Peesblessure houdt Lidewij Welten maanden aan de kant

Voor Lidewij Welten zit het hockeyjaar 2018 er definitief op. De 28-jarige aanvaller van Den Bosch en Oranje heeft schade opgelopen aan de pees van haar rechterhamstring, zo bleek deze week na uitgebreid onderzoek. Ze mist het restant van de eerste competitiehelft met Den Bosch en moet ook de Champions Trophy met de Oranje Dames aan zich voorbij laten gaan.

Welten liep de blessure vorige week vrijdag op in de uitwedstrijd tegen Laren (1-1), bij een individuele loopactie langs twee tegenstanders. Ze schreeuwde het ineens uit van de pijn en greep meteen naar haar rechterbeen. Ze kon slechts met ondersteuning van fysiotherapeut Peter van der Beek van het veld afstappen.

"Ik wist al meteen: dit is foute boel", reageert Welten. "Ik maakte bij mijn actie een zijpas, kreeg een licht duwtje en toen voelde ik de pijn. Het is echt domme pech. Geen idee wat de precieze oorzaak is geweest. Wat ik wel weet is dat het zomaar vier tot zes maanden kan duren voordat ik weer wedstrijden kan hockeyen."

Sterk lichaam
Welten onderging maandag in Eindhoven en woensdag in Amsterdam een MRI-scan om de precieze schade in de pees te kunnen bepalen. Daaruit kwam nog geen heldere diagnose naar voren, maar het werd wel duidelijk dat de pees nog vast zit aan het bot. Tussen die scans door deed ze onder begeleiding van de fysiotherapeuten Camiel van Druten en Rik Tacken van Veel Beter Fysiotherapie al specifieke oefeningen om haar spieren en gewrichten in conditie te houden.

Welten: "De artsen hebben even overwogen de beschadigde pees te opereren, maar daar zien we vanaf. Mijn lichaam is sterk en verkeert in goede conditie. Ik heb geen problemen met lopen, kan zitten en kan mijn knie optillen. Dat ik nu al met de fysio aan de slag kan, is een positief signaal. Ik heb ook helemaal geen bloeduitstorting gehad, terwijl dat doorgaans bij een dergelijke blessure heel normaal is. Dat geeft me veel vertrouwen in een sterke comeback."

Geen Champions Trophy
Welten mist door haar blessure de rest van de eerste competitiehelft in de Hoofdklasse Dames en kan met het Nederlands elftal ook niet deelnemen aan de strijd om de Champions Trophy. Die wordt van 18 tot en met 25 november in China gehouden. Het is de allerlaatste editie van het toernooi dat in 2019 van de hockeykalender verdwijnt en door de Hockey Pro League wordt vervangen.

"Jammer van die Champions Trophy, want ik had veel zin om dat toernooi te spelen", zegt Welten. "Wanneer ik volgend jaar weer wedstrijden kan spelen, weet niemand. Ik moet de komende periode heel goed naar mijn lichaam luisteren. De artsen hebben gezegd dat ik voor een wonderbaarlijk snel herstel zou kunnen kiezen, maar dan is de kans aanwezig dat deze blessure terugkeert. Dat wil ik voorkomen, want mijn hoofddoel is de Spelen van Tokyo in 2020. En dat toernooi staat sneller voor de deur dan je denkt."

Einde aan geweldig jaar
De peesblessure maakt een abrupt einde aan een uitstekend hockeyjaar voor Welten. In het voorjaar hield een zeurende achillespees haar nog aan de kant, maar eind april was ze op tijd fit om met Den Bosch aan de play-offs om de landstitel deel te nemen. Daarin groeide ze snel naar haar vertrouwde vorm en was ze tegen SCHC (halve finales) en Amsterdam (finale) goed voor vier doelpunten en tal van wervelende acties.

Na het winnen van de landstitel en de EHCC met Den Bosch kende Welten ook een heerlijke zomer met het Nederlands elftal. In Londen veroverde de ploeg van bondscoach Alyson Annan met overmacht de wereldtitel na een 6-0 zege op Ierland in de finale. Welten slalomde als vanouds over het veld en had met vijf treffers een groot aandeel in het Oranje-succes.

Welten kende sowieso een ijzersterk interlandjaar, waarin ze in zeventien interlands met Oranje goed was voor vijftien doelpunten en negen assists. Geen enkele andere speelster was in 2018 bij zoveel interlanddoelpunten betrokken.

Welten: "Een blessure als deze is zuur, zeker omdat ie zomaar uit het niets komt. Maar ik ben optimistisch van aard en dat gaat mij helpen bij het herstel. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik sterker terugkom. Ik heb lieve en betrokken mensen om me heen die me daarbij optimaal kunnen helpen. Het is de knop omzetten en er alles aan doen om er straks weer te staan."

Welten in actie voor HC Den Bosch. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)
Welten in actie voor HC Den Bosch. (PRO SHOTS/Peter van Gogh)