FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 november 2015

Zweden boekt magere zege tegen Denemarken

Zweden heeft zaterdagavond Denemarken verslagen in de play-off om een EK-ticket, maar moet door een late tegentreffer nog vol aan de bak in de return op dinsdag in Kopenhagen. Emil Forsberg en Zlatan Ibrahimovic brachten Zweden in Solna op voorsprong, maar Nicolai Jørgensen scoorde het belangrijke uitdoelpunt voor de Denen in de tachtigste minuut: 2-1.

Met het meeste balbezit voor Denemarken kreeg Zweden de meeste kansen in het spectaculaire duel. Voor rust was voormalig PSV'er Marcus Berg drie keer dicht bij een score. Twee keer stond de Deense keeper Kasper Schmeichel in de weg en de derde poging ging voorlangs terwijl Zlatan Ibrahimovic in uitstekende positie aanspeelbaar was. De Zweedse superster was zelf dicht bij een doelpunt in de slotfase van de eerste helft, maar schoot met links naast.

De Denen kregen kort voor rust ook een gigantische kans, maar Niklas Bendtner schoot de voorzet van oud-Ajacied Christian Eriksen ruim naast. Na een mooie, vlugge aanval over rechts schoot Emil Forsberg perfect in de verre hoek. Zlatan kreeg nog een kans uit een vrije trap, maar zijn snoeiharde pegel werd prachtig naast getikt door Schmeichel.

Kort na rust kreeg Zweden een strafschop na een overtreding van Thomas Kahlenberg op Forsberg. Ibrahimovic schoot hard en onberispelijk binnen. Het slotoffensief van de ploeg van Morten Olsen bracht succes voor de moeizaam scorende Denen. Jørgensen tikte een verlengde hoekschop in het doel van voormalig PSV-keeper Andreas Isaksson. Ajax-aanvaller Viktor Fischer had het veld toen al verlaten.

Zweden boekt magere zege tegen Denemarken
Zweden boekt magere zege tegen Denemarken (Foto: ANP)

Oekraïne zet stappen naar EK

Oekraïne heeft het eerste duel om de play-offs, in de strijd om een EK-ticket, gewonnen van Slovenië met 2-0. Een uitstekende uitgangspositie voor de gastheren.

Oekraïne ging vanaf het startsignaal vol op de aanval. De druk leek teveel te worden voor de Balkanese bezoekers, maar tot grote kansen kwam het niet voor Oekraïne. Gevaarlijkste kant aan de zijde van de thuisploeg was Andriy Yarmolenko, die de Sloveense defensie handen vol met werk bezorgde.

Daarom was het ook niet verwonderlijk dat de aanvaller in de L'viv Arena, zijn land in de 22e minuut op voorsprong kon brengen door met een diagonaal schot raak te schieten. Slovenië zette daar bar weinig tegenover. Alleen Valter Birsa onttrok zich aan de malaise, maar zijn inzet ging net naast het doel van Andriy Pyatov.

Kort na de theepauze bracht Yevhen Seleznyov op aangeven van Artem Fedecky zijn team een ruimere voorsprong: 2-0. In het restant van het duel werd de Sloveense doelman Samir Handanovic nog een aantal keren getest, maar gescoord werd er niet meer in L'viv.

'Ook tweede dader kwam via Griekenland in EU '

Een van de daders van de aanslagen in Parijs vrijdagavond is in oktober in Griekenland geregistreerd. Dat heeft de Griekse onderminister Nikos Toscas van Burgerbescherming zaterdag gezegd.

Volgens de minister werd de houder van het Syrische paspoort dat werd gevonden bij het lichaam van een van de daders, op 3 oktober geregistreerd op het eiland Leros. De registratie is gebruikelijk bij binnenkomst in de Europese Unie.

Update 23:00
Een tweede vermeende dader van de aanslagen in Parijs is zeer waarschijnlijk via Griekenland de Europese Unie binnengekomen. Dat meldde persbureau Reuters zaterdag op basis van een bron bij de Griekse regering.

Eerder maakten de Griekse autoriteiten bekend dat het Syrische paspoort dat bij een van de lichamen van de aanslagplegers werd gevonden, in oktober was geregistreerd op het Griekse eiland Leros.
 

'Dader Parijs in oktober in Griekenland'
'Dader Parijs in oktober in Griekenland' (Foto: ANP)

Moskeeën en synagogen demonstreren in A'dam

Moskeeën en synagogen houden zondag gezamenlijk een demonstratie in Amsterdam naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan zaterdagavond in een extra uitzending van Pauw. Ze zullen samen door de Pijp lopen. Het is nog niet duidelijk hoe laat de betoging begint.

Van der Laan keek verder nog even vooruit op de intocht van Sinterklaas, die zondag in de hoofdstad arriveert. "Normaal zijn hier 300.000 tot 400.000 mensen bij. Ik zou het verschrikkelijk vinden als mensen bang worden en er morgen maar 100.000 mensen staan", aldus de burgemeester. Hij zei te hopen dat ondanks de gebeurtenissen in Parijs er toch 400.000 mensen de goedheiligman verwelkomen. "Als teken van 'we laten ons niet kisten'."

Moskeeën en synagogen demonstreren in A'dam
Moskeeën en synagogen demonstreren in A'dam (Foto: ANP)

Nieuw album Roger Waters in 2016

Na 24 jaar verschijnt er volgend jaar weer een soloalbum van Roger Waters. De 72-jarige medeoprichter van Pink Floyd werkt momenteel aan de plaat, vertelt hij aan Digital Spy.

Al in 2012 zei Waters dat een vierde studioalbum in de maak was. Maar kort daarna koos hij ervoor om zich te focussen op andere projecten. Inmiddels heeft hij de draad weer opgepakt. ''Ik ben er nu mee bezig'', bevestigde de zanger en gitarist.

Niet alle nummers op het album zullen gloednieuw zijn. ''Ik denk dat ik ongeveer zes hele nieuwe liedjes heb en nog eens zes die wat ouder zijn.'' Sommige daarvan heeft Waters zelfs meer dan vijftien jaar geleden geschreven.

Tournee
De bejaarde rocker wil uiteindelijk ook op tournee met de nieuwe plaat. ''Ik speel met het idee om er een arenashow van te maken.''

Het album gaat over een jongen en zijn grootvader die in Noord-Ierland wonen. Het zwaarbeladen thema draait om het doden van kinderen in de oorlog. ''Het album gaat in op de vraag waarom wij kinderen doden. Er zijn twee personages, een grootvader en een kleinkind, zij proberen antwoord op de vraag te krijgen door rond te dolen.''

Nieuw album Roger Waters in 2016
Nieuw album Roger Waters in 2016 (Foto: BuzzE)

GSOD: Van Gerwen veegt de vloer aan met Huybrechts

Darter Michael van Gerwen heeft zaterdagavond op overtuigende wijze de halve finale bereikt van de Grand Slam of Darts, een toernooi met de beste darters van de rivaliserende bonden PDC en BDO. De Brabander had in Wolverhampton weinig moeite met de Belg Kim Huybrechts die een veel te laag gemiddelde gooide: 16-4.

Door de zege van Van Gerwen bestaat nog steeds de kans op een Nederlands onderonsje in de eindstrijd. Vrijdag bereikte Raymond van Barneveld al de halve finale.

Bij de eerste onderbreking had Van Gerwen zijn Belgische opponent onder de duim. De Nederlander ging de break in met een gemiddelde van liefst 122 en had al finishes van 135 en 112 op zijn naam staan. Huybrechts deed weinig fout. Hij gooide zelf 141 uit, maar stond wel met 4-1 in legs achter.

Van Gerwen bleef zijn niveau vasthouden en liep uit naar 8-2. In het vervolg werd het een steeds pijnlijker verhaal voor Huybrechts. Van Gerwen raasde maar door liep met een 127-finish uit naar 13-2. Na acht op rij gewonnen legs door Van Gerwen mocht Huybrechts nog een leg pakken, maar vervolgens was het snel gedaan met de nummer dertien van de wereld.

Van Barneveld komt zondagmiddag in de halve eindstrijd uit tegen Phil Taylor. Van Gerwen neemt het op tegen Michael Smith, die zaterdagavond verrassend Adrian Lewis versloeg.

De Grand Slam of Darts is het enige grote toernooi dat Van Gerwen nog nooit op zijn naam schreef. De finale wordt zondagavond gespeeld. De winnaar neemt 140.000 euro mee naar huis.

Jorritsma verrast op 1000 meter

Gerben Jorritsma heeft in Calgary verrassend de 1000 meter gewonnen. De Nederlandse schaatser snelde op het Canadese ijs naar een tijd van 1.07,20 en bleef hiermee de topfavorieten Pavel Kulizhnikov en Kjeld Nuis voor.

Jorritsma moest al vroeg in het programma rijden en verpulverde in zijn onbevangenheid zijn persoonlijk record. De Nederlander zag vervolgens dat iedereen zich stuk beet op zijn tijd. Kulizhnikov leek op weg naar een tijd in de 1.06 maar strandde op de laatste meters (1.07,33). Nuis reed naar plek drie in 1.07,40.

Kai Verbij verloor zijn duel van Shani Davis die zijn meerdere nog moest erkennen in Joey Mantia, maar Verbij (zevende) bleef met 1.07,89 wel onder de grens van de 1.08 minuten. Thomas Krol (veertiende in 1.08,62) en olympisch kampioen Stefan Groothuis (vijftiende in 1.08,65) kwamen er niet aan te pas.

Tennisster Kerkhove naar finale in Frankrijk

Lesley Kerkhove heeft de finales bereikt van het ITF-toernooi in Equeurdreville. De Nederlandse tennisster was in Frankrijk te sterk voor de Duitse Tamara Korpatsch: 7-5 en 6-2.

Torpatsch had kansen zat om de Nederlandse te bedwingen, maar wist slechts één keer de service van Kerkhove te breken. De Nederlandse toonde meer daadkracht op de beslissende momenten. In de finale neemt ze het op tegen Jelizaveta Iantsjoek uit Oekraïne.

Kerkhove naar finale in Frankrijk
Kerkhove naar finale in Frankrijk (Foto: ANP)

Wereldrecord Richardson na zinderende race

Heather Richardson heeft in Calgary in een wedstrijd van een ongekend hoog niveau het wereldrecord op de 1000 meter verbeterd. De Amerikaanse schaatsster pakte met een tijd van 1.12,51 het record af van haar landgenote Brittany Bowe die in de rit ervoor al onder haar eigen toptijd was gedoken.

Het wereldrecord stond tot vandaag op 1.12,58 maar Bowe snoepte hier op het Canadese ijs vier honderdste af. Een rit later was het de beurt aan Richardson die een felle strijd met de Chinese Hong Zhang in haar voordeel besliste in 1.12,51 terwijl Zhang 1.12,65 noteerde. In de slotrit verpulverde Jorien ter Mors het Nederlands record van Ireen Wüst, maar zij kwam met 1.12,66 een honderdste tekort voor het podium.

Ver daarachter werd de Oostenrijkse Vanessa Bittner in 1.13,68 vijfde. Marrit Leenstra werd zevende (1.14,35), Margot Boer negende (1.15,09) en Sanneke de Neeling twaalfde (1.15,41).

Charlie Hebdo reageert met cartoon

Het satirische Franse blad Charlie Hebdo heeft zaterdag met enig cynisme gereageerd op de oproep Pray for Paris (bid voor Parijs), die op sociale media rondgaat sinds de aanslagen van vrijdag in Parijs.

Het blad heeft een cartoon gepubliceerd met de tekst: ,,Vrienden uit de hele wereld. Dank jullie wel voor #PrayforParis, maar we hebben geen behoefte aan meer religie! Ons geloof gaat over muziek! Zoenen! Leven! Champagne en vrolijkheid! #Parisisabout life."

De redactie van Charlie Hebdo in Parijs was op 7 januari van dit jaar doelwit van een aanslag door moslimterroristen. Daarbij werden twaalf mensen doodgeschoten, onder wie een aantal redacteuren.

Met dank aan user naarling. Hier nog meer cartoons naar aanleiding van de aanslagen.

Valls: alle geradicaliseerde imams weg

De Franse premier Manuel Valls wil alle geradicaliseerde imams wegsturen uit Frankrijk. Dit zei hij zaterdagavond tijdens het achtuurjournaal van de zender TF1.

"Wij moeten de vijanden van de Republiek vernietigen, alle geradicaliseerde imams het land uitzetten. Voor degenen die de waarden van de Republiek aanvallen, zal er geen moment rust zijn."

