FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 september 2015

Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan

Het is de Amerikaanse Republikeinen niet gelukt het omstreden atoomakkoord met Iran te blokkeren. Ze konden er donderdag geen meerderheid voor vinden in de Senaat. Op tafel lag een resolutie om de deal met Iran af te wijzen. Die kreeg 58 stemmen waar er 60 nodig waren.

President Barack Obama had zich de de afgelopen tijd al verzekerd van de steun van zijn Democratische partij voor het akkoord met Iran. Het houdt in dat de VS en vijf andere wereldmachten (Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) de economische sancties tegen Iran opheffen, op voorwaarde dat het land zeker tien jaar lang geen kernwapens ontwikkelt en de capaciteit om uranium te verrijken drastisch terugbrengt. Obama had gedreigd met een veto als de resolutie van de Republikeinen zou worden aangenomen.

De Republikeinen zijn tegen het akkoord omdat ze Teheran niet vertrouwen. Ze vrezen dat Iran zijn nucleaire kennis zal delen met terroristen.

Het akkoord tussen Iran en de zes wereldmachten kwam maar moeizaam tot stand. Al in 2006 werden de eerste sancties opgelegd toen bleek dat Iran beschikte over nucleaire technologie en weigerde met dat programma te stoppen. Het land leed daardoor economische schade, onder meer doordat de olie-export terugliep. Pas na jaren onderhandelen kwam het in juli van dit jaar tot een akkoord. Niet iedereen was daar blij mee. Zo sprak de Israëlische premier Benjamin Netanyahu van een historische vergissing waardoor de veiligheid van zijn land op het spel zal komen te staan.

Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan
Atoomdeal VS-Iran kan doorgaan (Foto: ANP)

Honderden vluchtelingen uit eten bij gezinnen

Ongeveer 350 vluchtelingen gingen donderdagavond uit eten bij mensen in de regio Apeldoorn. De Apeldoorners haalden hun gasten op bij de Americahal, die sinds ruim een week in gebruik is als opvang voor zeshonderd asielzoekers.

De zogenoemde Meet & Eat is het eerste project van de organisatie ikbeneengastgezin.nl. Deze organisatie is vorige week opgezet vanuit de Apeldoornse kerkgemeenschap De Basis om iets te doen voor de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt. Het initiatief is geëxplodeerd, zegt een woordvoerder. Er zijn al bijna 23.000 aanmeldingen uit heel Nederland binnen.

Vluchtelingen konden zichzelf aanmelden voor een maaltijd bij een Nederlands gezin. De meeste gasten komen uit Syrië en Eritrea. De gastgezinnen zijn daarom geadviseerd een gerecht met kip en rijst te maken. Omdat veel asielzoekers moslim zijn, zijn de gezinnen ook aangeraden geen alcohol te schenken of te drinken en gepaste kleding te dragen. Als het contact prettig verloopt kunnen Apeldoorners 'hun' vluchtelingen ook met andere dingen gaan helpen of zelfs een tijdelijke logeerplek aanbieden.

De Apeldoornse initiatiefnemers hopen hun project volgende week over de rest van Nederland te kunnen uitrollen. Er zijn contacten gelegd met vrijwilligers van kerken en andere organisaties in de rest van het land, aldus een woordvoerder.

Honderden vluchtelingen gaan uit eten
Honderden vluchtelingen uit eten bij gezinnen (Foto: ANP)

Golfer Luiten vierde na eerste ronde

Joost Luiten deelt na de eerste ronde in het KLM Open de vierde plaats in het klassement. De Nederlandse topfavoriet in het Nederlandse golftoernooi uit de Europese Tour ligt twee slagen achter de leiders Paul Lawrie en Wade Ormsby. De Schot en de Australiër leverden donderdag op de Kennemer in Zandvoort een scorekaart in met 61 slagen, liefst negen onder par. Luiten, winnaar van het KLM Open in 2013, noteerde met 63 slagen (-7) zijn beste openingsronde ooit.

De Engelsman Richard Bland is de nummer drie in de tussenstand met 62 slagen (-8). Luiten verkeert in het gezelschap van de Engelsen David Horsey, Robert Rock en James Morrison en de Argentijn Estanislao Goya.

Lawrie, een oudgediende op de tour die in 1999 het Brits Open won, stond vrijwel de hele dag bovenaan. Hij rook in zijn ronde zelfs aan de 59, een magische score die nog geen enkele speler op de Europese Tour ooit haalde. Ormsby, een van de laatste starters, kende een geweldige eindspurt met zes birdies op de laatste zeven holes.

Op Luiten na viel er van de Nederlandse deelnemers weinig te genieten. Ze wisten nauwelijks te profiteren van de gunstige omstandigheden op de golfbaan in de duinen. Wil Besseling en Ralph Miller bezetten de gedeelde 61e plaats met 69 slagen (-1). Zij maken nog een redelijke kans om vrijdag de schifting te overleven. Ook amateur Rowin Caron en Fernand Osther zijn met een score van 70 (level par) nog niet kansloos voor het halen van de cut, maar de overige zeven Nederlanders moeten vrezen voor een afscheid na de tweede ronde.

Luiten vierde na eerste ronde
Luiten vierde na eerste ronde (Foto: ANP)

Slachtoffer vergeeft Bill Cosby

Beverly Johnson, die vorig jaar zei dat Bill Cosby haar heeft gedrogeerd en geprobeerd om haar seksueel te misbruiken, vergeeft de acteur. Het supermodel zei dat in Good Morning America.

Beverly vertelde eerder aan Vanity Fair dat ze door Cosby thuis was uitgenodigd voor een auditie voor een kleine rol in The Cosby Show. Toen hij haar had gedrogeerd en ze zich bleef verzetten toen Cosby probeerde haar te verleiden, gooide de acteur het model zijn huis uit.

Johnson werd geïnterviewd over haar memoires, waarin ze onder meer schrijft over de aanranding door de televisiester. "Het was bijna alsof een familielid me bedrogen had," zei ze. Over de andere slachtoffers die met hun beschuldigingen naar buiten kwamen zegt Johnson: "Deze vrouwen gaven me de moed om naar voren te treden."

Op de vraag wat ze nu tegen Cosby zou zeggen antwoordde het model: "Ik vergeef je". Wat er verder met hem moet gebeuren laat Johnson over aan de rechter. "Ik voel dat Cosby de aanleiding is voor een grote discussie. En die grote discussie moet gaan over de verkrachtingscultuur in Amerika,"besluit Johnson.

Slachtoffer Bill Cosby vergeeft hem
Slachtoffer Bill Cosby vergeeft hem (Foto: BuzzE)

Koning steekt tong uit naar filmende kinderen

Koning Willem-Alexander heeft een aantal filmende en fotograferende scholieren in Panningen een koekje van eigen deeg gegeven. Toen hij daar donderdag een school bezocht en in een hal aankwam waar veel leerlingen op hem wachtten, reageerde hij door zelf ook zijn mobiele telefoon voor zijn gezicht te houden en zijn tong uit te steken.

"Zo ziet dat eruit. Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker", voegde de koning eraan toe. Een filmpje van het voorval, dat zich afspeelde op het Bouwens van der Boijecollege, verscheen op YouTube.

 
Het bewuste voorval (Video: YouTube)

Willem-Alexander bracht een werkbezoek aan Panningen, dat ligt in de Limburgse gemeente Peel en Maas. Hij sprak met verschillende partijen over de manier waarop mensen met verschillende achtergronden in de buurt samenleven, in hoeverre mensen zich thuis voelen in de wijk en wat zij er samen aan doen om de sociale samenhang te versterken. Op het Bouwens van der Boijecollege, een school voor voortgezet onderwijs, sprak hij met docenten en leerlingen.

Koning steekt tong uit naar filmende kinderen
Koning steekt tong uit naar filmende kinderen (Foto: ANP)

Cao-akkoord voor rijksambtenaren

Drie vakbonden hebben een akkoord bereikt met minister Stef Blok (Rijksdienst) over een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor rijksambtenaren. Dat hebben de bonden donderdag laten weten.

Het akkoord is gesloten met CNV Overheid, Ambtenarencentrum en CMHF. Vakbond FNV is tegen en had al eerder aangekondigd naar de rechter te stappen.

In juli waren al afspraken gemaakt over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren, maar nu zijn er ook aanvullende afspraken gemaakt onder meer over het sociaal beleid (werk-naar-werkbeleid) en over de opzet van strategisch personeelsbeleid.

