Sporting overleeft verlenging na penaltymisser Dost

Redactie

Sporting Lissabon heeft via een verlenging de volgende ronde van de Europa League bereikt. De gasten moesten diep gaan tegen Viktoria Plzen en verloren met 2-1, maar dat was voldoende.

Door twee goals van Fredy Monteiro in Lissabon was Sporting met een 2-0 overwinning op zak naar Tsjechië afgereisd voor de return. Viktoria Plzen geloofde echter nog in een stunt en al na zes minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een hoekschop van Jan Kovarik kopte Marek Bakos de 1-0 tegen de touwen.

Via Milan Havel werd Plzen opnieuw gevaarlijk en Sporting, met Bas Dost in de basis, had moeite om voor veel dreiging te zorgen. Aan het begin van de tweede helft nam Bruno Fernandes het doel van de Tsjechen onder vuur, maar doelman Ales Hruska had daar een antwoord op.

Na 64 minuten werden de problemen voor de Portugezen groter toen Bakos zijn tweede goal van de avond maakte. De 34-jarige Slowaakse aanvaller scoorde dit keer met een laag schot in de hoek. Plzen kreeg nog meer mogelijkheden, al had Gelson Martins aan de andere kant het belangrijke uitdoelpunt kunnen maken. Hij stuitte op Hruska.

In extremis kreeg Dost de allergrootste kans om het tweeluik te beslissen. De Nederlander versierde een goedkope strafschop en die miste hij vervolgens zelf. Ook de rebound van Fernandes ging er niet in, waardoor de wedstrijd een verlenging kreeg. Daarin werd Dost gered door Rodrigo Battaglia, die Sporting met een rake kopbal uit een hoekschop alsnog naar de volgende ronde hielp.

Zenit Sint-Petersburg - RB Leipzig 1-1 (RB Leipzig naar kwartfinales)
RB Leipzig heeft met een kleine zege over twee duels de achtste finales van de Europa League overleefd. Een gelijkspel tegen Zenit in Sint-Petersburg was net genoeg.

Hoewel de Duitsers in Sint-Petersburg het meeste balbezit hadden, lukte het Leipzig nauwelijks om grote kansen te creëren. De beste mogelijkheid in de eerste helft leverde wel meteen een doelpunt op. Timo Werner vond met een steekpass Jean-Kévin Augustin, die in het strafschopgebied met rechts wist te scoren.

Na de 2-1 zege van vorige week in eigen stadion stond RB Leipzig er daarmee prima voor. Kort na de openingstreffer kwam Zenit echter bijna langszij. Leandro Paredes trapte een vrije bal prachtig richting de kruising, maar hij had pech dat de bal op de lat uiteen spatte. Na een prima redding van Péter Gulácsi op een poging van Anton Zabolotny leken de bezoekers zonder kleerscheuren de pauze te halen.

Zenit bracht in de blessuretijd van de eerste helft echter de spanning helemaal terug in de wedstrijd, want Sebastián Driussi rondde een voorzet van Domenico Criscito fraai af. Kort na de pauze hield Gulácsi ook Emiliano Rigoni van scoren af en de kansen die Leipzig creëerde, misten telkens het doel.

Het bleef na rust billenknijpen voor de gasten, die in de slotfase dé kans kregen om de tweestrijd te beslissen. Werner ging zelf achter de bal staan toen er in het strafschopgebied een overtreding op hem werd gemaakt. Zijn poging werd gekeerd door doelman Andrey Lunev, al werd Werners misser Leipzig niet fataal.