start mocht gaan. De Italiaan van Ineos, voorheen Sky, klokte de beste tijd. Over een afstand van 17 kilometer reed hij een tijd van 20 minuten en 13 seconden. Lang kon hij echter niet genieten van de snelste tijd, want snel na zijn ging Campenaerts er met twee seconden onderdoor. De Europees kampioen in het tijdrijden was ook iets sneller dan Martin en Stefan Küng.

In het laatste deel van de tijdrit zaten de klassementsmannen nog met daarbij erkende hardrijders. Thomas was de eerste die een serieuze bedreiging kon vormen, maar de Tourwinnaar kwam niet in de buurt van de tijd van Campenaerts. Dat deed Roglic echter wel. De 29-jarige Sloveen was bij het eerste tussenpunt al vijftien seconden sneller dan Campenaerts en zou dat tot de finishstreep vol houden.

Roglic won uiteindelijk met een verschil van dertien seconden en boekte daarmee zijn derde ritzege deze week. In het eindklassement won de renner van Jumbo-Visma met 49 seconden voorsprong op Rui Costa. Thomas werd derde op 1.13. Steven Kruijswijk bleef op de zesde plaats staan.

De Sloveen won dit seizoen alle rittenkoersen waarin hij deelnam. Zo was hij eerder al de beste in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico, alle drie zijn dat WorldTour-koersen. Komende zaterdag begint Roglic als een van de grote favorieten aan de Giro d'Italia.

Idioot dringt woning binnen om ex + ouders te mishandelen

Een 40-jarige Tilburger is zaterdag 4 mei 2019 omstreeks 20:35 uur op de Antwerpseweg in Rijsbergen aangehouden ter zake huiselijk geweld. Hij was kort daarvoor in Wernhout de woning van de ouders van zijn ex-vriendin binnengedrongen en had haar en haar vader en moeder mishandeld.

Er is door vader, moeder en dochter aangifte gedaan van mishandeling, huisvredebreuk, vernieling en bedreiging. De 66-jarige bewoner vertelde dat om 20:00 uur op de glazen achterdeur werd gebonsd. De ex-vriend van hun dochter stond voor de deur en schreeuwde dat hij haar moest spreken. De aangever riep dat ze beter een andere keer konden praten. Hierna trapte de ex-vriend de ruit van de buitendeur kapot.

Bij het verwijderen van stukken glas liep de indringer een verwonding aan zijn arm op. Zijn ex-vriendin wilde met een handdoek de bloeding stelpen maar kreeg twee harde klappen in het gezicht. Ook haar ouders werden door hem mishandeld. Verder dreigde hij met een mes. Hij heeft voor zijn vertrek ook nog banden van drie auto’s lek gestoken. Hij werd door de politie in Rijsbergen gelokaliseerd in een auto en aan de kant gezet. Hij is aangehouden en ingesloten.

'Moslimpolitie' steekt kop op in Verenigde Staten

Ze zijn geen politie en willen ook geen burgerwacht genoemd worden, maar de 'moslimpolitie' die sinds begin 2019 in de New Yorkse wijk Brooklyn de wacht houdt, wil met de politie samenwerken om hun buurt vooral moslimvriendelijker te maken.


Moslimpolitie in Brooklyn, NY (Bron: Youtube)

De Muslim Community Patrol (MCP) is opgericht door een immigrant uit Jemen en bestaat inmiddels uit dertig leden die samen de ogen en oren van de moslimgemeenschap in Brooklyn wil zijn. Met hun uniformen en herkenbare wagens inclusief sirenes en zwaailicht lijken de leden makkelijk te verwarren voor politie, maar deze mannen dragen geen wapens en hebben ook geen politiebevoegdheden. De vrijwilligers zijn gewapend met een telefoon en zullen de politie oproepen als daar reden toe is.

De MCP is opgericht na een groei van 'islamophobia' in de Verenigde Staten, maar de groep doet meer dan alleen maar patrouilleren. De leden zorgen ook voor geestelijke hulp, hulp aan de daklozen en doen mee aan gemeenschapsprojecten.

Bewoners in Brooklyn zijn verdeeld over deze 'moslimpolitie', sommigen zijn voorzichtig positief, anderen zijn ronduit negatief over het initiatief van de groep moslims.

Twee koperdieven aangehouden in Tilburg

De politie heeft afgelopen nacht na een melding van een beveiliger in een slooppand aan de Grootvenstraat in Tilburg twee vermoedelijke koperdieven aangehouden. Het gaat om een 46-jarige Tilburger en een 36-jarige Belgische man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Een beveiliger hoorde rond 01.20 uur op een afgesloten bedrijventerrein braakgeluiden vanuit een slooppand aan de Grootvenstraat. Hij waarschuwde direct de politie. Agenten zijn daarop met diensthond Robbie gaan speuren in het grote bedrijfsgebouw met daaraan grenzende loods. De dienders vonden eerst de 46-jarige Tilburger. Bij hem in de buurt werd een betonschaar en een tas met afgeknipte koperen leidingen aangetroffen. Daarna vonden de agenten de 36-jarige Belg. In zijn nabijheid lag een pijpenknipper en een rugzak met inbrekerswerktuigen. De Belg had ook nog 45 gram amfetamine en autosleutels bij zich. De auto van de mannen werd op de Posthoornstraat aangetroffen.

Verkeersruzie loopt uit op opzettelijke aanrijding en geweld

Een verkeersruzie is zaterdagavond op de kruising van de Vlaszak en Boschstraat in Breda helemaal uit de hand gelopen. Een 22-jarige Bredanaar zou met zijn auto opzettelijk tegen een bromfiets gereden zijn waardoor de 19-jarige bestuurder en zijn 20-jarige vriend op de grond vielen. Daarna zou de automobilist samen met de zijn 16-jarige bijrijder de twee slachtoffers enkele keren hard geschopt hebben. Hierna zijn ze in hun auto gestapt en weggereden. Ze werden op de Stationslaan gelokaliseerd en door de politie aangehouden.

Een 19-jarige man uit Ulvenhout reed op zijn bromfiets zaterdagavond vanuit de Nieuwe Boschstraat rechtdoor de Boschstraat in. Achterop zat een vriend, een 20-jarige Bredanaar. Ze werden ingehaald door een BMW personenauto die hen afsneed. De bromfietser maakte daarop een misprijzend handgebaar naar de inzittenden en bespuugde de auto. Terwijl de bromfietser voor de kruising met de Vlaszak voor het verkeerslicht stond te wachten, stapten de inzittenden uit, de bestuurder wees schreeuwend naar hen op wat speeksel op de auto. Even later sprong het verkeerslicht op groen waarna de bromfietser optrok. Op de kruising werd de bromfiets vervolgens opzettelijk aangereden door diezelfde BMW waardoor de bestuurder en zijn vriend op de grond vielen. Beide inzittenden stapten uit. Er werd door hen meerdere keren tegen de slachtoffers en tegen de brommer getrapt. Uiteindelijk reden de geweldplegers weg tegen de richting, de Catharinastraat in. Er zijn diverse getuigen en camerabeelden van het incident.

Lokaliseren
Agenten zagen de bedoelde auto rijden op de Stationslaan en hebben een stopteken gegeven aan de bestuurder waaraan werd voldaan. In de auto zaten twee mannen. De auto werd bestuurd door een 22-jarige Bredanaar met naast hem een 16-jarige jongen eveneens uit Breda. Beide mannen werden aangehouden. Het rijbewijs van de automobilist is ingevorderd. De bromfietsbestuurder liep enkele schaafwonden op, de bijrijder had een pijnlijke neus. De bromfiets is zwaar beschadigd.

Marquez pakt MotoGP-leiding over met nieuwe zege

Marc Marquez heeft de leiding in het wereldkampioenschap in de MotoGP overgenomen. De Spaanse wereldkampioen was op het circuit van Jerez de beste tijdens de Spaanse Grand Prix, waar hij eigenlijk vanaf de eerste bochten de touwtjes stevig in handen had.