Onder meer douaniers, gevangenisbewaarders en inspecteurs krijgen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van in totaal 4,25 procent en eenmalig 500 euro, naast de 0,8 procent die in juni al is uitbetaald.

Sigaar uit eigen doos
De drie bonden leggen het onderhandelingsresultaat de komende weken positief aan de leden voor.
FNV blijft zich verzetten. Volgens de vakorganisatie gaat het om een sigaar uit eigen doos omdat het voorstel leidt tot pensioenverslechtering. De vakorganisatie zegt binnenkort een referendum te houden onder de ambtenaren. Volgende week donderdag, 17 september, dient bij de rechtbank in Den Haag een kort geding van de FNV tegen de overheidswerkgevers en de kleinere vakbonden over het loonakkoord.

Cao-akkoord voor rijksambtenaren
Cao-akkoord voor rijksambtenaren (Foto: ANP)

Mogelijk nieuwe mensensoort gevonden, de Homo Naledi

In Zuid-Afrika is een mogelijk nieuwe voorloper van de moderne mens gevonden. De Homo Naledi, met hersenen ter grootte van een sinaasappel, is waarschijnlijk de meest primitieve soort ooit gevonden.

In een grot werden bij een eerste voorlopig onderzoek 1400 botten en 140 tanden van minstens 15 skeletten gevonden. Een behoorlijk rijke vondst want meestal moeten paleoantropologen hun informatie halen uit kleine fragmenten zoals een gedeelte van een jukbeen of een kaakbeen. Wat het nog meer bijzonder maakt is dat de hoeveelheid en locatie erop wijzen dat de Homo Naledi zijn doden opzettelijk daar achterliet, iets wat niet eerder is gezien bij zulke primitieve mensensoorten. Dit feit kan volgens de wetenschappers grote gevolgen hebben voor het begrijpen van de oorsprong van het moderne, menselijke gedrag.

In oktober 2013 adverteerde Lee Berger van de University of the Witwatersrand in Johannesburg met de vraag of mensen met goede archeologische vaardigheden en zonder claustrofobie zich wilden melden. Een paar weken later ging een team aan de slag in de benauwde grotkamer Dinaledi, gelegen in het Rizing Star grotsysteem, dat enkele tientallen kilometers verwijderd is van Johannesburg. Om de diepgelegen grotkamer te bereiken moesten de archeologen zich een weg banen door een nauwe, 12 meter lange, verticale schaft. Volgens Berger zijn er mogelijk nog duizenden overblijfselen te vinden in de grot. "Toen we ons het volle potentieel van de vondst realiseerden besloten we dat we beter de vindplaats konden afsluiten en mensen uit het gebied moesten vragen wat de vervolgstappen zouden moeten worden" zegt Berger.

Met wat gevonden is kan een aardig beeld van de Homo Naledi worden geschetst. De mensensoort had een unieke mix van kenmerken. Het bekken en de schouders doen denken aan de aapachtige Australopithecus, een soort die 4 miljoen jaar geleden leefde en waarvan wordt aangenomen dat het een voorouder is van het geslacht Homo. Maar de voeten lijken meer op onze soort, Homo Sapiens, die nog maar 200.000 jaar bestaat. De schedel laat zien dat de hersenen maar half zo groot waren als die van ons. De grijze massa had vermoedelijk meer weg van die van sommige hominiden die ongeveer 2 miljoen jaar geleden leefden.

Aan de hand van de kenmerken denken Berger en zijn collega's te kunnen concluderen dat de Homo Naledi tot onze genus behoort. "Het is misschien niet erg dicht verwant aan onze soort, maar het zou kunnen dat bepaalde essentiële cognitieve vaardigheden gelijk waren aan de onze" zegt Berger.

Vader Márcia en Gláucio nog niet uitgezet

De vader van Márcia en Gláucio wordt nog niet uitgezet. Het was de bedoeling dat hij vrijdag met het vliegtuig naar Angola zou worden gebracht, maar zijn medische toestand staat dat opnieuw niet toe. Flip Schüller, de advocaat van de Angolees, zei donderdag dat een door de Staat geconsulteerde arts geen zogeheten fit-tot-flyverklaring heeft afgegeven.

De Angolees Luciano Ventura Tiago is de vader van Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18), van wie op 31 augustus bekend werd dat ze met hun moeder in Nederland mogen blijven. De vader moet wel weg uit Nederland. Het gezin heeft deze keuze zelf gemaakt.

De vader zou eigenlijk vorig week worden uitgezet, maar dat ging toen ook al om medische redenen niet door. De man wordt als oud-militair verdacht van oorlogsmisdaden en krijgt daarom geen verblijfsvergunning. Het gezin verbleef al vijftien jaar in ons land maar was ondanks de afwijzing van een verblijfsvergunning nooit vertrokken.

Volgens de raadsman volgt nog medisch onderzoek door een arts van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Vader Márcia en Gláucio nog niet uitgezet
Vader Márcia en Gláucio nog niet uitgezet (Foto: ANP)

Graf al 11 keer doelwit van grafschenners

Het graf van de in december overleden Samantha van Veen (28) is in de afgelopen maanden al elf keer het doelwit geweest van grafschenners. De 49-jarige Sylvia durft het graf van haar dochter nauwelijks nog te bezoeken uit angst voor nog meer vernielingen: “Uren van te voren heb ik al buikpijn.”

Samantha was nog maar twee dagen begraven in Spijkenisse toen het bloemstuk dat door haar broer neer was gezet, omver getrapt werd en de bloemen meters verderop waren neergegooid. Ook knuffels, beeldjes, kaarsen en vazen ontkwamen niet aan de vernielzucht. Het enige wat ze tot op heden met rust gelaten hebben is haar grafsteen.

Samantha werd geboren met een open ruggetje en heeft in haar korte leven 58 keer onder het mes gelegen. Op het laatst konden de artsen niets meer voor haar doen. Sylvia vermoedt dat de vernielingen het gevolg zijn van een inzamelingsactie die werd gehouden om de jonge vrouw in een mooie doodskist te kunnen begraven. “Er deden verhalen de ronde dat wij meer dan genoeg geld hadden om alles zelf te betalen. Maar Samantha had een uitkering en mijn man en ik legden veel eigen geld bij voor de operaties. Met een gezin met vijf kinderen en één inkomen houd je nauwelijks geld over.

De politie laat weten dat ze het schandalig vindt en roept getuigen op om zich te melden. Sylvia heeft laten weten dat ze aangifte gaat doen van de vernielingen.

'Goed bestuurd kan Griekenland weer groeien'

Als Griekenland eenmaal weer op een goede en fatsoenlijke manier wordt bestuurd, kan het weer economische groei krijgen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag tijdens opnames van NRT College Tour.

Volgens Dijsselbloem is Griekenland decennialang slecht bestuurd en was er corruptie, geen integere overheid en werkte de publieke sector niet. Het doorvoeren van de hervormingen die de eurolanden met de Griekse regering hebben afgesproken wordt heel moeilijk, verwacht Dijsselboem. "De Grieken hebben een lange traditie van het ene gat met het andere vullen. Slechte boekhouding, corruptie, belastingontduiking."

Goed bestuur maakt het verschil, zei Dijsselbloem, terwijl hij een vergelijking maakte tussen Noord- en Zuid-Korea. "Pure armoede of een van de rijkste landen ter wereld."

'Goed bestuurd kan Griekenland weer groeien'
'Goed bestuurd kan Griekenland weer groeien' (Foto: ANP)

Richards wil dat dochters zijn as opsnuiven

Keith Richards hoopt dat zijn dochters na zijn dood zijn as willen opsnuiven. The Rolling Stones-gitarist deed dat zelf ook met de as van zijn overleden vader.

Richards baarde in 2007 opzien met het verhaal dat hij een mengsel van cocaïne en de as van zijn vader had opgesnoven. "Het vreemdste dat ik ooit heb geprobeerd te snuiven? Mijn vader", onthulde hij. De rocker benadrukte dat vader Bert het niet erg zou hebben gevonden.

Drie jaar later vertelde Richards dat er per ongeluk wat as van zijn pa op tafel terecht was gekomen. Hij wilde de as niet 'schenden' met een bezem. "Dus ik maakte mijn vinger nat en schoof een deel van mijn vader in mijn fucking neus. Ik weet zeker dat hij me nog steeds zegent."

