Hockey Hoofdklasse: SCHC gedegradeerd, Bloemendaal aan kop

Redactie

De voorlaatste speeldag in de Hockey Hoofdklasse Heren had een zeer hoog thrillergehalte. Toen het laatste fluitsignaal had geklonken en de stofwolken waren opgetrokken was de ranglijst weer redelijk door elkaar gehusseld. Een ding is zeker: SCHC is gedegradeerd. De ploeg verloor in eigen huis met 5-3 van HGC en zag de concurrentie punten pakken. Bloemendaal is de nieuwe koploper en Amsterdam nestelde zich op de vierde plaats ten koste van Oranje-Rood.

SCHC - HGC (3-5)
SCHC speelt volgend seizoen in de Promotieklasse. Na de nederlaag tegen HGC was de degradatie een feit. De Bilthovense formatie leek zich net na de winterstop te kunnen ontworstelen aan de laatste positie op de ranglijst, maar sinds een week geleden was SCHC weer de drager van de rode lantaarn. Een ontsnapping was niet meer mogelijk, nadat de concurrenten Almere en Klein Zwitserland hun wedstrijden wisten te winnen.

Oranje-Rood - Rotterdam (4-4)
Het spektakelstuk van de zondag. Oranje-Rood leek op weg naar de drie punten met een 3-1 voorsprong tegen Rotterdam. De Rotterdammers, die ook nog aan de play-offs mochten ruiken, knokten zich terug en namen vervolgens een 4-3 voorsprong. Die marge kon Rotterdam niet over de streep trekken. Oranje-Rood maakte alsnog gelijk. De puntendeling zorgde er wel voor dat de Eindhovense ploeg naar een vijfde plaats zakte ten faveure van Amsterdam. Rotterdam mag ook nog hopen op play-offs, maar heeft de zaken niet in eigen hand.

Kampong - Almere (1-2)
Almere heeft vandaag in de strijd om degradatie prima zaken gedaan door met 2-1 te winnen van landskampioen Kampong. De ploeg steeg door de winst zelfs naar een veilige negende plaats. Met nog een competitieduel te gaan heeft Almere twee punten voorsprong op Klein Zwitserland en Tilburg, dat van de negende naar de elfde plaats duikelde.

HC Tilburg - Amsterdam (1-4)
De Amsterdammers kenden een prima dubbelweekend. Met de maximale score uit twee duels staat de ploeg die onlangs nog kansloos leek voor een ticket voor de play-offs op een vierde plaats. Afgelopen vrijdag werd met 2-0 gewonnen van Oranje-Rood en zondag werd Tilburg met 4-1 aan de kant gezet. Voor Tilburg had de nederlaag vervelende consequenties. De ploeg zakte van de veilige negende plaats naar plek elf.

Bloemendaal - Den Bosch (2-1)
Bloemendaal sloeg op de voorlaatste speeldag een mooie dubbelslag. Den Bosch werd met 2-1 verslagen en nam de leiding in de Hoofdklasse Heren over van Kampong, dat in eigen huis met 2-1 onderuit ging tegen Almere. Den Bosch kan zich nog steeds plaatsen voor de play-offs, maar heeft dit niet in eigen hand. De ploeg staat zesde op een punt achterstand van Amsterdam en Oranje-Rood.

Pinoké - Klein Zwitserland (0-1)
Promovendus Klein Zwitserland bewees zichzelf een enorme dienst door met miniem verschil te winnen van Pinoké. Hierdoor werd duidelijk dat SCHC direct naar de Promotieklasse degradeert. Klein Zwitserland steeg zelfs naar een tiende plaats en passeerde zelfs Tilburg op de ranglijst. Rechtstreekse handhaving is nog mogelijk. Het verschil met Almere, de nummer negen, bedraagt twee punten.

Stand Hoofdklasse Heren
1.Bloemendaal 21-48
2.Kampong 21-48
3.HGC 21-40
4.Amsterdam 21-37
5.Oranje-Rood 21-37
6.Den Bosch 21-36
7.Rotterdam 21-34
8.Pinoké 21-21
9.Almere 21-15
10.Klein Zwitserland 21-13
11.Tilburg 21-13
12.SCHC 21-9