Jeugdspelen: net geen medaille zwemmer Corbeau, zeilers blijven op koers

Dag vier van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires hebben we achter de rug en bijna pakte Nederland weer een medaille: helaas, het werd een vierde plek in het zwembad. Er kwam nog wel zilver bij in het judo, maar dat gebeurde in een team met gemengde nationaliteiten en komt dus niet op de Nederlandse rekening te staan.

We kijken weer even terug naar de Nederlandse prestaties en andere opvallende zaken in de Argentijnse hoofdstad. De Jeugdspelen zijn natuurlijk ook te volgen op het FOK!forum, waar bijvoorbeeld meer informatie staat over de vele beschikbare livestreams.

Zwemmen
Op de 200 meter schoolslag ging Caspar Corbeau geweldig van start en nam hij gelijk de leiding. De jongeling zakte vervolgens wel wat weg, maar hield ruim achter de Japanner Yu Hanaguruma wel stand in de strijd om de medailles, tot de laatste meters. De Griek Savvas Thomoglou en de Pool Jan Kalusowski zwommen hem voorbij, waarna Corbeau met 2:14,28 als vierde aantikte.

Op de 50 meter rugslag was er een zesde plek voor Kenzo Simons in 26,26 seconden. Het goud ging zoals verwacht naar het Russische fenomeen Kliment Kolesnikov, die met 24,40 vier tienden boven zijn in augustus gezwommen wereldrecord bleef. Met 25,27 was het zilver voor de Italiaan Thomas Ceccon, zijn vijfde medaille alweer, terwijl de Noorse wisselslagkampioen Tomoe Hvas met 25,28 brons pakte.

Ondertussen zwom Rusland op de 4x100m wisselslag nog even een nieuw wereldrecord junioren. Kolesnikov (rug), Vladislav Gerasimenko (school), Andrei Minakov (vlinder) en Daniil Markov (vrij) waren ongenaakbaar en tikten na 3:35,17 minuten aan, ver voor China en Polen.

Zeilen
Nacra-zeilers Laila van der Meer en Bjarne Bouwer liggen ook met nog drie races en de medalrace te gaan dik op medaillekoers. Woensdag won het duo twee van de vier races, terwijl ze ook een vijfde en zevende plaats pakten. Ze staat achter Argentinië op de tweede plek, met vooral Frankrijk en België als concurrenten voor het zilver.

Windsurfer Luc Schmitz begon de dag met een zevende plek goed, maar daarna ging het minder: achttiende en twaalfde, waardoor hij nu op de tiende plaats staat met nog vier races en de medalrace te gaan.

Corbeau greep net naast de medailles in het zwembad (Simon Bruty for OIS/IOC)
Corbeau greep net naast de medailles in het zwembad (Simon Bruty for OIS/IOC)

Breakdancen
In het breakdancen staat naast de individuele competities ook de gemengde teamwedstrijd op het programma: één B-Girl met één B-Boy. Namens Nederland doet Vicky Bergmans mee met de Italiaan Bad Matty, die als Mattia Schinco door het dagelijks leven gaat.

Het duo won één van de drie wedstrijden en verloor er twee, maar op basis van het aantal stemmen dat ze kregen plaatsten Vicky en Bad Matty zich toch nog voor de kwartfinales van donderdag.

3x3-basketbal
De Nederlandse dames begonnen het 3x3-toernooi met een nederlaag tegen Australië: 7-11, waarbij Kiki Fleuren vijf van de Nederlandse punten maakte. Voor Nederland spelen verder ook Robyn Bouwer, Evelien Schipholt en Zoë Slagter. Tegen Estland won het kwartet wel: 22-12, met onder meer acht punten van Slagter.

Judo
De teamwedstrijd in het judo volgde hetzelfde principe als in veel andere sporten op de Jeugdspelen: gemengde teams, zowel wat betreft geslachten als landen. Mark van Dijk (-81kg) zat in team Barcelona en verloor in de eerste ronde op ippon van de Roemeen Adrian Sulca van team Atlanta, dat met 4-3 won.

