FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 september 2015

Diederik Samsom: 'Ik wil premier worden'

Ondanks de perikelen in zijn PvdA, wil fractieleider Diederik Samsom nog steeds premier worden. In de rubriek Tien Geboden van dagblad Trouw zegt hij zaterdag: "Ik heb de ambitie om minister-president te worden."

"De post van fractievoorzitter is voor het mede mogelijk maken van verbeteringen in onze maatschappij heel geschikt ­- als ik hier niks voor elkaar krijg, lukt het nergens - maar ik kan mij ook voorstellen dat ik als premier veel zou kunnen betekenen", zei Samsom verder volgens de krant.

De krant tekent er wel bij aan dat het gesprek met Samsom plaatsvond nog voordat bekend werd dat partijprominent Felix Rottenberg in een interview had uitgehaald naar de fractieleider. Hij noemde Samsom de bedrijfsleider van het kabinet.

In dat interview schoof Rottenberg ook vicepremier Lodewijk Asscher maar alvast als kroonprins naar voren. Dat de populairdere Asscher het stokje van Samsom zal overnemen is overigens al ongeveer drie jaar de verwachting.

Hoe dan ook, de commotie die daarna ontstond leidde vrijdagavond tot het vertrek van Rottenberg als leider van de commissie die voor de PvdA kandidaat-Kamerleden zoekt.

Samsom wil premier worden
Diederik Samsom: 'Ik wil premier worden' (Foto: ANP)

Dean Saunders op 22 september voor rechter

Zanger Dean Saunders zit op 22 september weer in het beklaagdenbankje van de rechtbank in Alkmaar. RTL Boulevard meldt op gezag van het Openbaar Ministerie en de rechtbank dat de zanger zich voor de rechter moet verantwoorden voor een mishandeling in Zaandijk op 15 december vorig jaar, voor brandstichting in een auto op 17 augustus vorig jaar en voor het bezit van een dolkmes.

 Dean en zijn ex Jamie Faber, de moeder van zijn zoontje London, gingen in april vorig jaar uit elkaar. Jamie deed daarna aangifte tegen hem wegens mishandeling, waarna Dean in mei vorig jaar al werd veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur en een boete van 400 euro. Ook moest het broertje van Ben Saunders van de rechter in therapie vanwege zijn opvliegende karakter. Hij kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van veertig uur opgelegd.

Volgens RTL Boulevard zijn daarna opnieuw strubbelingen geweest tussen Dean en Jamie, onder meer over de omgangsregeling van hun zoontje. Dat zou in december tot een nieuwe mishandeling hebben geleid.

Dean Saunders op 22 september voor rechter
Dean Saunders op 22 september voor rechter (Foto: BuzzE)

Steltenpool scoort driemaal voor FC Volendam

FC Volendam heeft de koppositie in de Jupiler Leage verstevigd. De ploeg van trainer Robert Molenaar was op eigen veld met 3-0 te sterk voor Jong PSV. Bert Steltenpool was de grote man bij de thuisploeg. Hij scoorde tweemaal voor de rust en één keer na de pauze. FC Volendam belandde op zestien punten uit zes wedstrijden, Jong PSV bleef op negen punten staan.

Nummer twee Achilles '29 ging bij Sparta met 3-0 onderuit. Voor de Rotterdamse ploeg kwamen Jop van Steen (eigen doel in eerste minuut), Thomas Verhaar (strafschop) en Giovanni Hiwat tot scoren. De ploeg van trainer Alex Pastoor is evenals FC Volendam nog ongeslagen. Met elf punten uit vijf wedstrijden doet Sparta volop mee in de eerste periode. De Kasteelploeg steeg naar de tweede plaats.

Go Ahead Eagles liep als nummer drie averij op door een nederlaag bij middenmoter VVV-Venlo: 2-1. Diep in de blessuretijd maakte Vito van Croy het winnende doelpunt.

FC Emmen rolde voor eigen publiek RKC Waalwijk met 6-1 op. Marnix Kolder scoorde twee keer voor de thuisploeg. FC Dordrecht haalde uit bij Fortuna Sittard: 0-5. Rangelo Janga trof twee keer doel voor de bezoekers.

FC Den Bosch versloeg Helmond Sport in een Brabantse derby met 2-1. Arda Havar maakte in de extra tijd het winnende doelpunt. Daarna kreeg invaller Charlton Vicento nog de rode kaart bij Helmond Sport.

FC Eindhoven won thuis met 3-2 van Almere City FC. Voor de bezoekers kwam Sven Braken twee keer tot scoren. Jinty Caenepeel zorgde in de 83e minuut voor de Brabantse winst.

Sevilla FC kan ook niet winnen van Levante

Sevilla wacht na drie speelronden nog steeds op de eerste zege in de Primera División. De Europa League-winnaar wist Levante vrijdagavond niet te verslaan. Het werd 1-1. 

De start van de Andalusische bezoekers was nog goed, want Steven N'Zonzi knalde binnen een kwartier van afstand raak. Hij scoorde op aangeven van Fernando Llorente, die bij Sevilla zijn debuut maakte. De Spaanse aanvaller afgelopen zomer over van Juventus.

Nadat Llorente zelf een aardige kopkans kreeg om de voorsprong te verdubbelen, kwam Levante in de tweede helft beter in de wedstrijd. Middenvelder Verza zag zijn inzet na 58 minuten tegen de paal belanden. In de rebound was Victor Camarasa er echter snel bij om raak te knikken: 1-1.

In een wat rommelige slotfase ging Levante nog op zoek naar de winnende treffer, terwijl Sevilla er amper nog aan de pas kwam. De score veranderde niet meer. Het team van coach Unai Emery blijft daardoor met twee punten in de onderste regionen van La Liga staan, net als Levante.

Doelman Paris Saint-Germain gunt Bordeaux een punt

Paris Saint-Germain heeft vrijdagavond voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in Ligue 1. De Franse kampioen kwam niet langs Girondins de Bordeaux. Het werd 2-2. 

Lange tijd leek er niets aan de hand te zijn voor de thuisploeg, die na bijna een halfuur spelen op voorsprong kwam. Paris Saint-Germain kreeg hulp van doelman Cédric Carrasso, die met een blunder zomaar de bal inleverde bij Edinson Cavani. Die wist met dit buitenkansje wel raad: 1-0.

Vier minuten later stond het echter weer gelijk. Dit keer ging Kevin Trapp, de keeper van PSG opzichtig in de fout. De 25-jarige Duitser kreeg een inzet uit een hoekschop van Bordeaux niet onder controle, waarmee hij Henri Saivet de kans gaf om de bal simpel binnen te tikken.

Na deze tegenvaller, het eerste tegendoelpunt van de Parijse club in Ligue 1, bracht Cavani het team van Laurent Blanc snel weer aan de leiding. De Uruguayaan liet Carrasso kansloos met een fraaie vrije trap langs de muur. Na de pauze kreeg Bordeaux een aardige mogelijkheid om weer langszij te komen, maar het leek bij 2-1 te blijven.

Zeker toen Saivet met een tweede gele kaart werd weggestuurd leek PSG de wedstrijd te kunnen uitspelen. Meteen daarna wist Wahbi Khazri het Parc des Princes toch stil te krijgen, en opnieuw blunderde doelman Trapp. Hij verspeelde de bal knullig aan Khazri: 2-2.

Paris Saint-Germain, waar Gregory van der Wiel de hele wedstrijd op de bank zat, komt daardoor nu op dertien punten te staan. Later dit weekend kunnen Stade Reims en Stade Rennes (negen uit vier) de achterstand op de koploper verkleinen.

Klinkende zege Hamburger SV in Mönchengladbach

Hamburger SV heeft zijn tweede competitiezege van dit seizoen te pakken. De ploeg van coach Bruno Labbadia won met overtuigende cijfers van Borussia Mönchengladbach. Het werd 0-3. 

De bezoekers uit Hamburg namen al na elf minuten de leiding. Pierre-Michel Lasogga kreeg de bal in de voeten gespeeld van een tegenstander, en hij kon daardoor uiteindelijk afronden. Vervolgens liet HSV het balbezit vaak aan Borussia Mönchengladbach, dat nauwelijks gevaar wist te stichten.

Kort voor rust was het aan de andere kant wel weer raak. Lasogga won bij een hoekschop het kopduel van zijn tegenstander en de 23-jarige aanvaller kon zo zijn tweede treffer van de avond maken. Na de pauze was al snel duidelijk dat een comeback van de thuisploeg er niet in zat. Via Nicolai Müller werd het in de 52ste minuut namelijk 0-3.

Bij Borussia Mönchengladbach werd Roel Brouwers vervolgens gewisseld, maar dat maakte voor de uitslag niet meer uit. De nummer drie van vorig seizoen staat nu stijf onderaan de Bundesliga: vier gespeeld, nul punten, doelsaldo 2-11. HSV staat met zes punten op de zevende plaats.

Sensationele Vinci voorkomt Grand Slam Serena Williams

De ongeplaatste Italiaanse Roberta Vinci heeft vrijdag in New York voor een enorme stunt gezorgd. De 32-jarige tennisster schakelde op sensationele wijze titelverdedigster Serena Williams uit in de halve finales van de US Open. De als eerste geplaatste Amerikaanse, die aasde op haar vierde Grand Slam-titel in één kalenderjaar, ging in drie sets onderuit: 2-6, 6-4 en 6-4.

Williams won het toptoernooi op Flushing Meadows zes keer. Vanaf 2012 pakte ze de titel drie keer op rij. Vinci kwam op Flushing Meadows in het enkelspel nooit verder dan de kwartfinales. Op een Grand Slam haalde de temperamentvolle speelster individueel nog nooit de laatste vier, laat staan de finale.

Vinci opende de partij direct een break, maar Williams was de baas in de eerste set en trok die set met 6-2 naar zich toe. Er leek niets aan de hand voor de Amerikaanse. Vinci, die in 2012 het dubbelspel in New York won, gaf zich niet gewonnen en zag Williams drie breakpoints van haar wegwerken. In de vijfde game kreeg Vinci weer drie breakpoints en nu was het wel raak, waarna ze bij 5-3 op eigen service de set naar zich toe trok. 

De Italiaanse bleef het Williams ook in de derde set lastig maken. Door direct een break te plaatsen, voerde ze de druk op de getergde Amerikaanse op. Bij 3-3 brak ze nogmaals, waarna ze haar zenuwen in bedwang hield en bij 5-4 op haar eerste matchpoint toesloeg.

De eindstrijd op zaterdag in New York wordt een nooit verwacht Italiaans onderonsje. Flavia Pennetta (33) rekende in de halve eindstrijd resoluut af met de als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep: 6-1 6-3.

Vinci stunt tegen Williams in New York
Vinci stunt tegen Williams in New York (Foto: ANP)

Duits darttalent Hopp voor eigen publiek te sterk voor Van Barneveld

De vakantiemaand voor de darters zit erop. Het echte werk is weer begonnen. Om te beginnen de European Darts Trophy in Muelheim, het zevende toernooi van de Euro Tour. Het is voor het eerst dit jaar dat Raymond van Barneveld actief was op de Euro Tour, echter dit was geen succes. Het Duitse darttalent Max Hopp versloeg de Hagenaar in de eerste ronde met 6-4.

Hopp mocht de wedstrijd beginnen en opende sterk met een finish van 161. Van Barneveld kwam op gelijke hoogte en wist daarna direct met een 144-finish een break te plaatsen. De Duitser brak echter direct terug.

In de vijfde leg kreeg Barney veel kansen op dubbel negen, maar hij gooide deze dubbel niet uit. Hopp kon na een achterstand toch zijn leg behouden. In de zesde leg valt echter in de zaal de gedeeltelijk de stroom uit. Na een korte onderbreking werd de parij hervat en Barney kon zijn leg behouden (3-3).

Hopp gooide in leg zeven voor de tweede keer 161 uit, maar Barney hield zijn leg ook (4-4). De  Hagenaar opende vervolgens met 180 en 2x 140. De dubbel kon hij echter niet vinden om voor te komen. Hopp bleef kalm en greep direct zijn kans om zijn eigen leg te behouden. Het Duitse talent brak vervolgens Van Barneveld op het beslissende moment en trok de partij met 6-4 naar zich toe. Hopp had een gemiddelde van 96 en een finishpercentage van 55%. Van Barneveld had met 93 een lager gemiddelde, maar vooral checkoutpercentage van 27% deed hem de das om.

Van Barneveld staat er niet goed voor op de wereldranglijst. Bij slechte resultaten op de Euro Tour en vloertoernooien komen deelnames aan grote toernooien, zoals de World Grand Prix, voor Van Barneveld in gevaar. Volgende week mag hij het opnieuw proberen bij de Euro Tour in Innsbruck.

Jan Dekker haalde de tweede ronde wel door Jamie Bain met 6-3 te verslaan. Christian Kist mag zaterdag ook terugkomen na een 6-5 zege op zijn landgenoot Dirk van Duijvenbode. Zaterdag is de tweede ronde, waarin ook Benito van de Pas, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zullen instromen. Van de Pas speelt tegen Jason Lovett, Van Gerwen treft Adam Hunt en Van der Voort neemt het op tegen Kevin Painter of Alan Norris. Eersterondewinnaar Dekker zal de oche delen met Dave Chisnall en Kist treft Robert Thornton.

Uitslagen eerste ronde European Darts Trophy  

Darter Darter Uitslag
Adam Hunt Krzysztof Ratajski 6-5
Jason Lovett Jyhan Artut 6-5
Jan Dekker Jamie Bain 6-3
Mensur Suljovic Christian Soethe 6-0
Gerwyn Price Andy Jenkins 1-6
Max Hopp Raymond van Barneveld 6-4
James Wilson Martin Schindler 6-4 
David Pallett Steve West 4-6
Wes Newton Chris Dobey 6-3 
Kevin Painter Alan Norris 6-3 
Connie Finnan Cristo Reyes 2-6
Daryl Gurney Mark Frost 6-2
Stephen Bunting Mark Barilli 6-4
James Hubbard Rowby-John Rodriguez 1-6
Mark Dudbridge Darren Johnson 5-6
Dirk Van Duijvenbode Christian Kist 5-6

Ronde II - zaterdag

Michael van Gerwen v Adam Hunt
Benito Van De Pas v Jason Lovett
Dave Chisnall v Jan Dekker
Justin Pipe v Mensur Suljovic

Peter Wright v Andy Jenkins
Kim Huybrechts v Max Hopp
Adrian Lewis v James Wilson
Terry Jenkins v Steve West

Michael Smith v Wes Newton
Vincent van der Voort v Kevin Painter
Brendan Dolan v Cristo Reyes
Mervyn King v Daryl Gurney

Ian White v Stephen Bunting
Simon Whitlock v Rowby-John Rodriguez
James Wade v Darren Johnson
Robert Thornton v Christian Kist

Aru kreeg handaflossing in Vuelta

Nummer twee in de Vuelta Fabio Aru kan mogelijk een zware straf tegemoet zien. De Italiaan kreeg namelijk vandaag in de negentiende etappe op een klein klimmetje in finishplaats Ávila een handaflossing van Astana-ploeggenoot Luis León Sánchez en dat is volgens de wielerregels niet toegestaan.

Aru was op dat moment in achtervolging op klassementsleider Tom Dumoulin die uiteindelijk de voorsprong op zijn Italiaanse tegenstrever met drie tellen uit wist te breiden tot zes seconden. Mocht Aru bestraft worden voor de handaflossing dan zal hij minimaal tien seconden straf krijgen. Eerder werd zijn Astana-teamgenoot Vincenzo Nibali uit de Vuelta gezet toen hij aan de ploegleiderswagen hing. Over Aru zal de jury nog een oordeel moeten vellen.

Giant-Alpecin-ploegleider Addy Engels had na de finish de beelden van de actie van Aru en Sánchez nog niet gezien, maar als er daadwerkelijk sprake zou zijn van een handaflossing dan wil hij namens Dumoulin een protest indienen.

Update 21.51 uur
Fabio Aru heeft van de jury van de Vuelta geen straf gekregen voor de vermeende handaflossing. De klacht van Giant-Alpecin werd afgewezen.

Update 22.30 uur
De jury gaat morgenochtend nog andere beelden van het incident bestuderen. Deze bevinden zich nu nog in een vrachtwagen van de Spaanse televisie. Wordt vervolgd dus.


De beelden van de slotfase van de etappe. Kijk vanaf 4.05 minuten (Bron: YouTube)

Luiten zakt iets weg na moeizame ronde op KLM Open

Joost Luiten leek vrijdag geen schim van de zelfverzekerde golfer die donderdag het KLM Open begon met zijn beste ronde ooit. De 29-jarige Rotterdammer worstelde met zichzelf op de achttien holes van de Kennemer in Zandvoort. Resultaat was een tweede ronde van 71 slagen, met liefst vijf bogeys en maar vier birdies. Luiten zakte zelfs weg uit de top tien met een totaal van 134 slagen, zes onder par.

