FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 november 2018

Schreeuwende en provocerende Price wint Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de Grand Slam of Darts. De drievoudig regerend kampioen ging zondag in de halve finales onderuit tegen Gary Anderson, die eerder alleen in 2011 de finale haalde - daarin was Phil Taylor te sterk.

Het ging lang gelijk op, tot Anderson op 10-7 een eerste gaatje wist te slaan. Met een 118-finish breidde de Schot dat wat uit, maar finishes van 100 en 124 hielpen Van Gerwen terug in de wedstrijd: 11-11. Vanaf dat moment was het gedaan met de Brabander, die zag hoe Anderson het met een 104-finish afmaakte: 16-12.

Gerwyn Price is de andere finalist, nadat de Welshman afrekende met Mensur Suljovic. De Oostenrijker was aanvankelijk veel sterker dan Price, die door onder meer een 170-finish zo nu en dan een leg pakte. Het stond zelfs 10-5 voor Suljovic, maar de Welshman wist zich knap terug te knokken naar 12-12 en maakte het met een finish van 100 af: 16-12.

Om ongeveer 20.10 uur gaat de finale van start in Wolverhampton.

Update 23.33 uur
Price heeft de Grand Slam of Darts en daarmee zijn eerste major gewonnen. De constant schreeuwende, zuigende en provocerende Welshman werkte Anderson gigantisch op de zenuwen, waardoor de Schot hem zelfs even een zetje gaf. 

De tweevoudig wereldkampioen kwam op een 7-4 en 11-8 voorsprong, maar Price vocht zich terug. Vanaf 13-11 voor Anderson was het ineens klaar met de Schot: Price won vijf legs op rij en maakte het met een 60-finish af, waarna Anderson er zonder een felicitatie vandoor ging.

België geeft groepswinst uit handen tegen ontketende Zwitsers

België heeft zich niet gekwalificeerd voor de finales van de Nations League. In een onderling duel tegen Zwitserland ging het helemaal mis.

De Belgen hadden zelfs aan een kleine nederlaag genoeg gehad, maar de ploeg van Roberto Martinez gaf alles uit handen na een vroege 0-2 voorsprong. Haris Seferovic werd de grote man aan Zwitserse zijde. De spits van Benfica maakte voor rust twee treffers en voltooide zijn hattrick in de slotfase van het tweede bedrijf. Zijn land passeert België in groep twee van divisie A op basis van onderling resultaat dankzij de 5-2 overwinning.

Wie na ruim een kwartier spelen had voorspeld dat Zwitserland zou winnen, werd daar smalend om uitgelachen. De Belgen domineerden op het veld en Thorgan Hazard had na twee minuten spelen zijn eerste treffer al gemaakt. De jongere broer van Eden maakte er na zeventien minuten zelfs 0-2 van en België zat daarmee op rozen om zich te kwalificeren voor het toetje van de Nations League.

Een kwartier later was het thuisland echter volledig terug in de wedstrijd. Eerst mocht Ricardo Rodriguez aanleggen vanaf de stip nadat Nacer Chadli een overtreding begin op Kevin Mbabu en vijf minuten later rondde Seferovic een goede voorzet van Xherdan Shaqiri beheerst af. België oogde aangeslagen en slaagde er net niet in om de gelijke stand mee de rust in te nemen. Een snelle aanval over veel schijven werd kort voor de pauze tot goal gepromoveerd door uitblinker Seferovic.

Na de rust had Zwitserland nog steeds een goal nodig om het onderlinge resultaat gunstig uit te laten vallen en het offensief werd beloond met een bevrijdende vierde treffer. Nico Elvedi kopte na een uur spelen raak en wederom was Shaqiri de aangever. Daarna zakte de ploeg geduldig in en liet het België komen, in afwachting van countermogelijkheden. Die kwamen er ook en vijf minuten voor het einde strooide Seferovic met een rake kopbal nog wat extra zout in de Belgische wonden.

Uitslagen Nations League zondag
A2: Zwitserland - België 5-2
A4: Engeland - Kroatië 2-1
B3: Noord-Ierland - Oostenrijk 1-2
C2: Griekenland - Estland 0-1
C2: Hongarije - Finland 2-0
D2: Moldavië - Luxemburg 1-1
D2: San Marino - Wit-Rusland 0-2

Zwolse basketballers naar 9-0, Donar slacht Weert

In de Dutch Basketball League blijft Landstede Basketbal met ijzeren vuist regeren. De debutanten van de Dutch Windmills uit Dordrecht werden in Zwolle vakkundig aan de kant geschoven: 76-49, de negende overwinning in negen wedstrijden voor de Zwollenaren.

Het Groningse Donar boekte de zevende zege in acht wedstrijden. Op bezoek bij het vrij dramatische Basketball Academie Limburg in Weert was het tweede kwart al een slachtpartij (15-34) en de Groningers gaven geen gas terug: 60-105, waardoor de Limburgers op een 0-9 record staan.

ZZ Leiden staat achter Landstede en Donar op de derde plek, nadat de ploeg thuis tegen Apollo Amsterdam de zesde zege pakte. Het ging nog redelijk gelijk op, maar een 25-9 derde kwart maakte een einde aan de Amsterdamse hoop. Leiden staat nu op 6-1, Amsterdam op 1-9.

New Heroes Den Bosch, de nummer vier in de competitie, had het lastig in Rotterdam. Feyenoord bleef prima in de buurt met een 38-40 ruststand, maar het derde kwart was doorslaggevend. De Bosschenaren wonnen uiteindelijk met 64-76 en komen op 6-2, tegen 3-7 voor Feyenoord.

Aris Leeuwarden en de Den Helder Suns maakten er een spannende partij van. De Friezen leken op weg naar de winst, maar met 1:41 op de klok stond het ineens weer gelijk: 83-83. Leonardo Eltink en Griffin Kinney hielpen Aris vanaf dat moment nog naar de winst: 88-85, waardoor de ploegen op respectievelijk 4-5 en 3-7 staan.

Arrestaties na steekpartij bij hotel

In het onderzoek naar een steekpartij in een hotel aan de I.B.C.-Weg in Best heeft de politie twee arrestaties verricht. Zaterdagochtend rond 3.30 uur kwam een Poolse man het hotel binnengelopen. Uit het niets begon hij alles kort en klein te schoppen en te slaan. Het was slechts het begin van veel geweld.

Terwijl de man bezig was met het vernielen van spullen uit het hotel pakte een gast zijn telefoon en begon de agressieve Pool te filmen. Die was daar kennelijk niet van gediend. Hij pakte een mes uit de keuken, stak de filmer en ging ervandoor. Het mes bleef achter. Terwijl het slachtoffer, een 32-jarige Pool, naar het ziekenhuis werd gebracht, ging de recherche op zoek naar de dader.

Oirschot
Enkele uren later was er bij een soortgelijk hotel aan De Stad in Oirschot een zelfde soort incident. Een man stapte ook daar het hotel binnen om vervolgens vernielingen aan te richten. Dankzij camerabeelden wist de politie gauw wie de verdachte was. Het bleek dezelfde man te zijn als die Best tekeer was gegaan. De 38-jarige Pool uit Helmond werd daarop aangehouden.

Vuurwapen
Tijdens het analyseren van videobeelden uit het hotel in Best zag de recherche dat er een man in beeld kwam gelopen die in het bezit was van iets dat sterk op een vuurwapen leek. Op basis van deze beelden werd ook deze man opgepakt in het hotel, een 24-jarige Pool. Een vuurwapen werd bij een doorzoeking niet gevonden. De man zit vast en wordt verhoord.

Aanleiding
Met het slachtoffer gaat het inmiddels beter. Hij is na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis gestuurd. Ook de verdachte van het steekincident zit nog vast. Waarom de man zo agressief was is niet duidelijk. Mogelijk heeft het gebruik van alcohol daarbij een rol gespeeld.

Moeder gooit kinderen in bloedheet bad wegens rommelig bed

Het vertrouwen in de mensheid loopt door sommige figuren wel eens een flinke deuk op. De 26-jarige Amanda Reyer is zo'n figuur, net als haar vriend, ene Derrick Defoe.

Reyer had de bedden in de woning in Limestone County, in de Amerikaanse staat Alabama, netjes opgemaakt, maar wat deden haar 5-jarige zoon en 2-jarige dochter? Ja, die maakten er een rommeltje van, zo vertelde Reyer tegen de rechter.

Schandalig gedrag van de kinderen natuurlijk en dat moest dan ook afgestraft worden. "Mama heeft de bedden net opgemaakt, dan moet je er niet op gaan springen!", was wellicht een optie, maar Reyer wilde aan haar vriend duidelijk maken dat ze zulke ongehoorzaamheid niet pikt.

De enige mogelijke oplossing was dan ook om het bad vol te laten lopen met gloeiend heet water en de kinderen daar in te mieteren. Het water was zo heet dat de huid van het 2-jarige meisje zo los raakte dat het eraf gepeuterd had kunnen worden. 'Dat zal ze leren', dacht moederlief misschien.

Het meisje had brandwonden op bijna driekwart van haar lichaam, maar overleefde de straf wel, net als haar broer. Reyer kreeg deze week haar straf te horen en komt er mogelijk genadiger af dan haar kinderen: ze mag 40 jaar rotten in een cel, met een beetje geluk mét opgemaakt bed. Haar vriend wacht zijn zaak nog af.

De Ligt: "Dit team beseft dat de volgende wedstrijd telt"

Nederlandse fans verkeren in jubelstemming na de 2-0 zege op de wereldkampioen, maar de selectie heeft de knop alweer omgezet, aldus Matthijs de Ligt.

De negentienjarige verdediger van Ajax kende een goede wedstrijd tegen Olivier Giroud en komt maandag tegen Duitsland wederom grote namen tegen op het veld. Een gelijkspel is genoeg om groepswinst af te dwingen in de Nations League, maar De Ligt weet dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan. Hij ziet zijn ploeg dan ook niet als de uitgesproken favoriet.

Die rol schoof de Duitse bondscoach Joachim Löw Oranje wel in de voeten en De Ligt probeert te nuanceren, ondanks de 3-0 overwinning van vorige maand. "Ik denk niet dat we per se favoriet zijn. We hebben de vorige wedstrijd inderdaad met 3-0 gewonnen, maar Duitsland is een team met heel veel kwaliteit. De wedstrijd in de ArenA had ook heel anders kunnen verlopen gezien hun kansen.”

Tegen Frankrijk was er van enige mazzel geen sprake voor het Nederlands elftal. Vrijdag werd het een dikverdiende 2-0 voor Oranje, al wil De Ligt niet te lang nagenieten. “We hebben een goed resultaat tegen Frankrijk geboekt, maar dit team beseft dat de volgende wedstrijd telt”, stelt hij tijdens een persconferentie.

“Na Frankrijk was het slapen wel wat lastig met zoveel emotie en adrenaline. We hebben ervan genoten en de dag erna besproken hoe goed we speelden en hoe mooi het was. Maar je moet door, er staat nu ook weer een belangrijke en grote wedstrijd op het programma. Iedereen is bij ons ook professioneel genoeg om de knop direct om te zetten.”

