Pac-Man Championship Edition 2 Plus

Pheno

Pac-Man heeft nog steeds een plekje in mijn hart. Het was de eerste game die kleine Pheno speelde in het bowlingcentrum waar zijn pa een keer in de week bowlde. Pa Pheno zette me op de stoel voor die kast, gaf me wat guldens en ik was stil voor een lange tijd. Nu is er Pac-Man Championship Edition 2 Plus voor Switch en kan ik pa eens kennis laten maken met de bekendste gele happer door samen te spelen in co-op.

Pac-Man is ouder dan Mario, maar heeft een stuk minder spin-offs. Gele happer, spookjes, doolhof en fruit, dat was het wel. Oke, er was nog een gele happer met strikje, Mrs Pac-Man. En er was een variant met isometrische aanzicht. Gelukkig kwam er in 2007 Pac-Man Championship Edition. Dat was daadwerkelijk anders met meer chaos en andere regels. Daar kwam nog een tweede deel van uit. Nu is er dan Pac-Man Championship Edition 2 Plus voor Nintendo Switch.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus - Maze (Foto: Bandai Namco)

Pac-Man Championship Edition 2 Plus heeft als pluspunt dat er een co-op-modus is. Maar laat ik beginnen met de singleplayermodus voor mensen die na de aradekast geen Pac-Man meer hebben aangeraakt. De basis blijft: er is een doolhof, je Pac-Man eet pac-dots en na genoeg van de bolletjes verschijnt er een fruit. Pak het fruit en je wint dat doolhof. De spookjes willen je tegenhouden. Er zijn wel enkele verschillen met dit oeroude concept. Dit keer speelt ook de computer mee. Er is een tweede Pac-Man die je helpt bolletjes te eten. Er verschijnt niet een fruit, maar twee. Beide Pac-Mans moeten die meenemen en naar elkaar toe brengen.

De spookjes zijn niet in een keer dodelijk, maar als je er tegen aan ramt worden ze boos en gaan ze pas echt op je jagen. Er zijn ook slapende spoken die wakker worden als jij er langs hapt. Dan vormen ze een lange spooktrein die je maar op een manier kunt vernietigen: pak een speciale Pac-Dot. Hierdoor gaat de spooktrein er als een razende vandoor. De ene Pac-Man jaagt hem op door naar zijn staart te happen, de ander probeert deze in te sluiten en dan vanaf zijn kop te happen. Lukt je dit binnen de tijd dan verdien je enorm veel bonuspunten.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus - Ghost train (Foto: Bandai Namco)

Er zijn ook wat andere voorwerpen zoals een soort trampolines om je over een doolhofmuur te laten springen of bommen om je uit een benarde situatie te redden. Er is dus veel nieuw en daardoor lijkt het chaotisch, zeker als je dat nog niet gewend bent. Gelukkig wordt alles in een wat rustiger tempo uitgelegd in een tutorial. Daarna is het nog steeds chaotisch op het scherm, zeker omdat per level de snelheid van Pac-Man en de spookjes omhoog wordt geschroefd.

Het doel van Pac-Man Championship Edition 2 is een zo hoog mogelijke score halen in vijf minuten. Dat doe je door zo snel mogelijk door de doolhoven te geraken en natuurlijk Pac-Dots te verzamelen. Het verzamelen van die dots vult een fruitmeter. Is die vol, dan verschijnt er fruit dat je moet pakken om je naar het volgende doolhof te brengen. Je hoeft niet eens alle dots in een level te pakken. Het volgende doolhof heeft dan weer een nieuwe lay-out, zodat je niet steeds hetzelfde rondje gaat maken. Soms verschijnt er in een level een power-dot. Dan kun je de spooktreinen in dat doolhof vernietigen voor extra punten.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus - Maze (Foto: Bandai Namco)

Ben je niet zo van online scoreboards, dan is er de adventuremodus. Deze werkt bijna hetzelfde. Er zijn tien uitdagingen. Jouw prestaties in zo'n uitdaging leveren 1, 2 of 3 sterren op. Je hebt deze sterren nodig om de bossfight van die uitdaging vrij te spelen. Die boss zie je soms al eerder in de doolhoven, dan zorgt hij ervoor dat alle vier de spoken kwaad worden en niet meer aangeraakt mogen worden. Deze modus heeft een net wat andere focus dan alleen maar die score en het halen van alle uitdagingen met drie sterren is best lastig. Lastig genoeg om je lang bezig te houden.

Pac-Man Championship Edition 2 was al uit op andere consoles, maar de grote reden om deze Plus-versie voor Switch te halen is de co-op. Ieder pakt een Joy-Con en je bent klaar om op tv of onderweg punten te gaan verdienen om zo hoog mogelijk op het scoreboard te komen. De eenvoud van de besturing maakt dat iedereen dit meteen kan oppakken, de moeilijkheid zit 'm in de chaos na een paar levels, wanneer alles razendsnel gaat. Dit keer mag je geen spookjes aanraken, maar in plaats daarvan komt er een bullet-time, het beeld vertraagt wanneer een spookje heel erg dichtbij is, zodat je iets meer tijd hebt om te reageren.

Pac-Man Championship Edition 2 Plus levert genoeg meerwaarde voor deze Switch-port. De co-op is namelijk ideaal, ook voor onderweg. Mocht je al tijden geen Pac-Man hebben aangeraakt dan is het helemaal een verrassing, want Bandai Namco heeft er voor gezorgd dat er genoeg twists in de gameplay zitten om het gevarieerd en anders dan de originele Pac-Man-gameplay aan te laten voelen. Mocht je co-op niet zo nuttig vinden, dan is de AI efficient genoeg om alleen kwaad op jezelf te worden, de andere Pac-Man neemt de kortste route naar de spooktrein, of naar jou als het gaat om fruit. Het is geen spel dat je uren achter elkaar gaat spelen, maar korte sessies zijn zeker leuk om te doen. Het enige wat nog gepatched mag worden is het gestotter op het scherm wat af en toe gebeurt in handheld, zeker als je de spooktrein aanpakt. Ik ga weer verder happen naar Pac-Dots, want ik moet nog enkele drie-sterren halen.

Pluspunten
Minpunten
  • Lokale co-op, ook voor onderweg
  • Easy to learn, hard to master
  • Framerate stottert in handheld-modus
Exclusief voor Nintendo Switch