Tevens stelde hij dat Frankrijk nu in oorlog is. "Wij zijn in oorlog. Wij zullen deze vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en in Irak. Wij zullen op hetzelfde niveau op deze aanval antwoorden, met grote vastbeslotenheid, met de wil om te vernietigen. En wij zullen deze oorlog winnen.''

Valls: alle geradicaliseerde imams weg
Valls: alle geradicaliseerde imams weg (Foto: ANP)

Ook gridstraf voor Nasr in Brazilië

Na Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas heeft ook Felipe Nasr een gridstraf voor de Grand Prix van Brazilië ontvangen. De Sauber-coureur hinderde tijdens het eerste deel van de kwalificatie zijn Braziliaanse landgenoot Felipe Massa en krijgt hiervoor drie startplaatsen straf.

Massa moest een snelle ronde in Q1 afbreken en zelfs even buiten de baan omdat Nasr hem bij het oprijden van het rechte stuk bij start/finish in de weg reed. Beide Brazilianen haalden uiteindelijk wel Q2, waarin plek elf voor Nasr het eindstation bleek. Massa eindigde als achtste.

Na aftrek van de gridstraf van Ricciardo zal Nasr morgen als dertiende gaan starten. Naast de gridstraf kreeg de Sauber-coureur ook nog twee strafpunten op zijn Formule 1-rijbewijs bijgeschreven. Deze zullen een jaar blijven staan.

Moskee extra beveiligd na brandstichting

De moskee in Roosendaal, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag een poging tot brandstichting is gedaan, wordt extra beveiligd. Leden van de Marokkaanse moskee gaan patrouilleren en de politie rijdt er ook vaker langs tijdens de normale surveillance, zei een woordvoerder na een bericht hierover in BN De Stem.

De moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan raakte licht beschadigd. Het is nog niet bekend wie er achter de brandstichting zit. Ook is niet duidelijk of de zaak verband houdt met de aanslagen in Parijs. "Maar we nemen de zaak wel heel serieus en dat heeft wel te maken met de situatie waar we nu in zitten. De wijkagent heeft met het bestuur gesproken en we gaan nog een buurtonderzoek en een technisch onderzoek doen", aldus de politie.

Moskee extra beveiligd na brandstichting
Moskee extra beveiligd na brandstichting (Foto: ANP)

Jacht op besmette Russische atleten geopend

De jacht op Russische atleten die doping hebben gebruikt is geopend. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het Russisch Olympisch Comité (ROC) hebben afgesproken dat de dopinggebruikers zullen worden opgespoord en gestraft.

Ook coaches en officials die betrokken zijn bij het dopinggebruik binnen de Russische atletiek zullen worden berecht. Schone atleten hoeven zich geen zorgen te maken; zij worden beschermd.

De voorzitters Thomas Bach en Alexander Zhukov van het IOC en en ROC spraken elkaar zaterdag naar aanleiding van het vernietigende rapport van een commissie van antidopingagentschap WADA. Daaruit bleek dat binnen de Russische atletiek op grote schaal en met steun van de staat doping werd gebruikt. Atletiekfederatie IAAF schorste daarom de Russische atletiekbond.

Jacht op besmette Russische atleten
Jacht op besmette Russische atleten (Foto: ANP)

Rusland vervangt atletiekbazen

Rusland heeft nieuwe verkiezingen aangekondigd voor het leiderschap van de nationale atletiekbond ARAF. Binnen drie maanden moet de leiding zijn vervangen, zei het ministerie van Sportzaken tegen persbureau Tass. De huidige baas van de Russische atletiekfederatie, Vadim Zelichenok, zal zich niet verkiesbaar stellen. "Ik blijf tot aan de verkiezingen, maar ik zal me niet opnieuw beschikbaar stellen", zei hij tegen persbureau Ria Novosti.

Zelichenok is zelf overigens interim-president van ARAF, nadat de vorige president Valentin Balakhnichev al opstapte vanwege het begin van het dopingschandaal: een in december vorig jaar door het Duitse ARD uitgezonden documentaire. Zelichenok noemde de schorsing van zijn bond door de internationale federatie IAAF een te zware sanctie, maar zei ook dat Rusland er alles aan doet om de zaken recht te zetten. "Het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk aan internationale wedstrijden kunnen meedoen."

Het Russische olympisch comité meldde dat er al een overeenkomst is bereikt met het IOC over de aanpak van het grote dopingprobleem in het land. "Iedereen die betrokken was bij het gebruik van verboden middelen, moet volledige verantwoordelijkheid dragen. We zijn ervan overtuigd dat eerlijke atleten moeten meedoen aan de Olympische Spelen in Rio."

Rusland vervangt atletiekbazen
Rusland vervangt atletiekbazen (Foto: ANP)

Bazoer en Van Dijk vallen af bij Oranje

Riechedly Bazoer en Virgil van Dijk reizen niet met het Nederlands elftal naar Hannover voor de oefenwedstrijd tegen Duitsland op 17 november. Beide internationals zijn geblesseerd geraakt in het vriendschappelijke treffen op vrijdagavond met Wales.

Ajacied Bazoer, die in Cardiff zijn eerste speelminuten maakte voor Oranje, viel uit met een hamstringblessure. Van Dijk (Southampton) hield knieklachten over aan het duel, dat Nederland met 3-2 won.

Arjen Robben ontbreekt ook, maar het was bekend dat de net van een blessure herstelde aanvaller van Bayern München alleen tegen Wales zou spelen.

Bondscoach Danny Blind reist maandag met twintig spelers naar Hannover voor het oefenduel, dat op dinsdag staat gepland, maar waarvan onzeker is of het doorgaat. De Duitsers zijn met veel schrik teruggekeerd uit Parijs, waar ze vrijdag oefenden tegen Frankrijk ten tijde van de terreuraanslagen.

Bazoer en Van Dijk vallen af bij Oranje
Bazoer en Van Dijk vallen af bij Oranje (Foto: ANP)

Eerste KLM-Dreamliner geland op Schiphol

Op Schiphol is zaterdagochtend de eerste Boeing 787 Dreamliner van KLM geland op Schiphol. Het toestel komt rechtstreeks uit de fabriek in Seattle.

Op 22 november kunnen belangstellenden tegen betaling mee op drie 'welkomstvluchten' van een uur. Tijdens die rondvluchten worden alle snufjes aan boord belicht. Vanaf maandag 23 november gaat de Dreamliner vliegen op vluchten naar Abu Dhabi en Bahrein.

KLM heeft 21 Dreamliners besteld. Het tweede toestel komt nog voor het eind van het jaar. De rest volgt in de komende jaren. De vliegtuigen vervangen met name de MD11-toestellen van KLM. De Dreamliner is een stuk zuiniger, stiller en milieuvriendelijker dan de huidige KLM-vloot. Ook is hij goedkoper in onderhoud.

Eerste KLM-Dreamliner geland op Schiphol
Eerste KLM-Dreamliner geland op Schiphol (Foto: ANP)

Portugese Novo Banco gezakt voor stresstest

De Portugese Novo Banco, de bank die vorig jaar werd samengesteld uit de gezonde delen van het vrijwel failliete Banco Espirito Santo, is gezakt voor een balansonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens de stresstest komt de Novo Banco 1,4 miljard euro aan kapitaal tekort.

De uitkomst van het onderzoek kan politiek gevoelig liggen in Portugal, waar de pas aangetreden regering deze week al weer is gevallen. Het gaat naar beheerd vermogen gemeten om de derde bank van het land. De Portugese overheid moest de bank redden en wil deze nu weer verkopen, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

De ECB testte nog acht andere banken. Bij vier daarvan werden ook tekorten geconstateerd, maar de betreffende instellingen hebben hun zaken volgens de ECB inmiddels weer op orde gebracht. Het onderzoek betrof banken die bij het grote bankenonderzoek dat de ECB vorig jaar uitvoerde, nog niet of nog niet volledig onder de loep waren genomen.

Portugese Novo Banco gezakt voor stresstest
Portugese Novo Banco gezakt voor stresstest (Foto: ANP)

F1: Uitslag kwalificatie Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen begint de Grand Prix van Brazilië zondag vanaf de negende startplek. De achttienjarige Limburger noteerde zaterdag in de kwalificatie op Interlagos met 1.12,739 de tiende tijd maar schuift door een straf voor de Australiër Daniel Ricciardo een plek naar voren. Ricciardo reed in de kwalificatie de negende tijd maar moet tien plaatsen naar achteren in de startopstelling omdat de Renault-motor in zijn Red Bull is gewisseld.

De poleposition zondag is voor de Nico Rosberg, die 0,078 seconde sneller was dan zijn Britse ploeggenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton. Voor de Duitser van Mercedes is het zijn vijfde pole op rij en de 21e uit zijn loopbaan. De derde plek was zaterdag voor Sebastian Vettel (Ferrari).

Valtteri Bottas reed de vierde tijd, maar ook hij gaat terug in de startopstelling. De Finse coureur van Williams haalde vrijdag tijdens de tweede vrije training in São Paulo een andere coureur in terwijl de rode vlag uithing, ten teken dat de sessie tijdelijk was stilgelegd. Bottas kreeg drie startplekken straf en begint zondag op de zevende plek.

Voor McLaren verliep de kwalificatie dramatisch. Fernando Alonso viel in de eerste ronde van de kwalificatie uit omdat hij weer een probleem had met zijn bolide. Vrijdag tijdens de training vatte zijn McLaren vlam en zaterdag was er een probleem met het vermogen van de motor. De Spanjaard wist geen tijd te noteren. Zijn teamgenoot Jenson Button kwam zaterdag niet verder dan een zeventiende tijd.

Verstappen start vanaf plek negen
Verstappen start vanaf plek negen (Foto: ANP)

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.  N. Rosberg Mercedes 01:11.282 12
2.  L. Hamilton Mercedes 01:11.360 12
3.  S. Vettel Ferrari 01:11.804 16
4.  V. Bottas Williams 01:12.085 18
5.  K. Raikkonen Ferrari 01:12.144 16
6.  N. Hulkenberg Force India 01:12.265 18
7.  D. Kvyat Red Bull 01:12.322 20
8.  F. Massa Williams 01:12.415 21
9.  D. Ricciardo Red Bull 01:12.417 17
10.  M. Verstappen Toro Rosso 01:12.739 15
11.  F. Nasr Sauber 01:12.989 14
12.  C. Sainz Jr. Toro Rosso 01:13.045 15
13.  S. Perez Force India 01:13.147 13
14.  M. Ericsson Sauber 01:13.233 14
15.  R. Grosjean Lotus 01:13.913 11
16.  P. Maldonado Lotus 01:13.385 5
17.  J. Button McLaren 01:13.425 6
18.  A. Rossi Manor 01:16.151 6
19.  W. Stevens Manor 01:16.283 6
20.  F. Alonso McLaren geen tijd 2

IT-ondernemer pleit voor cybercommissaris

Nederland zou een speciale commissaris moeten aanstellen voor de bewaking van de digitale infrastructuur, vindt IT-ondernemer Ronald Prins. De mededirecteur van Fox-IT, een van de grootste computerbeveiliginsbedrijven van Nederland, deed die oproep zaterdag in Het Financieele Dagblad.

Het gaat hem vooral om de gevolgen van het Internet of Things, het aansluiten van ontelbare apparaten op internet. Dat maakt de samenleving kwetsbaar voor cybercriminelen. Prins noemde ook de komst van zelfrijdende auto's als argument om op een andere manier na te gaan denken over het verzamelen van data en de bevoegdheden van opsporingsdiensten om misbruik aan te pakken.

"Ik ben bang dat we net als bij de watersnoodrampen pas in actie komen als het te laat is", zei hij in een interview in de krant. "We hebben een deltacommissaris voor de dijken. Die man heeft een budget van een miljard euro per jaar met een mandaat waarmee hij dwars door alle ministeries heen zaken kan regelen. We hebben een cybercommissaris nodig met dezelfde bevoegdheden voor het beveiligen van internet."

IT-ondernemer pleit voor cybercommissaris
IT-ondernemer pleit voor cybercommissaris (Foto: ANP)

Chinese munt klaar voor valutamandje IMF

De Chinese yuan lijkt klaar om toe te treden tot het clubje van belangrijke wereldwijde valuta van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Medewerkers van het IMF hebben een positief advies uitgebracht. Naar verwachting stemt het bestuur van het fonds later deze maand in met de maatregel.

Het IMF heeft een speciaal mandje met valuta's dat de waarde van de zogeheten speciale trekkingsrechten (SDR's) bepaalt. Die SDR's vormen als het ware de munteenheid die het IMF hanteert voor het betalingsverkeer met zijn lidstaten.