Duitsland baalt: "Jammer dat Frankrijk er weinig aan deed"

Duitsland is door de Oranje-zege op Frankrijk al gedegradeerd en dat zorgt voor het nodige chagrijn bij de oosterburen.

Die Mannschaft staat maandagavond in Gelsenkirchen tegenover het Nederlands elftal, maar zelfs bij een overwinning eindigen de Duitsers op de laatste plaats in de Nations League-poule. "Jogi was vrijdagavond wel geïrriteerd toen hij naar bed ging", wordt teammanager Oliver Bierhoff geciteerd door De Telegraaf.

Bij een overwinning van de Fransen op Oranje had Duitsland degradatie nog kunnen voorkomen. "Het was jammer dat Frankrijk er zo weinig aan deed. Maar we moeten de schuld bij onszelf zoeken. Het is nooit goed als je van andere landen afhankelijk bent", aldus Bierhoff.

Volgens de voormalige spits is de huidige situatie symbolisch voor het slechte jaar van de Duitsers. "We moeten de situatie accepteren zoals die nu is", voegt aanvaller Leon Goretzka er aan toe. "De wedstrijden tegen Nederland zijn altijd bijzonder. Zelfs nu we er anders voor staan dan we hadden gewild, zullen we alles geven en we willen winnen."

Duitsland won donderdagavond in een oefenduel met 3-0 van Rusland. De ploeg Joachim Löw begon de Nations League in september nog met een gelijkspel tegen Frankrijk (0-0), maar daarna werd er met 3-0 verloren van het Nederlands elftal en met 2-1 van Les Bleus.

Zverev wint ATP Finals na overtuigende zege op Djokovic

Tennisser Alexander Zverev heeft voor het eerst in zijn loopbaan de ATP Finals gewonnen, het in Londen gespeelde eindejaarstoernooi. In de finale was de Duitse nummer vijf van de wereld een maat te groot voor de Servische nummer één van de wereld, Novak Djokovic.

Breakkansen ware er in de eerste set lange tijd niet, tot Zverev op 4-4 dan eindelijk zijn eerste kans kreeg. Die pakte hij gelijk en dat bleek hem ook setwinst op te leveren. In de tweede set gingen de eerste drie games ineens tegen de service in, maar Zverev plaatste daarbij twee breaks. Op 5-3 kon de Duitser het vervolgens na nog geen anderhalf uur afmaken: 6-4, 6-3.

Het dubbelspel in Londen werd gewonnen door de Amerikanen Mike Bryan en Jack Sock. Bryan speelt uiteraard al jaren met groot succes samen met zijn tweelingbroer Bob, maar die kampt het hele jaar al met blessures, waardoor Sock hem verving. Die samenwerking ging best aardig: het duo won zowel Wimbledon als de US Open en was zondag met 5-7, 6-1 [13-11] te sterk voor de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut in de finale van de ATP Finals.

Miedema blijft tekeer gaan: 13 goals in 8 wedstrijden voor Arsenal

Vivianne Miedema is dit seizoen niet te stoppen in de Engelse Women's Super League, waar ze speelt voor Arsenal. Samen met Daniëlle van de Donk keerde de 22-jarige spits terug bij de Londense ploeg, nadat ze zich met Nederland voor het WK hadden geplaatst.

Op bezoek bij Everton was Van de Donk kort voor rust goed voor de openingstreffer, kort na rust gevolgd door een goal van Jordan Nobbs. Vervolgens was het de beurt aan Miedema, die de 0-3 en 0-4 erin werkte, wat tevens de eindstand bleek.

Arsenal staat na acht wedstrijden op kop met de maximale score van 24 punten. Miedema heeft in acht duels vooralsnog dertien keer gescoord en is met afstand de topscorer, vier goals voor teamgenote Nobbs. Van de Donk heeft er inmiddels ook al zeven te pakken.

Sparta verliest koppositie ondanks late gelijkmaker tegen NEC

Sparta Rotterdam heeft de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie niet kunnen verdedigen. Op bezoek bij NEC kwam de ploeg niet verder dan 1-1.

Trainer Henk Fraser miste veel spelers door blessures en de absentie van (jeugd)internationals, maar moest er toch het beste van zien te maken aangezien naaste concurrenten Go Ahead Eagles en FC Den Bosch eerder op de zondag al met een overwinning van het veld waren gestapt. Alleen een driepunter volstond, maar die kwam er niet tegen een verdienstelijk spelend NEC.

De Nijmegenaren begonnen goed aan het duel en zagen de inzet al na zeven minuten beloond met een prachtige treffer van Sven Braken. Met een fraai schot in de verre bovenhoek zette hij zijn ploeg op voorsprong, in de wetenschap dat Sparta al sinds de eerste speelronde niet had verloren.

NEC kwam zelfs dichtbij de 2-0, maar Tom Overtoom raakte de lat met een vrije trap en amper twintig seconden laten probeerde hij het nog eens met een afstandsschot en ditmaal tartte hij de paal. Dure pech zo bleek, want Sparta vocht zich met pijn en moeite terug in het duel en zag zich in de 84e minuut beloond voor de inzet: Abdou Harroui scoorde met een vernuftig balletje.

Edouard Duplan was even later nog dichtbij de winnende, maar een rake kopbal zou te veel van het goede zijn geweest voor de zuinig spelende nummer twee van de competitie. NEC klimt dankzij het puntje naar de achtste plaats , waar het een iets minder doelsaldo heeft dan Jong PSV. Na speelronde nummer veertien is het Go Ahead Eagles dat aan de leiding gaat, één punt voor Sparta en Den Bosch.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie zondag
MVV Maastricht - Roda JC Kerkrade 2-0
FC Twente - Go Ahead Eagles 0-1
Telstar - FC Den Bosch 1-4
N.E.C. - Sparta Rotterdam 1-1

Monopoly voor millennials beledigt doelgroep

Spellenmaker Hasbro heeft een nieuwe hit in handen sinds zij 'Monopoly for Millennials' in de Verenigde Staten hebben uitgebracht. Met het onderschrift 'Vergeet onroerend goed, je kunt het toch niet betalen' zetten ze direct kwaad bloed bij een groot aantal millennials.

Het spel is nog maar net op de markt en zit vol met stereotypes die het leven van een millennial zo kenmerkt. Het begint al op de doos, waar de eeuwig besnorde Mr. Monopoly een selfie van zichzelf maakt met een koffie to-go, kleurige zonnebril, hip koptelefoontje en natuurlijk een opgespeld  herinneringslintje, want gedeugd worden zal er!

Het spel draait ook niet meer om het verzamelen van onroerend goed. Nee, in deze versie verzamel je 'ervaringen', zoals het bijwonen van een yoga weekend, slapen bij een vriend of eten bij een heerlijke veganistische bistro. Als een speler als eerste iets ervaart, kan hij geld vangen zodra een medespeler dezelfde ervaring bereikt.

De speelstukken zijn ook aangepast aan de doelgroep en bestaan uit bijvoorbeeld een emoji of een hashtag...'OhMyGod, so awkwaaaard'! Het bord kent ook nog minder vlakken dan het origineel, volgens sommigen, omdat millennials toch te lui zijn om het gehele spel uit te spelen.

"We hebben met Monopoly for Millennials juist een luchtig spel willen maken die millennials de stress van alledag doet vergeten en ze misschien te laten lachen om de problemen die ze ervaren", aldus Hasbro in een verklaring.

Het spel is inmiddels een belachelijk succes in de VS. Het is verdomd lastig om een spel in de winkel te vinden en online gaan de spellen op de zwarte markt voor driemaal de originele prijs van 19,82 dollar over de toonbank.

En waar anders dan op Twitter lieten de geschokte millennials hun ongenoegen horen. Hieronder een bloemlezing:

Van Hanegem kritisch op Blind: "Aantal keer verrast"

Willem van Hanegem vraagt zich af of Daley Blind wel zo intelligent is als bondscoach Ronald Koeman deed vermoeden.

Koeman gaf aan dat hij Blind tegen Frankrijk in de basis zette vanwege zijn 'voetbalintelligentie'. Bij De Tafel van Kees liet Van Hanegem echter weten dat hij zijn bedenkingen heeft. "Hij is wel een aardige speler. Maar hij is al wel een aantal keer verrast op een manier waarvan je denkt: als je heel intelligent bent, dan gebeurt dit niet."

Als voorbeeld verwijst de Kromme naar de openingstreffer van Kylian Mbappé, in de uitwedstrijd tegen Frankrijk in september (2-1 verlies). "Als je dan een hele intelligente speler bent, dan kun je nooit naar voren stappen in plaats van twee meter naar achteren. Daardoor viel er een gat en kon die gozer achter hem komen om de bal een leeg doel te schieten."

Fred Grim toonde in hetzelfde programma juist zijn bewondering voor Blind. "Hij is in mijn ogen een heel goede speler. Blind kan de wedstrijd lezen, beslissingen nemen en het tactisch anders oplossen dan van tevoren afgesproken."

Derksen weigerde aanbieding van betaald voetbalclub

Johan Derksen adviseert FC Groningen om Ted van Leeuwen te benaderen om daar de nieuwe algemeen directeur te worden.

"Mij hoeven ze niet te bellen. Ik heb begin dit jaar een aanbieding geweigerd om bij een betaald voetbalclub directeur te worden. Ik ga niet zeggen welke club, maar ze doen het nu heel goed. Mijn gratis advies: kies voor Ted van Leeuwen", zegt Derksen tegen het Dagblad van het Noorden. Van Leeuwen is nu technisch directeur bij FC Twente.

FC Groningen gaat op zoek naar een opvolger voor Hans Nijland, die eerder deze week zijn afscheid bij de club aankondigde. Derksen denkt dat Groningen hem zeker zal missen. "Dat Nijland opstapt vind ik een ramp voor het Nederlands voetbal. Nijand was de laatste in het rijtje Jan Smit, Riemer van der Velde en Jorien van den Herik. Nijland wist precies hoe hij zaken aan moest pakken."

De voormalige hoofdredacteur van Voetbal International hoopt dat de raad van commissarissen een goede vervanger vindt. "Al heb ik daar geen vertrouwen in. Ik zit al heel lang in de voetballerij en heb die mensen nog nooit gezien." Die raad van commissarissen bestaat momenteel uit Arie Wink, Edward Wielens, Jouke Haringsma, Erik Kuik en Chris Visscher.

Tarquini eerste FIA WTCR-kampioen

Zondag hebben Esteban Guerrieri en Frédéric Vervisch de tweede en derde race van de FIA World Touring Car Cup op het stratencircuit van Macau gewonnen. Grootste winnaar van de dag was echter Hyundai-coureur Gabriele Tarquini. De Italiaan is met een voorsprong van drie punten op eerste achtervolger Yvan Muller de eerste kampioen van het WTCR.

