De Jong: "Ik merkte direct dat ze veel respect voor mij hadden"

Redactie

Nigel de Jong kwam als oud-speler van onder meer Hamburger SV, Manchester City en AC Milan als een grote man binnen bij 1.FSV Mainz.

De 33-jarige middenvelder vertrok in januari transfervrij bij Galatasaray en tekende vervolgens een contract tot het einde van het seizoen in de Bundesliga. "Ik merkte direct dat ze veel respect voor mij hadden", vertelt De Jong in gesprek met ELF Voetbal. "Als ik eerlijk ben kende ik alleen Viktor Fischer. Hij is nu terug naar Denemarken. In het begin durfde bijna niemand wat tegen mij te zeggen. Ik nam het woord om het ijs te breken. Ik gaf een soort presentatie over waar ik voor sta, wat ik van mezelf verwacht en van het team. Ik ben heel open en vind dat het team als een soort tweede familie moet zijn."

De 81-voudig international keek toen hij jong was enorm op tegen Clarence Seedorf en Edgar Davids. Hij ziet nu verschillen tussen zijn generatie en de huidige generatie. "Tegenwoordig lijkt voetballers alles te komen aanwaaien. Je moet zelf een mentaliteit kweken waarin je ten koste van alles wil winnen, jezelf verbeteren. Je moet honger hebben om te trainen, om succesvol te zijn, om een contract te verdienen. Ze beseffen niet altijd dat je in vijftien tot twintig jaar alles moet doen en laten om echt te slagen. Er zijn jongens die na twee of drie jaar verzadigd zijn, door het geld dat ze hebben verdiend. Social media spelen in dat proces ook een belangrijke rol. Die creëren een vertekend beeld van de wereld. Zeker voor jongens die prof willen worden."

De Jong stelt dat met de invloed van sociale media iedereen direct een mening heeft over deze of gene. "De jonge jongens van nu hebben daarmee te dealen. Zo zijn mensen kritisch op Quincy Promes en Memphis Depay, maar veel mensen hebben een vertekend beeld van die jongens. Dat komt mede door wat ze posten op social media. Oké, ze houden van een luxe leven, no blame, maar dat zegt niet altijd iets over hun werklust als profvoetballers. Ik weet hoe hard Quincy en Memphis trainen om te slagen in de top."