IMF-topvrouw Christine Lagarde bracht het positieve advies via een verklaring naar buiten. De waarde van de IMF-munt wordt nu nog bepaald op basis van de Amerikaanse dollar, euro, de Japanse yen en de Britse pond.

In China is positief gereageerd op het nieuws. Volgens de Chinese centrale bank is de toetreding van de yuan zowel goed voor China als voor de rest van de wereld.

Chinese munt klaar voor valutamandje IMF
Chinese munt klaar voor valutamandje IMF (Foto: ANP)

Trein en wegverkeer Moerdijkbrug stilgelegd

Al het trein- en wegverkeer over de Moerdijkbrug is aan het eind van de middag korte tijd stilgelegd, na een melding dat er onder de brug voor de hogesnelheidstrein iets verdachts was gezien. Het bleek loos alarm, aldus de politie.

Volgens een woordvoerder was er een melding binnengekomen van iemand die bij de peilers van de HSL-brug twee rubberbootjes had gezien met daarin in het zwart geklede mannen. "Het bleken echter vissers te zijn, die zich konden legitimeren", aldus de zegsman. Voor de zekerheid is ook de omgeving afgezocht, maar er is niets gevonden.

Trein en wegverkeer Moerdijkbrug stilgelegd
Trein en wegverkeer Moerdijkbrug stilgelegd (Foto: ANP)

Aanslag Bataclan mogelijk antisemitisch van aard

De slachtpartij in het Parijze theater Bataclan lijkt niet helemaal willekeurig gekozen te zijn. Zoals we inmiddels gewend zijn van de religie van de vrede lijkt het er sterk op dat hier opnieuw sprake is van antisemitische sentimenten.

Het gebouw is namelijk lange tijd in joodse handen geweest en is pas recentelijk (2 maanden geleden) verkocht. Bovendien heeft het theater meerdere malen ruimte geboden aan pro-Israëlische evenementen. De Israëlische grenspolitie Magav heeft er bijvoorbeeld een bijeenkomst gehouden. Dit alles tegen het zere been van mensen die tegen het bestaan van een joodse staat zijn.

In 2007 en 2008 waren er al antisemitische acties rondom het theater en in 2011 kreeg de Franse politie al lucht van een geplande aanslag op het theater.

Dat de aanslag juist gisteren plaatsvond, tijdens een concert van de Eagles of Death Metal, lijkt ook niet helemaal uit de lucht te vallen. De band speelde afgelopen zomer in Israël. Hierop was felle kritiek vanuit Anti-Israëlische pro-Palestijnse hoek, maar dit hebben de heren muzikanten naast zich neergelegd.

Gisteravond schoten islamofacisten 10 tot 15 minuten in op het publiek dat was samengekomen om een leuke avond met leuke muziek te hebben. Onder het roepen van 'Allah is groot' en 'voor Syrië' zijn zo'n 87 bezoekers afgeslacht.


Gezellige jongens met een mening.



Democratisch debat feller dan vorige keer?

De strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten is bij de Democraten een stuk overzichtelijker dan bij de Republikeinen. Bij de Grand Old Party zijn nog altijd vijftien kandidaten in de race, bij de Democraten nog maar drie. Zaterdagavond voert het overgebleven trio in Des Moines (Iowa) een tv-debat. Het is pas het tweede tv-debat van de Democraten, daar waar de Republikeinen inmiddels vier debatten achter de rug hebben. 

Dat tv-debatten kandidaten kunnen maken of breken bleek deze presidentscampagne al een paar keer. Het eerste Democratische debat, op 13 oktober bij CNN, was geen uitzondering. Topfavoriet Hillary Clinton en haar voornaamste opponent Bernie Sanders kenden allebei een prima optreden. Dat gold niet voor alle vijf kandidaten op het podium. Oud-senator Jim Webb viel uit de toon door zijn tamelijk rechtse opvattingen; sommige analisten meenden dat hij beter bij de Republikeinen op het podium had kunnen staan. Oud-gouverneur Lincoln Chafee maakte een ronduit zwakke indruk.

Afvallers
Een week na het tv-debat maakte Webb bekend dat hij niet langer kandidaat namens de Democraten zou zijn. Drie dagen later trok ook Lincoln Chafee zich uit de race terug. In dezelfde week liet de populaire vice-president Joe Biden weten dat hij zich niet kandideert. Lawrence Lessig, een zesde kandidaat die in veel landelijke peilingen sowieso al niet werd meegenomen, staakte begin november eveneens de strijd toen duidelijk werd dat hij zich niet zou kwalificeren voor deelname aan het debat in Iowa.

Kortom: we zien zaterdagavond een overzichtelijk podium met slechts drie kandidaten. Naast Hillary Clinton en Bernie Sanders staat daar Martin O'Malley, de enige van de drie kleintjes die in het eerste debat niet door de mand viel. Hoewel het CNN-debat een duidelijke 'Clinton & Sanders Show' was, wist O'Malley zich nét voldoende in het gesprek te mengen om in leven te blijven. De campagne van de oud-gouverneur van Maryland komt echter nauwelijks uit de verf. Er zijn peilingen geweest waarin hij 0 procent scoorde; momenteel haalt O'Malley 4 tot 5 procent. Clinton zit rond de 55 procent, Sanders rond de 33 procent.

Hillary Clinton
Hillary Clinton, topfavoriet voor de Democratische nominatie.

Indruk
Eigenlijk lijkt niets de kandidatuur van Clinton nog in de weg te staan. Het wegvallen van Joe Biden, die in veel peilingen werd meegenomen, heeft er niet toe geleid dat Sanders zijn achterstand op Clinton heeft ingelopen. Bovendien maakte de oud-minister van Buitenlandse Zaken op 23 oktober indruk tijdens het Benghazi-verhoor. Clinton werd tien uur lang in het openbaar ondervraagd over een aanval op het consulaat van de Verenigde Staten in de Libische stad Benghazi in 2012. Critici zagen dat verhoor als een poging van de Republikeinen om Clinton te beschadigen. De voormalig First Lady hield zich echter knap staande.

De revolutie die de zelfbenoemde socialist Bernie Sanders (74) voor ogen heeft, lijkt niet van de grond te komen. In New Hampshire, een staat die grenst aan zijn thuisstaat Vermont, lag Sanders lange tijd voor in de peilingen, maar inmiddels duiken steeds meer peilingen op waarin Clinton de leiding weer overneemt. In andere staten die vroeg stemmen vormt Sanders vooralsnog geen bedreiging voor Clinton.

Beleefd
Het eerste Democratische debat verliep erg beleefd; het stak schril af bij het gebekvecht dat de Republikeinen in hun debatten herhaaldelijk lieten zien. Bernie Sanders nam het zelfs op voor Clinton door te zeggen dat mensen moe worden van de aandacht voor het e-mailschandaal waarin Clinton is verwikkeld. Clinton bedankte Sanders glunderend voor die opmerking. Ook O'Malley, die in 2008 de kandidatuur van Clinton nog steunde, waagde zich niet aan al te felle kritiek op Clinton.

Maar er is sindsdien iets veranderd. Het deelnemersveld is niet alleen uitgedund, de kandidaten benaderen elkaar ook kritischer. Met name O'Malley is zijn opponenten nadrukkelijker en feller gaan aanvallen. Misschien niet zo verwonderlijk gezien zijn underdog-positie. O'Malley moet zich dringend in de kijker spelen, wil de tweestrijd alsnog een driestrijd worden. Sanders wordt ook kritischer en zijn campagneteam heeft al laten doorschemeren dat de senator vanavond in Iowa geen blad voor de mond neemt. Beide opponenten betichten Clinton ervan dat ze gemakkelijk van standpunt wisselt als blijkt dat dat beter scoort in de peilingen.

Fel debat?
We kunnen zaterdagavond dus een debat verwachten dat feller is dan de vorige keer. Een debat waarin de deelnemers de kritiek op elkaar niet zullen schuwen. Aangezien het debat twee uur duurt en er slechts drie mensen op het podium staan, komt iedere kandidaat sowieso volop aan bod. Er worden geen hoge kijkcijfers verwacht, maar er staat veel op het spel. Clinton moet haar oppermachtige positie consolideren en moet eventuele aanvallen van Sanders en O'Malley pareren. Sanders heeft een opleving nodig om het Clinton nog lastig te maken. Hij zal Clinton echt moeten overtreffen. Voor O'Malley geldt dat hij vecht voor zijn leven in deze campagne. Een degelijk optreden, zoals de vorige keer, zal nu niet goed genoeg zijn.

Organisator CBS News heeft naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Parijs overigens laten weten dat er in het debat extra aandacht wordt besteed aan de bestrijding van terrorisme. Dat belooft alvast een interessante discussie te worden, omdat Clinton IS wil bestrijden, terwijl Sanders pleit voor een diplomatieke oplossing. Het debat wordt zaterdagavond (lokale tijd) uitgezonden op CBS News; het begint zondagochtend om 03.00 uur Nederlandse tijd.

Arrestatie in Brussel in verband met Parijs

Bij huiszoekingen in de Brusselse deelgemeente Molenbeek is een man aangehouden die in verband wordt gebracht met de aanslagen van Parijs. Dat heeft de Waalse omroep RTBF zaterdagmiddag gemeld op gezag van een bron die betrokken is bij het onderzoek.

Oranje traint in stromende regen in Wales

In de stromende regen is het Nederlands elftal zaterdagmiddag rond 13.45 uur Nederlandse tijd aan de eerste training voor het oefenduel met Duitsland begonnen. Trainer Danny Blind oefent op het fraaie veld voor Vale Castle bij Cardiff met zijn wisselspelers van het gewonnen duel van vrijdagavond met Wales (2-3).

Van de spelers die de basis legden voor de oefenzege traint alleen Jasper Cillessen op het veld. De tien veldspelers oefenen in een nabijgelegen sportschool. Riechedly Bazoer en Virgil van Dijk hebben het trainingskamp van Oranje inmiddels verlaten. Zij raakten geblesseerd in het duel met Wales. Arjen Robben maakte afgelopen week al bekend dat hij het duel met Duitsland overslaat.

Het is nog onduidelijk of het vriendschappelijke duel met Duitsland doorgaat. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, overlegt zaterdag met de Duitse voetbalbond DFB over de oefeninterland. De spelers van Die Mannschaft zijn zaterdag met de schrik in hun lijf teruggevlogen naar Duitsland. Ze speelden vrijdagavond een oefenwedstrijd tegen Frankrijk in het Stade de France in Parijs, waar terreuraanslagen in de stad meer dan 120 mensen het leven kostte. De spelers weten nog niet of ze dinsdag willen voetballen tegen Oranje. De Duitse bond heeft ze vrijaf gegeven en zal geen overhaaste beslissing nemen.

Oranje heeft zondag nog een training in Cardiff op het programma staan en zou maandag naar Hannover vliegen.

Oranje traint in stromende regen in Wales
Oranje traint in stromende regen in Wales (Foto: ANP)

Extra uitzending Pauw vanwege aanslagen

De NPO heeft voor zaterdagavond een extra live uitzending van Pauw ingelast vanwege de terroristische aanslagen in Parijs. Het praatprogramma onder leiding van Jeroen Pauw begint om 20.47 uur. De gasten zijn nog niet bekend. Een aantal programma's op NPO1 is geschrapt.

De programmering is voor de hele dag aangepast. Nieuwsuitzendingen worden langer. Ook het NOS Journaal van 20.00 uur wordt extra lang. Ook Nieuwsuur krijgt extra zendtijd. In de radioprogramma's wordt eveneens ruim verslag gedaan van de actualiteit en er is veel ruimte voor reacties van de luisteraars.

Het programma Mijlpalen voor Parijs, waarin met een wandeltocht vanuit Utrecht naar Parijs met presentatoren en verschillende gasten vooruitgekeken naar de VN-klimaattop eind deze maand in Parijs, vervalt zaterdag en zondag. De NPO zou zaterdag ook de DJ's van de Top 2000 bekend maken, maar dit is uitgesteld.

Voor tv, radio en online zijn door de STER alle commercials gescreend op uitingen die in de huidige situatie als ongepast zouden kunnen worden ervaren.

Extra uitzending Pauw vanwege aanslagen
Extra uitzending Pauw vanwege aanslagen (Foto: ANP)

'Nog geen hinder transport in Frankrijk'

Transporteurs en verladers hebben nog geen signalen ontvangen van gesloten grenzen of dichte wegen in Frankrijk. De branche houdt de situatie na de aanslagen in Parijs goed in de gaten. Frankrijk geldt als een belangrijke afzetmarkt en doorvoerland.

