Duits darttalent Hopp voor eigen publiek te sterk voor Van Barneveld

Boris (borisz)

De vakantiemaand voor de darters zit erop. Het echte werk is weer begonnen. Om te beginnen de European Darts Trophy in Muelheim, het zevende toernooi van de Euro Tour. Het is voor het eerst dit jaar dat Raymond van Barneveld actief was op de Euro Tour, echter dit was geen succes. Het Duitse darttalent Max Hopp versloeg de Hagenaar in de eerste ronde met 6-4.

Hopp mocht de wedstrijd beginnen en opende sterk met een finish van 161. Van Barneveld kwam op gelijke hoogte en wist daarna direct met een 144-finish een break te plaatsen. De Duitser brak echter direct terug.

In de vijfde leg kreeg Barney veel kansen op dubbel negen, maar hij gooide deze dubbel niet uit. Hopp kon na een achterstand toch zijn leg behouden. In de zesde leg valt echter in de zaal de gedeeltelijk de stroom uit. Na een korte onderbreking werd de parij hervat en Barney kon zijn leg behouden (3-3).

Hopp gooide in leg zeven voor de tweede keer 161 uit, maar Barney hield zijn leg ook (4-4). De  Hagenaar opende vervolgens met 180 en 2x 140. De dubbel kon hij echter niet vinden om voor te komen. Hopp bleef kalm en greep direct zijn kans om zijn eigen leg te behouden. Het Duitse talent brak vervolgens Van Barneveld op het beslissende moment en trok de partij met 6-4 naar zich toe. Hopp had een gemiddelde van 96 en een finishpercentage van 55%. Van Barneveld had met 93 een lager gemiddelde, maar vooral checkoutpercentage van 27% deed hem de das om.

Van Barneveld staat er niet goed voor op de wereldranglijst. Bij slechte resultaten op de Euro Tour en vloertoernooien komen deelnames aan grote toernooien, zoals de World Grand Prix, voor Van Barneveld in gevaar. Volgende week mag hij het opnieuw proberen bij de Euro Tour in Innsbruck.

Jan Dekker haalde de tweede ronde wel door Jamie Bain met 6-3 te verslaan. Christian Kist mag zaterdag ook terugkomen na een 6-5 zege op zijn landgenoot Dirk van Duijvenbode. Zaterdag is de tweede ronde, waarin ook Benito van de Pas, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zullen instromen. Van de Pas speelt tegen Jason Lovett, Van Gerwen treft Adam Hunt en Van der Voort neemt het op tegen Kevin Painter of Alan Norris. Eersterondewinnaar Dekker zal de oche delen met Dave Chisnall en Kist treft Robert Thornton.

Uitslagen eerste ronde European Darts Trophy  

Darter Darter Uitslag
Adam Hunt Krzysztof Ratajski 6-5
Jason Lovett Jyhan Artut 6-5
Jan Dekker Jamie Bain 6-3
Mensur Suljovic Christian Soethe 6-0
Gerwyn Price Andy Jenkins 1-6
Max Hopp Raymond van Barneveld 6-4
James Wilson Martin Schindler 6-4 
David Pallett Steve West 4-6
Wes Newton Chris Dobey 6-3 
Kevin Painter Alan Norris 6-3 
Connie Finnan Cristo Reyes 2-6
Daryl Gurney Mark Frost 6-2
Stephen Bunting Mark Barilli 6-4
James Hubbard Rowby-John Rodriguez 1-6
Mark Dudbridge Darren Johnson 5-6
Dirk Van Duijvenbode Christian Kist 5-6

Ronde II - zaterdag

Michael van Gerwen v Adam Hunt
Benito Van De Pas v Jason Lovett
Dave Chisnall v Jan Dekker
Justin Pipe v Mensur Suljovic

Peter Wright v Andy Jenkins
Kim Huybrechts v Max Hopp
Adrian Lewis v James Wilson
Terry Jenkins v Steve West

Michael Smith v Wes Newton
Vincent van der Voort v Kevin Painter
Brendan Dolan v Cristo Reyes
Mervyn King v Daryl Gurney

Ian White v Stephen Bunting
Simon Whitlock v Rowby-John Rodriguez
James Wade v Darren Johnson
Robert Thornton v Christian Kist