De Nederlandse topfavoriet leverde flink wat slagen in op de koplopers. De Deen Sören Kjeldsen leidt voorlopig met -12 en heeft zes slagen voorsprong op Luiten. De Engelsman David Horsey en de Australiër Wade Ormsby hebben vijf slagen minder.

Luiten won het Nederlandse toernooi uit de Europese Tour in 2013. Toen speelde hij juist een sterke tweede ronde na een stroeve start en nam hij de zevende plek in.

Luiten zakt weg na moeizame ronde
Luiten zakt weg na moeizame ronde (Foto: ANP)

Nederland stuurt migranten terug naar Hongarije

Nederland gaat door met het terugsturen van migranten naar Hongarije ondanks kritiek. Dat liet het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag in een verklaring weten.

In Nieuwsuur uiten mensenrechtengroepen vrijdag kritiek op dit beleid omdat de opvang in het Oost-Europese land niet goed geregeld is. En PvdA en SP zeggen in het programma opheldering te willen van verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Volgens Europese regelgeving - de zogeheten Dublin Verordening - moeten migranten asiel aanvragen in het eerste EU land waar ze aankomen.

Dit jaar zal Hongarije 160 mensen terugnemen, aldus het ministerie. Vijftien zijn al door Nederland overgedragen. Alleen naar Griekenland worden geen mensen teruggestuurd.

Nederland blijft uitzetten naar Hongarije
Nederland blijft uitzetten naar Hongarije (Foto: ANP)

IOM: al circa 430.000 bootvluchtelingen

Meer dan 430.000 vluchtelingen hebben dit jaar al via de Middellandse Zee Europa bereikt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vrijdag. In totaal waagden tot dusver 432.761 mensen de risicovolle overtocht.

Eind augustus meldde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat ruim 300.000 vluchtelingen via de Middellandse Zee Europa hadden bereikt.

IOM: al circa 430.000 bootvluchtelingen
IOM: al circa 430.000 bootvluchtelingen (Foto: ANP)

Hollanders afslachten met Grutte Pier

De Friese actie avonturengame Cross of the Dutchman laat je de oude legende van Grutte Pier Donia herleven. Je bent een boer die zich genoodzaakt ziet de strijd aan te gaan met de Hollanders en de Saksen. Volgens de legende was Pier bijzonder groot en sterk en Triangle Studios springt daar graag op in. Pier verzamelt een rebellenleger om zich heen en brengt de Friese vijanden grote schade toe. De Hollanders noemden hem 'Kruis der Hollanders' en gaven zo indirect de naam aan deze game.

Triangle Studios heeft veel pech en tegenslag gehad bij het maken van het spel. Na zes jaar ploeteren is het eindelijk af. Cross of the Dutchman verschijnt precies 500 jaar na de gebeurtenissen in de game. De game is te spelen in het Fries, Nederlands, Engels en nog een handvol talen. Er wordt nu al gehint op een tweede deel. Als je wilt weten hoe het spel afloopt, dan kun je altijd even op Wikipedia spieken.

Cross of the Dutchman is verkrijgbaar voor Mac en pc via onder andere Steam, Humble Store, Green Man Gaming, Gamesrocket, Nuveem en GetGamesGo.

Grutte Pier

Rusland bouwt basis bij grens Oekraïne

Rusland gaat vlak bij de grens met Oekraïne een militaire basis bouwen. Dat bleek vrijdag uit een document van de Russische autoriteiten. De basis komt bij de plaats Waloejki en zal door zo'n 3500 militairen worden gebruikt.

Rusland trekt 43 miljoen euro uit voor het nieuwe bruggenhoofd dat in Oekraïne niet met gejuich zal worden begroet. Het complex ligt ongeveer 170 kilometer van de Oost-Oekraïense stad Charkov en 260 kilometer van het rebellenbolwerk Loehansk.

Rusland bouwt basis bij grens Oekraïne
Rusland bouwt basis bij grens Oekraïne (Foto: ANP)

Tinkov: "Fuck Astana en Katusha, laat Tom winnen"

Oleg Tinkov, de eigenaar van wielerploeg Tinkoff-Saxo, liet via Twitter weer eens van zich horen. Nadat hij eerder dit jaar Bjarne Riis als teammanager ontsloeg en daarna Lance Armstrong als 'teammanager' aantrok (1 aprilgrap), heeft Tinkov nu geen goed woord over voor de wielerteams van Astana en Katusha.

Volgens de Rus moet Team Tinkoff-Saxo er morgen in de loodzware bergetappe er alles aan doen om rodetruidrager Tom Dumoulin en zijn team Giant-Alpecin naar de overwinning te helpen. "Laat Tom winnen! Fuck Astana en Katusha voor hun Mortirolo aanval." Hiermee refereert Tinkov naar de Giro d'Italia eerder dit jaar, waar Contador op de Mortirolo pech had en de renners van Astana en Katusha vol door koersten.

Of de renners van Tinkoff-Saxo gehoor zullen geven aan de oproep van hun baas valt te bezien. Als ze niet presteren, kunnen ze zelfs openlijk aan de schandpaal genageld worden, zoals Tinkov in 2013 deed toen Alberto Contador een slechte Tour reed.  

'Man loopt 194 dagen voor donut'

De 32-jarige Arjen Ulrich uit Alkmaar gaf zijn baan op nadat hij 2,5 jaar geleden op vakantie was geweest in New York. In het vliegtuig bedacht hij zich dat hij over landen vloog die hij graag wilde zien. En dus ging hij ging nogmaals naar New York, maar dan lopend.  

Hij gaf zijn werk op en vertrok vorig jaar op 1 maart voor een lange voettocht die hem langs België, Frankrijk, Engeland, Wales, Schotland, Denemarken, de Faeröer Eilanden, IJsland, Groenland en Canada voerde, tot hij zijn eindbestemming in de Verenigde Staten bereikte. Hij legde vrijwel alles te voet af, en waar dat niet ging, nam hij de boot of het vliegtuig. Onderweg at en sliep hij vaak bij mensen die hem uitnodigden, of bij vrienden van kennissen. Ook gebruikte hij wel het populaire couchsurfing en één keer logeerde hij in een hotel.  

Gisteren wandelde hij via de Brooklyn Bridge het centrum van New York binnen na 194 dagen wandelen. Het eerste wat hij deed was een donut halen. Gewoon omdat hij er zo veel trek in had aldus Ulrich. Zijn tocht zit er nog niet helemaal op: als hij volgende week huiswaarts keert, zal hij vanaf Schiphol lopend teruggaan naar Alkmaar.  

Dafne zegt sorry tegen Sven Kramer

Als er al sprake was van enige ruis op de lijn tussen de Nederlandse grootheden Dafne Schippers (atletiek) en Sven Kramer (schaatsen), dan is de onderlinge animositeit waarschijnlijk snel weer uit de wereld geholpen. "Sorry Sven voor berichten rondom het schaatsen. Zoals je begrijpt, wordt het allemaal flink opgeblazen en was het niet zo bedoeld!", liet de wereldkampioene op de 200 meter vrijdagmiddag via Twitter weten.

Schippers kreeg donderdag in Brussel tijdens een persconferentie de vraag of haar status nu vergelijkbaar is met de roem van Sven Kramer. "Ja, daar kun je het een beetje mee vergelijken. Alleen nog groter, want schaatsen is natuurlijk geen wereldsport", antwoordde Schippers met een knipoog.

Die uitsprak leidde tot nogal wat ophef op de sociale media, maar meervoudig olympisch en wereldkampioen Kramer hield zich stil. "Hard aan het trainen om binnenkort de strijd met Dafne Schippers aan te kunnen", zette hij afgelopen maandag nog wel op Twitter als bijschrift bij een aantal trainingsfoto's van hem op de atletiekbaan.

Dafne zegt sorry tegen Sven
Dafne zegt sorry tegen Sven (Foto: ANP)

SGP: "God verbiedt betaald parkeren"

Bij ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede moet tegenwoordig ook op zondag betaald worden als er geparkeerd wordt op het parkeerdek. Schande, vinden de orthodox-christenen: zij weigeren principieel geld uit te geven aan commerciële activiteiten op zondag, en dus hebben ze ook een probleem met het betalen van het parkeergeld aldus de plaatselijke afdeling van de SGP.

De fractie van de SGP heeft donderdag een aantal vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders zo meldt de Gelderlander. Raadslid Pieter Kool geeft aan dat als het parkeergeld op zondag gehandhaafd blijft, er meer geparkeerd zal worden in de omgeving van het ziekenhuis. Hij vreest dat er daardoor overlast zal ontstaan voor de omwonenden.

Rottenberg buitengewerkt door PvdA

PvdA-prominent Felix Rottenberg stapt op als leider van de selectiecommissie die voor die partij nieuwe kandidaten zoekt voor de Tweede Kamer. Hij maakte dat vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Rottenberg kwam dinsdag in het nieuws doordat hij in Vrij Nederland scherpe kritiek had geuit op PvdA-leider Diederik Samsom. Hij noemde hem de bedrijfsleider van het kabinet. Dat kwam Rottenberg op een tik op de vingers te staan van partijvoorzitter Hans Spekman. Ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem had geen goed woord over voor de uitingen van Rottenberg. In College Tour, waar Dijsselbloem te gast was, noemde hij de minister een Brusselse supertechnocraat.

Rottenberg zegt dat hij de gewraakte uitlatingen in een onbewaakt ogenblik heeft gedaan. "Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken." Hij zegt dat hij de uitspraken "in de context van het hele verhaal heel erg vond meevallen".

"Ieder mens maakt fouten en deze is verkeerd uitgepakt", aldus Rottenberg.

Rottenberg weg bij kandidatencommissie PvdA
Rottenberg weg bij kandidatencommissie PvdA (Foto: ANP)

Hiphop-video Afro Samurai 2 en releasedatum

Afro Samurai 2: Revenge of Kuma heeft een releasedatum: 22 september. Het tweede deel van de brawler/hack-n-slash-game wordt in drie aparte delen uitgebracht.

Afro Samurai is een game die losjes gebaseerd is op de succesvolle seinen dōjinshi-manga, bedacht door Takashi Okazaki. Het eerste deel van de cell-shaded-game kwam in 2009 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Deel twee wordt uitsluitend ontwikkeld voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Het tweede deel uit de serie bestaat uit in totaal drie volumes, waarvan de eerste op 22 september uitkomt. Onderstaande trailer, genaamd Deadly Identities, is de eerste uit een reeks van officiële soundtracks die uitkomen voor de game.

Woensdag publiek afscheid van Joost Zwagerman

Het publiek kan woensdag afscheid nemen van schrijver Joost Zwagerman. Wie dat wil kan van 10.00 tot 11.30 uur terecht in het kerkgebouw De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam. Daarna is er in hetzelfde gebouw een besloten bijeenkomst voor familie en vrienden. Dat heeft uitgeverij De Arbeiderspers vrijdag gemeld.

De uitvaart, ook in besloten kring, vindt eveneens plaats op woensdag. Waar is nog niet bekend.

De 51-jarige Zwagerman beroofde zich dinsdag van het leven. De schrijver en kunstcriticus had net zijn nieuwe essaybundel De Stilte van het Licht af. Het voorwoord door Zwagerman zelf is te lezen op de site van De Volkskrant.

Woensdag publiek afscheid van Zwagerman
Woensdag publiek afscheid van Joost Zwagerman (Foto: BuzzE)

Rutte noemt Mansveld 'zeer adequaat'

Premier Mark Rutte vindt staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu een 'zeer adequaat' bewindspersoon. Hij zei vrijdag na de ministerraad dat er altijd iets mis kan gaan in de communicatie, zeker als er allerlei grote organisaties betrokken zijn in het beleidsterrein.

Mansveld werd deze week in verlegenheid gebracht door ProRail-topman Pier Eringa. Die beweerde dat het ministerie soms slecht nieuws onder de pet wilde houden. Mansveld zei dat hij deze uitspraken had ingetrokken maar Eringa ontkende dat later, waarna hij ze later toch weer introk.

De premier vond het eigenlijk niet nodig dat hij haar zou moeten verdedigen. Ze zit wat hem betreft stevig in het zadel. Hij zei geen enkele aanwijzing te hebben dat de staatssecretaris iets niet naar buiten zou willen brengen.

Wel kan hij zich voorstellen dat je als bewindspersoon bepaalde informatie eerst zelf wil vergaren en beoordelen voordat je het naar de Kamer stuurt. Hij deed dat zelf destijds ook als staatssecretaris.

Rutte noemt Mansveld 'zeer adequaat'
Rutte noemt Mansveld 'zeer adequaat' (Foto: ANP)

Proun+ van Engine Software naar Apple TV

Het Nederlandse Engine Software kondigt vandaag aan dat Proun+ zal verschijnen op de woensdag aangekondigde nieuwe Apple TV.

Proun(+) heeft bij de Dutch Game Awards verschillende prijzen in de wacht gesleept, en had een honourable mention op het internationale Independent Games Festival.

Proun+ was al eerder te krijgen op de Nintendo 3DS, iPhone en iPad. Voor de PC is er voorloper Proun en is daarvoor te krijgen voor een 'betaal wat je wilt'-prijs.


Trailer voor Proun+

Massale betoging voor onafhankelijk Catalonië

Tienduizenden mensen hebben zich vrijdag in Barcelona verzameld om te betogen voor de onafhankelijkheid van de autonome regio Catalonië. De organisatoren van de betoging willen de Avinguda Meridiana, die naar het parlementsgebouw van Catalonië voert, over een afstand van 5 kilometer met actievoerders vullen, aldus het Spaanse persbureau Europa Press.

De betoging komt ruim twee weken voor de verkiezingen voor het Catalaanse parlement op 27 september. De deelstaatpresident Artur Mas wil de onafhankelijkheid van Catalonië tot inzet van de verkiezingscampagne maken. Als Mas samen met andere naar afscheiding strevende partijen een meerderheid krijgt in het parlement in Barcelona, wil hij Catalonië binnen twee jaar onafhankelijk maken.

De Spaanse regering van de centrumrechtse premier Mariano Rajoy heeft herhaaldelijk gezegd dat zij de onafhankelijkheid van Catalonië niet zal toestaan. Afsplitsing zou in strijd zijn met de Spaanse grondwet.

Massale betoging voor onafhankelijk Catalonië
Massale betoging voor onafhankelijk Catalonië (Foto: ANP)

Meisje op Facebook blijkt afperser

Een man uit Kaatsheuvel is afgeperst via Facebook. Hij dacht dat hij flirtte met een meisje en stuurde via de chat een paar erotische foto's van zichzelf. Toen bleek dat het meisje in werkelijkheid iemand anders was. De man moest 550 euro betalen, anders zouden de foto's naar buiten worden gebracht.

De Brabander deed aangifte bij de politie. In overleg besloot hij een afspraak te maken om te betalen, donderdagavond in de Kraaivenstraat in Kaatsheuvel. Daar werd hij aangesproken door een achttienjarige Tilburger. Die werd direct opgepakt. De 47-jarige vader van de Tilburger werd korte tijd later ook opgepakt.

Vader en zoon hebben misschien meer slachtoffers gemaakt.

Meisje op Facebook blijkt afperser
Meisje op Facebook blijkt afperser (Foto: ANP)

Iron Maiden nieuw op 1 in Album Top 10

Het album The Book of Souls van Iron Maiden is nieuw binnengekomen op één in de Album Top 10. Het langverwachte dubbelalbum is het zestiende studioalbum van de metalband. De mannen van Iron Maiden stoten hiermee, veertig jaar nadat de band is opgericht, de mannen van de Toppers met hun Toppers in Concert 2015 van de eerste plaats.

Op de derde plaats in de albumlijst komt rapper Fresku nieuw binnen met zijn debuutalbum nooit meer terug. Ook op de vierde positie in de Top 10 staat een nieuwkomer, namelijk Riverside met Love, Fear and the Time Machine. Dit is het zesde album van de Poolse rockband.

A-ha is de laatste nieuwe binnenkomer in de Album Top 10 met Cast in Steel. Dit is het eerste album sinds 1993 waarop het originele logo van de Noorse band staat.

Album Top 10 Week 37
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Iron Maiden - The Book of Souls
2. (1) Toppers - Toppers in Concert 2015
3. (-) Fresku - Nooit meer terug
4. (-) Riverside - Love, Fear and the Time Machine
5. (-) A-ha - Cast in Steel
6. (3) Dr. Dre - Compton: A Soundtrack by Dr. Dre
7. (8) Kensington - Rivals
8. (6) Original Soundtrack - Frozen
9. (2) The Weeknd - Beauty Behind the Madness
10. (14) Dotan - 7 layers

Iron Maiden nieuw op 1 in Album Top 10
Iron Maiden nieuw op 1 in Album Top 10 (Foto: BuzzE)

The Last Guardian geteased voor Tokyo Game Show

Ontwikkelaar genDESIGN, of beter gezegd Fumito Ueda, heeft via Twitter laten doorschemeren dat we The Last Guardian kunnen verwachten op de Tokyo Game Show (TGS) volgende week. Of er eindelijk een releasedatum komt is niet bekend.

