FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 november 2018

Een dode en 200 gewonden bij protesten Frankrijk

Bij demonstraties in Frankrijk zijn 200 mensen gewond geraakt onder wie zes ernstig. Ook viel er een dode. 

De demonstranten protesteerden tegen het economische beleid van president Macron en in het bijzonder de daaruit voortvloeiende hoge brandstofprijzen, die overigens nog altijd fors lager liggen dan die in Nederland. 

De demonstranten waren gekleed in gele vestjes. Ze wierpen overal in het land blokkades op in tunnels, op bruggen en op wegen. Bij een blokkade in Pont-de-Beauvoisin in de Savoie viel er een dode doordat een automobilist in paniek raakte en op het gas trapte. Ook raakten er door het hele land ruim 200 man gewond.

Ook in de steden waren protesten en de sfeer was bij vlagen grimmig. De politie heeft daarom op diverse locaties traangas ingezet.

Curlers komen net tekort voor stunt op EK

Bert! Curling! Het is weer zover, Nederland staat op z'n kop: het Europees kampioenschap curling is begonnen, maar voor de Nederlandse mannen - de vrouwen zijn niet van de partij - begon het wel met een nederlaag.

De ploeg van de ervaren skip Jaap van Dorp, Wouter Goesgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen trok vol vertrouwen naar het Estse Tallinn en nam het zaterdagochtend op tegen het Italië van skip Joël Retornaz. Een lastige wedstrijd, want Retornaz was er in 2006 op de Olympische Spelen in Turijn al bij en zorgde daar voor verrassend goede prestaties, waardoor curling ineens populair werd in Italië.

De eerste drie ends zorgen niet voor veel verschil, maar in het vierde end sloeg Italië toe met vier punten in één keer. Daar kwamen er in het zesde end nog twee bij, maar in het zevende end was er hoop voor Nederland: Van Dorp en co scoorden drie punten en kwamen op 5-8. Italië maakte het vervolgens echter af in de laatste twee ends, waardoor Van Dorp en zijn kompanen met 6-10 verloren.

Om 19.00 uur speelt Nederland de tweede groepswedstrijd, dan met Noorwegen als tegenstander.

Update 23.32 uur
De wedstrijd tegen het Noorwegen van skip Steffen Walstad werd spannend. De Noren waren aanvankelijk een stukje beter en hadden na zes ends een 2-6 voorsprong, maar Nederland kwam in de drie ends daarna langszij: twee punten in het zevende end, één in het achtste en met nog eens twee in het negende end kwam er een 7-6 voorsprong op de borden.

In het laatste end hadden Van Dorp en co het af kunnen maken, maar Oranje verzuimde dat en Noorwegen profiteerde, door met twee stenen te scoren en zo alsnog de 7-8 winst op te eisen.

Portugal pakt punt en gaat naar halve finales Nations League

Portugal heeft zich zaterdagavond geplaatst voor de halve finales van de Nations League. Op bezoek bij Italië pakte het land een punt.

Portugal ging de wedstrijd in met de wetenschap dat men, als er minimaal een punt gepakt zou worden, de winnaar zou worden in groep 3 van divisie A en daarmee door zou stromen naar de halve finales. Italië moest winnen om de hoop op een plek in de halve finales nog in leven te houden.

De eerste kans in de wedstrijd viel te noteren voor de Italianen. Een schot van Lorenzo Insigne werd knap gekeerd door doelman Rui Patrício, waarna Ciro Immobile in de rebound over schoot. De Portugezen, waar Cristiano Ronaldo wederom ontbrak, slaagden er niet in om voor rust gevaarlijk te worden. Italië kreeg via Immobile nog een goede mogelijkheid op de 1-0, maar Patrício voorkwam wederom een treffer.

Na rust bleef Italië lang de controle houden, maar tot uitgespeelde kansen kwam het elftal van bondscoach Roberto Mancini niet. Portugal kwam in de loop van de tweede helft beter in de wedstrijd en kreeg via William Carvalho een goede mogelijkheid, maar Gianluigi Donnarumma tikte zijn schot schitterend uit de benedenhoek. Gescoord werd er in de slotfase niet meer in het San Siro en daardoor plaatste Portugal zich voor de halve finales van de Nations League, waar Italië tweede in de groep werd.

Uitslagen Nations League zaterdag
A3: Italië - Portugal 0-0
B2: Turkije - Zweden 0-1
C1: Albanië - Schotland 0-4
C4: Servië - Montenegro 2-1
C4: Roemenië - Litouwen 3-0
D3: Azerbeidzjan - Faeröereilanden 2-0
D3: Malta - Kosovo 0-5

Rugbyers maken gehakt van Polen

De Nederlandse rugbyers zijn prima begonnen aan de Rugby Europe Trophy, het derde niveau van het Europese internationale rugby. Polen werd met 0-49 verslagen.

In het Poolse Lublin was Nederland goed voor zes tries, die vijf conversies opleverden. Daar kwamen ook nog twee penalties en een drop goal bij, terwijl Polen tot geen enkele score in staat was.

De Polen hadden eerder nog vrij ruim gewonnen van Tsjechië en Litouwen en staan nog altijd aan kop in de zes landen tellende competitie. Nederland speelde zaterdag de eerste wedstrijd en komt een week later thuis in actie tegen Zwitserland.

De winnaar van het toernooi strijdt tegen de nummers laatst van de Rugby Europe Championship om promotie en degradatie naar het hoogste niveau onder de Six Nations.

Anastasia Dobromyslova wint qualifier en keert na negen jaar terug op PDC WK

Anastasia Dobromyslova gaat voor de tweede keer deelnemen aan het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Russin was in het Duitse Dusseldorf de beste op de allereerste qualifier voor dames buiten Groot-Brittannië. Het PDC WK breidt uit van 72 naa 96 darters en heeft twee plaatsen gereserveerd voor vrouwen. 

In 2009 was Dobromyslova al van de partij in Alexandra Palace. Ze wist zich toen te plaatsen als de qualifier uit Rusland, om in de voorronde te verliezen van Remco van Eijden. 

De grote namen in de qualifier sneuvelden stuk voor stuk. Corinne Hammond ging al in de eerste ronde eraf, de Nederlandse favorieten Aileen de Graaf en Sharon Prins waren in ronde drie de klos. Marjolein Noijens wist Hammond te verslaan, maar zij verloor in de kwatfinale van de Portugese Neuza Beatrix da Cunha Araujo. Die ging in de halve finale op haar beurt weer ten onder tegen de Duitse Silvia Dolores Keller, eveneens de bedwinger van Irina Armstrong en Dana Verhaegen (vrouw van Kim Huybrechts). De andere halve finale was het absolute topduel tussen Dobromyslova en de Japanse Mikuru Suzuki. De Russin won met 5-2 en walste vervolgens met liefst 6-0 over Dolores Keller heen. 

De damesqualifier van Groot-Brittannië en Ierland is op 25 november. Het PDC WK begint op donderdag 13 december en de finale is op nieuwjaarsdag. 

Rest of the World Women's Qualifier
Laatste 16
Mikuru Suzuki 4-2 Stefanie Lueck
Sayaka Kameo 4-2 Snezana Veljkovic
Karolina Podgorska 4-3 Vicky Pruim
Anastasia Dobromyslova 4-0 Baerbel Holst
Neuza Beatriz da Cunha Araujo 4-2 Vanessa Zuidema
Marjolein Noijens 4-2 Karina Nagapetynants Kaenzig
Dana Verhaegen 4-1 Jana Bormann
Silvia Dolores Keller 4-3 Irina Armstrong

Kwartfinales
Mikuru Suzuki 4-1 Sayaka Kameo
Anastasia Dobromyslova 4-1 Karolina Podgorska
Neuza Beatriz da Cunha Araujo 4-0 Marjolein Noijens
Silvia Dolores Keller 4-2 Dana Verhaegen

Halve finales
Anastasia Dobromyslova 5-2 Mikuru Suzuki
Silvia Dolores Keller 5-2 Neuza Beatriz da Cunha Araujo

Finale
Anastasia Dobromyslova 6-0 Silvia Dolores Keller

Van Gerwen ten koste van Clayton naar halve finales Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de Grand Slam of Darts. De Brabantse nummer één van de wereld won in de kwartfinales moeizaam met 16-12 van Jonny Clayton.

Twee snelle openingslegs werd gevolgd door twee breaks. Met een 84-finish was het 3-2, waarop Clayton twee 180’ers op rij vuurde. De zevende dart eindigde ver onder de triple, om met een bulls-eye 84-finish wel 3-3 te maken. De Welshman ging brutaal door met een 142-finish voor de nieuwe break en MvG sloeg weer terug met een twaalfdarter via een 124-finish (4-4). Weer volgden twee breaks voor 5-5.

Bij Clayton zakte zijn niveau waardoor Van Gerwen uit kon lopen naar 8-5. Hij herpakte zich optijd en bij Van Gerwen werd het wat slordiger. Het werd daardoor 8-8. Het liep in evenwicht naar 10-10, door de 111-finish van The Ferret. Op 11-11 ging de turbo aan bij de Nederlander en met twee elfdarters werd het 13-11. Van Gerwen brak Clayton voor de vijfde keer in de wedstrijd en liep uit naar 15-11 en kon het zich zelfs veroorloven om liefst acht matchdarts te laten liggen. 

Van Gerwen nam met de zege revanche voor de verrassende nederlaag die hij vorige week zondag in de groepsfase leed tegen Clayton. Hij ging toen ondanks een gemiddelde van 107,92 met 5-4 onderuit. Zondagmiddag wacht in de halve finales Gary Anderson. De andere halve finale gaat tussen Gerwyn Price en Mensur Suljovic. 

Viñales naar poleposition voor afsluitende MotoGP-race 2018

Motorcoureur Maverick Viñales heeft zijn tweede poleposition van het MotoGP-jaar binnen. Op het Circuit Ricardo Tormo nabij Valencia was de Spaanse Yamaha-coureur de snelste tijdens de kwalificatie voor de laatste race van het jaar.

Het was spannend, want het zat uitermate dicht bij elkaar op het Spaanse asfalt. Alex Rins stuurde zijn Suzuki op slechts 0,068 seconden naar een knappe tweede plek, Andrea Dovizioso gaf op zijn Ducati slechts 0,08 seconden toe en completeert de eerste startrij.

Danilo Petrucci (+0,102), Marc Marquez (+0,130) en Pol Espargaro (+0,265) starten vanaf de tweede rij, Andrea Iannone, Aleix Espargaro en Dani Pedrosa vertrekken vanaf rij drie. Johann Zarco was op weg om de snelste tijd ruimschoots te verbeteren, maar de Fransman stuurde zijn Yamaha het grind in.

Voor Pedrosa wordt het een bijzondere race, want de Spanjaard komt zondag voor de allerlaatste keer in zijn indrukwekkende carrière aan de start van een Grand Prix, waardoor we deze special over het leven van Pedrosa online hebben gezet.