Marquez pakte met een sterke start gelijk de leiding vanaf plek drie, voor Franco Morbidelli en diens Yamaha-teamgenoot Fabio Quartararo, die voor het eerst van poleposition vertrok. Maverick Viñales volgde, met Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Alex Rins in zijn kielzog.

Langzaam maar zeker kon Marquez een gaatje slaan naar Morbidelli en Quartararo, die Viñales en iets verderop ook Rins achter zich aan hadden. Achter Rins streden Dovizioso, Petrucci en Cal Crutchlow om de zesde plek, Jack Miller en Valentino Rossi reden daar dan weer achter.

Na tien ronden nam Quartararo de tweede plek over en dus kon de jonge Fransman laten zien wat hij waard was. Dat duurde niet heel lang: Quartararo's Yamaha gaf de feest en zijn race was voorbij, terwijl Rins precies op dat moment met succes de aanval opende op Morbidelli.

Morbidelli kreeg het vervolgens moeilijk en zag ook Viñales voorbij komen, net als Dovizioso en Petrucci. In de slotfase veranderde er bar weinig meer voorin het veld en Marquez kon de zege vieren, voor Rins, Viñales, Dovizioso, Petrucci, Rossi en Morbidelli.

Gevechten Gaza en Israël laaien op

De afgelopen dagen is de strijd tussen Palestijnse militanten in Gaza en Israël verhevigd. Sinds zaterdag zijn er meer dan 450 raketten op Israël afgevuurd en heeft het Israëlische leger circa 220 doelen in de Gazastrook geraakt, meldt de BBC. Aan Israëlische zijde viel een dode, de eerste sinds 2014, en aan Palestijnse kant negen.

Het geweld komt een maand nadat er onder leiding van Egypte een wapenstilstand werd gesloten, maar volgens Hamas schond Israël afgelopen week de voorwaarden. Zo zou de volgens het bestand uitgebreide zone waarin Palestijnen kunnen vissen weer zijn ingeperkt en werden er grensovergangen gesloten, aldus TRT. Israël zegt dat de beperkingen nodig zijn om te verhinderen dat er wapens in Gaza terechtkomen.

Vrijdag protesteerden Palestijnen bij de grens, en werden twee Israëlische soldaten door kogels geraakt. Hierop sloot Israël de grens volledig. Vanaf zaterdag werden er vervolgens raketten vanuit Gaza afgeschoten, waarvan het Israëlische leger de meeste kon onderscheppen. Het kon echter niet voorkomen dat er een dode en een gewonde vielen bij twee inslagen aan de Israëlische kust, zo'n tien kilometer ten noorden van Gaza.

Ingestort
Israël heeft gereageerd met luchtaanvallen en beschietingen tegen Hamas en aanverwante militante groepen. Die gaan vermoedelijk het hele weekeind door. Volgens Hamas zijn er al verschillende appartementencomplexen door ingestort. Ook zouden een moeder en baby zijn omgekomen, maar Israël vermoedt dat dit zou kunnen komen door een defecte Palestijnse raket.

Volgens TRT is Hamasleider Yayha Sinwar momenteel in Caïro om met de Egyptenaren te proberen de wapenstilstand te redden. Daar zou ook de VN bij betrokken zijn, maar tot dusver zou er nog geen zicht zijn op een oplossing.

Turkije noemt de Israëlische vergelding willekeurig en disproportioneel. In een van de getroffen gebouwen zit het Turkse persbureau Anadolu. Het land roept de internationale gemeenschap op de spanningen in de regio te helpen verminderen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt evenwel dat Israël het recht heeft om zich te verdedigen.

Moto2-coureur Baldassarri pakt derde zege van het jaar na flinke startcrash

Lorenzo Baldassarri heeft zijn derde zege van het jaar in de Moto2 te pakken. De Italiaan was op het circuit van Jerez de beste tijdens de Spaanse Grand Prix, die opgeschrokken werd door een stevige valpartij in de eerste ronde.

De start ging aanvankelijk nog vrij normaal, maar na één bocht ging het helemaal fout: Remy Gardner - die vanaf plek vier een sterke start kende - schoof onderuit en Marco Bezzecchi knalde vol over zijn motor, wat een kettingreactie en nog wat valpartijen veroorzaakte. De rode vlag werd logischerwijze gezwaaid en de race werd ingekort naar vijftien ronden.

Na de onderbreking kon de race dan echt van start, zonder Gardner en met Alex Marquez - ook een van de slachtoffers - die vanuit de pitstraat vertrok. Lorenzo Baldassarri profiteerde optimaal van de ruimte en kwam van de zesde plek naar de leiding, hoewel Augusto Fernandez die snel in handen pakte. Thomas Lüthi volgde op de derde plek, voor Xavi Vierge.

Teamgenoten Fernandez en Baldassarri sloegen in de eerste ronden een gat naar Lüthi, die polesitter Jorge Navarro, Vierge en Brad Binder achter zich had. Navarro nam daar met een paar ronden te gaan de leiding van de achtervolgers over en in rap tempo begon hij zich, met Lüthi in het wiel, richting de voorste twee mannen te rijden.

In de voorlaatste ronde sloot Navarro aan bij Fernandez, van wie hij dan ook al gelijk de tweede plek overnam. Baldassarri kon het tempo wél hoog genoeg houden om de Spanjaard achter zich te houden en won dan ook voor Navarro, Fernandez, Lüthi en Binder. Marquez reed zich nog naar een knappe achtste plek, Bo Bendsneyder eindigde als zestiende, één plek buiten de punten.

Overleden vrouw aangetroffen, politie gaat uit van misdrijf

Op het Galgenpad in Den Haag werd zaterdagmiddag 4 mei het lichaam aangetroffen van een 56-jarige vrouw uit Den Haag. De vrouw bleek mogelijk door geweld om het leven te zijn gekomen. Reden voor politie om een onderzoek te starten.

De politie ontving zaterdag aan het eind van de middag een melding van voorbijgangers die de vrouw hadden gezien. Samen met de ambulancedienst gingen agenten direct ter plaatse. Duidelijk werd dat het slachtoffer om het leven was gekomen. Daarop werd een onderzoek gestart. Uit dat onderzoek bleek dat de vrouw mogelijk door geweld om het leven is gekomen.

Door forensische opsporing werd begonnen met een sporenonderzoek rondom het Galgenpad. Rechercheurs hoorden getuigen en andere betrokkenen. Inmiddels is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) samengesteld. Dit team, bestaande uit rechercheurs van verschillende disciplines, onderzoekt de dood van de vrouw.

Zenit verovert Russische landstitel

Zenit is kampioen geworden van de Russische voetbalcompetitie. De club uit Sint-Petersburg speelde zelf met 1-1 gelijk tegen Achmat Grozny maar omdat Lokomotiv Moskou met 0-2 verloor van Arsenal Toela is Zenit niet meer te achterhalen.

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Zenit negen punten voorsprong op Lokomotiv. Doordat het onderlinge resultaat telt bij een gelijke eindstand is Zenit zeker van de titel. Tijdens de vlucht terug naar Sint-Petersburg kregen de spelers te horen dat ze zeker waren van het kampioenschap.

Voor Zenit is dit het vijfde kampioenschap in de geschiedenis van de club. De vorige landstitel was in 2015. In 2007 werd de club kampioen onder leiding van Dick Advocaat.

Keeperswissel pakt goed uit voor Argentijnse dames in Hockey Pro League

Plotseling moest reservekeepster Cristina Cosentino opdraven voor de shoot-outs, waarbij de Argentijnse doelvrouw de matchwinner werd in Buenos Aires door drie Australische shoot-outs te keren. Twee rake strafcorners bepaalden eerder de eindstand van 1-1 na zestig minuten, waarna het bonuspunt ging naar de ploeg van bondscoach Carlos Retegui. Bij de mannen wonnen de bezoekers in Buenos Aires met 1-2.