Verladersorganisatie EVO zei zaterdag de precieze maatregelen van Frankrijk af te wachten. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat de branche na alles wat er gebeurd is, begrip heeft voor de noodzaak van de maatregelen. "Bedrijven moeten hier simpelweg mee zien te werken."

Mochten er grenscontroles ingevoerd worden kan dat voor veel files en vertragingen zorgen. Op dit moment is in Frankrijk nog sprake van de gebruikelijke weekendrust voor vrachtwagens, liet Transport en Logistiek Nederland weten. Die is zondag einde van de avond weer voorbij. Dan komt het transportverkeer dus pas echt weer op gang.

'Nog geen hinder transport in Frankrijk'
'Nog geen hinder transport in Frankrijk' (Foto: ANP)

Foo Fighters schrapt Europese optredens

De Amerikaanse rockband Foo Fighters heeft de laatste concerten van zijn Europese tournee afgezegd na de aanslagen in Parijs. Dat maakte de groep bekend via Facebook.

"In het licht van dit zinloze geweld, het sluiten van grenzen en internationaal rouwen, kunnen we nu niet verder gaan", aldus de band. "Dit is idioot en het is rot. Onze gedachten en gebeden zijn met iedereen die gewond is geraakt of een geliefde is kwijtgeraakt."

De groep van zanger Dave Grohl zou maandag optreden in Parijs. Ook waren er nog concerten gepland in Turijn, Lyon en Barcelona.

Foo Fighters schrapt Europese optredens
Foo Fighters schrapt Europese optredens (Foto: BuzzE)

Bommelding Schiphol vals alarm

Op Schiphol wordt een vliegtuig doorzocht dat rond deze tijd naar Parijs zou vliegen. Volgens de marechaussee was er een dreigtweet binnengekomen. "Die nemen we dusdanig serieus dat alle passagiers van boord zijn gehaald", zegt een woordvoerder.

Of het om een toestel van Air France gaat kon de woordvoerder niet zeggen. Het vliegtuig zou om 14.45 uur naar Parijs vertrekken.

Update 17.07 uur:
In het toestel van Air France dat zaterdagmiddag op Schiphol aan de grond is gehouden, is niets gevonden. De passagiers kunnen weer aan boord. Dat zegt de marechaussee.

Het toestel, vlucht AF1741 van Air France, werd doorzocht omdat er een dreigtweet was binnengekomen. Het vliegtuig moest om 14.45 uur naar Parijs vertrekken. Tijdens het doorzoeken is ook even het Panoramadek (met uitzicht over de vliegtuigen op de luchthaven) afgesloten.

Vliegtuig naar Parijs op Schiphol doorzocht
Vliegtuig naar Parijs op Schiphol doorzocht (Foto: ANP)

Moeder dode baby's Duits huis bekent schuld

De moeder van de acht dode baby's die donderdag in een Duits huis waren gevonden, heeft een bekentenis afgelegd. Zij heeft meerdere levend geboren baby's gedood, aldus een politiewoordvoerster zaterdag.

De 45-jarige vrouw werd vrijdagavond gevonden in een pension. Buurtbewoners hadden donderdagavond de lijkjes gevonden in het vroegere huis van de vrouw in de plaats Wallenfels in het noorden van Beieren. Ze belden vervolgens de politie. De dode baby's zijn meegenomen voor verder onderzoek. Dat moet onder meer uitwijzen hoe lang de zuigelingen al dood waren en hoe ze zijn gestorven. De uitslag van de sectie wordt begin volgende week verwacht.

De vrouw, Andrea G., woonde al achttien jaar in het huis, met haar man en drie kinderen. De Duitse krant Bild schrijft dat de vrouw in september is vertrokken na een ruzie met haar man. Ze zou meermalen in dronken toestand hebben gezegd dat ze kinderlijkjes in het huis had verborgen.

Moeder dode baby's Duits huis bekent schuld
Moeder dode baby's Duits huis bekent schuld (Foto: ANP)

'VW schrapt voorlopig geen banen'

Bij Volkswagen worden alleen banen geschrapt als de autoverkopen van het concern teruglopen, en dat is op dit moment niet het geval. Dat zei de voorzitter van de ondernemingsraad van de Duitse autobouwer, Bernd Osterloh, zaterdag in de Süddeutsche Zeitung.

Osterloh heeft volgens de krant veel invloed binnen het in een groot emissieschandaal verzeild geraakte bedrijf. Eerder deze week werd bekend dat de top van VW met vertegenwoordigers van het 600.000-koppig personeel, waaronder Osterloh, zou gaan praten over prioriteiten op het gebied van investeringen en mogelijke kostenbesparingen.

Wereldwijd zijn er meer dan elf miljoen auto's van Volkswagen uitgerust met software om emissiewaarden te manipuleren. De hele affaire kan VW duur komen te staan. De Britse bank Barclays heeft becijferd dat het concern op termijn mogelijk zo'n 25 miljard euro moet neertellen voor boetes en andere kosten.

'VW schrapt voorlopig geen banen'
'VW schrapt voorlopig geen banen' (Foto: ANP)

Idris Elba is niet de volgende James Bond

Idris Elba gaat Daniel Craig niet opvolgen als James Bond. Dat maakte de acteur duidelijk op vragen van journalisten op het vliegveld LAX, meldt TMZ.

Elba wordt al langer genoemd als een van de kanshebbers om na Craig de rol van 007 op zich te nemen. Maar op de vraag of hij Bond gaat spelen, zei Elba duidelijk: "Nee."Toen de journalist voor de zekerheid vroeg of er echt geen kans is dat Elba de volgende James Bond wordt, antwoordde hij opnieuw ontkennend.

Idris Elba is niet de volgende James Bond
Idris Elba is niet de volgende James Bond (Foto: BuzzE)

Sportminister: "Schorsing Rusland duurt drie maanden"

De Russische minister van Sportzaken Vitaly Mutko verwacht dat de dopingschorsing van Russische atleten niet langer dan drie maanden zal duren. "We stellen gezamenlijk een traject vast en zullen dat snel uitvoeren. Ik denk dat we binnen drie maanden onze problemen hebben opgelost", aldus Mutko, die daarmee reageerde op de voorlopige schorsing van de Russische atletiekbond door de internationale federatie IAAF. De sanctie volgde na een rapport van een onderzoekscommissie van het mondiale antidopinbureau WADA, dat systematisch dopinggebruik in Rusland blootlegde.

"De straf is te zwaar naar mijn mening, maar Rusland zal er alles aan doen om de zaken recht te zetten", zei voorzitter Vadim Zelichenok van de Russische atletiekbond. "Het belangrijkste is dat onze atleten weer zo snel mogelijk aan internationale wedstrijden kunnen meedoen."

Moetko: schorsing Rusland duurt drie maanden
Moetko: schorsing Rusland duurt drie maanden (Foto: ANP)

Sinterklaas: verdrietig en afschuwelijk

Sinterklaas stond zaterdag na zijn aankomst in Nederland stil bij de aanslagen in Parijs. "Dit is grote mensennieuws en het is verdrietig en afschuwelijk. Ondanks dat wij het sinterklaasfeest vieren moeten we meeleven met het verdriet en de pijn dat mensen daar is aangedaan", zei Sinterklaas tijdens een persconferentie.

De kindervriend had ook nog een compliment voor Nederland. "Er zijn in de rest van de wereld heel veel kinderen en pappa's en mamma's in nood. Maar zij worden in Nederland opgevangen. Ik wil daar iedereen een groot compliment voor maken."

Sinterklaas: verdrietig en afschuwelijk
Sinterklaas: verdrietig en afschuwelijk (Foto: ANP)

Drie Nederlanders gewond bij aanslagen Parijs

Bij de aanslagen in Parijs zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Een van hen is licht gewond, de andere twee zwaar. Dat heeft Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, zaterdag gezegd op de PvdA-ledenraad in Amersfoort.

Het gaat om twee mannen en een vrouw. De slachtoffers liggen in het ziekenhuis in Parijs. De Nederlandse ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de slachtoffers en hun families bij. De ambassadeur heeft al een van de slachtoffers bezocht en probeert anderen zaterdagmiddag nog te bezoeken.

Ze zouden gewond zijn geraakt bij beschietingen. Waar dat gebeurd is, is niet duidelijk.

Drie Nederlanders gewond bij aanslagen Parijs
Drie Nederlanders gewond bij aanslagen Parijs (Foto: ANP)

IS dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen

Islamitische Staat (IS) dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen in een video die op internet circuleert. "Deze overval is alleen de eerste druppel regen en een waarschuwing", aldus de boodschap. "Frankrijk en hen die zijn pad volgen, weten dat zij bovenaan de lijst met doelen van Islamitische Staat staan en dat de geur van de dood hun neuzen niet zal verlaten zolang zij hun kruistocht voortzetten en onze Profeet durven te beledigen."

Volgens de videoboodschap heeft "een trouwe groep gelovigen van het leger van het kalifaat" aangevallen in de "hoofdstad van ontucht en zonde"

IS dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen
IS dreigt Frankrijk met nieuwe aanslagen (Foto: ANP)

Barlag: "Russische atletiek krijgt een kans"

Rusland is nu aan zet om te bewijzen dat het de grote dopingproblemen in de atletiek het hoofd kan bieden. "Ze krijgen nu de kans om te bewijzen dat er dingen zijn veranderd. Ik heb ook wel het idee dat ze daar mee bezig zijn, dat ze zaken echt willen veranden", zegt het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag van de internationale atletiekfederatie IAAF tegen de NOS. De atletiekbond legde de Russche atletiekfederatie vrijdag een voorlopige schorsing op vanwege de jarenlange, systematische dopingpraktijken.

De 24 bestuursleden vergaderden telefonisch en brachten hun stem uit: 22 stemden voor de schorsing, die inhoudt dat Russische atleten niet aan internationale wedstrijden mogen meedoen. Barlag: "Ik denk dat dit de wal is die het schip keert. Ik hoop dat Rusland kan bewijzen dat ze het voortaan netjes zullen doen. En het is niet aan Rusland om zichzelf te controleren, maar aan ons. De komende maand gaat een commissie aan de slag bij de Russische bond. Als de Russen niet doen wat nodig is dan zou het ultieme resultaat kunnen zijn dat ze niet meedoen aan de Olympische Spelen."

Barlag: Russische atletiek krijgt een kans
Barlag: Russische atletiek krijgt een kans (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT3 Grand Prix van Brazilië

Lewis Hamilton was voor de tweede keer dit weekend bovenaan de tijdenlijst te vinden na een training. De Brit was met een 1:12.070 een ruime tiende sneller dan Nico Rosberg. Het tweetal werd gevolgd door Sebastian Vettel, die zes tienden toe moest geven op Hamilton. Max Verstappen wist na een moeizaam verlopen tweede training op te klimmen naar een tiende plek, op 1,4 seconde van Hamilton, maar op slechts een tiende van de zevende plek verwijderd.

De sessie verliep niet geheel vlekkeloos voor Hamilton. In een verder incidentloze training kwam de Mercedes-coureur tweemaal tot stilstand. Aan het begin van de training waren er problemen met de versnellingsbak, waardoor de Brit zijn wagen aan de kant moest zetten. Hij wist echter na een reset zijn weg te vervolgen. Even later nam Hamilton iets te veel risico in bocht 11, waardoor de achterkant van de wagen wegbrak en in een spin raakte.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:12.070   16
2 N. Rosberg Mercedes 1:12.193 +0:00.123 19
3 S. Vettel Ferrari 1:12.760 +0:00.690 19
4 K. Räikkönen Ferrari 1:13.096 +0:01.026 20
5 V. Bottas Williams 1:13.335 +0:01.265 25
6 N. Hülkenberg Force India 1:13.345 +0:01.275 19
7 R. Grosjean Lotus 1:13.437 +0:01.367 19
8 S. Perez Force India 1:13.506 +0:01.436 18
9 P. Maldonado Lotus 1:13.534 +0:01.464 20
10 M. Verstappen Toro Rosso 1:13.548 +0:01.478 21
11 D. Ricciardo Red Bull 1:13.572 +0:01.502 23
12 F. Massa Williams 1:13.742 +0:01.672 24
13 D. Kvyat Red Bull 1:13.829 +0:01.759 17
14 F. Alonso McLaren 1:13.850 +0:01.780 19
15 C. Sainz Toro Rosso 1:13.959 +0:01.889 23
16 M. Ericsson Sauber 1:14.185 +0:02.115 23
17 F. Nasr Sauber 1:14.288 +0:02.218 22
18 J. Button McLaren 1:14.445 +0:02.375 17
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:16.671 +0:04.601 15
20 A. Rossi Manor-Marussia 1:17.059 +0:04.989 15

Lewis Hamilton snelste in VT3 GP van Brazilië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Lewis Hamilton snelste in VT3 GP van Brazilië (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Nederlaag waterpolosters tegen VS

De Nederlandse waterpolosters zijn vrijdag (plaatselijke tijd) het oefentoernooi in Rio de Janeiro begonnen met een dikke nederlaag tegen de Verenigde Staten: 6-13. De wereldkampioen troefde de vice-wereldkampioen van bondscoach Arno Havenga in fysiek en verdedigend opzicht af. "Anderhalve periode hebben we goed gespeeld. Door onnodige fouten kregen we een aantal goals gemakkelijk tegen waardoor Amerika kon uitlopen", zei de bondscoach op waterpolo.nl.