2018 FIA WTCR Macau - race 3
2018 FIA WTCR Macau - race 3 (FIA WTCR)

Ondanks zijn slechte startpositie in beide races op zondag wist de ervaren toerwagencoureur voldoende punten te scoren. In de eerste race van de dag moest Tarquini vroegtijdig de pits opzoeken omdat hij betrokken was bij een aanrijding en scoorde dus geen punten. De enig overgebleven concurrent voor de titel Muller was derde achter de Belg Vervisch en voormalig DTM-kampioen Timo Scheider.

2018 FIA WTCR Macau - Yvan Muller (l) en Gabriele Tarquini (r)
2018 FIA WTCR Macau - Yvan Muller (l) en Gabriele Tarquini (r) (FIA WTCR)

Voor de laatste race van het seizoen had Muller een achterstand van achttien punten op Tarquini. De Fransman moest minimaal een podiumplaats halen om kans te maken op het kampioenschap. Vanaf de zesde plaats wist Muller op te klimmen naar plaats vier. Inmiddels was zijn rivaal van buiten de top tien opgeklommen naar de negende plaats. Hierdoor moest Muller tweede worden om kampioen te worden. Inhalen op het nauwe stratencircuit is echter bijna onmogelijk, bovendien was de voorligger van Muller niemand minder dan Tarquini's teamgenoot Norbert Michelisz. Uiteindelijk verloor Tarquini de negende plaats nog aan de Fransman Nathanaël Berthon maar stagneerde de opmars van Muller op plaats vier zodat de voormalig wereldkampioen toerwagens verzekerd was van de WTCR-titel. De race werd gewonnen door de Argentijn Guerrieri, voor Rob Huff en Michelisz.

Kane schiet Engeland naar groepswinst in Nations League

Engeland is door een knappe comeback tegen Kroatië poulewinnaar geworden ten koste van Spanje. De Kroaten zijn daardoor gedegradeerd.

De knappe zege van Kroatië op de Spanjaarden (donderdag, 3-2) betekende dat er voor Engeland - Kroatië nog verschillende scenario's mogelijk waren. De winnaar zou sowieso poulewinnaar worden, bij een 0-0 zou Engeland op basis van het doelsaldo tweede worden en de Kroaten laatste, maar een gelijkspel met doelpunten zou betekenen dat Kroatië op basis van de uitdoelpuntenregel boven de Engelsen zou eindigen.

In deze 'return' van de halve finale in Rusland, toen voor The Three Lions de grote WK-droom eindigde, werd het spektakel voor de slotfase bewaard. Na een doelpuntloze eerste helft nam Kroatië binnen een kwartier na rust de leiding via Andrej Kramaric, die met rechts de linkerbovenhoek vond. Engeland moest vanaf dat moment dus tweemaal scoren om degradatie te voorkomen en tegelijk de poulewinst te pakken.

Het team van bondscoach Gareth Southgate had de hele wedstrijd al de nodige kansen gekregen, maar telkens was de afronding niet goed. In de jacht op de gelijkmaker werd een schot van Kyle Walker gepareerd door doelman Kalinic, kopte John Stones naast en stuitte ook Kane op de Kroatische keeper.

Toch wist Engeland in het laatste kwartier Wembley in extase te brengen. Eerst kon Jesse Lingard, die amper vijf minuten eerder was ingevallen voor Fabian Delph, van dichtbij scoren en na 85 minuten maakte Harry Kane het winnende doelpunt. De sterspeler van Tottenham Hotspur gleed de bal in het doel uit een vrije trap vanaf de linkerflank. De Engelsen eindigen daardoor op zeven punten en gaan naar de 'Final Four', Spanje wordt tweede en Kroatië is met vier punten gedegradeerd.

Willett wint Tour Championship, Luiten eindigt als 22ste

Golfer Danny Willett heeft het Tour Championship in Dubai op zijn naam geschreven. De Engelsman had na 72 holes een voorsprong van twee slagen op Matt Wallace en Patrick Reed, die gedeeld tweede werden.

Willett liep een ronde van 68 (-4) en was voldoende voor de eindzege. Hij kwam uit voor het toernooi op 270 slagen na 72 holes en was daarmee achttien slagen onder het baangemiddelde. Willett, die bezig was aan een matig jaar mede door blessures, won door het toernooi te winnen 1,1 miljoen euro.

Joost Luiten sloot het slottoernooi goed af. Met een ronde van -3 op de slotdag in Dubai steeg hij tien plaatsen en kwam hij uit op de 22ste plaats, nog goed voor tachtigduizend euro.

Francesco Molinari kwam niet verder dan de 26ste plaats, maar zijn eindzege in het jaarklassement van de Europese tour kwam niet meer in gevaar. De Italiaan krijgt 1.250.000 dollar bijgeschreven op zijn rekening. Net zoals in het toernooi moet Reed genoegen nemen met een tweede plaats. Luiten eindigde op de 55ste plaats in deze ranking.

Bejaarde vrouw gewond bij laffe straatroof

Het leven van een 85-jarige vrouw uit Eindhoven is zaterdagavond compleet op zijn kop gezet. Ze raakte gewond bij een mislukte straatroof op het Cassandraplein in haar woonplaats. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart om de dader van deze laffe actie zo snel mogelijk op te pakken.

De vrouw kwam tegen 19.00 uur te voet terug van haar kaartclub toen ze ter hoogte van de rijtjeshuizen aan het Cassandraplein plotseling en met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man. De vrouw was kansloos en raakte flink gewond aan haar hoofd omdat de dader daar meerdere keren tegenaan schopte. Haar belager zette het daarna op een lopen en liet de vrouw achter op het wegdek. Hij nam niets mee. Het slachtoffer gilde en riep om hulp. Net na de beroving kwam een vrouw, samen met haar dochter aangelopen. Zij boden eerste hulp aan de hevig bloedende vrouw, die daarna direct naar het ziekenhuis is overgebracht.

Onderzoek
De recherche neemt de zaak hoog op: "Het is verschrikkelijk wat deze vrouw is overkomen. Het gevoel van veiligheid is een onschuldige vrouw afgepakt door deze laffe actie. Wij doen er alles aan om de dader op te sporen en roepen iedereen op om informatie met ons te delen", zo laat de recherche in Eindhoven weten. Direct na het incident is er een buurtonderzoek verricht en ook stelde de technische recherche sporen veilig. In de omgeving wordt bekeken of er camerabeelden zijn gemaakt waarop iets te zien is, bijvoorbeeld van de dader. Van de man is slechts een summier signalement bekend. Het zou gaan om iemand met een witte capuchon.

Van slag
De vrouw was na haar val behoorlijk van slag. Ze was verward en geschrokken door wat haar was overkomen. Ze is behandeld in het ziekenhuis en moet nog rustig aan doen.

Bejaarde vrouw gewond bij laffe straatroof
Bejaarde vrouw gewond bij laffe straatroof (Foto Politie.nl) 

Pak slaag voor curlers tegen Zwitserland

Op het Europees kampioenschap curling in het Estse Tallinn heeft de Nederlandse mannenploeg van skip Jaap van Dorp een flink pak slaag gekregen. Het Zwitserland van skip Peter de Cruz was met 9-3 veel te sterk.

Een schande is de nederlaag niet echt te noemen, Zwitserland won in Pyeongchang begin dit jaar namelijk olympisch brons en het gros van de spelers was er nu ook bij. Toch was de manier waarop Zwitserland won pijnlijk voor Van Dorp en co: in het derde end scoorden de Zwitsers vijf punten in één klap, waarmee het al bijna gedaan was. Daar kwamen er in de volgende twee ends nog drie bij, waarna Nederland na zes ends de handdoek in de ring gooide.

Nederland staat na drie verloren wedstrijden onderaan, maar krijgt maandag weer twee nieuwe kansen op winst. Om 07.00 uur speelt het team tegen Duitsland, om 15.00 is Rusland de tegenstander.

Ongeregeldheden voorkomen tijdens Sinterklaasintocht in Tilburg

Met 48 arrestaties heeft de politie voorkomen dat er ongeregeldheden zouden ontstaan tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas in Tilburg. De Sinterklaasintocht is verder goed en feestelijk verlopen.

De inzet van de politie was er zondag op gericht om er voor te zorgen dat de demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet op het Burgemeester Stekelenburgplein veilig en ordelijk kon verlopen.

Grote groep aangehouden
Al in een vroeg stadium hebben agenten ingegrepen. Een enkele agent heeft hierbij de wapenstok gebruikt. Een grote groep personen ging via de Lange Nieuwsstraat en de Burgemeester Brokxlaan richting de demonstratielocatie op het Burgemeester Stekelenburgplein om daar de confrontatie met de protestgroep aan te gaan. Agenten van de Mobiele Eenheid hebben deze mensen gevorderd om weg te gaan waarbij ook de wapenstok is gebruikt. Omdat de mensen niet weg gingen zijn de 44 personen rond 11.30 uur aangehouden om verdere problemen te voorkomen. De verdachten (tussen 13 jaar en 51 jaar) zijn overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Twee verdachten van 13 jaar en 15 jaar zijn inmiddels naar huis.

Een man aangehouden die zich niet kon legitimeren.
Om zijn identiteit vast te stellen werd hij aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Er zijn drie mannen aangehouden omdat zij niet voldeden aan een bevel of vordering.

Reactie burgemeester
Burgemeester Weterings van Tilburg: “We hebben vandaag in Tilburg vele kinderen blij gemaakt en een mooie en feestelijke Sinterklaasintocht gevierd en tegelijkertijd hebben we mensen de ruimte gegeven om in vrijheid hun mening te uiten. Deze mensen hebben zich vooraf bij ons gemeld en hebben een vreedzame demonstratie gehouden waarbij ze zich aan de gemaakte afspraken hebben gehouden. Het is jammer dat een andere groep dit wilde verstoren. De politie heeft kordaat ingegrepen waardoor ongeregeldheden voorkomen zijn. “

Worst en Van der Poel winnen Flandriencross

Zondag werd de Flandriencross in het Belgische Hamme verreden. Annemarie Worst en Mathieu van der Poel mochten na afloop op de hoogste trede van het podium.

Worst maakte deel uit van een kopgroep met zeven rensters. Geen van de rensters was in staat om het verschil te maken dus viel de beslissing in de sprint. Vanuit de tweede positie ging de Europese kampioene de sprint aan en kwam als winnares over de finish. Op de tweede plaats eindigde Sanne Cant en Ellen van Loy op plaats drie.

Van der Poel ging in de eerste ronde al in de aanval. Zijn Belgische ploeggenoot Tom Meeusen maakte de aansluiting. Gestaag bouwde het tweetal de voorsprong verder uit. In de laatste ronde ging de Nederlander er alleen vandoor. Meeusen werd op driekwart minuut tweede. Op bijna twee minuten kwam Laurens Sweeck als derde over de finish.

