FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 november 2018

'John vd Heuvel is een risico voor Amsterdammers'

Misdaadjournalist John van den Heuvel zal voorlopig niet meer aanschuiven bij de uitzendingen van RTL Boulevard aan het Leidseplein. Dit vanwege de dreiging van een aanslag, meldt AT5.

Van den Heuvel schuift regelmatig aan in het programma als misdaadexpert. Die bijdragen zal hij voortaan vanuit de studio van De Telegraaf moeten doen. 

De Amsterdamse 'driehoek' van burgemeester Halsema, hoofdofficier van jusititie Nicole Zandee en korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft dit besloten. 

'Risico voor de Amsterdamse bevolking'
Van den Heuvel noemt het zelf een 'nederlaag voor de journalistiek' en hij hoopt dat de maatregel van korte duur is. 'Dit is precies wat criminelen beogen', zegt hij. 'Dit is een nederlaag voor degenen die in woord belijden dat journalisten hun werk moeten kunnen doen.'

Burgemeester Halsema zegt dat de beslissing ook 'met de grootst mogelijke tegenzin is genomen', maar 'de risico's voor de Amsterdamse bevolking zouden te groot zijn als niet was ingegrepen.'

Van den Heuvel wordt al sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. 

Weer twee nederlagen voor curlers op EK

Nederland speelt maandagavond in de Nations League (voetbal) tegen Duitsland, maar onze oosterburen staan vooralsnog op 1-0: op het Europees kampioenschap curling in Tallinn heeft Nederland ook de vierde groepswedstrijd verloren, nadat Duitsland op z'n Duits te sterk was.

Het team van skip Jaap van Dorp nam in het vierde end met drie punten een 3-1 voorsprong, maar de Duitsers trokken de stand in het zevende end gelijk: 4-4. De Duitse skip Marc Muskatewitz leidde zijn ploeg vervolgens naar 4-5, maar in het voorlaatste end kwamen Van Dorp en co met 5-5 op gelijke hoogte.

De Duitsers zouden echter geen Duitsers zijn geweest als ze het op het laatste moment niet alsnog wonnen: in het laatste end scoorde Duitsland één punt, wat de 5-6 nederlaag voor Oranje betekende.

Om 15.00 uur speelt Nederland tegen Rusland.

Update 23.27 uur
Ook het duel tegen Rusland heeft een nederlaag opgeleverd voor de Nederlandse heren. Het team van de nog jonge skip Mikhail Vaskov had het niet makkelijk met Nederland: na acht ends stond het 2-2. Voor de zoveelste keer dit EK ging het in de slotfase echter fout voor Van Dorp en zijn ploeggenoten, die met 2-5 verloren.

NFL: Saints rollen Super Bowl-kampioenen op, 101-yard 'pick six' Texans

De New Orleans Saints hebben in de NFL alweer hun negende overwinning van het seizoen binnen. In de tiende wedstrijd speelde de ploeg thuis tegen de Philadelphia Eagles en de regerend Super Bowl-kampioenen werden stevig over de knie gelegd: 48-7.

Quarterback Drew Brees was maar weer eens goed voor vier touchdown passes en in totaal 363 yards. Mark Ingram scoorde twee touchdowns, Austin Carr, Tre'Quan Smith, Michael Thomas en Alvin Kamara mochten er elk één bijschrijven. De Eagles staan nu op een 4-6 record, de Saints op 9-1.

De Los Angeles Chargers kregen bezoek van de Denver Broncos en die wisten een verrassende zege te boeken. Na onder meer 401 yards van Chargers-quarterback Phillip Rivers stonden de Chargers met 22-20 voor, maar kicker Brandon McManus trapte een 34-yard field goal in de laatste seconde tussen de palen en dus wonnen de Broncos met 22-23. De Chargers staan nu op 7-3, de Broncos op 4-6.

Chargers - Broncos (Bron: YouTube)

Quarterback Mitchell Trubisky leidde zijn Chicago Bears in eigen huis naar een 25-20 zege op de Minnesota Vikings, onder meer dankzij 165 yards en een touchdown pass. Vooral een 27-yard interception return touchdown van Eddie Jackson deed pijn bij de Vikings, voor wie een 5-yard touchdown van Stefon Diggs in de laatste minuut niet voldoende was. De Bears komen zo op 7-3, de Vikings op 5-4-1.

In Washington speelden de Redskins tegen de Houston Texans, twee ploegen met een 6-3 record. De Texans wonnen voor de zevende keer op rij en vooral de tweede touchdown van de ploeg was mooi: Justin Reid onderschepte een pass van Redskins-quarterback Alex Smith in de endzone en maakte er een mosterachtige 101-yard interception return touchdown van, een pick six. Het hielp de Texans uiteindelijk op weg naar een 21-23 zege.

Tijdens Monday Night Football spelen de Los Angeles Rams vanaf 02.15 uur thuis tegen de Kansas City Chiefs, twee ploegen die na tien wedstrijden negen overwinningen op hun naam hebben staan.

Uitslagen NFL zondag
Atlanta Falcons - Dallas Cowboys 19-22
Baltimore Ravens - Cincinnati Bengals 24-21
Detroit Lions - Carolina Panthers 20-19
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 38-10
Jacksonville Jaguars - Pittsburgh Steelers 16-20
New York Giants - Tampa Bay Buccaneers 38-35
Washington Redskins - Houston Texans 21-23
Arizona Cardinals - Oakland Raiders 21-23
Los Angeles Chargers - Denver Broncos 22-23
New Orleans Saints - Philadelphia Eagles 48-7
Chicago Bears - Minnesota Vikings 25-20

Justin Reid met de pick six (Bron: YouTube)

Oranje op miraculeuze wijze naast Duitsland

Nederland heeft zich maandagavond geplaatst voor de 'final four' van de Nations League. Op bezoek bij Duitsland ontsnapte het aan een nederlaag.

Een punt was genoeg voor Oranje, waar Kenny Tete en Quincy Promes speelden in plaats van Denzel Dumfries en Steven Bergwijn, om de 'final four' te bereiken, maar het waren de gedegradeerde Duitsers die het initiatief nemen in de openingsfase en na negen minuten spelen de score openden. Serge Gnabry speelde Timo Werner in en de spits plaatste de bal van een meter of twintig in de linkerhoek: 1-0. Twee minuten later viel ook bijna de 2-0 te noteren, maar een voorzet van Nico Schulz werd door Werner van dichtbij gemist.

De 2-0 volgde alsnog in de 19e minuut. Met een mooie lange pass bediende Toni Kroos Leroy Sané en de aanvaller van Manchester City speelde zich vrij en schoot via het been van Kenny Tete raak. Jasper Cillessen kreeg zijn hand daarbij maar half tegen de bal. Tien minuten voor rust kreeg Oranje bijna de hulp van Duitsland om terug te komen in de wedstrijd. Een voorzet van Daley Blind werd door Niklas Süle maar net over zijn eigen doel gekopt.

Nederland ontsnapte nog voor rust aan de 3-0. Een voorzet van linksback Schulz werd door Serge Gnabry maar net over gekopt. Op slag van rust raakte Ryan Babel geblesseerd en moest hij de strijd staken. Dit zorgde ervoor dat Javairô Dilrosun zijn debuut kon maken.

Direct na rust kreeg Duitsland weer een goede kans. Werner haalde in de korte hoek hard uit, maar Cillessen bracht redding. De ploeg van Ronald Koeman speelde slordig en kwam na 56 minuten niet verder dan een schot van Promes dat een eenvoudige prooi was voor Manuel Neuer. Na een uur spelen moest de onzichtbare Georginio Wijnaldum het veld verlaten en verving Tonny Vilhena hem. Er ontbrak een fase aan waarin Oranje beter in de wedstrijd kwam, maar ontsnapte aan de 3-0. Op de counter stuurde Gnabry Werner weg, maar de spits van RB Leipzig schoot voorlangs.