De periodestanden waren 3-4, 2-5,1-3 en 0-1. Sabrina van der Sloot scoorde twee keer. De andere doelpunten kwamen van Kitty-Lynn Joustra, Lieke Klaassen, Maud Megens en Vivian Sevenich.

Oranje treft in het testevent voor de Olympische Spelen ook nog Brazilië, Australië, Canada en China. De Nederlandse waterpolosters hebben zich nog niet geplaatst voor Rio 2016. Dat geldt overigens voor elk land behalve gastland Brazilië, dat als enige zeker is van deelname. De volledige kwalificatieprocedure is in onze special te vinden.

Nederlaag waterpolosters tegen VS
Nederlaag waterpolosters tegen VS (Foto: ANP)

Kramer: "Genoeg is genoeg, dus ik liet het wat lopen"

Schaatser Sven Kramer had vrijdag in de laatste rit van de 5000 meter in Calgary al vrij snel door dat een verbetering van zijn wereldrecord er niet inzat. Maar de olympisch- en wereldkampioen op deze afstand besefte ook tijdig dat hij tijdens de eerste World Cup op een gouden koers lag.

"Ik dacht: genoeg is genoeg. Daarom liet ik het in de slotfase een beetje lopen", bekende de 29-jarige Fries, die zegevierde in een tijd van 6:08.61, ruim vijf seconden boven zijn mondiale toptijd. Concurrent Jorrit Bergsma moest op de Olympic Oval met een tijd van 6:10.44 genoegen nemen met zilver.

"Ik heb een tevreden gevoel, ik ben hier best blij mee", zei Kramer tegen de NOS. "Maar alles is natuurlijk relatief. Dit stelt niks voor als je kijkt wat er in Parijs is gebeurd. Voor mijn race kwamen de eerste berichten al door, of je nu wil of niet. Na afloop leek het daar met de minuut erger te worden. Laten we hopen dat het beter wordt."

Kramer: genoeg is genoeg
Kramer: genoeg is genoeg (Foto: ANP)

Anti-pieten grotendeels genegeerd tijdens intocht

Het protest tegen Zwarte Piet is zaterdag bij de officiële intocht van Sinterklaas in Meppel gelukkig rustig verlopen. De werklozengroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stond met zo'n tweehonderd mensen langs de kant tijdens de tour van de kindervriend en zijn zwarte pieten.

Er werd wel wat over en weer geroepen tussen de KOZP-ers en andere aanwezigen bij de intocht, maar gelukkig lieten de ouders van de verwachtingsvolle kinderen zich verder niet uit de tent lokken door het gezelschap chagrijnen.

Tijdens de intocht waren vooral de traditionele donkergekleurde pieten te zien, zoals vanouds. Een handjevol pieten had alleen roetvegen op het gezicht. De groep klagers is in de uitzending totaal niet in beeld geweest en dus grotendeels genegeerd.

Dat staat in schril contrast tegen het gerel van de groep anti-Pieten van vorig jaar. Toen werden ruim negentig mensen gearresteerd nadat zij zich ten overstaan van jonge kinderen ernstig misdroegen.

Vanaf vandaag mogen alle kinderen in Nederland hun schoen weer zetten. Zwarte Piet zal deze als vanouds vullen met lekkers.


flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
Deze Piet komt jouw schoentje misschien wel vullen! (Foto: Danny Roodbol)

'Toch geen achtervolging in Parijs'

In Parijs zouden ruim een halve dag na de aanslagen opnieuw schoten en explosies gehoord zijn. Verschillende bronnen, waaronder de Franse tv, melden dat er in Bagnolet, ten oosten van het centrum, schoten zijn gelost. Ook zouden helikopters in de omgeving van het twintigste arrondissement rondvliegen en is mogelijk een achtervolging gaande. 

Onbevestigde berichten melden dat de Franse politie drie terroristen aan het achtervolgen is. Ook zou bij het Stade de France, waar een zelfmoordaanslag plaatsvond, een Syrisch paspoort gevonden zijn op het lichaam van één van de zelfmoordenaars, zo meldt het AP.

Update 14.28 uur
Franse media melden op gezag van de politie dat het bericht uit Yvelines, waar zwaarbewapende mannen in een auto door een politieblokkade zouden zijn gebroken, onjuist is.

Update 13.48 uur
De meldingen over 'explosies en schoten' in Bagnolet zouden veroorzaakt zijn door vuurwerk bij een trouwerij. "Alles is kalm in Bagnolet", aldus de burgemeester tegenover Le Parisien, waarbij men zegt dat er als gevolg van de knallen wel veel politie op de been is gebracht. Diezelfde krant meldt dat er in Yvelines, ten zuidwesten van Parijs, wel degelijk iets aan de hand is. Een Citroën Berlingo, met daarin vier zwaarbewapende mannen, zou op de A10 richting Parijs door een politieblokkade gebroken zijn.

Update 13.36 uur
De politie in Parijs vraagt mensen in de buurt van Bagnolet om binnen te blijven. Ondertussen heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bekendgemaakt dat twee Belgen onder de slachtoffers zijn. De Britse premier David Cameron liet weten dat men vreest voor 'een aantal Britse doden'.

Rutte: bewaar kalmte en eensgezindheid

We moeten de kalmte en de eensgezindheid bewaren. Daartoe riep premier Mark Rutte zaterdag op tijdens een persconferentie naar aanleiding van de aanslagen van vrijdag in Parijs. "We hebben hier te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen."

"We wijken niet voor onverdraagzaamheid. Geweld en extremisme zullen nooit winnen van vrijheid."

Rutte riep Nederlanders wel op om samen waakzaam en alert te zijn, in hun eigen straat, buurt en omgeving. Reizigers naar Frankrijk raadt Rutte aan om extra waakzaam te zijn.

Hoe vrijheid wint van terroristen die bereid zijn onschuldigen af te slachten zonder met hun ogen te knipperen vertelde hij er niet bij. Op alle overheidsgebouwen in Nederland gaat de vlag maandag halfstok.

Rutte: bewaar kalmte en eensgezindheid
Rutte: bewaar kalmte en eensgezindheid (Foto: ANP)

Federer hamert op meer dopingcontroles

Roger Federer heeft opnieuw gepleit voor meer dopingcontroles in de tenniswereld, om schandalen zoals in de atletiek te voorkomen. De Zwitserse tennisvirtuoos verbaast zich er nog steeds over dat hij slechts zelden wordt gecontroleerd.

"Als je de kwartfinales van een toernooi bereikt, als de punten en het prijzengeld toenemen, moet je gewoon elke keer getest worden", zei de 34-jarige Federer vrijdag in de O2 Arena van Londen, waar zondag de ATP World Tour Finals beginnen.

Een meerderheid van de proftennissers wordt jaarlijks hooguit drie keer getest tijdens toernooien. Ondanks de invoering van het biologische paspoort, twee jaar geleden, vinden controles buiten de wedstrijden om nauwelijks plaats. "Iedereen moet het gevoel hebben dat hij zomaar ineens kan worden getest. Daarmee voorkom je dat sommigen op verkeerde ideeën komen", zei Federer.

Federer hamert op meer dopingcontroles
Federer hamert op meer dopingcontroles (Foto: ANP)

Denemarken wil Tourstart in 2018

Denemarken wil de Tourstart van 2018 organiseren. Dat heeft de minister van Economische Zaken Troels Lund Poulsen vrijdag bekendgemaakt. Het 'Grand Départ' was dit jaar in Utrecht. In 2014 begon de Ronde van Frankrijk in Noord-Engeland.

"De overheid en de gemeenten en regio's waar de beoogde route doorheen loopt, zijn al akkoord", zei Lund, die volgende maand gaat praten met Tourdirecteur Christian Prudhomme. "De Tour de France is een van de grootste sportevenementen ter wereld met 3,5 miljard tv-kijkers. Denemarken is een toonaangevende wielernatie en dat moeten we laten zien. Het Grand Départ is een unieke gelegenheid."

Denemarken wil Tourstart in 2018
Denemarken wil Tourstart in 2018 (Foto: ANP)

Bewaking grenzen en luchthavens opgeschaald

Ook in Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig, zei premier Mark Rutte zaterdag in reactie op de aanslagen in Parijs. Het gaat dan om zichtbare en ontzichtbare maatregelen, onder regie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De veiligheids- en inlichtingendiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid, zei Rutte. Daarnaast is de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd, met name voor alle verkeer herleidbaar tot Frankrijk. Dit geldt ook voor luchthavens en treinstations. Op grote evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas in Meppel zaterdag en elders, is de politie extra oplettend, maar ze kunnen wel gewoon doorgaan, benadrukte Rutte.

Bewaking grenzen en luchthavens opgeschaald
Bewaking grenzen en luchthavens opgeschaald (Foto: ANP)

Luiten ver van topnotering BMW Masters

Golfer Joost Luiten is zaterdag niet gestegen in het klassement van de BMW Masters, het derde lucratieve toernooi uit de Final Series van de Europese Tour. De Rotterdammer noteerde 72 slagen in de derde ronde op de golfbaan van Lake Malaren in Shanghai en met dat rondje level par vond hij zichzelf terug op de 53e plek, ver verwijderd van een topnotering.

"Het was een ronde met te veel kleine foutjes en te veel gemiste birdieputts van binnen de 4 meter. Als je er daar één of twee van weet te holen is een ronde niet heel slecht. Maar vier bogeys maken is te veel om laag te kunnen scoren, zelfs al maak je meer birdies", liet de golfer weten op zijn website.

De Thai Tongchai Jaidee nam de leiding na een ronde van 66 slagen. Hij staat nu op 15 onder par. De Zuid-Koreaan An Byeong Hun, de Spanjaard Sergio Garcia en de Deen Lucas Bjellegaard delen de tweede plaats met -14. Luiten staat op par.

Luiten ver van topnotering BMW Masters
Luiten ver van topnotering BMW Masters (Foto: ANP)

Sportarts ontdekte zenuwschade bij Sven Kramer

De bekende sportarts Peter Vergouwen heeft in december 2010 zenuwschade ontdekt in het rechterbeen van schaatser Sven Kramer. De sportarts weet dat aan B6-vergiftiging, een te hoge dosering vitamine B6, vertelde hij zaterdag in de Volkskrant. "Als je veel vet eet, word je vetter. Als je veel B6 eet, kun je zenuwschade krijgen. Dat is bekend uit studies", aldus Vergouwen.

De sportarts bracht de dosering onmiddellijk naar beneden om het lichaam te ontgiften. Kramer nam maanden de tijd om te revalideren en kwam het schaatsjaar 2010/2011 niet in wedstrijden uit.

De schaatskampioen onderwierp zich na zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Vancouver, waar hij slechts één gouden medaille veroverde, aan een supplementenregiem van voedingsdeskundige Dirk Zoutwelle. Die constateerde in het voorjaar van 2010 bij Kramer een tekort aan vitamine B6 en schreef hoge doseringen voor. De vitamine is van belang voor de weerstand en spijsvertering en de vorming van rode bloedcellen. "Zijn voorraaden waren heel laag. Die wil je zo snel mogelijk opvoeren, in de vorm van supplementen", aldus Zoutewelle in de krant. Kramer nam soms twee dozijn pillen op een dag.

Sportarts ontdekte zenuwschade bij Kramer
Sportarts ontdekte zenuwschade bij Kramer (Foto: ANP)

Honkballers naar kwartfinales Premier 12

De Nederlandse honkballers hebben zich met een zege op Puerto Rico geplaatst voor de kwartfinales van de Premier 12, het officieuze WK. De ploeg van bondscoach Hensley Meulens won zaterdag in Taiwan met 11-7.

Oranje speelt zondag nog tegen Canada, maar een plek bij de eerste vier in de groep is verzekerd. Team Kingdom of the Netherlands won eerder in het prestigieuze toernooi van Taiwan (7-4) en Italië (16-1) en leed een nipte nederlaag tegen Cuba (5-6).

