Zwitserland kiest nieuw volkslied

Redactie

Tijdens een festival voor volksmuziek in het Noord-Zwitserse Aarau wordt zaterdagavond door het aanwezige publiek en via telefoon en internet een nieuw volkslied gekozen. Het is de finale van een lang proces dat op 1 januari 2014 begon.

Van de 208 voorstellen voor een modern volkslied zijn drie finalisten geselecteerd. In Aarau wordt de winnaar gekozen in een rechtstreekse tv-uitzending.

De Zwitserse Vereniging voor het Algemeen Belang (SGG), een sociale overheidsinstelling, streeft al jaren naar een nieuw volkslied omdat het huidige Schweizerpsalm, ofwel Cantique suisse, Salmo svizzero in de verschillende landstalen, ouderwets zou zijn. De meeste Zwitsers zouden de tekst niet meer kennen.

De oude melodie heeft het tot in de finale uitgehouden, hoewel die in een Duitstalige versie slechts in een refrein terugkeert. De teksten zijn modern en niet zo hoogdravend en religieus getint als in de huidige. Als de winnaar bekend is, start de SGG een campagne om het nieuwe volkslied bekend en officieel te maken.

Zwitserland kiest nieuw volkslied
Zwitserland kiest nieuw volkslied (Foto: ANP)