MotoGP-coureur Quartararo (20) schrijft geschiedenis met pole

heywoodu

Fabio Quartararo heeft motorsportgeschiedenis geschreven. De Yamaha-coureur heeft op het circuit van Jerez in Spanje de poleposition gepakt in de MotoGP en daarmee is hij de jongste coureur ooit op pole in de koningsklasse van de motorsport.

Marc Marquez snelde in 2013, zijn fenomenale debuutjaar, in het Texaanse Austin naar de pole toe hij 20 jaar en 62 dagen oud was. Quartararo vierde precies twee weken voor zaterdag zijn 20e verjaardag en dus is Marquez zijn record kwijt. De Franse debutant doet het sowieso indrukwekkend goed dit jaar: hij eindigde als zestiende, achtste en zevende.

Het Petronas Yamaha-team kon sowieso juichen in Jerez, want op 0,082 seconden van Quartararo ging de tweede plek naar zijn Italiaanse teamgenoot Franco Morbidelli, diens eerste plek op de voorste startrij ooit in de MotoGP. Die rij wordt gecompleteerd door Honda-coureur Marc Marquez, íets meer bekend met een plekje in de voorste regionen.

De tweede rij wordt gevormd door Andrea Dovizioso (Ducati), Maverick Viñales (Yamaha) en Cal Crutchlow (Honda), terwijl Danilo Petrucci (Ducati), Takaaki Nakagami (Honda) en Alex Rins (Suzuki) de derde rij vormen. Valentino Rossi kwam niet door de eerste sessie heen en zal zondag vanaf de dertiende plek vertrekken.

Moto2
In de Moto2 ging de poleposition naar Jorge Navarro, bezig aan zijn derde jaar in de middenklasse, die na Silverstone 2015 in de Moto3 pas zijn tweede pole ooit pakte. Alex Marquez zal hem zondag vergezellen op de eerste rij, net als de verrassende Augusto Fernandez, de derde van drie Spanjaarden vooraan de grid. Bo Bendsneyder start als twintigste.

Moto3
Lorenzo Dalla Porta pakte in zijn 58e poging in de Moto3 eindelijk zijn eerste poleposition, maar veel scheelde het niet: Tatsuki Suzuki uit Japan gaf slechts 0,004 seconden toe op de Italiaan. Celestino Vietti zal pas zijn achtste race rijden, maar vertrekt wel knap als derde, een verbetering van zijn achtste plek eerder dit seizoen in Qatar.

Tijden
De Moto3 trapt de racedag zondag om 11.00 uur af, de Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur vertrekken de heren in de MotoGP. Om 15.30 uur wordt de dag dan afgesloten door de jonge honden in de Red Bull Rookies Cup, met onder meer de Belg Barry Baltus en de Nederlandse 'zoon van' Zonta van den Goorbergh.