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Sanne Cant (BEL)
3. Ellen van Loy (BEL)
4. Alice Maria Arzuffi (ITA)
5. Loes Sels (BEL)
6. Laura Verdonschot (BEL)
7. Katie Compton (USA)
8. Eva Lechner (ITA)
9. Yara Kastelijn (NED)
10. Puck Pieterse (NED)

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Tom Meeusen (BEL)
3. Laurens Sweeck (BEL)
4. Gianni Vermeersch (BEL)
5. Michael Vanthourenhout (BEL)
6. Joris Nieuwenhuis (NED)
7. Corné van Kessel (NED)
8. Toon Aerts (BEL)
9. Lars van der Haar (NED)
10. Jens Adams (BEL)

Eerste Russische zege ooit in World Cup schansspringen

Schansspringer Evgeniy Klimov heeft de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De 24-jarige Rus stapte enkele jaren geleden over van de noordse combinatie, waar hij het schansspringen keer op keer domineerde, om vervolgens ruim tekort te komen in het langlaufen.

Sinds zijn overstap liet Klimov al meerdere malen zien een serieus talent voor het springen te hebben, wat hij in de afgelopen zomer bekroonde met eindwinst in de Zomer Grand Prix. In het Poolse Wisla kwam daar echter een nog veel grotere overwinning bij: winst in de World Cup.

Klimov stond na de eerste ronde al aan de leiding, met thuisheld Kamil Stoch die het dichts in de buurt stond. In de tweede ronde maakte echter vooral Stephan Leyhe een grote indruk, nadat de Duitser de eerste ronde nog als zesde afsloot. Zijn tweede sprong hielp Leyhe plek na plek te winnen, met uiteindelijk een tweede stek als resultaat, het eerste World Cup-podium voor de Duitser.

Achter Klimov en Leyhe ging de derde plek naar de Japanner Ryoyu Kobayashi, die Leyhe weliswaar voorbij zag komen, maar die zelf Stoch passeerde. De Pool werd vierde, voor de jonge Sloveen Timi Zajc, landgenoot Piotr Zyla en Antti Aalto, die voormalig grootmacht Finland het beste resultaat in bijna drie jaar bezorgde.

Voor de volledige uitslag kun je hier terecht.

Go Ahead Eagles wint topper in Keuken Kampioen Divisie van FC Twente, Den Bosch wint ook

Go Ahead Eagles heeft een knappe uitzege geboekt in Enschede. FC Twente werd in de Grolsch Veste met 0-1 verslagen door de club uit Deventer.

Jaroslav Navratil maakte op slag van rust 0-1 na een blunder van FC Twente-verdediger Ricardinho. In het slot van de wedstrijd kwam Go Ahead Eagles met tien man te staan na een rode kaart van Julian Lelieveld. FC Twente kwam niet meer tot scoren, waardoor Go Ahead Eagles de winst pakte in Enschede.

Door de winst zijn de Deventenaren minimaal twee uur koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Sparta komt later op de dag nog in actie. De koploper voor deze speelronde speelt dan een uitwedstrijd tegen N.E.C. FC Twente heeft nu een achterstand van zes punten op Go Ahead Eagles.

FC Den Bosch
Ook FC Den Bosch deed goede zaken in de Keuken Kampioen Divisie. De Bosschenaren wonnen het uitduel tegen Telstar met 1-4. Voor FC Den Bosch was het alweer hun achtste zege op rij en zo blijven ze meedraaien in de top van de competitie. Het mooiste doelpunt kwam wel op naam van Telstar. Aanvoerder Frank Korpershoek was trefzeker met een omhaal voor de thuisploeg.

Schaatsers pakken World Cup-goud op teamsprint, brons voor vrouwen

Het laatste onderdeel van de eerste World Cup schaatsen, de teamsprint, heeft voor Nederland twee medailles opgeleverd. De mannen pakten de winst in het Japanse Obihiro, de vrouwen eindigden als derde.

Michel Mulder, Kai Verbij en Kjeld Nuis snelden naar een scherpe tijd van 1:19,78 seconden. Dat bleek een dikke seconde sneller dan het door Håvard Lorentzen aangevoerde Noorse trio, terwijl Canada met 1:20,98 de derde plek pakte.

Janine Smit, Femke Beuling en Jutta Leerdam zetten een tijd van 1:28,81 neer en dat bleek goed voor plek drie. De strijd om de winst ging tussen Rusland en het thuisland, wat met sprintkoningin Nao Kodaira, maar zonder Miho Takagi starte.

Maki Tsuji en Konami Soga waren net niet rap genoeg om met Kodaira naar de winst te rijden: 1:27,35 was 0,13 seconden langzamer dan het Russische trio Yekaterina Shikhova, Olga Fatkulina en Angelina Golikova.

De uitslag van de vrouwen is hier te vinden, die van de mannen staat hier.

Dovizioso wint zeiknatte slotrace MotoGP-jaar, KTM viert eerste podium

Andrea Dovizioso heeft de laatste race van het MotoGP-seizoen 2018 gewonnen. Op het Valenciaanse Circuit Ricardo Tormo was de Italiaan de beste in een echt gruwelijk natte race, die vanwege de regen zelfs nog een tijdje stil werd gelegd. 

Alex Rins kende vanaf plek twee een heerlijke start en pakte voor het eerst in zijn loopbaan de leiding in de MotoGP, voor polesitter Maverick Viñales, regenspecialist Dovizioso en de verrassend sterke KTM-rijder Pol Espargaro, die Marc Marquez achter zich aan kreeg.

Rins domineerde de eerste ronde en sloeg een indrukwekkend gat naar de vier man achter hem, die op hun beurt achtervolg werden door Danilo Petrucci, Aleix Espargaro en Valentino Rossi, met ook Jack Miller en Andrea Iannone die de aansluiting daar nog hadden.

Voor Aleix Espargaro was de race snel voorbij, hij ging onderuit, terwijl Viñales de grootste moeite had om zich een beetje staande te houden, wat eigenlijk totaal niet lukte. Rins was ondertussen veel beter dan de rest en had al snel bijna vier seconden voorsprong op Dovizioso en Marquez.

Miller werkte zich knap naar een zesde plek, maar de Australiër deed wat hij al zo ontzettend vaak heeft gedaan: te enthousiast worden en crashen, zelfs al voor de vijfde keer in het weekeinde. Petrucci nam zijn plek over...en ging een ronde later zelf ook tegen het alsmaar natter wordende asfalt.

De enige overgebleven Espargaro reed keurig voorin mee, maar ook Pol ging onderuit en nog voor dat goed en wel duidelijk was stuiterde ook Marquez met volle vaart het grind in. De wereldkampioen greep naar zijn toch al pijnlijke schouder, Rossi kwam zo ineens op plek drie terecht.

We waren nog lang niet klaar, want Marquez stond nog amper op zijn benen of Iannone denderde van zijn Suzuki af. Rookie Franco Morbidelli lag zo ineens vijfde, vlak voor Dani Pedrosa, bezig aan zijn allerlaatste MotoGP-race. 

Door al dat gebeuren lag Viñales ondanks zijn matige race toch weer op de vierde plek, vooral omdat hij nog niet onderuit was gegaan. Daar moest even rap verandering in aangebracht worden en dus knetterde ook Viñales met Yamaha en al door het grind.

Morbidelli profiteerde natuurlijk optimaal van alle valpartijen, maar - en je ziet hem al aankomen - ook de Italiaan besloot om het grind eens beter te gaan bestuderen. De voorsprong van Rins werd ondertussen snel kleiner: Dovizioso en Rossi kwamen met rasse schreden dichterbij.

Onder druk maakte Rins een foutje, maar hij bleef zowaar wél overeind. Wel was hij de leiding kwijt en dus hadden we een kopgroep van drie man, waar Rossi met Dovizioso knokte om de eerste plek, terwijl bijvoorbeeld Takaaki Nakagami ineens al op de zesde plek lag.

Ondanks dit alles waren we nog niet eens halverwege en in de 12e van 27 ronden was het dan even klaar: de regen werd alsmaar heviger en de racedirectie besloot om de rode vlag te zwaaien, nadat onder meer Dovizioso aangaf dat het toch echt te gortig werd.

Deel twee
Na een lange onderbreking konden de heren dan eindelijk weer verder, op een nog altijd natte, maar niet meer overdreven natte baan. Rins vertrok vanaf pole en pakte de leiding, voor Dovizioso, Rossi, Pedrosa, Espargaro en Nakagami, die Alvaro Bautista en Jorge Lorenzo achter zich aan had.

Dovizioso nam de leiding al snel over, maar het was wel duidelijk dat het weer tussen hetzelfde drietal ging als voor de onderbreking: Espargaro en Pedrosa volgden al op een flink gat. Met valpartijen viel het aanvankelijk mee, hoewel Alvaro Bautista daar anders over dacht.

Schrijven over een gebrek aan valpartijen blijkt ook geen handige zet, want vrijwel gelijk ging niemand minder dan Rossi vanuit de kopgroep onderuit. Espargaro lag zo ineens weer op de derde plek, waarbij Dovizioso en Rins wel uit het zicht verdwenen waren.

De verschillen waren ondertussen behoorlijk groot en Dovizioso kon dan ook zonder problemen naar de winst rijden, voor Rins. Het grootste juichen was er voor Espargaro: hij pakte zijn eerste MotoGP-podium, net als KTM. Michele Pirro werd vierde, Pedrosa sloot zijn carrière af met plek vijf.

Hirscher opent skiseizoen met winst in spektakelstuk tegen Kristoffersen

Voor de heren alpineskiërs is het nieuwe World Cup-seizoen op passende wijze begonnen. In het noord-Finse Levi stond de slalom op het programma en dat betekende één ding: een duel tussen Marcel Hirscher en Henrik Kristoffersen.

Dat duel kwam er ook en zorgde weer voor flink wat spektakel. Hirscher was in de eerste run 0,07 seconden sneller dan zijn Noorse rivaal, die in de tweede run alles uit de kast trok. Dat was tevergeefs, want Hirscher pakte er nog eens twee honderdsten bij en won met 0,09 seconden verschil.
Het was al de derde keer op rij dat Hirscher voor Kristoffersen won en de vijfde keer op rij dat de twee bovenaan staan. Daarnaast was het alweer de negende World Cup-slalom achter elkaar waarbij de Oostenrijker en de Noor gezamenlijk op het podium stonden.

Er was natuurlijk ook een derde plek, die ging naar Andre Myhrer. De Zweed stond negende na de eerste run, maar kende een dijk van een tweede manche. Hij gaf 1,41 seconden toe op Hirscher, maar na het wegvallen van de Fransen Clement Noël en Victor Muffat-Jeandet - derde en vierde na de eerste run - bleek het genoeg voor het podium. Myhrer was uiteindelijk 0,04 seconden sneller dan de boomlange Zwitser Ramon Doppelmeter Zenhäusern.

Hirscher won overigens een rendier, zoals in Levi gebruikelijk is. Zijn derde rendier heeft de naam Mr Snow gekregen. Waarvan akte.