De ontwikkelstudio geeft in de tweet aan dat het nadenkt over een manier om Trico, het iconische griffin-achtige wezen uit The Last Guardian, naar Makuhari kan brengen. Makuhari is het evenementencentrum waar TGS wordt gehouden. De tweet werd vergezeld door een plaatje van een reusachtige voet van Trico en het silhouette van een persoon die een PS4-controller vasthoudt.

De ontwikkeling van The Last Guardian begon al in 2007 voor PlayStation 3, maar er wordt sinds enige tijd uitsluitend voor PlayStation 4 ontwikkeld. Volgens Sony, die verantwoordelijk is als uitgeverij van de game, was deze keuze onvermijdelijk om geen concessies te hoeven doen ten aanzien van enkele features.

Hopen dus dat de PlayStation 4-exclusive volgende week eindelijk een releasedatum krijgt. Op E3 van dit jaar werd al bekendgemaakt dat de game in ieder geval in 2016 uit moet komen. TGS duurt van 17 tot en met 20 september.

Overheid wil duurzamer gaan inkopen

Het kabinet wil dat overheden meer duurzame producten en diensten inkopen. De ministerraad heeft hiertoe vrijdag een plan van aanpak goedgekeurd. Dat moet overheden helpen meer maatschappelijk verantwoord in te kopen. Het plan is door vijf ministeries opgesteld en moet inkopers bij de Rijksoverheid en andere overheden duidelijke normen en instrumenten geven om maatschappelijk verantwoord in te kopen.

Er komen eenduidige richtlijnen om overheden zoals provincies en gemeenten te helpen bij hun keuze. Ook moeten de verschillende overheden informatie over duurzaam inkopen beter met elkaar gaan uitwisselen. Alleen al de Rijksoverheid telde volgens cijfers van 2012 al 70.000 leveranciers.

Vrijdag kwam juist via de website Binnenlands Bestuur naar buiten dat milieuaspecten bij de inkoop van materialen door de overheid een ondergeschikte rol speelt. Volgens rapport 'Het bos verdient beter' worden levensduur en lage kosten belangrijker gevonden. Voor het rapport zijn honderd overheidsprojecten in de grond,- weg- en waterbouw onderzocht.

Overheid wil duurzamer gaan inkopen
Overheid wil duurzamer gaan inkopen (Foto: ANP)

Dumoulin verslaat Aru opnieuw, Gougeard wint etappe

Alexis Gougeard heeft de negentiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De renner van AG2R la Mondiale reed tijdens de slotklim weg van de rest en heeft zijn voorsprong de rest van de etappe zonder problemen vast kunnen houden. Tom Dumoulin weet na een flinke eindsprint het gat met concurrent Fabio Aru met drie extra seconden te vergroten. 

Aan het begin van de dag waren het de teamgenoten van Tom Dumoulin die het peloton leidden. De renners van Team Giant - Alpecin hielden het tempo lange tijd laag, waardoor de kopgroep van 24 man na de eerste klim een voorsprong van een kwartier konden opbouwen. Achter hen ging het mis voor enkele Giant - Alperin renners, zij raken betrokken bij een valpartij waar ook Aru bij betrokken raakt. Dumoulin weet op zijn fiets te blijven. Aru vraagt nog om medische hulp, maar kan samen met Dumoulin weer de aansluiting met het peloton vinden. In de afdaling die volgde brak Tiago Machado uit de kopgroep en wist hij tot de tweede klim een gat van dertig seconden vast te houden.

Na de valpartij weten de renners van Giant - Alperin opnieuw aan kop van het pelton te komen en opnieuw houden ze een rustig tempo aan. Vlak voor de top van de tweede klim nemen de rennrers van Movistar de leiding over, waarna het tempo flink omhoog gaat. Dumoulin verliest een helper, maar Aru komt helemaal zonder ploeggenoten te zitten. In de kilometers die volgden bleef hij in het achterwiel van Dumoulin zitten. Achter hen is er nog een kleine valpartij, waarbij Stephane Rosetto en een rijder van FDJ betrokken zijn. Alejandro Valverde probeert nog om uit te breken, maar komt niet verder dan enkele seconden.

Voorin sloten Gougeard en Leonardo Duque zich aan bij Machado, waarna het groepje het gat met de achtervolgers vergroot tot meer dan veertig seconden. Duque valt al snel terug, maar de andere twee blijven het gat vergroten. Achter hen is er een nieuw duo dat de aanval opent op het leidende tweetal. Maxime Monfort en Natnel Berhane rijden samen met Duque langzaam weg van de tweede achtervolging. Ondertussen valt ook Machado terug, waardoor Gougeard in zijn eentje voorin overblijft.

Met Ávila in zicht blijft Gougeard zijn voorsprong vergroten, het drietal achtervolgers kan niet volgen. Op de kasseien heeft hij een voorsprong van 35 seconden, een voorsprong die hij niet meer weg zou geven. Achter hen probeerden enkele renners meerdere keren van het peloton weg te rijden, maar steeds weer mislukte de ontsnapping. Uiteindelijk weten Valverde en Diego Rosa toch los te komen, maar laatstgenoemde moet al snel Valverde laten gaan. Op de kasseien leidt Dumoulin samen met twee ploeggenoten. Dumoulin weet zo een kleine voorsprong op te bouwen op concurrent Aru, een voorsprong die drie seconden bedraagt aan het einde van de rit.

In het algemeen klassement heeft Dumoulin nu een voorsprong van zes seconden op Aru, met nog twee etappes te gaan.

Uitslag etappe 19

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. GOUGEARD Alexis AG2R LA MONDIALE 04h 19' 20''  
2. OLIVEIRA Nelson LAMPRE - MERIDA 04h 20' 00'' + 00' 40''
3. MONFORT Maxime LOTTO SOUDAL 04h 20' 04'' + 00' 44''
4. AMADOR BIKKAZAKOVA Andrey MOVISTAR TEAM 04h 20' 04'' + 00' 44''
5. MACHADO Tiago TEAM KATUSHA 04h 20' 04'' + 00' 44''
6. MOINARD Amaël BMC RACING TEAM 04h 20' 04'' + 00' 44''
7. DUARTE AREVALO Fabio Andres OLOMBIA 04h 20' 13'' + 00' 53''
8. PARROYO DURAN David CAJA RURAL-SEGUROS RGA 04h 20' 23'' + 01' 03''
9. KNEES Christian AM SKY 04h 20' 37'' + 01' 17''
10. VENTOSO ALBERTI Francisco José MOVISTAR TEAM 04h 20' 37'' + 01' 17''
11. KING Benjamin AM CANNONDALE - GARMIN 04h 20' 50'' + 01' 30''
12. VAN DER SANDE Tosh LOTTO SOUDAL 04h 21' 05'' + 01' 45''
13. BERHANE Natnael MTN - QHUBEKA 04h 21' 05'' + 01' 45''
14. VORGANOV Eduard TEAM KATUSHA 04h 21' 05'' + 01' 45''
15. IRIZAR ARRANBURU Markel TREK FACTORY RACING 04h 21' 05'' + 01' 45''
16. ENGOULVENT Jimmy TEAM EUROPCAR 04h 21' 14'' + 01' 54''
17. BOUET Maxime ETIXX - QUICK STEP 04h 21' 18'' + 01' 58''
18. BRUTT Pavel TINKOFF - SAXO 04h 21' 28'' + 02' 08''
19. LEMOINE Cyril COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS 04h 21' 31'' + 02' 11''
20. DUQUE Leonardo COLOMBIA 04h 21' 56'' + 02' 36''

Incident met gaspistool in tram Amsterdam

In de binnenstad van Amsterdam is vrijdagmiddag in een tram vermoedelijk geschoten met een gaspistool. Niemand raakte gewond. De politie is op zoek naar twee mannen die uit de tram zijn gevlucht.

In de tram is een huls van een knalpatroon aangetroffen, aldus een woordvoerder. Het incident had plaats op het Rokin ter hoogte van Madame Tussauds. De omgeving is afgezet en er is een signalement van de vermoedelijke daders.

Incident met gaspistool in tram Amsterdam
Incident met gaspistool in tram Amsterdam (Foto: ANP)

'15 tot 20 miljoen voor pgb-gedupeerden'

Het kabinet trekt een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen euro uit voor mensen die de dupe zijn geworden van het debacle met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt.

Het geld komt via een compensatieregeling beschikbaar voor pgb-houders en voor zorgverleners. Toen de uitbetaling van het pgb in januari werd overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) leidde dat tot maandenlange problemen, die nog steeds niet helemaal zijn opgelost.

'15 tot 20 miljoen voor pgb-gedupeerden'
'15 tot 20 miljoen voor pgb-gedupeerden' (Foto: ANP)

Jongeren: seks onbelangrijk

Ouders zijn soms misschien een beetje té bezorgd over het seksleven van hun tienerkinderen. Pubers blijken namelijk veel meer bezig te zijn met romantiek en relaties dan met seks. Het gaat veel meer over dingen als aantrekkingskracht, iemand leuk vinden en verliefde gevoelens, zonder een seksueel doel.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen die nu vier jaar duurt. 1300 jongeren namen deel en zij waren aan het begin van de studie tussen de elf en vijftien jaar oud. Op verzoek van de onderzoekers hielden 183 tieners een dagboek bij.

Uit de dagboekaantekeningen blijkt onder meer dat pubers "veel minder geneigd zijn over te gaan tot seksuele handelingen dan de traditionele bezorgdheid van ouders rechtvaardigt", aldus de onderzoekers.

Romantiek voor jongeren belangrijker dan seks
Romantiek voor jongeren belangrijker dan seks (Foto: ANP)

'Vader Aylan was mensensmokkelaar'

De dood van de driejarige Syrische Aylan Kurdi zou de schuld zijn van zijn eigen vader. Zainab Abbas, een Iraakse vrouw die in dezelfde boot zat, beweert dat de Syrische man een mensensmokkelaar was, meldt HLN.

De vader van het jochie zou de kapitein zijn geweest van het gekapseisde bootje, aldus de vrouw die zelf twee kinderen verloor bij de oversteek. Aylan spoelde ruim een week geleden aan nadat hij verdronken was en een foto van het lijkje ging de hele wereld over.

In een interview met de Australische zender 10 News zegt Abbas dat zijn vader, Abdullah Kurdi, zelf schuld heeft aan de dood. Zainab Abbas uit de beschuldiging via haar nicht Lara Tahseen die in Sydney woont. Volgens Abbas betaalde ze tienduizend euro voor de oversteek van Bodrum naar het Griekse eiland Kos.

"Hij was een mensensmokkelaar en bestuurde het bootje". Abbas werd gerustgesteld door een smokkelaar die zei dat de kapitein zelf zijn vrouw en kinderen zou meebrengen op de boot. Die kapitein bleek Aylan's vader te zijn. "Hij voer als een gek. Het bootje ging veel te snel en kantelde door een hoge golf."

Abdullah Kurdi ontkent alles. "Ik verloor mijn familie, ik verloor mijn leven, ik verloor alles, laat ze zeggen wat ze willen."

Zwitserland kiest nieuw volkslied

Tijdens een festival voor volksmuziek in het Noord-Zwitserse Aarau wordt zaterdagavond door het aanwezige publiek en via telefoon en internet een nieuw volkslied gekozen. Het is de finale van een lang proces dat op 1 januari 2014 begon.

Van de 208 voorstellen voor een modern volkslied zijn drie finalisten geselecteerd. In Aarau wordt de winnaar gekozen in een rechtstreekse tv-uitzending.

De Zwitserse Vereniging voor het Algemeen Belang (SGG), een sociale overheidsinstelling, streeft al jaren naar een nieuw volkslied omdat het huidige Schweizerpsalm, ofwel Cantique suisse, Salmo svizzero in de verschillende landstalen, ouderwets zou zijn. De meeste Zwitsers zouden de tekst niet meer kennen.

De oude melodie heeft het tot in de finale uitgehouden, hoewel die in een Duitstalige versie slechts in een refrein terugkeert. De teksten zijn modern en niet zo hoogdravend en religieus getint als in de huidige. Als de winnaar bekend is, start de SGG een campagne om het nieuwe volkslied bekend en officieel te maken.

Zwitserland kiest nieuw volkslied
Zwitserland kiest nieuw volkslied (Foto: ANP)

Rutte heeft geen remedie tegen lekken

Premier Mark Rutte geeft toe dat hij eigenlijk geen remedie heeft tegen het elk jaar weer uitlekken van de Prinsjesdagstukken. Nadat de afgelopen weken al veel inhoudelijke punten uit de begrotingen waren uitgelekt, bracht RTL Nieuws vrijdagmiddag ook de communicatiestrategie voor het kabinet op Prinsjesdag naar buiten.

"Ik doe dit nu vijf jaar en het hoort er blijkbaar bij. Het gebeurt helaas ieder jaar. Het is een onderdeel van de traditie van Prinsjesdag waar ik me ongelooflijk aan erger", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie. Hij gaf toe dat lekken "blijkbaar" gewoon gebeurt. "Als u een andere methode weet?", zei hij tegen journalisten.

Suggesties van journalisten om de stukken op vrijdagmiddag voor iedereen openbaar te maken, of dat meteen te doen nadat het kabinet een begroting had afgerond, wees Rutte van de hand.

Rutte heeft geen remedie tegen lekken
Rutte heeft geen remedie tegen lekken (Foto: ANP)

Orban gaat 'opstandige' migranten arresteren

Hongarije gaat vluchtelingen die illegaal de grens oversteken vanaf volgende week dinsdag arresteren. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban vrijdag aangekondigd.

De afgelopen weken zijn duizenden asielzoekers door Hongarije getrokken om het noorden en westen van Europa te bereiken. Orban wil strengere maatregelen treffen tegen de vluchtelingen.

Orban gaat 'opstandige' migranten arresteren
Orban gaat 'opstandige' migranten arresteren (Foto: ANP)

[eSports] Alle teams WK League of Legends bekend

Na maanden van competitie in respectievelijk de spring split en de summer split zijn alle teams nu bekend die gaan strijden om het wereldkampioenschap League of Legends, in de volksmond bekend als Worlds. Het kampioenschap wordt gedurende de maand oktober op verschillende lokaties in Europa gehouden.

Er zijn in totaal zestien teams die om de prijzen gaan strijden om de titel, waarbij er meerdere manieren waren om het Worlds-ticket te bemachtigen. De 'makkelijkste' manier is om in de belangrijkste competitie de summer split te winnen.

Vanuit de Koreaanse LCK komen de gedoodverfde kampioen SKT T1, met wonderkind Faker in hun gelederen, Koo Tigers en KT Rolster naar ons mooie continent. De Chinese LPL stuurt LGD Gaming, Edward Gaming, het team dat tijdens het afgelopen Mid Season Invitational SKT T1 wist te verslaan, en Invictus Gaming. Vanuit het Aziatische wordt de deelnemerslijst aangevuld met AHQ eSports en Flash Wolves, beide uit de LMS-competitie.

De Noord-Amerikaanse LCS stuurt Counter Logic Gaming, Team Solomid en Cloud 9, die vanuit een bijna onmogelijke positie toch via het regionale kwalificatietoernooi een Worlds-ticket wisten te bemachtigen. De Europese LCS wordt vertegenwoordigd door Fnatic, die tot de finale van de summer split niet hebben verloren, H2K Gaming en Origen.

Het deelnemersveld wordt compleet gemaakt de Bangkok Titans en paiN Gaming, die allebei via het International Wild Card Tournament de laatste twee tickets wisten te bemachtigen.

Zaterdagavond om 22.00 uur is de loting van het toernooi. Daarbij wordt bepaald wie in welke van de vier poules terechtkomt. Na een eerste poulefase gaat het toernooi verder als knock-outsysteem, met de grote finale op 31 oktober in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn. De uiteindelijke winnaar krijgt niet alleen een hele kekke beker mee naar huis, maar mag als team ook nog eens één miljoen dollar op de bankrekening bijschrijven.

'China kan voor wereldwijde recessie zorgen'

De kans dat China de wereldeconomie in een recessie stort is 55 procent. Dat is de voorspelling van hoofdeconoom Willem Buiter van de Amerikaanse bank Citigroup. De Nederlander ziet donkere wolken samenpakken boven de op een na grootste economie ter wereld.

Zonder een op consumenten gericht steunplan zal de economische groei van China wegglijden tot onder de 4 procent, meent Buiter. Dit zou een wereldwijde recessie kunnen veroorzaken, omdat de rest van de wereld niet geïsoleerd zal worden van deze groeivertraging.

Volgens Buiter is de financiële situatie in het land in korte tijd uit de hand gelopen. "Het is wachten op de Chinese toezichthouders om weer orde op zaken te stellen", aldus de econoom, die onder meer stelde dat de schulden in de particuliere sector in korte tijd geëxplodeerd zijn.

