FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 oktober 2018

Hoge straffen tot veertien jaar geëist tegen plofkraakbende

De zeven verdachten van ram- en plofkraken hoorden vandaag gevangenisstraffen variërend van vijf tot veertien jaar tegen zich eisen. In de periode van juli 2015 tot hun aanhouding in september en oktober 2016 maakten ze zich schuldig aan negentien ram- en plofkraken in diverse plaatsen in Nederland. De hoogte van de eisen is gebaseerd op de nieuwe richtlijn van het Openbaar Ministerie van 1 mei 2018. De feiten zijn weliswaar voor die tijd gepleegd maar zijn nu juist aanleiding voor de nieuwe richtlijn.

Vrouw met hulpdier geweigerd in vliegtuig

Honden of katten als rustgevend dier mee aan boord van een vliegtuig nemen is tegenwoordig algemeen wel geaccepteerd. Honden voelen goed aan wanneer hun baasje zenuwachtig of geëmotioneerd wordt en de beestjes reageren daar, met of zonder training, soms enorm goed op zodat het baasje weer rustig wordt.

Op een vlucht van Orlando naar Cleveland had een vrouw haar eigen idee van een emotionele hulpdier. Ze had bij het reserveren van het vliegtickets eerlijk aangegeven dat ze een emotionele hulpdier mee zou nemen, iets wat normaalgesproken prima werkt bij de betreffende vliegmaatschappij Frontier Airlines.

De vrouw had echter niet aangegeven dat het dier een eekhoorn was en laten knaagdieren bij deze vliegmaatschappij nou niet aan boord toegestaan zijn. Toen de vrouw werd verteld dat ze niet met dit dier kon reizen werd ze zo boos dat het leek dat de eekhoorn niet echt hielp met het weer kalm worden.

Alle passagiers moesten het vliegtuig verlaten en de luchthavenpolitie moest er aan te pas komen om de vrouw van het vliegtuig te krijgen, waarna het vliegtuig met passagiers weer kon vertrekken.

Vliegmaatschappij Delta Airlines is ook erg streng met het toelaten van hulpdieren. "Sommige mensen durven het aan om de meest gekke dieren aan boord mee te nemen onder het mom van hulpdier. Van kalkoenen tot slangen en spinnen worden soms meegenomen", aldus Delta in een verklaring.

De lijst is zelfs nóg gekker als je beseft dat sommige Amerikanen een pauw, een hamster, een luierdragende eend of zelfs een schijtend varken meenemen aan boord.

Welk dier zou jij aan boord willen nemen om getroost te worden??

Golfer Ji pakt brons op Jeugdspelen na sterke slotdag

Golfer Jerry Ji heeft op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires brons veroverd. De 18-jarige amateur van de Noordwijkse Golfclub, vorig jaar al winnaar van de prestigieuze Orange Bowl in Florida, kende donderdag een ijzersterke slotdag.

De eerste negen holes gingen nog niet zo best: acht keer par en één bogey, één boven par dus. Op de 'back nine' begon het echter ineens te draaien. Ji sloeg vier birdies en één bogey, waardoor hij de ronde beëindigde met 68 slagen. Hij schoof zo in het klassement op naar de derde plek en doordat de laatste hole een birdie opleverde schudde hij de Thai Vanchai Luangnitikul gelijk van zich af. Brons was zo zonder play-off voor Ji, de Australiër Karl Vilips pakte het goud, voor de Amerikaan Akshay Bhatia.

Met een slotronde van 77 slagen, zeven boven par, kende Lauren Holmey bij de dames een betere dag dan de eerste twee, maar echt opschuiven zat er niet meer in: met totaal 29 slagen boven par eindigde ze op de 28e plek, ver achter de Australische kampioene Grace Kim. Alessia Nobilio uit Italië won zilver, voor de Oostenrijkse Emma Spitz.

Matthäus is 'egoïsme' bij Bayern München zat

Lothar Matthäus heeft zijn buik vol van de houding van sommige spelers van Bayern München, waaronder Arjen Robben.

Volgens de Duitse clubicoon van de Rekordmeister zijn in München te veel spelers alleen maar met zichzelf bezig. "Spelers als James Rodríguez en Robert Lewandowski plaatsen zichzelf boven de club. Arjen Robben en Franck Ribéry ook. De een zeurt dat hij niet genoeg speelt, de ander krijgt niet genoeg ballen en de volgende vloekt als hij wordt gewisseld en gaat huilen bij journalisten", somt Matthäus op tegenover Blick.

"Sommige sterren gedragen zich egoïstisch en zijn respectloos jegens de trainer (Niko Kovac, red.), de club en hun ploeggenoten. Dit moet stoppen", aldus de 57-jarige oud-international. "Uli Hoeness moet ingrijpen. Hij en Hasan Salihamidzic (sportief directeur, red.) moeten aan de spelers duidelijk maken dat ze hun negatieve houding moeten veranderen."

Matthäus begrijpt niet dat bepaalde spelers nieuwe contracten hebben gekregen, terwijl Bayern grote talenten in zijn ogen negeert. Volgens hem is de selectie de laatste jaren te weinig vernieuwd: "Bayern had zaterdag (0-3 verlies tegen Borussia Mönchengladbach, red.) negen spelers op het veld staan die ook al de Champions League-finale van 2013 speelden."

Door de pijnlijke thuisnederlaag tegen Mönchengladbach staat Bayern na zeven speelronden slechts zesde in de Bundesliga. Koploper Borussia Dortmund heeft vier punten voorsprong. In de laatste drie competitieduels pakte Bayern maar één punt en tussendoor werd er in de Champions League gelijkgespeeld tegen Ajax (1-1).

Colbrelli sprint naar winst in Gran Piemonte

Sonny Colbrelli heeft de 102e editie van de Gran Piemonte gewonnen. De Italiaanse wielrenner van Bahrain Merida was in een slechte weersomstandigen de beste in een sprint na 191 kilometer. Florian Sénéchal werd tweede, voor Davide Ballerini.

De Italiaanse klassieker kent tot in tegenstelling tot de andere Italiaanse klassiekers in het najaar geen beklimmingen op het parcours. Ideale kans voor de sprinters, al waren de topsprinters niet aanwezig in Racconici, de startplaats van de Gran Piemonte.

In de eerste kilometers van de wedstrijd trokken Joey Rosskopf, Filippo Ganna, Mikkel Frølich Honoré en Matteo Sobrero in de aanval. Meer dan twee minuten kreeg het viertal niet van het peloton.

Halverwege de wedstrijd trok Lotto-Soudal ten aanval. Tim Wellens, Jens Keukeleire, Thomas De Gendt, Tiesj Benoot en Maxime Monfort trokken in dienst voor de Belgische formatie in de aanval. Het vijftal van Lotto-Soudal kreeg Cyrus Monk en Nikita Stalnov met zich mee en haalde de koplopers bij, maar de aanval zou niet verdragen.

Matti Breschel en Marco Marcato trokken daarop in de aanval, wat later sloten ook Davide Ballerini en Andriy Grivko aan. Het kwartet nam een halve minuut voorsprong, maar doordat Marcato, Ballerini en Grivko om verschillende moest afhaken droeg de aanval niet ver. Later kwam Grivko toch weer aansluiten bij Breschel. De Deen zag de aanval niet zitten, en liet lopen. Grivko ging wel door, maar met nog dertien kilometer te rijden was ook zijn avontuur voorbij.

De renners konden zich gaan opmaken voor de sprint, al dacht James Shaw daar anders over. De Brit van Lotto-Soudal trok op een kleine twee kilometer ten aanval. Shaw werd weer ingerekend, maar zorgde er wel voor dat het peloton in meerdere stukken brak. Een klein groepje mocht gaan sprinten om de overwinning. Het was Colbrelli die vroeg aanging en niemand kwam er meer over. Sénéchal werd tweede, voor de sterkrijdende Ballerini.

Recorddarter boos op Assen: "Ze vinden darts geen topsport"

Afgelopen maandag vestigde Frank Posthumus een officieus wereldrecord darten met maar liefst 60 uur non stop pijltjes gooien. Deze unieke prestatie leek de recorddarter en een aantal van zijn fans een goede reden om gehuldigd te worden in het centrum van Assen. Maar de gemeente ziet weinig in dat plan.

"Mijn record leefde heel erg in de stad. Mensen zien graag dat ik gehuldigd word. Uiteindelijk moest ik de burgemeester zelf maar een berichtje sturen van hoe en wat", zo vertelde de trotse darter aan RTV Drenthe. De reactie van de gemeente was echter niet de gewenste voor Posthumus. De gemeente Assen verklaarde veel respect te hebben voor de prestatie van de recorddarter maar dat huldigingen alleen zijn weggelegd voor prestaties van een andere orde zoals 'wereld- of olympisch kampioenen in topsport'.

Die reactie kon de Assenaar niet bepaald waarderen. "Alleen bij hoge uitzondering huldigt de gemeente sporters, zoals olympiërs na het behalen van een medaille. Ze doen het alleen bij topsport en darten is blijkbaar geen topsport. Darten wordt altijd laag op de kaart gezet. Onterecht, want darten is gewoon topsport", aldus Posthumus.

"Ik ben vooral teleurgesteld. Wat ik heb gepresteerd, is niet zomaar iets. Ik ben een Assenaar en ik ken duizenden mensen in Assen. En olympische sporters misschien maar een paar honderd. En omdat diegene dan een keer wereldkampioen is, wordt zo iemand wel gehuldigd. Het voelt als onderwaardering", zo vervolgde de darter zijn boze reactie tegenover RTV Drenthe.

Aanstaande zaterdag is er in het café waar Posthumus zijn record vestigde nog wel een feest ter ere van het officieuze wereldrecord en dan wordt ook de voorlopige opbrengst voor het goede doel waarvoor hij de recordpoging waagde bekendgemaakt.

De laatste pijpen van recorddarter Frank Posthumus (Bron: YouTube/Meternieuws)

Opmerkelijke hole-in-one voor Pepperell op British Masters

Op de eerste dag van het British Masters golftoernooi op de Walton Heath Golf Club in Walton-on-the-Hill maakte de Engelsman Eddie Pepperell een prachtige hole-in-one.

Na de afslag op de negende hole stuiterde de bal via de green tegen de vlag en vervolgens via een effect alsnog in de hole. Mede door deze hole-in-one gaat Pepperell samen met zijn landgenoten Matt Wallace en Tommy Fleetwood aan de leiding.

Eddie Pepperell maakt hole-in-one op 2018 British Masters (Bron: Youtube)

DTM verlaat Zandvoort voor Assen

Na 18 jaar komt er volgend jaar een einde aan de DTM-wedstrijden op het circuit van Zandvoort. Vanaf 2019 zal de Nederlandse wedstrijd van het Duitse toerwagenkampioenschap op het TT Circuit in Assen plaatsvinden.

In 2001 was de eerste race van de populaire Duitse raceklasse op de baan in de duinen. Jaarlijks staken coureurs de loftrompet over het circuit van Zandvoort en ook onder de bezoekers was het een populair evenement. Geen enkel circuit buiten Duitsland was zo lang gastheer van de DTM.

De overstap naar de baan bij Assen is geen onlogische voor de leiding van de DTM, naast dat de faciliteiten op het Drentse circuit vele malen beter zijn is de ligging ten opzichte van Duitsland veel beter. Met de Nürburgring, de Hockenheimring en de Laustitzring worden de DTM-fans in het zuiden en oosten van Duitsland al aardig bediend maar de fans in het noorden moeten vaak flinke afstanden reizen om een wedstrijd te bezoeken. Met Assen dat slechts 50 kilometer over de grens ligt worden er naast de Nederlandse fans ook veel Duitse fans verwacht.

Het DTM-circus zal volgend jaar in het weekend van 20 en 21 juli neerstrijken op het TT Circuit.

De DTM in 2004 op het circuit van Zandvoort (Pro Shots / Jasper Ruhe)
De DTM in 2004 op het circuit van Zandvoort (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Peesblessure houdt Lidewij Welten maanden aan de kant

Voor Lidewij Welten zit het hockeyjaar 2018 er definitief op. De 28-jarige aanvaller van Den Bosch en Oranje heeft schade opgelopen aan de pees van haar rechterhamstring, zo bleek deze week na uitgebreid onderzoek. Ze mist het restant van de eerste competitiehelft met Den Bosch en moet ook de Champions Trophy met de Oranje Dames aan zich voorbij laten gaan.

Welten liep de blessure vorige week vrijdag op in de uitwedstrijd tegen Laren (1-1), bij een individuele loopactie langs twee tegenstanders. Ze schreeuwde het ineens uit van de pijn en greep meteen naar haar rechterbeen. Ze kon slechts met ondersteuning van fysiotherapeut Peter van der Beek van het veld afstappen.

"Ik wist al meteen: dit is foute boel", reageert Welten. "Ik maakte bij mijn actie een zijpas, kreeg een licht duwtje en toen voelde ik de pijn. Het is echt domme pech. Geen idee wat de precieze oorzaak is geweest. Wat ik wel weet is dat het zomaar vier tot zes maanden kan duren voordat ik weer wedstrijden kan hockeyen."

Sterk lichaam
Welten onderging maandag in Eindhoven en woensdag in Amsterdam een MRI-scan om de precieze schade in de pees te kunnen bepalen. Daaruit kwam nog geen heldere diagnose naar voren, maar het werd wel duidelijk dat de pees nog vast zit aan het bot. Tussen die scans door deed ze onder begeleiding van de fysiotherapeuten Camiel van Druten en Rik Tacken van Veel Beter Fysiotherapie al specifieke oefeningen om haar spieren en gewrichten in conditie te houden.