Ziyech met knieklachten terug naar Ajax

Hakim Ziyech heeft tijdens de interlandperiode een lichte knieblessure opgelopen. De Ajax-speler komt dinsdag daarom niet in actie.

Ziyech was vrijdagavond tweemaal trefzeker namens Marokko, dat in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup met 2-0 van Kameroen won. Een dag later wonnen de Comoren van Malawi, waardoor Marokko geplaatst is voor het eindtoernooi. Dinsdag spelen de Leeuwen van de Atlas een oefenwedstrijd tegen Tunesië, maar Ziyech is er dan dus niet bij.

Teamarts Abderrazzak Hifti heeft bevestigd dat de spelmaker met een lichte knieblessure kampt. Hij keert daarom op korte termijn terug naar Amsterdam. Hoe ernstig de kwetsuur is, en of Ziyech volgend weekend kan spelen tegen NAC Breda, zal nog moeten blijken.

Hakim Ziyech staat na zijn dubbelslag tegen Kameroen nu op twaalf doelpunten in 23 interlands. In september scoorde hij ook al in de kwalificatiewedstrijd tegen Malawi. De 25-jarige linkspoot debuteerde in het nationale team op 9 oktober 2015, toen Ivoorkust met 1-0 te sterk was.

'Man City en Ajax naderen akkoord over De Jong'

De toekomst van Frenkie de Jong ligt bij Manchester City, zo beweert de Daily Mirror zondagmorgen. De Engelsen zouden dicht bij een overeenkomst zijn.

De koploper van de Premier League zou een bedrag van 68 miljoen euro willen betalen voor de 21-jarige middenvelder. De Jong wordt daarmee de duurste uitgaande transfer ooit van Ajax, waar het record nu nog op naam van Davinson Sánchez staat, die vorig jaar zomer voor veertig miljoen euro naar Tottenham Hotspur vertrok.

De Jong moet bij Manchester City de opvolger worden van Fernandinho en zijn komst geldt als een prioriteit bij de club van manager Josep Guardiola. De viervoudig international heeft nog een contract tot de zomer van 2022 in Amsterdam.

De Daily Mirror komt ook met berichtgeving over Matthijs de Ligt. De centrale verdediger zou hard op weg zijn naar Barcelona. De Catalaanse grootmacht zou ook een bedrag van zo'n 68 miljoen euro overmaken aan Ajax.

Hockeysters winnen ook tweede wedstrijd in Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede wedstrijd op de laatste editie van de Champions Trophy gewonnen. Oranje won in Changzhou met 3-0 van titelhouder Argentinië.

De ploeg van bondscoach Alyson Annan het moeilijk tegen Argentinië. De Argentijnse hockeysters waren beter dan de Nederlandse hockeysters. Argentinië kreeg in de hele wedstrijd zes strafcorners, maar wisten er geen van te benutten. Vanuit het veldspel creëerde beide landen weinig kansen, maar Nederland was in tegenstelling tot Argentinië wel effectief vanuit de strafcorner. Uit drie van de vier stafcorners wist Nederland driemaal te scoren. Caia van Maasakker maakte twee treffers, ook Yibbi Jansen scoorde.

Nederland won zaterdag ook al de eerste poulewedstrijd van Japan (3-1) en staat samen met Australië aan de leiding, die wonnen ook hun eerste twee wedstrijden. Dinsdag spelen beide landen tegen elkaar om 7.00 Nederlandse tijd.

Oliveira met Moto2-winst richting MotoGP

Miguel Oliveira heeft op het Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia de laatste Moto2-race van het seizoen gewonnen. De Portugese vice-wereldkampioen was na een tumultueuze slotfase ongenaakbaar en kwam ruim voor de rest over de streep.

Xavi Vierge kende de beste start en nam de leiding, maar in de tweede bocht ging het achter hem al fout: polesitter Luca Marini gleed onderuit en ook Francesco Bagnaia, Joan Mir en Lorenzo Baldassarri schoven het grind in. Oliveira nam ondertussen de leiding over, voor Pasini, Vierge, Alex Marquez en Brad Binder. Een speciale vermelding was er voor Iker Lecuona: de Spanjaard vertrok als 21e en lag binnen twee ronden op de vijfde plek.

Oliveira en Marquez vochten om de leiding, een duel wat aanvankelijk door de Spanjaard werd gewonnen. Marquez sloeg langzaam maar zeker een gaatje, terwijl Vierge halverwege vanaf de derde plek onderuit ging, wat Lecuona de derde plek opleverde. De baan bleef vochtig en dus lastig, zo ondervond ook Marquez: de Spanjaard kon zijn eerste zege van het jaar boeken, maar gleed onderuit en viel terug naar plek drie.

Voorin veranderde niks meer en gevechten waren er verder ook niet te zien. Oliveira reed zo in zijn laatste Moto2-race - de Portugees stapt over naar de MotoGP - onbedreigd naar de zege, de pas 18-jarige Lecuona pakte na een zeer knappe race zijn eerste GP-podium, terwijl Marquez als derde over de streep kwam.

Weer een weerrecord aan diggelen

De herfst is, sinds de start van de zonduurmetingen in 1906, nog nooit zo zonnig verlopen als dit jaar. De zon scheen gemiddeld over het land vanaf 1 september tot en met vanochtend al 445 uur. Daarmee is het record van 444,5 uur uit 1959 gebroken. De meteorologische herfst duurt nog tot en met 30 november en daardoor kan het aantal zonuren van deze herfst nog flink stijgen. Normaal telt de herfst 320 zonuren.

In september scheen de zon dit jaar 193 uur tegen ruim 143 normaal en in oktober 174 uur tegen 113 normaal. Daarmee was het de op zeven na zonnigste september en de op twee na zonnigste oktober ooit gemeten. November verloopt tot nu toe recordzonnig met 79 zonuren. Normaal telt heel november ruim 63 zonuren. Of recordjaar 1989 met over heel november 112,8 zonuren zal worden verslagen hangt af van het verloop van de laatste twaalf novemberdagen.

Zonnigste jaar
De recordzonnige herfst staat niet op zichzelf. Op januari na verliepen alle maanden tot nu toe zonniger dan normaal. Inmiddels telt dit jaar al 2019 zonuren. Daarmee is 2018 met nog 43 dagen te gaan al zeker van de tweede plek in de lijst met zonnigste jaren. Als ook de rest van november en december zonniger dan normaal verlopen komt recordjaar 2003 binnen handbereik. Toen scheen de zon gemiddeld over het land 2100 uur.

Weer een weerrecord aan diggelen  (Foto: FOK!)
Weer een weerrecord aan diggelen (Foto: FOK!)

Deze mieren bewaren schedels van hun vijanden

Wetenschappers zijn een bepaald soort mieren wat beter gaan bestuderen aangezien zij er een nogal macabere hobby op nahouden. De mierensoort Formica archboldi wordt al zestig jaar bestudeerd en blijkt de afgeknipte hoofden van vijandmieren te verzamelen. De soort houdt er ook een merkwaardige manier van doden op na. Zij bootsen hun vijand na, komen rustig dichterbij, waarna ze deze met zuur besproeien.

De mier woont eigenlijk alleen in de Amerikaanse staat Florida en in delen van Alabama en Georgia. Hun nesten zijn bezaaid met de afgeknipte hoofden van hun vijand, de gevaarlijke vleesetende mierensoort Odontomachus brunneus, ofwel jaw-trap ant. Een ontzagwekkende soort die hun enorm sterke kaken meer dan veertig maal per seconde kan dichtklappen.

Het onderzoek focust zich voornamelijk op de manier van jagen van F. archboldi. Alle mieren hebben namelijk een laagje was over hun lichaam, voornamelijk bedoeld om zichzelf tegen uitdrogen te beschermen. Gedurende evolutie zijn mieren deze specifieke waslaag gaan gebruiken als communicatiemiddel; wie is vriend en wie is vijand of welke mier is geslachtsrijp. Deze waslaag kan per kolonie verschillen en is enorm divers.

F. archboldi lijkt zich chemisch gezien aan te kunnen passen aan hun vijand, waardoor deze denkt met een soortgenoot te maken te hebben. Het lijkt erop dat het waslaagje van F. arachboldi zelfs meer op zijn vijand lijkt dan op iets verdergelegen soortgenoten. De nepvriend besproeit na het besluipen het zeer corrossieve miernzuur over zijn vijand waardoor deze verlamd raakt. De getroffen mier wordt naar het nest gesleept, waarna deze uiteengereten wordt en de lichaamsonderdelen worden tentoongesteld in het nest.

"In het begin dachten we te maken te hebben met een merkwaardige koppensnellende mierensoort, maar nu blijkt het een zeer ingenieuze soort te zijn die de vijand nauwgezet kan nabootsen. Hiermee kunnen we nu dus de evolutie van chemische diversiteit bestuderen", aldus onderzoeker Adrian Smith van het North Carolina Museum of Natural Sciences en North Carolina State University. 


Koppensnellende mieren (Bron: Youtube)

NHL: Flames en Predators met comebacks alsnog naar winst

De ijshockeyers van de Calgary Flames hebben in eigen huis gewonnen van de Edmonton Oilers. In het Canadese onderonsje kwamen de Oilers op een 0-2 voorsprong, maar goals van Derek Ryan, Sean Monahan en twee keer Elias Lindholm, allemaal in de laatste 25 minuten, brachten de Flames alsnog de winst: 4-2.

Ook de Nashville Predators hadden tegen de matige Los Angeles Kings een goede comeback nodig. In de eerste periode werd niet gescoord, maar de tweede periode leverde ineens vijf goals in krap zeven minuten op: 2-3 Kings. Calle Jarnkrok maakte in de derde periode de gelijkmaker met zijn tweede treffer, zes minuten later completeerde hij zijn eerste NHL-hattrick. Nick Bonino zorgde een minuut voor tijd voor de 5-3 eindstand in het voordeel van Nashville.

Uitslagen NHL zaterdag
New Jersey Devils - Detroit Red Wings 2-3 OT
Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning 5-6
Minnesota Wild - Buffalo Sabres 2-3
Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 1-4
New York Rangers - Florida Panthers 4-2
Ottawa Senators - Pittsburgh Penguins 6-4
Vancouver Canucks - Montreal Canadiens 2-3
Arizona Coyotes - Boston Bruins 1-2
Nashville Predators - Los Angeles Kings 5-3
Calgary Flames - Edmonton Oilers 4-2
San Jose Sharks - St. Louis Blues 4-0

Predators - Kings (Bron: YouTube)

Flames - Oilers (Bron: YouTube)

Coureur Öncü (15) schrijft historie in Moto3: jongste Grand Prix-winnaar ooit

Motorcoureur Can Öncü heeft op het circuit van Valencia geschiedenis geschreven. De pas 15-jarige Turk, dit jaar met overmacht kampioen in de Red Bull Rookies Cup, debuteerde op het Circuit Ricardo Tormo in de Grand Prix-racerij en won gelijk zijn allereerste race.