Dames: Argentinië – Australië 1-1 (Argentinië wint shoot-outs met 3-1)
De bezoekers – vooraf op de vierde plaats in de stand – schoten in Buenos Aires goed uit de startblokken met twee achtereenvolgende strafcorners. De eerste poging was nog een prooi voor Maria Mutio, maar de keepster had geen antwoord op de tweede poging van Maddy Fitzpatrick. Aan de andere kant mochten de Argentijnen binnen de eerste vijf minuten eveneens een poging wagen vanaf de rand van de cirkel, waarbij Rachael Lynch voor het eerst reddend moest optreden. Na een wervelende eerste vijf minuten viel het een beetje stil, afgezien van een kleine kans voor Savannah Fitzpatrick.

In het tweede kwart speelde Argentinië met iets meer durf en profiteerde van een slordigheid in de Australische defensie, dat gemakkelijk een strafcorner weggaf. Uiteindelijk tekende Silvina D’Elia voor de gelijkmaker, nadat haar inzet via een verdedigende stick in het doel verdween. Vlak voor de rust was daar een nieuwe strafcorner voor de ploeg van bondscoach Carlos Retegui, alleen dit maal was de poging te hoog en tevens op de knie van de eerste uitloper. Aan de andere kant mocht Maddy Fitzpatrick ook aanleggen, maar beide pogingen vlak voor rust werden onschadelijk gemaakt.

De grootste kans uit het tweede kwart stond lang op naam van Micaela Retegui. Plotseling stond zij vrij voor keepster Lynch, maar de Australische maakte haar doel snel genoeg klein. Eerder zorgden Ambrosia Malone aan de ene kant en Eugenia Trinchinetti aan de andere kant voor werk voor de twee keepsters. Gaandeweg werd de Argentijnse ploeg steeds gevaarlijker, waarbij Lynch onder meer een overtreding moest maken om Carla Rebecchi af te stoppen. De strafcornervariant kwam terecht bij Trinchinetti, die tot grote verbazing van het publiek vrij bij de tweede paal de bal niet volledig miste. Niet veel later moest Lynch – die het eerste en derde kwart keepte – weer handelend optreden en hield daarmee haar ploeg goed in de wedstrijd.

In een slordige slotfase was het de thuisploeg dat het meeste aanspraak maakte op de overwinning, met een paar gevaarlijke ballen in de vijandige cirkel. Tot grote kansen kwam het slotoffensief echter niet in het laatste kwart, enkel strafcorners aan beide kanten die geen doel troffen. Na zestig minuten stond een eindstand van 1-1 op het scorebord, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met minstens een punt. Retegui zette reservekeepster Cristina Cosentino in als geheim wapen, die het vertrouwen van de bondscoach uitbetaalde met drie reddingen en een bonuspunt voor Argentinië.

Heren: Argentinië – Australië 1-2
De Argentijnse heren ontvingen Australië met een duidelijk strijdplan: vroeg druk zetten om fouten te forceren bij de tegenstander. In de eerste minuten van de wedstrijd leverde dat meteen een grote kans op voor Isidoro Ibarra. De Argentijn produceerde een rollertje, die keeper Tyler Lovell stijlvol wist te stoppen met zijn stick. Gaandeweg in het eerste kwart nam Australië het initiatief over en hockeyde makkelijker onder de de druk van de thuisploeg uit. Vlak voor het einde tekende voormalig Bloemendaal-speler Blake Govers uiteindelijk voor de openingstreffer. Zijn inzet uit de strafcorner was laag en hard genoeg om doelman Juan Vivaldi te kloppen.

Na de openingstreffer schroefden de Hockeyroos de druk verder op. De thuisploeg had daarbij steeds meer moeite om onder de Australische druk uit te hockeyen. Zo kwam Tom Craig met een buikschuiver net tekort om de voorsprong te verdubbelen.Veel grote kansen waren er verder niet voor de rust, afgezien van Jake Whetton die zijn wippertje over de inglijdende Vivaldi naast zag gaan. Na de rust hield diezelfde Vivaldi zijn ploeg in de wedstrijd door een inzet van Govers te keren. Niet veel later kreeg Maico Casella dé kans op de gelijkmaker, maar de Argentijn maaide bij de tweede paal vol over de bal heen.

De ploeg van Orozco speelde na de rust een stuk opportunistischer dan in het tweede kwart en kreeg vervolgens de eerste strafcorner van de wedstrijd, die na een scrimmage werd gepromoveerd tot doelpunt. Uiteindelijk was het Martin Ferreiro die de bal met de backhand hoog in het doel pushte. De blijdschap was echter van korte duur, aangezien de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal niet buiten de cirkel gestopt werd bij de betreffende strafcorner. Een dikke streep door de rekening van Orozco’s mannen.

Daarna ging het van kwaad tot erger, toen Australië uit het niets de voorsprong verdubbelde. De inzet van Lachlan Sharp werd nog gekeerd door de doelman, maar Corey Weyer tenniste de rebound in het lege doel. Vervolgens voorkwam Lovell vlak voor het einde van het derde kwart de aansluitingstreffer van Maico Casella met de borst, terwijl Vivaldi weer handelend moest optreden. Lang leek Australië de wedstrijd professioneel uit te spelen, maar een rake tip-in van Casella zorgde voor een spannend slot van het duel. Een slotoffensief – met een extra veldspeler ten koste van doelman Vivaldi – leverde genoeg spannende momenten op, maar een gelijkmaker was niet besteed aan de Argentijnen. Voor de Australische mannen was het de zevende overwinning op een rij.

15 miljoen extra voor viering 75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. In het hele land zijn er activiteiten waarin mensen samen vieren dat we in vrijheid leven. Ook worden in het hele land de slachtoffers van de oorlog herdacht. Er is er aandacht voor de mensen die zijn opgestaan tegen de bezetter en voor hen die voor anderen zijn opgekomen. Om het belang van 75 jaar vrijheid te benadrukken, stelt staatssecretaris Blokhuis (VWS) namens het kabinet nog eens 15 miljoen euro extra beschikbaar, bovenop de 9 miljoen die hiervoor al was vrijgemaakt.

Vrijheid koesteren
Staatssecretaris Blokhuis: “Onze vrijheid moeten we koesteren. Weten en voelen wat het echt betekent om vrij te zijn. Om te leven in een democratische samenleving. Een samenleving waarin we elkaar met respect behandelen en waarin iedereen kan vertrouwen op ons rechtssysteem. Dat zijn waarden die niet vanzelfsprekend zijn. Hier moeten we altijd aandacht aan besteden. De onderdrukking, terreur, systematische schending van mensenrechten en uitsluiting en vervolging van Joden, Roma en Sinti van toen mogen we nooit vergeten. De verhalen uit die tijd zijn goud waard. Om blijvend lessen uit te trekken. Om ons simpelweg te leren hoe belangrijk samenleven is, respect te hebben voor de ander en elkaar de vrijheid te geven. Het mag daarom ook feest zijn. Het is geweldig te zien dat op heel veel plaatsen vrijwilligers zich al voorbereiden op een grootse viering. Samen vieren we 75 jaar vrijheid. Daar kijk ik naar uit en met mij het hele kabinet.”

Komende generaties aanspreken
Met de extra middelen investeert het kabinet in het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. Zodat de verhalen van toen ook de komende jaren kunnen worden verteld. Indringend en op een manier die ook de komende generaties blijft aanspreken, zeker nu de generatie van ooggetuigen wegvalt. Het extra geld gaat onder andere naar het moderniseren van oorlogsmusea, wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en naar het toegankelijker maken van digitale bronnen en archieven over de Tweede Wereldoorlog.