Welten: "De artsen hebben even overwogen de beschadigde pees te opereren, maar daar zien we vanaf. Mijn lichaam is sterk en verkeert in goede conditie. Ik heb geen problemen met lopen, kan zitten en kan mijn knie optillen. Dat ik nu al met de fysio aan de slag kan, is een positief signaal. Ik heb ook helemaal geen bloeduitstorting gehad, terwijl dat doorgaans bij een dergelijke blessure heel normaal is. Dat geeft me veel vertrouwen in een sterke comeback."

Geen Champions Trophy
Welten mist door haar blessure de rest van de eerste competitiehelft in de Hoofdklasse Dames en kan met het Nederlands elftal ook niet deelnemen aan de strijd om de Champions Trophy. Die wordt van 18 tot en met 25 november in China gehouden. Het is de allerlaatste editie van het toernooi dat in 2019 van de hockeykalender verdwijnt en door de Hockey Pro League wordt vervangen.

"Jammer van die Champions Trophy, want ik had veel zin om dat toernooi te spelen", zegt Welten. "Wanneer ik volgend jaar weer wedstrijden kan spelen, weet niemand. Ik moet de komende periode heel goed naar mijn lichaam luisteren. De artsen hebben gezegd dat ik voor een wonderbaarlijk snel herstel zou kunnen kiezen, maar dan is de kans aanwezig dat deze blessure terugkeert. Dat wil ik voorkomen, want mijn hoofddoel is de Spelen van Tokyo in 2020. En dat toernooi staat sneller voor de deur dan je denkt."

Einde aan geweldig jaar
De peesblessure maakt een abrupt einde aan een uitstekend hockeyjaar voor Welten. In het voorjaar hield een zeurende achillespees haar nog aan de kant, maar eind april was ze op tijd fit om met Den Bosch aan de play-offs om de landstitel deel te nemen. Daarin groeide ze snel naar haar vertrouwde vorm en was ze tegen SCHC (halve finales) en Amsterdam (finale) goed voor vier doelpunten en tal van wervelende acties.

Na het winnen van de landstitel en de EHCC met Den Bosch kende Welten ook een heerlijke zomer met het Nederlands elftal. In Londen veroverde de ploeg van bondscoach Alyson Annan met overmacht de wereldtitel na een 6-0 zege op Ierland in de finale. Welten slalomde als vanouds over het veld en had met vijf treffers een groot aandeel in het Oranje-succes.

Welten kende sowieso een ijzersterk interlandjaar, waarin ze in zeventien interlands met Oranje goed was voor vijftien doelpunten en negen assists. Geen enkele andere speelster was in 2018 bij zoveel interlanddoelpunten betrokken.

Welten: "Een blessure als deze is zuur, zeker omdat ie zomaar uit het niets komt. Maar ik ben optimistisch van aard en dat gaat mij helpen bij het herstel. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik sterker terugkom. Ik heb lieve en betrokken mensen om me heen die me daarbij optimaal kunnen helpen. Het is de knop omzetten en er alles aan doen om er straks weer te staan."

Welten in actie voor HC Den Bosch. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Welten in actie voor HC Den Bosch. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)

Speelronde Belgische Eerste klasse B uitgesteld, arbiters geschorst

In België wordt op het tweede niveau de complete speelronde van komend weekend uitgesteld. Dat meldt organisator Pro League.

De nationale voetbalbond (KBVB) moet de maatregel overigens nog wel goedkeuren. Het uitstellen van alle duels van de Eerste klasse B heeft mogelijk te maken met het feit dat KV Mechelen verdacht wordt van betrokkenheid bij het Belgische omkoopschandaal. KV Mechelen degradeerde vorig seizoen uit de Jupiler Pro League.

Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, is donderdag vrijgelaten na verhoor door de Belgische onderzoeksrechter. De coach was één van de 28 personen die woensdag werden aangehouden in het grote onderzoek naar fiscale fraude en wedstrijdmanipulatie. De scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière zijn voor nog onbepaalde tijd geschorst.

Vertenten wordt ervan verdacht dat hij vorig seizoen afspraken maakte om de wedstrijden Antwerp tegen Eupen en KV Mechelen tegen Waasland-Beveren te beïnvloeden. Delferière, die onder bepaalde voorwaarden is vrijgelaten, wordt verdacht van corruptie. Hij zou komend weekend de Nations League-wedstrijd tussen Georgië en Andorra fluiten, maar de UEFA heeft hem van de wedstrijd afgehaald.

Van de 28 personen die in het kader van het grootschalige onderzoek zijn opgepakt, worden er 22 voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Dat bracht de Belgische justitie donderdag naar buiten op een persconferentie.

Jan Vennegoor of Hesselink nieuwe hoofdscout bij PSV

PSV heeft met Jan Vennegoor of Hesselink een nieuwe hoofdscout aangesteld, meldt de club via de officiële kanalen. Hij volgt John de Jong op.

De Eindhovenaren stonden afgelopen zomer voor een stoelendans toen trainer Phillip Cocu en technisch directeur Marcel Brands afscheid namen. Alles werd intern opgelost, wat door het doorschuiven van Mark van Bommel en John de Jong tot een vacante positie van hoofdscout leidde. De Jong is nu immers de technisch manager van de club en beide functies vallen niet te combineren.

Daarom is hij blij Vennegoor of Hesselink naar voren te kunnen schuiven. "Jan draait inmiddels bijna vier jaar mee in de scouting en heeft in die periode een uitstekende indruk gemaakt. Een leidinggevende rol is een passende, volgende stap", stelt de technisch directeur. "In het kader van de continuïteit is het erg waardevol als je het vertrek van sommige mensen op kunt vangen met collega’s die gewend zijn aan de manier van werken en de eisen die we stellen. We zijn er blij mee dat Jan mij op wil volgen”, aldus De Jong.

Vennegoor of Hesselink gaat als hoofd van de scouting leiding geven aan zeven wereldwijd opererende scouts en heeft een ondersteunende rol richting de technisch manager en de trainer als het gaat om de selecties van PSV en Jong PSV, omschrijft de club zijn taak. Daar is de 39-jarige oud-spits maar wat blij mee. "Ik vind het een prachtig beroep. We zijn wereldwijd op zoek naar spelers die ons beter kunnen maken. Het is eervol dat ik het team van scouts nu mag aansturen.”

Zweedse oud-speler van Feyenoord (32) overleden

De Zweedse voetballerij is opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Labinot Harbuzi, die als jong talent bij Feyenoord speelde.

Harbuzi zakte donderdagochtend thuis in elkaar, zo bevestigt zijn vader in gesprek met Sportbladet. De hulpdiensten die vervolgens arriveerden konden niets meer voor de 32-jarige speler doen. Ruim tien jaar geleden was Harbuzi een groot talent in Zweden en in 2002 kwam hij in de jeugd van Feyenoord terecht. Hij was toen pas vijftien jaar.

Van een doorbraak bij de Rotterdamse topclub kwam het nooit en in het seizoen 2004/05 werd de aanvallende middenvelder aan Excelsior verhuurd. Een jaar later keerde Harbuzi terug bij Malmö FF, waar hij al speelde voordat hij naar Feyenoord kwam.

Zlatan Ibrahimovic zei eens dat Harbuzi snel zijn debuut in de Zweedse nationale ploeg zou maken, maar zo ver kwam het niet. Na zijn vertrek uit Malmö droeg de Zweed de clubkleuren van Gençlerbirligi, Manisaspor en het Maleisische Melaka United, waar hij twee jaar terug zijn laatste profduel speelde.

Aston Martin bevestigt deelname aan het DTM

De geruchten hingen al een tijd in de lucht maar donderdag is officieel bekendgemaakt dat Aston Martin vanaf komend seizoen deel gaat nemen aan de Deutsche Toerenwagen Masters.

De deelname is een samenwerking tussen Aston Martin, HWA en AF Racing. R-Motorsport, het raceteam van AF Racing, zal verantwoordelijk zijn voor de inzet van de wagens. HWA was afgelopen jaren actief als Mercedes-fabrieksteam in het DTM en kent dus alle ins en outs.

De komst van de Britse fabrikant is goed nieuws voor het DTM. Eerder werd namelijk bekend dat Mercedes na dit seizoen afscheid neemt. Hoeveel wagens van het type Vantage ingezet gaan worden en met welke coureurs is nog niet duidelijk.

“Deze beslissing van een autofabrikant zoals Aston Martin is een historisch moment voor ons kampioenschap en een mijlpaal voor de internationale oriëntatie van het DTM.”, aldus Gerhard Berger namens organisator ITR.

“We zijn blij om samen met Aston Martin in een internationaal topkampioenschap als het DTM te stappen.”, vertelt medeoprichter van AF Racing en R-Motorsport Florian Kamelger. “Concurreren met premium fabrikanten is een enorme uitdaging voor ons merk. De nieuwe technische regels en internationalisering van het kampioenschap zijn belangrijke redenen voor onze beslissing.”

Man opgepakt na dodelijk schietincident Amsterdam

De recherche heeft een 20-jarige man uit Amsterdam-Zuidoost aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident aan de Dolingadreef op woensdag 10 oktober.

Die middag kreeg de politie rond 15.25 uur de melding binnen dat er zou zijn geschoten. Politiemensen troffen op straat een zwaargewonde 19-jarige Amsterdammer aan. Ondanks intensieve medische behandeling is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden.

De recherche startte direct een uitgebreid onderzoek naar het schietincident. Op donderdagmiddag 11 oktober hebben rechercheurs een 20-jarige verdachte aangehouden. De verdachte is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Hij zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Haarlemse Hells Angels de cel in

De leider van de Haarlemse Hells Angels is tot 9 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het leiding geven aan een criminele organisatie en het plegen van een aantal misdrijven. De 9 andere verdachten zijn ook tot gevangenisstraffen veroordeeld, onder andere voor deelname aan een criminele organisatie.

In maart 2015 is het onderzoek Toren gestart. Dit betrof een onderzoek naar 3 leden van de Hells Angels charter Haarlem, namelijk Lysander de R., Ricardo vd H. en Frank L. Gaandeweg is dit uitgebreid naar de leden Mathias de B., Sebatiaan V., Petrus B., Theodorus C., Tom P. en Jacob B., alsmede naar de stichting Hells Angels Haarlem en Sylvana P., de partner van Lysander de R.

Vandaag heeft de rechtbank al deze verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 9 jaar tot 365 dagen waarvan een deel voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Deelname aan criminele organisatie en geweld
In de strafzaak stond met name ‘deelname aan een criminele organisatie’ als beschuldiging centraal. De rechtbank acht bewezen dat Lysander de R. en de anderen deel hebben genomen aan een criminele organisatie. Sylvana P. was geen lid van de Hells Angels charter Haarlem, maar vormde tijdens de detentie van Lysander de R. een onmisbare schakel tussen hem en de clubleden.

Aan de hand van het strafonderzoek concludeert de rechtbank dat er tussen hen, Sylvana P. en de Stichting Hells Angels Haarlem in de tenlastegelegde periode, van 1 mei 2014 tot en met 26 januari 2017, sprake was van een duurzaam en gestructureerd samenwerkingsverband, dat het plegen van misdrijven beoogde.

Hells Angels Haarlem hebben een bedreigende en gewelddadige reputatie. Die reputatie wordt in het dagelijks leven ingezet tegen willekeurige personen, die vervolgens geen verklaring durven af te leggen in verband met hun veiligheid. Het gebruik van geweld door de leden wordt beloond, met onder meer een patch (insigne). Zo verwijst de patch ‘Dequiallo’ naar geweld tegen overheidspersoneel. Lysander de R., Sebastiaan V. en Richard vd H. dragen zo’n patch.

Uit de verschillende zaaksdossiers blijkt dat leden van Hells Angels Haarlem zich schuldig hebben gemaakt aan een aantal misdrijven die rechtstreeks verband houden met de club. Dit betrof onder meer bedreigingen, afpersingen, brandstichtingen aan een sporthal om de eigenaar zo te dwingen zijn hal niet beschikbaar te stellen voor de choppershow van motorclub Rogues MC uit Opmeer, mishandelingen, intimidatie en openlijke geweldplegingen om bijvoorbeeld andere motorclubs uit Haarlem te weren of autoschades sneller af te wikkelen.

Niet gericht op moord of doodslag
Lysander de R. gaf leiding aan deze criminele organisatie die bekendstond als ‘kei en keihard’; hij wilde de baas in Haarlem zijn. Een waar schrikbewind werd gevoerd. De gepleegde ernstige strafbare feiten hebben niet alleen een grote impact op de slachtoffers gehad maar ook de samenleving ontwricht. Hells Angels Haarlem plaatste zich bewust buiten de democratische rechtsorde en boven de wet. De rechtbank acht niet bewezen dat het oogmerk van de organisatie gericht was op moord en doodslag. Aan geen van de leden is de patch ‘Filthy Few’ uitgereikt, gericht op moord of doodslag. Uit het dossier blijken ook geen concrete handelingen in die richting.

De verdachten
Alle verdachten worden veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank vond bij een paar verdachten dat er onvoldoende bewijs was om tot een veroordeling van alle beschuldigingen te komen. Dat heeft tot een vrijspraak van die feiten geleid. Bij een aantal verdachten was de deelname als enig feit tenlastegelegd. De rechtbank komt tot lagere straffen dan de officier van justitie heeft geëist, deels vanwege de vrijspraken en deels vanwege de zeer beperkte rol in de criminele organisatie die een andere straf rechtvaardigt.