Polesitter Tony Arbolino kende op de natte baan een heerlijke start en nam de leiding, voor Marco Bezzecchi, debutant Can Öncü, John McPhee en Nakarin Atiratphuvapat. In de eerste bocht ging Tatsuki Suzuki onderuit, waarbij hij Lorenzo Dalla Porta en Aron Canet onderuit schoffelde. Dennis Foggia en Alonso Lopez stonden ook al snel in het grind en konden wat anders gaan doen.

Binnen de kortste keren werd het natte asfalt ook te moeilijk voor Bezzecchi, die de achterkant kwijtraakte, waardoor Öncü op kon schuiven naar plek twee met Arbolino als inmiddels eenzame leider. Halverwege de race ging het dan ook fout voor Arbolino: de leider schoof onderuit en de piepjonge Turk lag ineens op kop, terwijl de achtervolgers - Fabio di Giannantonio, wereldkampioen Jorge Martin en McPhee - zijn wapperende haren niet eens meer konden zien.

De voorsprong van Öncü was behoorlijk groot en teambaas Aki Ajo stond zijn armen dan ook bijna te slopen aan de pitmuur om maar aan te geven dat de jongeling toch echt rustig aan kon doen. Ajo kreeg daarbij ook nog wat hulp van tweelingbroer Deniz Öncü, maar in de laatste ronde zagen ze nog bijna dat het fout ging. Dat ging het nét niet en met de hartslag op 220 en de motor op het achterwiel kwam Öncü over de streep als jongste Grand Prix-winnaar ooit: 15 jaar en 115 dagen jong.

Meervoudig MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez was nog even lovend over de piepjonge Turk: "Veel mensen zullen misschien zeggen 'ja maar dit was op een natte baan', maar het is dan juist zó moeilijk om je concentratie vast te houden. Hij reed zo ontzettend nauwkeurig, dit was echt heel erg indrukwekkend."

UFC Fight Night 140: Zuid-Amerikaans vlees prima binnen te houden

Voor het eerst in het 25-jarig bestaan van de UFC bezoekt 's werelds grootste MMA-organisatie Argentinië. Een groot aantal Zuid-Amerikaans talent en als hoofdpartij lokaal favoriet en nummer tien op de weltergewichtranglijst Santiago Ponzinibbio tegen Neil Magny, nummer acht op diezelfde lijst. Een mooie avond in Buenos Aires, waar de jury een makkelijke avond had, gezien de vele voortijdige beslissingen in de octagon.

Ponzinibbio voelde zich letterlijk thuis in de octagon tegen de gevaarlijke Magny. Magny presteert wisselvallig in de UFC, maar heeft knappe overwinningen op toppers als Johny Hendricks, Carlos Condit en Kelvin Gastelum. Ponzinibbio vocht alleen nog tegen subtop, maar won wel zijn laatste zes gevechten, waarvan drie op knock-out.

Een dominante Ponzinibbio ging voor het thuispubliek overtuigend van start en kon met zijn jabs vrij uithalen om afwisselend met low-kicks het gestel onder Magny te verzwakken. De trappen op het been van Magny kwamen zo hard aan dat de Amerikaan door de verlammende pijn zeker zes- of zevenmaal de grond moest opzoeken. Het zouden een lange vijf ronden kunnen worden voor Magny.

De harde vuisten van de Argentijn lieten Magny niet los, maar zijn stugheid hield de Amerikaan overeind. De nutteloze take downpogingen van Magny lieten alleen maar de dominantie van Ponzinibbio zien. Misschien had de hoek van Magny eerder kunnen ingrijpen, zo eenzijdig leek dit gevecht en de keiharde rechtervuist van Ponzinibbio op de kaak van Magny kwam als een verlossing voor de inmiddels in dromenland verkerende Amerikaan.

Ponzinibbio was tactvol in de afsluitende persconferentie en hij eist nu eindelijk zijn verdiende toptegenstander. "Magny is een lastige tegenstander. Hij gaat moeilijk neer en heeft lang armen, maar ik bleef rustig en wachtte af. In 2019 wil ik voor mijn land voor de titel strijden. Dit is mijn kampioensgordel!", daagde de winnaar direct maar even kampioen Tyron Woodley uit.

Volledige uitslag UFC Fight Night 140 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
Santiago Ponzinibbio verslaat Neil Magny door KO (stoten, ronde 4)
Ricardo Lamas verslaat Darren Elkins door TKO (stoten, ronde 3)
Johnny Walker verslaat Khalil Rountree door KO (stoten, ronde 1)
Ian Heinisch verslaat Cezar Ferreira na jurybesluit (30-27, 29-28 2x) 
Marlon Vera verslaat Guido Cannetti na opgave (rear-naked choke, ronde 2)
Cynthia Calvillo verslaat Poliana Botelho na opgave (rear-naked choke, ronde 1)
Michel Prazeres verslaat Bartosz Fabinski na opgave (guillotine choke, ronde 1) 
Alexandre Pantoja verslaat Ulka Sasaki na opgave (rear-naked choke, ronde 1) 
Austin Arnett verslaat Humberto Bandenay na jurybesluit (29-28, 29-27 x2)
Laureano Staropoli verslaat Hector Aldana na jurybesluit (30-27 x3) 
Jesus Pinedo verslaat Devin Powell na jurybesluit (29-28, 30-27 x2) 
Nad Narimani verslaat Anderson dos Santos na jurybesluit (30-27 x3) 

Megacrash Sophia Flörsch (17) in F3-race Macau, Ticktum domineert

Op het beruchte Guia Circuit in de straten van Macau is zondag de prestigieuze Grand Prix van Macau in de Formule 3 van start gegaan. We zeggen daarbij bewust 'van start gegaan', want de race is nog niet voorbij en dat komt door een bijzonder zware crash.

Polesitter Daniel Ticktum hield bij de start de leiding, maar kreeg wel de even teruggestapte DTM-coureur Joël Eriksson achter zich aan. De Zweed werd op zijn beurt dan weer verschalkt door Sascha Fenestraz en kreeg Callum Ilott, Jake Hughes en Mick Schumacher achter zich aan, alvorens het in het achterveld mis ging in de beruchte Lisboa-bocht: safety car.

Bij de herstart ging het wel goed...tot de Lisboa-bocht werd bereikt. In het achterveld was te zien dat er 'iets' vol rechtdoor schoot en dat bleek de 17-jarige Duitse Sophia Flörsch te zijn, die met volle snelheid de lucht in vloog en door de hekken knalde. Dat zorgde uiteraard voor een rode vlag, zodat er alle tijd was om Flörsch te behandelen, net als ongetwijfeld enkele baanmarshalls.

Op beelden vanaf de tribune voor de bocht is te zien hóe ontzettend hard Flörsch de hekken in is geklapt. Over haar toestand is nog niks bekend.

Update 09.45 uur
Volgens een toeschouwer zou de betreffende coureur, Flörsch dus, zelf in staat zijn geweest naar de ambulance te lopen, wat uiteraard bijzonder goed nieuws zou zijn. De race gaat in elk geval om 09.53 uur verder, zo heeft de racedirectie laten weten. Liefhebbers kunnen live op Eurosport of via deze officiële stream kijken.

Update 10.23 uur
Na een lange onderbreking konden de coureurs achter de safety car dan eindelijk weer het circuit op om te proberen of men nu wél minstens één rondje kon rijden zonder auto's in muren en hekken te hangen.

Ticktum hield de leiding vast, Eriksson zette zijn auto op weg naar Lisboa met een strakke inhaalactie voorbij Fenestraz. Het ging zowaar een rondje of drie goed, maar dat was natuurlijk veel te lang en dus deed Enaam Ahmed daar wat aan: de jonge Brit parkeerde zijn auto tegen de muur en de safety car kwam de baan op.

Dat zorgde dan weer voor een nieuw probleem, want het begon van lieverlee donkerder te worden. Het aantal ronden werd dan ook maar geschrapt en de klok ging lopen: nog negen minuten terwijl men achter de safety car reed, vermoedelijk dus hooguit een rondje of drie à vier op racesnelheid te gaan.

Met een dikke vijf minuten te gaan mocht men weer vertrekken, waarbij Eriksson alles probeerde om zich te positioneren voor een aanval op Ticktum. Dat zat er geen moment in en Ticktum reed na zijn bizarre winst van vorig jaar naar een tweede opeenvolgende zege, voor Eriksson, Fenestraz, Hughes en Schumacher.

Dead or Alive 3 Xtreme komt naar Switch

Tijdens het Dead or Alive Festival in Japan liet Koei Tecmo weten dat Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet uit gaat komen voor PlayStation 4 en Switch.

Er is in ieder geval een nieuwe virtuele dame die vakantie gaat vieren op het tropische eiland met minigames. Misaki is geintroduceert in de pc-game Dead or Alive Xtreme: Venus Vacation. Dead or Alive Xtreme 3: Scarlet komt 20 maart uit in Japan.

De kans op een westerse release is nihil, gezien het origineel ook niet is verschenen. Wel is er een Engelstalige versie te importeren uit Azië. Door de nieuwe policy van Sony Japan zal er hoogstwaarschijnlijk censuur zijn in de Japanse PlayStation 4-versie van de game, gezien de dames haast niets aan de fantasie overlaten.

Ondertussen komt Dead or Alive 6 wel naar het Westen. Het vechtspel zal 15 februari verschijnen op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dead or Alive Xtreme 3 Scarlet (Foto: Koei Tecmo)

Dead or Alive Xtreme 3 (Foto: Koei Tecmo)

Roest met overmacht naar eerste World Cup-zege, Kulizhnikov haalt hard uit

Schaatser Pavel Kulizhnikov heeft bij de World Cup in het Japanse Obihiro snoeihard uitgehaald op de 1000 meter. De Rus snelde naar een wereldtijd van 1:07,858 minuten, waarmee Obihiro pas de zesde baan op aarde is waarop de grens van 1:08 is doorbroken.

Kulizhnikov reed zijn tijd in een rechtstreeks duel met rivaal Kjeld Nuis, maar de Nederlander kwam er totaal niet aan te pas. Dat betekent niet dat Nuis het slecht deed: met 1:08,392 eindigde hij weliswaar een halve seconde achter de Rus, maar het was wel goed voor plek twee.

Thomas Krol pakte met 1:08,623 de derde plek, Kai Verbij werd in 1:08,911 vijfde, Hein Otterspeer werd dertiende in 1:09,932 - samen met Denis Yuskov - en debutant Gijs Esders kwam na 1:10,532 over de streep, de zeventiende tijd. Klik hier voor de volledige uitslag.

5000m
Patrick Roest heeft de prima Nederlandse dag een vervolg gegeven: op de 5000 meter stond er geen maat op dé man van het moment. Roest werkte een uiterst strakke race af en verpletterde Sven Kramer's baanrecord met 6:13,019 minuten. Voor Roest was het zijn eerste individuele World Cup-zege en zelfs zijn eerste podiumplek.