31 augustus van start
De komende tijd wordt uitgewerkt hoe de middelen verdeeld worden en op basis van welke criteria. De viering van 75 jaar vrijheid gaat van start op 31 augustus 2019 bij de herdenking van de slag om de Schelde. De activiteiten worden afgesloten op 24 oktober 2020, de dag waarop de Verenigde Naties 75 jaar bestaan.

Bellator MMA: buitengewone klasse in Birmingham

Wat is dat toch met Bellator? Normaalgesporeken kwalitatief veel minder dan de supershows die de UFC vaak laat zien, technisch minder superieure vechters, vreemde match-making, oude veteranen vanuit de UFC die in de kooi nog wat mogen laten zien, maar dan tóch weer de meest spectaculaire finishes leveren die je niet vaak in het professionele vechten ziet.

Brent Primus bijvoorbeeld, reisde de lange weg vanuit Ottowa naar Birmingham voor het Bellator MMA-gala, waar hij de lokale favoriet Tim Wilde tegenover zich in de octagon zou zien. Na slechts tachtig seconden was het over voor de Brit en niet zomaar. Opgeven door een strak aangezette gogoplata-verwurging, die toch weer technisch prachtig werd aangezet door de voormalig kampioen in de lichtgewichtsklasse.

"Mijn jiu-jitsu is fantastisch", aldus de terechte winnaar Primus. "Ik wist dat ik veel beter op de grond was en in de sportschool laat ik iedereen met die gogoplata afkloppen." Een doel heeft de Amerikaan al op het oog: een derdemaal tegen kampioen Michael Chandler, van wie hij in 2017 de titel won, maar diezelfde Chandler pakte in 2018 de kampioensgordel weer af.

Raymond Daniels vs Wilker Barros
Na Michael Venom Page heeft Bellator nog een showmannetje in zijn gelederen, Raymond Daniels. De zelfverzekerde kickbokser vocht pas zijn tweede gevecht voor een MMA-organisatie, maar is kampioen bij Bellator-Kickboxing. Daniels dingt nu al mee naar de titel KO van het jaar met zijn MMA-overwinning op Wilker Barros.

Volledige uitslag Bellator Birmingham en daarna nog wat hoogtepunten:
Brent Primus verslaat Tim Wilde na opgave (gogoplata, ronde 1)
Fabian Edwards verslaat Falco Neto door TKO (stoten, ronde 1)
Pedro Carvalho verslaat Derek Campos door KO (stoten, ronde 1)
Raymond Daniels verslaat Wilker Barros door KO (stoten, ronde 1)
Saul Rogers verslaat Aiden Lee na jurybeslut (30-27 x3)
Brian Moore verslaat Binh Son Le na jurybeslut (30-26, 30-25 x2)
Kane Mousah verslaat Mateusz Piskorz na jurybeslut (30-27 x3)
Lee Chadwick verslaat James Mulheron na jurybeslut (29-28, 30-27 x2)
Yannick Bahati verslaat Amir Dadovic na opgave (kimura, ronde 1) 
Dominique Wooding verslaat David Khalsa via TKO (stoten, ronde 1)
Jim Wallhead verslaat Giorgio Pietrini na jurybeslut (29-27, 30-26, 30-27)
Gavin Hughes verslaat Mohammad Yahya na opgave (rear-naked choke, ronde 2)
Ashley Reece verslaat Craig Turner na jurybeslut (30-27 x3
Daniel Cassell verslaat John Nicholls door TKO (ellebogen, ronde 1) 
Akonne Wanliss verslaat Sam Slater door TKO (stoten, ronde 2)
Raphael Uchegbu verslaat Lee Percival na opgave (triangle choke, ronde 1)
Nicolo Solli verslaat Simon Ridgway door TKO (stoten, ronde 2)
Constantin Gnusariev vs. Kieran Lister eindigde onbeslist (29-28, 27-28, 28-28)

Praat hier op het forum mee over MMA.

Darter Harms wint Open Denemarken na Nederlandse finale

Wesley Harms heeft de het Open Denemarken gewonnen. De Nederlander versloeg in de finale van het BDO-toernooi landgenoot Willem Mandigers, met 6-3. Bij de vrouwen ging de titel naar Fallon Sherrock.

De meest bekende deelnemer aan het toernooi was ongetwijfeld Rafael van der Vaart. De voormalig profvoetballer won in de eerste ronde knap met 4-2 van Thomas Anderson. In de tweede ronde bleek Mogens Christensen met 4-2 te sterk. Er deden in Esbjerg 36 landgenoten mee. 

Harms versloeg in de kwartfinale Aaron Turner met 4-0. In de halve finale moest Simon Stainton er aan geloven: 5-2. Titelverdediger Mandigers,  moest er in de finale aan geloven. Harms won met een 141-finish. 

Zondag is er nog een BDO-toernooi. De Denemarken Masters zullen dan gespeeld worden. Voor Van der Vaart is dit toernooi na één wedstrijd afgelopen. verloor met 4-0 van oudgediende Per Laursen. 

Uitslagen podiumwedstrijden - Jeugdfinale
Maison Wilson 1-4 James Beeton

Heren kwartfinale
Jim Williams 3-4 Willem Mandigers
Dave Parletti 4-1 Michael Unterbuchner
Dennie Olde Kalter 0-4 Simon Staiton
Aaron Turner 0-4 Wesley Harms

Dames halve finale
Lisa Ashton 2-4 Fallon Sherrock
Mikuru Suzuki 4-2 Laura Turner

Heren halve finale
Willem Mandigers 5-2 Dave Parletti
Simon Staiton 2-5 Wesley Harms

Dames finale
Fallon Sherrock 5-3 Mikuru Suzuki

Heren finale
Willem Mandigers 3-6 Wesley Harms

Interview met de finalisten Denemarken Open. (Bron: YouTube/RTL7darts)

Antonelli wint eindelijk weer in Moto3

Niccolo Antonelli heeft op het circuit van Jerez de Spaanse Grand Prix in de Moto3 gewonnen. Voor de 23-jarige Italiaan, al sinds 2012 actief in de klasse, was het zijn vierde overwinning, maar het was al even geleden: hij won er twee in 2015 en pakte ook de eerste race van 2016, waarna hij alleen eind 2017 nog één podium pakte.

Tatsuki Suzuki knalde vanaf plek twee uit de startblokken en nam overtuigend de leiding, polesitter Lorenzo Dalla Porta viel wat terug en Celestino Vietti nam plek twee over, voor Dennis Foggia en Niccolo Antonelli. Na een paar ronden ging het al fout voor Jaume Masia: de kampioenschapsleider ging stevig onderuit en leek zich opnieuw bezeerd te hebben.

Suzuki werd na een paar ronden teruggehaald en Vietti nam de leiding over, terwijl ook Dalla Porta weer voorin reed. Halverwege de race was het beeld nog altijd hetzelfde: onder meer Dalla Porta, Suzuki en Aron Canet reden vooraan en in de enorme kopgroep werd veel van posities gewisseld, waarbij in de slotfase ook Antonelli en Marcos Ramirez zich in de voorste regionen kwamen melden.

Ramirez kon vier ronden voor het einde doorgestreept worden: hij tikte tegen het achterwiel van leider Antonelli aan, waarna als door een godswonder níemand over de motor van de Spanjaard viel. Met het ingaan van de laatste ronde viel er nog niks te zeggen over wie zou gaan winnen, nog zo'n tien man leken een min of meer serieuze kans op de zege te hebben.

Antonelli wist zijn leidende positie knap vast te houden en sloeg in de laatste bochten een definitief gaatje. Suzuki en Vietti completeerden het podium, voor Canet - de nieuwe WK-leider - en Albert Arenas.

Van Gerwen naar finaledag in Oostenrijk; Van Barneveld & De Zwaan uitgeschakeld

Michael van Gerwen staat in de achtste finales van de Austrian Darts Open. De wereldkampioen had geen kind aan Steve Lennon. Van Barneveld verloor van thuisfavoriet Mensur Suljovic. 