Nederland stond tegen Puerto Rico na twee innings al met 8-0 voor, maar liet de tegenstander langzaamaan terugkomen in de wedstrijd. Na acht innings was de stand 9-7. In de negende en laatste inning liep Oranje uit naar 11-7. Randolph Oduber sloeg twee keer een homerun.

Honkballers naar kwartfinales Premier 12
Honkballers naar kwartfinales Premier 12 (Foto: ANP)

Plannen voor tv-serie 'Snowpiercer'

Regisseur Bong-Joon-ho maakte in 2013 de verrassende film Snowpiercer, en nu wordt er gewerkt aan een tv-serie gebaseerd op de film van de Koreaan.

Slashfilm meldt dat scenarist John Friedman die Terminator: Sarah Connor Chronicles schreef, is aangetrokken voor het script en dat Oldboy regisseur Chan-wook Park optreedt als uitvoerend producent. Hij was als producent al betrokken bij de filmversie van Snowpiercer. In de film is een poging om de opwarming van de aarde af te remmen helemaal mislukt en bevindt de aarde zich in een nieuwe IJstijd. Overlevenden van de ramp wonen in een sneltrein genaamd Snowpiercer, die constant rond de wereld rijdt. Het verschil tussen rijk en arm is in deze trein is behoorlijk groot. Zij die het geld hebben wonen in de voorste wagons en de armen zitten achterin, met een grote opstand tot gevolg. Chris Evans (Captain America: The Winter Soldier), Tilda Swinton (The Curious Case of Benjamin Button) en Song Kang Ho (Memories of Murder) hadden rollen in de film.

De serie wordt geproduceerd door Tomorrow Studios van Marty Adelstein, die ook MTV’s Teen Wolf en ABC’s Last Man Standing produceerde.

PicFilmtips
Song Kang Ho in Snowpiercer

Hollande: aanslagen zijn oorlogshandeling

De Franse president Hollande heeft de aanslagen vrijdagavond van Islamitische Staat in Parijs betiteld als "een oorlogshandeling". Hij sprak zaterdagochtend na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée.

De president zei dat aanvallen, die 127 mensenlevens eisten, buiten het land door IS zijn georganiseerd en met hulp in Frankrijk zijn uitgevoerd. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken. Bovendien kondigde hij een periode van drie dagen van nationale rouw af.

Hollande: aanslagen zijn oorlogshandeling
Hollande: aanslagen zijn oorlogshandeling (Foto: ANP)

Myjer: Sinterklaasfeest niet laten verpesten

Jochem Myjer heeft zaterdagochtend op Facebook een oproep geplaatst om de intochten van Sinterklaas op een normale manier te laten verlopen. Het bericht van de cabaretier werd binnen een paar uur al meer dan 230.000 maal geliket en bijna even vaak gedeeld.

Myjer schrijft dat hij woedend én angstig is na de aanslagen in Parijs. Maar, voegt hij eraan toe, de meeste kleine kinderen in Nederland worden zaterdag wakker met kriebels in hun buik, 'omdat Sinterklaas vandaag aan komt varen met hun kadootjes'.

"Ik vraag jullie vriendelijk. Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is?'', schrijft hij. "Zullen we de kinderen, die net als wij nooit zullen begrijpen dat je uit geloofsovertuiging onschuldige mensen afslacht, nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn?"

Myjer vraagt of de discussie over Zwarte Piet zaterdag even op een laag pitje wordt gezet. "Zullen we alsjeblieft ons onschuldige kinderfeest vandaag niet laten verpesten door ruzie te maken?", schrijft hij. "Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten?"

Myjer: Sinterklaasfeest niet laten verpesten
Myjer: Sinterklaasfeest niet laten verpesten (Foto: BuzzE)

IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen vrijdagavond in Parijs opgeëist. Dat gebeurde door middel van een ongedateerde videoboodschap. Volgens de mededeling van IS zal Frankrijk niet in vrede leven zolang het bombardementen uitvoert. De Franse luchtmacht voert bombardementen op IS-stellingen uit in Syrië en Irak.

Bij aanslagen op zeven locaties in Parijs zijn vrijdagavond ongeveer 140 mensen gedood. Zo'n honderd slachtoffers vielen bij de gijzelingsactie in het theater Bataclan. De overige veertig kwamen om het leven bij schietpartijen en explosies op andere plaatsen in Parijs. Terroristen vielen vrijdagavond restaurants, bars en een concerthal aan, in wat president Hollande omschreef als een terroristische aanslag zonder precedent.

IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op
IS eist verantwoordelijkheid aanslagen op (Foto: ANP)

Nederlandse moslims veroordelen aanslagen

Nederlandse moslims, verenigd in het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), hebben de aanslagen in Parijs scherp veroordeeld. In een verklaring spreekt het CMO van "barbaarse, laffe, onmenselijke terreuraanslagen tegen de Franse samenleving en in feite de gehele mensheid. De Nederlandse moslimgemeenschap is intens verdrietig en voelt zich dan ook verbonden met alle slachtoffers en het Franse volk."

"Laten we allemaal waakzaam en alert zijn dat deze zieke misdadigers ons niet uit elkaar drijven met hun laffe misdaden", zo waarschuwt het CMO.

Nederlandse moslims veroordelen aanslagen
Nederlandse moslims veroordelen aanslagen (Foto: ANP)

Zeurpieten onderweg naar Meppel

De zure zeurpieten en stemmingsbedervers club Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is zaterdag met vier bussen vanuit Amsterdam en Rotterdam op weg gegaan naar Meppel. De aanslagen vrijdag in Parijs zijn voor de actiegroep geen reden om thuis te blijven.

"We rouwen mee met de slachtoffers. Het is voor vandaag geen reden voor een feest in Meppel. De intocht had afgelast moeten worden. Iedereen had vandaag Je suis Paris moeten roepen. Maar we gaan naar Meppel omdat we begaan zijn met iedereen die door dit feest wordt gekwetst", zei een KOZP-woordvoerder.

De demonstranten gaan 'vreedzaam' protesteren voor winkel en galerie Het Kollektief, naast de Prinsengracht, in het centrum van Meppel. Het is een prominente plek langs de route die de actievoerders zelf hebben gekozen, en waar de gemeente Meppel toestemming voor heeft gegeven.

Actievoerders onderweg naar Meppel
Actievoerders onderweg naar Meppel (Foto: ANP)

Duitsland voortijdig teruggekeerd, duel tegen Oranje onzeker

De Duitse nationale ploeg is vanochtend veilig geland op de vlieghaven van Frankfurt. Dit meldt Voetbal International vanochtend op de website. Het oefenduel van de Duitsers tegen Frankrijk werd gisteravond ontsierd door de aanslagen in Parijs, waarna de ploeg van trainer Joachim Löw eerder dan gepland weer terugkeerde.

Uiteindelijk bracht Die Mannschaft de nacht door in het Stade de France, de locatie waar de oefeninterland werd gespeeld. Onder politiebegeleiding werd de selectie deze ochtend naar vliegveld Charles de Gaulle gebracht. Het waren hoe dan ook al roerige dagen voor de Duitse selectie. Vrijdagochtend werd de ploeg al geëvacueerd uit het hotel, waar men verbleef. Dit zou te maken hebben met een bommelding.

"In de kleedkamer heerste een grote angst", liet Oliver Bierhoff na aankomst in Frankfurt aan ARD weten. Bij de aanslagen kwamen tot nu toe 127 mensen om het leven. Daarnaast raakten 254 mensen gewond. "De spelers zijn geschokt en hebben direct na de wedstrijd naar huis gebeld om hun familie te informeren. Sport is vandaag helemaal naar de achtergrond verdwenen."

De selectie van Duitsland zou morgen naar Hannover afreizen, waar dinsdag de oefeninterland tegen het Nederlands elftal wordt gespeeld, maar deze trip wordt volgens de Duitse bond in elk geval met een dag uitgesteld. Bovendien is nog onzeker of de wedstrijd tegen Oranje doorgaat. Daarover zal in de komende dagen meer duidelijk worden.

Guardado helpt Mexico aan eerste overwinning in WK kwalificatie

In de CONCACAF-zone (Noord en Midden-Amerika) zijn de eerste kwalificatiewedstrijden wedstrijden gespeeld van de vierde ronde in de WK kwalificatie. Mexico en Verenigde Staten kwamen voor het eerst in actie deze kwalificatie en wisten beiden hun openingsduel te winnen. 

Mexico opende thuis met een eenvoudige 3-0 zege op El Salvador. Na zeven minuten was het al 1-0 door een benutte vrije trap van aanvoerder Andres Guardado. Vlak voor rust werd het 2-0 door Hector Herrera en Carlos Vela zorgde in de 62e minuut voor de 3-0 eindstand. Canada won in dezelfde groep met 1-0 van Honduras, dat nog op het WK vorig jaar actief was. 

De Verenigde Staten maakten geen fout tegen St. Vincent and the Grenadines. Het werd 6-1. Na vijf minuten werd het zeer verrassend 0-1 door een treffer van Oalex Anderson. Maar Bobby Wood, Fabian Johnson en Jozy Altidore zorgden dat ervoor het bij rust 3-1 stond. Geoff Cameron Gyasi Zardes en opnieuw Altidore bepaalden voor de 6-1 eindstand. 

Over drie dagen is volgende speeldag in de vierde speelronde. De twee beste landen van iedere groep plaatst zich uiteindelijk voor de finaleronde van de CONCACAF-zone. 

Uitslagen kwalificatie Noord en Midden-Amerika - vierde ronde - speelronde I

Groep Thuis Uit Uitslag
A Canada Honduras 1-0
A Mexico El Salvador 3-0
B Jamaica Panama 0-2
B Costa Rica Haiti 1-0
C Guatemala Trinidad & Tobago 1-2
C VS St Vincent/Grenadine 6-1

Meppel extra alert na aanslagen in Parijs

De gemeente Meppel is zaterdag extra alert tijdens de officiële intocht van Sinterklaas, maar de gebeurtenissen in Parijs geven vooralsnog geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen. "Het is een momentopname. Maar we zien op dit moment geen reden om zaken aan te passen. We houden de situatie zeker in de gaten en gaan het in de loop in de ochtend nog een keer bekijken. Maar we hebben draaiboeken die overal op berekend zijn", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Op straat is de sfeer wel wat ingetogen. "Het is te merken dat de gebeurtenissen in Parijs diepe indruk hebben gemaakt. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden, maar we willen er met elkaar toch een mooie dag van maken".

Meppel alert na aanslagen in Parijs
Meppel alert na aanslagen in Parijs (Foto: ANP)

Argentinië en Brazilië spelen gelijk in WK kwalificatie

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Argentinië en Brazilië is in de nacht van vrijdag op zaterdag geëindigd in 1-1. Vooral voor La Albiceleste een teleurstellend resultaat.

De zogenoemde Superclásico zou eigenlijk donderdag afgewerkt worden, maar toen was het veld in Buenos Aires niet bespeelbaar vanwege hevige regenval. Thuisploeg Argentinië startte aanvallend en kwam in de eerste helft op voorsprong door een goal van Ezequiel Lavezzi, die daarmee voor loon naar werken zorgde. De aangever was spits Gonzalo Higuaín, 1-0.

Kort voor rust leken de Argentijnen de score te verdubbelen, maar Éver Banega zag zijn inzet op de paal vliegen. Het bleek een dure misser, want in het begin van de tweede helft kwam Brazilië langszij. Bondscoach Dunga stuurde Douglas Costa het veld in en nog geen minuut later was de revelatie van Bayern München betrokken bij de 1-1.

Costa kopte het leer uit een voorzet van Dani Alves tegen de deklat, maar uit de rebound scoorde Santos-speler Lucas Lima zijn eerste interlanddoelpunt: 1-1. De Brazilianen waren sterker na de gelijkmaker, maar in het restant van de wedstrijd wisten beide teams niet meer te scoren. In de absolute slotfase kreeg David Luiz zijn tweede gele kaart.

Argentinië staat er niet goed voor in de WK-kwalificatie. Na drie duels staat het land op twee punten en bezet het de negende plaats in de Zuid-Amerikaanse poule. Met nog vijftien wedstrijden te gaan is er echter nog van alles mogelijk. Brazilië staat met vier punten uit drie wedstrijden op de vierde plaats. Koploper is Ecuador met negen punten.

Goede uitgangspositie Ierland voor kwalificatie EK

Het Ierse voetbalelftal kan zich maandag voor eigen publiek verzekeren van deelname aan het EK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Martin O'Neill begint met een goed gevoel aan die beslissende klus tegen Bosnië-Herzegovina, dankzij het gelijkspel in de uitwedstrijd: 1-1.