Luca Marini was in de kwalificatie in de Moto2 de snelste. De halfbroer van Luca Marini bleek uiteindelijk 0,027 seconden sneller dan de Spanjaard Xavi Vierge, terwijl diens Duitse teamgenoot Marcel Schrötter op 0,168 seconden de eerste startrij completeert. Wereldkampioen Francesco Bagnaia, Lorenzo Baldassarri en Sam Lowes starten vanaf rij twee.

In de Moto3 was de poleposition een prooi voor Tony Arbolino. Op de vochtige, maar opdrogende baan was de Italiaan op slicks de beste, 0,244 seconden voor Nakarin Atiratphuvapat. De Thai reed op regenbanden, terwijl John McPhee met slicks op 0,343 tellen van Arbolino de eerste rij completeerde.

Een speciale vermelding is er zonder twijfel voor Can Öncü: de pas 15-jarige Turk is al geruime tijd een toptalent, net als tweelingbroer Deniz, en debuteert in Valencia in de GP's. De Red Bull-coureur deed dat sterk, want op 0,563 seconden zette hij zijn machine gelijk op de vierde startplek neer.

De Moto3 opent de slotdag van het GP-seizoen om 11.00 uur, met om 12.20 uur de Moto2 en uiteraard om 14.00 uur de MotoGP.

Khedira loopt enkelblessure op tijdens training Juventus

Sami Khedira heeft op de training van Juventus een verstuikte enkel opgelopen. Het is de volgende tegenslag voor de Juventus-middenvelder.

Khedira heeft het grootste deel van het seizoen tot nu toe moeten missen vanwege een dijbeenblessure en speelde sinds halverwege september slechts één Serie A-wedstrijd. Hij begon eerder deze maand in de Champions League tegen Manchester United in de basis en kwam vorig weekend tegen AC Milan als invaller binnen de lijnen.

"Tijdens de training meldde Sami Khedira last te hebben van een verstuikte linkerenkel, waarbij de speler onmiddelijk aan zijn herstel begon en dagelijks zal worden gecontroleerd. De Duitser is nu een groot twijfelgeval voor de wedstrijd tegen SPAL", schrijft Juventus in een verklaring op de officiële clubwebsite . De wedstrijd tegen Valencia op 27 november lijkt ook een twijfelgeval te zijn.

De laatste tegenslag voor de Duitser betekent dat Juventus met blessurecrisis op het middenvelder, waar Emre Can en Miralem Pjanic ook twijfelgevallen zijn voor de volgende competitiewedstrijd van La Veccia Signora. Can ontbrak in de laatste drie competitiewedstrijden vanwege een schildklierprobleem, terwijl Pjanic vrijdag werd vervangen bij Bosnië vanwege een spierblessure. Het zou kunnen betekenen dat Juventus slechts de beschikking heeft over twee fitte centrale middenvelders: Blaise Matuidi en Rodrigo Bentancur.

VS ontkennen overwegen deportatie Gülen

De Verenigde Staten hopen Turkije rustig te houden en geen zware acties te ondernemen tegen Saoedi-Arabië na de mogelijke moord op journalist Jamal Khashoggi in Turkije door een Saoedisch doodseskader. De VS nemen zelfs de deportatie van Turkije's president Recep Erdogan, islamitisch geestelijke Fathullah Gülen, in overweging om Turkije rustig te houden.

Ambtenaren in de VS hebben aan federale juristen gevraagd of er legale manieren zijn om de tegenstander van Erdogan, die door Istanboel verantwoordelijk wordt gehouden van het plegen van een coup in 2016, het land uit te zetten. Gülen heeft een zogenaamde green card en verblijft al sinds 1999 in de Amerikaanse staat Pennsylvanië.

Zowel de advocaat van Gülen als de FBI willen geen commentaar geven op dit nieuws, maar een medewerker van de Turkse regering vindt dat er maar spoken gezien worden. "We zien absoluut geen connectie tussen de twee", aldus de medewerker. "We willen dat de VS meewerken aan de uitlevering van Gülen. Daarnaast gaan wij gewoon verder met ons onderzoek naar de dood van Kashoggi."

Deze geheime poging om één van de grootste redenen voor spanningen tussen Turkije en de VS, het verblijf van Gülen in de VS, op te lossen lijkt een manier van president Donald Trump om twee bondgenoten, Turkije en Saoedi-Arabië, tevreden te houden.

Het suggereert in ieder geval dat het Witte Huis op zoek zou zijn naar manieren om de woede van Erdogan over de moord in te dammen, terwijl Trump's nauwe bondgenoodschap met de steenrijke Saoedi-Arabië's controversiële leider, kroonprins Mohammed bin Salman, behouden blijft.

update 22:38
Inmiddels heeft president Trump de geruchten over een mogelijke deportatie van de invloedrijke geestelijke ontkend. 

Poolse schansspringers openen World Cup-seizoen met winst voor thuispubliek

In het Poolse Wisla is het World Cup-seizoen voor de schansspringers van start gegaan. Dat gebeurde de laatste jaren doorgaans ergens in de Finse sneeuw, maar dit keer was de (nep)sneeuw van Wisla het decor van de seizoensopening. Een goede keuze, want de sfeer is bij de wedstrijden in Polen - zowel in Wisla als in Zakopane - keer op keer fantastisch.

Met die sfeer zat het na de eerste ronde van de landenwedstrijd op zaterdag in elk geval weer goed: Piotr Zyla, Jakub Wolny, Dawid Kubacki en kopman Kamil Stoch hadden de leiding in handen, met alleen het Duitse kwartet van Karl Geiger, Markus Eisenbichler, Stephan Leyhe en Richard Freitag nog als serieuze concurrenten. Noorwegen had daar ook zeker bij moeten horen, maar de besnorde Robert Johansson werd gediskwalificeerd wegens een probleem met zijn pak.

De Noorse kansen waren zo verkeken, Oostenrijk sprong met Michael Hayböck, Clemens Aigner, Daniel Huber en Stefan Kraft een wat eenzame wedstrijd op de derde plek. Strijd met nummer vier Japan, zonder de in matige vorm verkerende legende Noriaki Kasai, was er nauwelijks, zeker nadat Ryoyu Kobayashi was gevallen. De Duitsers probeerden de Poolse ploeg van de winst te houden en met nog één springer te gaan hadden de Duitsers de leiding zelfs in handen, maar Freitag kon het niet afmaken. Zijn sprong was niet geweldig, die van Stoch was dat zeker wel en dus won Polen voor eigen publiek.

Anderson met gemak naar halve finales GSOD na zege op Unterbuchner

Gary Anderson staat in de halve finales op de Grand Slam of Darts. De Schot won in de kwartfinales met grote cijfers van Michael Unterbuchner. De darter van dartbond BDO ging er met 16-6 af. 

Unterbuchner pakte nog wel de eerste leg met een 78-finish en wist Anderson direct te breaken. Via dubbel acht werd het 2-0, waarna Anderson in zijn ritme kwam. De Schot gooide drie legs op rij in vijf beurten uit, om na de eerste onderbreking een dreun uit te delen. Waar Unterbuchner tops voor een 117-finish miste, gooide Anderson 152 uit. De Duitser moest zichtbaar even op adem komen en razendsnel was het 7-2.

Het was 8-2, waarna Unterbuchner mede door een 107-finish een break wegwerkte voor 8-4. Op 12-4 liet de BDO'er nog één keer van zich horen met een 160-finish. De partij was al beslist en met een 100-finish kwam Anderson op matchpoint (15-6). De derde 180’er bracht de Schot alweer lucht in de leg, om het met zijn derde matchdart af te maken.

In de halve finales zondagmiddag wacht een ontmoeting met Michael van Gerwen of Jonny Clayton. Dit duel gaat nu beginnen. 

Jong PSV verslaat leeftijdsgenoten van AZ in Keuken Kampioen Divisie

Jong PSV heeft in eigen huis met 3-1 gewonnen van Jong AZ. De Argentijn Maximiliano Romero scoorde twee keer voor de Eindhovenaren. Almere City verloor bij TOP Oss met 2-0.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie zaterdag
Jong PSV - Jong AZ 3-1
TOP Oss - Almere City FC 2-0
FC Dordrecht - FC Eindhoven 0-3
Helmond Sport - RKC Waalwijk 0-2
SC Cambuur - FC Volendam 1-1

Bart Ramselaar (PSV) (Pro Shots / Peter van Gogh)
Bart Ramselaar (Jong PSV) in duel met Mohamed Taalbouni (Jong AZ) (Pro Shots / Peter van Gogh)

Hamstringblessure Rakitic bevestigd door Barcelona

Barcelona heeft zaterdag bevestigd dat Ivan Rakitic in de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje een hamstringblessure heeft opgelopen.

De middenvelder moest zich donderdagavond na 67 minuten laten vervangen, waar Nikola Vlasic voor hem inviel. Bondscoach Zlatko Dalic kondigde eerder al aan dat hij niet mee zou reizen naar Londen voor de beslissende Nations League-wedstrijd tegen Engeland.

Barcelona heeft niet gemeld hoe lang Rakitic uit de roulatie is, maar media in Spanje schrijven dat dit zo'n twee tot drie weken zou zijn. Hij zou de komende competitiewedstrijd tegen Atlético Madrid op 24 november sowieso al aan zich voorbij hebben moeten laten gaan vanwege een schorsing.

Het meespelen in de Champions League-wedstrijd tegen PSV en de competitiewedstrijd tegen Villarreal lijkt ook uitgesloten te zijn. Op z'n vroegst lijkt Rakitic werd inzetbaar in de return van de Copa del Rey tegen Cultural Leonesa, maar de derby tegen Espanyol op 8 december lijkt eerder haalbaar.

Luiten blijft in middenmoot staan op Tour Championship

Joost Luiten staat ook na de derde dag van het Tour Championship in Dubai op de 32ste plaats. De Rotterdamse golfer ging rond in 70 (-2) slagen en steeg daarmee één plek in het klassement. De Engelsman Danny Willett en de Amerikaan Patrick Reed staan aan de leiding.

Luiten sloeg drie birdies en moest één bogey noteren op zijn scorekaart en bleef daarmee in de middenmoot staat van het Tour Championship in Dubai. Voor het toernooi staat de Nederlander nu op -4. Daarmee heeft hij tien slagen achterstand op de leiders Willett en Reed.

De eindzege in de Europese Tour lijkt te gaan naar de Italiaan Francesco Molinari. Tommy Fleetwood was de belangrijkste concurrent van Molinari, maar de Engelsman kende een matige ronde van 74 slagen.

Molinari en Fleetwood waren in de Ryder Cup nog een succesvol duo. Het Italiaans/Engels duo won alle hun vier partijen in de Ryder Cup en hadden een belangrijk aandeel in de zege van Europa op Amerika.

