Marquez pakt MotoGP-leiding over met nieuwe zege

Marc Marquez heeft de leiding in het wereldkampioenschap in de MotoGP overgenomen. De Spaanse wereldkampioen was op het circuit van Jerez de beste tijdens de Spaanse Grand Prix, waar hij eigenlijk vanaf de eerste bochten de touwtjes stevig in handen had.

Marquez pakte met een sterke start gelijk de leiding vanaf plek drie, voor Franco Morbidelli en diens Yamaha-teamgenoot Fabio Quartararo, die voor het eerst van poleposition vertrok. Maverick Viñales volgde, met Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Alex Rins in zijn kielzog.

Langzaam maar zeker kon Marquez een gaatje slaan naar Morbidelli en Quartararo, die Viñales en iets verderop ook Rins achter zich aan hadden. Achter Rins streden Dovizioso, Petrucci en Cal Crutchlow om de zesde plek, Jack Miller en Valentino Rossi reden daar dan weer achter.

Na tien ronden nam Quartararo de tweede plek over en dus kon de jonge Fransman laten zien wat hij waard was. Dat duurde niet heel lang: Quartararo's Yamaha gaf de feest en zijn race was voorbij, terwijl Rins precies op dat moment met succes de aanval opende op Morbidelli.

Morbidelli kreeg het vervolgens moeilijk en zag ook Viñales voorbij komen, net als Dovizioso en Petrucci. In de slotfase veranderde er bar weinig meer voorin het veld en Marquez kon de zege vieren, voor Rins, Viñales, Dovizioso, Petrucci, Rossi en Morbidelli.