Vrouwelijke concurrentie voor Hillary Clinton

Het hing al in de lucht, maar het is nu officieel: ook de Republikeinse Partij heeft minstens één vrouwelijke kandidaat die president van de Verenigde Staten wil worden. Carly Fiorina, voormalig topvrouw bij Hewlett-Packard, maakte maandagavond haar kandidatuur bekend.

De 60-jarige Fiorina is de vijfde kandidaat die zich meldt voor de Republikeinse nominatie. Ted Cruz, Marco Rubio en Rand Paul maakten eerder hun kandidatuur bekend; zondag voegde Ben Carson zich toe aan het rijtje. En daar blijft het niet bij: Mike Huckabee maakt waarschijnlijk dinsdag zijn kandidatuur bekend.

Fiorina maakte haar al verwachte kandidatuur wereldkundig in een interview met tv-zender ABC. 'Ik denk dat ik de meest geschikte persoon ben voor deze baan. Ik weet hoe de economie werkelijk werkt. Ik begrijp hoe de wereld in elkaar zit en wie er deel van uitmaakt', verklaarde de zakenvrouw. Ze wil onder meer bureaucratie bestrijden. Fiorina heeft niet eerder een politieke functie bekleed, maar vervulde hoge bestuursfuncties in het bedrijfsleven. Tussen 1999 en 2005 was ze de allerhoogste baas van technologieconcern Hewlett-Packard.

Topvrouw?
In 2005 moest Fiorina gedwongen opstappen bij HP. Criticasters noemen haar 'de slechtste Amerikaanse Chief Executive Officer ooit'. Tijdens haar bewind verloren 30.000 medewerkers hun baan, terwijl ze zelf een vertrekpremie van 20 miljoen dollar meekreeg. Daar wordt ze nu fijntjes aan herinnerd door iemand die het domein carlyfiorina.org heeft weten te kapen. Op haar eigen site wordt dat negatieve beeld bijgesteld, door haar verdiensten voor HP op te sommen.

Het is niet de eerste poging die Fiorina doet om een politiek ambt binnen te slepen. In 2010 slaagde ze er niet in om senator van California te worden. In 2008 werkte ze als adviseur mee aan de mislukte presidentscampagne van John McCain. In het tv-interview met ABC uitte Fiorina maandag meteen de nodige kritiek op de Democratische kandidaat Hillary Clinton. 'Ze is duidelijk niet betrouwbaar. Over tal van belangrijke zaken is ze niet transparant geweest', aldus Fiorina. De Youtube-video waarin ze haar kandidatuur toelicht, begint met een shot waarin ze kijkt naar de video die Hillary Clinton eerder maakte. Oordeel zelf.