Geen Winterspelen in Süd-Tirol: "Duurzame Spelen niet mogelijk"

heywoodu

De kans dat de Olympische Winterspelen van 2026 in de Duitstalige Italiaanse regio Süd-Tirol gehouden worden is niet meer aanwezig. De grote baas van de provincie, Arno Kompatscher, heeft laten weten dat de autoriteiten van Süd-Tirol dat hebben besloten.

"Met de huidige regels van het Internationaal Olympisch Comité is het niet mogelijk om de Spelen op een duurzame manier te organiseren", verklaarde Kompatscher. "De Spelen als 'zero-impact-evenement' houden is een prachtig idee, maar is onder de huidige regelgeving slechts een droom."

Het grootste probleem is volgens Kompatscher dat de wedstrijden op zo min mogelijk locaties gehouden moeten worden. Ook is het een probleem dat er een grootschalig olympisch dorp nodig is en dat alle media-activiteit in één centrum bij elkaar gebracht moet worden. 

Volgens de Italiaan wordt het onder de huidige regels zelfs alsmaar moeilijker om de Spelen überhaupt in Europa te houden. "Daarentegen sluiten we de optie zeker niet uit om naburige regio's, die zich wél kandidaat stellen, te helpen met bijvoorbeeld onze al bestaande faciliteiten, mits daar geen grote, nog niet geplande investeringen voor nodig zijn."

De Spelen in Südtirol, in de Italiaanse Dolomieten, zou als gaststad Bozen - of in het Italiaans, Bolzano - aangewezen krijgen. De kans dat Italië probeert om de Winterspelen binnen te hengelen is nog wel aanwezig: men kijkt nog naar een tweede editie in Turijn, na 2006.