De nu 71-jarige muzikant, die in 2006 stopte met het snuiven van coke nadat hij uit een palmboom was gevallen, zou graag zien dat zijn dochters Theodora (30) en Alexandra (28) zich tegoed doen aan zijn as. "Ik geef ze er een rietje voor", zegt Richards tegen Mirror.

Richards wil dat dochters zijn as opsnuiven
Richards wil dat dochters zijn as opsnuiven (Foto: BuzzE)

Khamenei: over 25 jaar geen Israël meer

Over 25 jaar bestaat Israël niet meer. Dat heeft de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, in een toespraak gezegd, meldden Iraanse staatsmedia donderdag. "Ik zeg (tegen Israël) dat ze het eind van deze 25 jaar niet zullen meemaken", zei Khamenei volgens CNN.

Iran sloot eerder dit jaar een deal met zes wereldmachten over zijn kernprogramma. De Republikeinse Partij in de Verenigde Staten en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben scherpe kritiek geuit op het akkoord, omdat daardoor de veiligheid van Israël in gevaar zou komen.

"Als God het wil zal er over 25 jaar niet zoiets bestaan als een zionistisch regime. Tot die tijd zal de strijdende en heldhaftige moraal van de jihadisten geen moment rust geven aan de zionisten."

Khamenei: over 25 jaar geen Israël meer
Khamenei: over 25 jaar geen Israël meer (Foto: ANP)

Bikinibroekje Josje afgezakt

'K3 zoekt K3', is blijkbaar al klaar, want Josje is op vakantie. En midden in de golven is haar bikinibroekje afgezakt.

Aan aandacht geen gebrek, want de blonde bijna ex-K3'ster heeft foto's van het incident op haar Instagram gezet. "Zo, even mijn bikinibroekje weer goed trekken", schrijft ze erbij. Waarvan akte.

 

Let me adjust my bikini. ..😄 #ibiza

Een foto die is geplaatst door Josje Huisman (@josjecoos) op10 Sep 2015 om 7:00 PDT

 

#ibiza 🌊🌊🌊

Een foto die is geplaatst door Josje Huisman (@josjecoos) op10 Sep 2015 om 6:59 PDT

 

😅 ❤ #ibiza

Een foto die is geplaatst door Josje Huisman (@josjecoos) op10 Sep 2015 om 7:02 PDT

Ratelband voor de rechter om mishandeling ex

Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moet volgende week in Dordrecht voor de rechter komen op verdenking van het mishandelen en bedreigen van zijn ex-vrouw Moon van Buuren.

Ratelband (66) zou haar in december 2013 tegen de schenen hebben geschopt en haar op haar hoofd hebben geslagen of gestompt. Ook zou hij de vrouw met wie hij in een vechtscheiding was verwikkeld, hebben bedreigd met de woorden: "Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapot schieten."

Ratelband ging onlangs vrijuit toen hij terechtstond voor medeplichtigheid bij brandstichting in een huis van hem in 2009. Ratelband zou daar een financieel motief voor hebben gehad, volgens de aanklager. De rechters oordeelden dat er geen direct bewijs was.

Ratelband voor de rechter om mishandeling ex
Ratelband voor de rechter om mishandeling ex (Foto: BuzzE)

Poels wint koninginnenrit in Engeland

Wout Poels heeft de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Nederlander van Team Sky viel op de slotklim naar Hartside Fell aan en kwam solo over de streep. Achter hem werd de Noor Edvald Boasson Hagen tweede, de Spanjaard Beñat Intxausti werd derde.

Poels kwam uiteindelijk één seconde tekort om de leiderstrui te pakken. Die ging naar Boasson Hagen, die Spanjaard Juan José Lobato afloste. De 27-jarige Nederlander maakte deel uit van een elitegroepje, dat in de slotfase wegsprong. Hij viel meermaals aan en zag die inspanning uiteindelijk beloond. Bij de kopgroep zat onder anderen ook de Nederlander Steven Kruijswijk. Hij werd zesde.

Fernando Gaviria, de Colombiaanse ritwinnaar van woensdag, ging niet meer van start. Hij heeft volgens zijn ploeg Etixx-QuickStep last van een knieblessure, die af en toe de kop opsteekt.

Poels wint koninginnenrit in Engeland
Poels wint koninginnenrit in Engeland (Foto: ANP)

Van Gaal: "Achterlijk veel betaald voor Martial"

Louis van Gaal heeft donderdag toegegeven dat zijn club Manchester United wel erg veel geld heeft betaald voor de pas negentienjarige aanvaller Anthony Martial. De Franse tiener werd voor ruim 52 miljoen euro weggeplukt bij AS Monaco en door allerlei clausules kan dat bedrag nog eens oplopen tot bijna 80 miljoen euro, aldus Britse media.

"Het was een achterlijk hoog bedrag, maar het is een gekke wereld waarin we leven", aldus de coach van ManUnited op een bijeenkomst. Bovendien verwacht de Nederlandse trainer zelf niet al te veel te profiteren van de voetbalkunsten van Martial; de aankoop werd volgens hem vooral gedaan voor de toekomst, als er alweer een nieuwe trainer aan de slag is op Old Trafford.

'Achterlijk veel betaald voor Martial'
'Achterlijk veel betaald voor Martial' (Foto: ANP)

Tijdlijn Steamworld Heist uitgelegd

In de eerste aflevering van Engine Room leggen Julius en Bryann van Image & Form Games uit hoe de steambots zijn gecreëerd en hoe zij onbedoeld de wereld overnemen. Het alternatieve universum van SteamWorld gaat uit van het idee dat Charles Babbage zijn stoomcomputer toch heeft gebouwd in de 19e eeuw. Deze computer werd een groot succes en al snel werden er steambots ontwikkeld. Er volgen oorlogen en het restant van de mensheid die dat overleefd, waren het bombarderen niet waard.

De Nintendo DS-game SteamWorld Tower Defense vindt plaats na de grote oorlogen. De robots gaan gewoon door met het uitvoeren van hun instructies en mijnen de wereld leeg. Het grote succes van Image & Form Games is uiteraard het platform-avontuur SteamWorld Dig, waar Rusty de Robot de mijn van zijn oom Joe ontgint en veel vreemde zaken aantreft.

Een aantal eeuwen na SteamWorld Dig is er een enorme ramp en de robots trekken de ruimte in. In de turnbased strategy SteamWorld Heist leidt Captain Piper haar team door werelden, neemt ze ruimteschepen over en zoekt ze mooie hoeden. De meeste missies zijn verhaalgerelateerd, maar er zijn ook zij-missies.

Image & Form Games komen met meer games in het SteamWorld-universum. Wat voor games en wanneer willen ze nog niet laten weten.

Steamworld Heist komt binnenkort uit op Nintendo 3DS, gevolgd door PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One, Wii U, pc, Android en iOS.

Fallout 4 filmpje uitgebracht over 'Strength'

Nu Bethesda de Fallout 4 hype-locomotief heeft aangezwengeld is er natuurlijk geen stoppen meer aan. Vandaag is er een kort filmpje uitgebracht in wat er totaal 7 moeten worden die het atribuut Strength uitlegt die één van de 7 attributen is waar je punten aan toe moet wijzen of verwijderen bij het aanmaken van een nieuw karakter.

Voor de Fallout veteraan is er natuurlijk niets nieuws onder de zon maar misschien toch even leuk om te kijken en de tijd te doden tot 11 november.

Bizar: Vrouw verbergt pistool in vagijn

Waar een vagijn al niet goed voor is. Gebruik je het niet als plek om je elektrische handzaag op te gebruiken, kun je er wel een doorgeladen vuurwapen in kwijt. Een vrouw die deze week in de Texaanse stad Waco werd gearresteerd op verdenking van drugsbezit, bekende op weg naar het huis van bewaring dat ze een doorgeladen vuurwapen bij zich had.

Het vuurwapen was bij het fouilleren niet opgemerkt omdat de vrouw had het semi-automatische pistool in haar vagina had gestopt. Om het wapen veilig te verwijderen en onschadelijk te maken, moest speciaal een vrouwelijke politieagent worden opgeroepen.

Volgens de politie was het een Smith & Wesson waarvan de patroonhouder volledig met kogels was geladen. Ook zat er een kogel schietklaar in de kamer van het pistool. "Het wapen had zomaar kunnen afgaan door de bewegingen van haar lichaam of door een lichte aanraking van de trekker. Dat had niet alleen gevaar voor de vrouw opgeleverd, maar ook voor de agenten", zegt een woordvoerder in de krant Waco Tribune-Herald.