Voor alle clubleden was overigens duidelijk dat er met regelmaat in de context van het lidmaatschap van Hells Angels Haarlem strafbare feiten werden gepleegd om de positie van Hells Angels Haarlem zo stevig mogelijk te maken maar ook zeggenschap te krijgen over welke ondernemer er wel of niet zijn bedrijf in Haarlem kon voortzetten. Bij de strafoplegging heeft de rechtbank onderscheid gemaakt tussen de ‘jonge garde’, leidinggevende leden met een kaderfunctie zoals Ricardo vd H. (‘sergeant at arms’) en Frank L. (penningmeester), en de ‘oudere garde’ die wel van de activiteiten van ‘de leiding’ wist maar niet betrokken was bij het uitvoeren van de strafbare feiten in clubverband.

Lysander de R. is sinds 2012 lid van Hells Angels charter Haarlem en heeft als president een kaderfunctie bekleed en de macht naar zich toe weten te trekken. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar, mede vanwege zijn aandeel in diverse andere misdrijven, zoals brandstichtingen in de sporthal, openlijke geweldpleging tegen een lid van motorclub No Surrender, afpersingen van forse bedragen en wapenbezit. Hij heeft ook een fors strafblad.

Ricardo vd H., ‘sergeant at arms’, geeft mede leiding aan Hells Angels Haarlem. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar, mede vanwege andere strafbare feiten zoals geweldsmisdrijven, afpersingen, handel in cocaïne, en verboden wapenbezit. Hij heeft De R. in zijn machtsdrift altijd volledig gesteund en zich ook tijdens het strafproces voortdurend volledig afhankelijk van De R. opgesteld.

Frank L., sinds 2011 lid, bekleedt de functie van ‘treasurer’ (penningmeester) en behoort ook tot de leiding. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar, mede in verband met andere strafbare feiten zoals brandstichting aan de sporthal, mishandeling, uitvoer van hennepstekken en verboden wapenbezit. Ook hij heeft De R. altijd voor ‘honderdduizend procent’ gesteund in diens drang de macht in Haarlem te hebben en zich tijdens het strafproces afhankelijk van De R. opgesteld.

Sylvana P., partner van Lysander de R., wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden mede vanwege witwassen van een Rolex horloge. Zij is tijdens de detentie van De R. een onmisbare schakel geweest tussen De R. en de overige leden van Hells Angels Haarlem, door club-gerelateerde berichten van De R. aan de andere leden en andersom door te geven. Zij adviseerde De R. en gaf Frank L. en Ricardo vd H. instructies. Zij vervulde een belangrijke rol, ook voor de detentie van De R. Zij heeft geen relevant strafblad. De voorlopige hechtenis blijft geschorst totdat het vonnis onherroepelijk is geworden, zodat er opvang voor het dochtertje van beiden geregeld kan worden.

Sebastiaan V. is 17 jaar lid van Hells Angels charter Haarlem en bekleedt de functie van ‘road captain’. V. heeft, evenals de andere leden van de ‘oudere garde’, op geen enkele wijze afstand genomen, maar zijn lidmaatschap voort laten duren en bewust een cultuur laten ontstaan waarin misdrijven werden gepleegd. Uit de dossiers blijkt dat de ‘oudere garde’ op de hoogte was van een aantal concrete strafbare feiten. V. heeft echter een zeer beperkte rol in de organisatie gehad en geen relevant strafblad.

Voor Tom P., die al 40 jaar lid is, Petrus B., die 12 jaar lid is en de functie van ‘secretary’ bekleedt, en voor Mathias de B., 15 jaar lid met de functie van vicepresident, geldt hetzelfde. De rechtbank veroordeelt hen allen tot 365 dagen gevangenisstraf waarvan 322 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Theodorus C., die 10 jaar lid is, wordt vrijgesproken van geweldshandelingen tegen leden van Mongols MC. Hem wordt een gevangenisstraf van 365 dagen opgelegd waarvan 186 voorwaardelijk met een verplichting tot behandeling vanwege psychische problemen en begeleiding door de reclassering gedurende de proeftijd. Ook zijn rol is zeer beperkt geweest. Hij is 1 keer eerder veroordeeld voor een geweldsmisdrijf.

Jacob B. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 365 dagen waarvan 261 dagen voorwaardelijk mede vanwege verboden wapenbezit. Hem wordt ook een werkstraf van 240 uren opgelegd. Zijn rol is beperkt geweest en hij heeft geen relevant strafblad. Geen van de voorwaardelijk veroordeelden hoeft terug naar de cel.

Ten slotte, de Stichting Hells Angels Haarlem wordt eveneens veroordeeld. De Stichting heeft Hells Angels charter Haarlem gefaciliteerd door de aanschaf en het onderhoud van het clubhuis. Het clubhuis wordt verbeurdverklaard, van de opbrengst gaat 50.000 euro naar de Staat.

Bennett sprint opnieuw naar ritzege in Turkije

Sam Bennett heeft na de tweede etappe ook de derde etappe in de Presidential Cycling Tour of Turkey gewonnen. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe klopte in de sprint de Argentijn Maximiliano Richeze en de Duitser John Degenkolb.

De derde etappe van Fethiye naar Marmaris over 137,2 leek opnieuw een massasprint te worden, al lag er op elf kilometer van de streep een klein klimmetje van drie kilometer, aan 6,8%. Mads Würtz Schmidt, Fernando Barceló, Beñat Txoperena, Aldemar Reyes, Kenneth Van Rooy, Muhammed Atalay en Ferit Samli kozen vroeg in de wedstrijd voor de aanval en kregen een voorsprong van twee minuten op het peloton.

Het peloton had alles onder controle en de voorsprong van de kopgroep zakte langzaam onder de minuut. Net voor het klimmetje werd de kopgroep dan ook ingerekend dankzij het werk van Astana. Op de beklimming was er een tempoversnelling van titelverdediger Diego Ulissi, maar de Italiaan zag zijn aanval gecounterd worden door Nicolas Roche. Beide wisten niet weg te komen, maar ze zorgde er wel voor dat enkele sprinters moesten afhaken in het peloton.

Richeze en Bennett wisten zich wel in het peloton te handhaven. De twee ritwinnaars van deze ronde kregen opnieuw een kans in de straten van Marmaris. In de sprint die volgde ging Bennett op 200 van de streep aan en niemand kwam erover. Zo boekte de Ierse sprinter zijn tweede zege op rij en blijft hij ook aan de leiding van het algemeen klassement.

Europese Commissie stelt: 'Timmermans mag geen twee petten op'

Auke Zijlstra, parlementariër voor de PVV bij het Europees Parlement, heeft aan de Europese Commissie vragen gesteld over het aanblijven van Frans Timmermans als vicevoorzitter van de Europese Commissie tijdens zijn lijsttrekkerschap voor de PvdA voor het Europees Parlement. De eigen gedragsregels van de Europese Commissie (Code of Conduct) verbieden immers dat een lid van de Europese Commissie een rol speelt in een verkiezingscampagne zonder dat hij daarvoor onbetaald verlof heeft gekregen van de voorzitter.

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra: “Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Frans Timmermans, tegen de regels in, zijn salaris als Commissaris blijft opstrijken terwijl hij campagne voert voor de PvdA?“ Volgens Zijlstra lijkt het erop dat Frans Timmermans het lijsttrekkerschap van de PvdA op zich heeft genomen zonder dat hij onbetaald verlof heeft opgenomen voor zijn functie van vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Als hij beide rollen combineert zou het vermoeden van belangenverstrengeling kunnen ontstaan. Door het opstellen van interne gedragsregels, een Code of Conduct, verbiedt de Europese Commissie daarom om campagne te voeren in de hoedanigheid van Commissaris. Met zijn vragen aan de Commissie wil Zijlstra nagaan of Timmermans inderdaad onbetaald verlof heeft opgenomen.

De vragen luiden als volgt: 

  • Wanneer precies heeft Commissaris Timmermans, conform the Code of Conduct, aan de voorzitter om onbetaald verlof gevraagd om, gedurende de campagne voor de PvdA, te kunnen aanblijven als Commissaris?
  • Welke consequenties heeft het voor Commissaris Timmermans als hij, in zijn functie van Commissaris zonder tijdig toegekend verlof, politieke uitspraken doet in zijn rol als lijsttrekker van de PvdA? 
  • Wie heeft de voorzitter van de Europese Commissie, gedurende het onbetaald verlof van Commissaris Timmermans, aangewezen als vervanger van de vice-voorzitter en wanneer heeft hij dat precies gedaan?

Bondscoach Annan over de selectie van 45 speelsters: "We kunnen niet anders"

Met een trainingsgroep van liefst 45 hockeysters begon bondscoach Alyson Annan dinsdag de voorbereiding op de Champions Trophy in China (17-25 november) en de Pro League, de landencompetitie die in januari begint. "Ik geloof dat wij een van de weinige landen zijn die het op deze manier doen. Maar we kunnen niet anders."

Het was dinsdagmiddag een bijzonder gezicht in het clubhuis van Kampong, waar de trainingsgroep zich verzamelde. De wereldkampioenen, die elkaar na het gewonnen WK in Londen in augustus weer voor het eerst bij Oranje zagen, vielen elkaar in de armen. Het moment daarop schudden ze de ene na de andere hand van de liefst veertien nieuwe gezichten die zich voor het eerst bij Oranje meldden. Het was een mooi contrast tussen de speelsters die richting het WK een hecht collectief zijn gaan vormen en de speelsters die zich aan elkaar voorstelden. Een teken van een nieuw begin.

Het moment viel precies tussen de ochtend- en de middagtraining in. Vanwege de grootte van de spelersgroep heeft Annan ervoor gekozen de groep van 45 in tweeën te splitsen. ’s Ochtends trainde ze met achttien speelsters, ’s middags met z’n twintigen. De twee groepen zijn volgens Annan kwalitatief ongeveer gelijkwaardig en zijn samengesteld op basis van positie, club en ervaring. Ze deden allebei precies dezelfde training.

Zeven namen ontbraken vanwege een blessure: Lidewij Welten, Marloes Keetels, Maartje Krekelaar (Den Bosch), Kelly Jonker (Amsterdam), Michelle Fillet (Kampong), Lisa Post (Oranje-Rood) en aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC).

Annan: "In de Pro League mogen we 32 speelsters inzetten. Die zullen we ook alle 32 laten spelen. Omdat we meteen na de Champions Trophy de selectie voor de Pro League bekendmaken, is het belangrijk dat we nu al zicht op de speelsters krijgen die in aanmerking voor die selectie van 32 komen. Dat is de reden dat we een groep van 45 speelsters hebben samengesteld. Dit is de enige manier waarop we een goed beeld kunnen krijgen. Bovendien moeten we rekening houden met blessures."

De komende twee dinsdagen krijgen de 45 speelsters opnieuw per dag allemaal één training van Annan, wederom verdeeld over twee groepen. Drie keer heeft de bondscoach hen dus in actie gezien wanneer ze op woensdag 24 oktober de selectie voor de Champions Trophy bekendmaakt, die uit achttien speelsters en twee of drie reserves bestaat. Zij trainen in een periode van twee weken vier keer, waarna ze op dinsdag 13 november naar China vliegen, vier dagen voor hun eerste wedstrijd tegen Japan.

Annan: "Er worden steeds hogere verwachtingen aan de dames gesteld, terwijl wij steeds minder tijd met ze hebben. Natuurlijk gaan we naar China om te winnen, maar we moeten ook realistisch blijven. Op dit moment kunnen we niet zeggen dat we ons echt op de Champions Trophy aan het voorbereiden zijn. Die tijd hebben we gewoon niet. De tijd die we wel hebben, is het minimale van het minimale. Zelfs dáárvoor hebben we moeten vechten. Maar het is zoals het is. Ik moet ermee leren leven. Maar zou ik het graag anders zien? Absoluut."

Annan weet nu al dat ze niet haar beste selectie naar de Champions Trophy stuurt. Met enkele internationals die de afgelopen jaren veel wedstrijden hebben gespeeld, is afgesproken dat zij voor het begin van de zware Pro League rust krijgen. Om welke speelsters het gaat, wil ze nog niet zeggen.

Na de Champions Trophy maakt Annan de selectie voor de Pro League bekend, die in de week van 10 januari een week op stage gaat naar Spanje. Daarna wordt de selectie in groepen verdeeld voor de vijf uitwedstrijden buiten Europa, waarmee de Oranje Dames de Pro League beginnen.

Een team van twintig speelsters reist voor de openingswedstrijden naar Nieuw-Zeeland (27 januari) en Australië (2 februari) af. Twaalf speelsters blijven thuis. Zij bereiden zich voor op de uitwedstrijden tegen de Verenigde Staten (16 februari) en Argentinië (24 februari) en worden vergezeld door maximaal acht speelsters die ook in Nieuw-Zeeland en Australië van de partij zijn. Degenen die niet naar de Verenigde Staten en Argentinië gaan, blijven thuis en trainen door. Zij spelen in China (3 maart) de laatste uitwedstrijd buiten Europa met het deel dat niet naar Australië en Nieuw-Zeeland is geweest, maar wel naar de VS en Argentinië.

Niet voor niets heeft Annan in de trainingsgroep van 45 twaalf speelsters van Jong Oranje opgenomen. "Veel landen willen de Pro League geloof ik met twintig speelsters alle uit- en thuiswedstrijden gaan spelen. Dat doen wij om twee redenen niet. Allereerst verspreiden we op deze manier de belasting. Daarnaast is dit het ultieme moment om jonge speelsters internationale ervaring op te laten doen richting de Olympische Spelen van Tokio en daarna. Dat is een van de pluspunten van de Pro League."

