FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 maart 2018

PVV zwaar onder onder vuur in Rotterdam

Burgemeester Ahmed Aboutaleb moet opstappen, moslims moeten een andere hobby zoeken en alle islamitische scholen moeten dicht. Die oneliners kwamen PVV-lijsttrekker Maurice Meeuwissen op hoon van de zaal te staan tijdens het eerste grote verkiezingsdebat van Rotterdam.

Toen Meeuwissen even later de islam vergeleek met nazisme en communisme was het rumoer weer groot in de bibliotheek van Rotterdam waar het AD en de organisatie Lokaal het debat hadden georganiseerd.

De PVV-er kruiste voor het eerst de degens met Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. Een echte strijd om de rechtse kiezer werd het echter niet. ,,Wij roepen niet alleen, wij blijven niet aan de kant staan. Wat heeft uw partij bereikt? Niets", zei Eerdmans.

Tijdens het debat ging het ook over die twee andere thema's in Rotterdam: duurzaamheid en werkgelegenheid. De eensgezindheid op dit vlak bij alle partijen was groot. Links en rechts waren het eens: er moeten meer huizen worden gebouwd en meer banen komen. Opvallend was dat zelfs dat VVD vol inzet op duurzaamheid en vergroening. ,,Dat is het echte thema van Rotterdam" , zei Judith Bokhove van GroenLinks.

PVV zwaar onder onder vuur in debat Rotterdam
PVV zwaar onder onder vuur in debat Rotterdam (Foto: ANP)

Man neergeschoten in Amsterdam

In Amsterdam Nieuw-West is een man neergeschoten in de Piet Mondriaanstraat. Hulpdiensten troffen de man zwaargewond aan en hebben hem naar het ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg rond 22.15 uur meerdere telefoontjes van bewoners die schoten hadden gehoord. De man werd gevonden voor een van de portiekwoningen in de straat. Over de identiteit van het slachtoffer en over de toedracht van het incident is nog niets bekend.

Van de dader of daders ontbreekt nog elk spoor.

Man neergeschoten in Amsterdam
Man neergeschoten in Amsterdam (Foto: ANP)

Basketballers Zwolle en Leiden moeiteloos naar winst

In de Dutch Basketball League hebben Landstede Zwolle en ZZ Leiden donderdagavond een probleemloze zege bij mogen schrijven. Een dag eerder rekende Aris Leeuwarden met 82-67 al overtuigend af met BAL Weert.

Zwolle had het in eigen huis in de eerste helft nog wat lastig met de Den Helder Suns, maar de nummers voorlaatst in de competitie gingen er vervolgens alsnog met een ferm pak slaag vanaf. Onder meer dankzij 21 punten van Jordan Gregory won Landstede uiteindelijk met 84-49.

Leiden liet Forward Lease Rotterdam niet eens dromen van een zege. Alex Odah (24 punten) en Carrington Love (17) leidden Leiden naar 26 punten voorsprong bij de rust, waarna Rotterdam - waar Trevor Setty met 25 punten op dreef was - geen vuist meer kon maken: 102-74.

Premier League Darts: Van Gerwen tegen hekkensluiter

Het is donderdagavond en dus is het weer zover: Premier League! Voor de darters, welteverstaan. Helaas is er ook vandaag weer Europa League-voetbal, waardoor RTL7 er wederom niet live bij zal zijn. De liefhebber laat zich daar uiteraard niet door weerhouden en op het FOK!forum is dan ook wel te vinden hoe je alsnog kunt kijken.

Koploper Michael van Gerwen neemt het in Nottingham op tegen hekkensluiter Gerwyn Price, die toch echt eens moet gaan winnen om Judgement Night te kunnen overleven. Raymond van Barneveld speelt in de Motorpoint Arena tegen Gary Anderson.

Michael Smith (ENG) - Peter Wright (SCO) 7-1
Smith begon prima aan het duel, maar het was vooral Wright die bijzonder matig speelde. Op 2-0 won hij met een dertiendarter één leg, maar daar bleef het al bij voor de Schot, die met 7-1 onderuit ging. Smith komt zo op tien punten, twee meer dan Van Gerwen, die uiteraard nog in actie komt.

Michael Smith - Peter Wright (Bron: PDC)
Michael Smith - Peter Wright (Bron: PDC)

Simon Whitlock (AUS) - Daryl Gurney (NIR) 6-6
Whitlock won de eerste leg, maar vervolgens sloeg Gurney toe op de momenten dat de Australiër kansen liet liggen. Toch sloeg Whitlock terug en met een heerlijke 133-finish kwam hij op gelijke hoogte: 3-3. Vanaf dat moment ging het gelijk op, waarbij Whitlock op 6-5 wist te komen.

Het leek er echter op dat hij niet wilde winnen en Gurney geen zin had in een vierde gelijkspel in zes wedstrijden, maar dat kwam er toch: na een hele riedel gemiste dubbels gooide Gurney de partij uit.

Simon Whitlock - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Mensur Suljovic (AUT) - Rob Cross (ENG) 2-7
Wereldkampioen Cross kende een lastige start in de Premier League, maar is inmiddels flink op dreef. Suljovic had geen moment een serieuze kans tegen Voltage, die een heerlijke partij stond te gooien en het met een gemiddelde van dik 106 punten rap afmaakte: 7-2.

Mensur Suljovic - Rob Cross (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Rob Cross (Bron: PDC)

Gerwyn Price (WAL) - Michael van Gerwen (NED) 3-7
Price begon prima tegen de drievoudig regerend kampioen, maar vanaf 2-2 gaf de groene sloopkogel toch nog even een extra partij gas. Dit keer kon de Welshman het niet bijbenen en voor hij het wist stond het 6-2. Een 117-finish gaf Price nog wat hoop, maar Van Gerwen boorde dat rap de grond in: 7-3.

Gerwyn Price - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED ) - Gary Anderson (SCO) 6-6
Het ging aanvankelijk gelijk op tussen de meervoudig wereldkampioenen, waarbij Anderson op 2-4 als eerste een gaatje sloeg. Van Barneveld kwam echter terug en ging erop en erover: 6-4, vooral doordat Anderson nogal wat liet liggen. Na een beroerde leg kwam hij op 6-5 en met een heerlijke 144-finish sleepte de Schot toch nog een puntje uit het vuur.

Moordenaar die enkelband vernielde opgepakt

De Tilburgse politie heeft donderdagochtend een veroordeelde moordenaar aangehouden die sinds september zoek was omdat hij zijn enkelband had vernield. De man is vastgezet en moet nog vier maanden extra celstraf uitzitten.

De 43-jarige Tilburger Johan L. werd in 2013 veroordeeld tot acht jaar celstraf voor een roofmoord die hij pleegde in 2008. Het slachtoffer werd in zijn huis in de Tilburgse IJskelderstraat met geweld beroofd van onder meer zijn flatscreen tv, portemonnee en telefoon. Hij overleed diezelfde dag aan zijn verwondingen.

Vorig jaar kwam Johan L. voorwaardelijk vrij maar lapte diverse afspraken aan zijn laars, onder andere door zijn enkelband te vernielen. De politie vond de man donderdag in een woning in Tilburg terwijl hij in die stad vanwege een gebiedsverbod niet mag komen.

Eerder donderdag werd bekend dat steeds meer criminelen hun enkelband doorknippen. Vorig jaar gebeurde dat 63 keer.

Moordenaar die enkelband vernielde opgepakt
Moordenaar die enkelband vernielde opgepakt (Foto: ANP)

'Vanessa Trump vraagt scheiding aan'

Vanessa Trump, de schoondochter van de Amerikaanse president Donald Trump, wil scheiden van haar echtgenote Donald Trump jr.. Vanessa heeft donderdag de scheiding aangevraagd bij de rechtbank van Manhattan, meldt Page Six.

Vanessa kiest voor een scheidingsprocedure zonder een juridische strijd over de zeggenschap over hun vijf kinderen en de verdeling van hun bezittingen. Ze waren sinds 2005 getrouwd.

'Vanessa Trump vraagt scheiding aan'
'Vanessa Trump vraagt scheiding aan' (Foto: BuzzE)

CU wil 'politieke diensttijd' voor jongeren

Jongeren moeten hun zogeheten maatschappelijke diensttijd ook kunnen wijden aan de gemeentepolitiek. Dat plan van de ChristenUnie heeft de sympathie van de coalitiepartijen en het kabinet. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf ziet jongeren bijvoorbeeld graag ideeën aandragen voor gemeenteraadsleden en wethouders of meehelpen op de griffie.

Het kabinet wil jongeren vanaf komend najaar de kans geven maatschappelijke diensttijd te verrichten. Ze kunnen dan maximaal zes maanden vrijwilligerswerk doen tegen een kleine vergoeding en een diploma. Het kabinet hoopt dat de vrijwillige "bijdrage aan onze samenleving" jongeren in aanraking brengt met medeburgers met wie ze anders niet te maken zouden krijgen en hen helpt hun talenten te ontplooien.

Van der Graaf en de jongerenafdeling van haar partij denken met de 'politieke diensttijd' de kloof tussen jongeren en de gemeentepolitiek te kunnen verkleinen.

CU wil 'politieke diensttijd' voor jongeren
CU wil 'politieke diensttijd' voor jongeren (Foto: ANP)

Floyd Mayweather serieus over MMA-gevecht

Gaan we bokser Floyd Mayweather dan toch nog eens in de octagon zien? Volgens de ongeslagen pugilist wel. In een interview met TMZ vertelde Mayweather honderduit over zijn intenties om, na zijn boksgevecht met MMA-superster Conor McGregor in 2017, binnenkort als MMA-vechter de octagon te gaan betreden. En de bedoeling is dan nog wel bij de UFC, de eredivisie van het kooivechten, te debuteren.

UFC-kampioen Tyron Woodley meldde vorige week al dat hij de kleine bokser onder handen gaat nemen om hem de fijne kneepjes van het Mixed Martial Arts bij te brengen. Woensdag deed Mayweather daar nog even een schepje bovenop door te zeggen dat Woodley en hij nog niet begonnen zijn met trainen, maar dat dit wel snel zou starten.


UFC-weltergewichtkampioen Tyron Woodley (Foto: Gettyimages)

"We praten. We appen heen en weer. We hebben elkaar een paar keer ontmoet en we gaan binnenkort trainen", aldus Mayweather tegen TMZ. "Ik heb waarschijnlijk een langer trainingskamp nodig dan drie maanden, het mag zes of acht maanden duren. Hoe lang het ook duurt, we willen dat het zorgvuldig en volledig verloopt."

Mayweather wordt door veel kenners als de beste bokser van zijn tijd gezien en hij heeft een indrukwekkende staat van dienst met vijftig professionele boksgevechten en geen één verliespartij. Zijn laatste bokspartij tegen McGregor leverde de Amerikaan ongeveer driehonderd miljoen dollar op en alhoewel hij daarna aankondigde weer met pensioen te gaan, begint het blijkbaar toch weer te kriebelen.

Toch blijft Money Mayweather realistisch en realiseert hij zich dat de verandering van boksen naar MMA niet makkelijk zal zijn, zonder echt ooit pessimistisch over zijn eigen kunnen te zijn. "Het maakt niet uit, ik kan worstelen. Mijn worstelkwaliteiten zijn niet zo slecht. Op een schaal van één tot tien, zou ik zeggen dat ik een zeven ben en dat kunnen we verbeteren totdat ik een negen ben. Mijn vuisten zijn op een schaal van één tot tien natuurlijk honderd. Mijn trappen, die zijn waarschijnlijk een vier. Dus we moeten nog wat dingen aanpassen, dingen een niveautje hoger brengen."


Floyd Mayweather over zijn opmerkelijke plannen (Bron: Youtube)

Mayweather wil het allemaal ook nog even met zijn vader overleggen, zijn trainer en de man die zijn zoon ongeslagen kampioen maakte, maar hij verwacht dat de UFC binnenkort aan de telefoon zal hangen.

"Het gaat allemaal om de juiste getallen. En natuurlijk gaan zij de juiste getallen laten zien en wij gaan er voor zorgen dat het gebeurt. Tyron is ongelooflijk, een ongelooflijke vechter. Conor McGregor is ook zo'n taaie tegenstander. Er lopen een boel stugge stoere vechters rond in het MMA. Ik moet die gasten respecteren", beëindigde Mayweather z'n laatste proefballonnetje.

Sporting overleeft verlenging na penaltymisser Dost

Sporting Lissabon heeft via een verlenging de volgende ronde van de Europa League bereikt. De gasten moesten diep gaan tegen Viktoria Plzen en verloren met 2-1, maar dat was voldoende.

Door twee goals van Fredy Monteiro in Lissabon was Sporting met een 2-0 overwinning op zak naar Tsjechië afgereisd voor de return. Viktoria Plzen geloofde echter nog in een stunt en al na zes minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een hoekschop van Jan Kovarik kopte Marek Bakos de 1-0 tegen de touwen.

Via Milan Havel werd Plzen opnieuw gevaarlijk en Sporting, met Bas Dost in de basis, had moeite om voor veel dreiging te zorgen. Aan het begin van de tweede helft nam Bruno Fernandes het doel van de Tsjechen onder vuur, maar doelman Ales Hruska had daar een antwoord op.

Na 64 minuten werden de problemen voor de Portugezen groter toen Bakos zijn tweede goal van de avond maakte. De 34-jarige Slowaakse aanvaller scoorde dit keer met een laag schot in de hoek. Plzen kreeg nog meer mogelijkheden, al had Gelson Martins aan de andere kant het belangrijke uitdoelpunt kunnen maken. Hij stuitte op Hruska.