Vrouw verbergt vuurwapen in vagina

Star Wars Battlefront: de Dropzone-modus

Star Wars Battlefront krijgt een soort King of the Hill-modus en in dit spel heet het Dropzone, meldde EA eerder vandaag.

In de Dropzone-modus vechten acht Rebel- en acht Empire-spelers tegen elkaar met het doel om vijf zogeheten pods, of zoveel mogelijk na tien minuten, onder controle te hebben. Als één pod constant tussen de controle van de Rebel- en Empire-teams wisselt, dan komt er een pod bij. EA voegt dit toe om ervoor te zorgen dat het niet steeds om één pod gaat.

Als een team een pod lang genoeg onder controle heeft, gaat de pod open en kunnen spelers Power Pickups oppakken die een bepaalde bonus geven. Maar omdat een pod langzaam open gaat, is er een risico aan verbonden. Spelers moeten namelijk oppassen voor explosieven en luchtaanvallen vanuit de ruimte. Daarnaast komt er nog een pod ergens op de planeet terecht, dus zal de speler moeten inschatten of het waard is om te blijven voor de Power Pickups, of om naar een andere pod toe te gaan om die te veroveren.

De dropzone-modus is te spelen tijdens de Star Wars Battlefront-bèta op pc, PlayStation 4 en Xbox One in begin oktober.

Vervolg op 12 jaar oude PlayStation 2-game

Hardware: Rivals is in de maak, heeft Sony eerder vandaag aangekondigd. Het spel is een vervolg op het in 2002 uitgebrachte Hardware: Online Arena.

Het heeft 13 jaar geduurd en helaas wordt het nog wat langer, want wanneer het precies uitkomt is niet bekend, al heeft Sony wel een bèta beloofd die binnenkort beschikbaar wordt. Het spel is exclusief voor PS4.

Hardware: Online Arena is uitgebracht in 2002 en is een van de eerste spellen die online op PS2 gespeeld werd, via het Playstation Network. Beide spellen draaien om gevechten met voertuigen, zoals snelle buggy’s (niet het soort waar je baby’s mee vervoerd) en zware tanks.

“We hebben de kans gepakt om een grote lading upgrades en nieuwe functies toe te voegen, maar het idee van het spel blijft hetzelfde: explosieve chaos en online gevechten met auto’s”, aldus Sony.

Hieronder kun je de trailer van Hardware: Rivals bekijken.

Dumoulin: "Eerste zware dag overleefd"

Tom Dumoulin bereikte donderdag opgelucht de finish van de achttiende etappe van de Ronde van Spanje. De Limburger verdedigde met succes de woensdag veroverde rode leiderstrui. "Ik wist dat er drie zware dagen aankwamen, de eerste heb ik in ieder geval overleefd", zei hij donderdag in Riaza voor de camera van Eurosport.

Dumoulin pareerde op de Alto de la Quesera overtuigend de aanvallen van zijn rivaal Fabio Aru, die op drie seconden tweede staat in het algemeen klassement. "Ik ben nooit in de problemen geweest en kreeg niet het idee dat ik de trui vandaag zou verliezen", vertelde Dumoulin, die lang enkele ploeggenoten in zijn buurt wist. "Het was een goede dag, voor mij en de ploeg."

Dumoulin: eerste zware dag overleefd
Dumoulin: eerste zware dag overleefd (Foto: ANP)

Slachtoffers aanslag Sousse willen rechtszaak

Een groep Britten die slachtoffer is geweest van de terreuraanslag in de Tunesische badplaats Sousse of daar een familielid hebben verloren, begint een rechtszaak tegen de reisorganisatie Thomson. Ze vinden dat de TUI-dochter voor betere beveiliging in hun luxe hotel had moeten zorgen.

Dertig Britten kwamen in juni om het leven toen een gewapende man het vuur opende op het strand bij het hotel en op het complex. Ook negen anderen vonden de dood.

De families die iemand verloren hebben en een aantal mensen die zwaargewond raakten door de aanslag, eisen nu schadevergoeding. Thomson had daarop donderdag nog geen commentaar.

Slachtoffers aanslag Sousse willen rechtszaak
Slachtoffers aanslag Sousse willen rechtszaak (Foto: ANP)

Woedende moeders bij kleuterschool Antwerpen

Een groep woedende moeders heeft donderdag geprotesteerd bij een kleuterschool in Antwerpen. Ze verdenken een kleuterjuf van geweldpleging op een 5-jarig jongetje, dat zichtbare verwondingen heeft. De school houdt het op een ongeval op de speelplaats.

De moeder van de gewonde kleuter plaatste foto's van de verwondingen van haar zoontje op Facebook, meldt VTM Nieuws. De foto's tonen verwondingen in het gezicht en de hals. De moeder beschuldigt de kleuterjuf in kwestie ervan dat ze haar zoontje heeft geslagen en opgehangen aan een touw, omdat hij niet in de rij wilde staan op de speelplaats. 'Ik zal er alles aan doen dat die juffrouw haar baan kwijtraakt', aldus de moeder.

Speeltijd
Het jongetje liep de verwondingen vrijdag op, rond het einde van de speeltijd. Toen dat bij de rijvorming werd vastgesteld, werden zijn wonden onmiddellijk verzorgd en werden ook de ouders op de hoogte gebracht. 'Maandag zijn ze de ouders gesprek gekomen. Daarna hebben ze bij de politie een klacht ingediend tegen een leerkracht', zegt Joke Cortens, woordvoerster van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen in De Morgen. 'Op basis van de informatie die we hebben, was de betrokken leerkracht in overleg met collega's en dus niet aanwezig op de speelplaats waar het incident zich voordeed. We zijn even bezorgd als de ouders over hoe dit ongeval heeft kunnen gebeuren. Verder onderzoek moet dit uitwijzen.'

De moeder heeft opgeroepen om donderdag bij de schoolpoort te komen protesteren tegen de 'folteringen'. Zo'n dertig vrouwen, overwegend met hoofddoekjes, gaven hieraan gehoor. De schooldirecteur heeft de vrouwen uitgenodigd voor een gesprek, maar daar wilden ze nog niet op ingaan.

Alert
De Antwerpse schepen (wethouder) van onderwijs heeft de school gevraagd om een gedetailleerd feitenverslag. Hij wil weten wat er die bewust dag is gebeurd en wat de school daarna heeft ondernomen. Ook roept hij op tot kalmte. De Antwerpse politie is alert en staat in nauw contact met de school. De politie wil een scenario zoals met kleuterschool ‘De Blokkendoos’, in 2013, vermijden. Toen betichtte een groep allochtone moeders een kleuterjuf van seksueel misbruik. Justitie heeft de vrouw buiten vervolging gesteld omdat er niet voldoende aanwijzingen zijn voor kindermisbruik.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

"Homo's hebben lange tenen"

In een enquête van de gemeente Den Haag werden twee vragen gesteld die bij homo's in het verkeerde keelgat schoten. Arnout van Kooij, voorzitter van Homobelangenvereniging COC, was helemaal uit zijn doen.

De betreffende stellingen, 'seks tussen twee lesbische vrouwen vind ik walgelijk' en 'seks tussen twee homoseksuele mannen vind ik walgelijk', zijn volgens hem 'pijnlijk en moeilijk'. Hij stoort zich aan de suggestieve toon van de vragen.

De gemeente Den Haag heeft ondertussen zijn excuses aangeboden en is het, achteraf gezien, met hem eens. In het vervolg zal de COC betrokken worden bij zulk soort enquêtes.

De enquête was bedoeld om de emancipatie in de stad te bevorderen.

Doden en zieken door salmonella-komkommers

Verspreid over dertig Amerikaanse staten zijn twee doden gevallen en meer dan 340 mensen ziek geworden na het eten van komkommers die besmet waren met salmonella. Dat heeft de Amerikaanse volksgezondheidsdienst CDC gemeld. De komkommers waren geteeld in Mexico.

De besmetting van de groente werd vorige week ontdekt, waarna de komkommers uit de schappen werden gehaald. De twee doden zijn gevallen in Texas en Californië. In ruim de helft van de ziektegevallen gaat het om kinderen.

