Grand Prix van Macau eindigt met bizarre finish, Ticktum wint na keizerlijke crash

Coureur Daniel Ticktum heeft zondag de 64e editie van de befaamde Grand Prix van Macau in de Formule 3 gewonnen. De 18-jarige Brit profiteerde optimaal van een bizarre finish, waardoor hij voorbij kon gaan aan de Oostenrijker Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg - om even de volledige naam te gebruiken van de telg van de keizerlijke Habsburg-familie.

Polesitter Callum Ilott moest bij de start gelijk de Zweed Joel Eriksson voorbij laten, terwijl Sergio Sette Câmara achter hem aan kwam, gevolgd door Ferdinand Habsburg, Maximilian Günther en Lando Norris. Aan het einde van de eerste ronde ging de Japanner Marino Sato de muur in, waardoor het hele veld geneutraliseerd werd.

Bij de herstart, in de derde ronde, ging het fout voor de twee leiders: Eriksson en Ilott leken met elkaar in de clinch gekomen te zijn, waarna de Zweed de eerste bocht niet haalde en stil viel. Ilott viel ver terug, dook de pitstraat in en sloot achteraan het veld weer aan. De leiding was intussen in handen van Sette Câmara, voor Günther en Habsburg, en na zes ronden werd het opnieuw geneutraliseerde veld weer op gang gevlagd.

Habsburg opende de aanval op Günther al snel en met een fraaie inhaalactie passeerde hij de Duitser, waarna de jacht op Sette Câmara geopend kon worden. In de slotronden ontstond een geweldig gevecht om Günther's derde plek: de Duitser wist aanvallen van de Britten Norris en Ticktum aanvankelijk te pareren, maar twee ronden voor het einde moest hij zich gewonnen geven.

Norris leek een succesvolle aanval te plaatsen, maar Ticktum positioneerde zich perfect, remde op het allerlaatste moment en pakte in één klap zowel Norris als Günther. Daarmee was de actie echter nog niet klaar voor de race, want Habsburg vond inmiddels de aansluiting met leider Sette Câmara en daar ontspon een stevig duel.

De Oostenrijker probeerde alles om de Braziliaan te passeren, inclusief een zelden vertoonde inhaalactie buitenom in de vol gas Mandarin-bocht. Dat lukte, maar nog voor de Lisboa-bocht - het eerste rempunt in de ronde in Macau - sloeg Sette Câmara weer terug. In de gehele slotronde deed Habsburg alles om zijn opponent in een fout te dwingen, maar dat leek niet te lukken.

De Braziliaan kwam als eerste Fisherman's Bend uit, in principe de laatste inhaalmogelijkheid. Dat was tegen dovemansoren gericht, want Habsburg probeerde het en nam voor het ingaan van de laatste knik de leiding over. In die knik ging het echter fout: zowel Sette Câmara als Habsburg raakte de controle over de auto kwijt en beiden knalden letterlijk met de finish in zicht de muur in. 

Ticktum kon zo perfect profiteren en in de laatste meters pakte de Brit de leiding en dus de zege. Norris kreeg zo ineens plek twee in de schoot geworpen en ook de Est Ralf Aron mocht het podium op. Habsburg kwam nog als vierde over de finish hobbelen, voor Günther en Pedro Piquet.

De fantastische slotfase van de Grand Prix van Macau (Bron: YouTube)