Na 66 minuten volgde er treurig einde aan het debuut van Dilrosun die geblesseerd de strijd moest staken. De aanvaller van Hertha BSC werd vervangen door Luuk de Jong. Bij Duitsland mocht Thomas Müller zijn opwachting maakte, waarmee hij voor de honderdste keer zijn opwachting maakte in het shirt van Die Mannschaft .

Twintig minuten voor tijd ontsnapte Oranje wederom aan de 3-0. Na een pass van Marco Reus had Sané de bal voor het inschieten, maar Frenkie de Jong gleed de bal voor zijn voeten weg. Via Memphis Depay, vrijdag nog een van de doelpuntenmakers tegen Frankrijk, kreeg Nederland twaalf minuten voor tijd een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Neuer bracht redding met zijn voet. Vijf minuten voor tijd viel alsnog de 2-1. Promes haalde vanaf de rand het strafschopgebied heerlijk uit en liet Neuer kansloos. Het was het teken voor Oranje om een slotoffensief te beginnen en in de negentigste minuut viel de gelijkmaker. Na een mooie voorzet vanaf de rechterflank volleerde Virgil van Dijk van dichtbij de 2-2 tegen de touwen.

Uitslagen Nations League maandag
A1: Duitsland - Nederland 2-2
B1: Tsjechië - Slowakije 1-0
B4: Denemarken - Ierland 0-0
C3: Bulgarije - Slovenië 1-1
C3: Cyprus - Noorwegen 0-2
D1: Andorra - Letland 0-0
D1: Georgië - Kazachstan 2-1
D4: Macedonië - Gibraltar 4-0
D4: Liechtenstein - Armenië 2-2

Vegetarisch is voortaan de norm bij OCW

De diners van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zijn voortaan vegetarisch. Een verzoek hiertoe was ingediend door de partij voor de dieren en minister van Engelshoven komt hieraan tegemoet.

Kamerlid Teunissen wilde graag dat de minister de sociale norm om zou keren. Tot noch toe moeten vegetariërs en veganisten hun wensen doorgeven, nu moeten vleeseters dat doen. Aangezien vlees of vis van tevoren aangevraagd kan worden blijft de keuzevrijheid dus in stand.

De Duitse regering besloot enige tijd geleden al dat alle regeringsdiners in principe vegetarisch zijn.

'Grutte Pier is Zwarte Piet'

Volgens de (nog niet gedekolonialiseerde) geschiedenisboekjes, was Pier Gerlofs Donia een Fries verzetsstrijder c.q. terrorist (afhankelijk van het ingenomen perspectief). Deze nogal groot uitgevallen krijgsheer had als hobby Hollanders meppen en verzamelde wellicht daarnaast ook nog de helmen van de gevallen soldaten van de tegenpartij. Wie er echter vandaag kwaliteitscourant Trouw vandaag op nasloeg, komt echter tot de ontdekking dat deze Friese held best nog wel eens van Afrikaanse afkomst zou kunnen zijn en misschien zelfs model heeft gestaan voor Zwarte Piet.

Dat is namelijk wat politicoloog Pieter Smit beweert. En Pieterman kan het weten, want hij heeft immers onderzoek gedaan in de hedendaagse slavernij in West-Afrika. Pieter begrijpt dat soort mechanismes.

Pieter stelt het heel simpel: de buren van Rembrandt waren zwart maar geen slaven. Volgens 'archieven' waren er eveneens zwarte mensen te vinden in Friesland. In de gedachtegang van Pieter moeten dat er verhoudingsgewijs meer zijn geweest dan in het zeventiende-eeuwse Amsterdam, want, zo redeneert Pieter: in Friesland was men tegen slavernij en dus moesten daar wel meer zwarte mensen gewoond hebben dan in andere delen van het land. Dat Grutte Pier in de zestiende eeuw -en dus niet in de zeventiende eeuw van Rembrandt- het leven van omringende legerplaatsen Hollandse dorpen het leven zuur maakte en bovendien volgens de overlevering stamt uit een mashup van een boerenfamilie en landadel mag de pret uiteraard niet drukken.

Want dat zijn nu eenmaal de wetten van de logica.

Pieter is niet te beroerd om er doodleuk even een historische beschrijving van Grutte Pier (zoals Donia liefkozend werd genoemd) erbij te pakken om zijn ietwat wankele stelling wat verder te onderbouwen: "Grutte Pier was volgens de oudst bekende beschrijving van Peter van Thabor een 'grote swarte man'. Zijn rebellenleger heette de Arumer Zwarte Hoop. Een latere Hollandse historicus schrijft dat hij een vreemd donker uiterlijk had, een rare manier van praten en ogen als kolen, waarmee hij de kinderen schrik aanjoeg". 

Het is niet helemaal duidelijk welke historicus Pieter hier aanhaalt, dus zullen we Pieter maar op zijn blauwe ogen geloven. De beschrijving dat Grutte Pier een donker gelaat had, voldoet in ieder geval aan de consensus. Het is in elk geval niet zo leuk om te lezen dat de vroege Zwarte Piet blijkbaar kinderen angst aanjoeg.

Vanaf dit punt verliest Pieter zichzelf in een woud van aannames: "Het zou prima kunnen dat Grutte Pier afstamde van door Friese zeerovers vrijgemaakte slaven. Of dat zijn voorouders, net als de Joden, Spanje ontvlucht waren, en begrijpelijkerwijs voor Friesland kozen. Logisch ook dat juist zij zich verenigden in een rebellenleger dat tegen de Hollandse slavernij vocht." Een ietwat vreemde aanname, vooral omdat in eigen land (Nederland) slavernij destijds verboden was.

Alsof de aannames nog niet genoeg op elkaar gestapeld waren, borduurt Pieter hier op een Von Däniken-achtige wijze voort. Zo zou het volkomen logisch zijn geweest dat de Friezen Surinamers in dienst zouden nemen in hun gemeenschappelijke strijd tegen de Hollanders, ware het niet dat dit deel van Zuid-Amerika pas meer dan honderd jaar later gekoloniseerd zou worden door de Europeanen. Maar feiten zijn niet zo leuk natuurlijk... Dat dit in werkelijkheid niet gebeurd is, noemt Pieter 'een gemiste kans'. Voor zover bekend kunnen ook Surinamers niet tijdreizen trouwens.

Op onnavolgbare wijze lukt het Pieter wel om van Grutte Pier een voorloper van Zwarte Piet te maken. Pieter vindt namelijk zelf dat hij heeft aangetoond dat Grutte Pier zwart was en het is in zijn beleving niet ondenkbaar dat de Hollanders van deze held een zielige karikatuur gemaakt hebben. Een nare karikatuur, zo stelt Pieter, waar ook nog eens onderdanigheid aan gekoppeld is. Een belediging voor elke Fries. De Friezen zouden er dus blijkbaar goed aan doen om zich bij de verzetshelden van KickOutZwartePiet of misschien zelfs de Grauwe Eeuw aan te sluiten.

Maar die kunnen waarschijnlijk geen Bûter, brea en griene tsiis uitspreken. Het hele relaas van Pieter valt hier na te lezen. 

Vleesverbruik in Nederland daalt niet

Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.”

Flexitariërs
Steeds meer mensen zijn flexitariër en ook het overheidsbeleid richt zich tegenwoordig op meer plantaardige eiwitten in ons dieet. Al jaren stijgt de verkoop van vleesvervangers en groeit het aanbod van vegetarische producten. Maar deze trend lijkt weinig invloed te hebben op het vleesverbruik.

Veel varkensvlees
Vleesverbruik wordt gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Dat betekent dat niet al deze kilo’s in de maag eindigen. Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van geslachte varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent.