Michael van Gerwen heeft zich zaterdagavond hersteld van zijn nederlaag in de Premier League. Mighty Mike verloor donderdag van Daryl Gurney, maar dit keer was de Nederlander wél bij de les. Steve Lennon kreeg er flink van langs met 6-0. Met het gemiddelde van 106.09 is eveneens weinig mis.

Van Barneveld leek op weg naar een belangrijke overwinning, want hij kwam met 1-3 voor tegen Suljovic. De Hagenees kreeg in de vijfde leg liefst zes volledige beurten om een 1-4 voorsprong te pakken, maar slaagde daar niet in. Van de zes daaropvolgende legs gingen er vijf naar Suljovic. De Oostenrijker won de partij en gaat door naar de achtste finales. 

Jeffrey de Zwaan heeft zaterdagavond niet weten te winnen van Rob Cross. Het werd 6-5. De Nederlander kreeg liefst drie matchdarts, maar faalde. Voltage is daardoor door naar de derde ronde van de Austrian Darts Open.

Van Gerwen bijt zondagmiddag het spits af op de finaledag van het Euro Tour-toernooi in Oostenrijk. Stephen Bunting is zijn tegenstander bij de laatste zestien. Bij winst wacht een ontmoeting met Peter Wright of Tytus Kanik in de kwartfinale. In de bovenste helft van het schema zitten nog meer grote namen. Adrian Lewis treft Nathan Aspinall, terwijl Daryl Gurney gaat aanleggen tegen Mark Webster.

Austrian Darts Open - uitslagen tweede ronde
Darius Labanauskas 6-3 Ricky Evans
Mark Webster 6-5 Joe Cullen
Steve Beaton 6-4 Michael Smith
Daryl Gurney 6-2 Boris Koltsov
Nathan Aspinall 6-4 Dave Chisnall
Tytus Kanik 6-2 Jonny Clayton
Adrian Lewis 6-5 Ryan Searle
Stephen Bunting 6-0 Darren Webster

Gerwyn Price 6-3 John Henderson
Rob Cross 6-5 Jeffrey de Zwaan
Peter Wright 6-5 Chris Dobey
Michael van Gerwen 6-0 Steve Lennon
James Wade 6-2 Mervyn King
Mensur Suljovic 6-4 Raymond Van Barneveld
Ian White 6-5 Jamie Hughes
Keegan Brown 6-4 Max Hopp

Achtste finales - zondagmiddag
Michael van Gerwen v Stephen Bunting
Peter Wright v Tytus Kanik
Adrian Lewis v Nathan Aspinall
Daryl Gurney v Mark Webster
Gerwyn Price v Darius Labanauskas
Mensur Suljovic v James Wade
Rob Cross v Steve Beaton
Ian White v Keegan Brown

UFC: 'May the Fourth be with you'

Een lange avond voor de vechtsportliefhebbers, zaterdagavond in Ottawa. Negen van de twaalf gevechten hadden de jury nodig om een winnaar aan te wijzen, slechts twee knock-outs, maar dat betekende geenszins dat het een saaie avond was. 

Oudgediende Donald Cerrone en Al Iaquinta maakten er samen helemaal een prima afsluiter van. Vijf ronden van vijf minuten klappen uitdelen en ontvangen, precies waar de octagon voor gemaakt is, twee mannen binnenhouden die elk als enige staand de kooi wil verlaten.

Voor aanvang van dit gevecht vond de zelfverzekerde Iaquinta veteraan Cerrone maar te oud om als serieuze tegenstander gezien te worden, maar met uitzondering van de eerste ronde had de makelaar uit New York niets in te brengen tegen Cowboy. De strategie van Cerrone was duidelijk, sla en trap die eigenwijze Brooklyn Gangster overal waar je maar wil.

Iaquinta is in zijn UFC-carrière, bestaande uit twaalf gevechten, nog nooit neergegaan en Cerrone lukte het deze avond tweemaal. Eenmaal met een fantastische front-kick op de kin die de oude tijden van de jonge superster Anderson Spider Silva deed herleven. Alsof Cerrone wilde zeggen 'hoezo ben ik te oud, kleintje'.

De stugge Iaquinta wilde niet knock-out, ook al kreeg hij enorme klappen op het hoofd te verwerken in dit fantastische gevecht. Na afloop van de vijfde ronde kon hij het echter niet meer opbrengen om samen met Cerrone de uitslag af te wachten. Zittend op zijn kruk hoorde hij de jury unaniem voor Cerrone kiezen, de winnaar van deze verdiende Fight of the Night.

Volledige uitslag UFC Fight Night 151 en daarna nog wat hoogtepunten:
Donald Cerrone verslaat Al Iaquinta na jurybesluit (49-45 x2, 49-46)
Derek Brunson verslaat Elias Theodorou na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Shane Burgos verslaat Cub Swanson na jurybesluit (27-30, 30-27, 29-28)
Merab Dvalishvili verslaat Brad Katona na jurybesluit (30-27 x3)
Walt Harris verslaat Sergey Spivak door TKO (stoten, ronde 1)
Andrew Sanchez verslaat Marc-André Barriault na jurybesluit (29-28 x3)
Macy Chiasson verslaat Sarah Moras door TKO (stoten, ronde 2)
Vince Morales verslaat Aiemann Zahabi na jurybesluit (29-28 x3)
Nordine Taleb verslaat Kyle Prepolec na jurybesluit (30-27 x3)
Matt Sayles verslaat Kyle Nelson na opgave (arm-triangle choke, ronde 3)
Arjan Bhullar verslaat Juan Adams na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Cole Smith verslaat Mitch Gagnon na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)

Praat hier op het forum mee over MMA.

Fun met Funda #151 - Kluswoning met authentieke elementen!

Dit stulpje gelegen in het Friese Vegelinsoord (tussen Haskerdijken en Snikzwaag), is een uitdaging voor de enthousiaste klusser. Heel FOK! kijkt al reikhalzend uit naar uw topics in K&W. En met een likje verf en wat andere kleine klusjes is hiervan weer een droomwoning te maken, geheel naar uw eigen smaak.

Vergeet ook niet de authentieke elementen in deze kluswoning alsmede de in goede staat verkerende vintage keuken die ongetwijfeld wel weer een keer in de mode komt. In het oog springend zijn de speelse indeling, de unieke architectuur en goede ventilatie. Diverse bouwmaterialen die prima voor hergebruik geschikt zijn, zijn al op het perceel aanwezig. De fanatiek klussende FOK!ker die van aanpakken weet krijgt hiervan ongetwijfeld allerlei gevoelens in zijn paarsgepunte lansje! En de prijs? Welnu, deze buitenkans wordt eind deze maand geveild.

Jongen die ruzie probeert te sussen belandt in ziekenhuis

Een 15-jarige jongen uit Zaandam raakte in de nacht van zaterdag op zondag gewond aan zijn arm toen hij met iets werd gestoken. Dit gebeurde op de Molenwerf in Koog aan de Zaan toen de jongen vanaf een feestje naar huis liep.

Rond 01:00 uur liep de Zaandammer langs een buurtcentrum en zag dat er een vechtpartij gaande was. Het slachtoffer probeerde de boel te sussen toen hij vanuit het niets in zijn arm werd gestoken. De jongeman ging hierop direct naar huis en belde de politie. Toen de politie in de woning van het slachtoffer was, kwam een groepje jongens voorbij gelopen. Eén van hen, een 14-jarige jongen uit Zaandijk, verklaarde ook gewond te zijn geraakt toen hij in de vechtpartij terecht kwam. De jongen uit Zaandam is voor controle naar het ziekenhuis gegaan.

Het is vooralsnog onduidelijk wat er precies is gebeurd en daarom is de politie op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Cillessen keept 3e competitieduel in 3 jaar en verliest met Barcelona

Jasper Cillessen heeft zijn jaarlijkse competitieduel namens FC Barcelona gekeept. De 30-jarige Nederlander keepte in 2016/17 één duel in LaLiga en deed dat vorig seizoen ook. Nu, bijna een jaar later, mocht hij op bezoek bij Celta de Vigo aantreden.