Alexander Rumyantsev werd met 6:17,677 tweede, Marcel Bosker hield de Duitser Patrick Beckert met 6:18,121 nipt van het podium af. Douwe de Vries werd met 6:24,831 achtste, Simon Schouten pakte de elfde plek met 6:27,418. Sven Kramer was overigens niet van de partij: hij besloot met rugproblemen terug te keren naar Nederland en slaat ook alvast de volgende World Cup over. De hele uitslag van de 5000 meter staat hier.

Final Fantasy XIV Shadowbringers aangekondigd

Square Enix heeft Final Fantasy XIV: Shadowbringers aangekondigd tijdens de Final Fantasy XIV Fanfest in Las Vegas. Deze volgende uitbreiding voor de MMORPG Final Fantasy XIV komt ergens aan het begin van de zomer van 2019 uit.

Het verhaal gaat verder na Final Fantasy XIV: Stormblood en we gaan nu eindelijk weer eens tegen de Garlean Empire vechten. De Warriors of Light zullen de Warriors of Darkness moeten worden om dit militaire regime te verslaan. Er is een nieuwe klasse aangkondigd, de langverwachte Blue Mage. Deze leert zijn of haar skills van monsters. In de eerste trailer zien we ook een Gunblade, waarschijnlijk nog een nieuwe klasse die ze bij het volgende event gaan bekendmaken.

Zoals gewoonlijk had de director Yoshida tijdens de presentatie weer een t-shirt aan met een hint. Dit keer was het een opdruk van Bugs Bunny, wat zou hinten naar een nieuw ras in de game, de konijnachtige Viera. De levelcap wordt verhoogd van level 70 naar level 80 en alle bestaande klassen zullen nieuwe vaardigheden erbij krijgen. De uitbreiding speelt zich af in de nieuwe gebieden 'Rak’Tika Greatwood' en 'Amh Araeng'. Nieuw, nou ja, het komt uit Final fantasy XI, is het Trust-systeem, waarin NPC's in je party kunnen. Hierdoor is de game eigenlijk helemaal singplayer te spelen. Hoe dat met de moeilijkere raidbosses gaat waarin erg specifieke strategieen moeten worden gebruikt is nog gissen. Op 2 februari, tijdens het Fanfest in Parijs, komen er meer details en nieuwe informatie over nieuwe features en klassen.

Final Fantasy XIV is uit op PlayStation 4 en pc en daar zal ook de uitbreiding voor verschijnen.

Westerse releasedatum en Special Edition voor One Piece: World Seeker

Bandai heeft de westerse releasedatum van One Piece: World Seeker bekendgemaakt. Niet alleen dat, ze laten ook meteen weten wat de preorderbonussen en speciale edities van de game zijn.

One Piece: World Seeker komt 15 maart uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Zet je een pre-order dan krijg je de extra missie 'Strange Island Rocks Mission' waarin je leert hoe de monsterlijke rots in het midden zich gevormd heeft. Daarnaast krijg je twee extra kostuums voor Luffy, een soldatenpakje en een zwembroek.

De Pirate King Edition zal bevatten:

  • de game One Piece: World Seeker
  • de Season Pass
  • een exclusief Luffy figurine van 21 cm hoogte
  • een replica van de Gum-Gum devil fruit
  • de soundtrack van de game gemaakt door Kohei Tanaka

In de trailer zien we onder andere wat de andere piratencrew van Luffy in het spel doen. Bij Franky en Usopp laat je items craften met de door jouw gevonden voorwerpen, terwijl Sanji eten kookt met jouw ingredienten. En natuurlijk zien we Luffy in Gear Fourth waarin hij andere vecht- en beweegtechnieken krijgt. Omdat de modus net zoals in de manga veel energie vreet kun je maar even in deze vorm blijven.

One Piece: World Seeker - Pirate King Edition (Foto: Bandai Namco)

One Piece: World Seeker - Preorder bonus (Foto: Bandai Namco)

Visser schaatst naar World Cup-winst in Japan, Herzog verrast thuisfavorieten

Op de derde en laatste dag van de eerste World Cup van het nieuwe schaatsseizoen, gehouden in het Japanse Obihiri, heeft de Oostenrijkse Vanessa Herzog de 1000 meter gewonnen. Dat deed ze door de twee Japanse favorieten klop te geven.

De keizerin van de sprint, Nao Kodaira, dook met een snelle 1:14,842 minuten als eerste onder haar eigen baanrecord van 1:15,19 en pakte zo gelijk de leiding, maar in de volgende rit raakte ze die al kwijt. Landgenote Miho Takagi dook twee honderdsten van een seconde onder Kodaira's tijd, maar ook zij kon er niet lang van genieten: Herzog reed in de slotrit naar een indrukwekkende tijd van 1:14,568 seconden.

Brittany Bowe werd in exact 1:15,000 vierde, ruim drie tienden voor de vijfde plek van Ireen Wüst. Letitia de Jong (1:16,226), Jutta Leerdam (1:16,299) en Antoinette de Jong (1:16,386) eindigden op de negende, tiende en elfde plek, Joy Beune (1:18,101) noteerde de achttiende tijd. De volledige uitslag staat hier.

3000 meter
Esmee Visser zorgde voor de eerste Nederlandse World Cup-winst van het seizoen. De olympisch kampioene op de vijf kilometer reed een ijzersterke drie kilometer en finishte in 4:04,607 minuten, wat vier tienden van een seconde sneller bleek dan de Russin Natalia Voronina.

Martina Sablikova werd derde: de Tsjechische reed in een mooi duel met Ireen Wüst naar een tijd van 4:05,235 minuten. De 4:06,138 van Wüst was uiteindelijk goed voor de zesde plek, één plaats voor Antoinette de Jong (4:06,574). Melissa Wijfje (4:07,159) eindigde als tiende, Reina Anema (4:10,281) werd dertiende.

De complete uitslag staat hier.

Overzichtstrailer van Just Cause 4

Avalanche Studios En Square Enix laten in de Deep Dive-trailer zien wat spelers kunnen verwachten van Just Cause 4.

In Just Cause 4 zijn er meer voertuigen en wapens dan eerdere Just Cause-games. Verwacht verbeterde voertuigbeheersing, diepere, meer geavanceerde vijandelijke AI en een herziene grappling hook, om maar enkele van de nieuwe functies in het spel te noemen. De extreme weersomstandigheden zoals tornado's, zandstormen en bliksemstormen worden aangedreven door de sandbox-technologie van Avalanche Studio, de Apex Engine.

Just Cause 4 speelt zich af in Solis waar van alles aan de hand is. Jij gaat als Rico Rodriguez, gaat uitzoeken wat er aan de hand is, en wie er allemaal achter zit. Een van de tegenstanders wordt de Black Hand, de grootste, best uitgeruste en sterk gefinancierde eenheid van de wereld en Solis is hun spil van operaties. Solis is waar de Black Hand hun gespecialiseerde troepen traint, waar ze geavanceerde experimentele wapens hebben ontwikkeld. Nu is Rico niet vies van wat sloopwerk met gadgets, dus verwacht ook veel explosies.

Just Cause 4 is vanaf 4 december verkrijgbaar op Xbox One, pc en PlayStation 4.

NBA: 'Buzzer beater' enfant terrible Butler, 60 punten Walker niet genoeg

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben de elfde overwinning van het seizoen binnen. De ploeg won op bezoek bij de Charlotte Hornets na overtime met 119-122.

De Sixers namen een vroege voorsprong, maar de Hornets kwamen terug en in het vierde kwart ging het min of meer gelijk op. Vooral Kemba Walker was in de slotminuut op dreef, waardoor hij er met twee vrije worpen overtime uit wist te persen: 110-110.

In overtime ging het ook gelijk op en er leek een tweede verlenging aan te komen. Daar dacht Jimmy Butler echter anders over: het enfant terrible stapte afgelopen week na allerhande problemen bij de Minnesota Timberwolves over naar Philadelphia en gooide met 0,3 seconden op de klok de beslissende driepunter binnen.

De aandacht ging overigens ook uit naar Walker: hij scoorde maar liefst 60 punten en werd de 27e speler ooit die dat aantal haalde in de NBA.

Uitslagen NBA zaterdag
Brooklyn Nets - Los Angeles Clippers 119-127
Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 119-122 OT
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 97-89
New Orleans Pelicans - Denver Nuggets 125-115
Orlando Magic - Los Angeles Lakers 130-117
Boston Celtics - Utah Jazz 86-98
Chicago Bulls - Toronto Raptors 83-122
Houston Rockets - Sacramento Kings 132-112
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 112-109
Phoenix Suns - Oklahoma City Thunder 100-110

Hornets - 76ers (Bron: YouTube)

Walker schitterde, maar het was niet genoeg (Bron: YouTube)

'Download-only Xbox One op komst'

Volgens een Thurrott-rapport zal Microsoft een schijfloze Xbox One-console in het voorjaar van 2019 of eerder uitbrengen. Tegelijkertijd zal er een 'schijf-naar-digitaal'-programma gestart worden waarmee gebruikers van fysieke schijven hun games naar deelnemende winkels kunnen brengen om in te ruilen voor een digitale download.

Een Xbox One koop je nu voor zo rond de 300 euro, maar er wordt verwacht dat de schijfloze console ongeveer 100 euro goedkoper zal zijn. Thurrott verduidelijkt dat de schijfloze console geen deel zal uitmaken van de eerder bekendgemaakte next-gen 'Scarlett'-familie. De nieuwe consolegeneratie zal een traditionele lokale console en een streamingconsole omvatten. Deze worden in 2020 verwacht. Thurrott zegt dat Microsoft nog steeds probeert te bepalen of Scarlett zal een schijfstation zal hebben.

Naast de schijfloze console zou Microsoft volgens een ander gerucht een gereviseerde Xbox One S versie voorbereiden, die later in 2019 zal verschijnen. Deze console zal nog steeds een schijfstation hebben en wordt uitsluitend gemaakt met het oog op kostenreductie.

Als het gerucht waar zou zijn: zou jij je games gaan digitaliseren?

Xbox One X
Misschien straks zonder gleuf

Duivels dilemma: ingrijpen of slachtoffers riskeren?

Een liquidatie die wordt verijdeld of een helikopterkaping die de politie op het nippertje weet te voorkomen. Ingrijpen nog voordat een ernstig misdrijf gaat plaatsvinden, kan ertoe leiden dat verdachten wegkomen met een relatief lage straf. Het zorgt voor een duivels dilemma: wanneer grijp je in?

Het was een zware week voor politie en justitie. De hoofdverdachten in de zaak rondom de verijdelde helikopterkaping en beoogde gevangenisuitbraak van Benaouf A. werden veroordeeld tot milde straffen. In een andere zaak werd een drietal vrijgesproken dat volgens het OM onderweg was een liquidatie te plegen.

'Te vroeg ingegrepen' 
In de helikopterzaak heeft de rechtbank vastgesteld dat (sommige) verdachten een helikopter wilden kapen en een crimineel uit de gevangenis wilden bevrijden. Maar omdat de politie ingreep vlak voordat de helikopter zou opstijgen, is het hele plan nooit begonnen. En dus blijft het 'slechts' bij voorbereidingshandelingen, die lager worden bestraft dan een poging tot helikopterkaping.