Vleesconsumptie ongezond hoog
De vleesconsumptie in Nederland is ongezond hoog: we aten bijna 50 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum adviseert. Volgens dit advies zouden we, voor onze eigen gezondheid, vooral moeten matigen met rood vlees – vlees van bijvoorbeeld runderen, schapen en varkens.

6,5 miljoen varkens
Niet alleen schaadt de vleesconsumptie de gezondheid van de grote vleeseters zelf, maar er zijn ook miljoenen dieren voor nodig. Zo gebruiken we per jaar meer dan 6,5 miljoen varkens, zo’n 141 duizend kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens.

Vleesverbruik in Nederland daalt niet (Foto ter illustratie)
Vleesverbruik in Nederland daalt niet (Foto ter illustratie)

Militairen gewond bij ongeval Duitsland

Een Nederlands Fennek-verkenningsvoertuig is vanochtend in botsing gekomen met een Duitse Unimog-voertuig. 1 van de 3 inzittenden van de Fennek raakte dusdanig gewond dat hij per traumahelikopter is afgevoerd. Van de 3 inzittenden van het Duitse voertuig raakte er ook 1 zwaargewond. De families zijn inmiddels geïnformeerd.

Na het ongeval kwamen Duitse en Nederlandse hulpdiensten in actie. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. 

Het ongeval gebeurde tijdens een oefening op het Duitse oefenterrein Bergen-Hohne bij Hannover. Onder meer een eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte neemt daar deel aan de schietoefening SOB/SOMS.

De Unimog is een kleine terreinvrachtwagen, in gebruik bij Duits personeel van het schiet- en oefengebied.

Ziyech twee weken uitgeschakeld met knieblessure

Ajax zal het tijdelijk moeten stellen zonder Hakim Ziyech. De middenvelder liep tijdens de interlandperiode een blessure op aan zijn rechterknie.

Ziyech heeft tijdens Marokko - Kameroen een verrekking aan de binnenband van zijn rechterknie opgelopen. Dat heeft onderzoek in Amsterdam deze maandag uitgewezen. Marokko won het duel in het kwalificatieduel met 2-0 door twee doelpunten van Ziyech.

Ziyech zal naar verwachting ongeveer twee weken niet inzetbaar zijn. Ajax speelt de komende twee weken tegen NAC Breda (uit), AEK Athene (uit) en ADO Den Haag (thuis).

Nederland zet in op organisatie WK voetbal 2027 voor vrouwen

De KNVB en de Nederlandse regeringscoalitie gaan een poging doen om het WK 2027 voor vrouwen naar ons land te halen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

"Deze vrouwen verdienen de volle stadions en media-aandacht. Ze zijn echt benaderbare rolmodellen voor meiden die sporten of die willen sporten. Wat is er dan mooier dan het organiseren van het grootste vrouwenvoetbalevenement in de wereld?", vraagt D66-Tweede Kamerlid Antje Diertens zich hardop af. Zij roept maandag tijdens een debat minister Bruno Bruins (Sport) officieel op om in gesprek te gaan met de KNVB. Regeringspartners VVD, CDA en ChristenUnie scharen zich achter het voorstel, aldus het Algemeen Dagblad. 

"Als de KNVB de handschoen oppakt en hiervoor wil gaan, kijk ik uiteraard graag mee hoe ik dit kan ondersteunen", wordt Bruins nu al geciteerd door de dagkrant. Nederland organiseerde in 2017 al eens een EK voor vrouwen en dat beviel de KNVB goed. "Aan WEURO 2017 hebben we kunnen zien wat de impact van zo’n toernooi kan zijn, zowel voor de topsport als de breedtesport. De belangstelling voor de Oranje Leeuwinnen is enorm, dat bleek vorige week nog maar een keer bij de plaatsing voor het WK 2019."

De bond laat weten de ambitie te delen om nu ook het WK naar ons land te halen, al is de concurrentie stevig. Ook de Verenigde Staten hoopt erop, maar het WK 2026 voor mannen werd al toegekend aan de VS, Canada en Mexico. Daardoor lijken de kansen voor Nederland gegroeid, want het is zeer ongebruikelijk dat zulke grote eindtoernooien in dezelfde regio worden gehouden. Bovendien vindt de Confederations Cup in diezelfde periode plaats, redeneert het medium.

Zodra de KNVB en de regering zich vinden in een definitieve kandidaatstelling, komt er een zogeheten bidbook. Daarin wordt de financiële onderbouwing opgenomen. Daarna is het geduld hebben en lobbyen, want naar verwachting gaat het tot 2023 duren voor de FIFA de toewijzing bekend maakt.

Persoon ligt maanden dood in woning

In een woning aan de Overtoom te Amsterdam is een lichaam gevonden van een overleden persoon. Het stoffelijk overschot werd afgelopen zondag aangetroffen. Om wie het gaat is nog onduidelijk, maar vermoedelijk gaat het om een mannelijke bewoner.

Volgens de politie is de persoon enkele maanden geleden al overleden. De woning is doorzocht omdat de bewoner al een bepaalde tijd geen gehoor gaf.

Het is nog onbekend hoe de persoon is overleden en hoe lang het lichaam precies in de woning aanwezig was. De politie doet onderzoek, maar gaat niet uit van een misdrijf. 

Aardbeving des doods komt nu echt!

Zeg je geliefden vaarwel, zet nog een laatste fapje en tik nog een paar drankjes achterover, want het is weer zover: we gaan dood. Allemaal.

's Werelds meest geniale aardbevingsexpert is natuurlijk de Nederlander Frank Hoogerbeets, die aardbevingen kan voorspellen op basis van de stand van de hemellichamen. Er klopt al jaren geen ene fuck van, maar dat mag de pret niet drukken en dus kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het nu toch écht zover is: Hoogerbeets krijgt gelijk en kan iedereen uitlachen, ware het niet dat we dan allemaal dood zijn.

Wat wil nou het geval? Venus, Uranus, Neptunus, Mars en de maan staan zo opgesteld dat ze van alle kanten aan de aarde trekken. Ons arme aardbolletje wordt zo min of meer uit elkaar getrokken - net als de zus van Hans Kraay door René van der Gijp, maar dat geheel terzijde - en daardoor zijn wij de sjaak, want al dat getrek aan de tectonische platen gaat voor een joekel van een aardbeving zorgen, mogelijk zelfs meerdere malen.

Als we het einde van de maand onverhoopt toch wel halen moeten we overigens niet te lang feesten. We krijgen namelijk een ongelooflijke kutkerst, want 'tussen 21 en 25 december' trilt de aarde nog eens op haar grondvesten. Mercurius, de aarde, Mars, Jupiter en Venus - wéér Mars en Venus, dat kan geen toeval zijn - staan dan op een dusdanige manier dat we, je raadt het al, weer allemaal dood zullen beven.

De geniale Hoogerbeets is overigens de kwaadste niet, zo blijkt: "We komen ruim op tijd met deze waarschuwing, want over de hele wereld zijn mensen de plannen voor Kerst al aan het maken." We roepen een ieder dan ook op om het kerstdiner maar even te vervroegen en de grote hompen vlees op z'n laatst op de 20e naar binnen te schuiven.

John Bellini, een zogenaamde aardbevingswetenschapper van de US Geological Survey, is waarschijnlijk de eerste die er aan zal gaan. Hij gelooft namelijk helemaal niet in de voorspelling van de Nederlander: "We kunnen aardbevingen helemaal niet op zo'n manier voorspellen. Soms heb je wel eens een voorschok, maar dat het een voorschok is weet je pas als de grote schok er eenmaal is geweest", aldus Bellini, die dus beduidend minder slim is dan hij zelf lijkt te denken.