Doden en zieken door salmonella-komkommers
Doden en zieken door salmonella-komkommers (Foto: ANP)

Rutte verwacht Europese steun asielplan

Premier Mark Rutte verwacht dat er in Europa steun zal zijn voor het plan van het kabinet om de opvang van vluchtelingen in de regio te verbeteren. De discussie in Brussel zal eerder vastlopen op de verdeling over de EU-lidstaten van de tienduizenden vluchtelingen die er nu al zijn.

De aanpak op korte termijn en die op de langere termijn kunnen echter alleen in samenhang slagen, zei Rutte in het debat over het asielbeleid. SP-leider Emile Roemer wilde weten of Nederland alleen extra migranten gaat opvangen als het langetermijnplan wordt aanvaard.

Rutte zei dat er veel valt te zeggen over de herverdeling die de Europese Commissie heeft voorgesteld voor de mensen die er al zijn. De verdeelsleutel staat wat hem betreft nog niet vast. De premier vindt dat de druk te veel op een beperkt aantal landen ligt.

Verschil van opvatting

Rutte riep de oppositie op de plannen van het kabinet niet als een compromis te zien tussen de coalitiepartijen. De oppositie zag donderdagochtend een verschil van opvatting tussen de VVD en de PvdA. Het gaat de PvdA niet om meer opvang maar om betere opvang terwijl de liberalen wel uitgaan van meer opvang.

Rutte wees erop dat de regio nu behoorlijk vol is en dat we daar moeten helpen. Volgens de premier gaat het erom dat in de opvanglocaties in de regio straks meer perspectief moet zijn voor de vluchtelingen, zoals onderwijs en werk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zei dat Nederland de asielstroom wel aankan maar dat het 'piept en kraakt' in de opvang. Maandag zal hij met zijn Europese collega's overleggen over het asielbeleid.

Rutte verwacht Europese steun asielplan
Rutte verwacht Europese steun asielplan (Foto: ANP)

Vuelta: Nicolas Roche sprint naar etappezege, Dumoulin behoudt rood

Nicolas Roche heeft de achttiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De renner van Team Sky bleef Haimar Zubeldia in een laatste sprint net voor. José Goncalves eindigde derde op achttien seconden achterstand. Het drietal maakte lange tijd uit van een 25-koppige kopgroep en wisten in de laatste klim weg te rijden van de rest. Tom Dumoulin wist de aanval van concurrent Fabio Aru af te slaan en mag de rode trui behouden. Beiden finishten in dezelfde seconde.

Opnieuw ontstond er vroeg in de etappe een grote kopgroep, welke het grootste deel van de rit uit 25 renners bestond. Vlak voor de slotklim voerden Cyril Gautier en Tosh van der Sande het tempo op. Een tempo, dat de rest van de groep niet meer kon volgen. Van der Sande zakte terug, waarna Gautier in zijn eentje wegreed. De kopgroep haalde hem echter al snel in.

Het grootste deel van de etappe reed het peloton een rustig tempo, waarbij regelmatig van leider werd gewisseld. Door dit rustige tempo kon de kopgroep een voorsprong van vijf minuten aanhouden. Na 150 kilometer werd het duidelijk dat Astana iets van plan was, de complete ploeg kroop naar voor. De ploeg van Dumoulin volgde, met Dumoulin zelf in het achterwiel van concurrent Aru. Met de laatste klim in zicht ging het tempo omhoog.

Met een aanvalspoging van Joaquin Rodriguez kwam een einde aan de controle door Astana. De Spanjaard probeerde met een ploeggenoot van het peloton weg te rijden, maar door een versnelling van Astana werd hij al snel weer ingerekend. Dit ging ten koste van enkele Astana-renners. Ook Dumoulin verloor enkele ploeggenoten, maar bleef dichtbij.

Op de slotklim opende Aru de aanval, gevolgd door onder andere Dumoulin en Rodriguez. Aru probeerde Dumoulin los te schudden, maar de Nederlander was de enige die hem nog kon volgen. Door deze actie ontstond er een kleine leidende groep, losgekomen van het peloton. Op de klim bleef Aru het proberen, maar Dumoulin bleef in zijn achterwiel zitten. In de laatste afdaling probeerde de Limburg het zelf. Hij wist een gat te slaan richting Aru, maar wist deze voorsprong niet vast te houden. Na het inrekenen van de kopgroep volgde er een massasprint om de vierde plaats.

Omdat Dumoulin en Aru in dezelfde seconde over de finish kwamen, verandert er niks in het algemeen klassement. Dumoulin blijft leider met drie seconden voorsprong. Omar Fraile is nu, als hij niet uitvalt, door zijn grote voorsprong zeker van de eerste plek in het bergklassement.

Dumoulin houdt stand, Roche ritwinnaar
Dumoulin houdt stand, Roche ritwinnaar (Foto: ANP)

Uitslag etappe 18

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. ROCHE Nicolas TEAM SKY 05h 03' 59''  
2. ZUBELDIA AGIRRE Haimar TREK FACTORY RACING 05h 03' 59'' + 00' 00''
3. GONCALVES José CAJA RURAL-SEGUROS RGA 05h 04' 17'' + 00' 18''
4. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM 05h 04' 37'' + 00' 38''
5. CHAVES RUBIO Johan Esteban ORICA GreenEDGE 05h 04' 37'' + 00' 38''
6. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 05h 04' 37'' + 00' 38''
7. SERRY Pieter ETIXX - QUICK STEP 05h 04' 37'' + 00' 38''
8. HANSEN Adam LOTTO SOUDAL 05h 04' 37'' + 00' 38''
9. BRAMBILLA Gianluca ETIXX - QUICK STEP 05h 04' 37'' + 00' 38''
10. POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE 05h 04' 37'' + 00' 38''
11. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 05h 04' 37'' + 00' 38''
12. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 05h 04' 37'' + 00' 38''
13. CARDOSO MARTINS Fernando  TEAM CANNONDALE - GARMIN 05h 04' 37'' + 00' 38''
14. NIEVE ITURRALDE Mikel TEAM SKY 05h 04' 37'' + 00' 38''
15. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 05h 04' 37'' + 00' 38''
16. DE CLERCQ Bart LOTTO SOUDAL 05h 04' 37'' + 00' 38''
17. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA 05h 04' 37'' + 00' 38''
18. ROJAS GIL José Joaquin MOVISTAR TEAM 05h 04' 37'' + 00' 38''
19. QUINTANA ROJAS Alexander MOVISTAR TEAM 05h 04' 37'' + 00' 38''
20. MORENO FERNANDEZ Daniel TEAM KATUSHA 05h 04' 37'' + 00' 38'

Wilders terug naar Commissie Stiekem

Geert Wilders van de PVV gaat het "schokkende en onacceptabele" dat hij eerder hoorde tijdens een bijeenkomst van de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (ook bekend als de Commissie Stiekem), daar verder bespreken. Hij hoopt zo collega's mee te krijgen voor een beleidswijziging op een bepaald terrein.

De gespreksonderwerpen zijn zo geheim dat de leden van de commissie, zoals Wilders, hierover niets mogen delen met de buitenwereld, zelfs niet met hun eigen fractie.

Wilders hoorde er iets dat hij vanuit zijn optiek "niet voorbij" kan laten gaan. Zelf zag hij twee mogelijkheden om de kwestie aan te kaarten: of een besloten vergadering in de grote zaal van de Tweede Kamer of een motie "waarin eigenlijk niks staat"omdat er niks openbaar mag worden. Maar de Tweede Kamer ziet daar geen mogelijkheden voor,

Wilders terug naar commissie Stiekem
Wilders terug naar Commissie Stiekem (Foto: ANP)

GTA Online krijgt volgende week Freemode Events

De freeroam-modus van GTA Online krijgt een forse opfrisbeurt. Een reeks aan nieuwe activiteiten en events zullen worden toegevoegd in de modus, waarbij geen sprake zal zijn van wachtschermen of lobby's.

Freemode is in feite de 'gewone' GTA Online-modus wanneer je niet aan activiteiten deelneemt. Freemode Events zorgen ervoor dat er wat meer kleur en levendigheid wordt toegevoegd aan deze modus, met als interessant detail dat je naadloos kunt inspringen in de nieuwe events, zonder laadtijden of lobby's. Nieuwe objectives zijn onder andere King of the Castle, waar je vanaf hoger gelegen grond een bepaald gebied moet vasthouden en tegenstanders moet afweren. Moving Target is een andere activiteit waarin voertuiggevechten centraal staan. Ook is er ruimte voor wat onorthodoxere modi, zoals Penned In, waarin je wordt opgesloten binnen een steeds kleiner wordende bubbel. Ook is er nog Hunt the Beast, een modus waarin een speler transformeert tot weerwolf en zo lang mogelijk moet overleven terwijl andere spelers jacht op hem of haar maken.

