Higgins en Trump strijden in finale om wereldtitel snooker

Judd Trump en John Higgins strijden zondag en maandag om de wereldtitel in het snooker. Higgins kwam terug na een achterstand tegen David Gilbert en Trump versloeg Gary Wilson. 

Gilbert stond tegen Higgings met 8-3, 10-6 en  14-11 voor. Maar de taaie Schot knokte zich terug en vloerde Gilbert uiteindelijk na een decider: 17-16. Nét geen eerste WK-finale voor de 37-jarige Engelsman.  Na de partij stond Gilbert de BBC te woord, waarna de nummer zestien van de wereld in tranen uitbarstte. Ontgoocheling alom. “Ik hoop dat ik in de komende jaren nog zo’n kansen krijg”, klonk het bij een emotionele Gilbert. De BBC-journalist stopte het interview en gaf de Engelsman een dikke knuffel.

Trump ging de beslissende sessie met een 14-10 voorsprong in en won het openingsframe. Wilson mocht nog een frame pakken, maar het was Trump die met breaks van 97 en 88 er 17-11 van maakte. 

De finale tussen Trump en Higgins is de heruitgave van de finale uit 2011. Toen ging de titel met 18-15 naar Higgins. De Schot werd ook kampioen in 1998, 2007 en 2009. Higgins is tevens de laatste twee jaar verliezend finalist. Voor Trump is het na 2011 zijn tweede finale. 

De finale wordt op zondag en maandag gespeeld. Maandag is een Bank Holiday, en dus een vrije dag in Groot-Brittannië. De speler die als eerste achttien frames wint, mag zich wereldkampioen noemen.