Kane schiet Engeland naar groepswinst in Nations League

Engeland is door een knappe comeback tegen Kroatië poulewinnaar geworden ten koste van Spanje. De Kroaten zijn daardoor gedegradeerd.

De knappe zege van Kroatië op de Spanjaarden (donderdag, 3-2) betekende dat er voor Engeland - Kroatië nog verschillende scenario's mogelijk waren. De winnaar zou sowieso poulewinnaar worden, bij een 0-0 zou Engeland op basis van het doelsaldo tweede worden en de Kroaten laatste, maar een gelijkspel met doelpunten zou betekenen dat Kroatië op basis van de uitdoelpuntenregel boven de Engelsen zou eindigen.

In deze 'return' van de halve finale in Rusland, toen voor The Three Lions de grote WK-droom eindigde, werd het spektakel voor de slotfase bewaard. Na een doelpuntloze eerste helft nam Kroatië binnen een kwartier na rust de leiding via Andrej Kramaric, die met rechts de linkerbovenhoek vond. Engeland moest vanaf dat moment dus tweemaal scoren om degradatie te voorkomen en tegelijk de poulewinst te pakken.

Het team van bondscoach Gareth Southgate had de hele wedstrijd al de nodige kansen gekregen, maar telkens was de afronding niet goed. In de jacht op de gelijkmaker werd een schot van Kyle Walker gepareerd door doelman Kalinic, kopte John Stones naast en stuitte ook Kane op de Kroatische keeper.

Toch wist Engeland in het laatste kwartier Wembley in extase te brengen. Eerst kon Jesse Lingard, die amper vijf minuten eerder was ingevallen voor Fabian Delph, van dichtbij scoren en na 85 minuten maakte Harry Kane het winnende doelpunt. De sterspeler van Tottenham Hotspur gleed de bal in het doel uit een vrije trap vanaf de linkerflank. De Engelsen eindigen daardoor op zeven punten en gaan naar de 'Final Four', Spanje wordt tweede en Kroatië is met vier punten gedegradeerd.