Crisis in BelgiŽ: "Dit legt het Belgische voetbal echt lam"

Het Belgische voetbal is in de ban van een grote fraudezaak. De justitie doet een groot onderzoek naar matchfixing en het witwassen van geld.

Onder meer Club Brugge-trainer Ivan Leko, scheidsrechters Sebastién Delferière en Bart Vertenten en de zaakwaarnemer Mogi Bayat zijn voor verhoor meegenomen door de polititie. De degradatie van Westerlo in 2017 was het startsein voor het schandaal.

Moeskroen-Péruwelz tijdens het seizoen 2016/17 de laatste speelronde als hekkensluiter, maar wist zich alsnog te handhaven na een 0-2 overwinning op KV Kortrijk en passeerde Westerlo. Bayat begeleidde een groot aantal spelers van zowel Moeskroen als Kortrijk. Hij is overigens de belangenbehartiger van veel spelers bij Belgische clubs. Hij staat erom bekend relatief goedkoop zaken te doen en lage commissies vraag.

"Daarom is hij 'Mister Popular' bij financieel geplaagde Belgische clubs", vertelt sportjournalist Frank van Laken in gesprek met het Algemeen Dagblad. Van Laken vind het verdacht dat Bayat 'exclusief alle transfers' regelt bij enkele clubs. "Het neigt naar manipulatie als er vier of vijf spelers van hem bij beide teams spelen en hij een voorkeur heeft voor spelers die het meeste geld opleveren. Met matchfixing is er iets veel fundamentelers aan de hand. Stel: de degradatiezaak van Westerlo wordt bewezen, dat zou een atoombomeffect zijn. Dan wordt alles van de kaart geveegd."

Aad de Mos, die het Belgische voetbal op de voet volgt, is zich bewust van de ernst van de situatie. "Dit heeft zó veel impact op spelers, clubs, sponsors en betrouwbaarheid van scheidsrechters. Dit legt het Belgische voetbal echt lam."