Overheid wil duurzamer gaan inkopen

Het kabinet wil dat overheden meer duurzame producten en diensten inkopen. De ministerraad heeft hiertoe vrijdag een plan van aanpak goedgekeurd. Dat moet overheden helpen meer maatschappelijk verantwoord in te kopen. Het plan is door vijf ministeries opgesteld en moet inkopers bij de Rijksoverheid en andere overheden duidelijke normen en instrumenten geven om maatschappelijk verantwoord in te kopen.

Er komen eenduidige richtlijnen om overheden zoals provincies en gemeenten te helpen bij hun keuze. Ook moeten de verschillende overheden informatie over duurzaam inkopen beter met elkaar gaan uitwisselen. Alleen al de Rijksoverheid telde volgens cijfers van 2012 al 70.000 leveranciers.

Vrijdag kwam juist via de website Binnenlands Bestuur naar buiten dat milieuaspecten bij de inkoop van materialen door de overheid een ondergeschikte rol speelt. Volgens rapport 'Het bos verdient beter' worden levensduur en lage kosten belangrijker gevonden. Voor het rapport zijn honderd overheidsprojecten in de grond,- weg- en waterbouw onderzocht.

Overheid wil duurzamer gaan inkopen
Overheid wil duurzamer gaan inkopen (Foto: ANP)