Met de kritiek die de Pro League van meerdere kanten krijgt, kan Annan niet zoveel. "Er zijn veel mensen die vooraf al een mening hebben. Ik zou willen zeggen: laten we het eerst maar afwachten. Je kunt pas een mening over de Pro League vormen als er een seizoen van is geweest. Dan zien we wel of het leuk is. Ik maak me er nu niet druk om."

Volleybalsters op WK nu tegen China en de VS

De Nederlandse volleybalsters spelen in de derde ronde van het wereldkampioenschap in Japan tegen China en de Verenigde Staten. De precieze tijdstippen worden later vandaag bekendgemaakt. De wedstrijden tegen China en de VS worden aanstaande zondag, maandag en/of dinsdag afgewerkt.

In de derde ronde strijden twee groepen van drie landen om vier plaatsen in de halve finales. Nederland verzekerde zich door eerder op donderdag met 3-0 van Servië te winnen van de groepswinst, terwijl China en de Verenigde staten in hun poule respectievelijk als tweede en derde eindigden.

In de andere groep van de Final Six strijden Italië, Servië en gastland Japan om de tickets voor de halve eindstrijd. Een plek bij de beste twee is dus nodig voor een plek in de finaleronde. 

Ciri en Yennefer gecast voor The Witcher Netflix-adaptatie

Er wordt steeds meer bekend over de Netflix-adaptatie van The Witcher. Na het nieuws dat Henry Cavill de rol van Geralt op zich neemt, zijn nu ook de actrices bekend die in de huid gaan kruipen van Ciri en Yennefer.

Het was nog best wel een dingetje op internet toen er documenten uitlekten waarin stond dat er voor Ciri gezocht werd naar een “etnische minderheid”. Het lijkt er echter op dat Netflix voor de hoofdpersonen toch trouw de boeken van schrijver Andrzej Sapkowski gaat volgen. Freya Allan is namelijk gecast voor de rol van Ciri. Haar ken je wellicht van War of the Worlds.

Yennefer zal gespeeld worden door Anya Chalotra. Zij speelt onder andere in The ABC Murders en Wanderlust. De rest van de cast zal onder andere bestaan uit Adam Levy als Mousesack, Jodhi May als koningin Calanthe, Bjorn Hlynur Haraldsson als Eist Tuirseach, Mimi Ndiweni als Fringilla en MyAnna Buring als Tissaia.

witcher Netflix cirriwitcher Netflix yennefer
Freya Allan (Ciri) en Anya Chalotra (Yennefer)

Bastion in eerste Overwatch LEGO-set

Blizzard bracht eerder al naar buiten dat er Overwatch LEGO-sets op komst zijn en nu is duidelijk welke held de eer krijgt als eerste in blokvorm gegoten te worden. Bastion is het eerste Overwatch-personage dat je op kunt bouwen uit welgeteld 182 LEGO-blokjes.

Naast Bastion in zijn oranje Omnic Crisis-skin, is ook zijn gevleugelde vriend Ganymede deel van de set. Bastion kan zijn bovenlijf draaien en zijn armen, benen en hoofd bewegen. Zo kun je hem verschillende poses aanmeten. In elkaar gezet is hij zo’n 12 centimeter groot.

In Blizzards online gear store is LEGO Bastion te koop voor 25 euro. Deze LEGO-set heeft een gelimiteerde oplage. 

overwatch lego bastion

Ondaan terug bij Telstar

Terell Ondaan keert terug in Velsen-Zuid. Hij tekent een contract tot de zomer van 2020 heeft getekend, zo laat Telstar weten. Ondaan trainde de voorbije tijd al mee bij De Witte Leeuwen.

"Wij denken dat wij met de komst van Terell de selectie een goede boost geven. Naast zijn voetballende kwaliteiten, neemt Terell ook ervaring mee die wij goed kunnen gebruiken. Wij zijn daarom erg blij Terell te kunnen toevoegen aan de selectie",  zegt technisch directeur Piet Buter.

Ondaan is geen onbekende van Telstar. In het seizoen 2013/2014 maakte hij kort deel uit van de selectie van trainer Marcel Keizer. In een korte periode maakte de aanvaller grote indruk. In drie wedstrijden scoorde hij vier doelpunten en stond hij aan de basis van een mooie seizoensopening. Het leverde hem die zomer direct nog een transfer op naar Willem II, omdat Ondaan toen op amateurbasis bij Telstar in dienst was.

Tot 2016 stond Ondaan onder contract in Tilburg. Na een seizoen bij het Rotterdamse Excelsior trok Ondaan naar PEC Zwolle voor het seizoen 2017/2018. Op 31 augustus van dit jaar verscheurde PEC zijn contract en kon gaan. Na enkele weken meetrainen, heeft Ondaan nu voor bijna twee jaar getekend in Velsen-Zuid. Hij is direct speelgerechtigd. 

3 jaar geëist tegen 21-jarige die agente wurgde

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 22-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg. Hij wordt verdacht van poging doodslag op een agente en openlijk geweld tegen drie andere agenten.

Lees ook: Man probeert agente te wurgen

Het incident waarvan de man verdacht wordt, vond plaats in het uitgaansgebied van Amersfoort in de nacht van 9 op 10 maart van dit jaar. Nadat agenten een melding hebben gekregen dat er mogelijk een ruit is ingegooid, willen ze een vrouw, de vriendin van de latere verdachte, daar op aanspreken. Ze maakt deel uit van een groep die kort daarvoor na een ruzie in een café verzocht is de binnenstad te verlaten. Nog voordat er een gesprek met de vrouw heeft kunnen plaatsvinden, haalt de verdachte uit naar een van de politiemensen.

Wat volgt is een explosie van geweld richting de vier aanwezige agenten. Er wordt door verschillende personen geschopt en geslagen. Een getuige ziet dat de verdachte een vrouwelijke agente in haar gezicht slaat. De agente verklaart dat zij een klap tegen haar hoofd voelde en dat ze bewusteloos raakte. Nadat ze op de grond valt, komt ze weer bij bewustzijn en voelt ze dat ze in een nekklem gehouden wordt door de verdachte. Ze merkt dat ze onvoldoende lucht krijgt om te kunnen ademen.

Lees ook: Wurger agente heeft gewelddadig verleden

Collega’s die zien dat de agente bewegingsloos in de wurggreep gehouden wordt, passen vervolgens geweld toe om haar te ontzetten. Dit heeft aanvankelijk geen effect. Pas als ze hun tasers trekken eindigt het geweld en kan de verdachte worden aangehouden. Uit camerabeelden blijkt dat de verwurging vijftien tot twintig seconden heeft geduurd.

De gevolgen voor het slachtoffer zijn groot. Ze moest revalideren en kampt met de psychische gevolgen van de traumatische gebeurtenis waarvan ze dacht dat ze deze niet zou overleven. Ook op de andere agenten heeft de geweldsexplosie en de angst een collega te verliezen een grote impact gehad. Een ervaren agent verklaart dat hij in zij in 22 dienstjaren nog nooit iets dergelijks heftigs heeft mee gemaakt. “Ik dacht echt dat de verdachte mijn collega wilde vermoorden”.

Lees ook: 21-jarige die agente wurgde aangeklaagd om doodslag

Bij de strafeis heeft de officier van justitie er rekening mee gehouden dat verdachte een uitgebreid strafblad heeft. De man heeft na zijn aanhouding ruim drie maanden in voorlopige hechtenis gezeten en is toen opgenomen in een verslavingskliniek. De feiten zijn in de visie van het Openbaar Ministerie echter te ernstig om de verdachte niet meer terug te laten keren in de cel. Ook vroeg de officier om de verdachte te verplichten een schadevergoeding van 7500 euro te betalen aan de agente. Namens de andere drie politiemensen werden schadevergoedingen van 550 tot 750 euro gevraagd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Auto parkeren in de sociale dienst levert taakstraf op

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 53-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden. De man reed in januari 2018 met zijn auto het gebouw van de sociale dienst in Lisse binnen. De man verklaarde dat hij boos en gefrustreerd was omdat hij vlak daarvoor te horen had gekregen dat zijn uitkering was beëindigd. Hij wilde niemand verwonden, maar wilde de sociale dienst ‘in de kou’ zetten.

Bedreiging en vernieling
De rechtbank acht bewezen dat de man zich met het binnenrijden bij de sociale dienst schuldig heeft gemaakt aan bedreiging van de twee aanwezige medewerkers. Verder is hij schuldig aan vernieling van de ingang van het gebouw van de sociale dienst.

Buitenproportionele reactie
De rechtbank begrijpt dat de man geëmotioneerd was over het beëindigen van zijn uitkering en de gevolgen daarvan. Dat is echter geen rechtvaardiging voor zijn buitenproportionele reactie. De betrokken medewerkers van de sociale dienst zijn enorm geschrokken en er is forse schade toegebracht aan het gebouw. De rechtbank rekent de man aan dat hij daar geen rekening mee heeft gehouden.

Behandeling
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf is onder meer een verplichting gekoppeld dat de man moet meewerken aan een onderzoek naar zijn impulscontrole en frustratietolerantie. Zo nodig moet hij zich daarvoor laten behandelen. Ook is de man veroordeeld tot vergoeding van de schade die de sociale dienst heeft geleden.

Fallout 76 krijgt in de toekomst mods en private servers

Fallout 76 zal net als sommige voorgaande Bethesda-games zoals Skyrim en Fallout 4 mods gaan ondersteunen. Dit gebeurt dan alleen op private servers die er ook aan zitten te komen, laat Pete Hines, hoofd marketing van Bethesda, weten in een interview met Gamespot.

"Mod-ondersteuning zal samengaan met het werk dat we doen om private servers te aan te bieden aan de spelers. Ik zie het niet gebeuren dat we het toestaan om eigen unieke mods toe te passen op publieke servers. Wil je mods, dan ben je aangewezen op een private server," legt Hines uit. "Je kiest dan zelf welke mods je wilt draaien en iedereen die in jouw server speelt zal dan hiermee in aanraking komen."

Hines geeft wel aan dat het nog even duurt voordat zowel private servers als ondersteuning voor mods naar Fallout 76 komen. November 2019 wordt als vroegste datum genoemd. "Het is nog veel werk, maar het gaat er zeker van komen."

Fallout 76 komt op 14 november uit voor PlayStation4, Xbox One en pc.

Fallout76_SCR4

Turkse toparbiter Çakir fluit Oranje - Duitsland

Nederland tegen Duitsland in de Nations League staat zaterdag onder leiding van de Turkse topscheidsrechter Cüneyt Çakir. De 41-jarige aribiter krijgt langs de zij- en achterlijnen in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA hulp van vier landgenoten.

De Turk had vijf keer eerder de leiding over een interland van het Nederlands elftal, voor het laatst op het WK 2014. Hij floot Oranje voor het laatst in de met strafschoppen verloren halve finale tegen Argentinië. Een jaar later mocht Çakir de finale van de Champions League tussen FC Barcelona en Juventus fluiten. Hij was afgelopen zomer ook actief op het WK in Rusland.

16-jarige drugsrijder gepakt na wilde achtervolging

Woensdagmiddag hield de politie drie personen aan na een wilde achtervolging. Het gaat om Hoofddorpers van 16, 18 en 19 jaar. Omstreeks 15.50 uur zag de politie een auto rijden op de Manegelaan in Hoofddorp. De agenten wilden de auto en de bestuurder controleren en geven met het stopbord van hun auto een stopteken. De bestuurder stopte echter niet, maar gaf gas en ging er vandoor. Er ontstond een achtervolging waarbij de bestuurder een serie verkeersovertredingen beging. 

Misschien wel de meest bijzondere overtreding vond plaats op de Hoofdweg. Toen de bestuurder vanaf de Paxlaan de Hoofdweg op reed, bleek deze weg dood te lopen en over te gaan in een fietspad. De bestuurder reed echter via de berm om de paaltjes aan het begin van het fietspad heen en reed via het fietspad verder, ging zelfs onder het fietstunneltje onder de Van Heuven Goedhartlaan door en ging vervolgens via een groenstrook weer terug naar de weg.

De rit ging verder waarbij de maximum snelheid grof werd overschreden. Ook passeerde de verdachte verkeersheuvels aan de linkerzijde en nam hij ook rotondes linksom. Ook een rood verkeerlicht was geen reden om te stoppen. Bij winkelcentrum Markenburg was veel publiek op straat maar de bestuurder bleef hard rijden. Op de Breeburgsingel kwam een politieauto vanuit tegengestelde richting. De verdachte was niet van plan gas terug te nemen of te stoppen. Hierdoor ontstond een aanrijding met de politieauto. De verdachte ging er weer vandoor maar kwam uiteindelijk op de Grote Belt tot stilstand.

De politie zag één persoon uit de auto springen en wegrennen. De bestuurder en een passagier konden echter geen kant op toen politieauto’s aan beide zijden de portieren blokkeerden. De bestuurder bleek een 16-jarige jongen uit Hoofddorp te zijn. Naast hem op de passagiersstoel zat zijn 19-jarige broer. De derde verdachte, die was weggerend, kon na een korte sprint van een politieman worden aangehouden. Hierbij ging het om een 18-jarige Hoofddorper.

De bestuurder moest een speekseltest afleggen. Hierbij testte hij positief op de aanwezigheid van THC. Van de jongen werd vervolgens bloed afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van drugs. De politie nam de auto in beslag.

Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas

De rechtbank veroordeelt een 79-jarige man uit Vaassen voor een poging zware mishandeling van een dorpsgenoot. De man krijgt hiervoor een taakstraf van 100 uur. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 1.800 euro betalen aan het slachtoffer.