De Catalanen zijn al kampioen en dus besloot trainer Ernesto Valverde met een B-team te beginnen, vooral omdat de ploeg komende week de return speelt in de halve finales van de Champions League tegen Liverpool.

Na een dik uur werd Cillessen verschalkt door Maximiliano Gomez, in de slotfase was Iago Aspas hem vanaf elf meter de baas en daar was het dan ook mee gedaan: 2-0.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Levante - Rayo Vallecano 4-1
Espanyol - Atletico Madrid 3-0
Alaves - Real Sociedad 0-1
Celta de Vigo - FC Barcelona 2-0

Bertens eenvoudig naar tweede ronde Madrid

Kiki Bertens heeft zich zaterdagavond eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Madrid. De 28-jarige Nederlandse was in een matige wedstrijd in twee sets te sterk voor de Tsjechische Katerina Siniakova: 6-3, 6-2.

Siniaková had Bertens vorig jaar in de achtste finales in Peking nog simpel verslagen, maar in hun tweede onderlinge wedstrijd was Bertens duidelijk te sterk voor de Tsjechische. De Nederlandse, die vorig tot de finale kwam in Madrid, had snel een break voorsprong, maar gaf deze op een slordige manier weer weg. Bertens brak direct opnieuw de service Siniakova en serveerde de set vervolgens makkelijk uit.

In de tweede set kwam Bertens niet in de problemen en dat had vooral te maken met het slordige spel van Siniaková. Op 5-2 maakte de Nederlandse het vervolgens op eigen service af via een ace.

In de tweede ronde speelt Bertens tegen de Letse Jelena Ostapenko. De Roland Garros-kampioene van 2017 won haar eerste ronde eenvoudig door de Russische Anastasia Pavlyuchenkova te verslaan: 6-2, 6-1.

Higgins en Trump strijden in finale om wereldtitel snooker

Judd Trump en John Higgins strijden zondag en maandag om de wereldtitel in het snooker. Higgins kwam terug na een achterstand tegen David Gilbert en Trump versloeg Gary Wilson. 

Gilbert stond tegen Higgings met 8-3, 10-6 en  14-11 voor. Maar de taaie Schot knokte zich terug en vloerde Gilbert uiteindelijk na een decider: 17-16. Nét geen eerste WK-finale voor de 37-jarige Engelsman.  Na de partij stond Gilbert de BBC te woord, waarna de nummer zestien van de wereld in tranen uitbarstte. Ontgoocheling alom. “Ik hoop dat ik in de komende jaren nog zo’n kansen krijg”, klonk het bij een emotionele Gilbert. De BBC-journalist stopte het interview en gaf de Engelsman een dikke knuffel.

Trump ging de beslissende sessie met een 14-10 voorsprong in en won het openingsframe. Wilson mocht nog een frame pakken, maar het was Trump die met breaks van 97 en 88 er 17-11 van maakte. 

De finale tussen Trump en Higgins is de heruitgave van de finale uit 2011. Toen ging de titel met 18-15 naar Higgins. De Schot werd ook kampioen in 1998, 2007 en 2009. Higgins is tevens de laatste twee jaar verliezend finalist. Voor Trump is het na 2011 zijn tweede finale. 

De finale wordt op zondag en maandag gespeeld. Maandag is een Bank Holiday, en dus een vrije dag in Groot-Brittannië. De speler die als eerste achttien frames wint, mag zich wereldkampioen noemen. 

Lyon met Van de Sanden naar 12e landstitel op rij

Voetbalster Shanice van de Sanden heeft met Olympique Lyon de Franse landstitel gepakt. Dat is voor de grootmacht in het vrouwenvoetbal bepaald niet de eerste keer: ook in de vorige elf seizoenen werd Lyon tot kampioen gekroond.

In de laatste van 22 speelronden won de kampioen thuis met 3-0 van Metz en dat was voldoende om de titel definitief binnen te halen. De enige uitdager, Paris Saint-Germain, speelde op de slotdag gelijk bij Guingamp en eindigde zo op vijf punten achterstand van Van de Sanden en haar ploeggenotes.

Liverpool ontsnapt, landstitel blijft mogelijk

Liverpool gaat de laatste speelronde van de Premier League in met nog altijd een kans op de eerste landstitel sinds 1990. De ploeg won op bezoek bij Newcastle United met 2-3 en staat in elk geval tot maandag weer op de koppositie.

Speler van het Jaar Virgil van Dijk kopte Liverpool vanuit een corner al snel op voorsprong, maar Christian Atsu tekende zeven minuten later voor de gelijkmaker. Trent Alexander-Arnold bracht Mohamed Salah vervolgens in stelling, maar tien minuten na rust stond het opnieuw gelijk dankzij een volley van Rondon. Het leek zo met een gelijkspel te eindigen, een dure voor Liverpool, maar de Belgische invaller Divock Origi kopte drie minuten voor tijd een vrije trap van Xherdan Shaqiri via Newcastle-verdediger Jamaal Lascelles in het doel.

Een tegenvaller voor Liverpool was dat Salah twintig minuten voor tijd per brancard werd afgevoerd na een harde botsing met Newcastle-keeper Martin Dubravka en verdediger Fabian Schär. Volgens trainer Jürgen Klopp heeft Salah de wedstrijd in de kleedkamer verder gevolgd, maar de Egyptische sterspeler moet nog wel verder onderzocht worden na de klap op zijn hoofd.

Liverpool staat met 94 punten en nog één wedstrijd te spelen bovenaan, Manchester City heeft 92 punten en nog twee wedstrijden te gaan, waaronder maandag thuis tegen Leicester City.

Uitslagen Premier League zaterdag
Bournemouth - Tottenham Hotspur 1-0
West Ham United - Southampton 3-0
Wolverhampton Wanderers - Fulham 1-0
Cardiff City - Crystal Palace 2-3
Newcastle United - Liverpool 2-3

Terugblik Defensie op dodenherdenking

De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies werden gisteren herdacht. Traditiegetrouw gebeurde dat tijdens de Nationale Herdenking in Amsterdam. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer legde met zijn operationele commandanten een krans op de Dam. 

Daaraan voorafgaand klonk via de trompet van landmachtsergeant 1 Leo Harmsen het signaal Taptoe en volgden 2 minuten stilte. Tijdens de herdenkingsplechtigheid verzorgde de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso de muziek. Even daarvoor klonk tijdens de kerkdienst het zogenoemde ‘Gasn Nign’. Deze traditionele Joodse straatmuziek bracht voormalig luchtmachtmilitair Marcel Solomon voort met zijn taragot. Hij speelde samen met een dubbelkwintet van de koninklijke luchtmacht. Solomon introduceerde met zijn als klarinet ogende houten blaasinstrument, ooit als een van de eersten dit Joodse klezmer-repertoire op concertpodia in Europa.

In Amsterdam was ook de jaarlijkse stille mars naar het Homomonument bij de Westerkerk. Die organiseerde de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht met Roze in Blauw van de Politie Amsterdam-Amstelland, het COC Amsterdam en MVS Gaystation. Burgers en militairen herdachten onder andere vermoorde seksuele minderheden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Er naar kijken als moeder
Defensie was overigens zoals elk jaar, wereldwijd betrokken bij herdenkingen in uitzendgebieden, op zee, bij kleine en grote monumenten en op begraafplaatsen. Neem bijvoorbeeld het Nationaal Ereveld Loenen waar bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers hun laatste rustplaats kregen. Minister Ank Bijleveld-Schouten memoreerde er de op 17 maart 2015 in Mali omgekomen vliegers Ernst Mollinger en René Zeetsen. Ze bezocht de regio waar het gebeurde en dacht er vooral aan hun ouders. “Want je kind verliezen... dat is het ergste wat je kan overkomen”, zei Bijleveld.