In extremis kreeg Dost de allergrootste kans om het tweeluik te beslissen. De Nederlander versierde een goedkope strafschop en die miste hij vervolgens zelf. Ook de rebound van Fernandes ging er niet in, waardoor de wedstrijd een verlenging kreeg. Daarin werd Dost gered door Rodrigo Battaglia, die Sporting met een rake kopbal uit een hoekschop alsnog naar de volgende ronde hielp.

Zenit Sint-Petersburg - RB Leipzig 1-1 (RB Leipzig naar kwartfinales)
RB Leipzig heeft met een kleine zege over twee duels de achtste finales van de Europa League overleefd. Een gelijkspel tegen Zenit in Sint-Petersburg was net genoeg.

Hoewel de Duitsers in Sint-Petersburg het meeste balbezit hadden, lukte het Leipzig nauwelijks om grote kansen te creëren. De beste mogelijkheid in de eerste helft leverde wel meteen een doelpunt op. Timo Werner vond met een steekpass Jean-Kévin Augustin, die in het strafschopgebied met rechts wist te scoren.

Na de 2-1 zege van vorige week in eigen stadion stond RB Leipzig er daarmee prima voor. Kort na de openingstreffer kwam Zenit echter bijna langszij. Leandro Paredes trapte een vrije bal prachtig richting de kruising, maar hij had pech dat de bal op de lat uiteen spatte. Na een prima redding van Péter Gulácsi op een poging van Anton Zabolotny leken de bezoekers zonder kleerscheuren de pauze te halen.

Zenit bracht in de blessuretijd van de eerste helft echter de spanning helemaal terug in de wedstrijd, want Sebastián Driussi rondde een voorzet van Domenico Criscito fraai af. Kort na de pauze hield Gulácsi ook Emiliano Rigoni van scoren af en de kansen die Leipzig creëerde, misten telkens het doel.

Het bleef na rust billenknijpen voor de gasten, die in de slotfase dé kans kregen om de tweestrijd te beslissen. Werner ging zelf achter de bal staan toen er in het strafschopgebied een overtreding op hem werd gemaakt. Zijn poging werd gekeerd door doelman Andrey Lunev, al werd Werners misser Leipzig niet fataal.

Carlos de Jakhals houdt levenslang

De Venezolaanse guerrillastrijder Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als Carlos de Jakhals, is opnieuw veroordeeld tot levenslang. De rechter in Parijs zag volgens de Franse media geen reden die straf in hoger beroep aan te passen. Die uitspraak kwam al na amper twee uur beraad.

De linkse terrorist, die onder meer verantwoordelijk was voor de gijzeling in het hoofdkantoor van de OPEC in 1975 en tal van aanslagen, was jarenlang een van de meest gezochte personen. Hij werd in 1994 uitgeleverd aan Frankrijk en kreeg wegens meervoudige moord in drie verschillende zaken levenslang.

Carlos gooide in 1974 een handgranaat naar binnen in een drogisterij in een winkelcentrum aan de Champs Elysées. Twee mensen werden gedood, 34 raakten gewond. Daarvoor kreeg hij in maart vorig jaar voor de derde keer levenslang. Dat is nu bevestigd in hoger beroep. De inmiddels 68-jarige dader ontbrak donderdag in het gerechtsgebouw.

Carlos de Jakhals houdt levenslang
Carlos de Jakhals houdt levenslang (Foto: ANP)

Scorende De Vrij helpt Lazio naar kwartfinales Europa League

Lazio heeft zich met een zege op Dynamo Kiev geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. Stefan de Vrij maakte aan alle twijfels een einde door in de slotfase de 0-2 eindstand op het bord te zetten.

Na de heenwedstrijd in Rome (2-2) stond Dynamo Kiev er het beste voor en Lazio moest dus sowieso scoren om kans te maken op een ticket voor de volgende ronde. De Romeinse gasten kwamen in Kiev beter voor de dag dan vorige week. Halverwege de eerste helft opende Lucas Leiva de score met een kopbal uit een hoekschop.

Via onder meer Ciro Immobile en Luis Alberto had Lazio op dat moment al een aantal kansen gekregen en ook na de 0-1 bleven de Italianen aandringen. Dynamo Kiev had het zwaar en wist uiteindelijk in de hele wedstrijd niet één schot op doel te noteren. Toch duurde het lang voordat Lazio de wedstrijd besliste.

Pas zeven minuten voor tijd was het raak en opnieuw ontstond de treffer uit een hoekschop. Dit keer was het Stefan de Vrij die scoorde; de verdediger kon met links van dichtbij afronden. Lazio is daardoor voor het eerst sinds het seizoen 2012/13 weer kwartfinalist in de Europa League.

Athletic de Bilbao - Olympique Marseille 1-2 (Olympique Marseille naar kwartfinales)
Olympique Marseille is voor het eerst sinds 2012 kwartfinalist in een Europees toernooi. De Fransen wonnen opnieuw van Athletic de Bilbao, dit keer met 1-2.

Na de 3-1 van vorige week in Marseille mocht de Baskische thuisploeg nog wel hopen op een klein wonder. Met een kopbal van Aritz Aduriz kreeg Athletic ook een aardige kans om op voorsprong te komen, maar dat lukte niet. Sterker nog, de openingstreffer viel zeven minuten voor rust aan de andere kant.

Een overtreding op Dimitri Payet leverde Marseille een penalty op en de 30-jarige Fransman ging zelf achter de bal staan: 0-1. Een paar minuten na de pauze was de wedstrijd beslist toen Lucas Ocampos trefzeker was met een schot in de verre hoek. De Argentijn maakte daarmee al zijn derde goal in twee optredens tegen Bilbao.

Athletic gaf niet op en Iñaki Williams maakte de score na 74 minuten was draaglijker. De hoop op een stunt was echter snel vervlogen, want kort daarna moest Aduriz met zijn tweede gele kaart alvast naar de kleedkamer. De overwinning van de Fransen kwam daardoor niet meer in gevaar.

Museum mag werk uit joodse collectie houden

Het Van Abbemuseum in Eindhoven hoeft een schilderij van de Russische schilder Kandinsky niet terug te geven aan de joodse familie die zegt dat het in de Tweede Wereldoorlog is geroofd door de nazi's. De Restitutiecommissie die claims over roofkunst onderzoekt heeft dat bepaald omdat niet duidelijk is wat er in de oorlog met het schilderij is gebeurd. Volgens onderzoek staat niet voldoende vast dat het uit familiebezit is verdwenen als gevolg van het naziregime.

Het schilderij Blick auf Murnau mit Kirche van Wassily Kandinsky maakte deel uit van de grote kunstcollectie van het joodse echtpaar Stern uit Duitsland en is tijdens de oorlog in Nederland beland. Het Van Abbemuseum heeft het sinds 1951 in bezit nadat het voor 11.500 gulden (5218 euro) was gekocht van een Haagse kunsthandelaar.

De erven kregen uit de collectie van hun (over)grootouders eerder wel andere verdwenen kunstwerken terug.

Van Abbe mag werk uit joodse collectie houden
Van Abbe mag werk uit joodse collectie houden (Foto: ANP)

Waalwijk wil onderzoek naar verkoop stempassen

Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk wil dat de politie onderzoek gaat doen naar de illegale verkoop van stempassen op Marktplaats. Aanleiding is de ontdekking dat een inwoner van de gemeente zijn stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor het referendum over de sleepwet te koop heeft aangeboden op de verkoopsite.

Het is verboden om stempassen te kopen of verkopen. Kopers of verkopers riskeren een boete van maximaal 8200 euro of een celstraf van maximaal een half jaar.

De burgemeester laat weten dat uit onderzoek duidelijk is geworden dat meer stempassen op internet te koop worden aangeboden. Er zijn zeker elf andere gevallen ontdekt.

"Ik vind dat onacceptabel", zegt Kleijngeld. "Het stemrecht is de basis van het vertrouwen dat wij hebben in de democratie en dat moeten we beschermen."

Waalwijk wil onderzoek naar verkoop stempassen
Waalwijk wil onderzoek naar verkoop stempassen (Foto: ANP)

Schansspringer Stoch weer fenomenaal in Noorwegen

Schansspringer Kamil Stoch heeft voor de zoveelste keer laten zien veruit de beste in de wereld te zijn. Tijdens de World Cup in het Noorse Trondheim, deel uitmakend van de RAW AIR-tour, stond wederom geen maat op de Pool.

In de eerste ronde sprong Stoch met 146 meter al gelijk naar een schansrecord en de leiding. Die stond hij in de finaleronde niet meer af: sterker nog, hij bouwde zijn voorsprong behoorlijk uit. De Oostenrijker Stefan Kraft werd op zo'n zeventien punten tweede, vlak voor de Noor Robert Johansson.

In het RAW AIR-klassement gaat Stoch uiteraard aan de leiding. Dat deed hij al en het verschil met nummer twee Johansson is met nog drie wedstrijden te gaan alleen overbrugbaar als de Pool valt of gigantisch in de fout gaat.

Stiefdochter Ben Saunders in The Voice Kids

De tienjarige Nikia, stiefdochter van Ben Saunders, doet mee aan The Voice Kids. Daarmee ging een grote wens van haar in vervulling, vertelde ze in RTL Boulevard.

Ben Saunders won in 2011 het eerste seizoen van The Voice of Holland. Hij zegt dat hij haar niet heeft gepusht. "Ik wist dat ze het het heel graag wou. Een paar jaar geleden was ze er nog niet klaar voor."

Nikia, de dochter van Bens verloofde Janita, vertelde dat Ben haar voorziet van tips: "Hij zegt dat ik mezelf moet blijven en als mezelf moet zingen en niet iemand moet nadoen." Ben: "Ik leer haar alles wat ik weet." Zelf werkt Ben ook aan nieuwe muziek, zegt hij.

De aflevering van The Voice Kids met Nikia is vrijdagavond te zien bij RTL 4.

Stiefdochter Ben Saunders in The Voice Kids
Stiefdochter Ben Saunders in The Voice Kids (Foto: BuzzE)

De Bruyne: "Het lijkt nog wel een eeuwigheid"

Kevin De Bruyne kan niet wachten om met Manchester City de landstitel te veroveren. Dat kan op 7 april gebeuren tegen aartsrivaal Manchester United.

City moet echter eerst nog winnen van Everton voordat het thuisduel met United historisch kan worden. "Everton wordt een pittige wedstrijd, dat weten we. Ze zijn waarschijnlijk al veilig, dus we zullen zien. Maar het lijkt nog een eeuwigheid wanneer dat duel komt", vertelt De Bruyne aan Sky Sports.

De Engelse koploper zou de komende wedstrijd tegen Brighton & Hove Albion spelen, maar het duel is verplaatst omdat Brighton komend weekend in de FA Cup tegenover United staat. Vervolgens is er een interlandperiode. De eerstvolgende wedstrijd van Manchester City, op bezoek bij Everton, is daardoor pas op zaterdag 31 maart.

The Citizens wonnen maandag met 0-2 van Stoke City dankzij twee treffers van David Silva. "Het is geweldig om met hem samen te spelen, hij wordt zwaar onderschat", vindt De Bruyne van zijn Spaanse teamgenoot. "En dat zegt wel wat, als je ziet wat zijn niveau is."

'Meerdere doden' bij instorten nieuwe brug Miami

In Miami is donderdag een voetgangersbrug ingestort. Volgens de Florida Highway Patrol zijn daarbij meerdere doden gevallen, met name in auto's die door het gevaarte geplet werden.

De brug werd nog geen week geleden, op zaterdag, op de juiste plek geplaatst, boven een zevenbaansweg. Begin volgend jaar zou de brug geopend moeten worden. Volgens de oorspronkelijke plannen moest de brug orkanen kunnen weerstaan. Hoe het kan dat het bouwwerk na enkele dagen al instortte is dan ook een raadsel.

Het was de bedoeling dat de ruim elf miljoen dollar kostende brug de stad Sweetwater moest verbinden met de Florida International University. Het was onderdeel van een grote, 124 miljoen dollar kostende uitbreiding van de campus van FIU.

Atlético overklast Lokomotiv in Rusland

Atlético Madrid heeft zich met grote overmacht geplaatst voor de kwartfinales van de Europa League. De Spanjaarden leefden zich uit in Moskou en wonnen met 1-5.

Atlético had de eerste wedstrijd voor eigen publiek al met 3-0 gewonnen en in de return in Moskou kreeg het publiek nog meer goals te zien. Vooral na de pauze kwam het team van Diego Simeone echt los. Halverwege stond het 1-1, nadat Maciej Rybus al snel de openingstreffer van Ángel Correa ongedaan maakte.

De tweede helft was amper twee minuten oud toen Saúl Ñíguez de gasten weer op voorsprong bracht. Een overtreding op Antoine Griezmann leverde de Rojiblancos na 65 minuten een penalty op en Fernando Torres maakte van elf meter geen fout. Vijf minuten later scoorde Torres zijn tweede, uit een steekpass van Correa.

Het slotakkoord was voor Griezmann, ook hij scoorde op aangeven van Correa. De Spanjaarden, die zeker één van de favorieten zijn, mogen zich dus opmaken voor de loting van de kwartfinales van de Europa League. Die is vrijdag om 13.00 uur in Nyon.

Dit zijn de gaafste voetbaltafels ooit!

De Argentijn Martin Setula is een man met gouden handjes en hij bouwt de meest gave voetbaltafels ooit. Niet een simpel voetbaltafeltje met wat poppetjes, nee deze man bouwt de belangrijkste stadions na waardoor je zomaar kan tafelvoetballen in La Bombonera, Bernabeu of San Paolo.