De man sloeg een glas in het gezicht van een dorpsgenoot. De dorpsgenoot raakte daarbij gewond. Doordat de man met een glas in zijn hand sloeg nam hij op de koop toe dat de dorpsgenoot hierdoor zwaar lichamelijk letsel kon oplopen. De rechtbank oordeelt dat niet is bewezen dat de verwondingen die de dorpsgenoot opliep zo dusdanig zijn dat men kan spreken van zwaar lichamelijk letsel. De officier vond wel dat sprake was van zwaar lichamelijk letsel.

Geen noodweer
De Vaassenaar deed een beroep op noodweer. De rechtbank verwerpt dit verweer. Op basis van de getuigenverklaringen blijkt niet dat er sprake was van een ogenblikkelijke lichamelijke wederrechtelijke aanranding waartegen de man zich op dat moment noodzakelijk moest verdedigen.

De rechtbank legt een lagere taakstraf op dan door de officier van justitie werd geëist. Ze hield hierbij onder andere rekening met de hoge leeftijd van de man en het feit dat hij nooit eerder met justitie in aanraking is geweest.

Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas (Foto ter illustratie ©pxhere)
Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas (Foto ter illustratie ©pxhere)

Politie onderzoekt drugsafval op schoolroute

De politie doet onderzoek naar de dumping van drugsafval in een natuurgebied aan de Lange Steen in Hoogerheide. Een voorbijganger trof daar vanochtend een groot vat aan en rook een scherpe chemische lucht. Onderzoek door specialisten van brandweer en politie heeft uitgewezen dat er een 750-liter vat is gedumpt, dat vermoedelijk is gebruikt voor de opslag van drugsafval. Uit het vat is zo’n 10 à 20 liter aan chemische substantie gelopen, wat heeft gezorgd voor aanzienlijke bodemverontreiniging.

De directe omgeving, alsmede een naastgelegen fietspad, is door de gemeente afgezet, zodat specialistische hulpdiensten hun werk kunnen doen en voorbijgangers geen gevaar lopen. De vindplaats van het vat en de directe omgeving ervan moeten worden schoongemaakt. De politie doet ondertussen onderzoek naar de herkomst van het vat en de dumpers ervan. Dit onderzoek loopt nog.

4 jaar cel en tbs voor kindermisbruiker Lars de R.

De rechtbank in Alkmaar heeft de 26-jarige Lars de R. 4 jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden opgelegd. De rechtbank acht bewezen dat de man gedurende een periode van ruim 8 jaren diverse jonge jongens seksueel heeft misbruikt, in Nederland, in India en elders in Europa.

Het misbruik kwam aan het licht omdat in België kinderpornografie werd aangetroffen waarvan de man een van de leveranciers was. Op het inbeslaggenomen beeldmateriaal bleek hij zelf seksueel actief te zijn geweest met jongetjes. Na uitvoerig onderzoek kwamen meer jongens naar voren met wie de man seksueel contact zou hebben gehad.

Lees ook: 6 jaar cel en tbs geëist voor kindermisbruik

Bekentenis
De man heeft de feiten grotendeels bekend. Daarom heeft de discussie tijdens de zitting zich toegespitst op de vraag of aan hem – naast celstraf – tbs met bevel tot verpleging (dwangverpleging) of tbs met voorwaarden moest worden opgelegd.

Onderscheid tbs met bevel tot verpleging of tbs met voorwaarden
Bij tbs met bevel tot verpleging wordt de veroordeelde in een tbs-kliniek geplaatst en behandeld. Bij tbs met voorwaarden stelt de rechter voorwaarden aan zijn gedrag. Houdt de veroordeelde zich daar niet aan dan kan de rechter de tbs met voorwaarden alsnog omzetten in een tbs met bevel tot verpleging. De rechter legt tbs met voorwaarden op als deze maatregel volstaat om het gevaar voor herhaling in te perken.

Adviezen deskundigen in deze zaak
Uit de rapportages van de psycholoog en psychiater volgt dat de man lijdt aan onder meer een pedofiele stoornis, narcistische trekken en een beperkt empathisch vermogen. Daardoor kon hij zijn gedrag niet stoppen en zocht hij geen hulp. Schaamte weerhield hem ervan erover te spreken. De deskundigen vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar. De deskundigen hebben daarnaast de beide vormen van tbs tegen elkaar afgewogen en concluderen dat de tbs met voorwaarden voldoende bescherming biedt voor de samenleving. De man is inmiddels gemotiveerd voor behandeling en beseft dat deze langdurig zal zijn. De voorwaarden die kunnen worden opgelegd aan de man bieden volgens de deskundigen voldoende waarborg om de maatschappij te beschermen. De rechtbank neemt beide conclusies over.

De straf
De langdurige periode van seksueel misbruik, de wijze waarop én het aantal jongetjes dat slachtoffer is geworden maakt deze zaak naar het oordeel van de rechtbank buitengewoon ernstig. De man maakte misbruik van het leeftijdsverschil tussen hem en de slachtoffers, die tegen hem op keken als vriend, muziekleraar of workshopmaster. Bij de in India gepleegde feiten heeft de man ook misbruik gemaakt van zijn positie als westerse toerist tegenover die van de minder bedeelde Indiase jongens. Hij heeft ernstig inbreuk gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn slachtoffers en het vertrouwen dat zij en hun ouders in hem hadden ernstig beschaamd. Slachtoffers van dit soort feiten lopen vaak langdurige en ernstige psychische schade op.

De ernst van de feiten rechtvaardigt volgens de rechtbank een gevangenisstraf van 4 jaar. De rechtbank komt tot oplegging van een lagere straf dan de 6 jaar die is geëist door de officier van justitie omdat rekening wordt gehouden met het feit dat de man de meeste feiten heeft gepleegd als jongvolwassene en onder invloed van een ernstige psychiatrische stoornis.

Maatregel
Aansluitend legt de rechtbank de maatregel tbs met voorwaarden op. Dat betekent dat de man na afloop van zijn detentie langdurig klinisch wordt opgenomen en jarenlang onder strikt toezicht zal staan. Aan de man wordt een groot aantal voorwaarden opgelegd, waaronder jarenlang verblijf en behandeling in een forensisch psychiatrische kliniek. Daarnaast wordt zijn internetgebruik beperkt en gecontroleerd en moet hij zich houden aan reclasseringstoezicht.

Feit gepleegd tijdens minderjarigheid
De man is ook veroordeeld voor misbruik gepleegd terwijl hij zelf nog minderjarig was maar daarvoor is geen aparte straf of maatregel opgelegd, mede omdat hij al veroordeeld is voor de strafbare feiten die hij als meerderjarige heeft gepleegd.

De vorderingen van de benadeelde partijen
Aan 3 minderjarige slachtoffers zijn bedragen toegekend van respectievelijk 17.550 euro, 8.500 euro en 1.000 euro. De rechtbank stelt vast dat bij deze slachtoffers sprake is van geestelijke schade maar heeft de gevorderde bedragen gematigd. Soms omdat een beperkter deel bewezen is verklaard, soms omdat de onderbouwing alleen een voorlopige schatting mogelijk maakte én omdat rekening is gehouden met wat in soortgelijke zaken aan immateriële schade wordt toegekend.

Rechtbank Noord-Holland in Alkmaar  (Foto: FOK!)
Rechtbank Noord-Holland in Alkmaar (Foto: FOK!)

Peuter shreddert ruim duizend dollar

"Je krijgt er zo veel voor terug!", zegt men dan over kinderen. Dat mag in het geval van de ouders van de 2-jarige Leo Belnap ook wel, want het jochie gooide onlangs even een dikke duizend dollar aan biljetten door de shredder.

Ben en Jackee Belnap waren aan het sparen geweest om de ouders van Ben terug te betalen voor seizoenskaarten van hun favoriete college football-team, de Utah Utes. De envelop met geld lieten ze in het zicht liggen, zodat ze het in het weekeinde niet zouden vergeten mee te nemen.

"De volgende dag zagen we dat de envelop weg was en we konden het nergens vinden", aldus Jackee. Ze besloot maar even in de bak met papier voor in de papierversnipperaar te kijken en vond niks...maar in de versnipperaar zelf lag het geld wel, in heel veel stukjes.

"We waren vijf minuten in stilte het geld bij elkaar aan rapen, tot ik zei dat dit ooit wel een leuk verhaal zou zijn op een bruiloft." Het stel wist wel wie de schuldige was, want Leo helpt regelmatig met het versnipperen van reclamefolders en dergelijken.

"Leo wist natuurlijk niet dat hij wat fout had gedaan, dus boos op hem worden zou wat oneerlijk zijn. We gebruiken meestal een creditcard, dus hij weet wellicht niet eens wat contant geld is", aldus de moeder.

Overigens kunnen ze mogelijk alsnog hun geld terugkrijgen en daar hoeft Leo nog niet voor te werken. Ben belde met de overheidsinstantie die gaat over kapot geld en kreeg te horen dat hij de restjes van de biljetten op kon sturen, waarna het stel hun geld zou krijgen.

"Ze zeiden dat het zes maanden tot drie jaar kon duren, dus we zien het wel", zegt Jackee. De ouders van Ben lieten ondertussen weten geduld te hebben en er geen probleem mee te hebben om wel even op hun geld te wachten.

Snelle kip achtervolgt man

In de Amerikaanse staat Indiana, in Fort Wayne om precies te zijn, woont een razendsnelle kip. Ene Boaz Marbach zette onlangs een filmpje online van een beveiligingscamera op zijn werk: "We hebben een kip op het werk en die houdt ervan om mij aan te vallen als ik hem naar buiten laat. Ik zweer je, ze is sneller dan het lijkt!", schreef hij erbij. Hieronder de video, de zes seconden van je leven krijg je niet meer terug.

Unit Contraproliferatie viert 2e lustrum

De Unit Contraproliferatie (UCP) van AIVD en MIVD bestaat vandaag 10 jaar. De UCP zet zich in om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen. Dat gebeurt door het verzamelen van inlichtingen, het delen van analyses daarover en door het geven van voorlichting aan bijvoorbeeld bedrijven.

Met de informatie wordt voorkomen dat bedrijven mogelijk ongewild betrokken raken bij de productie van massavernietigingswapens. De UCP werkt samen met vele andere nationale en internationale partners.

De AIVD en de MIVD verzamelden tot 2008 al jaren los van elkaar inlichtingen over massavernietigingswapens in landen van zorg, zoals Noord-Korea, Pakistan en Syrië. Eind 2007 werd besloten de werkzaamheden van de beide diensten op het gebied van contraproliferatie samen te voegen en te intensiveren.

Geen luxe
De UCP is geen overbodige luxe, want Nederland beschikt over hoogwaardige technologie en kennis. De UCP voorkomt dat Nederland betrokken raakt bij de verspreidingsactiviteiten van andere landen. Het is belangrijk dat Nederland internationaal over een eigen informatiepositie beschikt en inzicht heeft in de grootte en ernst van de dreiging van massavernietigingswapens.

Blijvende dreiging van massavernietigingswapens
Inlichtingenonderzoek naar massavernietigingswapens is nog steeds nodig. Het richt zich niet alleen op de ontwikkeling ervan, maar ook op het verkrijgen van kennis en goederen die daarvoor zijn te gebruiken. De dreiging van massavernietigingswapens is met de jaren toegenomen en diverser geworden. Landen van zorg proberen massavernietigingswapens te ontwikkelen, te verfijnen en zelfs daadwerkelijk in te zetten.

Unit Contraproliferatie viert 2e lustrum (Foto: Defensie)
Unit Contraproliferatie viert 2e lustrum (Foto: Defensie)

'Politie komt uit de kast'

Het is vandaag Coming Out Day, waarbij aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBTI) openlijk voor een seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen, oftewel coming-out. Net als vorig jaar doet de politie dit jaar weer mee en wordt er op verschillende politiebureaus in Nederland een regenboogvlag gehesen.

De politie vindt deelname aan deze dag belangrijk. Zij wil het vertrouwen van de LHBTI-gemeenschap in de politie vergroten en laten zien dat het veilig is om melding/aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit.

Door verbinding te zoeken met de LHBTI-gemeenschap wil de politie de drempel verlagen om aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit. Daarnaast vindt de politie het belangrijk om ook een werkgever voor iedereen te zijn en collega’s tijdens Coming Out Day bewust te maken van de dillema’s en drempels die sommige collega’s hebben. De politie is een werkgever die diversiteit en inclusie belangrijk vindt.

Politie van en voor iedereen
De kernwaarden van de politie zijn integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. De politie is waakzaam en dienstbaar aan de vrije, democratische samenleving en staat voor de waarden van de rechtsstaat. Voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Die waarden zijn het fundament van de politieorganisatie en het fundament van de samenleving. Neutraliteit was, is en blijft daarbij onverminderd belangrijk als uitgangspunt bij het politiewerk.

Regenboogvlag gehesen
Ter gelegenheid van Coming Out Day hesen vorig jaar een recordaantal gemeenten en provincies de regenboogvlag. Dit jaar gebeurt dat ook bij de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, Financiën, Justitie & Veiligheid, Defensie, Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking. Ook is op diverse politiebureaus de regenboogvlag gehesen.

'Politie komt uit de kast' (Foto: Politie.nl)
'Politie komt uit de kast' (Foto: Politie.nl)

Afrika's jongste miljardair ontvoerd

De 43-jarige Mohammed Dewji, ook wel Mo genoemd, is vanmorgen ontvoerd in Dar es Salaam, de voormalige hoofdstad van Tanzania (Afrika). De ontvoering van de jongste miljardair is bevestigd door January Makamba, de minister van Buitenlandse Zaken. Die heeft op Twitter laten weten dat er contact is met de vader van Mo: "Ik heb met zijn vader gesproken en het nieuws over onze vriend is waar. Mohammed heeft familie en kinderen. Bid voor hem en zijn kinderen. Help ons door informatie te geven"

Hij was op weg naar de sportschool voor een gymsessie, toen hij werd overvallen door twee buitenlandse mannen en een onbekend aantal handlangers met twee auto's. Mo werd in één van de twee auto's gestopt en meegenomen. 

