Bondscoach Annan over de selectie van 45 speelsters: "We kunnen niet anders"

Redactie

Met een trainingsgroep van liefst 45 hockeysters begon bondscoach Alyson Annan dinsdag de voorbereiding op de Champions Trophy in China (17-25 november) en de Pro League, de landencompetitie die in januari begint. "Ik geloof dat wij een van de weinige landen zijn die het op deze manier doen. Maar we kunnen niet anders."

Het was dinsdagmiddag een bijzonder gezicht in het clubhuis van Kampong, waar de trainingsgroep zich verzamelde. De wereldkampioenen, die elkaar na het gewonnen WK in Londen in augustus weer voor het eerst bij Oranje zagen, vielen elkaar in de armen. Het moment daarop schudden ze de ene na de andere hand van de liefst veertien nieuwe gezichten die zich voor het eerst bij Oranje meldden. Het was een mooi contrast tussen de speelsters die richting het WK een hecht collectief zijn gaan vormen en de speelsters die zich aan elkaar voorstelden. Een teken van een nieuw begin.

Het moment viel precies tussen de ochtend- en de middagtraining in. Vanwege de grootte van de spelersgroep heeft Annan ervoor gekozen de groep van 45 in tweeën te splitsen. ’s Ochtends trainde ze met achttien speelsters, ’s middags met z’n twintigen. De twee groepen zijn volgens Annan kwalitatief ongeveer gelijkwaardig en zijn samengesteld op basis van positie, club en ervaring. Ze deden allebei precies dezelfde training.

Zeven namen ontbraken vanwege een blessure: Lidewij Welten, Marloes Keetels, Maartje Krekelaar (Den Bosch), Kelly Jonker (Amsterdam), Michelle Fillet (Kampong), Lisa Post (Oranje-Rood) en aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC).

Annan: "In de Pro League mogen we 32 speelsters inzetten. Die zullen we ook alle 32 laten spelen. Omdat we meteen na de Champions Trophy de selectie voor de Pro League bekendmaken, is het belangrijk dat we nu al zicht op de speelsters krijgen die in aanmerking voor die selectie van 32 komen. Dat is de reden dat we een groep van 45 speelsters hebben samengesteld. Dit is de enige manier waarop we een goed beeld kunnen krijgen. Bovendien moeten we rekening houden met blessures."

De komende twee dinsdagen krijgen de 45 speelsters opnieuw per dag allemaal één training van Annan, wederom verdeeld over twee groepen. Drie keer heeft de bondscoach hen dus in actie gezien wanneer ze op woensdag 24 oktober de selectie voor de Champions Trophy bekendmaakt, die uit achttien speelsters en twee of drie reserves bestaat. Zij trainen in een periode van twee weken vier keer, waarna ze op dinsdag 13 november naar China vliegen, vier dagen voor hun eerste wedstrijd tegen Japan.

Annan: "Er worden steeds hogere verwachtingen aan de dames gesteld, terwijl wij steeds minder tijd met ze hebben. Natuurlijk gaan we naar China om te winnen, maar we moeten ook realistisch blijven. Op dit moment kunnen we niet zeggen dat we ons echt op de Champions Trophy aan het voorbereiden zijn. Die tijd hebben we gewoon niet. De tijd die we wel hebben, is het minimale van het minimale. Zelfs dáárvoor hebben we moeten vechten. Maar het is zoals het is. Ik moet ermee leren leven. Maar zou ik het graag anders zien? Absoluut."

Annan weet nu al dat ze niet haar beste selectie naar de Champions Trophy stuurt. Met enkele internationals die de afgelopen jaren veel wedstrijden hebben gespeeld, is afgesproken dat zij voor het begin van de zware Pro League rust krijgen. Om welke speelsters het gaat, wil ze nog niet zeggen.

Na de Champions Trophy maakt Annan de selectie voor de Pro League bekend, die in de week van 10 januari een week op stage gaat naar Spanje. Daarna wordt de selectie in groepen verdeeld voor de vijf uitwedstrijden buiten Europa, waarmee de Oranje Dames de Pro League beginnen.

Een team van twintig speelsters reist voor de openingswedstrijden naar Nieuw-Zeeland (27 januari) en Australië (2 februari) af. Twaalf speelsters blijven thuis. Zij bereiden zich voor op de uitwedstrijden tegen de Verenigde Staten (16 februari) en Argentinië (24 februari) en worden vergezeld door maximaal acht speelsters die ook in Nieuw-Zeeland en Australië van de partij zijn. Degenen die niet naar de Verenigde Staten en Argentinië gaan, blijven thuis en trainen door. Zij spelen in China (3 maart) de laatste uitwedstrijd buiten Europa met het deel dat niet naar Australië en Nieuw-Zeeland is geweest, maar wel naar de VS en Argentinië.

Niet voor niets heeft Annan in de trainingsgroep van 45 twaalf speelsters van Jong Oranje opgenomen. "Veel landen willen de Pro League geloof ik met twintig speelsters alle uit- en thuiswedstrijden gaan spelen. Dat doen wij om twee redenen niet. Allereerst verspreiden we op deze manier de belasting. Daarnaast is dit het ultieme moment om jonge speelsters internationale ervaring op te laten doen richting de Olympische Spelen van Tokio en daarna. Dat is een van de pluspunten van de Pro League."

Met de kritiek die de Pro League van meerdere kanten krijgt, kan Annan niet zoveel. "Er zijn veel mensen die vooraf al een mening hebben. Ik zou willen zeggen: laten we het eerst maar afwachten. Je kunt pas een mening over de Pro League vormen als er een seizoen van is geweest. Dan zien we wel of het leuk is. Ik maak me er nu niet druk om."