Ze voegde eraan toe niet alleen als minister van Defensie na te denken over het uitzenden van militairen, maar er naar te kijken als moeder. “Dan denk ik: ik stuur ze op pad, deze mannen en vrouwen. Ze zijn net zo oud, of zelfs jonger dan mijn eigen dochters. Dus ik begrijp dat de moeder van Ernst het moeilijk vond, toen haar kind ervoor koos om militair vlieger te worden. Maar ook nu nog zegt zij daarover, en ik citeer: “Ik ben blij dat hij zijn eigen keuzes heeft mogen maken."

Respect
Dat raakte Bijleveld, voor wie de vrijheid zelf te kunnen kiezen belangrijk is. Ze noemde het mooi dat mensen dan kiezen militair te worden en zich inzetten voor een ander. Bijleveld: “Niet alleen voor jezelf te leven maar juist ook voor je medemensen. Met gevaar voor eigen leven strijden voor de vrijheid van anderen. Vrijheid die voor ons heel normaal is. Al 75 jaar! Daarom is respect en waardering voor militairen en veteranen, hun thuisfront en nabestaanden, zo belangrijk. En moeten we stilstaan bij wie er vecht voor onze vrijheid en die van anderen. En nabestaanden van gesneuvelde militairen steunen. Niet het onderwerp vermijden, niet verlegen zijn. Een arm om hen heen slaan.”

Militair Ereveld Grebbeberg
Militaire slachtoffers die in dienst van het Koninkrijk waar en wanneer dan ook het leven lieten in de strijd voor veiligheid zijn vanavond herdacht. Dat gebeurde in Rhenen tijdens de jaarlijkse Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg, dat meer dan 850 graven telt. Militairen van 11 Luchtmobiel en 43 Gemechaniseerde Brigade verzorgden de erewacht, er was een vaandelwacht en militaire muziek. Scholieren droegen gedichten voor om op die manier te vertellen hoe zij aankijken tegen vrede, veiligheid en herdenken. Naast staatssecretaris Barbara Visser kwamen er ongeveer 3.000 mensen naar de herdenking. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten Cees Matthijssen trad op als gastheer.

Missing-man formatie boven Soesterberg
Boven het ‘Monument voor de Gevallenen’ op voormalig Vliegbasis Soesterberg vlogen vanmorgen 4 F-16’s een zogenoemde missing-man formatie. Hierbij verlaat 1 van de jachtvliegtuigen de formatie. Daar ontstaat een gat. Dat staat symbool voor de missing man, oftewel de overledene.

Het eerbetoon was voor alle Nederlandse burgers en militairen van de militaire luchtvaart die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen. Dit sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Bij de plechtigheid waren onder anderen Willemsordedrager Roy de Ruiter, Commandant der Strijdkrachten Bauer en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt.

Rotterdam
In Rotterdam werd voor het eerst de Ceremoniële Eenheid van het Fleet Marine Squadron ingezet. Deze reservisteneenheid was bij meerdere herdenkingen zoals op de Algemene Begraafplaats Crooswijk. Hier plaatsten burgemeester Ahmed Aboutaleb en commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry kransen op het het Erehof van het Verzet en het Militaire Erehof. Ook op de begraafplaats was er militair eerbetoon bij het Korea-monument, het Indië- monument, het Burgermonument en het Geallieerdenmonument.

Namens de Koninklijke Marine is bij het Nationaal Monument voor Koopvaardij ‘De Boeg’ op Plein 1940 een krans gelegd. Ook Aboutaleb en commandant Van Ghentkazerne, Luitenant-kolonel der mariniers Michiel Posthumus deden dat. Bij alle kransleggingen waren leden van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers

Herdenking op Zee
De marine herdacht overigens ook op veel andere plekken, op het land maar ook op zee. Zoals op Zr. Ms. Groningen in het Caribisch gebied, maar ook in de Middellandse Zee. Aan boord van Zr. Ms. Evertsen was een ceremonie, gezamenlijk met een internationale NAVO-staf. "Zonder internationale hulp was Nederland niet Nederland geweest en hadden wij hier waarschijnlijk niet op deze manier gestaan", zei commandant van de Evertsen kapitein-luitenenant ter zee Sjoerd Feenstra. Nadat de vlag halfstok ging volgde een moment van stilte.

Herdenking omgekomen Libanonveteranen
Ongeveer 50 veteranen die hebben deelgenomen aan UNIFIL in Libanon, hebben de 9 bij deze vredesmissie omgekomen kameraden herdacht. Dat gebeurde in het Orange House in de Libanese kustplaats Tyrus. Deze pleisterplaats voor Nederlandse veteranen is gisteren geopend. Het is een ontmoetingsplaats voor voormalige Libanongangers die naar het land terugkeren om hun oude legerposten nog eens te bezoeken en omgekomen kameraden te herdenken. Nederland leverde van 1979 tot en met 1985 een bijdrage aan deze vredesmacht van de Verenigde Naties. Er dienden in totaal ongeveer 10.000 Nederlandse blauwhelmen in Zuid-Libanon.

Afghanistan, Irak, Litouwen, Mali
Nederlandse militairen in uitzendgebieden hielden natuurlijk ook herdenkingsceremonies. Denk aan Afghanistan, Irak, Litouwen en ook nog steeds Mali, al is de bijdrage aan Minusma er deze week beeindigd.

Oorlog blijft een actuele zaak voor Nederlandse militairen ook al vechten ze die niet zelf uit. In Irak hopen ze zoveel mogelijk Koerden en Irakezen zo goed mogelijk op te leiden zodat er, ondanks het aanhoudende geweld, zo min mogelijk slachtoffers vallen. In Irak stonden militairen niet alleen stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de collega's die zijn gevallen in de strijd sindsdien. In Irak wordt echter net als elders beseft dat je 24/7 militair bent. Ze zijn er dan ook trots op deel te nemen in de strijd naar een betere wereld.

Concentratiekamp Bergen-Belsen
In voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen om het leven, onder wie Anne Frank, haar zus Margot en hun moeder. Bij het herdenkingsmonument voor al deze slachtoffers zijn vanavond onder meer kransen gelegd. Bij de ceremonie waren ook Nederlandse militairen uit Havelte en Nederlandse en Duitse collega’s van het gezamenlijke tankbataljon in Bergen Loheide.

Op 15 april 1945 is het concentratiekamp bevrijd door Britse militairen. Britten woonden ook nu de plechtigheid bij. Ook bij een herdenking in het Duitse Berlijn-Sachsenhausen was Defensie vertegenwoordigd. Leden van de Koninklijke Marechaussee verzorgden het ceremonieel en een tromettist blies het signaal taptoe.

Madurodam
De verhalen uit de oorlog, de strijd om te kunnen leven in vrijheid en dat mensen er hun leven voor gaven. Het mag nooit worden vergeten. Daarom herdacht Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen de doden met de jeugd. Dat gebeurde in Madurodam. Wijnen, ook vice-voorzitter Stichting Nationale Kinderherdenking, vertelde over de dappere Hannie Schaft. Het meisje dat Joodse medestudenten hielp door hen gestolen persoonsbewijzen te geven zodat ze over straat konden en naar school. Wijnen vertelde ook dat Hannie de moed had een Duitse legertrein op te blazen, maar dat haar leven uiteindelijk triest en op jonge leeftijd stopte. "Aan het eind van de oorlog is Hannie in de duinen bij Overveen in Noord Holland doodgeschoten."