Als je geen zin hebt in nieuwe ongein kun je ervoor kiezen welke events je wel of niet getriggered wilt zien worden. Er zitten ook nog twee nieuwe Adversary-modi in de update. Hunting Pack is een modus waarin één team in een voertuig moet vluchten dat explodeert wanneer er te langzaam in gereden wordt, terwijl een ander team hen achtervolgt. Cross the Line zet twee teams tegen elkaar op in een gebied met een neutrale zone in het midden. Degene die het gebied van het andere team succesvol infiltreert, wint.

Tenslotte komt met de update ook de Rockstar Editor naar Xbox One en PlayStation 4. Deze brengt tevens nieuwe features, zoals een nieuwe sound effects library, die ook aan de pc-versie worden toegevoegd. 

De update komt op 15 september uit voor alle platforms.

1000 liter drugsgrondstof in busje Alphen

Door een busje klem te rijden in het Brabantse Alphen, heeft de politie donderdag 1000 liter aceton onderschept. Volgens de politie was de vloeistof waarschijnlijk bedoeld als grondstof voor het maken van synthetische drugs. De bestuurder van het busje, een 32-jarige man uit Goirle, is opgepakt.

De politie deed de vondst dankzij een tipgever die had gemeld dat er een 'belangrijk transport' van drugsafval aan zat te komen. Het busje in kwestie ging inderdaad donderdagmorgen de weg op. Nadat agenten de bestuurder tot stilstand hadden gedwongen, bleek er geen afval in het busje te zitten, maar grote vaten vol aceton. Een speciaal ontmantelingsteam van de politie is opgeroepen om het spul veilig af te voeren.

Aceton wordt overigens ook gebruikt voor volstrekt legale dingen, bijvoorbeeld als nagellakverwijderaar. Het bezit van zo'n grote hoeveelheid is echter verboden.

1000 liter drugsgrondstof in busje Alphen
1000 liter drugsgrondstof in busje Alphen (Foto: ANP)

Kamer wil beter toezicht Mansveld op ProRail

PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) moet beter toezicht gaan houden op ProRail, de beheerder van het spoorwegnet. Ze moet de teugels aantrekken en regie gaan voeren.

Daarop hamerde een brede meerderheid in de Tweede Kamer donderdag. De misstanden bij ProRail zijn de Kamerleden een doorn in het oog. Zij laakten onder meer de gebrekkige informatie over overschrijdingen van de kosten.

Mansveld moest woensdag nog tegenspreken dat ze ProRail dwingt slecht nieuws onder de pet te houden. ProRail-topman Pier Eringa had dat in een interview gezegd.

Kamer wil beter toezicht Mansveld op ProRail
Kamer wil beter toezicht Mansveld op ProRail (Foto: ANP)

Ster reikt Gouden Loeki Aller Tijden uit

Ter ere van zijn vijftigjarig jubileum komt Ster dit jaar met de Ster Gouden Loeki Aller Tijden. Dit is de prijs voor populairste en meest memorabele tv-commercial ooit. Een vakjury buigt zich de komende tijd over nog vijftig overgebleven commercials die kans maken op deze onderscheiding.

Een onafhankelijk publiekspanel maakte de lijst met genomineerden. Hieruit worden twaalf commercials geselecteerd die doorgaan naar de laatste ronde, waarin het publiek het weer voor het zeggen heeft. De winnaar is eind november bekend.

Onder de kanshebbers zijn nu nog onder anderen Petje Pitamientje van Calvé Pindakaas (1985), Zwanen van KLM (1995), Bommetje van Melkunie (1997), Walk-in-Fridge van Heineken (2009), Goeiemoggel van KPN (2007) en Flappie van Bol.com (2014).

Ster reikt Gouden Loeki Aller Tijden uit
Ster reikt Gouden Loeki Aller Tijden uit (Foto: BuzzE)

Schippers gaat mogelijk verspringen in 2016

Dafne Schippers overweegt een uitstapje naar het verspringen. De Nederlandse sprintster zei op een persconferentie in Brussel dat ze in 2016 mogelijk gaat verspringen en denkt meer dan 7 meter te kunnen halen, wat op de meeste mondiale toernooien goed is voor de medailles. Op de Olympische Spelen in Rio richt ze zich echter volledig op de sprint.

Schippers maakte afgelopen jaar de overstap van de meerkamp naar het sprinten en zag die keuze direct beloond. Op de WK atletiek in Beijing haalde ze goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Anderzijds is een eventueel uitstapje naar het verspringen niet heel vreemd. Schippers verbrak vorig jaar het Nederlandse record op de NK atletiek. Dat record van 6,78 meter staat nog steeds.

Tijdens de Diamond League in Brussel loopt Schippers vrijdagavond de 200 meter.

Schippers gaat mogelijk verspringen in 2016
Schippers gaat mogelijk verspringen in 2016 (Foto: ANP)

'Bokser Mayweather in dopingproblemen'

Bokser Floyd Mayweather staat zaterdag tegenover Andre Berto, volgens de Amerikaan zelf zijn laatste gevecht. Er lijken nu echter flinke twijfels te zijn over de integriteit van Mayweather en wat zich heeft afgespeeld in de aanloop naar het 'gevecht van de eeuw' tegen Manny Pacquiao in mei van dit jaar. Dat blijkt uit een fors verslag van SB Nation, waarin onder meer uit de doeken gedaan wordt hoe Mayweather de regels van wereldantidopingagentschap WADA overtreden zou hebben.

Volgens auteur Thomas Hauser kreeg Mayweather voor het gewonnen gevecht met Pacquiao twee intraveneuze injecties, waarbij hij 750 milliliter vocht binnen kreeg. Volgens het kamp van de bokser ging het om een zoutoplossing en vitaminen, wat op zichzelf niet illegaal is. Zo'n grote hoeveelheid in zo'n korte tijd zou echter een ander middel kunnen maskeren en, belangrijker, druist tegen de regels van het WADA in. 

Op het moment dat medewerkers van het Amerikaans antidopingagentschap USADA, dat zich aan de regels van WADA moet houden, een dopingtest af kwamen nemen bij Mayweather werden ze op de hoogte gebracht van de injecties. Dat werd echter niet gemeld bij de Nevada State Athletic Commission (NSAC), dat het gevecht organiseerde. NSAC werd pas drie weken na het duel op de hoogte gebracht en hoorde op dat moment dat Mayweather van USADA een TUE had gekregen, een dispensatie voor het gebruik van verboden middelen om medische gronden. Hauser vroeg meerdere experts naar deze praktijk en iedereen vond het zacht gezegd vreemd dat de bokser zo'n TUE kreeg.

Bob Bennett, voorzitter van NSAC en oud-FBI-agent, was verontwaardigd over het zo makkelijk geven van een TUE door USADA. "De TUE voor de injectie - die ook nog eens bij Mayweather thuis werd toegediend, zonder medische begeleiding - is volledig onacceptabel", liet Bennett optekenen. In het onderzoek van Hauser wordt USADA er zelfs van beschuldigd banden te hebben met Mayweather, die het voor de bokser mogelijk hebben gemaakt om wel erg soepel met de dopingregels om te gaan. Het is nog niet bekend of het gevolgen zal hebben voor het gevecht met Berto of dat USADA op enige manier actie zal ondernemen tegen de beschuldigingen. 

Nederlandse militairen blijven langer in Mali

Nederlandse militairen blijven een jaar langer in het Afrikaanse Mali om daar bij te dragen aan vrede en veiligheid. Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag in met verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie tot eind 2016.

Nederland levert sinds april 2014 ongeveer 450 militairen aan de missie Minusma. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat het nodig kan zijn dat Nederland nog langer blijft. Maar de missie moet "bij wijze van spreken" geen twintig jaar meer duren.

De regeringspartijen VVD en PvdA benadrukten dat zij de Nederlandse bijdrage steeds opnieuw willen bekijken. Verlenging moet geen automatisme zijn, stelden zij.