Hij verwacht niet dat Peking bij machte is om de "opgeblazen" financiële situatie op te lossen.

'China kan voor wereldwijde recessie zorgen'
'China kan voor wereldwijde recessie zorgen' (Foto: ANP)

Rusland wil militaire coördinatie over Syrië

Rusland wil militaire coördinatie over Syrië met de VS. Dit heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vrijdag gezegd. Hij zei dat overleg met het Pentagon "nodig is om ongewilde incidenten te voorkomen".

Lavrov spreekt ondertussen tegen dat Russische militairen in Syrië aan de strijd deelnemen. Hij heeft het over manoeuvres van de Russische strijdkrachten in de Middellandse Zee. Verder stuurt Rusland wapens naar de Syrische regering om terroristen te bestrijden en blijft het land dat volgens Lavrov doen.

Maar in tal van media is gemeld dat Rusland bezig is militair ingrijpen in Syrië voor te bereiden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten het toe te juichen als Rusland deelneemt aan de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). Het doel van het Kremlin zou vooral de bescherming van het wankelende Syrische regime van Assad zijn.

Kremlin wil militaire coördinatie over Syrië
Kremlin wil militaire coördinatie over Syrië (Foto: ANP)

Haas kiest F1-coureur uit Ferrari-kamp

Gene Haas zal volgend jaar een van zijn Formule 1-bolides gaan reserveren voor een reservecoureur van Ferrari. De Amerikaan debuteert in 2016 met een eigen renstal op de grid, waarbij hij gebruik gaat maken van veel onderdelen uit Maranello, alsmede de windtunnel.

Hoewel Haas geen namen heeft genoemd lijkt de strijd te gaan tussen Esteban Gutierrez en Jean-Eric Vergne die beide reserves zijn van Ferrari. Teambaas Gunther Steiner: "Wij willen coureurs die het beste past bij wat wij willen. Wij willen dat beiden in de Formule 1 gereden hebben. We willen een ervaren rot en eentje die enkele jaren ervaring in de Formule 1 heeft."

Nu Nico Hülkenberg bijgetekend heeft bij Force India zou de lijst van Haas bestaan uit ongeveer tien coureurs. Onder meer McLaren-reserve Kevin Magnussen en Lotus-coureur Romain Grosjean zouden in beeld zijn. Eén coureur heeft volgens Haas een eerste bod in ieder geval afgewezen.

Politie LA maakt einde aan gijzeling

De politie in Los Angeles heeft met een inval een einde gemaakt aan een gijzeling in een restaurant in Downey, in het zuidoosten van de metropool. De gijzelnemer kwam om het leven. Volgens Amerikaanse media ontstond de gijzeling donderdagavond na een wilde achtervolging door de Amerikaanse stad.

De man had twee auto's gestolen. Bij de diefstal van een van de voertuigen zette hij zijn vuurwapen op het hoofd van de eigenaar. De achtervolging eindigde toen hij tegen een andere auto botste. Hij stapte uit en rende al schietend een druk restaurant binnen.

Op zo'n zes mensen na wisten de gasten te ontsnappen. Na een belegering van twee uur viel de politie het etablissement binnen. Of de gijzelnemer door politiekogels stierf of door eigen toedoen is nog niet duidelijk.

Politie LA maakt einde aan gijzeling
Politie LA maakt einde aan gijzeling (Foto: ANP)

Duitsers: geen angst voor vluchtelingen

Duitsland lijkt het voorkeursland voor veel vluchtelingen uit de Balkan en het nabije Oosten, maar deze toestroom van migranten lijkt de Duitse inwoners maar weinig te intimideren. Volgens een peiling, deze morgen gepresenteerd in het ARD MorgenMagazin (MOMA), stelt 61 procent van de Duitsers 'geen angst' te hebben voor de vluchtelingenstroom. 38 procent stelt daarentegen wel degelijk enige angst voor de vluchtelingen te ervaren.

Opvallend is dat, ondanks de dramatische gebeurtenissen van de afgelopen weken, er geen beweging in deze cijfers lijkt te zitten: bij een soortgelijke peiling vorige week stelde 59 procent geen angst te hebben voor vluchtelingen. In de voormalige DDR, waar men historisch minder ervaring heeft met immigratie, is de angst voor vluchtelingen wat groter: hier stelt 43 procent angst te hebben voor vluchtelingen. Nog stelliger zijn de cijfers wanneer gevraagd wordt naar de mate waarin vluchtelingen het dagelijks leven van mensen beïnvloeden. Niet minder dan 81 procent van de ondervraagden stelt dat zijn of haar leven totaal niet wordt beïnvloed door de vluchtelingenstroom; 17 procent zegt dat dit 'enigszins' het geval is, en slechts twee procent spreekt van een 'grote' invloed door migranten.

Dit houdt echter niet in dat het beleid van bondskanselier Angela Merkel zonder oppositie blijft. Vooral vanuit de Beierse zusterpartij CSU, traditioneel wat conservatiever dan Merkels eigen CDU, komt kritiek. Hans-Peter Friedrich, vice-fractievoorzitter van de CSU in de Bondsdag, bekritiseert het openen van de Duitse grens voor vluchtelingen die eerder in Hongarije of Oostenrijk verbleven. Friedrich spreekt van een "totaal verlies aan controle" en een "ongeprecedeerde politieke blunder". Hij verwijst hierbij vooral na het gebrek aan identiteitscontrole, wat volgens hem zou kunnen inhouden dat IS-strijders met de vluchtelingenstroom Duitsland binnenkomen. Zowel de CDU als coalitiepartner SPD wijzen de kritiek van de CSU van de hand. Thomas Oppermann, fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, stelt dat de CSU "nul alternatieven aanbrengt". "Het enige wat de CSU doet, is angst aanwakkeren", aldus nog Oppermann.

Duitsers uiten weinig angst voor vluchtelingen, ondanks toestroom.

Golfer Lafeber wint Audi in Kazachstan

Golfer Maarten Lafeber presteerde vrijdag matig in Kazachstan en haalde de cut niet op het Open golftoernooi in het land. Maar de Nederlander vertrok niet met lege handen; dankzij een hole-in-one op de zestiende hole mocht hij de sleuteltjes van een hagelnieuwe Audi A6 in ontvangst nemen.

Zoals wel vaker bij golftoernooien stond er ook in de Kazachse stad Almaty een speciale prijs klaar voor een bijzondere prestatie. De golfer die een hole-in-one zou slaan op de zestiende hole, kreeg de luxe auto mee naar huis. Lafeber klaarde de klus tijdens een verder slecht optreden.

"Nou, ik ben behoorlijk teleurgesteld dat ik niet beter presteerde. Maar het is wel leuk om een Audi te winnen. Raar spelletje", aldus de Nederlander op Twitter.

Lafeber wint Audi in Kazachstan
Lafeber wint Audi in Kazachstan (Foto: ANP)

'Geen werkzaamheden aan waterleiding VUmc'

Op het moment dat dinsdagochtend bij het VU Medische Centrum (VUmc) in Amsterdam de overstroming ontstond, werd niet gewerkt aan de betreffende waterleiding. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Waternet.

Het bedrijf heeft gekeken naar wie er sinds 1 januari van dit jaar heeft gewerkt aan of in de omgeving van de getroffen leiding in de Van der Boechorststraat. Daaruit bleek dat er wel werkzaamheden in de omgeving zijn uitgevoerd door een aantal partijen. Met hen wordt nu contact gezocht om te kijken wat ze precies hebben gedaan en of dit tot de breuk heeft kunnen leiden.

Waternet verwacht dat dit onderzoek nog wel enkele weken kan duren.

'Geen werkzaamheden aan waterleiding VUmc'
'Geen werkzaamheden aan waterleiding VUmc' (Foto: ANP)

'Geenpeil loopt op schema'

Geenpeil heeft ondertussen 150.000 handtekeningen en loopt daarmee op schema. Aldus Thierry Baudet, voorzitter van het Forum voor Democratie en daarmee een van de initiatiefnemers van Geenpeil, gisterenavond in Studio Powned.

Met nog een goede 2 weken en 150.000 handtekeningen te gaan, lijkt het krap te gaan worden, maar Thierry geeft de moed niet op. Op de vraag of ze de 300.000 handtekeningen gaan halen, antwoorde Thierry: 'Ik denk dat we een hele goede kans maken'.

Geenpeil is een initiatief van Geenstijl, Burgercomité EU en het Forum voor Democratie. Ze willen een raadgevend referendum afdwingen bij de regering over het verdrag met Oekraïne. Een argument van hun is: 'Ja, een referendum aanvragen is een unieke manier om gebruik te maken van ons democratisch recht. Ook als je vóór het associatieverdrag bent, is het een eerlijke manier om je stem te laten horen'.

Het initiatief is hier te ondertekenen.

Kabinet: 'we moeten nuchter blijven'

Het gaat beter met de economie, maar we moeten nuchter blijven. Dat is de boodschap die het kabinet volgens RTL Nieuws gaat vertellen op Prinsjesdag.

Het vertrouwelijk document, dat is geschreven door communicatiemedewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst, wordt volgens RTL vrijdag door de ministers besproken.

Volgens het kabinet betekenen de betere cijfers pas echt iets als alle Nederlanders ervan kunnen profiteren. Ook de onrust in het buitenland heeft volgens het kabinet gevolgen voor Nederland. Iedereen moet zich nu al voorbereiden op de komst van meer vluchtelingen. Voor het kabinet geldt nog steeds: koers houden. De stap voor volgend jaar is dat werk, koopkracht en groei meer bij mensen terechtkomen.

RTL Nieuws kwam de afgelopen weken al eerder met vertrouwelijke informatie over de miljoenennota.

'Kabinet: we moeten nuchter blijven'
'Kabinet: we moeten nuchter blijven' (Foto: ANP)

'Mansveld en Eringa komen er wel uit'

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) gaat ervan uit dat haar staatssecretaris Wilma Mansveld en ProRail-baas Pier Eringa hun onderlinge verstandhouding zullen verbeteren. De problemen moeten volgens haar niet groter worden gemaakt dan nodig is.

Mansveld raakte deze week in grote verlegenheid door uitspraken die ProRail-baas Pier Eringa had gedaan over het ministerie. Bovendien gaf ze hem donderdag na een debat in de Tweede Kamer geen hand.

Schultz zei vrijdag dat de verhoudingen tussen de twee 'verder oké' zijn. "Er zijn lastige uitspraken, maar dat zullen ze samen moeten oplossen. Dus ik zou er geen grotere problemen van maken dan nodig is."

Ook zijn de verhoudingen volgens haar niet zo verstoord dat ze elkaar geen hand meer geven. "Volgens mij reageerde ze zo, omdat je daar niet mag komen."

Schultz: Mansveld en Eringa komen er wel uit
Schultz: Mansveld en Eringa komen er wel uit (Foto: ANP)

Duitse tenor brengt klassiek naar ADE

Meer dan tweeduizend artiesten komen volgende maand naar Amsterdam voor de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE). Onder hen de grootste namen uit de dj-wereld, maar ook in elk geval één klassieke ster. De Duitse tenor Andreas Scholl brengt in de Westerkerk een klassiek stuk ten gehore, begeleid door synthesizers.

Het concert van de contratenor in samenwerking met het gezelschap Vavox van muzikanten en visuele artiesten is bedoeld om de klassieke muziek bij een nieuw, jong publiek te introduceren. Maar ook om elektronische muziek naar de klassieke wereld te brengen.

Op het programma staat een nieuwe bewerking van het Stabat Mater, een gedicht uit de middeleeuwen dat in de loop der jaren door vele componisten op muziek is gezet. De monumentale Westerkerk in Amsterdam speelt een belangrijke rol in het muzikale spektakel door middel van licht- en videoprojecties.

Spannend
Scholl: "Het is nieuw en voor mij ook erg spannend, hoe komen mijn stem, de muziek, de beelden en het licht samen? Ik ken het stuk uiteraard en ben goed voorbereid, maar de reden voor iedereen om aanwezig te zijn is dat er op die avond echt iets nieuws gebracht gaat worden. Iets dat niet in de bestaande hokjes past. Sta je open voor iets nieuws, dan wordt het zeker een opwindende avond."

Het eenmalige project van Andreas Scholl en Vavox vindt plaats op vrijdagavond 16 oktober. ADE begint op woensdag 14 oktober en duurt tot en met zondag 18 oktober.

Duitse tenor verbindt klassiek met ADE
Duitse tenor verbindt klassiek met ADE (Foto: BuzzE)

Politiewoordvoerders 'boycotten' pers

Actievoerende politiewoordvoerders zullen zaterdag journalisten niet te woord staan, tenzij sprake is van een calamiteit. Ook zullen ze geen persberichten versturen als dat niet dringend is.

De 'persboycot' is onderdeel van de cao-acties van de politiebonden. Alleen bij grote delicten, dringende vermissingen, belangrijke getuigenoproepen of andere grote incidenten worden media geïnformeerd of te woord gestaan.

Politiewoordvoerders 'boycotten' pers
Politiewoordvoerders 'boycotten' pers (Foto: ANP)

'Klachten veteranen niet serieus genomen'

Drie Afghanistan-veteranen hebben onvoldoende begeleiding gekregen nadat ze in 2009 gewond raakten door een aanslag met een bermbom. Dat zegt de Veteranenombudsman Reinier van Zutphen. Hij vindt dat het ministerie van Defensie steken heeft laten vallen. Van Zutphen vraagt het ministerie met regels te komen voor een standaardonderzoek na een dergelijk incident.

Tijdens een missie reden de militairen op een bermbom. Twee van de drie raakten door de explosie bewusteloos, één brak een arm. Het drietal heeft daarop jaren last van lichamelijke klachten, maar vindt nauwelijks gehoor bij Defensie. Daarom zijn ze naar de Veteranenombudsman gestapt.

Van Zutphen noemt het zorgwekkend dat er niets is gedaan met de klachten na hun terugkomst in Nederland. Geen van de drie militairen is na het incident ziek gemeld. Pas na een aantal jaren is dat gebeurd. Bovendien is het drietal niet tijdig in een reïntegratietraject terechtgekomen.

Sinds 2013 is de Nationale ombudsman ook Veteranenombudsman.

'Klachten veteranen niet serieus genomen'
'Klachten veteranen niet serieus genomen' (Foto: ANP)

'Miljoenen Syriërs naar Europa'

Als er niet snel een einde komt aan de burgeroorlog in Syrië, dreigen miljoenen mensen naar Europa te vluchten. Daarvoor waarschuwt VN-organisatie UNICEF vrijdag.

"Nog eens miljoenen mensen dreigen Syrië te ontvluchten om uiteindelijk naar Europa en verder te vluchten", aldus Peter Salama, regionaal directeur voor UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Bijna acht miljoen mensen zijn volgens de organisatie ontheemd.

'Mogelijk nog miljoenen Syriërs naar Europa'
'Mogelijk nog miljoenen Syriërs naar Europa' (Foto: ANP)

Extra aanklachten tegen Willem Holleeder

Het Openbaar Ministerie heeft nieuwe aanklachten tegen 'topcrimineel' Willem Holleeder neergelegd bij de rechtbank in Amsterdam. Dat gebeurde vrijdag bij een zitting. Holleeder wordt ervan verdacht dat hij bij verschillende liquidaties in de onderwereld een belangrijke rol heeft gespeeld.

Het gaat om de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2004), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook een eerdere poging tot moord op Mieremet staat op de lijst van beschuldigingen.

Hij wordt nu ook onder meer beschuldigd van het uitlokken en mogelijk maken van de moord op Van Hout en doodslag op Robert ter Haak. Die stond bij Van Hout toen deze werd vermoord. Ter Haak overleed later aan zijn verwondingen. Ook heeft Holleeder een poging moord of doodslag tegen David Denneboom aan zijn broek gekregen. Denneboom stond bij Endstra toen die werd gedood.

Extra aanklachten tegen Willem Holleeder
Extra aanklachten tegen Willem Holleeder (Foto: ANP)

UNHCR blij met EU-vluchtelingenplan

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) is verheugd over de Europese plannen om 160.000 extra vluchtelingen op te nemen. Het is een stap in de goede richting, staat in een verklaring van de baas van de UNHCR, António Guterres. Het is volgens de organisatie belangrijk dat alle EU-landen meedoen en dat dit plan snel wordt uitgevoerd.

Daarom moeten er snel grote centra worden opgezet voor de eerste opvang van de vluchtelingen, in met name Griekenland, Italië en Hongarije. Daar voorzien de Europese plannen ook in.

De meeste vluchtelingen uit Syrië bevinden zich momenteel in Turkije, circa 1,9 miljoen. In het kleine Libanon is inmiddels één op de vier mensen een Syrische vluchteling. Er zijn er naar schattig 1,5 miljoen neergestreken. Een ander buurland van Syrië, Jordanië, heeft naar schatting 1,4 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen.

UNHCR verwelkomt EU-vluchtelingenplan
UNHCR verwelkomt EU-vluchtelingenplan (Foto: ANP)

Sagrada Familia krijgt een likje verf

AkzoNobel levert verf die delen van de beroemde Sagrada Familia in Barcelona moet gaan beschermen tegen de elementen.

