'Politie komt uit de kast'

Het is vandaag Coming Out Day, waarbij aandacht wordt besteed aan het moment dat een homo, lesbienne, biseksueel of transgender (LHBTI) openlijk voor een seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen, oftewel coming-out. Net als vorig jaar doet de politie dit jaar weer mee en wordt er op verschillende politiebureaus in Nederland een regenboogvlag gehesen.

De politie vindt deelname aan deze dag belangrijk. Zij wil het vertrouwen van de LHBTI-gemeenschap in de politie vergroten en laten zien dat het veilig is om melding/aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit.

Door verbinding te zoeken met de LHBTI-gemeenschap wil de politie de drempel verlagen om aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit. Daarnaast vindt de politie het belangrijk om ook een werkgever voor iedereen te zijn en collega’s tijdens Coming Out Day bewust te maken van de dillema’s en drempels die sommige collega’s hebben. De politie is een werkgever die diversiteit en inclusie belangrijk vindt.

Politie van en voor iedereen
De kernwaarden van de politie zijn integer, betrouwbaar, moedig en verbindend. De politie is waakzaam en dienstbaar aan de vrije, democratische samenleving en staat voor de waarden van de rechtsstaat. Voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Die waarden zijn het fundament van de politieorganisatie en het fundament van de samenleving. Neutraliteit was, is en blijft daarbij onverminderd belangrijk als uitgangspunt bij het politiewerk.

Regenboogvlag gehesen
Ter gelegenheid van Coming Out Day hesen vorig jaar een recordaantal gemeenten en provincies de regenboogvlag. Dit jaar gebeurt dat ook bij de ministeries van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken, Financiën, Justitie & Veiligheid, Defensie, Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking. Ook is op diverse politiebureaus de regenboogvlag gehesen.

'Politie komt uit de kast' (Foto: Politie.nl)
'Politie komt uit de kast' (Foto: Politie.nl)