NVWA pakt kwarteleifraude aan

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) hebben tijdens een inspectie geconstateerd dat een eiergroothandel in de provincie Gelderland kwarteleieren uit Franse legbatterijen heeft verkocht als Nederlandse scharrelkwarteleieren.

Bij de inspectie bleek dat het bedrijf sinds februari 2017 helemaal geen Nederlandse kwarteleieren meer had ingekocht en dat alle verkochte kwarteleieren dus Franse legbatterij-eieren waren. De toezichthouders doen nog onderzoek naar voorgaande jaren. Verkoop van Franse legbatterij-eieren als Nederlandse scharreleieren is verboden omdat consumenten hierdoor misleid worden. Er is geen risico voor de volksgezondheid bij de consumptie van de Franse kwarteleieren.

De toezichthouders hebben de inspectie op donderdag 15 maart 2018 uitgevoerd naar aanleiding van berichten in de media over een uitzending van het televisieprogramma ‘Keuringsdienst van Waarde’ waarin gemeld werd dat het bedrijf zou frauderen met kwarteleieren.

Sparta-voorzitter: "De club is zestien miljoen waard"

Rob Westerhof, de voorzitter van Sparta Rotterdam, is niet van plan om de club te verkopen. Hij sloeg de laatste jaren meerdere biedingen af.

In gesprek met Voetbal International vertelt Westerhof dat hij diverse biedingen uit Azië van tafel heeft geveegd. "Sparta is zestien, zeventien miljoen waard. Gebaseerd op het onroerend goed en de spelersgroep. Maar al bieden ze het dubbele. Een overname is uitgesloten."

Westerhof sloot in China een samenwerkingsverband met Sparta toen hij daar werkte voor Philips. "Maar Chinese investeerders bij Nederlandse clubs, dat is een lastige zaak. Ze willen dan ook Chinese spelers brengen en die hebben het vereiste niveau nog niet."

"Van mijn contacten in Hongkong en China begreep ik dat het businessmodel van Wang nooit het verder brengen van ADO is geweest, maar dat hij wilde profiteren van de groeiende vraag naar clubs bij Chinese investeerders", zegt hij over de soap rond Wang Hui in Den Haag. "Hij wilde aandelenpakketten doorverkopen. Meer als een soort tussenpersoon."

Makro: 'biologisch ten onrechte gebruikt in advertentie'

Het geruchtmakende landbouwgif 'RoundUp' is nu spotvoordelig in te slaan bij Groothandel Makro. Echter, omdat de groothandel het gif aanprijst als zijnde biologisch zijn de woedende reacties op social media zoals Facebook en Twitter niet op één hand te tellen. 

RoundUp, of glyfosaat, is ronduit giftig voor planten maar ook voor insecten. Boswachter Frans Kapteijns zegt aan BN de Stem: "Iedereen weet dat het heel slecht gaat met onze insecten. Door dit spul in onze bodem te spuiten hebben ze nóg minder kans om te overleven. Dat is niet alleen voor hen, maar ook voor ons slecht nieuws. Insecten zijn de basis van ons voedselweb."

Update 19:05 uur
In een reactie aan FOK! laat een woordvoerder van de groothandel weten dat de term biologisch ten onrechte is gebruikt: "Het middel RoundUp waarmee Makro adverteert in haar folder van woensdag 14 maart is, zoals duidelijk aangegeven, de variant zonder het bestanddeel glyfosaat. Wij vinden het zeer belangrijk om te vermelden dat Makro Nederland al sinds 2016 is gestopt met de verkoop van alle verdelgingsproducten met glyfosaat, waaronder RoundUp."

Hij verolgt: "Wij adverteren niet vaak met onkruidverdelgers. En als we dat doen, zijn we ons zeer bewust van het gebruik van de juiste termen in onze communicatie. De term ‘biologisch’ is in de advertentie met het product RoundUp zonder glyfosaat helaas ten onrechte gebruikt. Daarom betreuren wij dit ten zeerste en dit had niet mogen gebeuren. Wij hebben deze term dan ook direct uit de online folder verwijderd en zullen onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren." 

KNVB in gesprek met Nijhuis over eigen stijl

Bas Nijhuis is door de KNVB aangesproken op zijn manier van fluiten. De arbiter staat bekend als iemand die in het veld veel toelaat.

"Bas zou wat meer mogen fluiten, dat klopt", zegt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond in het Algemeen Dagblad. "Waar andere scheidsrechters misschien weer wat minder zouden moeten fluiten. Zijn manier van wedstrijden leiden is bij ons onderwerp van gesprek. Dat was in het verleden zo en daar zijn we recent weer op teruggekomen, dat ontken ik niet."

Volgens de voormalige scheidsrechter is er een 'bandbreedte' die de arbiters kunnen opzoeken. "Wij spreken arbiters aan als ze daar overheen gaan. Bas zit aan de ene kant van het spectrum. Laten we zeggen: helemaal links. En er zijn scheidsrechters die helemaal rechts zitten", aldus Van Egmond. "Wij proberen allebei die kanten een beetje naar het midden te trekken."

Diverse spelers uit de Eredivisie klaagden al eens over de manier van fluiten van Nijhuis. "Een scheidsrechter krijgt van ons de ruimte om zijn eigen stijl te ontwikkelen. Maar hij weet ook dat hij moet optreden als daarom wordt gevraagd. Of hij in Europa op dezelfde manier fluit? Dat is een zaak van de UEFA, daar zeggen wij bij voorkeur niets over."

Update
Bas Nijhuis reageert tegenover RTL Nieuws enigszins verbaasd. "Ik heb het verhaal gelezen, maar heb niets gemerkt van een tik op de vingers. Nee, mijn vingers zijn niet blauw." De arbiter denkt dat het Algemeen Dagblad een verhaal heeft gemaakt met oude citaten van Van Egmond. Nijhuis zegt dat hij zich niet zal aanpassen. "De rapporten die ik krijg van de KNVB zijn gewoon prima. Iedere scheidsrechter heeft een eigen stijl. Ik ook. Die ga ik niet veranderen, dat kan ik ook niet.


Sneijder: "Ik denk dat afscheidswedstrijd voor mij ook op zijn plaats is"

Wesley Sneijder had graag volgende week in de oefeninterland tegen Engeland afscheid genomen van het Nederlands elftal.

"Het moment was fantastisch geweest, maar ik kan het wel enigszins begrijpen", vertelt Sneijder in gesprek met de NOS. "Een nieuwe bondscoach wil zijn nieuwe groep bij elkaar hebben. Die wil niet een wedstrijd die in het teken staat van mij."

Na een gesprek met bondscoach Ronald Koeman besloot de 33-jarige middenvelder zijn interlandperiode te beëindigen en daarmee bleef hij steken op 133 interlands. Een afscheid zoals Arjen Robben, die na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden werd uitgezwaaid, had Sneijder wel wat geleken. "Het gaat niet om mij, het gaat erom dat ik samen met de fans een moment wil om afscheid te nemen. Ik ben er vijftien jaar onafgebroken bij geweest, ik ben recordinternational. Zoals Robben zijn afscheid heeft gekregen, denk ik dat het voor mij ook op zijn plaats is."

Een afscheid in de oefeninterland tegen Portugal behoorde ook nog tot de mogelijkheden. "Maar dat is een uitwedstrijd, dus niet voor eigen publiek. Ik heb wel gedacht: ik heb tegen Portugal gedebuteerd, ik heb onder Ronald Koeman bij Ajax gedebuteerd, hoe mooi zou het dan zijn om onder Koeman bij het Nederlands elftal te eindigen tegen Portugal? Maar het is wat het is, ik ga er ook niet moeilijk over doen."

Update 18.52 uur

De KNVB heeft snel gereageerd op de uitspraken van een teleurgestelde Sneijder. De bond bekijkt wanneer een geschikt moment zich voordoet om de recordinternational uit te zwaaien. "In overleg met Wesley Sneijder zullen we zorgen voor een mooi afscheid. Dat verdient hij, daar is iedereen het over eens. Hoe dat er precies gaat uitzien is nu nog niet te zeggen. Intern zijn we er mee bezig om te zorgen dat we op een zeer eervolle manier afscheid kunnen nemen van onze recordinternational, zoals we dat in een eerder stadium al hebben aangegeven te doen voor al onze grote spelers."

De Jong: "Ik merkte direct dat ze veel respect voor mij hadden"

Nigel de Jong kwam als oud-speler van onder meer Hamburger SV, Manchester City en AC Milan als een grote man binnen bij 1.FSV Mainz.

De 33-jarige middenvelder vertrok in januari transfervrij bij Galatasaray en tekende vervolgens een contract tot het einde van het seizoen in de Bundesliga. "Ik merkte direct dat ze veel respect voor mij hadden", vertelt De Jong in gesprek met ELF Voetbal. "Als ik eerlijk ben kende ik alleen Viktor Fischer. Hij is nu terug naar Denemarken. In het begin durfde bijna niemand wat tegen mij te zeggen. Ik nam het woord om het ijs te breken. Ik gaf een soort presentatie over waar ik voor sta, wat ik van mezelf verwacht en van het team. Ik ben heel open en vind dat het team als een soort tweede familie moet zijn."

De 81-voudig international keek toen hij jong was enorm op tegen Clarence Seedorf en Edgar Davids. Hij ziet nu verschillen tussen zijn generatie en de huidige generatie. "Tegenwoordig lijkt voetballers alles te komen aanwaaien. Je moet zelf een mentaliteit kweken waarin je ten koste van alles wil winnen, jezelf verbeteren. Je moet honger hebben om te trainen, om succesvol te zijn, om een contract te verdienen. Ze beseffen niet altijd dat je in vijftien tot twintig jaar alles moet doen en laten om echt te slagen. Er zijn jongens die na twee of drie jaar verzadigd zijn, door het geld dat ze hebben verdiend. Social media spelen in dat proces ook een belangrijke rol. Die creëren een vertekend beeld van de wereld. Zeker voor jongens die prof willen worden."

De Jong stelt dat met de invloed van sociale media iedereen direct een mening heeft over deze of gene. "De jonge jongens van nu hebben daarmee te dealen. Zo zijn mensen kritisch op Quincy Promes en Memphis Depay, maar veel mensen hebben een vertekend beeld van die jongens. Dat komt mede door wat ze posten op social media. Oké, ze houden van een luxe leven, no blame, maar dat zegt niet altijd iets over hun werklust als profvoetballers. Ik weet hoe hard Quincy en Memphis trainen om te slagen in de top."

Geen Winterspelen in Süd-Tirol: "Duurzame Spelen niet mogelijk"

De kans dat de Olympische Winterspelen van 2026 in de Duitstalige Italiaanse regio Süd-Tirol gehouden worden is niet meer aanwezig. De grote baas van de provincie, Arno Kompatscher, heeft laten weten dat de autoriteiten van Süd-Tirol dat hebben besloten.

"Met de huidige regels van het Internationaal Olympisch Comité is het niet mogelijk om de Spelen op een duurzame manier te organiseren", verklaarde Kompatscher. "De Spelen als 'zero-impact-evenement' houden is een prachtig idee, maar is onder de huidige regelgeving slechts een droom."

Het grootste probleem is volgens Kompatscher dat de wedstrijden op zo min mogelijk locaties gehouden moeten worden. Ook is het een probleem dat er een grootschalig olympisch dorp nodig is en dat alle media-activiteit in één centrum bij elkaar gebracht moet worden. 

Volgens de Italiaan wordt het onder de huidige regels zelfs alsmaar moeilijker om de Spelen überhaupt in Europa te houden. "Daarentegen sluiten we de optie zeker niet uit om naburige regio's, die zich wél kandidaat stellen, te helpen met bijvoorbeeld onze al bestaande faciliteiten, mits daar geen grote, nog niet geplande investeringen voor nodig zijn."

De Spelen in Südtirol, in de Italiaanse Dolomieten, zou als gaststad Bozen - of in het Italiaans, Bolzano - aangewezen krijgen. De kans dat Italië probeert om de Winterspelen binnen te hengelen is nog wel aanwezig: men kijkt nog naar een tweede editie in Turijn, na 2006.

Sancties VS tegen Rusland voor inmenging

WASHINGTON (ANP/RTR) - De VS leggen Rusland sancties op vanwege de beschuldigingen van inmenging door Moskou in de Amerikaanse presidentsverkiezingen eind vorig jaar en cyberaanvallen op Amerikaanse doelwitten. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Financiën donderdag.

De sancties zijn onder meer tegen negentien personen en vijf organisaties, waaronder twee Russische inlichtingendiensten. Het gaat onder andere ook om dertien personen en drie organisaties die door de speciaal aanklager Robert Mueller in staat van beschuldigingen zijn gesteld vanwege inmenging.

Bij cyberaanvallen ging het om een reeks Amerikaanse organisaties op het gebied van onder andere energie, infrastructuur en handel die slachtoffer werden, aldus het ministerie.

Wat de sancties precies inhouden, is nog onduidelijk. Moskou reageerde door tegenmaatregelen aan te kondigen.

Sancties VS tegen Rusland voor inmenging
Sancties VS tegen Rusland voor inmenging (Foto: ANP)

NVWA verbiedt verkoop voedingssupplement MMS

Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

MMS, ook wel bekend als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution, wordt voornamelijk via internet aangeboden ter bestrijding van diverse ziekten bij de mens. De zogenoemde risicobeoordeling van de NVWA wijst uit dat het middel kan leiden tot acute en chronische gezondheidsrisico's. Als mogelijke bijwerkingen noemt de NVWA onder meer brandwonden in het maagdarmkanaal, ademhalingsproblemen en nier- en leverfalen.