Robert Brady opende de score vrijdagavond in het mistige Zenica tien minuten voor tijd. Hij schoot de bal van net buiten het strafschopgebied met links hard en zuiver langs doelman Asmir Begovic. De vreugde over de voorsprong duurde maar even. Edin Dzeko, die met Vedad Ibisevic de voorhoede vormde, maakte gelijk.

Het Bosnische slotoffensief haalde niets uit, zodat de Ieren in Dublin aan 0-0 genoeg hebben voor een plek op de EK-eindronde.

Goede uitgangspositie voor Ierland
Goede uitgangspositie voor Ierland (Foto: ANP)

'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen'

In een systeem met vijf verdedigers wil het Nederlands elftal weer de weg naar boven vinden. "We zijn nu gewoon niet goed genoeg voor een tactiek met vier verdedigers en drie spitsen", zei Arjen Robben na de oefenzege vrijdag op Wales (2-3). "De mislukte EK-kwalificatie was de reden om iets te veranderen", stelde Wesley Sneijder.

Zowel de aanvoerder als de tweede captain van Oranje zei volmondig 'ja' toen bondscoach Danny Blind hen onlangs voorlegde om weer terug te keren naar de tactiek die Louis van Gaal vorig jaar op het WK in Brazilië introduceerde. "We hadden behoefte aan defensieve zekerheid", benadrukt Sneijder. "We kregen gewoon te veel doelpunten tegen. Dan is het moeilijk winnen."

Het Nederlands elftal incasseerde maar liefst 23 tegentreffers in de veertien duels na het WK. "Dan moet je op zoek naar een speelwijze waarmee je wél succes kan krijgen", legde Blind uit. "Er was veel bijval voor dit systeem. Daarom hebben we dit zo besloten."

Sneijder

In Cardiff bewees Robben dat hij zich lekker voelt als hij door de hele aanval mag zwerven. De speler van Bayern München was ongrijpbaar voor de verdedigers van Wales. "Maar ik had wel vier keer moeten scoren", zei de aanvoerder na twee treffers. "Met deze tactiek staan we als team wel beter."

Had Oranje dan tijdens de EK-kwalificatie niet al voor een systeem met vijf verdedigers moeten kiezen? "Dat vind ik een beetje te makkelijk", antwoordde Sneijder. "Je ziet dat juist Robben optimaal kan profiteren van de ruimte die hij met deze speelwijze krijgt. En helaas hebben we hem vaak moeten missen. Dinsdag tegen de Duitsers moeten we het weer zonder hem doen. Het belangrijkste is dat we dan weer als team opereren. We moeten weer een hechte ploeg worden. Dat ontbrak er vaak aan."

Pover Wales

Ook met een uitblinkende Robben en vijf verdedigers incasseerde het Nederlands elftal twee tegentreffers tegen een pover Wales, dat zonder zijn twee sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey acteerde. "Maar dat had niets te maken met vijf verdedigers", vond Robben. "Dat heeft met scherpte te maken. Die strafschop kregen we nog ongelukkig tegen, maar bij die corner stonden we te slapen. Verder hebben we nauwelijks kansen weggegeven."

"Duitsland is van een ander kaliber dan Wales", blikte Sneijder vooruit naar het volgende oefenduel, dinsdag in Hannover. "Maar laten we nu maar aan dit systeem gaan wennen, zodat we het verder kunnen perfectioneren."

'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen'
'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen' (Foto: ANP)

Disneyland Parijs blijft zaterdag dicht

Disneyland Parijs blijft zaterdag gesloten vanwege de aanslagen vrijdagavond in Parijs. Dat heeft het attractiepark laten weten.

"Vanwege de tragische gebeurtenissen in Frankrijk en als steunbetuiging aan de slachtoffers van deze vreselijke aanslagen, hebben we besloten om zaterdag niet open te gaan. Onze gedachten en steun gaan uit naar iedereen die is getroffen door deze vreselijke aanslagen", aldus een verklaring op de website.

Het park is een populaire attractie onder Nederlanders. Disneyland is onlangs in kerstsferen gebracht. In deze tijd trekt het park extra veel bezoekers.

Disneyland Parijs blijft zaterdag dicht
Disneyland Parijs blijft zaterdag dicht (Foto: ANP)

AZC's extra beschermd na islamterreur Parijs

Niet het volk, maar asielzoekerscentra kunnen de komende tijd rekenen op extra bescherming, geregeld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de korpsleiding, meldt de NOS. Deze hebben extra agenten opgeroepen om asielzoekerscentra in de gaten te houden uit angst voor wraakacties na de beestachtige moordpartij gisteren en vannacht in Parijs. Bronnen melden de NOS dat de NCTV rekening houdt met acties uit het 'extreemrechtse hoek' stokpaardje.

Medewerkers van de NCTV blijven de situatie de hele nacht nauwlettend volgen. Daarbij is er ook contact met Franse collega's. Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, noemt de aanslagen in Parijs vreselijk en ongekend.

Naast bescherming voor asielzoekers schrijft hij op Twitter dat veiligheidsconsequenties voor Nederland worden onderzocht. Het dreigingsniveau verandert niet, en staat op substantiëel. De kans op een aanslag in Nederland is reëel.

Microsoft pakt Sony in 'PlayStation'-stijl terug

Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten. Sony gaf Microsoft met hun Xbox One een trap tijdens E3 2013 door middel van een korte introductie hoe je tweedehands games kunt afspelen op PlayStation 4. Microsoft heeft na twee jaar eindelijk munitie terug door aan te geven hoe eenvoudig je last-gen games kunt afspelen op Xbox One.

Microsoft zat twee jaar geleden in een lastig pakket: niemand snapte iets meer van de marketing van Xbox One. Always online, tweedehands games die niet konden of te gunstig voor winkels die de prijs konden bepalen, Kinect die beelden overstuurde, het was een rommeltje. Sony speelde daar slim op in en kwam met een video om te laten zien hoe eenvoudig het allemaal bij hen zat.

Maar Sony heeft een ding dat ze graag zouden willen doen, maar nog niet kunnen: backwards compatible zijn met last-gen games. Microsoft heeft dit op de E3 van dit jaar aangekondigd en nu is het dan zo ver. En ja, dan komt er een promotiefilmpje in de stijl van Sony destijds.

De oude PlayStation-promo:

Geen tieten kiezen in Westerse versie Xenoblade Chronicles X

We weten niet wat het is met Xenoblade Chronicles X. De Japanners vinden ons maar een preuts zooitje gamers of nemen ons in bescherming tegen digitale geilheid. Eerder mocht de dertienjarige Lin niet sexy gekleed gaan, maar nu is er bekend dat er meer censuur te vinden is in de Wii U-game.

In onderstaande video zie je de hoe je een personage maakt. Op 1:08 zien we dan een extra slider in de Japanse versie, waarmee je de borsten van A naar dubbel D kunt laten gaan. Verrassing, in de westerse versie is deze slider er niet meer. Het is niet dat het de gameplay in de weg staat, maar voor de polygonen-fetishisten en anti-censuur-politie weer een reden om te klagen.

Xenoblade Chronicles X komt volgende maand uit op Wii U. Zonder borsten-slider.

Moeder van dode baby's Duits huis gevonden

De moeder van de acht dode baby's die in een Duits huis waren gevonden, is opgepakt. De 45-jarige vrouw werd vrijdagavond gevonden in een pension. Dat hebben politie en justitie in Beieren bekendgemaakt.

Buurtbewoners hadden donderdagavond de lijkjes gevonden in het vroegere huis van de vrouw in de plaats Wallenfels in het noorden van Beieren. Ze belden vervolgens de politie. De dode baby's zijn meegenomen voor verder onderzoek. Dat moet onder meer uitwijzen hoe lang de zuigelingen al dood waren en hoe ze zijn gestorven. De uitslag van de sectie wordt begin volgende week verwacht.

De vrouw, Andrea G., woonde al achttien jaar in het huis, met haar man en drie kinderen van twaalf en dertien jaar. De Duitse krant Bild schrijft dat de vrouw in september is vertrokken na een ruzie met haar man. Ze zou meermalen in dronken toestand hebben gezegd dat ze kinderlijkjes in het huis had verborgen.

Moeder van dode baby's Duits huis gevonden
Moeder van dode baby's Duits huis gevonden (Foto: ANP)

Aanslagen Frankrijk werden al verwacht

Franse terreurbestrijders waren al maanden bang voor een serie aanslagen van laffe monsters zoals vrijdag in Parijs. Dit heeft een hooggeplaatste medewerker van de Franse veiligheidsdiensten, die niet met naam genoemd wil worden, gezegd tegen de krant Le Figaro.

"Experts hadden gewaarschuwd dat islamitische aanslagen op een ongekend grote schaal werden voorbereid tegen Frankrijk en dat het bijna onmogelijk zou zijn om dat af te wenden", aldus de bron. De daders zouden de aanslagen lang willen laten duren "zodat de media zich erin kunnen vastbijten en live uitzenden, voor een maximum aan publiciteit".

Islamterreurgroepen dreigen al langer met grootschalige en langdurige aanslagen in diverse beschaafde Europese landen. In hoeverre deze reeks een opmars is naar de 'beloofde' aanslagen in Engeland, Duitsland, België, Spanje en Nederland kan alleen de toekomst uitwijzen.

Franse terreurbestrijders verwachtten aanslag
Franse terreurbestrijders verwachtten aanslag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: wind en water

Het wordt vandaag een stukje koeler dan de afgelopen tijd. 's Ochtends heeft het Noorden de meeste kans op regenbuien. De wind is landinwaarts aan de matige kant, in het noordwestelijk kustgebied vrij krachtig. In de middag gaat de wind even liggen, om dan later op de avond weer flink te gaan spoken.

Zondag wordt een waterrijk dagje: op sommige plaatsen kan vanaf vanavond zo'n 20 millimeter regen vallen aldus weeronline.nl.

Ik plaatste al eens een foto van Rewimo, van het Forest War Cemetery; dit keer kreeg ik een prachtige foto van qltel van een eenzame boom op de militaire begraafplaats.

Reichswald Forest War Cemetery (Foto: qltel)
Reichswald Forest War Cemetery (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2005 gaf SBS6 de opdracht om een huismusje te vermoorden. De reden? Het arme beestje had het lef om maar liefst 26.000 dominosteentjes om te gooien tijdens het opbouwen voor Domino Day. 3 jaar later, in 2008, werd er een nieuw wereldrecord gevestigd: toen vielen er maar liefst 4.345.027 steentjes om bij deze geslaagde poging.

* In 1998 betaalde Bill Clinton maar liefst 850.000 dollar aan Paula Jones, om onder een aanklacht over seksuele intimidatie uit te komen.

* In 1666 werd de eerste bloedtransfusie uitgevoerd door Richard Lower.

Sinterklaas zet voet aan wal in Meppel

Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag aan in ons land. De goedheiligman arriveert rond het middaguur met zijn stoomboot in Meppel, waar dit keer de landelijke intocht plaatsvindt. De aankomst is rechtstreeks te volgen op televisie bij de NTR op NPO 3.

Sinterklaas gaat van boord aan de Heerengracht en maakt dan een tour door de binnenstad. Langs de route is ook dit jaar weer een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet. Ze hebben aangekondigd dat ze vreedzaam actie willen voeren tegen de volgens hen racistische karikatuur. Hoeveel betogers er komen, is nog onduidelijk.

Als gevolg van de discussie is het uiterlijk van het hulpje van de sint op sommige plekken al enigszins aangepast. In Meppel zijn zaterdag naast de traditionele zwarte piet ook zogenoemde schoorsteenpieten te zien, voorzien van enkele roetvegen op het gezicht.

De organisatie verwacht dat zo'n 35.000 mensen Sinterklaas verwelkomen in de Drentse stad. Het is voor het eerst dat de landelijke aankomst plaatsvindt in deze provincie.

Sinterklaas zet voet aan wal in Meppel
Sinterklaas zet voet aan wal in Meppel (Foto: ANP)

303 mensen gepakt voor kinderporno

Bij een internationale operatie tegen kinderporno zijn 303 mensen opgepakt. De rechercheurs hebben 106 slachtoffers achterhaald. Dat meldde de Europese politiedienst Europol, die in Den Haag is gevestigd. De Nederlandse politie was ook bij de actie betrokken, maar het is niet bekend hoeveel mensen hier zijn gearresteerd.

De actie is tussen 29 juni en 23 oktober uitgevoerd. Behalve Nederland deden ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Colombia, Zwitserland, Zuid-Korea en de Verenigde Arabische Emiraten mee.