Dewji is CEO van de MeTL-group, dat een van de grootste Tanzaniaanse bedrijven is, en in zijn eentje goed is voor 3,5% van het bruto binnenlands product. Het bedrijf houdt zich op verschillende vlakken bezig, zoals de landbouw, verzekeringen, huizenmarkt en telefonie. In 2016 ondertekende hij de Giving Pledge. Dat houdt zoveel in dat hij belooft om de helft van zijn vermogen te gebruiken om het welzijn van de samenleving te verbeteren. 

In 2014 richtte hij al een stichting op waarmee hij sindsdien al ruim 3 miljoen dollar in educatieve gezondsheidsprojecten heeft geïnvesteerd. De reden van zijn ontvoering is nog onbekend. 

 Mohammed Dewji (Foto: Wikipedia)
Mohammed Dewji (Foto: Wikipedia)

Sojoez maakt succesvolle noodlanding na mislukte lancering

Bij de lancering van een raket, vanmorgen om 10:40 Nederlandse tijd, is iets mis gegaan. Er schijnt een probleem te zijn ontstaan bij het loskoppelen van de eerste trap van de raket.

De inzittenden, de Russische kosmonaut Aleksej Ovtsjinin en de de Amerikaanse astronaut Nick Hague zijn volgens het Russische persbureau Interfax nog in leven. Ze hebben een noodlanding gemaakt in de buurt van de lanceerbasis bij Bajkonoer in Kazachstan. Reddingsteams zijn nu onderweg naar de plaats van de noodlanding.

Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague (Foto: NASA)
Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague (Foto: NASA)

Update 11:25 uur:
Volgens de NASA is er contact geweest met de astronauten en zijn ze in orde.

Update 12:13 uur:
Reddingsteams zijn op de plaats van de noodlanding en hebben contact met de 2 bemanningsleden van de Sojoez. Ze zijn al uit de capsule gehaald en worden klaargemaakt om teruggebracht te worden naar Bajkonoer.

In het ISS zitten intussen een Duitser, een Amerikaan en een Rus. Wat de gevolgen zijn voor hun missie en de terugkeer naar de aarde is nog niet bekend. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de mislukte lancering, bemande Russische ruimtevluchten zijn voorlopig opgeschort vanwege dit incident.

Update 13:15 uur:
De capsule is op zo'n 450 kilometer ten noordoosten van de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan bij de stad Dzjezkazgan neergekomen. De astronauten zijn ongedeerd en zijn in reddingshelicopters op de terugweg naar Bajkonoer. Ze zijn intussen ook onderzocht door artsen die hebben vastgesteld dat de 2 geen verwondingen hebben. De Russische vicepremier Joeri Borisov heeft verklaard dat alle vluchten van dit type raket voorlopig worden opgeschort totdat het onderzoek naar de oorzaak van het mankement is afgerond.

Divinity: Original Sin II (PlayStation 4)

De classic RPG is een genre dat de laatste jaren een heuse opmars door lijkt te maken. Fans van de old-school isometrische point-and-click RPG's hebben de laatste tijd een boel mooie titels kunnen spelen, zoals Torment: Tides of Numenera, Pillars of Eternity en Pathfinder: Kingmaker. Toen het Belgische Larian Studios in 2014 met Divinity: Original Sin kwam waren de recensies al enorm goed en ik kan alvast verklappen dat het met deze sequel alleen nog maar beter is geworden.

Man (53) opgepakt om stalken en bedreigen ex

Politiemensen hebben woensdagavond rond 22.40 uur een 53-jarige man uit Dongen aangehouden. De man wordt ervan verdacht zijn 48-jarige ex-partner stelselmatig te hebben bedreigd, gestalkt en lastig gevallen. Woensdagmiddag zou hij haar met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp hebben bedreigd.

Na overleg met de officier van Justitie mochten agenten de man 'buiten heterdaad' aanhouden en zijn woning doorzoeken om het eventuele vuurwapen te vinden. De man werd woensdagavond in zijn woning aangehouden. In het huis troffen de agenten een luchtdrukwapen aan en namen het in beslag. De verdachte is voor nader onderzoek en verhoor meegenomen naar een politiebureau. Hij heeft de nacht in de cel doorgebracht en wordt vandaag verhoord.

Neurochirurg opereert teddybeer

De 8-jarige Jackson McKie heeft de hersenaandoening Hydrocefalie, waarbij er zich teveel vocht in de hersenen opstapelt. Het jongetje werd voor een operatie naar de operatiezaal gevoerd, maar keek met smekende ogen naar neurochirurg Daniel NcNeely. Of deze ook zijn teddybeer 'Little Baby' kon genezen.

Alhoewel McNeely geen enkele ervaring had met het opereren van teddyberen, legde hij hem op de operatietafel, zette de beer voor alle zekerheid een zuurstofmasker op en opereerde de beer. En met goed gevolg. De beer is genezen van de diagnose 'scheur in onderarm'.

De familie van Jackson was de arts zeer dankbaar, omdat hij zo ver ging om hun zoontje minder nerveus te maken voor de spannende operatie. De beer en zijn baasje maken het goed. Beide patiënten herstellen goed van de operaties.

Jeugdspelen: net geen medaille zwemmer Corbeau, zeilers blijven op koers

Dag vier van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires hebben we achter de rug en bijna pakte Nederland weer een medaille: helaas, het werd een vierde plek in het zwembad. Er kwam nog wel zilver bij in het judo, maar dat gebeurde in een team met gemengde nationaliteiten en komt dus niet op de Nederlandse rekening te staan.

We kijken weer even terug naar de Nederlandse prestaties en andere opvallende zaken in de Argentijnse hoofdstad. De Jeugdspelen zijn natuurlijk ook te volgen op het FOK!forum, waar bijvoorbeeld meer informatie staat over de vele beschikbare livestreams.

Zwemmen
Op de 200 meter schoolslag ging Caspar Corbeau geweldig van start en nam hij gelijk de leiding. De jongeling zakte vervolgens wel wat weg, maar hield ruim achter de Japanner Yu Hanaguruma wel stand in de strijd om de medailles, tot de laatste meters. De Griek Savvas Thomoglou en de Pool Jan Kalusowski zwommen hem voorbij, waarna Corbeau met 2:14,28 als vierde aantikte.

Op de 50 meter rugslag was er een zesde plek voor Kenzo Simons in 26,26 seconden. Het goud ging zoals verwacht naar het Russische fenomeen Kliment Kolesnikov, die met 24,40 vier tienden boven zijn in augustus gezwommen wereldrecord bleef. Met 25,27 was het zilver voor de Italiaan Thomas Ceccon, zijn vijfde medaille alweer, terwijl de Noorse wisselslagkampioen Tomoe Hvas met 25,28 brons pakte.

Ondertussen zwom Rusland op de 4x100m wisselslag nog even een nieuw wereldrecord junioren. Kolesnikov (rug), Vladislav Gerasimenko (school), Andrei Minakov (vlinder) en Daniil Markov (vrij) waren ongenaakbaar en tikten na 3:35,17 minuten aan, ver voor China en Polen.

Zeilen
Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer liggen ook met nog drie races en de medalrace te gaan dik op medaillekoers. Woensdag won het duo twee van de vier races, terwijl ze ook een vijfde en zevende plaats pakten. Ze staat achter Argentinië op de tweede plek, met vooral Frankrijk en België als concurrenten voor het zilver.

Windsurfer Luc Schmitz begon de dag met een zevende plek goed, maar daarna ging het minder: achttiende en twaalfde, waardoor hij nu op de tiende plaats staat met nog vier races en de medalrace te gaan.

Corbeau greep net naast de medailles in het zwembad (Simon Bruty for OIS/IOC)
Corbeau greep net naast de medailles in het zwembad (Simon Bruty for OIS/IOC)

Breakdancen
In het breakdancen staat naast de individuele competities ook de gemengde teamwedstrijd op het programma: één B-Girl met één B-Boy. Namens Nederland doet Vicky Bergmans mee met de Italiaan Bad Matty, die als Mattia Schinco door het dagelijks leven gaat.

Het duo won één van de drie wedstrijden en verloor er twee, maar op basis van het aantal stemmen dat ze kregen plaatsten Vicky en Bad Matty zich toch nog voor de kwartfinales van donderdag.

3x3-basketbal
De Nederlandse dames begonnen het 3x3-toernooi met een nederlaag tegen Australië: 7-11, waarbij Kiki Fleuren vijf van de Nederlandse punten maakte. Voor Nederland spelen verder ook Robyn Bouwer, Evelien Schipholt en Zoë Slagter. Tegen Estland won het kwartet wel: 22-12, met onder meer acht punten van Slagter.

Judo
De teamwedstrijd in het judo volgde hetzelfde principe als in veel andere sporten op de Jeugdspelen: gemengde teams, zowel wat betreft geslachten als landen. Mark van Dijk (-81kg) zat in team Barcelona en verloor in de eerste ronde op ippon van de Roemeen Adrian Sulca van team Atlanta, dat met 4-3 won.

Marin Visser (-63kg) zat in team Athene en begon in de kwartfinale tegen 'team Los Angeles' met winst op ippon tegen de Australische Saskia Brothers. Team Athene won in de halve finales vervolgens met 5-3 van team Rio de Janeiro, waarbij Visser de Algerijnse Yassamine Djellab na een goede minuut op haar rug legde: ippon.

In de finale was het dan voorbij voor team Athene: Beijing bleek met 4-3 te sterk. Aan Visser lag het in elk geval niet, want zij legde de Mexicaanse Itzel Pecha op haar rug voor ippon, maar haar teamgenoten konden niet profiteren van Visser's zege.

De Australische Suzi-Rose Deegan probeert zich richting de basket te werken tegen Nederland (Lukas Schulze for OIS/IOC)
De Australische Suzi-Rose Deegan probeert zich richting de basket te werken tegen Nederland (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Beachvolleybal
Emi van Driel en Raisa Schoon moesten in hun openingsduel nog opgeven wegens een blessure en tegen Tamara Otene en Maya Dickson uit Nieuw-Zeeland verloren ze set één, maar daarna sloeg het Nederlandse duo toe. Eindelijk konden ze laten zien wat ze kunnen en dat leverde een mooie zege op: 17-21, 21-16, 15-9.

Matthew Immers en Yorick de Groot wonnen na hun eerste ook hun tweede wedstrijd in de groepsfase. De Brazilianen Gabriel en João Pedro werden in nog geen half uur vakkundig van het zand gespeeld: 21-11, 21-12.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters blijven ijzersterk spelen. Met setscores van 22-19 en 22-16 werd ook gastland Argentinië opzij geschoven, waarbij vooral Lynn Klesser met negen treffers op dreef was. Nederland gaat de tweede groepsfase in met vijf zeges uit vijf wedstrijden, waarbij slechts één set weggegeven werd. De eerste vier van de uit zes teams bestaande groep gaan naar de halve finales.

Golf
Lauren Holmley wist bij de dames net als op dag één een birdie te slaan, maar verder waren het vooral bogeys en double bogeys. Ze ging opnieuw rond in 81 slagen, elf boven par, waardoor ze is gezakt naar de 28e plek op 22 slagen van de twee leiders, de Australische Grace Kim en de Italiaanse Alessia Nobilio.

Golfer Jerry Ji kende geen onaardige dag. Hij wist drie bogeys deels te compenseren met twee birdies, waardoor hij de ronde afsloot in 71 slagen, één boven par. Hij staat daardoor na twee van de drie speeldagen op drie slagen boven par, goed voor de gedeeld zevende plek, zes slagen van leider Karl Vilips uit Australië en vier slagen van de medailles.

Emi van Driel in actie in het beachvolleybal (Jed Leicester for OIS/IOC)
Emi van Driel in actie in het beachvolleybal (Jed Leicester for OIS/IOC)

Badminton
In de teamwedstrijd eindigde het toernooi voor Madouc Linders en haar team Delta. Zelf won de Nederlandse samen met Phittayaporn Chaiwan uit Thailand met 13-11 van een Braziliaans/Tsjechisch duo, terwijl ze met de Spaanse Elena Andreu met 14-11 te sterk was voor een Braziliaans/Australisch koppel, maar in de laatste drie van de tien duels gaven haar teamgenoten het weg.

Ook voor Dennis Koppen en team Sigma viel het doek in de kwartfinales en in dit geval speelde de Nederlander een cruciale rol. Sigma ging de laatste twee duels, waarin Koppen speelde, met een 88-84 voorsprong in, maar met de Duitse Ann-Kathrin Spöri verloor hij met 5-15 van een Brits/Singaporees duo. Samen met de Indonesiër Ikhsan Rumbay kon Koppen tegen een Brits/Laotiaans koppel wel punten terugpakken, maar het was niet genoeg en Sigma verloor met 106-110.

Groeneveld: "Eerst naar Groningen vond ik niet verstandig"

Arnaut Danjuma Groeneveld kon afgelopen zomer NEC ook verruilen voor Ajax, dat hem directe wilde verhuren aan FC Groningen. Dat zag hij niet zitten.

De 21-jarige vleugelaanvaller stapte over naar Club Brugge, waar hij uitstekend begonnen is. In veertien wedstijden in alle competities was hij vijf keer trefzeker en gaf vier assists. Bondscoach Ronald Koeman nam de rechtspoot op in zijn selectie bij het Nederlands elftal.