Overigens gingen we in januari allemaal al dood wegens een door de superbloedmaan veroorzaakte aardbeving, vorig jaar kwamen we in augustus ook al allemaal aan ons einde. Aangezien dat uiteindelijk toch wel een klein beetje mee bleek te vallen, bestaat de kans dat Hoogerbeets, 's werelds slimste aardbevingsexpert, er nu wellicht heel misschien ook wel een tikkeltje naast zit. Toch kunnen we het maar alvast gezegd hebben: we gaan allemaal dood!

Boksster Betrian met groot machtsvertoon naar kwartfinales WK, ook Fontijn bij laatste 8

Boksster Nouchka Fontijn heeft zich op het wereldkampioenschap in het Indiase New Delhi geplaatst voor de kwartfinales van het middengewicht (-75kg). De 31-jarige Nederlandse had een bye voor de eerste ronde en rekende in de achtste finales overtuigend af met Myagmarjargal Munkhbat uit Mongolië.

Alle vijf juryleden wezen Fontijn na drie ronden aan als winnares, waardoor ze het dinsdag op mag nemen tegen Tammara Thibeault uit Canada. Fontijn verloor de finales van het WK en de Olympische Spelen van 2016 van Claressa Shields, maar de Amerikaanse is inmiddels professional geworden en is er op die toernooien dus niet meer bij.

Jemyma Betrian komt maandag in de achtste finales van het vedergewicht (-57kg) in actie tegen Im Ae-ji uit Zuid-Korea. De sessie begint om 12.30 uur Nederlandse tijd, Betrian komt in het vierde gevecht in actie. De volgorde van de gevechten is hier te zien, de livestream kun je hier bekijken.

Update 14.05 uur
Betrian heeft zich met geweldig vertoon van macht geplaatst voor de kwartfinales. De Zuid-Koreaanse wereldkampioene junioren leek na twintig seconden al nauwelijks meer te weten wat boven en onder was, hoewel ze dapper overeind bleef en richting het einde van de eerste ronde zelfs nog wat tikken uit kon delen.

Betrian was echter niet te stoppen en dwong de scheidsrechter tot twee keer toe om Im acht seconden te geven. Met een kleine halve minuut te gaan vond de scheidsrechter het welletjes en redde hij de 19-jarige Koreaanse van de Arnhemse vuisten van de op Curaçao geboren Betrian. In de kwartfinales neemt ze het dinsdagavond op tegen regerend wereldkampioene Alessia Mesiano uit Italië.

Darter Van Barneveld kondigt afscheid aan

Darter Raymond van Barneveld heeft maandagmiddag zijn afscheid aangekondigd. Het duurt nog wel even voor Barney zijn pijlen in de wilgen prikt: na het WK van 2019/20 is het gedaan met zijn lange en uitermate indrukwekkende carrière.

Van Barneveld zegt al decennia mee te draaien in de top, met onder meer vijf wereldtitels als hoogtepunten. "Deze sport bracht mij alles waar ik op kon hopen en daar zal ik altijd dankbaar voor zijn, maar ik heb besloten dat 2019 mijn laatste jaar zal worden als professioneel darter", aldus de Hagenaar, die zegt te hopen volgend jaar al zijn fans nog te zien om afscheid te kunnen nemen. "Dan is het goed geweest", besluit hij.

Van Barneveld debuteerde in 1991 op The Embassy, het WK van de BDO. Hij verloor er van Keith Sullivan en ging twee jaar later in de tweede ronde onderuit tegen legende John Lowe. Bij zijn derde deelname, in 1995, sneuvelde de Hagenaar in de finale tegen Richie Burnett, maar in 1998 was er revanche: diezelfde Burnett werd met 6-5 geklopt en Van Barneveld ontketende met zijn wereldtitel een ware dartsgekte in Nederland. Dat werd een jaar later alleen maar groter, want hij verdedigde zijn titel door Ronnie Baxter in de WK-finale met 6-5 te verslaan.

Een jaar later ging het dan weer fout: Chris Mason was in de eerste ronde met 1-3 te sterk, waarna Van Barneveld op zijn inmiddels kenmerkende manier voor de camera verscheen. "Ik ben gewoon een loser", klonk het door de Nederlandse huiskamers. In 2003 en 2005 werd hij opnieuw wereldkampioen na zeges op Ritchie Davies en Martin Adams, een jaar later was landgenoot Jelle Klaasen te sterk in de finale.

Na dat WK was Van Barneveld de eerste écht grote naam die de overstap maakte naar de PDC, waar hij op het WK debuteerde met een finale tegen Phil Taylor. Dat werd wat spanning betreft misschien wel de beste partij ooit: Van Barneveld kwam terug van een 0-3 achterstand en won de finale na een sudden-death leg met 7-6. Finales haalde hij sindsdien niet meer op WK's, wel kwam hij regelmatig ver. Sinds die gewonnen finale won Van Barneveld, die vooral dit jaar een lastig jaar kent, nog twee majors: de Grand Slam of Darts in 2012 en de Premier League in 2014.

Het slotstuk van de epische WK-finale van 2007 (Bron: YouTube)

'Aarde wordt getroffen door enorme orkaan'

Voor bij de maandaglunch hebben we goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er een orkaan van donkere materie op weg is naar de aarde. Het goede nieuws is dan weer dat een orkaan van donkere materie weinig verrassend bestaat uit donkere materie en daar merk je eigenlijk helemaal niks van.

Het gaat dus om donkere materie, een ietwat mysterieus verschijnsel waar wetenschappers nog lang niet over uit zijn wat het nou precies is. Men heeft zeer sterke redenen om aan te nemen dat het bestaat, want wetenschap, maar het is nog nooit fysiek aangetoond. Detectoren zijn allemaal gemaakt op basis van berekeningen en aannames, maar ze werkten niet. Donkere materie blijft dan ook uitermate lastige materie, vooral de samenstelling is nog een groot raadsel.

Enfin, terug naar de orkaan. Vorig jaar kwamen astronomen een uitgerekte lijn sterren op het spoor. Die sterren trokken door onze regio van de Melkweg en kregen de naam 'S1-stroom', om aan te geven dat het de dichtsbijzijnde van dergelijke sterrenstromen is. Dergelijke stromen ontstaan als de Melkweg een klein sterrenstelsel opslokt, waarbij het kleine stelseltje uitgerekt wordt.

Nu komen we dan weer terug bij de donkere materie, waar volgens de kenner het overgrote deel van de massa en energie in het universum uit bestaat. Sterrenstelsels worden volgens hen bij elkaar gehouden door deze materie, maar vooral dwergsterrenstelsels bevatten een hoge concentratie donkere materie. Bij het uit elkaar trekken van het kleine stelsel kwam vermoedelijk zeer veel donkere materie in de S1-stroom terecht en dat hebben wetenschappers nu de deftige naam 'dark matter hurricane' meegegeven.

Met nieuwe en geavanceerde berekeningen probeert men te ontdekken hoeveel donkere materie er in en rond de S1-stroom moet zijn, waarmee dan weer nieuwe detectoren gebouwd kunnen worden. Als dat eenmaal gelukt is kan er nog veel meer worden geleerd over de 'orkaan', waarvan het heel goed mogelijk is dat deze op het moment al over de aarde - of eigenlijk dóór jou, je lunch en de hele aarde - heen trekt.

 Het gepubliceerde onderzoek naar donkere materie in de S1-stroom is hier te vinden.

Provincie mocht opdracht tot afschot edelherten geven

De provincie Flevoland mocht Staatsbosbeheer de opdracht geven om het aantal edelherten door afschot terug te brengen tot 490 dieren. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald in een voorlopige voorziening tussen 6 natuurstichtingen en de provincie Flevoland.

Volgens de provincie is de draagkracht van de Oostvaardersplassen voor de grote grazers in 2010 bereikt. De grote grazers bestaan uit konikpaarden, heckrunderen en edelherten. Volgens een recente telling gaat het nu om 2.320 edelherten. Afgelopen winter stierf 57 procent van de edelherten. De provincie wil het gebied verkleinen en het aantal dieren terugbrengen tot 490. Dan zou er maximaal 10 procent wintersterfte zijn. Op 18 september heeft de provincie Staatsbosbeheer de opdracht tot afschot van edelherten gegeven.

