Indrukwekkende Roglic pakt eindzege in Romandië na winst in slottijdrit

Primoz Roglic heeft op een indrukwekkende manier de Ronde van Romandië gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma had eerder deze week al twee etappes gewonnen en won ook de afsluitende tijdrit in Romandië. De eindzege was ook een prooi voor Roglic. In het eindklassement bleef de 29-jarige Sloveen Rui Costa en Geraint Thomas ruim voor.

De tijdrit in en rond Genève over zeventien kilometer kon je opdelen in twee gedeeltes. De eerste acht kilometer gingen op en af, terwijl de slotkilometers weer biljartvlak waren. Veel tijdritspecialisten moesten al vroeg van start zoals onder meer Filippo Ganna, Victor Campenaerts en Tony Martin.

Ganna was van die specialisten die het eerst van start mocht gaan. De Italiaan van Ineos, voorheen Sky, klokte de beste tijd. Over een afstand van 17 kilometer reed hij een tijd van 20 minuten en 13 seconden. Lang kon hij echter niet genieten van de snelste tijd, want snel na zijn ging Campenaerts er met twee seconden onderdoor. De Europees kampioen in het tijdrijden was ook iets sneller dan Martin en Stefan Küng.

In het laatste deel van de tijdrit zaten de klassementsmannen nog met daarbij erkende hardrijders. Thomas was de eerste die een serieuze bedreiging kon vormen, maar de Tourwinnaar kwam niet in de buurt van de tijd van Campenaerts. Dat deed Roglic echter wel. De 29-jarige Sloveen was bij het eerste tussenpunt al vijftien seconden sneller dan Campenaerts en zou dat tot de finishstreep vol houden.

Roglic won uiteindelijk met een verschil van dertien seconden en boekte daarmee zijn derde ritzege deze week. In het eindklassement won de renner van Jumbo-Visma met 49 seconden voorsprong op Rui Costa. Thomas werd derde op 1.13. Steven Kruijswijk bleef op de zesde plaats staan.

De Sloveen won dit seizoen alle rittenkoersen waarin hij deelnam. Zo was hij eerder al de beste in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico, alle drie zijn dat WorldTour-koersen. Komende zaterdag begint Roglic als een van de grote favorieten aan de Giro d'Italia.