Nederlandse militairen blijven langer in Mali
Nederlandse militairen blijven langer in Mali (Foto: ANP)

VVD: meer vluchtelingen opvangen in regio

De VVD wil meer vluchtelingen opvangen in de eigen regio, op veilige plekken rond Syrië. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maakte dat duidelijk in het debat over het vluchtelingenplan van het kabinet.

Zijlstra staat daarmee tegenover zijn coalitiepartner de PvdA. PvdA-leider Diederik Samsom zei in het debat juist dat er niet meer vluchtelingen moeten worden opgevangen in Libanon. "Daar is het al veel te vol. In Libanon is een kwart van de bevolking vluchteling. Laten we ze hervestigen in Europa", zei Samsom.

Zijlstra ging niet in op Libanon, maar zei wel dat in Jordanië ruimte is om nog zeker 120.000 vluchtelingen op te vangen op een goede en veilige manier. Met onderwijs en zorg in de kampen. "In die situatie is er geen noodzaak meer voor mensen om hier naar toe te komen."

VVD: meer vluchtelingen opvangen in regio
VVD: meer vluchtelingen opvangen in regio (Foto: ANP)

'Vervolg Garry's Mod in de maak'

Garry's Mod, de maffe sandbox-game die begon als een mod voor Half Life 2, krijgt een vervolg. Dat heeft bedenker Garry Newman vandaag onthuld in een interview met PCGamesN.

Het antwoord van Newman kwam als reactie op de vraag of hij er ooit aan gedacht heeft de prijs van Garry's Mod te verhogen. "We kunnen de prijs nu niet gaan verhogen omdat we nu met een vervolg bezig zijn, dat zou stom zijn" zegt Newman. "Het zit nog in de beginfase, en we gaan kijken of we er virtual reality in kunnen verwerken".

Met die aankondiging lijkt het erop dat Facepunch Studios zijn prioriteiten heeft herschikt: zo zit de post-apocalyptische survivalgame Rust nu al zo'n kleine twee jaar in Early Access, en moet nog een releasedatum krijgen.

Garry's Mod
'Vervolg Garry's Mod in de maak'

'Asielzoekers niet direct aan het werk'

Asielzoekers die net zijn aangekomen in Europa moeten geen recht krijgen om direct betaald werk te kunnen doen. Dat vindt een meerderheid van het Europees Parlement, bleek donderdag in Straatsburg. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker had daar woensdag voor gepleit.

Juncker stelde voor dat de EU-lidstaten hun wetgeving zouden moeten wijzigen zodat vluchtelingen vanaf de eerste dag na hun aankomst in Europa aan het werk kunnen. Onder meer zijn 'eigen' christendemocratische fractie in het EU-parlement vindt dit echter een stap te ver.

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers erkent het belang van werk, maar vindt snelle asielprocedures en een effectief terugkeerbeleid voor migranten nu belangrijker. "Door snellere procedures wordt sneller duidelijk of iemand een asielstatus krijgt, wat werken mogelijk maakt."

'Asielzoekers niet direct aan het werk'
'Asielzoekers niet direct aan het werk' (Foto: ANP)

Marvel's Jessica Jones verschijnt op 20 november

Marvel en Netflix hebben vandaag de premièredatum van hun volgende streaming tv-serie bekend gemaakt. Jessica Jones, zoals de serie heet, zal vanaf 20 november beschikbaar zijn bij de video on demand-dienst.

De serie vertelt over de titelfiguur, gespeeld door Krysten Ritter (Don't Trust the Bitch in Apartment 23, Breaking Bad), een voormalige superheld die lijdt aan een posttraumatische stresstoornis. In een poging haar leven weer op te pakken opent ze een eigen zaak als detective in New York. Voor de serie is een korte teaser vrijgegeven, die weinig meer doet dan sfeerbeelden tonen, zonder echt beelden uit de serie te gebruiken, maar desalniettemin de interesse wekt.

Andere rollen in Jessica Jones zijn voor David Tennant, Mike Colter, Rachael Taylor, Carrie-Ann Moss, Eka Darville, Erin Moriarty en Wil Traval.

Kinderoppas ontslagen om naaktfoto's

Irina M. is per direct de laan uitgestuurd. De oppasmoeder in een kinderdagverblijf in het Russische Perm heeft de zak gekregen nadat er expliciete naaktfoto's van haar waren uitgelekt.

Het begon allemaal toen de moeder van een van haar oppaskindjes de foto's tegenkwam op een datingsite. Hierop schreef de vrijgezelle Irina dat ze op zoek was naar een vent.

Na een blik in de wijdopengesperde brievenbus van Irina besloot zij de kiekjes te kopiëren en naar de lokale onderwijsautoriteiten te sturen. "Deze vrouw is een freak", schreef ze. "Zij zou nooit met kinderen mogen werken!"

Volgens Irina is zij genaaid en heeft iemand de foto's bewerkt en online gezet. Ze zegt nooit te hebben geposeerd voor pornografische foto's en heeft de politie ingeschakeld. Hoewel ze haar functie altijd met het grootste plezier en vakkundigheid heeft uitgevoerd, was haar situatie zo onhoudbaar geworden, dat ze was gedwongen ontslag te nemen.

Oh ja, wie hoopt hier een lekkere, jonge oppas te zien, moeten we hevig teleurstellen. Irina heeft namelijk zojuist Sarah gezien, en is derhalve geen lekker wijf meer. Maar voor wie geilt op rijpere vrouwen van 50+, volgt hieronder een naaktfoto:

Forse verliezen door zorgen om wereldeconomie

De Europese aandelenbeurzen verloren donderdag in de loop van de middag gestaag terrein en stonden twee uur voor het slot fors in de min. Beleggers vroegen zich opnieuw af op de wereldeconomie wel voldoende is hersteld om een renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank op te kunnen vangen. In Amsterdam stonden nagenoeg alle fondsen op verlies.

De AEX-index koerste 1,6 procent lager op 436,83 punten en de MidKap verloor 1,8 procent tot 646,53 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,7 en 1,1 procent terug.

,,De winsten in Europa liepen woensdagmiddag al terug door de vrees dat de Amerikaanse rente volgende week mogelijk wordt verhoogd, en worden nu volledig ingeleverd. Verder lieten de Chinese producentenprijzen de grootste daling in zes jaar zien en namen de Japanse machineorders onverwacht af", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

KPN

TNT (plus 0,1 procent), dat door het overnamebod van branchegenoot FedEx al maanden vrij waardevast is, was de enige stijger in de AEX. Verzekeraar NN leed het kleinste verlies, gevolgd door supermarktconcern Ahold en uitzender Randstad).

De sterkste daler onder de hoofdfondsen was telecomconcern KPN (min 5,3 procent). Beleggers reageerden negatief op het bericht dat grootaandeelhouder América Móvil opnieuw een lening uitgeeft die aan het einde van de looptijd wordt afgelost in aandelen KPN. Philips daalde 1,4 procent. Het elektronicaconcern gaf geen commentaar op de vermeende interesse van het bedrijf in een groot belang in het Zuid-Koreaanse Coway.

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) 21,5 procent aan beurswaarde kwijt. De toeleverancier aan de chipindustrie waarschuwde dat de kwartaalomzet lager zal uitvallen dan eerder gedacht. Besi snijdt ook verder in het personeelsbestand.

Euro

E.ON verloor in Frankfurt bijna 7 procent. Het Duitse energieconcern ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 44,42 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs en kostte 47,63 dollar per vat.

Forse verliezen door zorgen om wereldeconomie
Forse verliezen door zorgen om wereldeconomie (Foto: ANP)

Hardliner Jeremy Corbyn stevent af op winst

Jeremy Bernard Corbyn (66) heeft een politieke carrière lang alle stadia doorlopen die een linkse radicaal maar kan volgen. De parlementariër uit Islington is politicus sinds 1983. Ruim dertig jaar vakbondswerk en politieke barricade hebben hem in 2015 gebracht tot de drempel van het hoogste linkse ambt: voorzitter van de Britse Labourpartij. De stemming sloot donderdag, het resultaat van de verkiezingen is zaterdag bekend. Corbyn is volgens de peilingen torenhoog favoriet.

