Van der Steur gaat door met nieuw politieplan

Minister Ard van der Steur gaat door met zijn herziene plan voor de reorganisatie van de politie. Ondanks kritiek van de Tweede Kamer en van de politiebonden is hij overtuigd dat de omvorming naar de Nationale Politie beter zal verlopen.

De politie krijgt tot 2018 de tijd om alles op de rails te krijgen, maar het kost ook twee keer zoveel geld. Deze extra kosten van 230 miljoen euro moet de politieorganisatie zelf betalen.

Volgens Van der Steur kan dat voor een stuk van de 'meevaller' dat er al veel mensen uit de ondersteunende diensten zijn vertrokken. Het overgebleven geld zou anders aan het eigen vermogen van de politie zijn toegevoegd. De oppositie wil daar meer duidelijkheid over. Die heeft de minister toegezegd. Volgens hem kan de politie "de uitdaging financieel aan".

Steun in de rug
De ChristenUnie wist donderdag tijdens een debat over de reorganisatie veel medestanders te vinden voor een onderzoek door de Rekenkamer naar de financiële toekomst van de politie. De bewindsman zal er om vragen. Onder aanvoering van het CDA wil de Kamer dat het aantal wijkagenten per 1 januari echt op peil is: één per 5000 burgers. Dat kan volgens de minister niet helemaal, omdat dan nog te herplaatsen mensen ook wijkagent moeten kunnen worden. Hij wil het aantal agenten echter ook op niveau en ziet de oproep uit de Kamer als een steun in de rug.

Van der Steur nam alle kritiek ter harte, maar sprak tegen dat alles mis zou gaan bij de politie. Hij is "apetrots" op het korps. Hij wil geen nieuw plan maken, waar de SP, PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren op aandrongen. Ook is hij niet van plan om de politietop te vervangen. De minister vindt het belangrijk dat er nu rust op de politievloer komt, want veel mensen zijn er onzeker.

Het gedoe over een nieuwe cao helpt ook niet. Zijn deur staat altijd open voor de politiebonden, zei de minister opnieuw. Dat houdt onder meer een loonsverhoging van ruim 5 procent in en een eenmalig bedrag van 500 euro. De SP vindt het maar schandalig dat de minister zegt dat de deur open staat , maar dat hij volgens de partij verder niets biedt.

Van der Steur gaat door met nieuw politieplan
Van der Steur gaat door met nieuw politieplan (Foto: ANP)