Biatlete Kuzmina slaat slag, eerste zege L'Abee Lund

heywoodu

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft tijdens de voorlaatste World Cup-week een grote slag geslagen in de strijd om de eindzege in het klassement. De Slowaakse won in Oslo de sprint en nam de leiding over van Kaisa Mäkäräinen, die zwaar teleurstelde.

Kuzmina begon met een misser in het liggend schieten, maar bleef staand foutloos. Langlaufend was ze dusdanig snel dat zelfs een foutloze Darya Domracheva - toch een rappe langlaufster - kansloos bleek en de Wit-Russische strandde op negen seconden. Dat was wel goed voor de tweede plaats, twintig seconden voor de Oekraïnse Yuliia Dzhima. Mäkäräinen ging vier keer de mist in en eindigde slechts als veertigste.

Bij de mannen ging de winst verrassend naar de Noor Henrik L'Abee Lund. Hij kwam enkele jaren geleden tot twee derde plaatsen, maar won buiten estafettes nog nooit. Dat veranderde uitgerekend voor eigen publiek op de befaamde Holmenkollen, waar hij foutloos schoot. L'Abee Lund bleef door een sterke slotronde landgenoot Johannes Thingnes Bø 6,1 seconden voor, terwijl de Fransman Martin Fourcade op 6,9 tellen eindigde en zijn leiding in de World Cup verdedigde ten opzichte van Bø.