Geen intentiestrafrecht 
Volgens de rechtbank gaat het strafrecht in Nederland uit van een zogenaamd 'daadstrafrecht' en niet van een 'intentiestrafrecht'. 'Dat betekent dat iemand slechts strafbaar is wanneer hij of zij iets doet en niet wanneer iemand iets alleen maar zou willen doen of van plan is', legde de rechter uit bij het voorlezen van de uitspraak in de helikopterzaak.

'Kaping was al begonnen'
De milde straffen zijn tegen het zere been van de opsporingsdiensten. Het OM stelt dat de voorbereidingen al in zo'n vergevorderd stadium waren dat de verdachten wel degelijk waren begonnen met het plan om de helikopter te kapen; er waren wapens, er stonden auto's klaar, er was een voorbereidingsplan en er was contact met de te bevrijden gedetineerde.

Later ingrijpen zou volgens justitie een te groot risico zijn geweest: 'Je kan als politie natuurlijk niet wachten tot die helikopter zich daadwerkelijk in de lucht bevindt en dan pas ingrijpen. Dan kom je in een levensgevaarlijke situatie terecht en die verantwoording kunnen we gewoon echt niet nemen', legt Katelijne den Hartog van het Openbaar Ministerie uit.

'Van de straat'
In de helikopterzaak had justitie tot negen jaar geëist. De rechtbank legde straffen tot 2,5 jaar op. Sommige verdachten werden helemaal vrijgesproken. Tot onvrede van het OM: 'Het punt is dat we te maken hebben met een criminele groepering die 'able and willing' is om hele ernstige misdrijven te plegen: het kapen van een helikopter. En dat zijn mensen die nu ofwel vrijuit gaan of een hele lage straf krijgen. Maar dat zijn wel mensen die in staat zijn om ernstige misdrijven te plegen. En die willen wij het liefst een tijdje van de straat hebben', aldus Den Hartog.

Desiree de Jonge, advocaat van één van de verdachten, vindt het 'jammer' dat het Openbaar Ministerie 'onverkort blijft spreken over een criminele groepering'. 'Het OM had graag hogere straffen gezien, zodat de maatschappij langer beschermd zou zijn tegen een criminele groepering die 'willing and able' is hele ernstige misdrijven te plegen. Dat kan ook, maar dan zou het OM aannemelijk moeten maken dat er sprake is van een criminele organisatie. De verdachten in de helikopterzaak werden daar ook enige tijd van verdacht, maar die vervolging is niet doorgezet', stelt de Jonge.

'Zo werkt opsporing'
'Misschien moet het Openbaar Ministerie gewoon eens beseffen dat opsporing zo werkt: ze zijn ervoor om strafbare feiten te voorkomen en op tijd in te grijpen. Maar dat brengt nu eenmaal ontegenzeggelijk met zich mee dat je verdachten wellicht niet altijd voor de zwaarste vergrijpen kan straffen', reageert advocaat Juriaan de Vries.

Zijn cliënt werd deze week vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie. De man werd vorig jaar al een tijdje gevolgd toen hij op 11 mei 2017 met twee anderen door de politie van de weg werd geplukt. Hij zou op weg zijn geweest naar het beoogde slachtoffer in Oss. Maar de rechtbank kan niet uitsluiten dat het drietal een ander crimineel plan in gedachten had:

'Hoewel één van hen beschikte over een Kalasjnikov met munitie en de verdachten het potentiële slachtoffer enkele dagen volgden met een gps-tracker onder diens auto, kan de rechtbank slechts vaststellen dat zij iets crimineels van plan waren. Wat dit precies was, is niet vast te stellen. Het is niet uit te sluiten dat de verdachten, zoals zij zelf hebben gesteld, 'slechts' van plan waren om bij het slachtoffer in te breken.'

Verschil van inzicht 
'Als iemand in zijn hoofd een zwaar misdrijf bedenkt, is iemand nog niet strafbaar. Maar als iemand een wapen en een telefoon aanschaft en een baken onder een auto plaatst om iemand te volgen zou daar wel sprake van kunnen zijn, omdat iemand dan al een uitvoering geeft in de voorbereiding van zijn plannen', licht persofficier Den Hartog toe.

De Vries is kritisch en stelt dat mensen op deze manier ook onterecht veroordeeld kunnen worden. 'Je moet voorkomen dat je de lat lager legt en daarmee plannen, waarvan je niet zeker weet of ze er zijn en of ze uiteindelijk ook tot uitvoer gaan komen, een verdachte aanrekent. Want wie zegt ons dat als je in een vroeg stadium ingrijpt er niet nog iets van buitenaf was opgetreden op basis waarvan deze persoon zou zeggen: ik doe het toch toch niet', aldus de advocaat.

NASCAR-legende Pearson (83) overleden

NASCAR-legende David Pearson is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het team van Wood Brothers Racing laten weten, het team waar Pearson jarenlang grote successen mee heeft geboekt. Een doodsoorzaak werd niet gegeven.

Pearson debuteerde in 1960 in de Grand National Series, de voorloper van wat nu de Cup Series heet. Een jaar later won hij in Charlotte, zijn eerste van in totaal maar liefst 105 zeges op het hoogste NASCAR-niveau. Slechts één coureur won meer races dan Pearson: de legendarische Richard The King Petty kwam tot 200 overwinningen, Jeff Gordon staat met 93 stuks op de derde plek, voor de 84 van Bobby Allison en Darrell Waltrip en de 83 van Jimmy Johnson en Cale Yarborough.

Pearson werd in 1966, 1968 en 1969 kampioen in de NASCAR en was meerdere malen de coureur met de meeste zeges en het hoogste aantal polepositions in een jaar, voor het laatst in 1976. Zijn laatste overwinning kwam in 1980 op Darlington, zes jaar later reed Pearson op Michigan zijn laatste race.

Pearson werd in 2011 opgenomen in de Hall of Fame (Bron: YouTube)

Djokovic naar 7e ATP Finals-finale na simpele winst op Anderson

Tennisser Novak Djokovic heeft zich voor de zevende keer in zijn carrière geplaatst voor de finale van de ATP Finals, het eindejaarstoernooi bij de mannen. De Serviër won het toernooi in 2008, 2012, 2013, 2014 en 2015, het jaar daarna verloor hij tegen Andy Murray voor het eerst en voorlopig voor het laatst in de eindstrijd.

De als eerste geplaatste Djokovic nam het in de halve eindstrijd in Londen op tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, maar de nummer vier van de plaatsingslijst kon geen vuist maken. De Serviër brak Anderson zowel in de eerste als in de tweede set gelijk in de eerste game al en was in vijf kwartier klaar met de halve finale: 6-2, 6-2.

In de eindstrijd staat Djokovic zondagavond vanaf 19.00 uur - live te zien op FOX Sports - tegenover Alexander Zverev.

Onderzoek naar problemen rond intocht Sinterklaas

De politie heeft zes arrestaties verricht bij wanordelijkheden tijdens een demonstratie rond de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.

Tijdens die demonstratie op het Catharinaplein zocht een flinke groep voetbalhooligans de confrontatie met demonstraten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Al in een vroeg stadium van de demonstratie trad de politie op. De groepen werden uit elkaar gehaald om verdere problemen te voorkomen. In totaal werden zes personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. Zo gooiden mensen met blikjes bier en eieren. Ook werd een agent geschopt. Protestgroep KOZP hield zich aan de vooraf gemaakte afspraken en leden werden voor hun eigen veiligheid tijdelijk ondergebracht bij het politiebureau.

Onderzoek
Inmiddels is onder leiding van het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het onderzoek richt zich op het opsporen van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten tijdens en rond de demonstratie. Naast openlijke geweldpleging gaat het onder meer om het scanderen van discriminerende en racistische leuzen. De recherche betrekt onder meer camerabeelden bij het onderzoek en hoopt op basis daarvan de komende tijd nieuwe aanhoudingen te verrichten. Agenten hebben meerdere keren de wapenstok gebruikt bij confrontaties met de hooligans. Een aantal van hen raakte daarbij waarschijnlijk gewond.

"Grens overschreden"
Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er en grens is overschreden: “In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.”

Rallyrijder Ogier pakt 6e wereldtitel op rij na uitvallen concurrenten

Sebastien Ogier heeft zich voor het zesde jaar op rij laten kronen tot wereldkampioen rallyrijden. De Fransman eindigde met navigator Julien Ingrassia als vijfde in de afsluitende Rally van Australië en dat was wegens het uitvallen van de concurrenten voldoende.

Ogier nam na de voorlaatste rally de leiding in het WK over van de Belg Thierry Neuville, maar de twee stonden wel dicht bij elkaar en ook de Est Ott Tänak had nog kans op de wereldtitel. Tänak ging met navigator Martin Järvejoa aan de leiding na twee dagen, Ogier lag op de zesde plek en Neuville stond met navigator Nicolas Gilsoul op de achtste stek.

Het zag er dus al prima uit voor Ogier, want bij winst van Tänak was een zesde plek ruimschoots voldoende. Zondagochtend was Neuville prima op dreef in zijn Hyundai i20, maar op de eerste proef van de middag reed hij een greppel in en liep hij dusdanig veel schade op dat het klaar was: einde titelkansen voor de Belg.

Latvala stond de leiding met zijn Toyota Yaris ondertussen af aan teamgenoot Jari-Matti Latvala, maar viel in de voorlaatste proef zelf ook uit met een technisch mankement. Ogier had ondertussen gehoord dat Neuville klaar was en reed vrij rustig rond: "Ik heb nog langzamer gereden dan mijn oma!", aldus de Fransman, die zich door het wegvallen van Neuville en Tänak definitief verzekerd zag van zijn zesde, maar zonder meer zwaarst bevochten wereldtitel.

De rally werd uiteindelijk gewonnen door Latvala, voor de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon en de Noor Mads Ostberg.

FOK! Wat een weer: zonnig...

Vandaag is het zonnig. Pas vanaf het einde van de middag trekken er van het noordoosten uit enkele wolkenvelden binnen en in de loop van de avond kan hieruit in het uiterste noorden een beetje motregen vallen. De maximumtemperaturen variëren van 6°C in het noordoosten tot 8°C in het zuidwesten. De oost- tot noordoostenwind is matig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

In de avond en de nacht naar maandag breidt de bewolking zich van het noordoosten uit over het gehele land. Er kan dan lokaal wat lichte (mot)regen vallen. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 4°C in het noorden tot rond het vriespunt in het zuiden. De noordoostelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Maandag overdag is het overwegend bewolkt hoewel op enkele plaatsen af en toe ook de zon te zien is. Verspreid over het land is er een kleine kans op een enkele lichte regenbui. De maximumtemperaturen komen uit op 8°C in het noorden tot 4°C in het zuidoosten. De noordoostelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland

De Rijn, eind juli (Foto: qltel)
De Rijn, eind juli (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.