De wereldberoemde basiliek in de Catalaanse hoofdstad, ontworpen door architect Antoni Gaudi, trekt drie miljoen bezoekers per jaar. Aan het iconische gebouw wordt al sinds 1882 gewerkt. Het duurt naar verwachting nog tot 2026 voor het helemaal af is. Sinds 2005 staat de Sagrada Familia op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onder meer de balkons aan de torens van de kathedraal worden voorzien van een poedercoating van AkzoNobel, zo meldde het concern vrijdag. Dergelijke beschermlagen zijn toegepast op meer beroemde gebouwen, waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam, de Tower Bridge in Londen en een aantal van 's werelds hoogste wolkenkrabbers.

AkzoNobel geeft Sagrada Familia likje verf
AkzoNobel geeft Sagrada Familia likje verf (Foto: ANP)

Aangifte tegen NAM om veroorzaken gevaar

Tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is vrijdag aangifte gedaan vanwege het veroorzaken van levensgevaar voor inwoners van het Groningse aardbevingsgebied. De aangifte is gedaan door de advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt, namens de actiegroep Groninger Bodembeweging.

De NAM heeft volgens hen opzettelijk huizen en gebouwen vernield, waardoor groot gevaar is ontstaan voor bewoners. "De NAM heeft door het willens en wetens blijven boren in Groningen, terwijl zij donders goed doorhad welke risico's daarmee waren gemoeid, talloze mensenlevens in gevaar gebracht. Dat is schandalig en de strafrechter dient daar een oordeel over te vellen", aldus de advocaten.

Aangifte tegen NAM om veroorzaken gevaar
Aangifte tegen NAM om veroorzaken gevaar (Foto: ANP)

Problemen voor treinverkeer bij Utrecht CS

Treinreizigers moeten rekening houden met grote vertraging rond Utrecht CS. Er is geen treinverkeer mogelijk van en naar het station omdat er een defecte trein op het spoor staat. Ook zijn er problemen met de bovenleiding.

Dit levert volgens de NS een vertraging op van meer dan een uur. De verwachting is dat de storing rond 14.00 uur verholpen zal zijn.

Problemen voor treinverkeer bij Utrecht CS
Problemen voor treinverkeer bij Utrecht CS (Foto: ANP)

Dieven verwisselen Warhol met kleurenkopieën

Kunstdieven hebben negen originele zeefdrukken van Andy Warhol stilletjes vervangen door kleurenkopieën. De diefstal bij het filmbedrijf Moviola in Los Angeles bleef jaren onopgemerkt, zo staat in een rapport van donderdag van de politie aan het Openbaar Ministerie.

De waarde van de kunstwerken bedraagt ongeveer 310.000 euro. De diefstal kwam pas aan het licht toen de kunstwerken een nieuwe lijst kregen. De lijstenmaker vond de zeefdruk wat vaag en ontdekte vervolgens dat ze geen nummer hadden en de handtekening van Warhol ontbrak.

De zeefdrukken zijn afkomstig van de serie 'Endangered Species' uit 1983 en de 'Ten Portraits of Jews of the Twentieth Century' uit 1980. De dieven hebben minstens één kunstwerk, Bald Eagle, weten te verkopen via het veilinghuis Bonham. Dat gebeurde al in oktober 2011. De politie probeert na te gaan wie de verkoper destijds was.

Dieven verwisselen Warhol met kleurenkopieën
Dieven verwisselen Warhol met kleurenkopieën (Foto: ANP)

Van Poppel kiest voor Team Sky

Wielrenner Danny van Poppel fietst volgend seizoen voor Team Sky. De 22-jarige Nederlander heeft overeenstemming bereikt over een meerjarig contract bij de Britse topploeg.

Van Poppel, nu uitkomend voor Trek Racing, stond in de belangstelling van meerdere ploegen. De sprinter won vorige week nog de twaalfde etappe van de Ronde van Spanje. Bij Team Sky, waar Servais Knaven ploegleider is, treft hij met Wout Poels een andere Nederlander.

Van Poppel kiest voor Team Sky
Van Poppel kiest voor Team Sky (Foto: ANP)

IS plaatst 'advertentie': gijzelaars te koop

De halalterroristen van IS hebben weer eens van zich laten horen. In een 'advertentie' biedt de organisatie zowel een Noorse als een Chinese gijzelaar te koop aan. Een zeer opmerkelijke actie, aangezien materieel bezit voor de haatbaarden uit den boze is, dat is ten minste wat de organisatie normaal gesproken zelf roeptoetert.

In de advertentie, gepubliceerd in het haatbaardglossy Dabiq, melden de terroristen van IS dat "bezorgde kruisvaarders, heidenen, hun bondgenoten of humanitaire organisaties bij dezen een eenmalige gelimiteerde aanbieding krijgen om deze gijzelaars die door hun eigen landen in de steek zijn gelaten op te kopen."

Er wordt in de advertenties geen losgeldsom genoemd. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met een telegramnummer dat op de affiches vermeld is.

gijzelaars te koop
IS: gijzelaars te koop

Vuelta etappe 19: Medina del Campo - Ávila, 185,8 km

Dumoulin heeft de eerste van drie lastige ritten met gemak overleefd. Aru probeerde een keer of honderd aan te vallen, maar Tom gaf geen krimp. In de slotkilometers viel Dumoulin zelfs nog een keer aan, maar vrij snel hield hij de benen weer stil. Het werd een leuke rit, door ontelbare aanvallen van zo'n beetje alle renners. Niet alleen Aru probeerde het, ook Rodriguez probeerde nog wat. Zelfs Valverde ging nog in de aanval en wat te denken van Quintana die nog in de afdaling probeerde weg te rijden. Het lukte allemaal niet, voor het algemeen klassement verandert er niets. Dumoulin heeft nog steeds drie seconde voorsprong op Aru en moet nog twee ritten overleven. De 18e rit werd zoals verwacht een rit voor een kopgroepje, hoewel het peloton door het razende tempo van Astana en de vele aanvallen tussen de favorieten nog best kort kwam. Astana probeerde het echt deze rit, maar het lukte gelukkig niet.

In een kopgroep van 25 man bleven uiteindelijk twee jongens over. Roche ging vroeg op de slotklim al in de aanval en had in eerste instantie Cousin bij, maar die haakte al vrij snel af. In de achtergrond zagen we ineens de Baskische ninja, Haimar Zubeldia. In zijn hele leven heeft hij één keer aangevallen, één keer in bijna twintig jaar. Deze Vuelta heeft hij al twee keer aangevallen. Het begint een beetje bizar te worden en ik voel me er ook niet helemaal prettig bij. José Gonçalves deed ook nog een poging om naar deze twee jongens toe te rijden, maar dat kwam te laat, op het moment dat de twee al een voorsprong van veertig seconden hadden. Al vrij snel werd duidelijk dat het een sprint ging worden tussen Roche en Zubeldia. Dat zijn zo'n beetje de twee grootste strijkijzers van het peloton en dat was ook wel te zien. Wat een lachwekkende sprint, als je het zo al mag noemen. Zubeldia versnelde niet eens, eigenlijk. Reed gewoon rustig op hetzelfde tempo door. Roche perste er nog een minieme versnelling uit en won zo voor de tweede keer een rit in de Vuelta. Jose Gonçalves werd kort daarachter derde voor Valverde en co. In rit 19 gaan we naar Ávila, een bekende plaats in de Vuelta. Weer een aantal beklimmingen onderweg en ook richting de aankomst moet er nog een beetje geklommen worden.

De gestrekte route van etappe 19 (Afbeelding: letour.fr)
De gestrekte route van etappe 19 (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)

De start is in Medina del Campo, een stad in Castilla y León, provincie Valladolid, met 21.000 inwoners. Het is een van de grootste steden in deze omgeving en daarmee ook en van de belangrijkste steden. De snelweg ligt hier in de buurt, dat maakt het voor toeristen een makkelijke plaats om te bezoeken. Ook kan je hier met het treintje naar Madrid, in Medina del Campo hebben ze het goed voor elkaar. Medina del Campo komt niet voor het eerst voor in de Vuelta. In 1989 was een tijdrit van Valladolid naar Medina del Campo en deze tijdrit werd gewonnen door Perico Delgado, die later ook het eindklassement zou winnen. Medina del Campo was vooral vroeger een belangrijke stad, aan het eind van de middeleeuwen zo'n beetje. Paar bekende mensen zijn hier ook geboren in die tijd. Alfons V van Aragón bijvoorbeeld, die als bijnaam Alfons de Grootmoedige kreeg. Of Bernal Díaz del Castillo, een Spaanse conquistador die vooral bekend is vanwege het verslag dat hij schreef over de verovering van Mexico. Louter grootheden in Medina del Campo dus. De stad zelf heeft niet echt veel hoogtepunten, alleen het kasteel is eigenlijk het aanschouwen waard. Het Castillo de la Mota is een prima kasteeltje.

Het decor in startplaats Medina del Campo (Foto: WikiCommons)
Het decor in startplaats Medina del Campo (Foto: WikiCommons)

De eerste kilometers van deze rit zijn vlak en recht. Tot Fuente el Sol, na 10 kilometer, hebben de renners geen bocht gehad. Na Fuente el Sol wordt het niet echt bochtiger, het gaat eigenlijk weer gewoon een kilometer of 10 rechtdoor. De renners fietsen over brede wegen, door een behoorlijk open landschap. Af en toe staat er een verdwaalde boom, maar verder is het toch vooral heel kaal en een beetje dor. Niet direct een inspirerende omgeving, dit gedeelte van ruraal Spanje. Na 35 kilometer passeren de renners Árevalo en hier zijn wel een paar bochtjes. Dat is eigenlijk het enige wat vermeldenswaardig is aan dit gedeelte van de rit. Volgens het profiel loopt het hier een beetje omhoog, maar een beetje is dan ook wel echt een beetje. Met het blote oog bijna niet te zien. In de buurt van Árevalo krijgen de renners wel een goede weg, de kilometers daarvoor fietsten ze over een wat oudere weg die een beetje last heeft van slijtage. Na Árevalo gaat het 15 kilometer rechtdoor naar het zuiden, richitng Tiñosillos. Daarna gaat het eigenlijk verder rechtdoor richting het zuiden, met af en toe een flauwe bocht, maar je hebt niet veel stuurmanskunsten nodig om hier te kunnen fietsen. Pas na een kilometer of 80 gaan we een keer een andere kant op. Ondertussen passeren de renners een aantal dorpjes, waar verder echt totaal niets te doen is. Alleen Árevalo is nog enigszins de moeite waard, want hier staat ook een kasteel.

Het tweede kasteel van de etappe (Foto: WikiCommons)
Het tweede kasteel van de etappe (Foto: WikiCommons)

Na 80 kilometer gaan we voor het eerst naar Ávila fietsen. Richting Ávila begint het parcours wel wat glooiender te worden, er zijn redelijk lange stroken vals plat bij. Na 86,5 kilometer passeren de renners voor het eerst de finish in Ávila. In de stad zelf nemen we dezelfde route als in de finale, dus iedereen kan dat vast verkennen. We stoppen nu alleen niet bij de streep, maar verlaten Ávila vrij snel. Er moet nog een rondje van 100 kilometer gefietst worden. Niet ver buiten Ávila begint de eerste klim van de dag, de Alto de Valdivia. Een beklimming van de derde categorie die 13 kilometer lang is en amper drie procent gemiddeld. Veredeld vals plat dus eigenlijk, stelt helemaal niets voor. Brede weg met behoorlijk nieuw asfalt ook nog eens, hier hoeven we niets van te verwachten. Na 105 kilometer komen de renners boven en volgt er volgens het profiel een afdaling. In de praktijk valt dat wel mee, het gaat lichtjes naar beneden, serieus gedaald hoeft er niet te worden. Er zitten bovendien weinig bochten in dit dit deel van het parcours. Dat komt pas 13 kilometer na de top van de Alto de Valdivia, dan komen we op een wat smaller weggetje terecht met wat meer bochten. Er wordt zo nu en dan echt gedaald, maar die stukken afdaling duren nooit lang. Er zijn weer heel wat stroken bij waar het even omhoog loopt. Na 131 kilometer komen de renners door Cebreros, een van de weinige dorpen in de omgeving. De afdaling wordt hier een beetje bochtig, maar aangezien het ook maar een beetje vals plat naar beneden gaat is het nog steeds niet lastig.

page2-img-bienvenidos-a-la-nueva-web-de-cebreros.jpg

In Cebreros is de afdaling zo'n beetje gedaan. Het daalt nog eventjes lichtjes verder, over een smal plattelandsweggetje. Na een kleine 140 kilometer komen de renners op een bredere weg terecht, die ze langs het Embalse del Burguillo brengt. Langs dit stuwmeer bereiken we het laagste punt van de etappe en gaat het klimwerk langzaam weer beginnen. Een kilometer of 10 lang is het redelijk vlak, maar daarna begint de Alto de la Paramera. Deze beklimming is volgens de organisatie bijna negen kilometer lang, maar eigenlijk is deze berg 16 kilometer lang. Gemiddeld stijgt deze beklimming van de tweede categorie aan 4%, erg zwaar is het dus niet. Het eerste deel van de klim stelt niets voor, het stijgt een kilometertje of acht aan amper drie procent. Behoorlijk vals plat, tot El Barraco. In El Barraco is de tussensprint en dat is niet zonder reden. Dit kleine dorpje, met amper 2000 inwoners, is toch heel erg groot. Het is de geboorteplaats van Ángel Arroyo, een Spanjaard die in de jaren 80 meerdere ritten won in de Tour en de Vuelta. Er is echter nog een veel bekendere renner ooit geboren in El Barraco. De betreurde José Maria Jiménez, El Chava, de gevleugelde klimmer, die in de Vuelta talloze ritten won en altijd opvallend en aanvallend reed. Carlos Sastre heeft ook een tijdje in El Barraco gewoond, hij zou later trouwen met de zus van Jiménez. Toch niet slecht, voor zo'n klein dorpje. Na El Barraco moet er nog acht kilometer geklommen worden en deze kilometers zijn wat lastiger, hoewel het nooit echt heel erg lastig wordt. De zwaarste kilometer is er eentje aan 6%, daar hoeven we het broekje ook niet voor uit te doen. Richting de top zwakt het weer af, wordt langzaam weer vals plat.

De categorie 2-klim
De categorie 2-klim

Na 166 kilometer zijn de renners boven op de Alto de la Paramera en is het nog een kleine 20 kilometer tot de finish in Ávila. De afdaling van de Alto de la Paramera is ontzettend simpel. In de klim was er een brede weg en we zitten nu nog steeds op dezelfde weg. Nog steeds ontzettend breed en het aantal bochten is op één hand te tellen. In de afdaling zit nog een knikje, waar het weer even omhoog loopt. Twee kilometer vals plat, om de renners nog wat verder te vermoeien. Na dit knikje gaan we rechtdoor richting Ávila, zonder echt bochtenwerk. Dat bochtenwerk komt in de slotkilometers pas weer. Bij het betreden van Ávila, op iets meer dan vijf kilometer van de streep, zit een rotonde. Na die rotonde krijgen we er in een kilometer tijd nog een stuk of zes. Ja, zes rotondes in een kilometer. In Ávila weten ze er wel raad mee. Op vier kilometer van de streep zit nog een rotonde, maar dan krijgen de renners even een kilometer zonder rotonde. Op drie kilometer van de streep slaan we rechtsaf bij een volgende rotonde en een stukje verderop slaan we nog een keer rechtsaf, richting de binnenstad. Op iets meer dan twee kilometer van de streep fietsen we langs de stadsmuren van Ávila en begint de weg al langzaam omhoog te lopen. Op twee kilometer van de streep begint het slotklimmetje dan echt en komen we ook op kasseien terecht. 600 meter aan kasseien, waar de klim ook op z'n steilst is. Richting de streep vlakt het dan weer wat af. Het blijft een beetje omhoog lopen, maar niet zo zwaar. In totaal stijgt het ongeveer anderhalve kilometer aan een procentje of vier. In de slotkilometer zitten nog een paar rotondes en aan het eind van de kasseienstrook zitten nog wat bochten. De streep ligt net buiten het centrum op de Calle los Hornos Caleros.

De rotonderijke laatste vijf kilometer (Afbeelding: lavuelta.es)
De rotonderijke laatste vijf kilometer (Afbeelding: lavuelta.es)


De kasseien die het laatste deel van de etappe vormen (Foto: Google Streetview)
De kasseien die het laatste deel van de etappe vormen (Foto: Google Streetview)

Ávila is een stad met 58.000 inwoners in Castilla y León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Een stad die vooral bekend is vanwege de stadsmuren. Meer dan 2,5 kilometer lang, het oude stadscentrum is volledig omringd. Naast de stadsmuren valt natuurlijk ook de kathedraal op, vooral omdat deze deel uitmaakt van de stadsmuur. Het geheel staat natuurlijk op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dat zal niemand verbazen. Door die stadsmuren is het wel meteen een van de mooiste steden van Spanje. Vooral het oude centrum ziet er prima uit. Ávila heeft een grote historie in de Vuelta, de stad wordt behoorlijk vaak bezocht. Voor het laatst in 2009, toen de Ier Philip Deignan de sterkste was in een kopgroepje. 