Einde Wereldruiterspelen, voortaan losse wereldkampioenschappen

De Wereldruiterspelen houden in de huidige vorm op te bestaan. De internationale paardensportfederatie FEI heeft dat vandaag besloten nadat zich nog steeds geen geschikte kandidaat had gemeld om het evenement in 2022 te organiseren.

Elke discipline in de paardensport krijgt nu weer een los wereldkampioenschap. In 1990 werden de Wereldruiterspelen, die om de vier jaar plaatsvonden, voor het eerst georganiseerd in Stockholm. Vier jaar later waren de Wereldruiterspelen in Den Haag, voorlopig de enige keer in Nederland. In september van dit jaar was voorlopig de laatste editie in Tryon in de Verenigde Staten.

Egypte bouwt nieuwe hoofdstad

Na meer dan duizend jaar de hoofdstad van Egypte te zijn geweest, zijn de dagen van Caïro als hoofdstad geteld. Met grote reclameborden probeert de Egyptische regering de hoofdstedelingen te verleiden om te verhuizen naar een nabijgelegen stad in opbouw, die de rol van Caïro zal gaan overnemen.

De stad heeft nog geen naam, maar de nieuwe bewoners wordt al van alles beloofd. In de voor ruim 45 miljard dollar nog te bouwen stad komen de voltallige regering en ministeries te staan. Verder wordt een dertig kilometer lang park aangelegd, een nieuw vliegveld, een opera, een sportcomplex en twintig wolkenkrabbers, waaronder Afrika's grootste met een totale hoogte van 345 meter.

Dit alles is te danken aan één man, president Abdel-Fattah el-Sissi, die als een moderne farao Akhnaton, besloten heeft dat Cairo een puinhoop is en overvol dreigt te geraken waardoor de hoofdstad ongeveer 40 kilometer verder op een kavel van 688 vierkante kilometer, zesmaal zo groot als Parijs, opnieuw mag beginnen.

Alhoewel de belofte is dat een woning in de stad voor elke Egyptenaar bereikbaar zou moeten zijn, lijken de huizenprijzen iets anders te zeggen. Het kleinste appartement met een grootte van honderdtwintig vierkante meter gaat 70.000 dollar kosten, terwijl een gemiddelde, goed betaalde, ambtenaar 4800 dollar per jaar verdient. Critici vermoeden dan ook dat de nieuwe stad voornamelijk voor de rijkere Egyptenaar bedoeld zou zijn.

Wat de volksverhuizing voor het huidige Caïro zal gaan betekenen is nog onbekend, maar dezelfde critici verwachten dat de huidige hoofdstad zal veranderen in een nóg grotere sloppenwijk.


Het nieuwe 'Cairo' (Bron: Youtube)

The little samurai: Pedrosa's afscheid in MotoGP

Na een carrière van maar liefst 18 jaar zien we Dani Pedrosa deze zondag voor het laatst als actief coureur. Op het zinderende circuit van Valencia. De kleine samoerai, zoals Pedrosa wel wordt genoemd vanwege zijn korte statuur, wordt vervangen door Jorge Lorenzo nadat die eerste te horen kreeg dat er voor hem geen plek meer is in het Honda-team. 

Een wereldtitel in de hoogste klasse won hij nooit maar met zijn indrukwekkende staat van dienst wordt hij desalniettemin gezien als een van de grootste en beste racers ter wereld. Voordat we de coureur adiós zwaaien, nemen we nog een laatste kijkje in de loopbaan van deze bijzondere rijder. 

Succesvolle landelijke actie tegen mobiel banditisme

De politie heeft tijdens de landelijke actie ‘TRIVIUM’ tegen mobiel banditisme ofwel rondtrekkende criminelen, tenminste vijftig aanhoudingen verricht. Daarbij zijn onder meer auto-inbrekers maar ook winkeldieven.

Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 november speurden elke dag agenten naar rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als winkeldiefstal, drugshandel, identiteitsfraude en woninginbraken. De Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, de IND maar ook de Duitse politie ondersteunden de actie. Mobiel banditisme is niet alleen een Nederlands probleem.

Internationaal
Op snelwegen, parkeerplaatsen, het onderliggende wegennet, maar ook op het water en in treinen voerde de politie controles uit. Specialisten controleerden onder andere identiteitsbewijzen op hun echtheid en de IND op de verblijfstatus van diverse personen. Bij controles van personen konden de agenten direct via een speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook bij Europol gedaan waar bijvoorbeeld collega's uit Litouwen, Duitsland en Roemenië beschikbaar waren om dieptebevragingen in het buitenland uit te voeren Tijdens de actie werden de systemen honderden keren geraadpleegd. Op donderdag 15 november lag het zwaartepunt van de actie op de Nederlands/Duitse grens van Groningen tot Aken. Onder de naam ‘Korridorfahndung” werd hierbij samengewerkt met de Duitse politie en douane. TRIVIUM sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme om Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes.

Resultaten:

Auto-inbrekers op heterdaad aangehouden
Vrijdagochtend werden in Rotterdam twee 29-jarige mannen uit Litouwen aangehouden die worden verdacht van het op grote schaal plegen van auto-inbraken. In de auto van een van de verdachten trof de politie in een verborgen ruimte inbrekerswerktuigen en een radio-navigatiescherm aan. Al enige maanden vinden door het hele land auto-inbraken plaats. Daarbij hebben de inbrekers het vooral gemunt op BMW’s. Ze gaan daarbij op een bijzonder manier te werk. Om het alarm uit te schakelen, knippen dieven met een ijzerschaar een gat in het dak. Daarna tikken ze een ruitje in om het portier te openen, om tot slot vooral airbags en de radio-navigatieschermen uit de auto te stelen.

Heling van kleding
Drie Roemenen werden aangehouden als verdachten van heling of diefstal van kleding. De auto met de verdachten was al eerder gecontroleerd en toen hadden de collega’s het vermoeden dat deze mannen zich bezig hielden met een strooptocht door Nederland. Het kenteken van de auto werd in de systeem van de Automatic NumberPlate Recognition (ANPR) gezet. Tijdens de actie werd de auto door de ANPR gesignaleerd en daarop gecontroleerd. Toen werd het vermoeden van de eerste controle bevestigd. In de auto werden meerdere tassen met kleding aangetroffen. De mannen zijn aangehouden en in hun verblijfplaats, een recreatiepark in Noord-Holland, zijn bij een doorzoeking nog vier zakken vol met kleding en schoenen aangetroffen die vermoedelijk van diefstal afkomstig is. De recherche doet verder onderzoek naar deze zaak.

Witwassen
Bij de gezamenlijke controle bij de grensovergang van Nederland en Duitsland aan de A12 werden drie Roemeense mannen aangehouden. Deze mannen hadden elk € 1.500 euro in bankbiljetten bij zich. De in het voertuig aanwezige koffer(s) werden met behulp van de mobiele scan van de douane gecontroleerd. Een van de koffers bleek een dubbele bodem te hebben, waarin nog € 25.000,- werd aangetroffen. Verder werd in het voertuig nog een GPS-tracker, een weegschaal om drugs te wegen en een geprepareerde tas aangetroffen. De personen zijn ingesloten, het geld in beslag genomen en er wordt een onderzoek ingesteld.

Gestolen auto en vuurwapen
Tijdens een controle gaf de ANPR aan dat er een gestolen voertuig passeerde. Met meerdere politieauto’s is de betreffende wagen tot stoppen gedwongen. De verdachte werd aangehouden en in de auto werd een geladen vuurwapen met patronen aangetroffen die eerder bij een diefstal in Zwitserland zijn weggenomen.

Gesignaleerden
Op de A12 werd ook een 27 jarige Poolse man aangehouden. Deze man stond gesignaleerd en moest nog 1200 dagen gevangenisstraf uitzitten. Even verderop bij de grensovergang Babberich werd een 35-jarige vrouw aangehouden die nog 28 dagen hechtenis tegoed had. Tijdens de actie is ook voor zeker dertigduizend euro aan openstaande boetes geïnd en zijn personen aangehouden omdat ze nog DNA-materiaal dienden af te staan.

Bijzonder
De Duitse collega’s hielden in de buurt van Aachen een man uit Bosnië aan die een verborgen ruimte in zijn auto bijna 43 kilo amfetamine vervoerde. De man kwam uit Nederland.

Inbeslaggenomen voorwerpen:
2 keer pepperspray, een vlindermes; verschillende ploertendoders; twee gestolen Duitse kentekenplaten;

Inbeslaggenomen verdovende middelen:
155 gram marihuana; 11 gram hasj; 58 gram cocaïne; 43 kilogram amfetamine; 12 joints; 80 hennepkoppen; 20 gram paddo’s.

Overige
tijdens de actie zijn verder tientallen bekeuringen uitgedeeld voor bijvoorbeeld het rijden zonder rijbewijs en rijden onder invloed van alcohol of een andere stof.

Spectaculair debuut Holzken bij nieuwe werkgever One FC

Met een verwoestende upper-cut sloeg kickbokser Nieky Holzken uit Helmond, tijdens zijn debuut in Jakarta voor vechtsportorganisatie One FC, tegenstander Cosmo Alexandre zwaar knock-out.

Holzken wist de sterke Alexandre in de tweede ronde goed te raken met een rechtse directe waardoor Alexandre ineen kromp van pijn. In de daaropvolgende upper-cut leek alle frustratie, die Holzken in zijn periode bij kickboksorganisatie Glory had opgebouwd, te worden losgelaten.

Alexandre is net als Holzken geen kleintje in de wereld van de vechtsport en heeft sinds zijn profdebuut in 2004 al 88 profpartijen uitgevochten en slechts achttien daarvan verloren. Beiden vochten in 2010 al eens tegen elkaar in Amsterdam en ook toen won Holzken, echter na jurybesluit.

Een veelbelovend begin van de sterk gemotiveerde Holzken voor zijn nieuwe werkgever in ieder geval.

Volledige uitslage en daarna nog een aantal hoogtepunten:

Zebaztian Kadestam verslaat Tyler McGuire via KO (ronde 5, MMA)
Nieky Holzken verslaat Cosmo Alexandre via KO (ronde 2, kickboksen)
Priscilla Hertati Lumban Gaol verslaat Angelie Sabanal na jurybesluit (MMA)
Hayato Suzuki verslaat Pongsiri Mitsatit na opgave (rear-naked choke, ronde 1, MMA)
Lerdsila Phuket Top Team verslaat Sok Thy na jurybesluit (Muay Thai)
Anthony Engelen verslaat Jimmy Yabo na opgave (rear-naked choke, ronde 1, MMA)
Elipitua Siregar verslaat Muhammad Imran (rear-naked choke, ronde 2, MMA)
Egi Rozten verslaat Eddey Kalai via KO (ronde 1, MMA)

Dae Hwan Kim verslaat Zhao Zhi Kang na jurybesluit (MMA)
Tatsumitsu Wada verslaat Eugene Toquero na opgave (rear-naked choke, ronde 1, MMA)
Adrian Mattheis verslaat Aziz Calim na opgave (guillotine choke, ronde 2, MMA)
Brown Pinas verslaat Yohann Fairtex Drai via KO (spinning back elbow, ronde 2, Muay Thai)
Bruno Pucci verslaat Xie Chao na opgave (guillotine choke, ronde 1, MMA)
Dwi Ani Retno Wulan verslaat Putri Padmi na jurybesluit (MMA) 

Boksster Betrian naar derde ronde WK boksen

Jemyma Betrian staat in de derde ronde van het wereldkampioenschap boksen voor vrouwen. De 27-jarige Nederlandse was in de tweede ronde van de klasse tot 57 kilogram te sterk voor Ashleyann Lozada Motta. Ze won met 5-0 van de nummer vijftien van de wereld uit Puerto Rico.