"Ik ben iemand die erg intuïtief is en het gevoel bij Club Brugge was direct heel goed. Alles ging in een rap tempo en de club had een goed plan met me. De manier waarop Club Brugge te werk ging, sprak me aan", vertelt Groeneveld in De Telegraaf. "Eerst naar Groningen gaan, vond ik met de andere opties die ik had niet verstandig."

Groeneveld speelde acht jaar lang in de jeugdopleiding van PSV, maar wist niet door te breken bij de Eindhovenaren. Na twee jaar NEC werd Club Brugge zijn nieuwe club. Hij snapt goed dat er gedacht wordt dat het heel snel met hem gaat. "Ik denk dat het voor anderen moeilijker is te begrijpen dan voor mezelf. Ik heb acht jaar bij PSV gevoetbald, daar een goede tijd gehad en heel veel geleerd. En ik weet wat ik er allemaal voor doe en laat om de top te bereiken."

"De weg via NEC en Club Brugge naar Oranje zie ik niet als een omweg. Sommige jongens lukt het wel bij PSV, anderen niet. Het had het voor mij een stukje makkelijker gemaakt als ze me wel een contractje hadden gegeven. Maar het loopt zoals het loopt."

Directeur KNVB: "Geen wedstrijden Keuken Kampioen Divisie tijdens interlandperiodes"

Directeur topvoetbal van de KNVB Nico-Jan Hoogma wil af van het voetbal in de Keuken Kampioen Divisie tijdens de interlandperiodes.

"Ik vind het belachelijk dat er bij ons profvoetbal wordt gespeeld in een interlandweek", vertelt Hoogma in gesprek met Voetbal International. "Gelukkig zijn we bij de KNVB zelf verantwoordelijk voor dat speelschema. Daar gaan we wat mij betreft dus mee kappen vanaf volgend seizoen."

Sparta Rotterdam was een van de clubs die meerdere keren aangaf niet blij te zijn dat er wordt doorgespeeld en uitte zijn onvrede. FC Twente-doelman Joël Drommel koos ervoor om zijn club te verkiezen boven Jong Oranje en werd voor één wedstrijd geschorst.

"Elke geselecteerde jeugdinternational moet gewoon beschikbaar zijn. Dit is nou typisch een voorbeeld waarbij voetbalargumenten belangrijker moeten zijn dan de commerciële motieven van clubs."

De clubs in de Keuken Kampioen Divisie kozen twee jaar geleden er zelf voor om door te voetballen tijdens interlandperiodes. Er zijn inmiddels meer clubs in de competitie terechtgekomen die internationals in hun selecties te hebben en daardoor is er weerstand gekomen tegen die beslissing.

NEC zoekt verder na beëindigen stage doelman Nienhuis

Leonard Nienhuis wordt niet de nieuwe doelman van NEC. De club heeft per direct een punt gezet achter een stage.

De Nijmegenaren kampen met een keepersprobleem. Gino Coutinho leverde aan het begin van het seizoen zijn contract in en vanwege een knieblessure is Norbert Albas de rest van 2018 niet meer inzetbaar. Marco van Duin is momenteel de enige optie onder de lat.

In de zoektocht naar een nieuwe doelman was NEC uitgekomen bij Nienhuis en hij trainde de afgelopen twee dagen mee met de selectie van trainer Jack de Gier, maar de stage is nu dus voorbij. "In goed overleg tussen club en speler is besloten om de stage te beëindigen", schrijft NEC op de officiële clubwebsite.

Nienhuis is transfervrij nadat hij aan het einde van het vorige seizoen vertrok bij Sparta Rotterdam. De 28-jarige goalie speelde verder wedstrijden in het eerste elftal voor SC Cambuur en SC Veendam, voordat het bij FC Groningen niet tot een debuut kwam.

Crisis in België: "Dit legt het Belgische voetbal echt lam"

Het Belgische voetbal is in de ban van een grote fraudezaak. De justitie doet een groot onderzoek naar matchfixing en het witwassen van geld.

Onder meer Club Brugge-trainer Ivan Leko, scheidsrechters Sebastién Delferière en Bart Vertenten en de zaakwaarnemer Mogi Bayat zijn voor verhoor meegenomen door de polititie. De degradatie van Westerlo in 2017 was het startsein voor het schandaal.

Moeskroen-Péruwelz tijdens het seizoen 2016/17 de laatste speelronde als hekkensluiter, maar wist zich alsnog te handhaven na een 0-2 overwinning op KV Kortrijk en passeerde Westerlo. Bayat begeleidde een groot aantal spelers van zowel Moeskroen als Kortrijk. Hij is overigens de belangenbehartiger van veel spelers bij Belgische clubs. Hij staat erom bekend relatief goedkoop zaken te doen en lage commissies vraag.

"Daarom is hij 'Mister Popular' bij financieel geplaagde Belgische clubs", vertelt sportjournalist Frank van Laken in gesprek met het Algemeen Dagblad. Van Laken vind het verdacht dat Bayat 'exclusief alle transfers' regelt bij enkele clubs. "Het neigt naar manipulatie als er vier of vijf spelers van hem bij beide teams spelen en hij een voorkeur heeft voor spelers die het meeste geld opleveren. Met matchfixing is er iets veel fundamentelers aan de hand. Stel: de degradatiezaak van Westerlo wordt bewezen, dat zou een atoombomeffect zijn. Dan wordt alles van de kaart geveegd."

Aad de Mos, die het Belgische voetbal op de voet volgt, is zich bewust van de ernst van de situatie. "Dit heeft zó veel impact op spelers, clubs, sponsors en betrouwbaarheid van scheidsrechters. Dit legt het Belgische voetbal echt lam."

'CERN-wetenschappers willen vernietigende god oproepen'

Het is weer eens zover: we gaan allemaal dood. Dit keer, niet voor het eerst, dankzij de wetenschappers in het CERN in Zwitserland, waar (zogenaamd!) onderzoek gedaan wordt naar de bouwstenen van het universum en alle materie daarin.

Nou ja, 'wetenschappers'...eigenlijk zijn het een soort hulpjes van een allesverwoestende god, zo zeggen aanhangers van weer een nieuwe samenzweringstheorie. En het gaat dan niet zomaar een god, maar om niemand minder dan Shiva, in het hindoeïsme gezien als 'de vernietiger'.

"Shiva's rol is om het universum te beëindigen, om alles wat ooit bestaan heeft te verwoesten en plaats te maken voor een volledig nieuw begin", zo zegt men dan. Volgens de gelovers is het dan ook totaal geen toeval dat er buiten het CERN een standbeeld staat van Shiva.

Het op elkaar laten botsen van de minieme deeltjes zou volgens sommigen kunnen leiden tot een scheur in de ruimtetijd. De gelovers zijn van mening dat die scheur dan een wormgat vormt naar een ander universum, waar ons aller Shiva dan weer klaar zit om de boel hier te komen vergallen.

Wanneer het precies zover is weet men nog niet, maar lang kan het ook dit keer niet meer duren. Wij wensen iedereen dan ook alvast een aangename apocalyps!

NHL: Capitals winnen herhaling Stanley Cup-finale

De ijshockeyers van de Washington Capitals hebben woensdagavond in de Capital One Arena de herhaling van de Stanley Cup-finale van afgelopen NHL-seizoen gewonnen. Net als in de eindstijd om de titel werden de Vegas Golden Knights geklopt door de Caps.

Evgeny Kuznetsov opende de score en stelde in de tweede periode Alex Ovechkin in staat om fraai de 2-0 binnen te schieten. Cody Eakin zorgde niet veel later met een mooie actie om Braden Holtby's goal voor de 2-1, maar Nicklas Bäckstrom scoorde 3-1, ook op aangeven van Kuznetsov.

De Rus was lekker op dreef, want na de 3-2 van Reilly Smith gaf hij Ovechkin nog eens een assist: 4-2. TJ Oshie maakte het kort voor tijd helemaal af door de 5-2 in het lege doel van de Golden Knights te schieten.

De Capitals hebben nu in drie duels al achttien keer gescoord, hoewel ze na overtime (6-7) wel van de Pittsburgh Penguins verloren. De Golden Knights hebben uit vier wedstrijden nog maar één overwinning binnen en die kwam na shoot-outs.

De Philadelphia Flyers wonnen op bezoek bij de Ottawa Senators met 4-7. Jakub Voracek schitterde voor de bezoekers: de Tsjech scoorde twee keer en gaf ook nog drie assists. De pas 19-jarige rookie Brady Tkachuk scoorde zijn eerste twee NHL-goals, terwijl zijn ook nog maar 20-jarige teamgenoot Max Lajoie de twee andere Senators-goals verzorgde.

De Anaheim Ducks verloren thuis voor het eerst dit seizoen, uitgerekend tegen de Arizona Coyotes, die in hun eerste twee duels niet hadden gescoord. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, waarna de Coyotes in de shoot-outs hun eerste zege bij konden schrijven.

Capitals - Golden Knights (Bron: YouTube)

Ouderen adviseren over ouderenzorg

Niet praten óver ouderen, maar mét ouderen, dat is een belangrijk uitgangspunt van het Pact voor de Ouderenzorg. Om daar invulling aan te geven is de Raad van Ouderen opgericht. De Raad van Ouderen adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en andere partijen die actief zijn in de ouderenzorg en vraagt aandacht voor relevante thema’s. De raad, die bestaat uit 11 ouderen die regionale en landelijke ouderennetwerken vertegenwoordigen, wordt vandaag gepresenteerd tijdens een congres van deelnemende partijen in het Pact.

Raad van Ouderen
De Raad van Ouderen bestaat uit 11 betrokken leden van regionale ouderendelegaties en landelijke ouderenorganisaties die een breed netwerk van ouderen vertegenwoordigen. De Raad van Ouderen heeft als hoofddoel om met de betrokkenen van het Pact voor de Ouderenzorg, waaronder VWS, mee te denken over hoe ondersteuning en zorg voor ouderen het beste vorm gegeven kan worden.

De Raad komt regelmatig bij elkaar en richt zich op het agenderen van actuele en relevante thema’s vanuit het perspectief van ouderen; meedenken over de richting en inhoud van de verschillende lijnen binnen het Pact voor de Ouderenzorg; het uitbrengen van adviezen (gevraagd en ongevraagd) over actuele vraagstukken rondom ondersteuning en zorg voor ouderen en het leggen van de verbinding met de regionale achterbannen.

Pact voor de Ouderenzorg
Samen met zo’n 40 andere partijen sloot minister Hugo de Jonge in maart van dit jaar een Pact voor de Ouderenzorg, een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt. Met het pact komen de deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en te doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis te organiseren en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren. Inmiddels is het aantal deelnemende partijen gegroeid tot ruim 170.

Drie Nederlandse basketbalteams in Europe Cup, Donar veel te sterk voor Leeuwarden

De FIBA Europe Cup, min of meer te zien als het vierde Europese niveau in het basketbal, kent dit seizoen drie Nederlandse clubs. Het Groningse Donar was na uitschakeling in de kwalificaties voor de Champions League al zeker van deelname, ZZ Leiden en New Heroes Den Bosch kwamen er nog bij.

De Boschenaren hadden thuis met 76-86 verloren van het Bulgaarse Balkan Botevgrad, maar konden ook nog door als een van de drie lucky losers, mocht het verschil in Bulgarije niet goedgemaakt kunnen worden. Dat lukte inderdaad niet, maar de ploeg hield knap stand: vanaf 2:53 minuten op de klok scoorden ze niet meer, maar de aanval van de Bulgaren werd afgeslagen en Den Bosch won met 66-68.

De ploeg moest ondertussen afwachten op de overige wedstrijden. ZZ Leiden speelde thuis tegen de Kapfenberg Bulls uit Oostenrijk, die in de eerste wedstrijd al met 79-62 geklopt werden. Thuis was Leiden wederom te sterk: 68-57 en dus was de plek in het reguliere seizoen binnen.

Voor Den Bosch viel het perfect uit: met een marge van -8 punten eindigden ze in het lijstje met lucky losers als gedeeld derde, samen met het Cypriotische Keravnos, maar op basis van het aantal gemaakte punten (144-128) plaatste Den Bosch zich voor het reguliere seizoen.

Ondertussen werd in de Dutch Basketball League ook gespeeld. Donar nam al snel een voorsprong tegen Aris Leeuwarden en stond dat ook niet meer af: 91-57, met Jordan Callahan (17 punten) als topscorer.

Spoorverdubbeling tussen Utrecht en Leidsche Rijn

Van zaterdag 20 tot en met zondag 28 oktober werkt ProRail dag en nacht aan de spoorverdubbeling tussen Utrecht Centraal en Utrecht Leidsche Rijn. Er kunnen in deze periode geen treinen rijden. Reizigers op de trajecten Rotterdam Centraal-Utrecht Centraal, Den Haag Centraal-Utrecht Centraal en Leiden Centraal-Utrecht Centraal kunnen omreizen via Schiphol Airport.

Tussen Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal en Woerden rijden de treinen in een aangepaste dienstregeling. Tussen Woerden en Utrecht Centraal rijden bussen. Voor een reisadvies op maat kunnen reizigers hun reis vanaf tien dagen tevoren plannen op ns.nl of in de NS-app. De geschatte extra reistijd bedraagt een kwartier tot drie kwartier.

Voordelen voor de reiziger
Het traject Utrecht Centraal - Leidsche Rijn gaat van twee naar vier sporen. Sprinters en Intercity's rijden vanaf medio december niet meer op hetzelfde spoor. Dat heeft veel voordelen: minder kans op vertraging en kortere reistijden. Bovendien maakt die flexibiliteit vanaf de nieuwe dienstregeling eind 2018 de inpassing van een heel nieuw station in de dienstregeling mogelijk: Lansingerland-Zoetermeer, met vier keer per uur een Sprinter. 