Wijnen herinnerde eraan dat Madurodam, weliswaar het vrolijkste ter wereld, toch een oorlogsmonument is. "Een park waar je gezellig met je ouders, vriendjes en vriendinnetjes, opa en oma’s naar toe kunt." Wijnen vroeg zich af of de kinderen, als ze al eens in Madurodam waren, er stil bij stonden waarom dat park er is. Ook had hij een boodschap voor de jongeren. "Wat doen jullie er zelf aan om leven in vrijheid mogelijk te maken? Denk maar eens aan oordelen en veroordelen." De herdenking werd afgesloten met een defilé. De kinderen gingen eerst, volwassenen volgden

Slechts een greep
Het is slechts een greep uit de enorme hoeveelheid herdenkingen waar Defensie bij betrokken was. Want ceremonies en kransleggingen waren op nog veel meer plaatsen in binnen en buitenland. Het ging overigens niet alleen om ceremoniële taken, maar ook om operationele zoals beveiligingsactiviteiten door de Koninklijke Marechaussee.

Kranslegging op de Dam door luitenant-admiraal Rob Bauer, vice-admiraal Rob Kramer (marine), de luitenanten-generaals Leo Beulen (landmacht) en Dennis Luyt (luchtmacht) en plv commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Vincent Egbers. (Foto: Defensie)
Kranslegging op de Dam door luitenant-admiraal Rob Bauer, vice-admiraal Rob Kramer (marine), de luitenanten-generaals Leo Beulen (landmacht) en Dennis Luyt (luchtmacht) en plv commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Vincent Egbers. (Foto: Defensie)

Peuter overleden na aanrijding

Na een ongeval met een personenauto op de Kortendijk in Waarder is zaterdagmiddag 4 mei een 2-jarig kindje overleden. Het ongeval gebeurde rond 17:00 uur. Ondanks dat de hulpdiensten zich tot het uiterste hebben ingespannen om het slachtoffertje te redden, is het kindje enige tijd later overleden.

Voor ooggetuigen en mensen die anderszinds bij het ongeluk waren betrokken en die daar behoefte aan hebben is slachtofferhulp ingeschakeld. Zij die daar behoefte aan hebben wordt gevraagd hun contactgegevens achter te laten bij het 'regionaal service center' via 0900-8844. Slachtofferhulp Nederland neemt dan contact op. 

FOK! Wat een weer: de kilte blijft nog even

Hallo beste mensen!  

Ja, het is me nogal wat he? In de Limburgse heuvels ontwaakte men gisteren met een dun laagje sneeuw, en nog hogerop in de Ardennen en de Eiffel ging het zelfs om méér dan 5 cm. Het weer gedraagt zich deze lente dus heel grillig. gisteren vielen er verspreid over het land ook buien, soms met hagel, natte sneeuw en ook onweer is gerapporteerd. Niet overal, want hier in Haarlem scheen de zon vrijwel de hele dag en was er van buien totaal geen sprake. We komen toch wel op een uurtje of 10 aan zon, dus die wisselvalligheid stelt hier niks voor. Het was wel heel fris, dat wel.

Vandaag zien we opnieuw een afwisseling van wolken en zon, en er vallen ook wel een paar buien. Niet meer zoveel en actief als gisteren . Later op de dag wordt het zelfs op de meeste plaatsen droog. Die stevige wind blijft er echter nog wel instaan uit een noord-noordwestelijke richting, dus warmer dan een graad of 10 wordt het zeker niet. 

De komende week blijft het wel wat aan de koele kant. Later in de week stijgt het kwik gelukkig wat. Het is daarbij licht wisselvallig, al kan er op woensdag en donderdag wat méér regen vallen.

Fijne bevrijdingsdag allemaal!  

Bijna tornado (Foto: DJMO)
 In eerste instantie dacht ik dat Monique een reuze-tornado had gespot. Met een beetje fantasie lijkt het sprekend.   Het is echter maar een mooi geisoleerd Nederlands lentebuitje, maar de als je een beetje doorkijkt, heeft het echt iets van een tornado. Mooi vastgelegd door DJMO. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

MotoGP-coureur Quartararo (20) schrijft geschiedenis met pole

Fabio Quartararo heeft motorsportgeschiedenis geschreven. De Yamaha-coureur heeft op het circuit van Jerez in Spanje de poleposition gepakt in de MotoGP en daarmee is hij de jongste coureur ooit op pole in de koningsklasse van de motorsport.

Marc Marquez snelde in 2013, zijn fenomenale debuutjaar, in het Texaanse Austin naar de pole toe hij 20 jaar en 62 dagen oud was. Quartararo vierde precies twee weken voor zaterdag zijn 20e verjaardag en dus is Marquez zijn record kwijt. De Franse debutant doet het sowieso indrukwekkend goed dit jaar: hij eindigde als zestiende, achtste en zevende.

Het Petronas Yamaha-team kon sowieso juichen in Jerez, want op 0,082 seconden van Quartararo ging de tweede plek naar zijn Italiaanse teamgenoot Franco Morbidelli, diens eerste plek op de voorste startrij ooit in de MotoGP. Die rij wordt gecompleteerd door Honda-coureur Marc Marquez, íets meer bekend met een plekje in de voorste regionen.

De tweede rij wordt gevormd door Andrea Dovizioso (Ducati), Maverick Viñales (Yamaha) en Cal Crutchlow (Honda), terwijl Danilo Petrucci (Ducati), Takaaki Nakagami (Honda) en Alex Rins (Suzuki) de derde rij vormen. Valentino Rossi kwam niet door de eerste sessie heen en zal zondag vanaf de dertiende plek vertrekken.

Moto2
In de Moto2 ging de poleposition naar Jorge Navarro, bezig aan zijn derde jaar in de middenklasse, die na Silverstone 2015 in de Moto3 pas zijn tweede pole ooit pakte. Alex Marquez zal hem zondag vergezellen op de eerste rij, net als de verrassende Augusto Fernandez, de derde van drie Spanjaarden vooraan de grid. Bo Bendsneyder start als twintigste.

Moto3
Lorenzo Dalla Porta pakte in zijn 58e poging in de Moto3 eindelijk zijn eerste poleposition, maar veel scheelde het niet: Tatsuki Suzuki uit Japan gaf slechts 0,004 seconden toe op de Italiaan. Celestino Vietti zal pas zijn achtste race rijden, maar vertrekt wel knap als derde, een verbetering van zijn achtste plek eerder dit seizoen in Qatar.

Tijden
De Moto3 trapt de racedag zondag om 11.00 uur af, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur vertrekken de heren in de MotoGP. Om 15.30 uur wordt de dag dan afgesloten door de jonge honden in de Red Bull Rookies Cup, met onder meer de Belg Barry Baltus en de Nederlandse 'zoon van' Zonta van den Goorbergh.

NHL: Hurricanes 'sweepen' Islanders, Stars op 3-2

De ijshockeyers van de Carolina Hurricanes hebben zich bijzonder overtuigend geplaatst voor de finale van de Eastern Conference in de NHL. De ploeg won thuis met 5-2 van de New York Islanders en pakte de best-of-7-serie daarmee met een sweep: 4-0.

Dankzij Mathew Barzal kwamen de Islanders nog op voorsprong, maar Sebastian Aho trok de stand al snel gelijk. In de tweede periode hadden Teuvo Teräväinen en Greg McKegg 66 seconden nodig om voor 3-1 te zorgen, Justin Williams en Andrei Svechnikov brachten de stand op 5-1 en Brock Nelson deed namens de Islanders kort voor tijd nog iets terug: 5-2.

In St Louis begonnen de Blues bij een 2-2 stand aan wedstrijd vijf tegen de Dallas Stars, die dankzij Jason Spezza al snel op 0-1 kwamen. Esa Lindell verdubbelde die voorsprong in de tweede periode, Jaden Schwartz bracht de Blues in de derde periode terug. Het mocht niet baten, want Stars-goalie Ben Bishop was met 38 saves lekker op dreef en de Stars wonnen met 1-2.

NHL play-offs zaterdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
01.15 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets, East 2nd Round - Wedstrijd 5 (2-2)
04.00 San Jose Sharks - Colorado Avalanche, West 2nd Round - Wedstrijd 5 (2-2)

Hurricanes - Islanders (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.