Het gaat een graadje of 25 worden in Ávila, iedere dag wordt het weer wat warmer. Het blijft vrij aangenaam, zeker voor Spaanse begrippen. Er is geen kans op neerslag, we beleven een droge Vuelta. Het kan wel een beetje gaan waaien, wat nog wel voor wat interessante situaties kan zorgen. Een groot deel van de rit fietsen we door open terrein en over brede wegen. Als er dan wind is en die wind ook nog eens gunstig staat kan er nog wat gebeuren. Niet te veel rekening mee houden alleen, want al die weerberichten zijn zo onbetrouwbaar als mijn voorspellingen. De renners vertrekken om 13.02u en de uitzending begint weer rond 16.00u, Of een paar minuutjes later, als je naar de Belg kijkt. Rond die tijd hebben we de Alto de Valdivia al gehad en zijn we op weg naar de Alto de la Paramera. De finish in Ávila wordt tussen 17.27u en 17.55u verwacht.

Het eindpunt van de etappe (Foto: WikiCommons)
Het eindpunt van de etappe (Foto: WikiCommons)

In Ávila gaat de winst vaak naar een vroege vluchter, dat is de laatste jaren in ieder geval zo. In 1999 was Frank Vandenbroucke afgetekend de sterkste en in 2000 was er een uitgedunde sprint, maar de jaren daarna was er steevast een vluchter die met de bloemen aan de haal ging. Dat verwacht ik nu eigenlijk ook weer. Na de mislukte pogingen van Aru om Dumoulin te lossen zal hij nu waarschijnlijk niet weer zijn ploeg op kop zetten. Deze rit is wat makkelijker dan de vorige, dus lijkt het op voorhand niet logisch om hier een poging te wagen Dumoulin onder druk te zetten. Dan kan Aru beter zijn ploeg sparen voor zaterdag, als er wel veel mogelijk is. Giant zal ook niet echt hard op kop rijden, dus dan zou het van andere ploegen moeten komen. Misschien dat Movistar nog wat wil proberen, dit zou een geschikte finish voor Valverde en Rojas kunnen zijn. Lijkt me allemaal niet zo voor de hand liggend alleen, dit moet weer iets voor wat vluchters worden. De finale kan nog wel interessant worden tussen de favorieten, maar dit slot zou eigenlijk in het voordeel van Dumoulin moeten zijn. Niet dat hij direct tien seconden gaat pakken als Vandenbroucke, maar hij gaat als het goed is ook niet direct tijd verliezen. Dan wordt het weer tijd om vijf willekeurige namen te noemen, waarvan er met wat geluk eentje daadwerkelijk in de kopgroep zit.


1. Lindeman. Als Breakaway Bert nu nog een keer wint en Danny van Poppel nog even in Madrid wint hebben alle Nederlanders meteen twee ritten gewonnen. Als we toch goed bezig zijn kunnen we net zo goed stug doorgaan. Bert was tijdens de vorige rit de Lotto Jumbo die het langst in het peloton wilde blijven. Is beter in orde dan George Bennett en de rest, dat mag hij weer laten zien door in de aanval te gaan.

2. Bilbao. Reed een ontzettend slechte tweede week, hij was steevast in de laatste bus te vinden. Dat past niet echt bij Pello, die toch best goed kan klimmen. Hij zal wel ziek zijn geweest ofzo, kan allemaal gebeuren. In de vorige rit was hij eindelijk weer eens wat verder van voren te vinden. Hij is dus beter aan het worden. Prima idee om dan direct in de aanval te gaan. Kan normaal gesproken goed klimmen en is ook nog vrij rap, goede kanshebber voor deze rit.

3. Thomas. De Britse renner rijdt een anonieme en eigenlijk gewoon slechte ronde. Ben ik niet gewend van Geraint, normaal kan hij alles aan. Aangezien Sky toch verder niet echt ergens meer voor fietst kunnen ze op Nieve na allemaal in de aanval gaan. Dat leverde Roche al een overwinning op en misschien motiveert dat Thomas om het ook eens te proberen.

4. Berhane. Omdat Eritreeërs nooit genoeg in beeld kunnen rijden. Natnael heeft al geregeld voor de aanval gekozen, maar niks mis mee om het nog een keer te proberen. Eritrea op de kaart zetten als wielernatie, lijkt me een prima streven.

5. Sicard. Staat nog altijd 15e in het klassement, maar was tijdens de vorige rit niet echt goed bezig. Verloor wat minuten en moet nu vrezen voor zijn plek in het klassement. Hij is al een aantal keer in de aanval gegaan deze Vuelta en als hij bij de eerste 15 wil blijven zal hij dat nog een keer moeten doen. Sowieso iedere dag wel een of meerdere renners van Europcar in de vlucht, nu weer de beurt aan Romain.

Bar slecht weer in aantocht

Het genieten van de (korte) nazomer is alweer bijna voorbij. Vrijdag lijkt voorlopig de laatste zonnige dag te worden. Volgens weerbureau WeerOnline verdrijven regen- en onweersbuien zaterdag de nazomer. Het is de verwachting dat de zon zich zaterdagochtend nog wel even laat zien, maar dat het in de loop van de dag op de meeste plaatsen zwaar bewolkt wordt.

Er komt wel warme lucht het land in, maar die neemt ook regen- en onweersbuien mee. Zondag overdag blijft het overwegend droog, maar zondagavond en maandag gaat het opnieuw regenen.

De dagen daarna is het volgens het weerbureau herfstachtig. Op Prinsjesdag, komende dinsdag, wordt het met maxima van 17 of 18 graden de koudste dag van de week.

Regen en onweer in aantocht
Regen en onweer in aantocht (Foto: ANP)

Hake grijpt in; Marsman op de bank tegen Ajax

René Hake, na het vertrek van Alfred Schreuder de tijdelijke trainer van FC Twente, neemt tijdens het competitieduel tegen Ajax direct maatregelen. Doelman Nick Marsman is het eerste slachtoffer. Hij zal in de goal vervangen worden door de 18-jarige Joël Drommel.

Deze degradatie lijkt voor Marsman de genadeklap te zijn. De goalie werd vorig seizoen na een aantal blunders ook al geslachtofferd door toenmalig trainer Schreuder. Sonny Stevens verving Marsman destijds. Stevens liep echter een zware knieblessure op en zodoende kwam Marsman weer in beeld.

De laatste weken maakt Marsman echter weer een erg onzekere indruk en dit breekt de 24-jarige doelman opnieuw op. Hake kiest ervoor om komende zaterdag de jonge Drommel op stellen. Deze keuze zal vooral bij de achterban van FC Twente goed vallen. Zij lieten zich de laatste weken erg kritisch uit over Marsman.

Ajax, de komende tegenstander van FC Twente, probeerde overigens afgelopen zomer tevergeefs om Drommel naar Amsterdam te halen.

Moslima wil dat K3 multicultureler wordt

De Antwerpse Nora Gharib zou graag zien dat K3 qua samenstelling wat multicultureler wordt. De moslima, die in het dagelijks leven als verkoopster werkt, doet als kandidate mee aan het tv-programma K3 zoekt K3. In een filmpje voor het programma zegt Gharib dat met een moslima in K3 een grote doelgroep wordt aangesproken, "maar het is voor kinderen zelf heel leuk om mee te kunnen associëren."

De 21-jarige Gharib doet bewust mee als moslima aan de show waarin Karen, Kristel en Josje op zoek gaan naar drie nieuwe zangeressen voor het Vlaamse poptrio. Eerder meldden bronnen al dat productiebedrijf Studio100 een moslima in de nieuwe bezetting wel ziet zitten.

Nora's ouders komen uit Marokko en haar moeder en zus steunen haar. Haar vader vindt het nogal moeilijk, aldus de kandidate. "Nu niet, maar zang was vroeger een onderwerp waar wij minder over spraken." Nora is vrijdagavond te zien in de tv-zoektocht op SBS6.

Moslima wil dat K3 multicultureler wordt
Moslima wil dat K3 multicultureler wordt (Foto: BuzzE)

Volop kansen op werk voor technici

Voor veel technici die net klaar zijn met hun opleiding, ziet de arbeidsmarkt er zonnig uit. Zij kunnen kiezen uit een groeiend aantal vacatures. Dat schrijft het UWV in een rapport dat vrijdag is verschenen.

Met name voor hogere functies hebben bedrijven vaak grote moeite om geschikte kandidaten te vinden. Maar ook in uitvoerende functies in bijvoorbeeld de metaal en elektrotechniek ziet het UWV tekorten aan technisch geschoolde vakmensen. "Dit biedt goede kansen voor schoolverlaters van studies in deze richtingen."

Volop kansen op werk voor technici
Volop kansen op werk voor technici (Foto: ANP)

Syriza nog steeds aan kop in Griekenland

De partij van de omstreden Griekse links-radicaal Alexis Tsipras, de Coalitie van Radicaal Links (Syriza), is in een vrijdag gepubliceerde opiniepeiling nog steeds de grootste. Syriza kreeg de steun van 28,5 procent van de ondervraagden. De centrumrechtse Nieuwe Democratie staat op 23,5 procent.

Zondag 20 september zijn er weer verkiezingen in Griekenland. Tsipras werd na een klinkende verkiezingsoverwinning in januari premier. Syriza kreeg destijds ruim 36 procent van de stemmen en 149 van de 300 parlementszetels dankzij de belofte op te houden met bezuinigingen en pijnlijke hervormingen terug te draaien.

Tsipras maakte ruzie met de Europese geldschieters en stelde zich lange tijd halsstarrig op, maar uiteindelijk deed hij wat de schuldeisers verlangen. Voor een belangrijk deel van de Syriza-aanhang brak hij daarmee zijn verkiezingsbeloften. Door de tegenstand in eigen gelederen zag hij zich genoodzaakt 20 augustus af te treden.

Syriza nog steeds aan kop in Griekenland
Syriza nog steeds aan kop in Griekenland (Foto: ANP)

'Chelsea mogelijk maanden zonder Courtois'

Chelsea moet het lange tijd doen zonder eerste keeper Thibaut Courtois. De Belgische doelman van de Londense ploegraakte eerder deze week tijdens de training geblesseerd aan zijn knie. Mogelijk is hij maanden uitgeschakeld.

Courtois zou afgelopen donderdag in Spanje al zijn geopereerd en volgens diverse media heeft hij zo'n tien weken nodig om volledig fit te raken. Sommige kranten, waaronder het Spaanse Marca, hebben het zelfs over een herstelperiode van maar liefst vier maanden. Mocht dit kloppen, dan komt Courtois pas na de winterstop weer in actie voor Chelsea.

De knieblessure van de 23-jarige Courtois komt voor Chelsea op een zeer slecht moment. De ploeg van trainer José Mourinho begon zeer slecht aan het nieuwe seizoen en besloot daarnaast afgelopen zomer tweede doelman Petr Cech te laten vertrekken naar rivaal Arsenal. Het is nu aan Asmir Begovic, die overkwam van Stoke City, om te laten zien wat hij in zijn mars heeft.

Ook voor Courtois zelf is het tot nu toe een rampseizoen. Voordat hij geblesseerd raakte, pakte hij in zijn eerste competititieduel voor Chelsea al een rode kaart.

Tjallingii verlaat Vuelta

Wielrenner Maarten Tjallingii verschijnt vrijdag niet aan de start van de negentiende etappe van de Ronde van Spanje. De coureur van Lotto-Jumbo gaat zich richten op de WK van later deze maand in het Amerikaanse Richmond.

De negentiende etappe eindigt op de kasseien van de oude binnenstad van Avila. Een kleine 20 kilometer voor de finish in de hoogstgelegen stad van Spanje ligt de top van de Alto La Paramera, een klim uit de tweede categorie. De rit is waarschijnlijk de voorlaatste beproeving voor Tom Dumoulin. De Nederlandse drager van de rode leiderstrui verdedigt een voorsprong van slechts drie seconden op Fabio Aru.

De verwachting is dat de Italiaanse kopman van Astana vrijdag opnieuw voor de aanval kiest. De slotfase van de negentiende etappe lijkt echter op het lijf geschreven van Dumoulin, die zaterdag nog een loodzware etappe met vier cols van de eerste categorie wacht. Normaal gesproken verandert het klassement zondag tijdens de slotetappe naar Madrid niet meer.

Tjallingii verlaat Vuelta
Tjallingii verlaat Vuelta (Foto: ANP)

Rojer meldt zich af voor Davis Cup

Jean-Julien Rojer heeft zich afgemeld voor het duel van de Nederlandse tennisploeg in de Davis Cup tegen Zwitserland. De dubbelspecialist voelt zich niet fit genoeg voor de ontmoeting die op 18 september begint.

Jan Siemerink, de coach van de Nederlandse tennisploeg, heeft de negentienjarige Tallon Griekspoor opgeroepen als vervanger van Rojer. Hij werd eerder al geconfronteerd met afmeldingen van Robin Haase, die liever in een challengertoernooi zijn positie op de wereldranglijst wil verbeteren. Sijsling, op dit moment actief op een toernooi in Alphen aan den Rijn, is naar eigen zeggen onvoldoende fit.

De Nederlandse ploeg bestaat nu uit Thiemo de Bakker, Jesse Huta Galung, Matwé Middelkoop, Tim van Rijthoven en Griekspoor. Zwitserland kan een beroep doen op wereldtoppers als Roger Federer en Stan Wawrinka.

Rojer meldt zich af voor Davis Cup
Rojer meldt zich af voor Davis Cup (Foto: ANP)

Giftige slang bijt boer in piemel

Een 46-jarige boer uit de omgeving van het Indiase Sringar is absoluut geen benijdenswaardig man. De beste man is tijdens het pissen door een giftige slang in zijn piemel gebeten.

De agrariër moest onlangs ontieglijk nodig zijn leuter uitlaten. Omdat in India de hygiëne ver te zoeken is, besloot hij op zijn land te wateren.

Dat hij dit beter niet had kunnen doen, werd hem al snel pijnlijk duidelijk. Uit de bosjes verscheen een Levantijnse adder, die direct zijn giftanden in de spermaspeer van de arme boer zette.

Met een hevig gezwollen lid wist de arme drommel pas na drie lange en pijnlijke uren het ziekenhuis te bereiken. Hier bleek zijn koppende roede te zijn gegroeid tot flinke proporties. Op de plekken van de beet zat zijn kerriekanon onder de etterende zweren.

Na een test bleek ook het bloed van de arme boer sneller te stollen dan normaal. Hierop kreeg de Indiër een anti-gif toegediend.

Pas na drie dagen sloegen de medicijnen aan en werd de onfortuinlijke boer uit het ziekenhuis ontslagen. Vier dagen later namen de zwellingen af, al was zijn paarsgepunte lans op bepaalde plekken wel aan het afsterven. Na twee weken bleek de beste man eindelijk volledig te zijn hersteld.

AdderEen Levantijnse adder
(foto: Wikipedia-user Ag.Ent)

Oostenrijk sluit snelweg bij grens Hongarije

Oostenrijk heeft vrijdag de snelweg die van de Hongaarse grens bij het dorp Nickelsdorf naar Wenen loopt, afgesloten. Er lopen migranten op de snelweg, wat volgens de autoriteiten voor gevaarlijke situaties zorgt.

Oostenrijkse media meldden dat in de nacht van donderdag op vrijdag circa 5000 migranten in Nickelsdorf zijn gearriveerd. De Oostenrijkse spoorwegen hebben donderdag de treinverbinding Wenen - Boedapest stilgelegd en laten ook geen regionale treinen meer naar de Hongaarse grens gaan.

Maar de Hongaarse spoorwegen laten treinen van Boedapest naar de Oostenrijkse grens bij Hegyeshalom rijden. Vluchtelingen en migranten lopen dan de grens over richting Wenen. Het is dan nog een wandeling van 55 kilometer naar de Oostenrijkse hoofdstad. Donderdag staken naar schatting 7000 migranten de grens over. De meesten willen naar Duitsland en Zweden, waar de kans op een verblijfsvergunning groot is.

Oostenrijk sluit snelweg bij grens Hongarije
Oostenrijk sluit snelweg bij grens Hongarije (Foto: ANP)

Ruim miljoen kijkers voor Overspel

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van de serie Overspel heeft donderdagavond ruim een miljoen kijkers getrokken. Er stemden in totaal 1.180.000 mensen af op het programma op NPO1. Dit leverde de vierde plek in de top 25 op. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Het 20 uur NOS Journaal was met 1.963.000 het bestbekeken programma. De tweede aflevering van Expeditie Robinson op RTL5 was goed voor 1.219.000 kijkers (derde plek).