In 2010 waarschuwde de NVWA al voor MMS, omdat de veiligheid van het middel niet kon worden gegarandeerd. Omdat de vraag en aanbod van MMS niet afnamen, besloot de toezichthouder het onderzoek in te stellen. Eerder verbood de NVWA producenten al te claimen dat het middel helende eigenschappen heeft.

NVWA verbiedt verkoop voedingssupplement MMS
NVWA verbiedt verkoop voedingssupplement MMS (Foto: ANP)

Herinneringsmedailles voor uitgezonden militairen

Ruim 100 Nederlandse militairen ontvingen donderdag 15 maart 2018 op vliegbasis Eindhoven de Herinneringsmedaille Internationale Missies voor hun bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS in het Midden-Oosten. De medailles werden uitgereikt door de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen. De gedecoreerde militairen sloten hiermee hun uitzending officieel af.

Wijnen: “U hebt zich allemaal ingezet voor hetzelfde belangrijke doel. En dat doel is, het verslaan van ISIS. U hebt bijgedragen aan het verslaan van een organisatie die ook wel ‘de exporteur van terreur’ wordt genoemd. Deze strijd is nog niet klaar, maar uw inzet is voor de mensen in Syrië en Irak van onschatbare waarde. Wees daar trots op. En weet dat Nederland u daar dankbaar voor is."

ATF AAR
De militairen, grotendeels afkomstig van vliegbases Eindhoven en Geilenkirchen, maakten deel uit van het derde detachement van de Air Task Force Air-to-Air Refueling (ATF AAR). Zij waren tot eind 2017 uitgezonden naar Koeweit voor ‘Operation Inherent Resolve’. Het detachement zorgde met de KDC-10 voor de veelgevraagde air-to-air refueling capaciteit en voor het tactisch transport met de C-130 Hercules. Zij leverden bijvoorbeeld munitie en voedsel aan strijdende grondtroepen. Koeweit was daarbij het verzamelpunt waar alle goederen en personeel binnenkwamen en van daaruit werden verspreid naar omliggende landen. Vanaf ruim 9000 meter hoogte brachten bemanningen van het Airborne Warning And Control System (AWACS) vliegtuig het operatiegebied in kaart. Met deze informatie kon zowel in de lucht als op de grond veiliger worden geopereerd.

“Voor het eerst in jaren is Eindhoven weer officieel met een eigen detachement en twee toestellen op uitzending geweest. Wij zijn bijna dagelijks met elkaar bezig om missies van anderen, waar ook ter wereld, te ondersteunen. Maar, in deze hoedanigheid gaan wij niet vaak met elkaar op missie”, vertelt vliegbasiscommandant, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, desgevraagd.

“Als ik terug kijk naar onze bijdrage aan deze missie, dan kan ik maar één woord bedenken: trots. Trots op de gezamenlijke inzet die is geleverd. Trots dat wij, ondanks de ouder wordende KDC-10 en C-130 Hercules, nog steeds mee doen in grootschalige internationale luchtcampagnes. En bijzonder trots op de flexibiliteit om een uitzending te draaien met een KDC-10 en C-130 detachement en tegelijkertijd hulp te kunnen bieden met de andere KDC-10 en twee C-130’s aan de mensen die getroffen werden door orkaan Irma op Sint-Maarten. Daarmee hebben wij laten zien dat we als vliegbasis Eindhoven snel, robuust en wereldwijd inzetbaar zijn,” aldus Boekholt.

Medaille
De Herinneringsmedaille Internationale Missies werd toegekend aan de militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan de missie hebben deelgenomen. De medaille werd onder toeziend oog van familie en vrienden uitgereikt. Als blijk van dank en waardering ontvingen de partners van de militairen een anjer en de kinderen kregen een speciale medaille.

Waarderingsspeld
Na afloop van de uitreiking kregen drie bemanningsleden van de KDC-10 uit handen van plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen, een waarderingsspeld opgespeld. Zij tankten boven het operatiegebied twee Amerikaanse F-22 jachtvliegtuigen bij in de lucht. Hoewel de KDC-10 niet in de lucht was voor deze taak, maar de jachtvliegtuigen geen alternatief hadden vanwege een kapot eigen tankervliegtuig, konden zij hen van brandstof voorzien. Door deze bijdrage konden de vliegtuigen veilig terugkeren naar hun thuisbasis.

Herinneringsmedailles voor uitgezonden militairen (Foto: Defensie)
Herinneringsmedailles voor uitgezonden militairen (Foto: Defensie)

[esports] uThermal geeft visitekaartje af

Marc "uThermal" Schlappi is geen kleine jongen op het gebied van StarCraft 2 en dat heeft hij nogmaals bewezen. Op de World Electronic Sports Games eindigde de speler van Team Liquid net voor de playoffs. Helaas moest hij tegen grootmeesters als Neeb en Classic zijn meerdere erkennen.

De 22-jarige uThermal speelt tegenwoordig het liefst met de Terran, na een fervente Protoss-speler te zijn geweest. Vorig jaar werd hij vierde bij de HomeStory Cup en in 2016 was hij zelfs de winnaar van de Intel Extreme Masters in Shanghai. Hij heeft dus zeker de potentie een keer het kampioenschap te winnen.

De hoofdrolspelers van de Intel Extreme Masters in Katowice stonden onze landgenoot in de weg. De New Yorker Alex “Neeb” Sunderhaft schakelde daar Kevin “Harstem” de Koning uit en nu pakte hij een 3-1 overwinning tegen uThermal. De nummer twee van Katowice, Kim “Classic” Doh Woo, had meer moeite met uThermal, maar ging met een krappe 3-2 met de winst er vandoor.

Biatlete Kuzmina slaat slag, eerste zege L'Abee Lund

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft tijdens de voorlaatste World Cup-week een grote slag geslagen in de strijd om de eindzege in het klassement. De Slowaakse won in Oslo de sprint en nam de leiding over van Kaisa Mäkäräinen, die zwaar teleurstelde.

Kuzmina begon met een misser in het liggend schieten, maar bleef staand foutloos. Langlaufend was ze dusdanig snel dat zelfs een foutloze Darya Domracheva - toch een rappe langlaufster - kansloos bleek en de Wit-Russische strandde op negen seconden. Dat was wel goed voor de tweede plaats, twintig seconden voor de Oekraïnse Yuliia Dzhima. Mäkäräinen ging vier keer de mist in en eindigde slechts als veertigste.

Bij de mannen ging de winst verrassend naar de Noor Henrik L'Abee Lund. Hij kwam enkele jaren geleden tot twee derde plaatsen, maar won buiten estafettes nog nooit. Dat veranderde uitgerekend voor eigen publiek op de befaamde Holmenkollen, waar hij foutloos schoot. L'Abee Lund bleef door een sterke slotronde landgenoot Johannes Thingnes Bø 6,1 seconden voor, terwijl de Fransman Martin Fourcade op 6,9 tellen eindigde en zijn leiding in de World Cup verdedigde ten opzichte van Bø.

Aangifte wethouder Arnhem om online doodsbedreiging

De Arnhemse wethouder Gerrie Elfrink (SP) heeft donderdag aangifte gedaan van doodsbedreiging aan zijn adres. De bedreiging stond in het weekeinde onder een artikel op de site van De Gelderlander. Daar schreef iemand dat Elfrink "doodgemaakt" moest worden. De reactie is ondertussen verwijderd.

Elfrink is volgens zijn woordvoerster "heus wel wat gewend, maar dit ging echt te ver. En het is bovendien verboden om iemand met de dood te bedreigen." Elfrink vindt dergelijke opmerkingen een aanval op de democratie.

De reactie stond onder een bericht over een fietser die in de Jansbeek was gereden. Deze beek stroomde lange tijd ondergronds, maar is sinds kort weer in het centrum van Arnhem te zien. Sinds de oplevering van de beek zijn er al verschillende auto's, voetgangers en fietsers in het ondiepe water terechtgekomen. Het openleggen van de beek behoort tot het takenpakket van Elfrink.

Aangifte wethouder Arnhem om doodsbedreiging
Aangifte wethouder Arnhem om doodsbedreiging (Foto: ANP)

Southgate selecteert drie debutanten voor oefenwedstrijd tegen Oranje

Het Nederlands elftal weet na de Portugese selectie ook wie ze kunnen verwachten als ze tegen Engeland gaan spelen. Bondscoach Gareth Southgate heeft de Engelse selectie bekendgemaakt en heeft daarin drie spelers voor het eerst opgeroepen. 

Alfie Mawson (Swansea City), doelman Nick Pope en James Tarkowski (beiden Burnley) kunnen hun debuut maken in de eerste interland van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje. 

Harry Kane ontbreekt in de Engelse selectie. De spits van Tottenham Hotspur is voor een maand uitgeschakeld met een enkelblessure. Southgate heeft 27 spelers geselecteerd, onder wie Jesse Lingard (Manchester United) en Jack Wilshere. De middenvelder van Arsenal speelde in 2016 zijn laatste interland.

Na het vriendschappelijke duel met Oranje, volgende week vrijdag in Amsterdam, wacht vier dagen later voor de Engelsen een oefeninterland tegen Italië.

De Engelse Selectie

Doelmannen: Joe Hart (West Ham), Jack Butland (Stoke), Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Burnley)

Verdedigers: Kyle Walker, John Stones (Manchester City), Harry Maguire (Leicester), Kieran Trippier, Danny Rose (Tottenham Hotspur), James Tarkowski (Burnley), Ryan Bertrand (Southampton), Ashley Young (Manchester United), Joe Gomez (Liverpool), Alfie Mawson (Swansea)

Middenvelders: Eric Dier, Dele Alli (both Tottenham Hotspur), Jesse Lingard (Manchester United), Lewis Cook (Bournemouth), Adam Lallana, Jordan Henderson, Alex Oxlade-Chamberlain (all Liverpool), Jack Wilshere (Arsenal), Jake Livermore (West Brom)

Aanvallers: Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Raheem Sterling (Manchester City), Danny Welbeck (Arsenal)

Oprah wil zeker niet de politiek in

"Zeker niet." Dat was in de Britse ochtendshow Lorraine het antwoord van Oprah Winfrey of ze politieke ambities heeft.

"Iedereen heeft een stem van binnen en ongeacht wat duizenden mensen je vertellen om te doen, je weet zelf wat het juiste is", aldus de entertainmentmagnaat. "Ik erken dat ik een stem heb in de wereld en ik voel me zeer vereerd dat mensen me vertrouwen op een bepaald niveau van morele autoriteit, dat voelt alsof ik op de goede weg ben, maar het voelt niet alsof politiek de manier is waarop ik wil die stem wil laten horen."

Ze voegde eraan toe: "Ik hou van mijn leven, ik heb een heel leuk leven, ik wil het niet verpesten!"De entertainmentmagnaat kreeg veel lof na haar toespraak tijdens de Golden Globe Awards in januari, wat ertoe leidde dat velen haar opriepen om president te worden.

Oprah wil zeker niet de politiek in
Oprah wil zeker niet de politiek in (Foto: BuzzE)

Tegen islam, asielzoekers en de EU zijn is Poetin matsen

Volgens de baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheid’s Dienst (MIVD) Onno Eichelsheim ondersteunt de kritiek van Forum voor Democratie (FvD) en de Partij Voor Vrijheid (PVV) op islam en asielbeleid Vladimir Poetin in het ontregelen van stabiliteit en democratie in Europa.

Volgens Onno zoeken de Russen naar zaken die binnen de Europese Unie (EU) tot verdeeldheid leiden. Behalve kritiek op islam en asielbeleid zijn de kloven tussen (Europese) politieke elite en burgers of verzet tegen overdracht van soevereiniteit aan Brussel ook zaken die destructieve Russische beïnvloeding kansrijk maken. "Als je daar scheuring en reuring in kan krijgen, heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa of instituties kunt ondermijnen", stelt Onno in de HUMAN-documentaire Schimmenspel. (19 maart NPO3 20.59 uur)

In heel de EU geeft de stijgende populariteit van partijen uit andere lidstaten die tegen immigratie en islam of Brussel zijn, zoals Front National, Alternative für Deutschland, Zweden Democraten, Deense Volkspartij en dergelijke aan dat de verscheuring en verdeeldheid binnen de EU fors is. Rond immigratie is dit nog het duidelijkst zichtbaar bij de Oostbloklanden zoals Polen dat zich openlijk verzet tegen Brusselse bevelen. In Zwitserland is de Zwitserse Volkspartij de grootste geworden.

Geen gedwongen ontslagen bij Tata Nederland

De Europese fusie van staalconcern Tata Steel en branchegenoot ThyssenKrupp kost in Nederland naar schatting zo'n 300 tot 400 banen. Er zal evenwel niemand ontslagen worden, want dit moet op te vangen zijn met natuurlijk verloop. Dat heeft de directie van Tata Steel Nederland toegezegd aan vakbond FNV.

Volgens FNV-bestuurder Aad in 't Veld zijn de onderhandelingen met de directie nog niet klaar. Er ligt dus nog geen akkoord, maar wat betreft de werkgelegenheid zitten vakbond en directie inmiddels al wel op één lijn. Over de arbeidsvoorwaarden van de circa 10.000 Tata-werknemers in Nederland wordt volgende week verdergepraat.

Bij het personeel leefden grote zorgen dat de voorgenomen fusie hier heel veel banen zou gaan kosten, met gedwongen ontslagen tot gevolg. Dat laatste is nu niet aan de orde, benadrukt In 't Veld. Volgens hem is toegezegd dat er in ieder geval tot 2026 geen gedwongen ontslagen vallen.

