Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas

De rechtbank veroordeelt een 79-jarige man uit Vaassen voor een poging zware mishandeling van een dorpsgenoot. De man krijgt hiervoor een taakstraf van 100 uur. Daarnaast moet de man een schadevergoeding van ruim 1.800 euro betalen aan het slachtoffer.

De man sloeg een glas in het gezicht van een dorpsgenoot. De dorpsgenoot raakte daarbij gewond. Doordat de man met een glas in zijn hand sloeg nam hij op de koop toe dat de dorpsgenoot hierdoor zwaar lichamelijk letsel kon oplopen. De rechtbank oordeelt dat niet is bewezen dat de verwondingen die de dorpsgenoot opliep zo dusdanig zijn dat men kan spreken van zwaar lichamelijk letsel. De officier vond wel dat sprake was van zwaar lichamelijk letsel.

Geen noodweer
De Vaassenaar deed een beroep op noodweer. De rechtbank verwerpt dit verweer. Op basis van de getuigenverklaringen blijkt niet dat er sprake was van een ogenblikkelijke lichamelijke wederrechtelijke aanranding waartegen de man zich op dat moment noodzakelijk moest verdedigen.

De rechtbank legt een lagere taakstraf op dan door de officier van justitie werd geëist. Ze hield hierbij onder andere rekening met de hoge leeftijd van de man en het feit dat hij nooit eerder met justitie in aanraking is geweest.

Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas (Foto ter illustratie ©pxhere)
Taakstraf voor bejaarde die dorpsgenoot sloeg met glas (Foto ter illustratie ©pxhere)