Ruim miljoen kijkers voor Overspel
Ruim miljoen kijkers voor Overspel (Foto: ANP)

'Harry Styles in Absolutely Fabulous-film'

Harry Styles zal te zien zijn in de film Absolutely Fabulous. Tenminste, als het aan schrijver Jennifer Saunders ligt. Volgens Daily Star wil Saunders, die de rol van Edina speelt in de verfilming van de gelijknamige hitserie uit de jaren negentig, een 'hipster' publiek trekken door de One Direction-zanger een rol te geven.

Een insider vertelt: "Jennifer heeft tegen vrienden gezegd dat ze wil dat Harry deel uitmaakt van de film. Ze heeft nog meer grote cameo's in petto en wil de film een jong en hip randje geven. Als ze een manier kan vinden om Harry in het script te verwerken, dan heeft Patsy nog iets leuks om achteraan te zitten." Popidool Styles zou namelijk het vriendje spelen van Patsy Stone, een rol van Joanna Lumley.

Andere sterren die naar verluidt hun opwachting maken in de film zijn ex-Spice Girls Emma Bunton en Victoria Beckham. De film Absolutely Fabulous wordt dit jaar nog in de bioscoop verwacht.

'Harry Styles in Absolutely Fabulous-film'
'Harry Styles in Absolutely Fabulous-film' (Foto: BuzzE)

Extra aanmeldcentrum asielzoekers in Budel

Het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel krijgt tijdelijk een aanmeldcentrum voor vluchtelingen die in Nederland arriveren. Dat heeft de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt, op de website laten weten. Asielzoekers die aankomen in Nederland moeten zich nu melden in Ter Apel, maar door de grote toestroom is er een extra aanmeldcentrum nodig. In Ter Apel zijn er lange wachtrijen en wachttijden.

Het aanmeldcentrum in Budel zal volgens de gemeente niet 24 uur per dag asielzoekers opvangen. Ze worden in groepen van tussen de 64 en 100 mensen van Ter Apel naar Budel gebracht en zullen daar twee tot vijf dagen blijven. Ze gaan daarna naar een van de opvanglocaties in Nederland.

Van de 1500 plaatsen in het asielzoekerscentrum worden in totaal 400 plaatsen tijdelijk gebruikt als ontvangstlocatie.

Extra aanmeldcentrum asielzoekers in Budel
Extra aanmeldcentrum asielzoekers in Budel (Foto: ANP)

Final Fantasy V komt naar pc deze maand

Square Enix heeft aangekondigd dat Final Fantasy V vanaf 24 september beschikbaar is voor pc via Steam voor 14,49 euro. Als je de game pre-ordered voor deze datum, ontvang je 10 procent korting. De originele versie kwam in 1992 uit voor Super Nintendo.

De pc versie krijgt een grafische update, verbeterde controles en ook krijg je beschikking over he Sealed Temple die niet in de SNES versie aanwezig was. Je kunt Steam achievements en trading cards verdienen en ondersteunt de game het gebruik van een controller.

Horrorgame SOMA toont huiveringwekkende schepsels

Vraag menig horrorgamekenner wat een èchte, oprecht enge game is en veel van hen zullen waarschijnlijk zowel Amnesia als Penumbra noemen. Frictional Games is de ontwikkelstudio achter die games en heeft voor deze maand SOMA op de planning staan, na vijf jaar ontwikkeling.

SOMA is een sci-fi/survival-horrorgame die zich afspeelt op PATHOS-2, een onderwater-onderzoekscentrum gevuld met machines die menselijke eigenschappen beginnen te vertonen. Net zoals de vorige games van Frictional speel je weer vanuit het eerstepersoons perspectief. In onderstaande trailer kun je alvast zeer kort kennismaken met de verknipte wezens die je mijlenver onder de zeespiegel gaat tegenkomen.

Creative director Thomas Grip heeft op PlayStation Blog nog wat details gegeven over de onheilspellende werel van SOMA en zijn inwoners. Zo weet je nooit hoe de verschillende schepsels zullen reageren. Ze zullen je namelijk niet allemaal meteen aanvallen. Sommigen zullen je gewoon een hele tijd stationair aan blijven staren, en pas reageren als je ze stoort. Sommigen zijn zelfs helemaal ongevaarlijk, althans, op dat moment. De AI-procedures verschillen van vijand tot vijand. Ze kunnen reageren op beweging, geluid, of direct oogcontact. Verder is er geen health bar; een aanval van een monster kan je slechts verwonden of meteen compleet uit elkaar rijten. Het 'healen', zo zegt Grip, wordt gedaan op een 'zeer storende manier'.

SOMA komt uit op 22 september voor PlayStation 4 en pc.

Live-action trailer Destiny: The Taken King

Het is bijna zover en dan kunnen de fans aan de slag met Destiny: The Taken King. De meeste zijn al druk bezig met de pre-patch die uitgekomen is en kunnen niet wachten op de uitbreiding. Om de boel nog even extra te hypen is een een live-action trailer online gezet.

De uitbreiding voor Destiny zet je tegenover The Taken King, die ons zonnestelsel infiltreert om wraak te nemen op het vermoorden van zijn zoon, Crota. Met nieuwe wapens, abilities en uitrusting kun je de strijd aangaan in die nieuwe hoofdstuk van DestinyDestiny: The Taken King is beschikbaar op 15 september voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Oppositieleider Venezuela krijgt 13 jaar cel

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López is donderdag (lokale tijd) volgens zijn advocaat veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties tegen de overheid.

López is een van de leiders van het verzet tegen het beleid van de socialistische president Nicolas Maduro. Zijn arrestatie zorgde voor veel onrust onder sympathisanten, die donderdag buiten de rechtbank botsten met aanhangers van de regering.

De activisten van de oppositie scandeerden 'vrijheid voor Leopoldo'. In het rood geklede aanhangers van de regering schreeuwden op hun beurt 'fascist, terrorist, moordenaar'. Ook staken ze de oranje vlaggen van de partij van López in brand.

Aanhangers en tegenstanders van López gingen uiteindelijk met elkaar op de vuist. Tijdens de opstootjes zou een activist zijn overleden aan een hartinfarct.

Oppositieleider Venezuela krijgt 13 jaar cel
Oppositieleider Venezuela krijgt 13 jaar cel (Foto: ANP)

'Rihanna intiem met rapper Travis Scott'

Rihanna heeft het wel heel gezellig met rapper Travis Scott. Entertainment Today vermoedt dat de twee een oogje op elkaar hebben.

"Ze hebben geen exclusieve relatie, maar dat kan het wel worden", meldt een insider. De twee zouden al zo'n maand veel met elkaar optrekken. "Ze hebben een leuke tijd samen."

Een andere bron zag de vonken overslaan tussen de muzikanten. Deze week heeft Rihanna al drie concerten van de rapper bijgewoond. "Er is duidelijk iets gaande tussen die twee. Ze zat in de VIP-sectie en zong en danste op al zijn liedjes." Na het concert brachten ze naar verluidt urenlang samen tijd door backstage voordat ze naar een club vertrokken. "In de club waren ze niet van elkaar weg te slaan."

Het lijkt erop dat Rihanna volop geniet van haar vrijgezellenbestaan. Afgelopen maanden feestte ze erop los met vele beroemdheden, wat de geruchtenmachine over eventuele relaties flink deed oplaaien. Zo werd ze veelvuldig samen gespot met Leonardo DiCaprio, Lewis Hamilton en Karim Benzema.

'Rihanna intiem met rapper Travis Scott'
'Rihanna intiem met rapper Travis Scott' (Foto: BuzzE)

Boeckmans niet langer in kunstmatige coma

De Belgische wielrenner Kris Boeckmans bevindt zich niet langer in een kunstmatig coma en zijn herstel verloopt gunstig. Dat heeft zijn team Lotto-Soudal donderdagavond laten weten. Boeckmans kwam eind augustus zwaar ten val in de achtste etappe van de Ronde van Spanje en lag sindsdien op de afdeling intensive care van een ziekenhuis in Murcia. De sprinter liep bij de val een zware hersenschudding, een klaplong, een bloeding in de long, breuken en diepe wonden in het gezicht en drie gebroken ribben op.

De artsen besloten eerder in de week dat het kunstmatige coma kon worden afgebouwd. "Deze positieve evolutie heeft er voor gezorgd dat Kris in staat is om op een rustige manier te praten met zijn aanwezige familie en artsen. Hij blijft voorlopig op de intensive care en zal een dezer dagen naar België worden vervoerd om verder te herstellen", aldus het team.

Boeckmans niet langer in kunstmatige coma
Boeckmans niet langer in kunstmatige coma (Foto: ANP)

Willems keert eind oktober terug bij PSV

Jetro Willems keert pas eind oktober terug bij PSV. De linksback mist daardoor drie duels in de Champions League en de uitwedstrijd tegen Ajax.

Willems liep in de voorbereiding van het seizoen een knieblessure op. De medische staf van PSV verwachtte dat hij drie maanden moest revalideren. De linksback hoopte zelf dat hij in september al terug kon keren.

Willems mist ook de laatste kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal voor het EK tegen Kazachstan en Tsjechië.

Willems keert eind oktober terug bij PSV
Willems keert eind oktober terug bij PSV (Foto: ANP)

Sturm: ik ga weer helemaal de oude worden

Het gaat goed met Yfke Sturm, die eind vorige week betrokken was bij een watersportongeluk in Italië. Dat heeft het Nederlandse model laten weten aan RTL Boulevard.

Sturm mocht donderdag naar huis. "Hoi allemaal, ik voel me weer stukken beter", zegt ze in een korte videoboodschap. "Bedankt voor al jullie lieve berichtjes. We vliegen zo naar Londen terug en dan ga ik weer helemaal de oude worden." Het filmpje lijkt te zijn opgenomen op een vliegveld.

De 33-jarige blondine lag een week in het ziekenhuis nadat ze door een ongeluk met een jetsurfboard gewond was geraakt aan haar hoofd. Volgens directeur Freek Koster van modellenbureau Touché Models is de verwachting dat Sturm volledig herstelt.

Sturm: ik ga weer helemaal de oude worden
Sturm: ik ga weer helemaal de oude worden (Foto: BuzzE)

Chaotische toestanden door noodweer Japan

Overstromingen hebben in Japan een ravage aangericht. Meer dan honderdduizend mensen sloegen op de vlucht voor het hoge water, dat soms zelfs huizen meevoerde. Ruim 400.000 inwoners van de stad Sendai zijn volgens Japanse media opgeroepen te evacueren.

Extreme regenval zorgde donderdag in delen van het land voor overstromingen. Een 63-jarige vrouw kwam om het leven toen een aardverschuiving haar huis trof. Een andere vrouw stierf toen het water haar auto meesleurde.

Het dodental stijgt mogelijk nog verder. Zo raakten 27 mensen gewond en worden nog 25 personen vermist. De overheid heeft tientallen helikopters en duizenden reddingswerkers ingezet om mensen te redden uit gebouwen in ondergelopen gebieden.

Chaotische toestanden door noodweer Japan
Chaotische toestanden door noodweer Japan (Foto: ANP)

FOK! CHI giveaway dag 4 - Gearbest

Dinsdag 8 september opende op FOK! een nieuw platform, namelijk The China Shop. In de openingsweek geven de Chinese webshops elke dag leuke prijzen weg, en vandaag is Gearbest aan de beurt.

Gearbest is een van de bekendste Chinese webshops in de wereld, en buiten dat de prijzen altijd al laag zijn, hebben ze vaak ook nog leuke kortingen. Daarnaast is vooral het EU-warehouse interessant omdat je dan niet te maken krijgt met douanekosten wat voor sommige mensen een drempel is.

Vandaag geeft Gearbest vijf prijzen weg aan FOK!kers. Drie keer een coupon van 15 dollar, een keer een product naar keuze van maximaal 44 dollar, en als eerste prijs een product naar keuze van maximaal 66 dollar.

Meedoen is makkelijk, je plaatst een reactie in het giveaway-topic met welke prijs je voorkeur naar uit gaat, en een dag later worden de winnaars door middel van een random tool gekozen. Meedoen kan vandaag tot 23:59.


Meedoen kan HIERRR

Final Fantasy VII iOS

Soms heb je van die spellen die zoveel invloed hebben dat ze 20 jaar later nog besproken worden. Final Fantasy VII is zo een game. Vooral voor de mensen die nog van vóór de patatgeneratie zijn. Voor mij persoonlijk is het de beste RPG die ooit gemaakt is. Het spel uit 1997 was het eerste Final Fantasy-deel dat compleet in 3D gemaakt was, iets heel bijzonders in die tijd. Het spel bestond uit maar liefst drie cd’s. Toen laatst het bericht de wereld in ging dat er misschien een remake kwam, ging ook mijn hart sneller kloppen. Niet veel later kwam er een iOS versie uit en ondanks dat ik het orgineel heb liggen en die ooit via de PlayStation Store gekocht had op mijn PS3 moest ik het proberen.

Antwoorden op enkele Super Mario-mysteries

Gisteren hebben we jullie al warm gemaakt voor het onderstaande filmpje en het is het wachten meer dan waard. Shigeru Miyamoto, de bedenker van Super Mario, beantwoord enkele vragen over de franchise.

Deze video is ter promotie van Super Mario Maker, een spel waarmee je je eigen Super Mario-levels kunt maken en delen met andere spelers op Wii U. Shigeru Miyamoto beantwoord in het filmpje vragen zoals: “was Super Mario Bros 3 een voorstelling?”,  “breekt Mario blokken met zijn vuisten?” en “wie is Bowser Jr.’s moeder?”

Burgemeesters: pak criminelen meer geld af

De overheid moet zwaarder inzetten op het afpakken van het vermogen van criminelen. Dat schrijven twaalf burgemeesters en OM-topman Herman Bolhaar vrijdag in de Volkskrant. Ze roepen de regering op om 50 miljoen euro uit te trekken om agressiever achter crimineel geld aan te kunnen gaan.

De bestuurders wijzen erop dat criminelen naar schatting 9,3 miljard euro per jaar verdienen aan zaken als drugs-, wapen- en mensenhandel. 'Op dit moment pakken we slechts zo'n 1 procent af van het vermogen dat daarmee wordt verdiend', concluderen ze.

De burgemeesters roepen daarom op een deel van het afgepakte vermogen te investeren in lokale en regionale projecten die zijn gericht op het afpakken van crimineel geld. Ze verwachten dat zo'n aanpak meer oplevert dan de gevraagde investering van 50 miljoen euro.

Burgemeesters: pak criminelen meer geld af
Burgemeesters: pak criminelen meer geld af (Foto: ANP)

Cameravrouw die vluchtelingen schopte heeft spijt

De Hongaarse cameravrouw Petra László heeft haar excuses aangeboden voor haar gedrag bij de grens van het land. De vrouw werd gefilmd terwijl ze een man die een kind droeg liet struikelen. Ook schopte ze een aantal vluchtelingen. László zegt dat ze in paniek raakte toen de groep door een cordon heenbrak. Ze wilde zichzelf naar eigen zeggen slechts verdedigen.

Volgens de Daily Express heeft de vrouw spijt betuigd in een open brief aan een Hongaarse krant. Ze zou bang zijn geworden toen een politiecordon werd doorbroken en er zou iets in haar zijn 'geknapt'. "Met de camera in mijn hand zag ik niet wie er op me af kwam rennen. Ik werd bang. Ik had het idee dat ik mezelf moest verdedigen."

Die bewering lijkt evenwel niet te worden gestaafd door het beeldmateriaal waarin de vrouw met schijnbaar voldoende zicht en ruimte de man met kind pootje haakt.

"Het is moeilijk juiste beslissingen te nemen wanneer één persoon in paniek is en honderden anderen je kant op komen. En ik was op dat moment niet in staat een goede beslissing te nemen. Het spijt me echt", aldus László.

Haar werkgever, het rechtse tv-station N1TV, ontsloeg László naar aanleiding van de beelden en de ontstane ophef. De vrouw vindt het onterecht dat ze slachtoffer is geworden van een 'politieke heksenjacht'. Ze zegt zich niet te herkennen in het beeld van harteloze vrouw en wijst erop dat ze nu als moeder van drie kinderen werkloos thuiszit.

 

Rechtbank buigt zich over zaak Holleeder

De rechtbank in Amsterdam buigt zich vrijdag weer over de ontwikkelingen in het liquidatieonderzoek naar 'topcrimineel' Willem Holleeder. Hij zit nu in voorarrest op verdenking van betrokkenheid bij vijf liquidaties in de onderwereld.

Het gaat om de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2004), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook een eerdere poging tot moord op Mieremet staat op de lijst van beschuldigingen.

Holleeder wordt verder nog verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich onder meer bezighield met liquidaties. Hij zou daarin met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Onderzoek

Tijdens de zitting wordt over de ontwikkelingen van het onderzoek gesproken. Ook kijken de rechters naar de voorlopige hechtenis van Holleeder.