Spannend milimeterwerk
De verdubbeling van het spoor tussen de stations Utrecht Centraal en Leidsche Rijn is een enorm groot project. Belangrijk onderdeel was de bouw en aanleg van de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. In november 2017 werd de spoorbrug tussen de twee bestaande bruggen ingelegd. Dat was spannend millimeterwerk, goed zichtbaar op de timelapse.

Eerste treinen
In de maanden daarna is het spoor op de nieuwe brug gebouwd. Denk aan ballast, beveiliging, seinen, dwarsliggers, bovenleiding en sporen. Op maandagochtend 16 april 2018 reden de eerste treinen over de nieuwe spoorbrug. De 'oude' spoorbrug werd meteen uit dienst genomen voor een grote onderhoudsbeurt.

Spoorverdubbeling een feit
De 'oude' spoorbrug is stiller gemaakt, gereviseerd en 30 centimeter hoger gelegd. Door de brug op te hogen wordt de doorvaarthoogte voor de scheepvaart vergroot. In de herfstvakantie in oktober wordt 9 dagen en nachten achter elkaar doorgewerkt, zodat daarna alle vier de sporen in gebruik kunnen worden genomen. Maandagochtend 29 oktober kan over beide spoorbruggen worden gereden. De spoorverdubbeling is dan een feit.

Iedere dag 1000 scholieren naar de Tweede Kamer

Vanaf volgend schooljaar kunnen iedere dag 1.000 middelbare scholieren naar de Tweede Kamer. Hierdoor wordt het voor alle leerlingen van middelbare scholen mogelijk om het parlement te bezoeken. Zo zien, horen en ervaren nog meer scholieren de Nederlandse democratische waarden. Vanuit de cultuurbegroting gaat er 4,8 miljoen euro naar de bezoeken.

Op dit moment bezoekt 40 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het parlement. Dat alle leerlingen deze kans krijgen, is goed nieuws volgens minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): “We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn, maar die niet vanzelfsprekend zijn. Ze vergen onderhoud en ze zijn belangrijk om door te geven. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen het parlement kunnen bezoeken.”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voegt er aan toe: “Mensen worden niet als democraten geboren. De beginselen van de democratie en de fundamentele waarden van onze democratische rechtsstaat moeten jongeren worden bijgebracht. Dit is ook nog een leuke manier om erover te leren en daar hebben ze hun leven lang plezier van.”

Zo makkelijk mogelijk voor scholen
Om een bezoek voor alle leerlingen mogelijk te maken, worden voor de school zo veel mogelijk drempels weggenomen. Behalve het programma in Den Haag, regelt ProDemos zelfs het busvervoer van en naar Den Haag. Ook gaan de Nederlandse Vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos lesmateriaal verspreiden om het bezoek goed voor te bereiden en, eenmaal terug in de klas, af te sluiten. Daarnaast worden scholen en leraren actief benaderd hoe het bezoek verder vergemakkelijkt kan worden.

NS Kinderboekenruil op Utrecht en Den Haag Centraal

Op zondag 14 oktober, de laatste dag van de Kinderboekenweek, staat er midden in de stationshal van zowel Utrecht Centraal als Den Haag Centraal een ‘pratende boekenkast’ met meer dan 1000 nieuwe boeken. Kinderen krijgen de kans om hun eigen boek te ruilen voor een nieuw boek of een boek van een ander kind. Schrijvers Jozua Douglas (auteur Kinderboekenweekgeschenk 2018) en Milja Praagman (auteur en illustrator Prentenboek van de Kinderboekenweek 2018) openen samen met NS-conducteurs John Piqué en Romano Strang om 10.00 uur de NS Kinderboekenruil in Utrecht. De NS Kinderboekenruil is de afsluiting van de Kinderboekenweek en tot en met 16.00 uur te bezoeken.

Op de twee stations staat een mini-voorleescoupé waar kinderboekenschrijvers Jozua Douglas, Milja Praagman, Geert-Jan Roebers, Gerard van Gemert en Bette Westera verhalen voorlezen. Ook onze eigen NS-conducteurs, waaronder John Piqué en zijn vriend Romano Strang, zijn aanwezig en nodigen kinderen uit om te luisteren naar hun voorleesverhalen. Meer informatie over het voorleesprogramma is te vinden op www.ns.nl/kinderboekenweek.

Boekenruilkast
Een deel van de boeken die aan het einde van de dag over zijn, komt in het StationsBoekWisseltje van Utrecht te staan. Het StationsBoekWisseltje is een gezamenlijk initiatief van NS en Kinderzwerfboek, speciaal voor kinderboeken. Het wisseltje is de kleine variant van de StationsBoekWissel: de boekenkast op station Utrecht Centraal waar reizigers boeken kunnen ruilen. Vanaf 15 oktober staat het StationsBoekWisseltje naast haar grote broer op de eerste verdieping van station Utrecht Centraal. De overige boeken gaan rechtstreeks naar Kinderzwerfboek.

Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Sinds 2001 werkt NS samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.

NS Kinderboekenruil op Utrecht en Den Haag Centraal (Foto: Stockfoto PXhere)
NS Kinderboekenruil op Utrecht en Den Haag Centraal (Foto: Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Er zijn vandaag perioden met zon, maar van het zuiden uit drijven soms ook wolkenvelden over. Mogelijk valt er uit de bewolking een enkele spat regen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 25°C plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een overwegend matige zuid- tot zuidoostenwind.

In de nacht naar vrijdag trekken er van het zuidwesten uit opnieuw wolkenvelden over het land, vooral in het zuidwesten kan daaruit een bui vallen met kleine kans op onweer. De minima liggen rond 14°C. De wind is zuidelijk, zwak tot matig, aan de kust vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het zonnig, al kan er af en toe wel sluierbewolking voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen 19°C in het Waddengebied en 25°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan de westkust af en toe vrij krachtig.

Vanaf zondag of mogelijk maandag overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype. Zondag kans (40%) op veel regen. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)
Ondergaand zonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Enorm drugslab en ondergrondse hennepkwekerij in woonwijk Lage Zwaluwe

Woensdagmiddag is in een loods aan de Zwingel in Lage Zwaluwe een drugslab ontdekt. Bovendien is in de nabijgelegen woning ook nog een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen.

In de loods is een enorm groot drugslab gevonden dat vermoedelijk is gebruikt voor het produceren van amfetamine. Het drugsafval wordt geschat op 30.000 liter. Binnen is het een enorme chaos waarbij in geen enkel opzicht rekening is gehouden met de veiligheid voor de omgeving. In de ondergrondse hennepkwekerij in de nabijgelegen woning staan enkele honderden planten.

Groot gevaar omgeving
Omdat de chemische stoffen een grote bedreiging zijn voor de omgeving is er een afzetting gemaakt. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen, kortweg het LFO, is bezig met de voorbereiding van de ontmanteling. Gezien de enorme hoeveelheid drugsafval zal dit zeker nog tot donderdagavond duren.

Twee aanhoudingen
Inmiddels zijn een 73-jarige man en een 66-jarige vrouw aangehouden als verdachten. Zij zijn voor verhoor meegenomen naar een politiecellencomplex. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Minister-president Rutte spreekt in Den Haag met bondskanselier Merkel

Minister-president Rutte heeft woendag in Den Haag gesproken met de Duitse bondskanselier Merkel. Het gesprek spitste zich toe op de ontwikkelingen in de Europese Unie. Ben je benieuwd waarover ze hebben gesproken? Dat vertelt Mark hieronder.

"Angela Merkel en ik hebben een hechte band: als collega’s in diverse internationale samenwerkingsverbanden en inmiddels ook op persoonlijk vlak. Ik vond het dan ook een groot genoegen om vandaag weer met bondskanselier Merkel te spreken in Den Haag. De focus van ons gesprek lag op de Europese Unie. Want zeker in Europees verband zijn we de afgelopen jaren vaak samen opgetrokken. 

Allereerst hebben we gesproken over de Europese Raad die volgende week plaatsvindt. Daar staan belangrijke thema’s op de agenda, zoals Brexit en migratie. Wat betreft Brexit is het van belang dat we ervoor zorgen dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zo ordelijk mogelijk verloopt. Om dat mogelijk te maken wordt op dit moment druk onderhandeld door de teams van EU-onderhandelaar Barnier en de Britten. De komende Europese Raad moet dat echt tot resultaten leiden, wil een eventuele extra bijeenkomst in november zinvol zijn.

Ook op het gebied van migratie moeten knopen doorgehakt worden. We streven naar een integrale EU-aanpak. Met aan de ene kant sterkere buitengrenzen, ontscheping aan de Noord-Afrikaanse kust en gecontroleerde centra aan de Zuid-Europese kust. En aan de andere kant een herziening van het gemeenschappelijke asielstelsel. 

Een ander onderwerp dat we vandaag besproken hebben, is de hervorming van de eurozone. Dat staat geagendeerd voor de eurotop in december. Traditiegetrouw zijn Nederland en Duitsland op veel van die onderdelen eensgezinde partners. We vinden elkaar op het standpunt dat het voor een solide EMU van belang is dat de Europese begrotingsregels worden nageleefd. En we streven naar voltooiing van de bankenunie, waarbij de risico’s voor de belastingbetaler zo beperkt mogelijk zijn.

Los van de bovenstaande onderwerpen hebben we tot slot alvast een blik vooruit geworpen, bijvoorbeeld naar de discussie over de gezamenlijke toekomst van de overgebleven 27 EU-landen zonder het VK. Die toekomst gaat ons beiden aan het hart. We zijn het erover eens dat die discussie moet gaan over concrete resultaten voor de inwoners van die kleinere EU en niet mag verzanden in vage toekomstvisies. Daar willen we beiden een constructieve bijdrage aan leveren."

Klimaatenvelop: 22,5 miljoen voor circulaire economie

Het kabinet trekt in 2019 22,5 miljoen euro extra uit voor duurzame en circulaire initiatieven. Het doel is om in 2050 van Nederland een economie zonder afval te maken: een circulaire economie.

Dat maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag op de Dag van de Duurzaamheid bekend. Het geld komt uit de envelop van 300 miljoen euro die het kabinet jaarlijks beschikbaar stelt voor klimaat.

Van Veldhoven: “Om onze Klimaatdoelen te halen, is de circulaire economie onmisbaar. Hergebruik van materialen is de toekomst. Onze grondstoffen komen voortaan niet meer uit een olievat, maar uit de vuilniszak. Daarom zijn er voor die initiatieven die dat promoten miljoenen euro’s beschikbaar. Soms zal het nodig zijn om dat ene slimme idee net het laatste zetje naar een doorbraak te geven, een andere keer om een handige oplossing zo breed mogelijk te verspreiden.”

Van Veldhoven werkt daar persoonlijk aan mee. Op haar werkkamer staat sinds vorige week een nieuwe tafel, die voor een deel vervaardigd is uit plastic flesjes die uit de Amsterdamse grachten zijn gevist.

Besteding van de miljoenen

De 22,5 miljoen euro is als volgt opgebouwd:

  • Voor het stimuleren van hergebruik van kunststoffen en consumptiegoederen ligt 10 miljoen euro klaar. Daarmee kunnen bedrijven en kennisinstellingen samenwerken om producten duurzamer te ontwerpen en te recyclen. Ook wordt gewerkt aan nieuwe milieustraten, circulaire ambachtscentra en innovatieve sorteerinstallaties. Zo kan de hele keten van bijvoorbeeld textiel en plastic verpakkingen worden verduurzaamd.
  • Recycling van asfalt, beton en staal kan rekenen op 5 miljoen euro. Rijkswaterstaat voert testen uit, bijvoorbeeld door teststroken op de weg aan te leggen met duurzame asfaltmengsels. Daarnaast onderzoekt Rijkswaterstaat samen met ProRail hoe staal duurzamer kan worden geproduceerd en toegepast in de infrastructuur.
  • Om klimaatneutraal en duurzaam inkopen te bevorderen, is 7,5 miljoen euro uitgetrokken. Dat wordt ingezet om overheden en organisaties in de zorgsector te ondersteunen bij duurzaam inkopen, van bijvoorbeeld ICT-producten of kantoormeubilair. Er worden ook proefprojecten uitgevoerd met CO2-schaduwprijzen.

Economie zonder afval
Nederland werkt hard om in 2050 een economie zonder afval te zijn: een circulaire economie. Continu hergebruik van grondstoffen biedt grote kansen voor het bedrijfsleven en helpt zoals gezegd om de Nederlandse klimaatdoelen te halen.

Nederland onder 19 begint goed aan EK-kwalificatie

De Nederlandse voetballers onder 19 jaar zijn prima begonnen aan de kwalificatie voor het EK van volgend jaar, gehouden in Armenië. In het Ierse Galway werd met 5-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van de Faeröer.

Het duurde even voor er gescoord werd, maar vlak voor rust was het raak en gelijk twee keer: Feyenoorder Orkun Kökcü opende de score, teamgenoot Wouter Burger zorgde kort daarop voor 2-0. Na rust was het Mohamed Mallahi (FC Utrecht) die twee keer tot scoren kwam, terwijl Chelsea-talent Daishawn Redan in blessuretijd de eindstand op het bord zette.

Nederland speelt zaterdag nog tegen Bosnië & Herzegovina, dinsdag wacht Ierland. De nummers één en twee in de groep plaatsen zich voor de beslissende eliteronde, die volgend jaar wordt gespeeld.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.