De oud-kickbokser, geboren op Curaçao, had donderdag in de eerste ronde in New Delhi al gewonnen van Bolortuul Tumurkhuyag. Toen won ze met 4-1 van haar tegenstandster uit Mongolië.

In de derde ronde staat Betrian in de ring tegenover Tianna Guy uit Trinidad en Tobago. Guy won haar partij met 5-0 van Aeji Im.

Maandag komt ook de andere Nederlandse in actie op het WK boksen. Nouchka Fontijn, is als eerste geplaatst in haar klasse tot 75 kilogram. De winnaar van olympisch zilver had in de eerste een bye.

De tweede ronde partij van Betrian tegen Lozada Motta, de partij begint op 1:49:48. (Bron:YouTube)

Zverev klopt Federer in twee sets en is finalist bij ATP Finals

Alexander Zverev heeft zich als eerste geplaatst voor de ATP Finals in Londen. De 21-jarige Duitser won in twee sets van de 37-jarige Roger Federer: 7-5, 7-6 (5).

In de eerste set leek het op een tiebreak uit te draaien. Zowel Zverev als Federer kwamen niet in de problemen op eigen service. Bij een 6-5 stand in het voordeel van Zverev werd de Zwitser op op love gebroken door de Duitser en ging de eerste set naar Zverev.

In de tweede set had Federer, zesvoudig winnaar van het eindejaarstoernooi van de ATP, snel een break voorsprong te pakken. Lang hield hij de break voorsprong niet vast. Daarna kwamen de beide tennissers niet meer in de problemen op eigen service, waardoor ditmaal wel de tiebreak de beslissing moest brengen.

In de tiebreak was nog een opvallend moment. Zverev stopte halverwege het punt nadat een ballenjongen een bal uit zijn handen liet vallen. Het punt werd overgespeeld en vervolgens gewonnen door een ace van Zverev. Niet veel later plaatste de Duitse nummer vijf van de wereld de enige minibreak van de tiebreak na een simpele fout van Federer. Zverev maakte het op het eerste wedstrijd punt af.

Na afloop kreeg Zverev nog een fluitconcert van het publiek. De zichtbare aangeslagen Duitser maakte zijn excuses voor het stoppen van de rally in de tiebreak, waarna hij toch nog een applaus kreeg van het publiek in Londen.

Zverev neemt het zondag in de finale op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen de in Novak Djokovic en de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.

CIA: 'Saoedische kroonprins gaf opdracht op moord journalist'

Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zijn naar The Washington Post gegaan met mogelijk het minst schokkende en verrassende nieuws ooit: volgens de CIA zou de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman toch wél achter de moord op journalist Jamal Khashoggi zitten.

Khashoggi werd anderhalve maand geleden vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Het verhaal van de Saoedi's ging van 'niet waar' naar 'oeps, foutje' naar 'een team van vijftien man was met hem aan het praten, wat op een handgemeen uitliep, waarna Khashoggi kwam te overlijden en zijn lichaam in stukken werd gezaagd'. 

Kortom, het verhaal veranderde bij elk nieuwsbericht weer, maar één ding bleef hetzelfde: de autoriteiten van Saoedi-Arabië konden keer op keer niet duidelijk genoeg zeggen dat kroonprins Bin Salman er toch écht niks, maar dan ook he-le-maal niks vanaf wist. MBS, de man die vrijwel alles dirigeert wat in Saoedi-Arabië wel of niet mag gebeuren, was volkomen onschuldig en wist van niks.

Daar is de CIA het nu toch niet echt mee eens. Een belangrijk aanknopingspunt zou een telefoongesprek zijn tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, broer van de kroonprins en Saoedisch ambassadeur in de VS. Hij zou gebeld hebben met Khashoggi om hem te vertellen dat hij bij het Saoedische consulaat in Turkije documenten op moest halen, waarmee hij dan zou kunnen trouwen met zijn (Turkse) vriendin.

Volgens de CIA vertelde ambassadeur Bin Salman er duidelijk bij dat het volkomen veilig was voor de journalist, die in de VS woonachtig was en regelmatig behoorlijk fel van leer trok tegen de Saoedische autoriteiten. Volgens de Amerikaanse krant zou de ambassadeur het telefoontje gepleegd hebben in opdracht van zijn broer, de almachtige kroonprins dus.

Niet geheel verrassend wordt een en ander weer ontkend, voorlopig dan. "Ik heb Khashoggi nooit telefonisch gesproken en heb hem zeker niet aangeraden naar Turkije te gaan", aldus Khalid bin Salman op Twitter. De macht van MBS is overigens ook een goede reden voor de CIA om aan te nemen dat hij wél van de moord wist: "Het is onmogelijk dat dit gebeurde zonder dat hij minstens op de hoogte was", aldus een bron.

Het officiële verhaal is inmiddels dat Khashoggi op het consulaat is vermoord door een speciaal naar Istanboel afgereisd team. Dat team, met onder meer experts op gebieden als forensisch onderzoek en anatomie, zou als opdracht slechts gehad hebben om Khashoggi ervan te overtuigen terug te keren naar Saoedi-Arabië en zeker niet om hem te vermoorden. Kroonprins Mohammed bin Salman wist overigens van niks.

Wereldbekerzege voor Van der Poel in Tsjechië

Mathieu van der Poel heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Tsjechische Tabor gewonnen. In de strijd voor de tweede plaats moest Lars van der Haar in de slotronde zijn meerdere erkennen in de Belg Michael Vanthourenhout.

Al vroeg in de wedstrijd reed Van der Poel weg bij zijn mede koplopers. Na een half uur wedstrijd had hij een halve minuut voorsprong op Vanthourenhout en Van der Haar. In de slotfase liet de Nederlander het tempo wat zakken zodat het tweetal dichterbij kon komen maar de overwinning kwam nooit in gevaar. De Belg Wout van Aert had in Tabor een offday en werd slechts zevende.

Voor Van der Poel is dit de tweede overwinning in de wereldbeker dit seizoen. De regerend Europees kampioen liet de twee openingswedstrijden in Amerika aan zich voorbij gaan en won de derde wedstrijd in het Zwitserse Bern.

Uitslag
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Michael Vanthourenhout (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Toon Aerts (BEL)
5. Quinten Hermans (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Wout van Aert (BEL)
8. Joris Nieuwenhuis (NED)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Daan Soete (BEL)

Belgische vrouw klaagt na horrorvakantie in shithole Egypte

Het Belgische stel Anja Degraeuwe (48) en haar man Luc Vermachelen (58) zijn €15.000 lichter na een enigszins teleurstellende vakantie in islamitisch paradijs Egypte. Op de allereerste dag kreeg Anja voedselvergiftiging, waardoor ze stevig aan de schijterij raakte. Het hotel waar het stel verbleef raadde een privékliniek aan, waar Anja vervolgens drie weken werd gegijzeld.

"Ik kreeg hartproblemen en er volgde een reanimatie. Ze hebben er mijn leven gered, maar we werden onheus behandeld. Een infuus kennen ze er niet, dus mijn lichaam werd overal onzorgvuldig doorprikt met naalden. Op de medicatie kreeg ik allergische reacties", aldus Anja. De aldaar aanwezige verpleegsters lagen de hele dag dubbel van het lachen. "Ik hoorde de verpleegsters lachen met ‘the shitting lady from Belgium’. Ze wisten niets beters dan mij een middel toe te dienen waardoor ik niet meer naar het toilet kon gaan. Pas gisteren zijn mijn darmen voor het eerst ontlast bij een operatie. De inhoud was intussen zo'n 4 kilogram. Ik heb een enorme lijdensweg doorstaan", vertelt Anja verder.

Na drie weken mocht het stel eindelijk in overleg met de verzekeraar en de kliniek terug naar België, maar niet nadat Anja eerst verplicht selfies had gemaakt met het ziekenhuispersoneel. Op het vliegveld bleek vervolgens dat hun visa door de ongeplande ziekenhuisopname waren verlopen. De verzekeraar had weliswaar hun visa intussen verlengd, maar de integere heren van de luchthaven deden alsof ze dat niet konden achterhalen, en eisten steekpenningen ter hoogte van een luttele €15.000. "We hebben politie, douane en stewards moeten omkopen. En dat twee keer, want vervolgens bleek dat de tickets enkel op de naam van mijn man stonden. Een nachtmerrie", zegt Anja nog. Het stel besloot uiteindelijk te betalen, en kon zo uiteindelijk huiswaarts keren.

Skiester Shiffrin zet dominantie op slalom voort en wint rendier

Alpineskiester Mikaela Shiffrin is verder gegaan met waar ze gebleven was in de World Cup: het winnen van slaloms. In het Finse Levi won de Amerikaanse zaterdag de eerste van het nieuwe seizoen.

Shiffrin stond na de eerste run al bovenaan, maar vooral olympisch kampioene Frida Hansdotter uit Zweden bleef prima in de buurt (+0,14 seconden). In de tweede run maakte met name Bernadette Schild indruk: de Oostenrijkse rukte van de twaalfde plek op naar voren en haalde de ene na de andere concurrente in.

De opmars van Schild eindigde uiteindelijk knap op het podium, want ze werd derde, 0,02 seconden voor Hansdotter. De tweede plek was voor Petra Vlhova uit Slowakije, die 0,58 seconden toe moest geven op de ongenaakbare Shiffrin. De Amerikaanse heeft inmiddels al bijna vier jaar lang geen enkel slalompodium gemist in de World Cup, op twee wedstrijden waarin ze de finish niet haalde na. Adriana Jelinkova haalde namens Nederland de finish van de eerste run niet.

Overigens heeft Shiffrin bij de poolcirkel de in Levi gebruikelijke prijs gewonnen: een rendier, net als in 2013 en 2016. Shiffrin, die ook bezoek kreeg van de Kerstman, noemde haar eerste rendieren Rudolph en Sven, de nieuwste heet Mister Gru, vernoemd naar Felonious Gru uit Despicable Me. Dat we het even weten.