Geen gedwongen ontslagen bij Tata Nederland
Geen gedwongen ontslagen bij Tata Nederland (Foto: ANP)

VS wil nicotinelimiet sigaretten verlagen

Sigaretten mogen straks in de Verenigde Staten waarschijnlijk nauwelijks nog nicotine bevatten. De Amerikaanse toezichthouder FDA zet nieuwe stappen richting een verlaging van de maximale hoeveelheid van de schadelijke stof in rookwaren.

De FDA wil dat sigaretten straks niet of nauwelijks nog verslavende hoeveelheden nicotine bevatten. Op die manier moet het makkelijker worden voor rokers om te stoppen en moeten rokers minder snel verslaafd raken. Volgens de FDA overlijden jaarlijks 480.000 mensen in de VS als gevolg van roken. De kosten worden geraamd op 300 miljard dollar per jaar aan directe gezondheidskosten en productiviteitsverlies.

De toezichthouder borduurt voort op een plan dat in de zomer voor het eerst werd bekendgemaakt. Er wordt nog gekeken naar wat een acceptabel nicotineniveau zou zijn. De tabakssector krijgt nu de gelegenheid zich voor te bereiden op de aanstaande wetswijziging. Sigarettenmakers kregen na de aankondiging een tikje op de beurs in New York.

VS wil nicotinelimiet sigaretten verlagen
VS wil nicotinelimiet sigaretten verlagen (Foto: ANP)

Riessle wint na sterk staaltje langlaufen op noordse combinatie Trondheim

Fabian Riessle heeft in het Noorse Trondheim de op vier na laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen in de noordse combinatie gewonnen. De Duitser langlaufde vooral een zeer sterke wedstrijd en sprintte vervolgens naar de winst.

De Japanner Go Yamamoto won het schansspringen, maar was zeker niet de favoriet: hij is bepaald niet een van de snelste langlaufers in het veld. Yamamoto vertrok met twaalf seconden voorsprong op de Noor Jarl Magnus Riiber en achttien op de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl, beiden prima springers, maar mindere langlaufers.

Akito Watabe (36 seconden), Magnus Krog (51 seconden) en Riessle (58 seconden) waren de eersten van de echt rappe mannen, terwijl ook Jan Schmid en de verrassend sterk springende Amerikaan Bryan Fletcher prima kans hadden op de tien kilometer lange langlaufwedstrijd.

Langlaufen
Yamamoto en Riiber voegden zich snel samen op kop, Watabe en Rehrl openden de achtervolging en daar weer twintig seconden achter waren negen man op jacht naar de kop. De twee duo's kwamen in de tweede van vijf ronden samen, de achtervolgers naderden inmiddels tot op vijftien seconden.

Na zes kilometer was daar de aansluiting en vooral Riessle had er zin in. De Duitser zag Watabe voorop een ontsnappingspoging doen, maar ging er gelijk achteraan. De twee schudden de rest wel van zich af, op Riiber na. Toch kwam de rest weer terug, want Fletcher was lekker op dreef en nam een hele groep mee.

In de slotronde koos Riessle weer de aanval, maar Riiber pareerde en kreeg Eero Hirvonen mee. In de eindsprint liet de Duitser zien veruit de rapste benen te hebben. Hij legde Riiber en Hirvonen erop, terwijl Krog en Watabe als vierde en vijfde over de finish bolden. Watabe behield wel de leiding in het World Cup-klassement, want concurrent Schmid werd vijftiende.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Heracles trekt Duitse trainer aan

Heracles Almelo heeft zich voor komend seizoen verbonden aan trainer Frank Wormuth. In Nederland is dit nog een grote onbekende maar in Duitsland is het een zeer gerespecteerde naam. Hij tekent bij Heracles voor één jaar met een optie voor een tweede seizoen. 

De afgelopen tien jaar was Wortmuth actief als hoofd van de trainersopleiding van de DFB, de Duitse voetbalbond. In Duitsland was hij dan ook actief om talentvolle nieuwe trainers op te leiden. Hij heeft onder meer Domenico Tedesco (Schalke 04) en Julian Nagelsmann (Hoffenheim) onder zijn hoede gehad. Daarvoor trainde hij teams uit de tweede en derde Bundesliga en was hij assistent van Joachim Löw toen die nog trainer bij Fenerbahce was. 

Volgens technisch manager Mark-Jan Fledderus past Wormuth uitstekend binnen het beleid van Hormuth. Hij werd gekozen uit vier kandidaten waar een uitgebreide selectieprocedure aan vooraf lijkt te zijn gegaan. Fledderus verwacht dan ook dat Hormuth de club naar een 'nieuwe fase kan brengen'. "Hij staat voor vernieuwing en als je één van de mannen kan binnen halen die achter de vernieuwing van het Duitse voetbal hebben gezeten, dan haal je een goede en grote naam in huis", aldus directeur Rob Toussaint. 

Wormuth zelf was ook erg 'sehr zufrieden' met zijn keuze voor Heracles. "Ik voelde me thuis nadat ik met hun in contact ben gekomen". Hij ziet zichzelf als een opleider en Heracles als club die talentvolle jonge spelers kan ophalen en samen hopen ze grote stappen voorwaarts te zetten. 

'Hackers wilden raffinaderij opblazen'

Een olieraffinaderij in Saudi-Arabië is in augustus getroffen door een cyberaanval. De hackers wilden niet zomaar gegevens stelen of de installatie stilleggen, maar ze wilden waarschijnlijk het complex saboteren om een dodelijke explosie te veroorzaken.

"Meer dan twaalf" cyberonderzoekers hebben tegen The New York Times gesproken over de digitale aanval. Ze willen niet zeggen om welke raffinaderij het gaat en hoe de hackers daar zijn binnengekomen. Ze wijzen ook geen mogelijke dader aan. Ze zijn bang dat ze nog een keer proberen toe te slaan.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de hackers werden gesteund door een staat. De schadelijke software was op maat gemaakt, dus ze moeten veel geld tot hun beschikking hebben gehad, en er was geen duidelijke manier om geld te verdienen aan de aanval.

Stabiel

De hackers drongen door in het zogeheten Triconex-systeem van de raffinaderij. Dat zorgt ervoor dat de elektrische spanning, de druk en de temperatuur in de raffinaderij stabiel blijven. Het systeem wordt gebruikt in ongeveer 18.000 complexen in de wereld, waaronder kerncentrales en waterzuiveringen.

De aanval wordt onder meer onderzocht door Amerikaanse diensten als de NSA (veiligheidsdienst) en de FBI (recherche) en de ministeries van Defensie en Binnenlandse Veiligheid in Washington.

Dat er ondanks de hack geen explosie kwam, was volgens de bronnen van The New York Times te danken aan een foutje in de code die de hackers hadden gebruikt. Vermoedelijk hebben de daders die fout inmiddels hersteld.

Het is niet de eerste aanval op de Saudische olie-industrie. In januari vielen alle computers bij een oliebedrijf en een chemiebedrijf uit. Binnen een paar minuten waren alle interne data gewist. De bestanden waren vervangen door foto's van een verdronken Syrisch jongetje. Herstel duurde maanden.

Er zijn vijf landen die volgens The New York Times de kennis in huis hebben voor zulke aanvallen. Vier van de vijf (China, Rusland, de Verenigde Staten en Israël) hebben redelijk goede tot goede banden met Saudi-Arabië, in elk geval achter de schermen. Het enige andere land is Iran, de aartsvijand van Saudi-Arabië.

'Hackers wilden raffinaderij opblazen'
'Hackers wilden raffinaderij opblazen' (Foto: BuzzT)

Jan Mulder bedreigd om windmolens

Jan Mulder heeft een dreigbrief ontvangen vanwege zijn rol in het windmolendebat in Oldambt. Volgens RTV Noord kreeg de tv-persoonlijkheid donderdag een brief.

De Groninger is geen voorstander van windmolens rond zijn woonplaats Nieuwolda. Hij zou vrijdag samen met oud-journalist Cees Stolk hierover spreken maar de informatieavond werd afgeblazen nadat Stolk een dreigbrief had ontvangen.

Mulder kreeg de brief pas donderdag, omdat deze fout geadresseerd was. Zijn vrouw vond de envelop waar een lucifer half uitstak. Mulder zegt dat hij de volgende keer gewoon weer het podium betreedt om zijn verhaal te doen over windmolens en doet later deze week aangifte bij de politie.

Jan Mulder bedreigd om windmolens
Jan Mulder bedreigd om windmolens (Foto: BuzzE)

Portugal met Ronaldo tegen Oranje, Nani en Pepe ontbreken

Cristiano Ronaldo is geselecteerd voor het oefenduel tegen het Nederlands elftal. De vijfvoudig wereldvoetballer van het jaar deel uit van de definitieve 25-koppige selectie van Portugal. De spelers Nani, Renato Sanches, Eder en Pepe zullen niet van de partij zijn. 

Ronaldo kreeg afgelopen november nog rust van bondscoach Fernando Santos. Nu wil de coach het WK-team zo veel mogelijk compleet hebben. Ook Ricardo Quaresma keert terug in de Portugese selectie, terwijl routinier Pepe vanwege een teenblessure juist ontbreekt. De twintigjarige Rúben Dias (Benfica) kan zijn debuut maken voor Portugal. Nani, Sanches en Eder zijn nu niet geselecteerd. 

Volgende week vrijdag speelt Portugal eerst nog een oefenwedstrijd tegen Egypte in Zürich. De Europees kampioen bereidt zich voor op het WK van komende zomer, waar Spanje, Marokko en Iran de tegenstanders zijn in groep B. Vier dagen later, op maandag 26 maart, speelt het Nederland elftal tegen Portugal. 

Koeman maakt zijn eerste definitieve selectie als keuzeheer vrijdag pas bekend. Drie dagen voor het oefenduel met Portugal speelt Nederland nog in de Johan Cruijff ArenA tegen Engeland.

Ouders ontvoerde baby Hannah langer vast

De ouders die hun baby Hannah vorige maand vanuit Eersel ontvoerden naar Duitsland, zitten voorlopig vast in de Nederlandse gevangenis. De vader en moeder zijn maandag uitgeleverd en de rechter-commissaris in Den Bosch verlengde hun voorarrest donderdag met twee weken.

Vanwege vermoedens van mishandeling was het jonge meisje uit huis geplaatst. Haar biologische ouders wisten haar op maandagochtend 26 februari op de parkeerplaats bij een supermarkt in Eersel weg te nemen bij haar pleegmoeder. Er werd groot alarm geslagen en aan het eind van de dag werd het jonge gezin na een tip van een oplettende Nederlander ontdekt op een vakantiepark in Duitsland.

De ouders worden verdacht van onttrekking van het kind aan het gezag. De man wordt bovendien verdacht van mishandeling van de pleegmoeder.

Ouders ontvoerde baby Hannah langer vast
Ouders ontvoerde baby Hannah langer vast (Foto: ANP)

Skiër Kriechmayr wint op super-G wel alleen, Jansrud pakt eindzege

Alpineskiër Vincent Kriechmayr heeft de laatste super-G van het World Cup-seizoen gewonnen. De Oostenrijker won tijdens de World Cup-finales in het Zweedse Åre een dag eerder ook al de afdaling, maar die moest hij nog delen met landgenoot Matthias Mayer.

Op de super-G hoefde Kriechmayr het met helemaal niemand te delen. Hij ging als vijfde naar beneden en zag hoe iedereen zich stukbeet op zijn tijd. Veel scheelde het overigens niet: vijf man bleven binnen twee tienden van Kriechmayr. De Italiaan Christof Innerhofer kwam met 0,04 seconden zeer dicht in de buurt, net als Aksel Lund Svindal en Thomas Dressen. De Noor en Duitser gaven beiden 0,08 tellen toe en deelden de derde plek.

Op 0,15 seconden ging de vijfde plek naar Kriechmayr's landgenoot Hannes Reichelt, vier honderdsten van een seconde voor Kjetil Jansrud. Voor de Noor maakte dat met het oog op de eindzege op de super-G niks meer uit, want die was al binnen. Wereldkampioen junioren Marco Odermatt maakte weer grote indruk. Na zijn twaalfde plek op de afdaling pakte de jonge Zwitser dit keer een elfde plek.

IJsprins(es) Elsa helpt politieauto uit de sneeuw

IJskoningin Elsa, of in dit geval ijskoning Elsa, bekend van de film Frozen heeft in Boston een goede daad verricht. De 37-jarige Jason Triplett uit Boston was onderweg naar wat vrienden in de kroeg. Daar zou hij samen met zijn maten een gezellige en humorvolle avond beleven dus hij dacht dat een verkleedpartij als ijskoningin Elsa wel in de smaak zou vallen.

Terwijl Boston door de derde zware winterstorm van deze maand werd getroffen trotseerde Jason in zijn Elsa kostuum de sneeuw, hagel en regen. Onderweg naar zijn vrienden zag hij plotseling dat een auto van de Boston Police op de gladde wegen geen grip had en bedacht zich geen moment. Elsa zou dat wel even regelen want wie anders als Elsa wist om te gaan met ijzige omstandigheden. 

Voorbijgangers filmden vervolgens het merkwaardige incident toen zij zagen dat Elsa een politieauto uit de sneeuw aan het duwen was. De beelden zijn inmiddels ruim zestigduizend keer gedeeld. De politie van Boston heeft Elsa bedankt voor haar zijn tomeloze inzet en Elsa was de held(in) van de avond bij zijn vrienden en daar werd nog lang over nagesproken. 