Commissie Van Geel
Volgens de natuurstichtingen mocht de provincie de opdracht niet verlenen omdat er geen noodzaak was voor afschot, de onderbouwing niet klopt en het in strijd is met afspraken die de provincie heeft gemaakt. Sommige van de stichtingen zijn het ook uit principe niet eens met het nieuwe beleid. Zij vinden dat natuur zo veel mogelijk haar gang moet kunnen gaan en dat alleen dieren die lijden moeten worden afgeschoten. Het is echter niet aan de rechter om de principiële gedachte achter de wijziging van het beleid te toetsen. Het rapport van Van Geel is geen ecologisch rapport, maar het is wel onderbouwd met een scala aan ecologische en wetenschappelijke informatie. Vast staat dat bijvoeren geen optie is, omdat er dan uiteindelijk meer dieren moeten worden afgeschoten.

De commissie heeft naast het afschot van gezonde dieren, ook alternatieve vormen van beheer onderzocht. De rechter is het met de provincie eens dat dat geen bevredigende oplossingen zijn. Dit alles maakt dat de voorzieningenrechter voorlopig oordeelt dat de provincie met het advies van de commissie Van Geel en de daarop volgende ingediende stukken het besluit tot afschot voldoende heeft onderbouwd. De voorzieningenrechter is het met de stichtingen eens dat de besluitvorming van de provincie overhaast is. Van de provincie mag een meer zorgvuldige voorbereiding en besluitvorming worden verwacht. Er zijn ook onderdelen in het besluit die verbeterd moeten worden. Dat is echter nu geen reden om het afschieten niet door te laten gaan. Daarbij speelt ook mee dat de beroepsprocedures nog meerdere winters kunnen duren en dat een herhaling van de afgelopen winter niet in het belang van het welzijn van de edelherten is.

Dat de opdracht aan Staatsbosbeheer in stand blijft betekent nog niet dat nu mag worden begonnen met het afschieten van de edelherten. Staatsbosbeheer heeft daarvoor namelijk ook een natuurvergunning nodig. Die vergunning is op 2 november, kort voor de zitting van 5 november, verleend door de provincie. Verschillende partijen hebben ook tegen dat besluit een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend. Die zaak wordt op 29 november door een andere rechter in Lelystad behandeld. De provincie heeft toegezegd dat er tot die tijd geen edelherten zullen worden afgeschoten.

Voor miljoenen beslag gelegd in mestfraude-onderzoek

De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA- IOD) doorzoekt met de FIOD en NVWA-Toezicht vandaag in totaal tien locaties in Limburg. Dit gebeurt in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een agrarisch adviesbureau, dat door valsheid in geschrifte mogelijk tientallen boeren heeft geholpen om te frauderen met mest.

Behalve het adviesbureau zijn ook drie functionarissen van het bureau en een extern adviseur als verdachte aangemerkt. Het agrarisch adviesbureau helpt in totaal honderden boeren met hun administratieve verplichtingen, adviseert honderden boeren over hoe hun bedrijfsvoering in te richten en treedt op namens hen richting overheden. Het gaat om varkensboeren, melkveehouders, pluimveehouders, enzovoorts.

Het vermoeden is dat het bureau meerdere boeren hielp met frauderen. Het adviesbureau zou de administratie van de boeren met ‘creatieve oplossingen’ steeds kloppend hebben gemaakt, bijvoorbeeld met de hoeveelheid mest die de boeren en hun vee mochten produceren. Hierbij zou een onjuiste voorstelling van zaken zijn gecreëerd met een onderbouwing door valse stukken.

Vermoedelijke modus operandi
Dat zouden zij bijvoorbeeld hebben gedaan door boeren op papier minder dieren te laten bezitten dan dat zij in werkelijkheid hadden (gesjoemel met ‘veesaldokaarten’). Ook is er een verdenking dat er zou zijn gesjoemeld met de mestadministratie zodat het lijkt alsof meer mest dan in werkelijkheid is afgevoerd. Ook zouden ze boeren hebben laten opgeven in de administratie dat ze meer grond hadden dan dat zij in werkelijkheid hadden, zodat op papier leek dat zij zelf meer mest konden uitrijden op het land.

Ook zouden aanvragen voor vergunningen door boeren vermoedelijk vals zijn opgemaakt om de regelgeving te omzeilen. Of ze lieten een melkveehouder sjoemelen met de medicijnregistratie van de koeien waardoor het leek alsof deze meer dieren hield dan in werkelijkheid. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij meer fosfaatrechten kreeg toegekend en dus meer geld kon verdienen.

Beslag
Er is gezocht in een bedrijfspand in het midden van Limburg. Er is ook gezocht in vier woningen van de drie leidinggevenden van het bedrijf en een zelfstandig adviseur. Daarnaast is gezocht bij vijf veehouders die gebruik maakten van diensten van het adviesbureau. Er is administratie in beslag genomen. Daarnaast is er beslag gelegd op onroerende zaken om de incasso van eventuele toekomstige boetes zeker te stellen.

Cheptegei loopt in Nijmegen snelste 15 kilometer ooit

Atleet Joshua Cheptegei heeft in Nijmegen de Zevenheuvelenloop gewonnen. Dat deed de Oegandees niet in zomaar een tijd: met 41:05 minuten liep hij een officieus wereldrecord - de 15 kilometer is geen officieel erkende afstand en kent dus geen officieel record.

De 22-jarige Cheptegei, vicewereldkampioen op de tien kilometer, liet vooraf al weten het wereldrecord van de Keniaan Leonard Komon aan te willen vallen. Komon liep in 2010 in Nijmegen een tijd van 41:13 minuten, wat Cheptegei vorig jaar al tot op drie seconden benaderde. Dit jaar lukte het dan om het record te verbreken.

Bij de vrouwen ging de winst naar Cheptegei's landgenote Stella Chesang, die 47:19 minuten nodig had. Susan Krumins finishte in haar thuisstad als derde in 47:41.

NASCAR-kampioenschap in laatste minuten beslist

Op de Homestead-Miami Speedway is zondagavond het kampioenschap in de NASCAR Cup Series beslist. In de laatste race van het seizoen was de opzet simpel: vier coureurs waren nog over in de strijd om de titel en wie van deze Championship 4 het hoogst zou eindigen mocht zich kampioen noemen. 

Denny Hamlin vertrok vanaf poleposition, maar interessanter was natuurlijk waar de vier kampioenschapskandidaten vertrokken: Kyle Busch startte als tweede, Joey Logano als vierde, regerend kampioen Martin Truex Jr als zesde en Kevin Harvick als twaalfde. Hamlin was aanvankelijk de beste, maar Harvick reed zich gestaag naar voren en richting het einde van stage één had de veteraan de leiding in handen, vrij ruim voor niet-play-off-coureur Kyle Larson, Kyle Busch, Logano en Truex - de hele Championship 4 reed dus in de top-5 na stage één.

De Championship 4 wordt kort voorgesteld (Bron: YouTube)

Harvick lag ook bij de herstart voor stage twee aan de leiding, maar Larson kwam er gelijk langs, terwijl Logano niet veel later de koppositie pakte. Die hield hij niet lang vol en uiteindelijk ging het duel om de winst in de verder wat gezapige stage naar Larson, die in de laatste meters voorbij Harvick reed.

Bij de herstart was het wederom Harvick voorop, gevolgd door concurrenten Logano en Truex, met ook Larson er weer bij en met Kyle Busch op een gat. Larson reed ronde na ronde helemaal bovenin de baan en dat ging uiteindelijk dan toch fout: hij tikte net even te hard tegen de muur en moest met schade rondom zijn rechterachterband de pitstraat in.

