Duitse tenor brengt klassiek naar ADE

Redactie

Meer dan tweeduizend artiesten komen volgende maand naar Amsterdam voor de twintigste editie van het Amsterdam Dance Event (ADE). Onder hen de grootste namen uit de dj-wereld, maar ook in elk geval één klassieke ster. De Duitse tenor Andreas Scholl brengt in de Westerkerk een klassiek stuk ten gehore, begeleid door synthesizers.

Het concert van de contratenor in samenwerking met het gezelschap Vavox van muzikanten en visuele artiesten is bedoeld om de klassieke muziek bij een nieuw, jong publiek te introduceren. Maar ook om elektronische muziek naar de klassieke wereld te brengen.

Op het programma staat een nieuwe bewerking van het Stabat Mater, een gedicht uit de middeleeuwen dat in de loop der jaren door vele componisten op muziek is gezet. De monumentale Westerkerk in Amsterdam speelt een belangrijke rol in het muzikale spektakel door middel van licht- en videoprojecties.

Spannend
Scholl: "Het is nieuw en voor mij ook erg spannend, hoe komen mijn stem, de muziek, de beelden en het licht samen? Ik ken het stuk uiteraard en ben goed voorbereid, maar de reden voor iedereen om aanwezig te zijn is dat er op die avond echt iets nieuws gebracht gaat worden. Iets dat niet in de bestaande hokjes past. Sta je open voor iets nieuws, dan wordt het zeker een opwindende avond."

Het eenmalige project van Andreas Scholl en Vavox vindt plaats op vrijdagavond 16 oktober. ADE begint op woensdag 14 oktober en duurt tot en met zondag 18 oktober.

Duitse tenor verbindt klassiek met ADE
Duitse tenor verbindt klassiek met ADE (Foto: BuzzE)