EU-parlement: straf Rusland en Iran om Syrië

De Europese Unie moet sancties instellen tegen Rusland en Iran vanwege hun rol in Syrië. Alle partijen in het conflict moeten de wapenstilstand in acht nemen en er moet een tribunaal voor oorlogsmisdaden worden opgezet. Het Europees Parlement roept daartoe op.

"Met behulp van zowel Rusland als Iran gaat Assad door met het meedogenloos bombarderen van kinderen, ziekenhuizen en reddingswerkers in Oost-Ghouta", zegt D66-Europarlementariër Marietje Schaake. ,,Een ongekende ramp. Europa kan niet anders dan gerichte sancties opleggen aan deze bondgenoten van Assad."

De EU heeft overigens al om andere redenen sancties ingesteld tegen Rusland en Iran. Tegen Moskou sinds 2014 vanwege inmenging in Oekraïne en tegen Teheran sinds 2011 vanwege mensenrechtenschendingen.

Tegen Syrië heeft de EU sinds 2011 sancties lopen. President Assad en leden van zijn regime mogen niet naar Europa reizen en hun tegoeden zijn bevroren. Schaake wil dat de EU onderzoekt hoe het kan dat een Syriër op de lijst onlangs in Rome was op uitnodiging van Italië.

EU-parlement: straf Rusland en Iran om Syrië
EU-parlement: straf Rusland en Iran om Syrië (Foto: ANP)

Super Bomberman R met exclusieve personages naar andere platforms

Na leaks, geruchten en noem het maar op is Super Bomberman R toch echt aangekondigd voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Konami heeft dit bevestigd tegenover website Destructoid en heeft meteen het bestaan van drie exclusieve personages aangekondigd.

Elke nieuwe versie krijgt één exclusief personage voor die versie. De PlayStation 4-versie krijgt Ratchet uit Ratchet & Clank, de Xbox One-versie krijgt Master Chief uit Halo en de pc-versie krijgt P-Body uit Portal 2. Een release date en prijs zijn nog niet bekend, maar gebaseerd op de Microsoft Store lijkt de game uit te komen op 12 juni voor een prijs van veertig dollar.

Super Bomberman R exclusieve personages

Geralt uit The Witcher in Soul Calibur VI

De Soul Calibur-serie heeft altijd wel een aantal cameo's in de vechtersline-up. De ene keer heb je Link, de andere keer Star Wars-personages. In deel 6 maakt Geralt of Rivia uit The Witcher zijn opwachting.

De eerste gameplay van Geralt kun je in de onderstaande trailer bewonderen. Vind jij Geralt een goede keuze voor de serie? Soul Calibur VI lanceert in 2018 voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Sexistische gedachten? Kijk maar uit

Je kent het wel, je bent bezig met een informatief rondje langs het internet wanneer jouw oog valt op een filmpje waarvan de nekharen overeind gaan staan.

Tucker Carlson trapt af met de mededeling dat er in België een man is veroordeeld wegens sexisme en gaat hierover in gesprek met Cathy Areu omdat zij van mening is dat niet alleen sexistische opmerkingen strafbaar moeten zijn, ook sexistische gedachten moeten het onderspit delven. Binnen 30 seconden nadat zij aan het woord is heeft zij al aangegeven dat mannen moeten stoppen met hun geweldadige misdaden.

Vrouwen kunnen volgens haar dan ook niet sexistisch zijn, ze vormen namelijk een minderheid, nouja, niet in aantallen maar omdat de witte man de leiding heeft vormen zij dus de minderheid. Hier had uw verslaggever toch wat moeite om het te snappen, waarschijnlijk omdat hij een witte, nog niet boze man is, houd het daar maar op.

Tucker stelde ook nog de vraag "Hoe moet het worden bestraft, als lichte of zware misdaad?" waarna Cathy antwoordde "dat het als zware misdaad bestraf zou moeten worden omdat sexistische uitspraken en gedachten alleen maar leiden tot nog zwaardere misdaden".

Oordeel zelf, moeten wij mannen worden veroordeeld als de smeerlappen die wij zijn of valt het allemaal reuzemee en is Cathy gewoon een beetje de weg kwijt?

Shadow of the Tomb Raider eindelijk aangekondigd

Gisteren geteased, vandaag onthuld. Shadow of the Tomb Raider is een feit en lanceert 14 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Geen gekke exclusiviteitsdeals dit keer. De eerste teaser trailer laat vrij weinig zien, maar we hebben wel een nieuwe datum om naar uit te kijken. Op 27 april volgt de volledige onthulling.

Olympische freestyleskiërs na seksueel misbruik levenslang geschorst

Twee Zuid-Koreaanse freestyleskiërs mogen op zoek naar een ander beroep. De Koreaanse skifederatie KSA heeft Choi Jae-woo en Kim Ji-hyon levenslang geschorst wegens seksueel misbruik.

De 24-jarige Choi en zijn één jaar jongere teamgenoot zouden hun boekje tijdens de World Cup in het Japanse Tazawako, aan het begin van de maand, flink te buiten zijn gegaan. Zeker twee van hun drie vrouwelijke teamgenotes tijdens die World Cup gaven aan zowel fysiek als verbaal seksueel lastiggevallen te zijn door het duo.

De skiesters stapten naar de politie en naar hun nationale skifederatie en het duurde niet lang voor Choi en Kim te horen kregen dat ze zich op wat anders mogen gaan richten. Beiden vertegenwoordigden vorige maand het thuisland op de Olympische Spelen in Pyeongchang, waar Choi de finale op de moguls haalde en uiteindelijk als twaalfde eindigde. Kim kwam er niet door de kwalificaties.

Choi en Kim deden al respectievelijk acht en zes jaar mee in het World Cup-circuit, waar ze in principe dus niet meer te zien zullen zijn. Of het onderzoek van de politie mogelijk ook nog straf op gaat leveren is nog niet bekend.

Choi ging op zijn muil in de olympische finale voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)
Choi ging op zijn muil in de olympische finale voor eigen publiek (Pro Shots/Action Images)

India en Pakistan deelnemers laatste Champions Trophy in Breda

De hockeyteams van India en Pakistan zijn de laatste twee landen die zijn toegevoegd aan het deelnemersveld van de allerlaatste editie van de Champions Trophy. In Pakistan werd dit toernooi in 1978 bedacht. De laatste editie van het toernooi heeft plaats in Breda.  

Naast de Aziatische landen zijn gastland Nederland, olympisch kampioen Argentinië, wereldkampioen Australië en België van de partij. Tienvoudig kampioen en titelverdediger Duitsland ontbreekt. De openingswedstrijd op 23 juni is kraker tussen voormalige grootmachten India en Pakistan. Oranje opent het toernooi met een duel tegen Argentinië. 

De hockeybond organiseert gelijktijdig met de Champions Trophy een invitatietoernooi voor vrouwenteams. De Nederlandse hockeysters treffen China, Japan en Spanje in deze zogeheten 4-Nations Trophy.

De internationale hockeyfederatie FIH haalt na dit jaar de Champions Trophy definitief van de speelkalender. Het laatste zeslandentoernooi voor vrouwen wordt in november 2018 in China gehouden. Vanaf 2019 voert de FIH een nieuwe landencompetitie in onder de naam Hockey Pro League.

Hond op wereldreis na fout United Airlines

De familie Swindle, inmiddels woonachtig in Wichita (Kansas, VS), zette maandag vol goede moed hun tien jaar oude herdershond Irgo op het vliegtuig van United Airlines. De hond werd vast vooruit gestuurd vanuit Portland, Oregon naar hun nieuwe stekje in Wichita. Daar werd Irgo door de familie op dinsdag opgehaald maar tot hun grote schrik kwam niet Irgo uit de transportkooi lopen maar een enorme Deense Dog.

De schrik was groot want waar was Irgo en van wie was deze hond? Het duurde uren voor United Airlines kon achterhalen wat er nou precies fout gegaan was. Uit de transportpapieren bleek dat de Deense Dog ook in Denver was geweest, daar waar de honden een tussenstop zouden maken, voordat ze zouden doorvliegen naar hun bestemming. De Deense Dog had echter niet Kansas als bestemming, maar.... JAPAN.  De familie Swindle was in tranen toen ze dat hoorden en United Airlines kon na acht uur uitsluitsel geven. Irgo was inderdaad onderweg naar Japan. 

Op een vlucht van zestien uur en zonder water werd Irgo in Japan ontvangen en onderzocht. Irgo had echter zijn eerste vlucht goed doorstaan en na een checkup werd gekeken hoe Irgo zo snel mogelijk teruggestuurd kon worden. Op het moment van schrijven vliegt Irgo in een prive chartervliegtuig, met prive-begeleiding, terug vanuit Narita (Japan) naar Denver waar hij hopelijk zo snel mogelijk in Wichita met zijn familie herenigd kan worden. Ook zou de Deense Dog inmiddels onderweg zijn naar Japan.

Maandag kwam United Airlines slecht in het nieuws toen bleek dat een tien maanden oude Franse Bulldog een vlucht in het bagageruim niet had overleefd. Dat veroorzaakte een rel aangezien dat dier daar helemaal niet mocht worden opgeborgen. Tevens zette dat de teller van het aantal dieren dat op vluchten van United Airlines in het afgelopen jaar overleed al op achttien. 

NHL: Buchnevich maakt jonge fan dolgelukkig, Devils halen uit

IJshockeyer Pavel Buchnevich heeft zich woensdagavond van een prima kant laten zien. De 22-jarige Rus van de New York Rangers maakte een jonge fan - die een Buchnevich-shirt droeg - dolgelukkig met niks minder dan zijn stick. Het leverde misschien nog een beetje karma op ook, want de Rangers versloegen de Pittsburgh Penguins in overtime.

In de T-Mobile Arena in Las Vegas kregen de Golden Knights, de nummers twee in de Western Conference, een flink pak slaag van de New Jersey Devils, die zevende staan in het oosten. Dankzij Blake Coleman en Nico Hischier stonden de Devils na één periode al met 0-2 voor, Travis Zajac en Stefan Noesen maakten er in de tweede periode al snel 0-4 van.

Erik Haula deed namens de Golden Knights wel wat terug in de powerplay en Colin Miller bracht de ploeg met 2-4 terug in de wedstrijd, maar elke illusie werd in de derde periode de grond in geboord: Coleman, Michael Grabner, Kyle Palmieri en Taylor Hall scoorden allemaal namens de Devils, en de 3-8 van Haula was niks meer dan een troostgoal voor de Golden Knights, die met 42-28 wel aanzienlijk meer schoten op doel hadden.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - Dallas Stars 6-5 SO
New York Rangers - Pittsburgh Penguins 4-3 OT
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 3-4 OT
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 3-0
Vegas Golden Knights - New Jersey Devils 3-8

Buchnevich is een vriendelijke jongen (Bron: YouTube)

De Devils maken gehakt van de Golden Knights (Bron: YouTube)

Site bestraft voor verkrachtingsfilmpjes

Een pornobedrijf heeft een boete van 65.000 euro gekregen voor het plaatsen van twee video's met expliciete verkrachtingsporno op twee websites. Kinderen konden de geacteerde filmpjes zien, ze waren niet afgeschermd en begonnen meteen na het openen van de pagina af te spelen.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) had in 2014 een boete van 120.000 euro opgelegd. De dienst, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, maakte bezwaar en het commissariaat verlaagde de straf naar 75.000 euro. De dienst was het ook daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die gaf het commissariaat echter gelijk. Wel werd de boete met 10.000 euro verlaagd, omdat de zaak te lang onder de rechter was geweest.

''Kinderen kijken steeds meer naar onlinemedia-aanbod. Het is van het grootste belang dat ze dat veilig kunnen doen", aldus Madeleine de Cock Buning, voorzitter van het commissariaat. Afschermen kan onder meer met een controle op leeftijd of een pincode.

Site bestraft voor verkrachtingsfilmpjes
Site bestraft voor verkrachtingsfilmpjes (Foto: BuzzT)

PUBG Mobile komt naar het Westen

Playerunknown's Battlegrounds, oftewel PUBG, is een grote hit gebleken. In China is daarop besloten de game te porten naar mobiele apparaten, waar Fortnite ook inspiratie uit haalde. Nu blijkt deze versie ook naar het Westen te komen.

PUBG Mobile heeft namelijk een softlaunch gekregen in de Google Playstore van Canada, waar de game nu te downloaden is. De game komt snel ook naar iOS en in de, hopelijk nabije, toekomst ook beschikbaar in andere regio's. Wanneer dit de bedoeling is, is niet bekendgemaakt.

Enkele screenshots van de mobiele versie vind je hieronder.

PUBG Mobile 1

PUBG Mobile 2

Meer enkelbanden doorgeknipt in 2017

Een stuk meer criminelen hebben vorig jaar hun enkelband afgeknipt dan in 2016. Het ging in totaal om 63 mensen van de 2850 die met een enkelband voorwaardelijk waren vrijgelaten of onder toezicht stonden. In 2016 waren dat er 35 van de 2700.

In veertien van de 63 gevallen ging het om iemand die voorwaardelijk vrij was gelaten. Elf mensen zijn uiteindelijk in de kraag gevat, of meldden zich. Drie zijn nog altijd voortvluchtig.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid benadrukt dat het in 2017 "bij circa 98 procent van de 2850 dragers goed ging". "In deze zaken wordt en kan, ingegeven door de enkelband, direct actie worden ondernomen doordat bekend is op welk moment iemand probeert zijn enkelband af te doen", voegt een woordvoerder eraan toe. "Daarbij worden alle voortvluchtigen (inter)nationaal gesignaleerd en opgespoord."

Toen vorig jaar bekend was geworden dat 35 mensen hun band hadden doorgeknipt in 2016, liet toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid) weten dat er werd gewerkt aan een stevigere band. Maar dat heeft dus vooralsnog niet tot een daling geleid.

