België geeft groepswinst uit handen tegen ontketende Zwitsers

België heeft zich niet gekwalificeerd voor de finales van de Nations League. In een onderling duel tegen Zwitserland ging het helemaal mis.

De Belgen hadden zelfs aan een kleine nederlaag genoeg gehad, maar de ploeg van Roberto Martinez gaf alles uit handen na een vroege 0-2 voorsprong. Haris Seferovic werd de grote man aan Zwitserse zijde. De spits van Benfica maakte voor rust twee treffers en voltooide zijn hattrick in de slotfase van het tweede bedrijf. Zijn land passeert België in groep twee van divisie A op basis van onderling resultaat dankzij de 5-2 overwinning.

Wie na ruim een kwartier spelen had voorspeld dat Zwitserland zou winnen, werd daar smalend om uitgelachen. De Belgen domineerden op het veld en Thorgan Hazard had na twee minuten spelen zijn eerste treffer al gemaakt. De jongere broer van Eden maakte er na zeventien minuten zelfs 0-2 van en België zat daarmee op rozen om zich te kwalificeren voor het toetje van de Nations League.

Een kwartier later was het thuisland echter volledig terug in de wedstrijd. Eerst mocht Ricardo Rodriguez aanleggen vanaf de stip nadat Nacer Chadli een overtreding begin op Kevin Mbabu en vijf minuten later rondde Seferovic een goede voorzet van Xherdan Shaqiri beheerst af. België oogde aangeslagen en slaagde er net niet in om de gelijke stand mee de rust in te nemen. Een snelle aanval over veel schijven werd kort voor de pauze tot goal gepromoveerd door uitblinker Seferovic.

Na de rust had Zwitserland nog steeds een goal nodig om het onderlinge resultaat gunstig uit te laten vallen en het offensief werd beloond met een bevrijdende vierde treffer. Nico Elvedi kopte na een uur spelen raak en wederom was Shaqiri de aangever. Daarna zakte de ploeg geduldig in en liet het België komen, in afwachting van countermogelijkheden. Die kwamen er ook en vijf minuten voor het einde strooide Seferovic met een rake kopbal nog wat extra zout in de Belgische wonden.