303 mensen gepakt voor kinderporno
303 mensen gepakt voor kinderporno (Foto: ANP)

'Acht terroristen omgekomen bij aanslagen'

Bij de bizarre reeks beestachtige aanslagen vrijdagavond in Parijs zijn acht terroristen omgekomen, van wie zeven zichzelf op diverse locaties met explosieven hebben opgeblazen. De achtste werd door de politie doodgeschoten. Dat heeft justitie in de Franse hoofdstad zaterdag bekendgemaakt.

In totaal zouden zo'n 160 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, hoewel precieze cijfers nog ontbreken. De terroristen zouden in het Bataclantheater systematisch 87 jonge mensen hebben doodgeschoten. Zij bezochten er een concert. Toen de politie het pand bestormde zouden de gijzelnemers granaten naar de gijzelaars hebben gegooid. De daders zouden zichzelf daarna hebben opgeblazen. Hoeveel mensen precies in het theater verbleven tijdens de aanslag is nog onbekend.

Naast de vele dodelijke slachtoffers zijn er ook honderden mensen gewond geraakt.

'Acht terroristen omgekomen bij aanslagen'
'Acht terroristen omgekomen bij aanslagen' (Foto: ANP)

'Meer dan 155 doden in terreuravond Parijs, schutters lopen nog rond'

Tijdens de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland in het Stade de France in Parijs zijn twee zeer luide explosies gehoord. Er heerst onduidelijkheid over wat er precies aan de hand is, maar een journalist ter plaatse omschrijft de knallen als 'duidelijk harder dan wat ik ooit van vuurwerk gehoord heb'.

De wedstrijd, op dat moment bezig met de eerste helft, werd niet onderbroken. Dat gebeurde ook niet nadat politiesirenes gehoord werden, die aan lijken te geven dat het wel wat meer was dan slechts vuurwerk. De Duitse ploeg werd eerder in Parijs nog opgeschrikt door een bommelding.

Update 02:10 uur
De hulpdiensten in Parijs hebben een nieuwe lijst met aantallen slachtoffers per locatie naar buiten gebracht:

Locatie Doden Zwaargewonden Overige gewonden
Bataclan 118+ 7 4
Charonne 19 13 10
Rue Bichat 14 10 10
Stade de France 4 11 39
Avenue de la République 4 11 10
Beaumarchais 0 3 4
Totaal 159+ 55 77

Een journaliste van Le Monde zegt dat tientallen mensen, die zich op de tweede verdieping van het Bataclan bevonden, erin geslaagd zijn zich te verstoppen op een soort zolder in het gebouw en zo aan de gijzelnemers ontsnapt zijn.

Er zijn zeker drie terroristen gedood bij de bestorming van Bataclan, maar er zijn nog schutters op vrije voeten volgens Franse media. Hoeveel dat er zijn is niet bekend.

Update 01:20 uur
Een bron binnen de Franse politie zou tegenover diverse media hebben gezegd dat men meer dan 100 lijken heeft gevonden in het Bataclan, het theater waar in het afgelopen uur een gijzelingsssituatie tot een einde is gekomen. Men zegt dat de terroristen granaten hebben gegooid naar de gijzelaars op het moment dat de bestorming begon. Het dodental lijkt zo goed als zeker nog te stijgen in de komende uren. In andere delen van Parijs zijn zeker 41 doden gevallen.

President François Hollande is inmiddels onderweg naar de plaats van het drama.

Update 01:00 uur
Diverse media laten weten dat de bestorming van het Bataclan afgelopen is. Daarbij zouden drie terroristen gedood zijn. De gijzelingssituatie zou daarmee beëindigd zijn, maar over het aantal doden is nog erg weinig bekend. Wel zijn er berichten over 'tientallen doden in het Bataclan', maar die komen niet uit officiële bronnen. Het zou wel overeenkomen met een ooggetuige die vanuit het theater op social media vertelde dat hij zeker twintig lichamen zag liggen. 

De Parijse brandweer heeft een lijst met aantallen doden en gewonden per locatie naar buiten gebracht. Daaruit blijkt dat op zeker vier plaatsen mensen zijn overleden. In totaal komt men uit op 43 bevestigde doden, 55 mensen in levensgevaar en 77 andere gewonden op zes verschillende locaties.

Update 00:38 uur
Het Franse AFP meldt op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat men het Bataclantheater op het moment aan het bestormen is. Enkele minuten eerder kwamen er al berichten naar buiten over geweerschoten en vijf explosies in of in de buurt van het Bataclan.

Verder hebben de autoriteiten laten weten dat er op zeven verschillende plekken aanvallen zijn uitgevoerd. Ook kwamen er berichten over zeven doden bij de schietpartijen bij het Louvre en het Centre Pompidou, maar daarover is nog niks bevestigd en ook in Franse media heeft men het er niet veel over.

Update 00:13 uur
Ooggetuige Julian Pearce wist te ontsnappen uit het Bataclantheater en deed zijn verhaal zojuist in de uitzending bij CNN. "Ik heb zelf twee terroristen gezien. Ze waren niet gemaskerd en van een van hen heb ik het gezicht gezien, een jongen van een jaar of 20 á 25. Ze zeiden niks, ze riepen niks, ze schoten alleen. Het enige geluid was het geluid van de wapens en van de gillende mensen. De aanvallers schoten op mensen die al op de vloer lagen om ze te doden. Ze schoten rustig iemand dood, herlaadden in alle stilte en schoten de volgende dood. Ik heb zelf meer dan twintig lichamen zien liggen, of misschien leefden een aantal daarvan nog, maar die waren dan zwaargewond. Zelf kon ik een zwaargewonde vrouw mee naar buiten nemen toen ik eruit kon, waarna ik haar in een taxi gezet heb en de chauffeur naar het ziekenhuis heb gestuurd."

Meer militaire troepen zijn nog altijd onderweg naar de stad en voor het eerst in tientallen jaren is in het hele land de staat van beleg afgekondigd. De laatste keer dat de noodtoestand werd uitgeroepen was tijdens de rellen in Parijs in 2005.

Update 23:56 uur
Journalisten op Twitter melden dat er nieuwe schietpartijen zijn uitgebroken bij het Louvre en het Centre Pompidou, hoewel de berichten nog niet door officiële bronnen bevestigd zijn. De krant Libération meldt op basis van bronnen bij de politie dat er tot nu toe 42 doden geteld zijn in plaats van de eerder genoemde 60 doden.

Vanuit de gijzelingssituatie bij het Bataclan komen gemengde berichten. Zo zouden er 30 mensen ontsnapt zijn, die zeggen door de politie bevrijd te zijn, maar andere berichten zijn zeer ernstig. Iemand in het gebouw wist een kort verslag op sociale media te plaatsen: "Ik lig op de eerste verdieping en ben zwaar gewond. De politie moet zo snel mogelijk naar binnen stormen. Er zijn overlevenden hier, maar de gijzelnemers slachten ze een voor een af." Ook zouden er overal binnen het gebouw al dode lichamen liggen.

President Hollande heeft zojuist gezegd alle Franse grenzen gesloten te hebben. Ook is de staat van beleg afgekondigd.

Update 23:35 uur
Diverse media en journalisten melden dat er een nieuwe schietpartij is uitgebarsten bij het grote winkelcentrum Les Halles, in het hart van de Franse hoofdstad. Het Franse BFM TV zegt dat het dodental zelfs is opgelopen naar 60 overledenen.

Update 23:27 uur
ANP-journalist Chris Klomt zegt dat het niet over 60, maar over 100 gegijzelden gaat in het Bataclan. Het Franse leger is inmiddels gearriveerd in de straten van Parijs, zoals te zien is op de Franse tv. Franse media melden in onbevestigde berichten dat er twee lichamen 'zonder ledematen' gevonden zouden zijn - waarschijnlijk die van twee zelfmoordenaars. Berichten over een onthoofd slachtoffer wijzen waarschijnlijk op een van de zelfmoordenaars.

Update 23:23 uur
Een in de concertzaal aanwezige ooggetuige heeft naar buiten weten te brengen dat hij zeker zes tot acht gijzelnemers heeft gezien. Ze zouden op het moment het hele Bataclan afgaan op zoek naar mensen die zich verstopt hebben. Twee of drie zwaar bewapende schutters bij het theater zijn in een vuurgevecht verwikkeld met de Parijse politie. Thomas Misrachi van BFM TV kreeg van een aanwezige agent te horen dat de situatie zeer onduidelijk en beangstigend is. "De schutters zijn overal", aldus de agent.

Volgens onbevestigde berichten riepen de daders "Allah Akbar!" voor het vuur geopend werd. Rond het Bataclan is inmiddels een uitgebreide veiligheidszone ingesteld.

Update 23:10 uur
Het Franse BFM TV meldt inmiddels dat er al veertig doden gevallen zijn. Bij een restaurant zouden zeker elf doden gevallen zijn, in de concertzaal waar de gijzeling gaande is minstens vijftien. Ook in de straten van Parijs zijn doden gevallen. Volgens CNN probeert de politie het Bataclan van de achterkant binnen te vallen om de gijzeling daar tot een einde te brengen. Er zou daarbij onder meer op posities op het dak geschoten worden.

Update 22:51 uur
De gijzeling zou plaatshebben in de concertzaal "Le Bataclan"; volgens de laatste berichten zouden er rond de zestig gijzelaars daar vast worden gehouden.

Update 22:39 uur
Inmiddels spreekt de Franse publieke televisiezender France 24 van achttien doden, en van een mogelijke gijzelneming. Verdere informatie volgt nog.

Update 22:15 uur
Er zouden zeker drie doden zijn gevallen bij de schietpartij(en?) in Parijs. Een lokale bewoner meldt dat hij drie door een wit doek bedekte lichamen ziet liggen vanaf zijn balkon. De schutter lijkt nog altijd niet opgepakt te zijn en volgens diverse berichten zou er zelfs weer opnieuw worden geschoten. De explosies die vanuit het Stade de France gehoord werden zouden veroorzaakt zijn door een bom in een restaurant en mogelijk door granaten die in de buurt gegooid zijn.

Update 22:03 uur
Inmiddels is duidelijk dat het niet louter om een explosie gaat en dat het allemaal niks met de voetbalwedstrijd te maken heeft. Er wordt geschoten in de stad en volgens berichten op Twitter zouden er nabij de Place de la République meerdere mensen gedood zijn door een man met een kalashnikov. Op het moment zou er geschoten worden nabij concertzaal Bataclan. Via deze Periscope-link is te luisteren naar een Fransman die live verslag doet ter plaatse, waar op de achtergrond zo nu en dan knallen te horen zijn.

Update 21:59 uur
Het heeft er alle schijn van dat de situatie te maken heeft met een explosie in een brasserie nabij het Stade de France. Daarbij zou zeker één zwaargewonde gevallen zijn. President François Hollande van Franrijk is inmiddels geëvacueerd, hij was bij het oefenduel aanwezig.

Goud voor Kramer, zilver voor Bergsma

Schaatser Sven Kramer heeft vrijdag tijdens de eerste wereldbeker in Calgary goud veroverd op de 5000 meter. De 29-jarige Fries eindigde op 'zijn' afstand in een tijd van 6.08,61. Jorrit Bergsma pakte zilver met 6.10,44. Ted-Jan Bloemen, die tegenwoordig voor Canada uitkomt, belandde op de derde plek met een tijd van 6.12,72.

Bergsma troefde twee weken geleden Kramer verrassend af op de 5000 meter tijdens de selectiewedstrijden in Enschede. De olympisch- en wereldkampioen op deze afstand liet zich op de Olympic Oval echter niet opnieuw verrassen door zijn landgenoot.

Beiden hadden vooraf in Calgary een wereldrecord in hun achterhoofd. Een verbetering van de mondiale toptijd die Kramer acht jaar geleden op dezelfde baan reed (6.03,32) zat er echter geen moment in. Kramer en Bergsma krijgen volgend weekeinde bij de tweede wereldbeker op de hooglandbaan in Salt Lake City een nieuwe kans op een wereldrecord, maar dan op de 10.000 meter.

33e overwinning

Kramer pakte in Calgary zijn 33e overwinning in de wereldbeker op een individueel nummer. Het was zijn 27e zege op de 5000 meter in dit circuit.

Douwe de Vries eindigde vrijdag op de zesde plek (6.17,16). Erik Jan Kooiman (achtste in 6.17,95) en Wouter olde Heuvel (veertiende in 6.25,92) bleven eveneens ver verwijderd van het podium.

Goud voor Kramer, zilver voor Bergsma
Goud voor Kramer, zilver voor Bergsma (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.