Meer enkelbanden doorgeknipt in 2017
Meer enkelbanden doorgeknipt in 2017 (Foto: ANP)

Man opgepakt in Incastad om tonen blote kont

Een 26-jarige Nederlander is weggestuurd van de ruïnes van de Incastad Machu Picchu, omdat hij zijn blote achterwerk had laten zien aan andere toeristen. De Peruaanse krant Diario Correo meldde dat de Nederlander in gezelschap was van een Duitser en een Zweed.

De drie moesten zich op het politiebureau meldden. Na verhoor konden ze vertrekken.

Twee jaar geleden verscherpte de politie de surveillance al in en rond Machu Picchu, omdat steeds meer mensen zich naakt lieten vastleggen met de wereldberoemde ruïnes op de achtergrond. Elke dag brengen circa 2700 toeristen een bezoek aan de voormalige Incastad.

Man opgepakt in Incastad om tonen achterwerk
Man opgepakt in Incastad om tonen achterwerk (Foto: ANP)

Celstraf voor dodelijke stunt YouTube-filmpje

Een Amerikaanse vrouw moet de gevangenis in, omdat een poging een leuk filmpje op te nemen dodelijk is afgelopen. Ze schoot vorig jaar met een pistool op haar vriend, die een encyclopedie voor zich hield. Het was de bedoeling dat het dikke boek de kogel zou opvangen en hem zou beschermen, maar de kogel ging dwars door het boek heen en raakte hem. Hij stierf, voor de ogen van ongeveer dertig toeschouwers, onder wie hun drie jaar oude kindje. Het stel hoopte dat het filmpje van de stunt viraal zou gaan op YouTube.

De nu twintigjarige Monalisa Perez, die op dat moment zwanger was van hun tweede kind, is schuldig bevonden aan doodslag. Ze heeft een schikking getroffen met justitie. Ze krijgt 180 dagen celstraf, waarvan ze de helft in de gevangenis doorbrengt en de helft met huisarrest thuis. Ze mag ook nooit meer een vuurwapen bezitten. "De realiteit is dat deze dwaze stunt is bedacht, gepland en uitgevoerd door hem. Zij vertrouwde, onjuist en tragisch, op zijn belofte dat de stunt veilig was", aldus justitie in de staat Minnesota tegen lokale media.

Celstraf voor dodelijke stunt YouTube-filmpje
Celstraf voor dodelijke stunt YouTube-filmpje (Foto: ANP)

Skiester Weirather wint World Cup super-G, Gut valt

Skiester Tina Weirather heeft voor het tweede seizoen op rij het World Cup-klassement op de super-G gewonnen. Tijdens de World Cup-finales in het Zweedse Åre eindigde de Liechtensteinse als zesde en dat bleek voldoende.

Weirather ging als leidster de wedstrijd in en wist dat ze aan een podiumplek sowieso genoeg zou hebben. De enige concurrente was Lara Gut en de Zwitserse ging naar beneden op het moment dat Weirather de tweede plek in handen had, achter Michelle Gisin. Het was echter snel klaar: Gut schoof onderuit en dus was de strijd om de bokaal beslist.

Om de dagwinst werd uiteraard nog gestreden en die ging niet naar Gisin. De Zwitserse stond een tijd op één, maar zag hoe Viktoria Rebensburg haar tijd ruim verbeterde. Lang kon de Duitse er niet van genieten: Sofia Goggia ging in haar kenmerkende aanvallende stijl naar beneden en de Italiaanse was nog eens 0,32 seconden sneller. Dat bleek wél genoeg voor de winst, voor Rebensburg en de Amerikaanse Lindsey Vonn.

Halep en Osaka naar halve finales Indian Wells

Simona Halep heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi van Indian Wells. De Roemeense nummer één van de wereld won in drie sets van de Kroatische Petra Martic: 6-4, 6-7 (5), 6-3.

Halep, die het toernooi in 2015 op haar naam schreef, kwam in de tweede set terug van 2-5 achterstand, maar in de tiebreak was de Kroatische Martic, nummer 51 van de wereld, toch te sterk voor Halep.

In de derde set nam Martic een 3-1 voorsprong tegen Halep. De Roemeense was net op tijd weer bij de les en won vijf games op rij tegen Martic.

Halep speelt in de halve finales tegen Naomi Osaka. De 20-jarige Japanse was in haar kwartfinale duidelijk te sterk voor de als vijfde geplaatste Tsjechische Karolína Plísková: 6-2, 6-3.

Uitzendingen NPO op noodstroom door storing

Een stroomstoring in Hilversum zorgt ook voor enige overlast op het Mediapark. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat weten dat alle radio- en tv-uitzendingen op noodstroom draaien en doorgaan. De tv-uitzending van Goedemorgen Nederland van omroep WNL werd wel voortijdig gestaakt. D66-leider Alexander Pechtold was daar donderdagochtend gasthoofdredacteur.

In de studio van Radio 1 viel het licht uit, maar de medewerkers konden hun werk gewoon doen bij kaarslicht. Netbeheerder Liander meldt dat twee postcodegebieden in Hilversum en Bussum zonder stroom zitten. De netbeheerder hoopt het probleem rond 10.45 uur te hebben verholpen.

Bij RTL zijn geen problemen, meldde presentator Jan de Hoop. "Zullen we een haspel uitrollen naar WNL op NPO1?", opperde hij op Twitter.

Uitzendingen NPO op noodstroom door storing
Uitzendingen NPO op noodstroom door storing (Foto: ANP)

NBA: Wizards kloppen Celtics na dubbele overtime

De basktballers van de Washington Wizards hebben in de NBA een fraaie overwinning geboekt. De nummers vijf van de Eastern Conference rekenden in Boston af met de Celtics, tweede in diezelfde conference.

Aanvankelijk was er niks aan de hand voor de Celtics, die een ruime voorsprong hadden van bijna twintig punten na anderhalf kwart. Dat werd echter gestaag kleiner en in de loop van het derde kwart namen de Wizards de leiding zelfs over.

Boston leidde het grootste deel van het vierde kwart wel en leek de winst te pakken, maar Jodie Meeks gooide met nog twee seconden op de klok een heerlijke driepunter binnen: 106-106 en dus moest overtime gespeeld worden.

De Wizards leken het in overtime dan af te maken, maar rookie Jayson Tatum gooide met enkele seconden op de klok de bal in de basket: 115-115. Hij kon de Celtics ook nog eens vrijwel zeker de winst bezorgen, maar zijn vrije worp ging mis en dus kwam er een tweede verlenging.

De Celtics leken dit keer te capituleren, maar Terry Rozier was het daar niet mee eens en met een drietje gooide hij de thuisploeg tot op één punt: 124-125. Daar bleef het echter bij, want een poging van Tatum in de slotseconden ging mis.

Uitslagen NBA woensdag
Orlando Magic - Milwaukee Bucks 126-117
Boston Celtics - Washington Wizards 124-125 2OT
Sacramento Kings - Miami Heat 123-119 OT
Golden State Warriors - Los Angeles Lakers 117-106

Celtics - Wizards (Bron: YouTube)

Nintendo Labo's Toy-Con Garage uitgelegd

Nintendo heeft een video vrijgegeven waarin dieper wordt ingegaan op de Toy-Con Garage. De Toy-Con Garage wordt bij elk Nintendo Labo-pakket geleverd en stelt spelers in staat zelf spelletjes te programmeren via simpele imput.

De video is de eerste van een serie en toont de basics. Het toont hoe en welke input en output je kunt gebruiken, welke opties hierbij komen kijken en tonen een aantal dingen die je kunt doen. Denk aan een luchtgitaar of het gebruiken van andere Toy-Con-creaties. Je kunt alles zien in de video hieronder.

Nintendo Labo lanceert op 20 april met de Variety Kit en de Robot Kit.

Federer naar kwartfinales Indian Wells

Roger Federer heeft de kwartfinales van het masterstoernooi van Indian Wells bereikt. De Zwitser was in de vierde ronde in twee sets te sterk voor de Fransman Jeremy Chardy: 6-4, 7-5.

De nummer één van de wereld had in beide sets aan een break genoeg om de partij te winnen. In de kwartfinale neemt Federer het nu op tegen de Zuid-Koreaan Hyeon Chung, die in zijn vierde ronde makkelijk won van de Uruguayaan Pablo Cuevas: 6-1, 6-3.

Om ook volgende week de nummer één van de wereld te zijn, moet Federer winnen van Chung. Anders neemt Rafael Nadal de nummer één plaats van de wereldranking weer over van de 36-jarige Zwitser.

Borna Coric heeft zich ook geplaatst voor de kwartfinale van Indian Wells. De 21-jarige Kroaat was in de vierde ronde in drie sets te sterk voor de 20-jarige Amerikaan Taylor Fritz: 6-2, 6-7 (6), 6-4. Coric speelt in de kwartfinale tegen Kevin Anderson. De als zevende geplaatste Zuid-Afrikaan won in een spannende wedstrijd van de Spanjaard Pablo Carreño Busta: 4-6, 6-3, 7-6 (6).

Ook de als nummer zes geplaatste Juan Martín del Potro wist de laatste acht van het toernooi in Indian Wells te bereiken. De Argentijn won in drie sets van zijn landgenoot Leonardo Mayer: 3-6, 7-6 (2), 6-3. Om een plek in de halve finales moet Del Potro spelen tegen Philipp Kohlschreiber, die zijn partij in twee sets won van de Fransman Pierre-Hugues Herbert. 

Milos Raonic kwam niet in actie om de kwartfinale te bereiken van het masterstoernooi van Indian Wells. Marcos Baghdatis de tegenstander van de Canadees gaf op met een blessure. Raonic speelt zijn volgende partij tegen Sam Querrey. De 30-jarige Amerikaan won in twee sets van de 36-jarige Spanjaard Feliciano López: 6-3, 6-4.

'Spyro the Dragon: Treasure Trilogy wordt vandaag aangekondigd'

Fans wachten na de succesvolle remakes van Crash Bandicoot maar op een ding: remakes van Spyro the Dragon. Die droom lijkt snel vervuld te worden: volgens Reddit-user B4DASS wordt vandaag namelijk de Spyro the Dragon: Treasure Trilogy aangekondigd.

Vanavond om negen uur Nederlandse tijd moet de aankondiging gemaakt worden. Hoewel het een gerucht betreft, heeft B4DASS meerdere dingen goed gehad op het vlak van Call of Duty: Black Ops IIII, wat zijn claim sterker maakt. We zullen het snel genoeg merken.

Spryo

Gearbest viert feest!

15032018-1 (Foto: gbofficial)

Gearbest is inmiddels wel bekend hier. Het is een webwinkel waar veel Nederlanders bestellen tegen lage prijzen. Of je nu een smartphone nodig hebt of naar nieuwe schoenen zoekt, Gearbest heeft het. Het bedrijf bestaat inmiddels al vier jaar. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit wordt gedaan met geweldige kortingsacties. Wanneer je dacht dat Gearbest al goedkoop was dan zal je nu helemaal versteld staan.

De 4th Anniversary Sale gaat op 20 maart van start en is hier te vinden

Kortingen die passen bij een groot feest

Zoek je kortingen die niet door andere (web)winkels geëvenaard kunnen worden dan is de verjaardagssale een must om te bezoeken. De link bovenin het artikel laat je alle producten zien. We zetten voor je op een rij wat je kunt verwachten en rond welke datum dit is:

  • Van 20 tot en met 26 maart wordt de opening van de actie gevierd. Diverse producten hebben een timer die aftelt naar een geweldige prijs.
  • Van 26 maart tot en met 2 april is de sale in volle hevigheid losgebarsten. Ongelooflijke producten tegen ongelooflijke prijzen. Het is een sale die je nu al in je agenda moet schrijven en die je niet mag missen.
  • Van 2 april tot 9 april is er een afterparty. Gearbest dankt de bezoekers voor de sale en de afgelopen vier jaar. Ook dit gaat uiteraard weer gepaard met fantastische acties.

Neem deel aan leuke winacties

Alsof bovenstaande acties nog niet genoeg zijn heeft Gearbest ook diverse winacties. Er is een 'Lucky Draw (klik)'. Hierbij ben je altijd een winnaar. Door deel te nemen aan de 'Easter Egg Game' kom je al helemaal in de stemming voor Pasen. Hierbij breek je een ei en je ziet dan direct of je een winnaar bent. 

15032018-3 (Foto: gbofficial)

Kortingscoupons

Om je ook wat vrijheid te geven kan je vanaf 20 maart t/m 9 april, gebruik maken van onderstaande coupons voor korting, ook te vinden op de speciale 'mega coupon pagina'.

  • Coupon XMDCLXMDCL voor $3 korting vanaf $50
  • Coupon XMDCLXMDCL $8 korting vanaf $100
  • Coupon XMDCLXMDCL $20 korting vanaf $200

Hoofdkantoor Unilever naar Nederland

De nieuwe hoofdvestiging van Unilever komt in Nederland en niet in het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern na uitgebreid onderzoek bekend.

Unilever heeft nu nog een duale structuur met hoofdvestigingen in Rotterdam en Londen. De afgelopen maanden hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk druk gelobbyd om het hoofdkantoor van het bedrijf binnen de eigen landsgrenzen te krijgen. De keuze voor Nederland is een gevoelige klap voor de Britse regering van premier Theresa May. Die probeert juist te laten zien dat Groot-Brittannië ook na de brexit nog een land is waar bedrijven graag in investeren.