Marin Visser (-63kg) zat in team Athene en begon in de kwartfinale tegen 'team Los Angeles' met winst op ippon tegen de Australische Saskia Brothers. Team Athene won in de halve finales vervolgens met 5-3 van team Rio de Janeiro, waarbij Visser de Algerijnse Yassamine Djellab na een goede minuut op haar rug legde: ippon.

In de finale was het dan voorbij voor team Athene: Beijing bleek met 4-3 te sterk. Aan Visser lag het in elk geval niet, want zij legde de Mexicaanse Itzel Pecha op haar rug voor ippon, maar haar teamgenoten konden niet profiteren van Visser's zege.

De Australische Suzi-Rose Deegan probeert zich richting de basket te werken tegen Nederland (Lukas Schulze for OIS/IOC)
De Australische Suzi-Rose Deegan probeert zich richting de basket te werken tegen Nederland (Lukas Schulze for OIS/IOC)

Beachvolleybal
Emi van Driel en Raisa Schoon moesten in hun openingsduel nog opgeven wegens een blessure en tegen Tamara Otene en Maya Dickson uit Nieuw-Zeeland verloren ze set één, maar daarna sloeg het Nederlandse duo toe. Eindelijk konden ze laten zien wat ze kunnen en dat leverde een mooie zege op: 17-21, 21-16, 15-9.

Matthew Immers en Yorick de Groot wonnen na hun eerste ook hun tweede wedstrijd in de groepsfase. De Brazilianen Gabriel en João Pedro werden in nog geen half uur vakkundig van het zand gespeeld: 21-11, 21-12.

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters blijven ijzersterk spelen. Met setscores van 22-19 en 22-16 werd ook gastland Argentinië opzij geschoven, waarbij vooral Lynn Klesser met negen treffers op dreef was. Nederland gaat de tweede groepsfase in met vijf zeges uit vijf wedstrijden, waarbij slechts één set weggegeven werd. De eerste vier van de uit zes teams bestaande groep gaan naar de halve finales.

Golf
Lauren Holmley wist bij de dames net als op dag één een birdie te slaan, maar verder waren het vooral bogeys en double bogeys. Ze ging opnieuw rond in 81 slagen, elf boven par, waardoor ze is gezakt naar de 28e plek op 22 slagen van de twee leiders, de Australische Grace Kim en de Italiaanse Alessia Nobilio.

Golfer Jerry Ji kende geen onaardige dag. Hij wist drie bogeys deels te compenseren met twee birdies, waardoor hij de ronde afsloot in 71 slagen, één boven par. Hij staat daardoor na twee van de drie speeldagen op drie slagen boven par, goed voor de gedeeld zevende plek, zes slagen van leider Karl Vilips uit Australië en vier slagen van de medailles.

Emi van Driel in actie in het beachvolleybal (Jed Leicester for OIS/IOC)
Emi van Driel in actie in het beachvolleybal (Jed Leicester for OIS/IOC)

Badminton
In de teamwedstrijd eindigde het toernooi voor Madouc Linders en haar team Delta. Zelf won de Nederlandse samen met Phittayaporn Chaiwan uit Thailand met 13-11 van een Braziliaans/Tsjechisch duo, terwijl ze met de Spaanse Elena Andreu met 14-11 te sterk was voor een Braziliaans/Australisch koppel, maar in de laatste drie van de tien duels gaven haar teamgenoten het weg.

Ook voor Dennis Koppen en team Sigma viel het doek in de kwartfinales en in dit geval speelde de Nederlander een cruciale rol. Sigma ging de laatste twee duels, waarin Koppen speelde, met een 88-84 voorsprong in, maar met de Duitse Ann-Kathrin Spöri verloor hij met 5-15 van een Brits/Singaporees duo. Samen met de Indonesiër Ikhsan Rumbay kon Koppen tegen een Brits/Laotiaans koppel wel punten terugpakken, maar het was niet genoeg en Sigma verloor met 106-110.