Brand wint wereldbekerwedstrijd in Tabor

Lucinda Brand heeft de wereldbekerwedstrijd veldrijden in Tabor gewonnen. Voor de renster van Team Sunweb is dit haar eerste zege in de wereldbeker.

De 29-jarige Brand was in Tsjechië uiteindelijk het sterkste van een kopgroep met onder andere Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Sanne Cant en Maria Alice Arzuffi. Marianne Vos stond niet aan de start.

Uitslag
1. Lucinda Brand (NED)
2. Annemarie Worst (NED)
3. Alice Maria Arzuffi (ITA)
4. Ellen Van Loy (BEL)
5. Denise Betsema (NED)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
8. Aida Nuno Palacio (SPA)
9. Pavla Havlikova (CZE)
10 Katerina Nash (CZE)

Vernay wint eerste race van WTCR in Macau

Audi-coureur Jean-Karl Vernay heeft zaterdag de eerste race van de FIA World Touring Car Cup gewonnen. De Fransman nam op het stratencircuit van Macau in de derde ronde de leiding en stond die positie niet meer af. Tom Coronel profiteerde van pech bij anderen en eindigde als dertiende.

De Brit Rob Huff had tijdens de kwalificatie op vrijdag de snelste tijd neergezet. Ondanks een goede start werd de Volkswagen-coureur op het lange rechte stuk voorbij gereden door Yvan Muller in zijn Hyundai en Vernay.

2018 FIA WTCR Macau - crash Bennani / Vervisch
2018 FIA WTCR Macau - crash Bennani / Vervisch (Foto FIA WTCR)

Het ruim zes kilometer lange stratencircuit in de voormalige Portugese kolonie is berucht vanwege de smalle breedte en haakse bochten. Het duurde dan ook niet lang voor het mis ging. Mehdi Bennani en Frédéric Vervisch kwamen met elkaar in aanraking en de doorgang werd geblokkeerd met als gevolg een safety car.

In de derde ronde volgde de herstart. Dankzij een slipstream nam Vernay de leiding over van Muller. In de bochtige delen van het circuit waren Muller en Huff duidelijk sneller en moest Vernay verdedigen.

2018 FIA WTCR Macau - podium race 1
2018 FIA WTCR Macau - podium race 1 (Foto FIA WTCR)

Halverwege de race raakte Gordon Shedden de vangrail en kwam dwars op het circuit te staan. De race werd tijdelijk gestopt. Na de herstart opnieuw hetzelfde beeld, leider Vernay met zijn aerodynamische Audi erg snel op het rechte stuk en zijn twee achtervolgers beter in de bochtige delen. In de laatste vier ronden kwam de positie van de Fransman niet echt meer in gevaar. Zijn landgenoot Muller werd tweede en Huff derde.

De leider in het kampioenschap Gabriele Tarquini moest starten vanaf de zevende plaats maar wist op te klimmen naar plaats vier. In het algemene klassement heeft de Italiaan nu 33 punten voorsprong op Muller. In totaal zijn er nog 55 punten te verdelen in race 2 en 3 op zondag.

2018 FIA WTCR Macau - Tom Coronel (Bron: Youtube)

FOK! op London Comic Con

Volgende week is er weer Comic Con in Nederland; in de Utrechtse Jaarbeurs wordt het tijdens de Winter Edition (die gek genoeg in de herfst plaatsvindt) van Dutch Comic Con weer feest voor liefhebbers van films, comics, series, games en cosplay.

Vorige maand was er echter weer MCM Comic Con in het Londense congrescentrum ExCel. Dat vindt ook tweemaal per jaar plaats en dat al sinds vorig decennium. FOK! nam even een kijkje bij de buren; is er echt zoveel meer te beleven?

Hockeysters komen met schrik vrij tegen Japan op Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag in de eerste poulewedstrijd van de Champions Trophy met 3-1 gewonnen van Japan, de nummer veertien van de wereld. Oranje oogde nerveus, legde geen goede wedstrijd op de mat en kwam bovendien op achterstand.

Nederland - Japan (3-1)
35' 0-1 (sc) Shihori Oikawa
44' 1-1 Marijn Veen
56' 2-1 Maria Verschoor
59' 3-1 Marijn Veen
Debutant Marijn Veen maakte in de 43ste minuut de gelijkmaker (1-1) en pas vijf minuten voor tijd tikte Maria Verschoor de bevrijdende 2-1 binnen. In de 58ste minuut tilde Veen de eindstand naar 3-1, haar tweede goal in haar eerste interland. In de 35ste minuut had Shihori Oikawa, speelster van Oranje-Rood, Japan uit een strafcorner op voorsprong gebracht. Een uitgebreid verslag is hier te lezen.

Australië - Argentinië (2-1)
13' 1-0 Ambrosia Malone
15' 2-0 Ambrosia Malone
33' 2-1 Maria Jose Granatto
Australië stond al binnen een kwartier met 2-0 voor en won uiteindelijk met 2-1 in de herhaling van de kwartfinale van het WK in Londen. Toen won Australië na shoot-outs.

Groot-Brittannië - China (2-2)
7' 0-1 (sc) Xu Wenyu
15' 1-1 Hannah Martin
21' 1-2 Peng Yang
23' 2-2 Lily Owsley
Tot twee keer toe kwam China op voorsprong tegen Groot-Brittannië. De Britten vochten zich twee keer terug, maar kwamen niet verder dan een gelijkspel. Daarmee is de eerste verrassende uitslag van de Champions Trophy meteen feit.

De dag van de intocht: een terugblik op een onrustige intocht

Vandaag is de dag waar vele kinderen al wekenlang naar uitkijken. Sinterklaas komt aan in ons kikkerlandje. Sinds enkele jaren gaat de intocht gepaard met demonstraties voor en tegen Zwarte Piet. In dit artikel zullen we u gedurende de dag op de hoogte houden over alles rondom de intocht van Sinterklaas. 

De dag begon vanochtend met de mededeling dat de demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet niet zullen afreizen naar Den Helder. Volgens hen kan de veiligheid niet gewaarborgd worden aangezien boze burgers hebben opgeroepen tot het opwerpen van blokkades. 

In meerdere steden, waaronder Eindhoven en Zwolle, hebben voetbalhooligans opgeroepen om KOZP met geweld het demonstreren onmogelijk te maken. Echter volgens GeenStijl zal de grootste groep KOZP-sympathisanten afreizen naar Weesp.

Update 14:05 uur:
Op diverse locaties in het land lijkt de situatie enigszins gekalmeerd. De intochten zijn bepaald niet vlekkeloos verlopen. In diverse plaatsen was de sfeer grimmig. Met name in Rotterdam is de situatie behoorlijk uit de hand gelopen. KOZP hield zich daar niet aan de voorwaarden, dat zette kwaad bloed bij pro-piet demonstranten. Daarop onstonden rellen waarbij diverse mensen gewond zijn geraakt en de politie een aantal aanhoudingen heeft verricht. 

In Eindhoven is de demonstratie van KOZP beëindigd door de politie die de anti-pieters in veiligheid heeft gebracht op het politiebureau. Dit omdat geweld dreigde. Daarmee kwam ook daar een einde aan een grimmige sfeer. 

Op diverse plaatsen in het land hebben zich kleine incidenten voor gedaan, maar daar bij zijn geen arrestaties verricht of gewonden gevallen.

We maken daarmee ook een eind aan de verslaggeving via dit artikel. Mocht er later nog nieuws zijn volgt dat via onze reguliere berichtgeving. Bedankt voor het volgen!

Update 13:45 uur:
De situatie in Eindhoven lijkt te kalmeren, KOZP is inmiddels vertrokken. 

Update 13:42 uur:
Op diverse plaatsen in het land begint de sfeer nu echt grimmig te worden. Nadat er eerder al gedoe was in Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden begint het nu ook in Groningen.

Update 13:40 uur:
In Eindhoven gaat het mis: PSV-Hooligans willen KOZP verdrijven, daarop komt de politie in actie.

Update 13:35 uur:
In Leeuwarden heeft de politie hun wapenstok moeten trekken dat er een handgemeen ontstond tussen KOZP en voetbalhooligans. In Amstelveen is inmiddels een drumband gearriveerd om KOZP te overstemmen.

Update 13:30 uur:
In Rotterdam zou de leider van de KOZP demonstratie zijn opgepakt door de politie. De demonstranten aldaar overleggen nu over hoe het verder moet.

Update 13:25 uur:
In Eindhoven blijft een fysieke confrontatie uit. Maar de sfeer is verre van gezellig.

Update 13:15 uur:
Ook in Rotterdam is de sfeer grimmig te noemen.

Update 13:15 uur:
In Eindhoven is de sfeer aan het omslaan, waar er eerst nog sprake was van gezang wordt er nu gegooid met eieren.

Update 13:10 uur:
In Weesp, waar KOZP antifa-liederen zingt, wordt het zicht op KOZP geblokkeerd door de politie.

Update 13:05 uur:
In Hoorn heeft de ME een aantal pro-piet demonstranten ingesloten en een zijstraat in gedreven. 

Update 12:55 uur:
In Rotterdam weigert KOZP ook om aanwijzingen van de politie en de burgemeester op te volgen.

Update 12:35 uur:
In Leeuwarden staat de KOZP-demonstratie inmiddels wél in hun vak. De burgemeester heeft hen te verstaan gegeven dat ze anders konden vertrekken.

Update 12:35 uur:
In Eindhoven staat inmiddels een groep Hooligans sinterklaasliedjes te zingen tegenover de anti-piet demonstratie.

Update 12:30 uur:
Ook in Eindhoven en Zaandam begint het wat onvriendelijker te worden.

Update 12:25 uur:
In Den Haag vloog eerder vandaag een reclamevliegtuigje over bij de lokale intocht. Op de sleep stond de tekst "Zwarte Piet is racisme #kozp"

Update 12:15 uur:
In Rotterdam lijkt de sfeer wat grimmig te worden. 

Update 12:10 uur:
In Rotterdam kan het anti-piet kamp het niet laten de kinderen lastig te vallen met een spandoek.

Update 12:08 uur:
De enige succesvolle KOZP demonstratie lijkt momenteel plaats te vinden in Amstelveen.

Update 12:05 uur:
In en rondom Rotterdam is het protesteren ook begonnen. In Dordrecht is het heel druk. 

In Rotterdam zelf is een spandoek opgehangen.

Update 11:57 uur:
De KOZP-demonstranten mogen weer verder rijden van de politie. Hun bestemming is onduidelijk.

Update 11:52 uur:
Bij Den Dolder is de bus van KOZP met bestemming Den Helder wederom staande gehouden door de Politie. De reden is vooralsnog onduidelijk. De demonstranten lijken te willen uitwijken naar Amstelveen.

Update 11:50 uur:
In Zaanstad, bij de landelijke intocht staat inmiddels een groepje van ongeveer 30 man te demonstreren tegen Zwarte Piet.