Het bewijs tegen hem is voor een belangrijk deel gebaseerd op de belastende verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex, Sandra Klepper (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper).

Holleeder en zijn advocaat Stijn Franken zijn tot nu toe nog niet inhoudelijk op de beschuldigingen ingegaan.

Rechtbank buigt zich weer over zaak Holleeder
Rechtbank buigt zich weer over zaak Holleeder (Foto: ANP)

Celstraf voor aanvaller ambassadeur VS

De man die eerder dit jaar de Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea aanviel met een mes, is vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar. De 55-jarige Kim Ki-jong werd schuldig bevonden aan poging tot moord en een aanval op een buitenlandse gezant.

De Zuid-Koreaan viel ambassadeur Mark Lippert in maart aan met een mes. De diplomaat raakte daardoor onder meer gewond aan zijn gezicht en had tachtig hechtingen nodig. Kim Ki-jong verklaarde later dat de aanval was bedoeld als protest tegen de gezamenlijke oefeningen van Zuid-Koreaanse en Amerikaanse militairen.

Celstraf voor aanvaller ambassadeur VS
Celstraf voor aanvaller ambassadeur VS (Foto: ANP)

Paris Hilton inspireert Charli XCX

De glitter en glamour van Paris Hilton is een grote inspiratie voor Charli XCX. Dat vertelt ze aan Mirror.

"Ik ben echt geïnspireerd door die kleine honden en luxe levensstijl vol glitter van Paris Hilton", zo vertelt de muzikante over haar aanstaande album dat overladen zal worden met elektronische pop. "Ik ben echt een fan en een van mijn favoriete nummers ooit is Stars Are Blind. Het is geniale popmuziek."

Een reden dat Charli extra opgewonden raakt van de glamoureuze Paris Hilton zal ook komen doordat ze de neurologische conditie synesthesie heeft, waarbij zintuiglijke waarnemingen worden gekruist. "Ik zie muziek in kleuren. Ik hou van muziek die zwart, roze, paars of rood is, maar haat muziek die groen, geel of bruin is", vertelde ze in 2013 aan BBC.

Ondanks dat ze nog bezig is haar aanstaande album vorm te geven, heeft ze haar schrijfkunsten ook uitgeleend aan Rihanna, vertelt ze. "Ik ben bij een aantal schrijfsessies voor Rihanna's nieuwe album geweest. Ze is mijn favoriete popvrouw, ze is de real deal."

Paris Hilton inspireert Charli XCX
Paris Hilton inspireert Charli XCX (Foto: BuzzE)

Fiorina bij tweede Republikeinse debat

Nieuwszender CNN heeft bekendgemaakt wie er mogen deelnemen aan het tweede grote tv-debat van Republikeinse presidentskandidaten in de Verenigde Staten. Naast de tien kandidaten die aan het vorige debat deelnamen staat er op 16 september één nieuwkomer op het podium: Carly Fiorina.

De elf deelnemers aan het CNN Reagan Library-debat zijn geselecteerd op basis van hun populariteit in de peilingen. In het midden staat Donald Trump, die in de peilingen een ruime voorsprong heeft op al zijn opponenten. Volgens de meest recente CNN-peiling stemt 32 procent van de Republikeinen op hem.

Populariteit
Naast Trump staan Ben Carson (19 procent) en Jeb Bush (9 procent). De andere deelnemers zijn Ted Cruz, Scott Walker, Marco Rubio, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Rand Paul, John Kasich en Chris Christie. Nieuw in de line-up is Carly Fiorina. De voormalig topvrouw van Hewlett Packard maakte begin augustus een uitstekende indruk in een debat tussen kandidaten die buiten de top-10 vielen. Sindsdien is haar populariteit gestegen.

Net als bij het eerste debat, georganiseerd door FOX News, houdt ook CNN als 'opwarmertje' een debat tussen de kandidaten die lager scoren in de polls. Niet uitgenodigd is de zeventiende Republikeinse kandidaat, Jim Gillmore. Die mocht aan het kleine debat van FOX News nog wel meedoen, maar scoort volgens CNN te laag in de polls. Daarmee voldoet hij niet aan de criteria om te mogen deelnemen.

Aantal debatten
Bij de Republikeinse partij staan in totaal twaalf onderlinge verkiezingsdebatten op het programma. Bij de Democratische partij zijn dat er slechts zes. Presidentskandidaat Martin O'Malley, die tot dusver laag scoort in de peilingen, is boos over dat lage aantal debatten. Hij beticht het partijbestuur ervan dat ze het Hillary Clinton zo gemakkelijk mogelijk willen maken. O'Malley wordt in zijn opvattingen gesteund door Bernie Sanders. In de staat Iowa is Sanders inmiddels populairder dan Clinton in de peilingen. Het eerste Democratische tv-debat is op 13 oktober.

Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen

De farmaceutische industrie moet meer inzicht geven in de kosten van dure medicijnen, omdat die een steeds groter deel van de zorgkosten opslokken. Die oproep deed minister Edith Schippers van Volksgezondheid in het Chinese Dalian. Daar woont ze de zomereditie bij van het World Economic Forum.

Er komen steeds meer heel dure medicijnen op de markt. Ze zijn vaak bestemd voor een klein aantal patiënten en zijn daardoor zeer prijzig. Maar alleen de industrie kent het kostenplaatje van de geneesmiddelen, aldus Schippers. Zij vindt dat de samenleving recht heeft om te weten hoe de kosten zijn opgebouwd omdat de samenleving deze kosten ook moet opbrengen.

Transparantie in deze zaken krijgen, is volgens haar een kwestie van de lange adem. 'Dit veranderen we niet zomaar, het zal stap voor stap gaan, maar we moeten er nu een begin mee maken.' Ze voert inmiddels al gezamenlijk met België en Luxemburg prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie omdat de landen samen sterker staan.

Volgend jaar, als Nederland voorzitter van de Europese Unie is, wil Schippers het onderwerp hoog op haar agenda plaatsen.

Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen
Schippers wil meer inzicht kosten medicijnen (Foto: ANP)

Boze passagier dreigt met aanslag vanwege zware bagage

Dat een geintje maken over bommen in je bagage geen goed plan is op een vliegveld, is inmiddels wel bekend. Maar een 61-jarige Indonesiër maakte het nog bonter en dreigde met een aanslag. De reden: zijn bagage was te zwaar. Dat meldt de krant The Star.

Op de internationale luchthaven van Bayan Lepas te Maleisië was de man in woede ontstoken toen hem was verteld dat zijn bagage te zwaar was. Hij schreeuwde naar een medewerkster van de luchtvaartmaatschappij dat hij het toestel zou opblazen en "iedereen zou ombrengen". Dat bleek geen verstandige uitspraak: de maatschappij weigerde de Indonesiër mee te nemen.

Maar hij leek er eigenlijk nog best goed mee weg te komen. De baliemedewerkster stapte echter naar de politie toen ze hoorde dat de boze passagier een andere vlucht had geboekt. Daarop werd de Indonesiër in de boeien geslagen. Volgens een politiewoordvoerder was de man ook erg boos omdat zijn drie vrienden wel mee mochten.

Man dreigt met aanslag na ruzie over bagage
Boze passagier dreigt met aanslag vanwege zware bagage (Foto: ANP)

Van der Steur gaat door met nieuw politieplan

Minister Ard van der Steur gaat door met zijn herziene plan voor de reorganisatie van de politie. Ondanks kritiek van de Tweede Kamer en van de politiebonden is hij overtuigd dat de omvorming naar de Nationale Politie beter zal verlopen.

De politie krijgt tot 2018 de tijd om alles op de rails te krijgen, maar het kost ook twee keer zoveel geld. Deze extra kosten van 230 miljoen euro moet de politieorganisatie zelf betalen.

Volgens Van der Steur kan dat voor een stuk van de 'meevaller' dat er al veel mensen uit de ondersteunende diensten zijn vertrokken. Het overgebleven geld zou anders aan het eigen vermogen van de politie zijn toegevoegd. De oppositie wil daar meer duidelijkheid over. Die heeft de minister toegezegd. Volgens hem kan de politie "de uitdaging financieel aan".

Steun in de rug
De ChristenUnie wist donderdag tijdens een debat over de reorganisatie veel medestanders te vinden voor een onderzoek door de Rekenkamer naar de financiële toekomst van de politie. De bewindsman zal er om vragen. Onder aanvoering van het CDA wil de Kamer dat het aantal wijkagenten per 1 januari echt op peil is: één per 5000 burgers. Dat kan volgens de minister niet helemaal, omdat dan nog te herplaatsen mensen ook wijkagent moeten kunnen worden. Hij wil het aantal agenten echter ook op niveau en ziet de oproep uit de Kamer als een steun in de rug.

Van der Steur nam alle kritiek ter harte, maar sprak tegen dat alles mis zou gaan bij de politie. Hij is "apetrots" op het korps. Hij wil geen nieuw plan maken, waar de SP, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren op aandrongen. Ook is hij niet van plan om de politietop te vervangen. De minister vindt het belangrijk dat er nu rust op de politievloer komt, want veel mensen zijn er onzeker.

Het gedoe over een nieuwe cao helpt ook niet. Zijn deur staat altijd open voor de politiebonden, zei de minister opnieuw. Dat houdt onder meer een loonsverhoging van ruim 5 procent in en een eenmalig bedrag van 500 euro. De SP vindt het maar schandalig dat de minister zegt dat de deur open staat , maar dat hij volgens de partij verder niets biedt.

Van der Steur gaat door met nieuw politieplan
Van der Steur gaat door met nieuw politieplan (Foto: ANP)

Amerikanen tuk op ontmoeting met paus

Paus Franciscus kan rekenen op een enthousiaste ontvangst als hij later deze maand de Verenigde Staten bezoekt. Kaartjes voor gelegenheden waar hij zal spreken of preken zijn in een oogwenk weggevlogen.

Zo waren de 10.000 tickets voor een mis die Franciscus opdraagt in Philadelphia in dertig seconden vergeven. De 10.000 kaarten voor een toespraak die de paus gaat houden in die stad waren in twee minuten weg. De kaartjes waren gratis en alleen online te krijgen.

Meer dan 93.000 New Yorkers deden mee aan een loterij voor 40.000 toegangsbewijzen tot een processie die Franciscus zal leiden in Central Park, waarna hij een mis opdraagt in Madison Square Garden.

De rooms-katholieke kerkvorst begint zijn reis op 22 september in Washington, waar hij president Barack Obama ontmoet en het Congres toespreekt. Dan reist hij door naar New York, waar hij onder meer spreekt in de Verenigde Naties. Hij besluit zijn reis op 27 september in Philadelphia.

Amerikanen tuk op ontmoeting met paus
Amerikanen tuk op ontmoeting met paus (Foto: ANP)

Palestijnen mogen toch vlag ophangen bij VN

De Palestijnse vlag wordt vermoedelijk nog deze maand opgehangen bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Een voorstel om dat mogelijk te maken kreeg donderdag de steun van de meeste leden van de Algemene Vergadering van de VN.

De Palestijnse vlag was tot dusver niet te zien bij het VN-gebouw in New York. Dat komt omdat de Palestijnen alleen als waarnemers mogen aanschuiven bij de VN. Ze zijn geen volwaardige leden van de internationale organisatie.

De vertegenwoordiging van de Palestijnen liet zich daardoor niet uit het veld slaan en diende een voorstel in om ook de vlagen van waarnemers te laten ophangen. Het voorstel kreeg de steun van 119 van de 193 lidstaten. 45 landen stemden niet mee.

Palestijnen mogen toch vlag ophangen bij VN
Palestijnen mogen toch vlag ophangen bij VN (Foto: ANP)

'Justin Timberlake is ander mens als vader'

Het vaderschap heeft Justin Timberlake veranderd in een onbaatzuchtige man. Dat vindt zijn voormalig *NSYNC-bandgenoot Lance Bass.

"Ik had hem vijf maanden niet gezien", vertelt Lance in The Meredith Vieira Show nadat hij Justin in de studio tegen het lijf liep. Het was voor het eerst dat de twee elkaar zagen sinds de popster in april vader werd. "Het is geweldig om te zien dat een vriend dit meemaakt, het enige waar hij nu over kan praten is zijn kind."

De zanger ziet een duidelijk verschil met de oude Justin: "Hij is compleet veranderd. En dat moet ook wel. Ik kan zelf niet wachten om vader te worden omdat ik graag wil weten hoe die onbaatzuchtigheid voelt." Lance is dan ook van plan kinderen te nemen. "Een van de redenen dat ik getrouwd ben is dat ik binnen twee a drie jaar een gezin wil."

'Justin Timberlake is ander mens als vader'
'Justin Timberlake is ander mens als vader' (Foto: BuzzE)

De Kreukeltjes gaan naakt

'Teutje! DHL heeft net een pakje afgegeven. Heb jij iets besteld?' Aloysius Kreukel stond onderaan de trap met een bruine kartonnen doos in de hand. 'Een pakje? Oh, ja, uhm, wacht effe. Ik kom er snel aan. Dat is mijn uhm... nieuwe haarföhn.' Even later stond Teutje in alleen haar slipje beneden, ritste het pakje uit de handen van haar man en snelde weer naar boven. Eenmaal boven veegde ze met haar hand het voorhoofd af en slaakte een zucht van verlichting. Aloysius had de 'föhn' gelukkig niet uitgepakt.

Mezzo: kom mantelzorgers meer tegemoet

Maak het belastingtechnisch aantrekkelijker voor mantelzorgers. En laat gemeenten mantelzorgers meer helpen, door ze bijvoorbeeld een parkeerkaart te geven of tegemoet te komen in de telefoonkosten. Daarvoor pleit Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.

Uit een peiling onder de achterban van Mezzo blijkt dat veel mantelzorgers financieel krap of zelfs erg krap zitten. De belangenclub bekijkt, mede door de resultaten uit het panelonderzoek, of voor mantelzorgers een verzekering kan worden afgesloten. "We voeren nu nog oriënterende gesprekken met verschillende verzekeraars", zegt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk. "Maar het moet mogelijk zijn een verzekering af te sluiten die je later - als je hulp nodig hebt - die ondersteuning geeft. Dat de verzekering bijvoorbeeld regelt dat er twee keer per week iemand langskomt die helpt met boodschappen doen of kleine klusjes." Hoogendijk hoopt dat over een jaar de eerste polissen daartoe afgesloten kunnen worden.

Nederland telt ongeveer 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Zo'n 2,6 miljoen mensen doen dat intensief of langdurig. Veel mantelzorgers vinden hun taak zwaar en belastend, weet Mezzo.

Mezzo: kom mantelzorgers meer tegemoet
Mezzo: kom mantelzorgers meer tegemoet (Foto: ANP)

XCOM 2 heeft eerste pre-order bonus

Mensen die nu al niet kunnen wachten om hun portemonnee te trekken om XCOM 2 te kopen hebben geluk: vanaf vandaag is het mogelijk om de game te pre-orderen voor afgerond 50 euro. Daarnaasst heeft Firaxis ook al de eerste pre-order bonus bekend gemaakt: the resistance warrior pack.

The resistance warrior pack bevat extra opties om je soldaten aan te passen, waaronder gezichtsverf en nieuwe armor. Daarnaast bevat the resistance warrior pack een oude bekende uit de eerste XCOM-game, die meteen klaar zal zijn voor het gevecht zodra je een nieuwe game begint.

Voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar XCOM 2 maar het eerste deel, XCOM: Enemy Unknown nog niet hebben gespeeld: dit weekend is Enemy Unknown gratis te spelen op Steam, en mensen die het kopen krijgen 75 procent korting.

XCOM 2 komt uit op 5 februari 2016 en is exclusief voor de pc.

XCom2
XCOM 2 heeft eerste pre-order bonus

Red Bull wil dat Mercedes spijt krijgt

Red Bull-adviseur Helmut Marko wil dat Mercedes spijt krijgt dat het geen Formule 1-motoren aan het Oostenrijkse team wil leveren. Het lijkt vrijwel zeker dat de huidige leverancier Renault in 2016 ingeruild wordt voor een andere partij, waarschijnlijk Ferrari.

Volgens Marko is er geen grotere pijn voor Mercedes dan dat het door zijn team verslagen wordt, zo liet hij aan Speedweek weten. "De besprekingen met Mercedes waren al beëindigd voordat we over details konden praten. Nu moeten we kijken welke motoren we gaan gebruiken. Mogelijk kunnen we Mercedes met het nieuwe pakket kloppen. Dan zal het ze meer steken dan wanneer we dat met een Mercedes-motor gedaan zouden hebben."

In Singapore gaat Red Bull met Renault om tafel om de bestaande overeenkomst te beëindigen. Marko wilde er echter niet te veel op in gaan. Omdat de deal ook voor Toro Rosso geldt wil Red Bull veel haast maken. Dit team heeft meer tijd nodig om een goede bolide te bouwen dan Red Bull dat over meer geld en expertise beschikt. Ferrari lijkt alleen een optie voor de korte termijn te zijn. Wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.