'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen'

Redactie

In een systeem met vijf verdedigers wil het Nederlands elftal weer de weg naar boven vinden. "We zijn nu gewoon niet goed genoeg voor een tactiek met vier verdedigers en drie spitsen", zei Arjen Robben na de oefenzege vrijdag op Wales (2-3). "De mislukte EK-kwalificatie was de reden om iets te veranderen", stelde Wesley Sneijder.

Zowel de aanvoerder als de tweede captain van Oranje zei volmondig 'ja' toen bondscoach Danny Blind hen onlangs voorlegde om weer terug te keren naar de tactiek die Louis van Gaal vorig jaar op het WK in Brazilië introduceerde. "We hadden behoefte aan defensieve zekerheid", benadrukt Sneijder. "We kregen gewoon te veel doelpunten tegen. Dan is het moeilijk winnen."

Het Nederlands elftal incasseerde maar liefst 23 tegentreffers in de veertien duels na het WK. "Dan moet je op zoek naar een speelwijze waarmee je wél succes kan krijgen", legde Blind uit. "Er was veel bijval voor dit systeem. Daarom hebben we dit zo besloten."

Sneijder

In Cardiff bewees Robben dat hij zich lekker voelt als hij door de hele aanval mag zwerven. De speler van Bayern München was ongrijpbaar voor de verdedigers van Wales. "Maar ik had wel vier keer moeten scoren", zei de aanvoerder na twee treffers. "Met deze tactiek staan we als team wel beter."

Had Oranje dan tijdens de EK-kwalificatie niet al voor een systeem met vijf verdedigers moeten kiezen? "Dat vind ik een beetje te makkelijk", antwoordde Sneijder. "Je ziet dat juist Robben optimaal kan profiteren van de ruimte die hij met deze speelwijze krijgt. En helaas hebben we hem vaak moeten missen. Dinsdag tegen de Duitsers moeten we het weer zonder hem doen. Het belangrijkste is dat we dan weer als team opereren. We moeten weer een hechte ploeg worden. Dat ontbrak er vaak aan."

Pover Wales

Ook met een uitblinkende Robben en vijf verdedigers incasseerde het Nederlands elftal twee tegentreffers tegen een pover Wales, dat zonder zijn twee sterspelers Gareth Bale en Aaron Ramsey acteerde. "Maar dat had niets te maken met vijf verdedigers", vond Robben. "Dat heeft met scherpte te maken. Die strafschop kregen we nog ongelukkig tegen, maar bij die corner stonden we te slapen. Verder hebben we nauwelijks kansen weggegeven."

"Duitsland is van een ander kaliber dan Wales", blikte Sneijder vooruit naar het volgende oefenduel, dinsdag in Hannover. "Maar laten we nu maar aan dit systeem gaan wennen, zodat we het verder kunnen perfectioneren."

'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen'
'Oranje niet goed genoeg voor drie spitsen' (Foto: ANP)