Update 11:35 uur:
In Leeuwarden zijn de KOZP-demonstranten inmiddels gearriveerd. Volgens geruchten zijn hooligans van voetbalclub Cambuur onderweg om de demonstratie te verhinderen.

Update 11:30 uur:
De situatie rondom Den Helder is nog altijd onduidelijk. De gemeente meldt dat de demonstratie door mag gaan. Maar vooralsnog is de opkomst niet groot.

Update 11:25 uur:
In Leeuwarden zijn de daar aanwezige KOZP-demonstranten het niet eens met de locatie van hun vak.

Update 11:20 uur:
Ondanks dat KOZP niet naar de landelijke intocht in Zaanstad komt zijn ook daar anti-piet demonstranten gesignaleerd.

Update 11:10 uur:
De polite vertrouwt het kennelijk niet rondom Den Helder. Er is extreem veel politie op de been in de stad en op de toegangswegen.

Update 11:05 uur:
In Amstelveen gaat de demonstratie van KOZP vooralsnog wel door. 

Update 10:50 uur:
Ondanks dat KOZP had gemeld niet af te reizen naar Den Helder zijn ze kennelijk toch vertrokken. De Volkskrant meldt namelijk zojuist dat een bus vol KOZP-demonstraten met bestemming Den Helder van de weg is gehaald in verband met zorgen over de veiligheid. 

Update 10:35 uur:
In Weesp worden diverse maatregelen getroffen. Zo heeft de gemeente diverse demonstratievakken ingericht en zijn er betonblokken geplaatst. Vanuit de pro-piet hoek wordt inmiddels ook opgeroepen om massaal naar Weesp te komen. 

Volgend een user in de reacties onder dit bericht heeft KOZP inmiddels ook hun demonstratie in Apeldoorn afgelast.

Dit bericht wordt gedurende de dag aangevuld.

Intocht van Sinterklaas (MarkDB [Public domain], from Wikimedia Commons)
Intocht van Sinterklaas 2005 (MarkDB [Public domain], from Wikimedia Commons)

Livestream van de intocht:


Vermiste onderzeeër na een jaar gevonden

De Argentijnse marine heeft de ARA San Juan gevonden. De onderzeeër verdween vorig jaar toen het met 44 man aan boord op weg was naar de marinebasis in Mar del Plata. Donderdag was het een jaar geleden dat de duikboot verdween.

Kort voor de verdwijning kreeg men van de kapitein de melding dat er via een ventilatiepijp water naar binnen was gekomen, waarna er kortsluiting ontstond in een van de accu's. De kapitein liet weten dat het probleem beheersbaar was, maar een paar uur later volgde een explosie op de plek waar de San Juan de laatste meldingen vandaan had gestuurd. Sindsdien werd niks meer van de bemanning vernomen.

Een grootschalige zoekactie werd opgezet, met 28 schepen, 9 vliegtuigen en duizenden mensen, maar na twee weken werd de hoop opgegeven om de bemanning nog levend terug te vinden. De marine is wel blijven zoeken en met een op afstand bestuurbare mini-duikboot heeft men het wrak op 800 meter diepte, in de buurt van schiereiland Valdes, gevonden.

Broer en zus Schouten schaatsen naar World Cup-podium

Op dag twee van de World Cup schaatsen in het Japanse Obihiro heeft Nederland er twee medailles bij mogen schrijven op de massastart. De Friese Irene Schouten en haar broer Simon pakten allebei een tweede plek.

Melissa Wijfje deed uitstekend werk voor Schouten, die daardoor in de slotfase de sprint aan kon gaan. Olympisch kampioene Nana Takagi vloog er, gedragen door het thuispubliek, op het laatste rechte stuk voorbij, maar Schouten eindigde voor wereldkampioene Kim Bo-reum uit Zuid-Korea wel als tweede.

Bij de mannen was het Chris Huizinga die het voorbereidende werk aan Nederlandse zijde deed. Simon Schouten kon zo in de laatste bocht handig binnendoor knallen en leek de winst te pakken, maar de Italiaan Andrea Giovannini knalde er in de laatste meters nog voorbij. Um Cheon-ho uit Zuid-Korea pakte de derde plek.

Irene Schouten werd in 2015 al wereldkampioene en heeft ook in de World Cups de nodige prijzen gewonnen, voor haar broer was het na de winst in Minsk vorig seizoen zijn tweede podiumplek.

Vrouw (46) om het leven gekomen bij auto-ongeluk

Bij een ongeluk op de A59 bij Rosmalen is zaterdagochtend een 46-jarige vrouw uit Oss om het leven gekomen. Ze zat in de auto met vier familieleden uit Oss, toen het voertuig rond 04:00 uur door nog onbekende oorzaak van de weg raakte.

De auto kwam uiteindelijk in een greppel tot stilstand. De vrouw overleefde het ongeluk niet. Ze overleed te plekke aan haar verwondingen. Haar 49-jarige man, twee zoons van 23 en 21 en schoonmoeder van 74 raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De oudste zoon is de bestuurder geweest van de auto. Hij had niet gedronken. Verkeersspecialisten onderzoeken de precieze toedracht van het ongeluk. De weg was daarvoor enkele uren afgesloten.

Yuskov en Kulizhnikov schaatsen naar winst in World Cup

Op dag twee van de World Cup schaatsen in het Japanse Obihiro heeft Denis Yuskov de 1500 meter voor de veertiende keer in zijn carrière gewonnen. De Russische specialist klopte een hele vloot aan Nederlanders.

Yuskov snelde in de laatste rit, waarin hij tegen Thomas Krol reed, naar een toptijd van 1:44,55 minuten. Dat was een kwart van een seconde sneller dan Kjeld Nuis, die 1:44,82 had laten noteren. Patrick Roest, de man van het seizoen tot nu toe, was met 1:45,12 goed voor een prima derde plek, voor de 1:45,36 en vierde plek van Krol.

Douwe de Vries kwam er met zijn 1:47,52 niet aan te pas: de veteraan werd veertiende. Ook Sven Kramer viel weer bepaald niet mee: met een matige tijd van 1:48,11 minuten werd hij vierde in de B-groep, ver achter de Japanse winnaar Masaya Yamada, die met 1:45,67 het baanrecord in handen had, tot de A-groep het ijs op kwam.

De volledige uitslag is hier te vinden.

500 meter
Na een lastig olympisch seizoen begon Pavel Kulizhnikov de nieuwe jaargang weer als vanouds: met winst. De Rus snelde naar een nieuw baanrecord van 34,62 seconden, waarmee hij de Japanse thuisfavoriet Ryohei Haga met een tiende klopte. Håvard Holmefjord Lorentzen, die vrijdag nog van Kulizhnikov won, moest nu genoegen nemen met de derde plek in 34,77 seconden.

De Nederlandse equipe greep naast het podium. Dai Dai Ntab kende - na uiteraard weer een valse start - nu wel eens een redelijke start en dook met 34,98 als eerste Nederlander dit seizoen onder de 35 seconden. Het leverde hem plek vijf op, want Kai Verbij was met 34,94 nog iets sneller. Michel Mulder (35,24) werd dertiende, Jan Smeekens (35,30) vijftiende en Hein Otterspeer (35,48) negentiende.

De volledige uitslag is hier te vinden.

NHL: Blues geven Golden Knights klop op avond vol overtime

De ijshockeyers van de St Louis Blues hebben in Las Vegas een prima uitzege geboekt. De Golden Knights, vorig jaar nog finalisten, werden met 1-4 geklopt in de enige wedstrijd van de avond die in reguliere speeltijd werd beslist.

William Carrier bracht de in crisis verkerende Golden Knights na zes minuten op voorsprong, maar een goede halve minuut later stond het al gelijk: Ryan O'Reilly ging voor de 5-hole bij Vegas-goalie Marc-André Fleury en tikte de puck tussen Fleury's benen door.

In de tweede periode zorgde O'Reilly voor de voorsprong, wederom op aangeven van Vladimir Tarasenko en Jaden Schwartz. Brayden Schenn werkte tien minuten later de 1-3 binnen, Oskar Sundqvist was nog een minuutje later goed voor 1-4, waar het bij bleef.

Uitslagen NHL vrijdag
Dallas Stars - Boston Bruins 1-0 OT
Winnipeg Jets - Buffalo Sabres 1-2 SO
Chicago Blackhawks - Los Angeles Kings 1-2 SO
Colorado Avalanche - Washington Capitals 2-3 OT
Anaheim Ducks - Toronto Maple Leafs 1-2 OT
Vegas Golden Knights - St. Louis Blues 1-4

Golden Knights - Blues (Bron: YouTube)

In 2025 directe verbinding Eindhoven - Düsseldorf

Vanaf 2025 rijdt er elk uur een directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf in beide richtingen. Hiermee kunnen reizigers sneller en zonder overstappen tussen deze steden reizen. De verwachting is dat jaarlijks ruim 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van deze mogelijkheid. Dit is een groei van zo’n 40 procent ten opzichte van het aantal reizigers dat nu per trein reist tussen beide steden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) legt vandaag een uitgewerkt plan voor de directe verbinding voor aan de Tweede Kamer.

De trein vanuit Eindhoven stopt in Nederland straks alleen nog in Helmond en Venlo. Reizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf zijn dan een uur en veertig minuten onderweg. Nu is dat nog twee uur en moet er worden overgestapt op Venlo. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft een spoorverdubbeling op het Duitse deel van het traject onlangs benoemd tot haar hoogste prioriteit. Nederland is hier van meet af aan een groot voorstander van geweest, omdat de totale reistijd hiermee met nog eens tien minuten kan worden verkort tot anderhalf uur.

Van Veldhoven: ‘Met de directe trein zijn de bedrijvige steden Eindhoven en Düsseldorf straks nog beter met elkaar verbonden. De verwachting is dat hierdoor elke dag honderden reizigers extra de trein nemen op dit traject. En dat is ook precies wat we als kabinet willen: meer mensen die kiezen voor nog snellere internationale treinen.’

Om de directe verbinding mogelijk te maken, moet het spoor rondom station Eindhoven op enkele plekken worden aangepast. Het geld dat hiervoor nodig is maakt deel uit van de in totaal 10 miljoen die vorig jaar door Van Veldhoven werd uitgetrokken voor het verbeteren van de internationale bereikbaarheid van Eindhoven. Over een paar weken kan worden gestart met een planning voor de openbare aanbesteding en vervolgens de bestelling en levering van treinen die zowel op het Duitse als het Nederlandse spoor kunnen rijden. De lijn wordt aanbesteed voor een concessie periode van 15 jaar.

Internationale treinverbindingen
Staatssecretaris Van Veldhoven zet waar mogelijk in op het verbeteren van internationale treinverbindingen. Zo wordt in haar opdracht nu ook door NS en Deutsche Bahn in kaart gebracht hoe de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn al op korte termijn verkort kan worden. Daarnaast heeft de staatssecretaris onlangs haar steun uitgesproken voor de wens van het Britse Eurostar om op termijn vier tot vijf treinen per dag te laten rijden tussen Amsterdam en Londen.