Larson's probleem zorgde voor een caution en even later dus een herstart, aangevoerd door kemphanen Logano en Truex, die gelijk even fysiek contact hadden. Met vijftig ronden te gaan vochten de twee weer om de eerste plek, met Harvick en Busch daarachter, waardoor het weer zover was: de gehele Championship 4 reed in de top-4.

Contact tussen Logano en Truex (Bron: YouTube)

Truex sloeg een gat, maar een goed staaltje werk van Logano's pitteam bracht hem ineens voorbij Truex...maar Harvick's pitcrew bracht hem dan weer voor Logano en virtueel naar de leiding. Kyle Busch had het tempo niet te pakken en moest dus maar voor een andere strategie gaan: doorrijden en hopen op een caution, om dan met verse banden de boel in te halen.

Truex reed voorbij Logano, maar met twintig ronden te gaan was er ineens hoop voor Busch: zijn teamgenoot Daniel Suarez werd in de rondte getikt. Dat zorgde niet voor overdreven veel schade, maar wel voor een caution en dus kon Busch relatief veilig naar binnen. Dat deed iedereen, met twee winnaars: Kyle Busch, die de leiding pakte, en Truex, die achter hem aan kon sluiten.

Busch en Truex vertrokken vooraan bij de herstart, met Logano en Harvick daar weer achter: de vier kampioenschapskandidaten reden dus vooraan. De beste herstart was zonder meer voor Truex, terwijl Logano en Busch vochten om de tweede plek, met Harvick die het moeilijk had.

Al snel kwam Logano buitenom voorbij aan de nog altijd regerend kampioen, terwijl Harvick en Busch definitief af leken te haken. Dat deed Truex niet veel later ook, want Logano was simpelweg de snelste en reed zo naar zijn eerste NASCAR Cup Series-titel.

Logano viert de titel met het verbranden van wat rubber (Bron: YouTube)

NHL: Hurricanes furieus van start, Avalanche wint na overtime

De ijshockeyers van de Carlina Hurricanes hebben thusi in de NHL de negende winst van het jaar geboekt. Thuis tegen de New Jersey Devils zorgden Justin Williams en Michael Ferland al binnen 30 seconden voor 2-0, waarna Pavel Zacha zes minuten later voor de 2-1 tekende. Na de vroege storm bleef het daar wel bij en dus was 2-1 de eindstand.

De Colorado Avalanche won op bezoek bij de Anaheim Ducks na overtime. Brandon Montour (Ducks) en Sven Andrighetto (Avalanche) zorgden voor 1-1, Ryan Getzlaf en Ondrej Kase brachten de thuisploeg op een 3-1 voorsprong. Dankzij Nathan MacKinnon was er weer hoop voor de bezoekers en Gabriel Landeskog tekende voor de gelijkmaker. Met nog 1,3 seconden op de klok in overtime besliste Mikko Rantanen het duel in de powerplay: 3-4.

Uitslagen NHL zondag
New York Islanders - Dallas Stars 2-6
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 2-1
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 3-1
Anaheim Ducks - Colorado Avalanche 3-4 OT
Edmonton Oilers - Vegas Golden Knights 3-6

Hurricanes - Devils (Bron: YouTube)

NBA: James schittert en leidt Lakers langs oude ploeg

De basketballers van de Los Angeles Lakers hebben in de NBA de negende zege in zestien wedstrijden bij kunnen schrijven. De ploeg won op bezoek bij de Miami Heat met 97-113.

Voor LeBron James was het een weerzien met de ploeg waar hij twee NBA-titels mee won (2012 en 2013), wat schijnbaar motivatie was om eens flink uit te halen. In het eerste kwart sloegen de Lakers al een gat van dertien punten en daar kon Miami uiteindelijk niks meer tegenin brengen. James was goed voor 51 punten, de eerste keer in ruim een jaar dat hij de 50 punten haalt en de eerste keer dat hij dat als Lakers-speler doet.

De regerend kampioenen, de Golden State Warriors, kregen voor de derde keer op rij een nederlaag te verwerken. De San Antonio Spurs waren in eigen huis met 104-92 te sterk voor de Warriors, onder meer dankzij de 24 punten en 18 rebounds van LaMarcus Aldridge.

Uitslagen NBA zondag
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 87-100
Miami Heat - Los Angeles Lakers 97-113
Orlando Magic - New York Knicks 131-117
Washington Wizards - Portland Trail Blazers 109-119
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 104-92

King James was lekker bezig (Bron: YouTube)

VVD wil asielbevoegdheid staatssecretaris afnemen

De VVD wil dat de staatssecretaris van Justitie niet langer de mogelijkheid krijgt om afgewezen asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning te verlenen.

Dat plan werd vanochtend gelanceerd door Malik Azmani, de asielwoordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer. Hij vindt dat de toetsing van een asielbesluit aan de rechter is en niet aan de politiek. "Tijdens het proces kun je ernaar kijken, maar niet aan het einde als er al een besluit is genomen", zo zegt Azmani. 

De discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris is al enkele malen onderwerp geweest van controverse. De laatste keer was de kwestie Howick en Lili, die uiteindelijk toch mochten blijven van staatssecretaris Mark Harbers, die op dat moment ondergedoken zat, nadat ze wederom waren weggelopen. Azmani vindt dat in dergelijke gevallen er geen rol zou mogen zijn voor de politiek. Hij is bang voor oncontroleerbare beïnvloeding van de staatssecretaris en het optreden van willekeur.

Daarom wil hij dus dat de "nooduitgang" dicht gaat. Dit jaar heeft Harbers 26 keer gebruik gemaakt van zijn bevoegdheid. Klaas Dijkhoff deed dat in zijn tijd als staatssecretaris, die twee jaar duurde, 240 keer. Het voorstel van Azmani is een voorschot op het debat over de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat voor morgen gepland staat.

Issue Today [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons
Malik Azmani (Issue Today [CC BY 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons)

17 aanhoudingen rondom wedstrijd MVV-Roda JC

Ondanks duidelijke afspraken met de voetbalorganisaties en supporters zijn in totaal zeventien personen aangehouden voor, tijdens en na de wedstrijd MVV-Roda JC op zondag in Maastricht. De verdachten zijn aangehouden in de omgeving van het stadion.

De burgemeester, politie en OM hadden maatregelen afgekondigd voor een veilig verloop van de wedstrijd, de veiligheid van alle aanwezige voetballiefhebbers en het handhaven van de openbare orde. Ondanks deze maatregelen zijn er negen verdachten aangehouden voor de wedstrijd in de omgeving van het stadion. De negen verdachten waren in de leeftijd tussen de 21 en 38 jaar en allemaal MVV-supporter. Zij zijn aangehouden voor baldadigheid, het dragen van gezicht bedekkende kleding, het afsteken van vuurwerk, opruiing en belediging. Daarnaast is een 30-jarige MVV-supporter tijdens de wedstrijd aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Opstootjes
Na de wedstrijd waren er op een aantal plaatsen in de omgeving van het station nog opstootjes en ongeregeldheden. Daarbij werden zeven aanhoudingen verricht. Deze zeven MVV-supporters variëren in de leeftijd van 17 tot 42 jaar en worden o.a. verdacht van openlijke geweldpleging, baldadigheid en het dragen van gezicht bedekkende kleding.

Rainbow Six Siege: Operation Wind Bastion onthuld

Operation Wind Bastion, de content voor het vierde en laatste seizoen van dit jaar voor Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is onthuld tijdens de Pro League Season 8 Finals in Rio de Janeiro, Brazilië.