Een vertrek van het hoofdkantoor uit Londen betekent niet dat Groot-Brittannië niet meer belangrijk is voor het bedrijf. Unilever heeft meer werknemers in Groot-Brittannië dan in Nederland (7300 tegen 3100) en heeft in beide landen belangrijke onderzoeks- en ontwikkelafdelingen. De veranderingen hebben geen gevolgen voor de werknemers in beide landen. In totaal werken er wereldwijd circa 169.000 mensen bij Unilever.

Te veel geld
De divisies Beauty & Personal Care en Home Care blijven vanuit de Britse hoofdstad geleid worden. Ook de investeringen van 1 miljard pond aan onder meer onderzoek en ontwikkeling blijven gegarandeerd.

De multinational ging na het vijandige overnamebod van Kraft Heinz vorig jaar eens goed naar de structuur kijken. Daarom besloot het bedrijf de divisie spreads, waartoe onder meer margarines horen, af te stoten. Uiteindelijk werd die in december aan investeerder KKR verkocht. Ook nam Unilever, gevormd uit de fusie van het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers, dus de twee hoofdkantoren onder de loep. Het bedrijf vond dat die structuur te veel geld kost.

Verder hebben de mogelijkheden die Nederland heeft om een beschermingsconstructie in te bouwen tegen overnames een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor Rotterdam. Unilever wil genoteerd blijven aan de beurzen in Amsterdam, Londen en New York, liet de onderneming al eerder weten. Het handelsvolume in Nederlandse aandelen Unilever is nu al groter dan in Britse aandelen van het concern.

Hoofdkantoor Unilever naar Nederland
Hoofdkantoor Unilever naar Nederland (Foto: ANP)

Bezoek Turkse minister aan VS opgeschort

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu heeft zijn voor 19 maart geplande bezoek aan de Verenigde Staten opgeschort. Zijn woordvoerder liet dat donderdag weten, maar noemde geen reden voor het besluit.

Eerder deze week zei Cavusoglu nog dat op de bijeenkomst van 19 maart zou worden overlegd over het weghalen van Koerdische Syriërs van de YPG-militie uit de plaats Manbij, circa 80 kilometer ten noordoosten van Aleppo. De YPG controleert grote delen van het noorden van Syrië. Turkije wil de Koerdische strijders daar weg hebben. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische beweging PKK.

Voor Washington waren de Koerdische strijders de afgelopen jaren een bondgenoot in de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Bezoek Turkse minister aan VS opgeschort
Bezoek Turkse minister aan VS opgeschort (Foto: ANP)

Verzekeraars willen zwarte doos in auto

Verzekeraars pleiten er voor auto's verplicht uit te rusten met een zwarte doos. Bij een ongeluk kan dan veel sneller en beter worden vastgesteld wie er schuldig is. Dat leidt tot een snellere afwikkeling van de schade, aldus het Verbond van Verzekeraars.

De politie is na een ongeval nog vaak aangewezen op tijdrovende analyses en getuigenverklaringen. Een verplichte Event Data Recorder (EDR) kan veel duidelijk maken over het moment vlak voor en tijdens het ongeval, want de zwarte doos kan informatie geven over onder meer de afgelegde remweg en hoe hard er werd gereden.

Computers in auto's verzamelen ook nu al veel gegevens over bijvoorbeeld het rijgedrag van de bestuurder en de prestaties van de auto. Fabrikanten willen die data beheren en willen ze alleen tegen betaling beschikbaar stellen. Maar het Verbond van Verzekeraars vindt dat consumenten zelf de regie moeten hebben over hun data en zelf ook moeten kunnen bepalen welke instanties erover kunnen beschikken.

Volgens de verzekeraars moet een niet-commerciële instantie zoals bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de data gaan beheren. Aan de hand van de data kunnen ook allerlei producten aan consumenten worden aangeboden zoals een verzekering op maat of onderhoud van de auto.

Verzekeraars willen zwarte doos in auto
Verzekeraars willen zwarte doos in auto (Foto: ANP)

FOK! wat een weer: zon, in de middag regen

De dag begint op veel plaatsen met zon. De bewolking in het zuidwesten en zuiden wordt echter dikker en begin van de middag gaat het daar regenen. Gedurende de middag en avond trekt de regen heel langzaam noordwaarts. In het noordoosten blijft het waarschijnlijk tot ver in de avond droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het Waddengebied tot lokaal 12°C in het oosten. De oost- tot zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig boven land, aan zee vrij krachtig tot krachtig. In de avond neemt de wind in het zuiden af.

Komende nacht is er veel bewolking en valt er af en toe (mot)regen. Mogelijk blijft het in het uiterste noordoosten droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 1°C in het noorden tot 6°C in het zuiden. De oostelijke wind is matig tot vrij krachtig, in het noordelijk kustgebied krachtig of hard. In het uiterste zuiden is de wind zwak.

Vrijdag overdag is het overwegend bewolkt met op veel plaatsen af en toe neerslag. In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht steeds kouder en neemt in het noorden en midden de kans op (natte) sneeuw toe. In de avond trekt de neerslagzone langzaam zuidwaarts en neemt dan in betekenis af. De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noorden tot nog 11°C in het uiterste zuiden. De oost- tot noordoostenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mistige ochtend  (Foto: Iteejer)
Mistige ochtend (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Manafort: Mueller gaat zijn boekje te buiten

Trumps ex-campagneleider Paul Manafort heeft bij een federale rechtbank het verzoek ingediend dat de aanklachten tegen hem worden verworpen. Volgens Manafort heeft speciaal aanklager Robert Mueller zijn jurisdictie overschreden omdat hij Manafort wil vervolgen voor misdrijven die niet gerelateerd zijn aan zijn onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

In een 46-pagina's dik document heeft Manaforts advocaat bij de rechtbank in het district Columbia uiteengezet dat zijn cliënt bedreigd wordt met aanvullende aanklachten zoals witwassen en illegaal lobbyen. Volgens het verzoek moet Mueller zich alleen bezighouden met zaken rondom de Russische inmenging.

De speciaal aanklager heeft toestemming gekregen voor een breder onderzoek. "Die extra bevoegdheid is echter geen blanco cheque", aldus Manaforts advocaat.

Manafort: Mueller gaat zijn boekje te buiten
Manafort: Mueller gaat zijn boekje te buiten (Foto: ANP)

Voltallig EU-parlement stemt over EMA

Het Europees Parlement stemt donderdag plenair over de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van Londen naar Amsterdam. Een aantal Italiaanse politici geeft het verzet niet op en dient nog aanpassingen in, maar die maken naar verwachting geen verschil. "De verhuizing staat gewoon vast", aldus EU-parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

Maandag zette een parlementscommissie het licht al op groen nadat een delegatie poolshoogte had genomen in Amsterdam. Als voorwaarde moet Nederland wel elke drie maanden rapporteren over de voortgang van de bouw aan de Amsterdamse Zuidas. Dat is al toegezegd.

Als de parlement akkoord is, staat het sein nog niet 100 procent op veilig. De stad Milaan en de Italiaanse staat vragen het Europees Hof van Justitie de toewijzing nietig te verklaren. Ze vechten de procedure aan die eindigde in een loting tussen Milaan en Amsterdam.

Volgens een woordvoerder kan het hof in theorie een streep zetten door het besluit. Er is nog geen datum voor de uitspraak.

Voltallig EU-parlement stemt over EMA
Voltallig EU-parlement stemt over EMA (Foto: ANP)

'Demonstratierecht staat onder druk'

Het recht om te demonstreren staat onder druk. Het lukt gemeenten en politie niet altijd om dat recht te waarborgen. "De overheid neigt naar risicomijdend gedrag", aldus Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Hij roept gemeenten en politie op om demonstraties volledig en zonder voorbehoud mogelijk te maken. Ook moeten zij terughoudend zijn bij het opleggen van beperkingen en voorschriften.

Van Zutphen doet zijn oproep in het rapport 'Demonstreren, een schurend grondrecht?' In dit onderzoek komt de vraag aan de orde welke waarde en welk draagvlak het demonstratierecht heeft in de huidige samenleving.

Burgemeesters en politie moeten vaak afwegingen maken tussen enerzijds het recht van demonstranten om zonder beperkingen actie te voeren en anderzijds het belang van openbare orde en veiligheid te handhaven. Voorbeelden daarvan zijn de Eritrese conferentie in Veldhoven (april 2017), een Pegida-demonstratie in Groningen (april 2017) en anti-Zwarte Piet-demonstraties in onder meer Maassluis (december 2016) en Dokkum (december 2017).

Faciliteren en beschermen

Volgens Van Zutphen moet de essentie van het grondrecht tot demonstreren voorop staan. "Die essentie is dat de overheid zich tot het uiterste moet inspannen om demonstraties te faciliteren en te beschermen, zodat burgers in vrijheid hun mening - hoe impopulair ook - kunnen laten horen. Elke andere houding van de overheid doet afbreuk aan de kern van het demonstratierecht."

In zijn rapport beveelt de Nationale ombudsman aan om demonstranten te beschermen tegen ordeverstoringen zodat alle burgers hun stem kunnen laten horen. Ook adviseert hij om bij voorkeur pas na afloop van de demonstratie mensen aan te houden om escalatie te voorkomen.

Aan de andere kant moet de demonstrant zijn actie tijdig aanmelden en goed contact houden met de overheid. Hierdoor is de kans op een soepel verloop zo groot mogelijk.

'Demonstratierecht staat onder druk'
'Demonstratierecht staat onder druk' (Foto: ANP)

Goederenexport naar VK blijft achter

De waarde van de Nederlandse goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2017 39 miljard euro. Dat is vrijwel evenveel als in 2016. De export naar het VK ontwikkelde zich daarmee minder gunstig dan de totale goederenexport. Deze groeide vorig jaar met ruim 10 procent tot 469 miljard euro. De export naar EU-landen nam toe met 8 procent. Dit blijkt uit de nieuwe voorlopige cijfers van de Nederlandse goederenhandel.

Aan Nederlandse producten werd in 2017 voor 20 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. Dat is nagenoeg gelijk aan 2016. Ook de wederuitvoer van goederen naar het VK bleef vorig jaar met 18 miljard euro vrijwel onveranderd.

Agrarische export 
Hoewel de totale exportwaarde van Nederlands product naar het Verenigd Koninkrijk in vergelijking met 2016 ongeveer gelijk bleef, zijn er in het exportpakket wel verschuivingen. De agrarische sector exporteerde voor 6,7 miljard euro aan producten van Nederlandse makelij. Dat is een stijging van 2,5 procent ten opzichte van 2016. Hiermee is het VK na Duitsland de tweede exportbestemming van Nederlandse landbouw- en landbouwgerelateerde goederen.

In 2016 had een incidentele levering plaats van een boorplatform. Deze levering gaf de industriële export in dat jaar een flinke impuls, maar drukte de jaar-op-jaarontwikkeling van 2017. Ook werden er minder vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd in 2017.

De export van goederen van Nederlandse makelij bereikte, mede door de incidentele levering van het booreiland, een piek in het tweede kwartaal van 2016. Daarna nam de exportwaarde van Nederlandse industriële goederen geleidelijk af. Het aandeel van het Verenigd Koninkrijk in de totale export van Nederlandse makelij neemt dan ook af sinds het derde kwartaal van 2016.

Brexit
Nederlandse exportgoederen stegen vorig jaar bijna 4 procent in prijs. Bovendien was de waardevermindering van het Britse pond ten opzichte van de euro vorig jaar circa 7 procent. Deze afwaardering kwam na de uitkomst van het referendum van 23 juni 2016 toen de Britse kiezer zich uitsprak voor een afscheiding van de Europese Unie.

In 2016 was de bijdrage aan het bbp, de exportverdiensten, van Nederlandse makelij die naar het VK werd verscheept 10,4 miljard euro (1,5 procent). Hiervan werd 41 procent (4,3 miljard euro) verdiend door de industrie. Dat is zowel dankzij de eigen export als door toeleveranties aan andere bedrijven die Nederlandse goederen exporteren, zoals andere industriële bedrijven en de groothandel. Naast de industrie leverden de handel en de zakelijke dienstverlening eveneens een flinke bijdrage aan het bbp.

Senator wil opheldering na dood puppy

Een Amerikaanse senator heeft United Airlines om opheldering gevraagd na de dood van een puppy. De hond overleed in een vliegtuig nadat een stewardess opdracht had gegeven de draagtas met de Franse buldog in het bagagevak boven de stoelen te stoppen.

De hond stierf tijdens een vlucht van Houston naar New York. Het elfjarige baasje zei de stewardess te hebben gewaarschuwd. "We zeiden zoiets als: 'het is een hond, het is hond'. En zij zei: dat maakt niet uit. Je moet hem nog steeds opbergen", zei Sophia Ceballos tegen ABC News. Een andere passagier sprak dat tegen en zei dat de medewerkster niet leek te beseffen dat een dier in de tas zat.

Het gezin stelt dat de puppy ongeveer twee uur blafte. Daarna werd het dier stil. Door de turbulentie moesten het meisje en haar moeder blijven zitten. De luchtvaartmaatschappij sprak in een verklaring over een misverstand. De stewardess zou niet hebben geweten dat een hond in de tas zat.

Senator John Kennedy heeft United-directeur Scott Kirby per brief om tekst en uitleg gevraagd. De politicus wijst erop dat volgens officiële cijfers bij United meer dieren zijn overleden dan bij andere Amerikaanse maatschappijen. Het ministerie van Transport zei een onderzoek te zijn gestart naar de omstandigheden waaronder de hond overleed.

Senator wil opheldering na dood puppy in VS
Senator wil opheldering na dood puppy in VS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.