Verwarde man zorgt voor overlast in supermarkt

Een verwarde man zorgde gistermiddag voor overlast in een supermarkt aan de Cypresstraat in Breda. De man liep schreeuwend en dreigend in de winkel rond. De agenten werden vrijdag rond 14.10 uur gewaarschuwd dat er een verwarde man in de supermarkt liep.

Medewerkers van de winkel probeerden de man vast te houden maar hij wist zich los te maken en de straat op te lopen. De man bleef schreeuwen en gedroeg zich agressief. Vier agenten hebben de man uiteindelijk tegen kunnen houden. Er raakte niemand gewond. De man is overgebracht naar een opvanglocatie verwarde personen waar een zorgteam hem heeft opgevangen.

NBA: Davis en Holiday leiden comeback Pelicans tegen Knicks

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben thuis een zwaarbevochten zege behaald op de New York Knicks. Vooral Anthony Davis, goed voor 43 punten en 17 rebounds, was weer van belang bij de Pelicans, die nu op een 8-7 record staan, tegenover de 4-12 van de Knicks.

De bezoekers sloegen in het eerste kwart hard toe (16-32), waarna de Pelicans beetje bij beetje dichterbij konden komen. Toch hadden ze in het vierde kwart nog altijd een forse achterstand, maar 2,5 minuut voor tijd werd dat eindelijk ongedaan gemaakt: Julius Randle gooide er eerst twee punten in en bracht de Pelicans met twee vrije worpen op 120-119. Vooral Jrue Holiday was in de slotfase lekker op dreef, waardoor de Pelicans met 129-124 konden winnen.

Uitslagen NBA vrijdag
Boston Celtics - Toronto Raptors 123-116
Indiana Pacers - Miami Heat 99-91
Philadelphia 76ers - Utah Jazz 113-107
Washington Wizards - Brooklyn Nets 104-115
Memphis Grizzlies - Sacramento Kings 112-104
Minnesota Timberwolves - Portland Trail Blazers 112-96
New Orleans Pelicans - New York Knicks 129-124
Milwaukee Bucks - Chicago Bulls 123-104

Davis was lekker op dreef (Bron: YouTube)

17e World Cup-zege op rij voor Kodaira, Nederlanders naast podium op 1500m

Schaatsster Nao Kodaira blijft niet te kloppen op de 500 meter. De olympisch- en wereldkampioene completeerde zaterdag de dubbel tijdens de eerste World Cup in het Japanse Obihiri, waar ze de 500 meter van vrijdag ook al won.

Zaterdag snelde Kodaira naar een nog betere tijd van 37,30 seconden, goed voor haar zeventiende opeenvolgende World Cup-winst op de kortste afstand. Vanessa Herzog uit Oostenrijk werd met 37,65 seconden wederom tweede, voor een Russische armada: Olga Fatkulina (37,88), Angelina Golikova (37,89) en Daria Kachanova (37,94).

Jutta Leerdam was met 38,69 en de dertiende plek de snelste Nederlandse, Letitia de Jong eindigde met 39,22 als laatste. Janine Smit (38,91) won de B-groep eerder op de dag, voor Femke Beuling (38,97), terwijl Esmé Stollenga (39,42) daar vijfde werd. De volledige uitslag van de A-groep is hier te vinden.

1500 meter
Op de 1500 meter ging de winst naar de Amerikaanse Brittany Bowe, haar eerste World Cup-zege sinds maart 2016. Met een tijd van 1:55,03 minuten, een dik nieuw baanrecord, was ze de Japanse Miho Takagi - nu ex-houdster van het baanrecord - iets te snel af: 1:55,13.

Yekaterina Shikhova uit Rusland mocht met 1:55,46 ook naar de huldiging, terwijl het Nederlandse contingent naast de prijzen grep. Ireen Wüst was met 1:55,76 en de vierde plek het beste, voor Lotte van Beek (1:56,91) en Anthoinette de Jong (1:57,02). Joy Beune (1:57,63) en Melissa Wijfje (1:58,03) eindigden op de tiende en elfde plek.

In de B-groep was overigens het rijden van Ragne Wiklund zeker het vermelden waard. De pas 18-jarige Noorse reed in maart op het WK junioren in Salt Lake City een persoonlijk record van 2:00,02 minuten, maar verpletterde dat zaterdag op ongehoorde wijze: 1:57,62.

Voor de volledige uitslag kun je hier kijken.

Leidse basketballers kennen simpel avondje in Amsterdam

De basketballers van ZZ Leiden hebben in de Dutch Basketball League de vijfde overwinning in zes wedstrijden binnen. De ploeg won op bezoek bij Apollo Amsterdam en hoefde zich daarbij niet overdreven in te spannen.

De Amsterdammers begonnen zowaar best lekker aan het duel, maar dat konden ze nog niet één kwart volhouden. Bij rust stond Leiden al met 34-46 voor en in de tweede helft denderde de ploeg stevig door: 61-93. Leiden staat nu op een record van 5-1, Amsterdam doet het met 1-8 niet zo best.

Zondag komen alle tien ploegen in de DBL in actie. Koploper Landstede Basketbal probeert dan thuis in Zwolle tegen de debutanten van de Dutch Windmills uit Dordrecht de ongeslagen status (8-0) vast te houden.

'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht'

Het is 17 november en dus mogen we Sinterklaas verwelkomen in het land! De goede Sint en zijn Zwarte Pieten komen vandaag aan in Zaandam, al is er wel heel wat commotie aan zijn komst vooraf gegaan. We blikken even kort terug op de afgelopen weken. 

Op 29 september werd bekend dat Sinterklaas zijn intocht op 17 november zou houden. Vrijwel direct lieten de inwoners van Zaandam weten te willen demonstreren vóór Zwarte Piet, iets wat de laatste jaren een redelijk fel discussiepunt is gebleken. Op 3 oktober liet de NTR weten dat er dit jaar alleen nog 'roetveegpieten' gebruikt zouden worden tijdens het Sinterklaasjournaal. Ook dat viel niet bij iedereen in even goede aarde. Daarom kwam de omroep al snel met een rectificatie: de pieten zouden hun mate van zwartheid verdienen tijdens hun loopbaan als piet: hoe langer piet, hoe zwarter je wordt. 

 In de tussenliggende weken is er veel ophef geweest; zo weert een bepaalde basisschool Sinterklaas omdat ze niet in sprookjes, maar in Jezus geloven; tekende de PVV in Den Haag protest aan tegen de geplande demonstraties en werd daarin in het gelijk gesteld, maar toch maakt de partij zich zorgen over de intocht.

Het hoogtepunt van de discussie was toch wel het kort geding dat de Stichting Majority Perspective aanspande, met als gevolg de uitspraak van de rechtbank dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet hoeft te worden aangepast. 

Toch vonden sommige activisten het nodig om het looppad naar het mediapark in Hilversum te blokkeren. Verder werd Michael van Zeijl opgepakt vanwege uitlatingen op Social Media. Hoewel hij later weer werd vrijgelaten, werd gisteren zijn compagnon Rogier Meijerink opgepakt en vastgezet vanwege de uitspraak dat: "ouders die met hun kinderen naar de sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters".

 Er is nog veel meer te doen geweest over Zwarte Piet, dit was slechts een korte samenvatting. Voor meer nieuws over de perikelen rondom de intocht kun je hier terecht. 

Devil May Cry krijgt serie in 'Bootleg Multiverse'

Castlevania kreeg in 2017 een geanimeerde serie op Netflix. De serie werd erg positief ontvangen en dat kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Executive Producer van Castlevania, Adi Shankar, kondigt een nieuwe serie aan gebaseerd op Capcom's Devil May Cry.

Volgens Shankar horen Castlevania en het nieuwe Devil May Cry bij hetzelfde 'Bootleg Multiverse'. Of dit betekent dat we Dante het opzien nemen tegen Alucard en of Devil May Cry wederom via Netflix te zien gaat worden is nog niet bekend. Het is voor fans in ieder geval iets om naar uit te kijken.

Het is nog niet bekend wanneer seizoen 3 van Castlevania en seizoen 1 van Devil May Cry beschikbaar komen.

Halsema: 'Blijf van handhavers af'

De afgelopen week zijn vier handhavers in de gemeente Amsterdam geconfronteerd met bedreiging en geweld. Dat zei burgemeester Halsema vanavond in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5. 'Ik vind dat behoorlijk verontrustend', aldus Halsema.

Op social media verscheen deze week een filmpje van handhavers die moesten ingrijpen na een conflict over een geparkeerd busje op de Oudezijds Voorburgwal. Volgens omstanders gingen de handhavers te hardhandig te werk, maar Halsema bestrijdt dat. 'De man is meerdere keren gewaarschuwd en was zelfs zo bedreigend dat hij aangehouden moest worden.'

Doodsbedreigingen
'Ik geloof dat ook dit incident ertoe geleid heeft dat ze ook op social media met doodsbedreigingen te maken krijgen. Dat vind ik echt wel ernstig. Deze mensen moeten we op handen dragen.'

Verontrustend
Dit incident staat niet op zichzelf, aldus Halsema. 'Het probleem is dat vier handhavers op verschillende plekken bedreigd zijn en dat er geweld tegen hen is gebruikt. En in één geval zijn ook omstanders zich ermee gaan bemoeien, waardoor handhavers zich ook bedreigd gingen voelen. En dat vind ik eerlijk gezegd behoorlijk verontrustend.'

'Het is al zo dat geweld tegen publieke handhavers zwaarder bestraft wordt. En dat is ook terecht. En daar waar sprake is van bedreiging, ook op social media, zullen we aangifte doen', aldus de burgemeester.

Geen geweldsspiraal
Om dit soort geweld tegen te gaan pleiten sommige partijen ervoor om handhavers uit te rusten met bijvoorbeeld pepperspray. Maar Halsema vindt dat een vergaande maatregel. 'Ik ben er niet voor om in een geweldsspiraal te raken naar aanleiding van dit soort incidenten. In het algemeen moet je er juist voor zorgen dat er gedeëscaleerd wordt. Voor handhavers is het vooral van belang dat politie snel ter plaatse is, als handhavers in moeilijkheden komen. En dat was gelukkig in deze vier gevallen ook zo.'

Respect
Halsema doet vooral een beroep op Amsterdammers om hun kalmte te bewaren als een situatie uit de hand dreigt te lopen: 'Respecteer onze handhavers. Ze doen geweldig werk. Maar ze moeten wel in vrijheid, en met respect, hun werk kunnen doen.'

Paladins krijgt cross-play en cross-progression

Hi-Rez Studios is voornamelijk bekend vanwege Paladins en ondersteunt die titel nog steeds. In een update die in januari beschikbaar moet komen, worden cross-play en cross-progression geïntroduceerd voor Nintendo Switch, pc en Xbox One.

