Rallyrijder Ogier pakt 6e wereldtitel op rij na uitvallen concurrenten

Sebastien Ogier heeft zich voor het zesde jaar op rij laten kronen tot wereldkampioen rallyrijden. De Fransman eindigde met navigator Julien Ingrassia als vijfde in de afsluitende Rally van Australië en dat was wegens het uitvallen van de concurrenten voldoende.

Ogier nam na de voorlaatste rally de leiding in het WK over van de Belg Thierry Neuville, maar de twee stonden wel dicht bij elkaar en ook de Est Ott Tänak had nog kans op de wereldtitel. Tänak ging met navigator Martin Järvejoa aan de leiding na twee dagen, Ogier lag op de zesde plek en Neuville stond met navigator Nicolas Gilsoul op de achtste stek.

Het zag er dus al prima uit voor Ogier, want bij winst van Tänak was een zesde plek ruimschoots voldoende. Zondagochtend was Neuville prima op dreef in zijn Hyundai i20, maar op de eerste proef van de middag reed hij een greppel in en liep hij dusdanig veel schade op dat het klaar was: einde titelkansen voor de Belg.

Latvala stond de leiding met zijn Toyota Yaris ondertussen af aan teamgenoot Jari-Matti Latvala, maar viel in de voorlaatste proef zelf ook uit met een technisch mankement. Ogier had ondertussen gehoord dat Neuville klaar was en reed vrij rustig rond: "Ik heb nog langzamer gereden dan mijn oma!", aldus de Fransman, die zich door het wegvallen van Neuville en Tänak definitief verzekerd zag van zijn zesde, maar zonder meer zwaarst bevochten wereldtitel.

De rally werd uiteindelijk gewonnen door Latvala, voor de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon en de Noor Mads Ostberg.