Operation Wind Bastion speelt zich af in Marokko en introduceert een nieuwe aanvallende en verdedigende Operator, respectievelijk Nomad en Kaid, een nieuwe map en een herontworpen in-game shop. De Test Server voor Operation Wind Bastion gaat live op 19 november op pc.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Artiesten willen af van woekerverkoop concertkaarten

Meer dan 70 Nederlandse acts – van Kensington tot Guus Meeuwis en van De Staat tot Blaudzun – keren zich tegen de woekerverkoop van concertkaarten via sites als ViaGogo en Topticketshop. Ze onderschrijven een manifest dat pleit voor wettelijke maatregelen tegen deze handel, een initiatief van SP-Kamerlid Peter Kwint, die het manifest maandag zal overhandigen aan de minister van Cultuur.

Vorig jaar tijdens de begroting cultuur kreeg Kwint unaniem bijval van de Kamer toen hij pleitte voor een strengere aanpak van doorverkopers. Echter, een jaar later wil het kabinet niet verder gaan dan het financieel ondersteunen van een al bestaande voorlichtingscampagne.

Kwint: ‘Dat is volstrekt ontoereikend. De minister zegt dat er geen draagvlak zou zijn voor strengere wetten. Waar komen dan al die namen onder dit manifest vandaan? Grote en kleine acts, podia en festivals, iedereen wil af van de sjacheraars die kaarten met honderden euro’s winst verkopen. Slecht voor de fans en slecht voor de artiest. Ik ga ervan uit dat de minister – nu ze ziet hoeveel partijen hierom vragen - alsnog aan het werk gaan en deze handelaren aanpakt.’

Het manifest is tot stand gekomen met steun van De Zwarte Cross, BAM (de beroepsvereniging voor auteur-muzikanten), FestivalInfo en Loud Noise Bookings.

NiCO, Kokoro en La Mariposa in Dead or Alive 6

De nieuwe vechtersbazin NiCO en oudgedienden Kokoro en La Mariposa zijn speelbaar in Dead or Alive 6 laten Koei Tecmo en Team Ninja weten.

NiCO heeft als bijnaam de 'Lightning Technomancer'. Ze is een beoefenaar van Pencak Silat, een historische krijgskunst uit Zuidoost-Azië. De hectische vechter maakt gebruik van plasma-ontladingen bij haar aanvallen, waardoor haar Pencak Silat-aanvallen nog pijnlijker zijn, terwijl ze tegelijkertijd haar EMF-ringen gebruikt om met hoge snelheden te bewegen.

Dead or Alive 6 komt 15 februari uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

FOK! Wat een weer: bewolkt en koud

Er is vandaag vrij veel bewolking, de zon zal slechts spaarzaam te zien zijn. Verspreid over het land is er vooral in de middag kans op wat lichte regen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 8°C in het noorden tot 4°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is matig, lokaal mogelijk vrij krachtig en aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig. In de loop van de middag neemt de wind boven het IJsselmeer en het noordwestelijk kustgebied toe naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.

In de nacht naar dinsdag is het droog en bewolkt. De minimumtemperaturen liggen tussen 3°C in het noorden en rond het vriespunt in het uiterste zuidoosten. De noordoostenwind is vrij krachtig, op het IJsselmeer en aan de kust krachtig tot hard, 6-7 Bft.

Dinsdag overdag is het bewolkt en vrijwel overal droog. In de avond kan er in het noordoosten lichte sneeuw voorkomen, dit zou tot lokale gladheid kunnen leiden. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. Er staat een stevige oostenwind die het voor het gevoel extra koud maakt. Boven land staat een vrij krachtige wind, langs de kust en boven het IJsselmeer is deze krachtig tot hard. In de avond neemt de wind langzaam wat af. (Bron: KNMI)

Nederland

Kroezel reist verder door Spanje en was bij een sombere Playa de Canuela
Kroezel reist verder door Spanje en was bij een sombere Playa de Canuela

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Koeman waakt voor onderschatting tegen aanvallende Duitsers

Bondscoach Ronald Koeman verwacht dat het Nederlands elftal maandagavond een zwaardere wedstrijd te wachten staat dan tegen wereldkampioen Frankrijk.

De Fransen zakten vrijdag ver terug tegen zijn ploeg en dat ligt Oranje uitstekend. Het werd 2-0 dankzij goals van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay en tegelijkertijd is het geloof in de nationale selectie enorm toegenomen. Tegen het al gedegradeerde Duitsland rekent de bondscoach echter op een lastig duel.

Een punt volstaat voor het bereiken van de halve finales van de Nations League, maar Koeman benadrukt dat er nog niets is gewonnen. "De resultaten hebben nog steeds geen EK opgeleverd", stelt de realistische keuzeheer tijdens een persconferentie. "We moeten het opnieuw laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat het voor ons tegen Duitsland moeilijker wordt dan tegen Frankrijk. Duitsland speelt veel aanvallender", tekent NUsport op uit zijn mond.

Met die genuanceerde opvatting staat hij lijnrecht tegenover zijn Duitse collega Joachim Löw. Hij bestempelt Oranje als de favoriet en Koeman tempert de verwachtingen. "Van het resultaat tegen Frankrijk mag genoten worden, maar de knop moet om. Of we favoriet zijn? Dat is denk ik niet reëel op basis van een paar wedstrijden. Duitsland was eerder in fases beter dan Frankrijk en Nederland", besluit hij. Nederland won het eerste onderling enigszins geflatteerd met 3-0.

British Airways aangeklaagd wegens stoel naast dikzak

Ene Stephen Prosser, 51 jaren jong, heeft vliegmaatschappij British Airways aangeklaagd. Hij eist een schadevergoeding van tienduizend pond, omdat hij gewond zou zijn geraakt nadat hij in een vliegtuig naast een wat dikke man moest gaan zitten.

Volgens de piepkleine Prosser (1,60m) was de man waar hij naast moet zitten 'zo groot als Jonah Lomu', doelend op een Nieuw-Zeelandse rugbylegende, die in 2015 is overleden en op het moment vermoedelijk niet zo groot meer is. Meneer klaagde tegenover het personeel aan boord dat hij gewond zou raken als hij zich naast de 'extreem grote' passagier moest zien te wurmen, die hij omschreef als iemand van ruim 1,90 meter en een kleine 140 kilogram.

"Hij was zo groot dat een van zijn billen tussen de armleuningen geperst moest worden. Met zijn knieeën zat hij tegen de stoel voor hem en de rest van zijn lichaam ging over op mijn stoel", aldus de eiser. "Ik had gelijk door dat dit een probleem ging worden, want ik moest mij in een onnatuurlijke positie zien te krijgen. Elke keer als hij zijn arm neerlegde kwam deze neer op mijn armleuning, waarbij hij telkens per ongeluk het volume van mijn audio extreem ver omhoog draaide."

Prosser liet weten niks tegen de passagier zelf te zeggen, omdat de betreffende man zich zelf ook wel bewust leek te zijn van de problemen, maar hij klaagde wel bij het cabinepersoneel. Volgens het personeel zat de Boeing 777 vol en mocht hij niet met iemand van plaats ruilen. Volgens Prosser heeft hij sinds het voorval in januari 2016 constant spasmes in zijn rug en pijn aan zijn onderrug. Door zijn verwondingen kon hij niet meer overwerken, zat mountainbiken er ook niet meer in en liep zijn relatie op de klippen.

Timothy Salisbury, vertegenwoordiger van British Airways, vroeg zich in de rechtszaal af of de vergelijking met rugbyer Lomu wellicht wat overdreven was. "Nee, totaal niet", aldus Prosser. Salisbury zei dat het cabinepersoneel de gezette meneer omschreef als 'lang, maar niet extreem dik'. Een woordvoerder van de maatschappij liet weten dat Prosser tijdens de vlucht nergens last van leek te hebben en dat hij 'op meerdere momenten lag te slapen'.

De rechtszaak gaat ondertussen door.