Weinig verrassend is PlayStation 4 nog niet van de partij, maar wie weet wat de toekomst brengt. Ook Smite en Realm Royale krijgen cross-play. Cross-progression volgt later nog voor Realm Royale. In dezelfde update in januari wordt ook een nieuw personage toegevoegd: Imani, The Last Warder. Een introductie vind je hieronder.

Ziyech schiet met twee doelpunten Marokko langs Kameroen

Hakim Ziyech had met twee goals een belangrijk aandeel in de zege van Marokko. In het thuisduel met Kameroen werd het team van bondscoach Clarence Seedorf en zijn assistent Patrick Kluivert met 2-0 verslagen.

De Ajacied passeerde zijn clubgenoot André Onana na rust eerst vanaf elf meter en daarna met een schot van buiten het strafschopgebied. Marokko nam door de overwinning de eerste plaats in de groep over van Kameroen.

Met Onana, Ziyech en rechtsback Noussair Mazraoui stonden drie spelers van Ajax aan de aftrap in Casablanca. Bij Marokko hadden met Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat nog twee spelers met een verleden in de eredivisie een basisplaats bij Marokko. Oussama Idrissi die voor het eerst bij de Marokkaanse selectie was kwam niet in actie. Dat betekent dat de aanvaller van AZ nog altijd kan kiezen voor een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal.

Door de overwinning is Marokko zo goed als zeker van deelname aan de Afrika Cup van volgend jaar, het toernooi waar gastland Kameroen sowieso al voor geplaatst is. De ploeg van Herve Renard gaat na vijf wedstrijden aan kop in Groep B en kwalificeert zich voor het eindtoernooi wanneer Malawi zaterdag niet wint van de Comoren.

Achtklapper Twentse vrouwen, PSV klopt Ajax

In de Eredivisie voor vrouwen heeft FC Twente een flinke oorwassing uitgedeeld op bezoek bij Achilles'29: het werd 0-8 voor de Twentse dames, die zes van hun goals in de tweede helft maakten. Renate Jansen en Joëlle Smits waren beiden goed voor een hattrick, Bente Jansen en Sabrine Ellouzi maakten de andere twee goals.

PSV won ondertussen het thuisduel met Ajax: Katja Snoeijs was kort voor rust goed voor de enige goal van de wedstrijd. ADO Den Haag, dat Achilles'29 onlangs al met 1-9 versloeg, was met 3-2 te sterk voor PEC Zwolle, waarbij de laatste goal één minuut na rust viel. Excelsior Barendrecht kwam in eigen huis tegen sc Heerenveen terug van een 0-2 achterstand en pakte nog een prima punt: 2-2.

Alle negen ploegen hebben nu acht wedstrijden gespeeld. PSV staat met 21 bovenaan, vijf punten voor ADO en zes punten voor Ajax. Twente volgt op één punt van de Amsterdammers.

Zverev als laatste naar halve finales ATP Finals, Djokovic poulewinnaar

Alexander Zverev heeft vrijdag als laatste de halve finales bij de ATP Finals in Londen bereikt. De Duitser was in zijn partij in twee sets (7-6 (5), 6-3) te sterk voor de Amerikaan John Isner en verzekerde zich van een plaats bij de laatste vier in Londen.

In de eerste set ging het gelijk op en kreeg Isner op 6-5 een kans om de set te winnen, maar de Amerikaanse nummer tien van de wereld wist die kans niet te benutten. In de tiebreak was vervolgens Zverev, zelf de nummer vijf op de wereldranglijst, te sterk voor Isner.

Ook in de tweede set liep het lang gelijk op. Bij 4-3 in het voordeel van Zverev wist de 21-jarige Duitser de enige break van de wedstrijd te plaatsen. Daarna serveerde hij de wedstrijd makkelijk uit.

Novak Djokovic had zich in dezelfde poule al geplaatst voor de halve eindstrijd. De Servische nummer één van de wereld kwam later op de dag in actie. Voor poulewinst maakte het niks meer uit, doordat Djokovic zijn tweede wedstrijd tegen Zverev al had gewonnen. Toch won hij zijn derde poulewedstrijd ook eenvoudig in twee sets van de Kroaat Marin Cilic met 7-6 (7) en 6-2.

In de eerste halve finale neemt Zverev het op tegen Roger Federer, terwijl Djokovic het later op de dag opneemt tegen Kevin Anderson.

Price na thriller tegen Whitlock naar halve finales Grand Slam of Darts

Darter Gerwyn Price heeft zich met flink wat moeite geplaatst voor de halve finales van de Grand Slam of Darts. In Wolverhampton was de Welshman een maatje te groot voor Simon Whitlock, maar de Australiër had geen gebrek aan kansen om het af te maken.

Met een 146-finish begon Whitlock gelijk scherp aan de partij en hij liep al snel uit naar een 7-3 voorsprong. Price gaf zich niet gewonnen en kwam terug tot 10-10, waarna Whitlock op 15-13 vijf matchdarts miste. Een leg later kwamen er nog eens twee matchdarts bij, maar ook die gingen mis en Price kwam op 15-15. In de beslissende leg liet The Iceman een kans liggen, maar dat deed Whitlock ook weer, waarna Price het dan toch echt afmaakte: 16-15.

Mensur Suljovic plaatste zich ook voor de laatste vier. De vriendelijke Oostenrijker was te sterk voor de Belg Dimitri van den Bergh, die vrijwel de hele wedstrijd achter de feiten aan liep. Suljovic scoorde beter en finishte beter, wat hem dan ook de verdiende winnaar maakte: 16-9.

Call Of Cthulhu

Het is 1924. Je speelt met Edward Pierce. Je bent een privédetective met een drankprobleem, en je baas belt je op dat je al een hele lange tijd geen opdrachten hebt aangenomen. Dan komt er ineens een man met een schilderij naar je toe. Eentje dat je niet boven je bed hangt, zo eng is hij. De man vertelt dat zijn dochter wordt vermist op een eiland en aangezien je deze zaak moet pakken, doe je het maar. En zo begint een mysterieus verhaal waarbij een cult die sushi aanbiedt centraal staat.

Jongeren wonen vaker bij ouders

Net als in de meeste andere EU-landen woonden in Nederland in 2017 relatief meer late twintigers bij hun ouders dan in 2010. De verschuiving was het grootst in Ierland en België. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

In Nederland woonde 18 procent van de 25- tot 30-jarigen in 2017 bij een of beide ouders, tegen 42 procent in de hele Europese Unie. Dat 25- tot 30-jarigen bij ouders wonen, komt het meest voor in Zuid- en Oost-Europa, Kroatië, Griekenland en Malta voorop. In de Scandinavische EU-landen zijn deze percentages het laagst.

Bij de 20- tot 25-jarigen bestaan vergelijkbare verschillen tussen EU landen, al zijn deze wel minder groot. In de meeste EU-landen woont meer dan de helft van deze vroege twintigers bij de ouders. Alleen in Denemarken, Finland en Zweden is dit niet het geval.

Vooral in Ierland en meer late twintigers thuiswonend
De groep late twintigers die bij de ouders woont, groeit de laatste jaren. In 2017 woonde 42 procent van de 25- tot 30-jarigen in de EU bij ouders in, tegen 38 procent in 2010, het eerste jaar dat voor alle lidstaten cijfers beschikbaar waren. In buurland België verschoof dit percentage van 21 naar 35. Dit de grootste verschuiving na Ierland, waar het percentage thuiswonende jongeren veranderde van 36 in 2010 naar 47 in 2016, het laatste jaar waarover voor deze lidstaat cijfers beschikbaar zijn. Ter vergelijking: in Nederland verschoof dit percentage van 14 in 2010 naar 18 in 2017.

Meeste thuiswonende jongemannen in Kroatië
In elk EU-land wonen mannen van 25 tot 30 jaar vaker bij hun ouders dan vrouwen. In Kroatië woont 86 procent van de mannen van deze leeftijd bij de ouders, het meest van de hele EU. Daarna volgen Griekenland, Slowakije, Malta en Italië. Van de Nederlandse jongemannen woont 24 procent thuis, de helft van het EU-gemiddelde van 50 procent.

Jongeren wonen vaker bij ouders
Jongeren wonen vaker bij ouders

FOK! Wat een weer: tja, zonnig...

In Zeeland, met name in Zeeuws Vlaanderen komen eerst nog plaatselijk mistbanken voor. Verder aanvankelijk op veel plaatsen nevelig. Het blijft droog en de minimumtemperatuur varieert van iets onder het vriespunt landinwaarts tot +3°C aan zee. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Na het oplossen van de nevel en mist wordt het vandaag een zonovergoten dag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het noordoosten tot 9°C in het zuiden, bij een overwegend matige oostenwind.

In de nacht naar zondag blijft het helder, op wat sluierwolken na. Met minima van rond het vriespunt in de kustgebieden tot 2 a 3 graden vorst verder landinwaarts wordt het kouder dan vannacht. De oostenwind blijft zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Ook zondag begint zonnig maar tegen het einde van de middag trekken er van het noordoosten uit enkele wolkenvelden binnen. Het blijft wel droog. De maximumtemperaturen varieren van 6°C in het noordoosten tot 8°C in het zuidwesten, bij een naar noordoost draaiende matige wind. (Bron: KNMI)

Nederland

Huisjes in Offingawier in Friesland, de foto is van eind september (Foto: Charged)
Huisjes in Offingawier in Friesland, de foto is van eind september (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NFL: Wilson gooit Seahawks in slotfase langs Packers

De Seattle Seahawks hebben in de NFL hun vijfde zege van het seizoen te pakken. In de tiende wedstrijd won de ploeg thuis tijdens Thursday Night Football van de Green Bay Packers, die nu op een record van 4-5-1 staan, tegen de 5-5 van de Seahawks.

De Packers waren in het eerste kwart nog duidelijk sterker: Aaron Jones scoorde een touchdown, Robert Tonyan tekende voor een 54-yard touchdown na een pass van quarterback Aaron Rodgers, terwijl de Seahawks er alleen een field goal van de 40-jarige Pool Sebastian Janikowski tegenover konden zetten: 3-14.

In het tweede kwart was er meer hoop voor de thuisploeg. Quarterback Russell Wilson bediende Doug Baldwin voor een touchdown, Chris Carson scoorde niet veel later ook. Toch hielden de Packers een voorsprong, want Rodgers stelde Jones in staat om een touchdown te scoren: 17-21.

Na nul scores in het derde kwart bracht Janikowski zijn ploeg vanaf 43 yards in de buurt: 20-21, gevolgd door een field goal van Packers-kicker Mason Crosby voor 20-24. Wilson wist echter nog wat te vinden en met vijf minuten op de klokken bezorgde hij de bal bij Ed Dickson, die de winnende touchdown scoorde: 27-24.

Seahawks - Packers (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.