Kane wil Rooney aftroeven: "Het is absoluut haalbaar"

Harry Kane is ervan overtuigd dat hij de titel van topscorer aller tijden van Engeland over kan nemen van Wayne Rooney.

Rooney beëindigde afgelopen donderdagavond definitief zijn interlandloopbaan in de vriendschappelijke wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Hij speelde zijn 120e interland en daarin vond hij 53 keer het net. Kane staat momenteel op 20 doelpunten in 35 interlands en denkt al aan het record van Rooney.

"Het is zeker mogelijk, maar het is een eind weg", vertelt Kane. "Ik hou er niet van om doelen te stellen die ver vooruit liggen, want er kan nog veel gebeuren."

"We zullen het de komende jaren zien. Hopelijk ben ik nog steeds fit en gezond en word ik geselecteerd door de bondscoach. Het is absoluut haalbaar, maar ik denk er niet te veel over na."

In de wedstrijd tegen Kroatië op zondagavond scoorde Kane zijn twintigste doelpunt.

'Kunstgras moet duurzamer'

GroenLinks wil van minister Bruins horen of hij meewerkt aan verduurzaming van de kunstgrasvelden. "Iedere voetbalamateur weet dat je aan het eind van een wedstrijd met een tas vol rubberen korrels op de fiets stapt. En ze liggen ook in de sloot achter het doel", zegt Kamerlid Lisa Westerveld. "Eigenlijk is het bizar dat op die manier verpulverde autobanden in ons milieu terechtkomen."

Deze week behandelt de Tweede Kamer de sportbegroting van 2019 met minister Bruins. GroenLinks zal daar voor grotere milieuambities pleiten rond de sportcomplexen. Ook Westerveld snapt waarom amateurclubs kunstgras gebruiken, maar de speelvelden moeten echt minder vies. "Bij GroenLinks vinden we dat we in de zeer nabije toekomst van die rubber pulp af moeten. De minister moet ze helpen bij hun denkrichting."

Een suggestie heeft Westerveld wel: "Ik wil een toekomst zonder die rubberkorrels. En bovendien hoort bij een geleverde grasmat een recycleverplichting. Een kunstgrasveld slijt in 10 jaar tijd op. Producenten moeten worden verplicht de mat weer op te halen en opnieuw te verwerken in nieuw materiaal voor een kunstveld. Zo’n afspraak kan als voorwaarde worden gesteld als sportverenigingen een beroep doen op de subsidieregeling die we hebben voor bouw en onderhoud van sportaccommodaties. Daar moet de minister toch voor te porren zijn?"

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger riep de regering al samen met Westerveld op de branche verantwoordelijk te maken voor de recycling. "Dat blijft wat mij betreft de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris voor milieu. Maar via de subsidieregeling die de Kamer met de minister van sport bespreekt, gaan bedrijven het voelen als ze zich er niet aan houden: milieubewust ondernemers hebben dan domweg meer voordeel. Op deze manier houden we sporten toegankelijk, maar houden we ook rekening met het milieu."

Wat vind je het leukste op de camping?

Volgens het CBS gaan we weer massaal naar de camping. In juli en augustus 2018 brachten ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse gasten 8,1 miljoen nachten door op een camping in eigen land, respectievelijk 8,3 procent en 3,9 procent meer dan een jaar eerder. De camping is natuurlijk ook dolle pret!

Nu vragen wij ons af, wat vind jij het leukste op de camping? Je dolle campingavonturen mag je hieronder melden, maar klik ook even een optie van de poll. Ontbreekt hetgeen jij het leukste vind? Dat lezen we dan graag in een reactie!

Met z'n allen naar de camping

Het was afgelopen zomer drukker op de Nederlandse campings dan de zomer van vorig jaar. Het aantal gasten steeg in juli en augustus naar 1,7 miljoen, 10,8 procent meer dan in dezelfde maanden van 2017. Het aantal overnachtingen nam tegelijkertijd met 4,8 procent toe naar 10,5 miljoen. Daarmee zet de stijging van het aantal campinggasten uit het eerste halfjaar van 2018 door. Ook andere logiesaccommodaties, zoals hotels, kregen in vergelijking met vorig jaar meer gasten in de zomermaanden. Dit meldt het CBS bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018.

De zomermaanden zijn met ongeveer de helft van de jaarlijkse overnachtingen de drukste periode op de Nederlandse kampeerterreinen. Campings moeten het, in tegenstelling tot de andere vormen van logiesaccommodatie, hebben van een relatief kort seizoen en trekken in de zomermaanden vooral binnenlandse gasten. In juli en augustus 2018 brachten ongeveer 1,3 miljoen Nederlandse gasten 8,1 miljoen nachten door op een camping in eigen land, respectievelijk 8,3 procent en 3,9 procent meer dan een jaar eerder. Gedurende de zomermaanden verbleven 500 duizend buitenlandse gasten op de Nederlandse campings, 18,2 procent meer dan in 2017. Ze brachten er 2,4 miljoen nachten door, een stijging van 7,9 procent.

Aandeel buitenlandse gasten op campings neemt toe
Het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten in de zomermaanden nam met de helft toe van 1,6 miljoen in 2012 naar 2,4 miljoen zes jaar later. Doordat het aantal overnachtingen van binnenlandse gasten in dezelfde periode met 12,1 procent daalde naar 8,1 miljoen, steeg het aandeel overnachtingen door buitenlandse gasten.

Duitsers
Het grootste deel van de zomerse overnachtingen door buitenlandse gasten komt voor rekening van onze oosterburen. Duitsers brachten in de zomermaanden van dit jaar 1,9 miljoen nachten door op Nederlandse campings. Daarna komen de Belgen met 260 duizend overnachtingen. De overige internationale campinggasten komen vooral uit Europa.

Ook meer overnachtingen in hotels
Ook andere logiesaccommodaties mochten in de zomermaanden, vergeleken met een jaar eerder, meer gasten verwelkomen. Hotels kregen met 5,8 miljoen 5,2 procent meer gasten dan in dezelfde periode in 2017. Het aantal hotelovernachtingen steeg zelfs met 7,1 procent tot 10,8 miljoen. Het aantal binnenlandse gasten en overnachtingen nam met respectievelijk 4,0 procent en 5,5 procent toe; de toename onder de buitenlandse hotelgasten en overnachtingen was groter, 6,4 procent en 8,4 procent. De belangrijkste herkomstlanden van zomerse hotelgasten zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en de Verenigde Staten.

Huisjesterreinen
Het aantal gasten op de huisjesterreinen nam in vergelijking met vorig jaar in de zomermaanden met 4 procent harder toe dan het aantal overnachtingen (1 procent). Het aantal binnenlandse overnachtingen op huisjesterreinen daalde met 2 procent. Het beeld van het toerisme in groepsaccommodaties was wisselend: 1 procent minder gasten, maar wel 7 procent meer overnachtingen, vooral door buitenlandse gasten. Nederlandse logiesaccommodaties ontvingen in de eerste 8 maanden van dit jaar 30,6 miljoen gasten die 83,8 miljoen overnachtingen boekten, een stijging van respectievelijk 5,5 procent en 5,0 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Meer omzet
De groei van het aantal gasten en overnachtingen in Nederlandse accommodaties zien we terug in de omzetcijfers van de branche. Hotels boekten in de eerste twee kwartalen van 2018 7,4 procent en 7,2 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor de andere logiesverstrekkers was de omzetontwikkeling zelfs nog iets groter met 8,4 procent en 7,7 procent meer omzet in de eerste twee kwartalen van 2018. Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 Het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 biedt een actueel statistisch overzicht van vraag en aanbod in de toerismesector en geeft inzicht in voor de vrijetijdssector relevante trends en innovaties. Het Trendrapport is samengesteld door Pleisureworld NRIT Media, NBTC Holland Marketing, het Centre of Expertise Leisure, Toerisme & Hospitality (CELTH), en het CBS.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.