De partijtop siddert bij het idee dat Corbyn de nieuwe aanvoerder zal zijn. Ongetwijfeld zou de koers van de partij een stuk linkser worden dan de gematigde periode sinds Tony Blair het roer overnam. Waar de voorzitter in spe voor staat laat zich alleen al afleiden uit enkele van zijn lidmaatschappen: organisatie voor socialistische campagnes, solidariteitsvereniging voor Palestina, Amnesty International, vereniging voor nucleaire ontmanteling en de Stop The War Coalition.

Wie nog twijfelt aan zijn politieke gezindheid kan er zijn pakket doelen op naslaan: openbare nutsbedrijven weer in overheidshanden, inclusief de spoorwegen, de mijnen weer openen, de ontduiking van de vennootschapsbelasting aanpakken, collegegeld afschaffen, internationale politiek voor de ontmanteling van kernwapens ontwikkelen en de bezuinigingen van het huidige kabinet-Cameron op de verzorgingsstaat terugdraaien. Hij heeft zijn politieke overtuiging trouwens niet van vreemden. Zijn ouders ontmoetten elkaar tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Radicale politicus

Reeds als jongeling werd hij lid van de lokale Labourpartij. Na zijn schooltijd deed hij eerst vrijwilligerswerk in Jamaica, daarna trad hij in dienst van meerdere vakbonden en werd lid van een regionale gezondheidsinspectie. Zijn politieke carrière begon in 1974 op lokaal niveau. Negen jaar later veroverde hij namens Labour een zetel in het parlement. Nog in 2015 werd hij als zodanig herkozen.

Als parlementslid raakte Corbyn landelijk bekend als radicale politicus. Hij gold en geldt als een notoire dwarsligger die bovendien niet vies is van provocerende uitspraken. Daarvan kwam er eentje onlangs bovendrijven. In 2011 zei hij in een interview met de Iraanse tv dat de dood van terroristenleider Osama bin Laden een tragedie kon worden genoemd, omdat de man was doodgeschoten en er geen poging was gedaan hem te arresteren en berechten. Wie stilletje hoopte dat dat Corbyn de kop zou kosten in de aanloop naar de voorzittersverkiezing had het fout. Zijn populariteit is groot en bleef onaangetast.

Hardliner Jeremy Corbyn stevent af op winst
Hardliner Jeremy Corbyn stevent af op winst (Foto: ANP)

Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten

Australische artsen transplanteren de nieren van kankerpatiënten in dialysepatiënten. De omstreden proef is een gevolg van het gebrek aan donororganen in het land, meldt The Sydney Morning Herald.

Een ziekenhuis in Newcastle past de riskante procedure in stilte al sinds 2008 toe. Tumoren worden uit de nieren gehaald voordat die worden overgeplaatst in patiënten die anders een paar keer per week urenlang aan een dialyseapparaat moeten liggen.

Inmiddels hebben 26 mensen met succes een nier van een kankerpatiënt gekregen. Bij één persoon kwam de kanker in de nier terug en moest het orgaan worden verwijderd. De patiënt overleefde dat echter en krijgt nu weer dialyse.

Risico

Uroloog Philip Sprott erkent dat de procedure omstreden is door het risico dat het orgaan opnieuw kanker ontwikkelt. De kans dat een dialysepatiënt bezwijkt is volgens hem echter nog groter.

Alleen patiënten boven de zestig krijgen de mogelijkheid om een dergelijke nier te 'recyclen'. De 66-jarige Stephen Weller greep de kans met beide handen aan. "Ik zei: ja, ik neem hem, ik wil best een proefkonijn zijn."

Nierkanker komt steeds vaker voor in Australië en de nier moet vaak worden verwijderd omdat de kanker niet reageert op chemo- of radiotherapie. De kankerpatiënten kunnen hun nier zelf ook terugkrijgen als de tumor eruit is gehaald, maar die operatie is tamelijk risicovol en wordt daarom zelden gedaan.

Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten
Artsen transplanteren nieren kankerpatiënten (Foto: ANP)

Arcana Heart 3: Love Max komt naar pc

Arcana Heart 3: Love Max kwam vorig jaar al uit op PlayStation 3 en PS Vita. ontwikkelaar Arc System Works heeft nu aangegeven dat het spel op 29 september ook beschikbaar zal zijn voor pc via Steam.

Arcana Heart 3: Love Max is een Beat 'em up met Japanse grietjes met te grote ogen, rare kapsels en korte rokjes. In het spel kun je kiezen uit 23 personages en nog eens 19 arcana’s om aardig wat combinaties te maken. Lees de review op FOK! van de PS Vita versie hier

Mayan Death Robots komt in november naar steam

Sileni Studios uit België heeft het spel Mayan Death Robots een releasedatum gegeven. De platformer die geïnspireerd is door de Worms-serie is op 20 november via Steam verkrijgbaar.

Je kan in het spel kiezen uit verschillende soorten robots die allemaal hun eigen skills hebben. Deze moeten via een turn-based systeem elkaar aanvallen. Verschil met Worms is dat je bij deze game een timer hebt waarbinnen je moet aanvallen.

Fransen positief over migranten

De publieke opinie in Frankrijk over vluchtelingen lijkt in korte tijd omgeslagen. Plotseling is een meerderheid voor het opnemen van meer vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië. De resultaten van een peiling hiernaar zijn donderdag bekendgemaakt.

De vraag of men bereid is vluchtelingen op te nemen, kon een week geleden rekenen op steun van 44 procent van de Fransen. Dat blijkt nu opgelopen tot een meerderheid van 53 procent. Volgens het onderzoeksbureau is de mening onder meer positiever geworden door de tragische beelden van de verdronken driejarige Syrische peuter Aylan Kurdi en het warm onthaal door de Duitsers afgelopen week van arriverende Syrische vluchtelingen.

De jongste peiling is een steun in de rug voor president François Hollande, die de dreiging voelt van het Front National van Marine Le Pen. Dat is fel tegen immigratie.

Fransen denken plots positief over migranten
Fransen denken plots positief over migranten (Foto: ANP)

Flitsende start golfer Luiten op de Kennemer

Golfer Joost Luiten heeft donderdag een sterk begin gemaakt in het KLM Open. De oud-winnaar legde de eerste ronde op de Kennemer in Zandvoort af in 63 slagen, zeven onder par. Die score was in de tussenstand goed voor de gedeelde tweede positie.

Luiten opende zijn ronde al met een fraaie birdie (één slag onder par). Hij mikte de bal vanuit een bunker zo de hole in. Hij was vooral op dreef op de laatste negen holes, waarin hij vijf birdies noteerde.

De 29-jarige Rotterdammer won het KLM Open in 2013. In dat jaar had hij na een eerste ronde van 69 slagen nog geen zicht op de eindzege. Vorig jaar stond Luiten na ronde één met 65 slagen bovenaan. Hij eindigde toen na vier ronden op de gedeelde vijfde plaats.

Paul Lawrie

De Schot Paul Lawrie deed het nog beter op de eerste achttien holes. De 46-jarige oud-winnaar van het Brits Open kwam met zijn score van 61 slagen dichtbij het toernooirecord en mag zich de fiere leider in het voorlopige klassement noemen.

Niet alleen Luiten kwam binnen met -7. Ook de Engelsen David Horsey, Robert Rock, James Morrisson en de Argentijn Estanislao Goya leverden een kaart in met dezelfde score.

De Nederlander trok veel publiek. Een lange sliert golfliefhebbers volgde Luiten langs zijn achttien holes op de baan in de Kennemerduinen. Zij zagen ook golflegende Tom Watson aan het werk. De 66-jarige attractie, die in zijn rijke carrière vijf keer het beroemde Brits Open won, liet verfijnd golfspel zien en zijn score van 69 (-1) misstond niet tussen de beste profs van de Europese Tour.

Flitsende start Luiten op Kennemer
Flitsende start Luiten op Kennemer (Foto: ANP)

Van Unen stopt per direct als bondscoach van de judovrouwen

Marjolein van Unen is niet langer bondscoach van de vrouwlijke judoka's. Vanwege gezondheidsproblemen stopt ze per direct met haar functie, die ze achttien jaar bekleedde. Van Unen is de langstzittende bondscoach in de Nederlandse judogeschiedenis.

"Ik moet rustiger aan gaan doen", aldus de 52-jarige Van Unen. "Mijn gezondheid stelt me op dit moment niet in staat mijn werk te doen zoals ik dat wil en zoals dat van mij verwacht mag worden." Ze kampt met nek- en rugklachten. Ook heeft ze last van hartritmestoornissen. Vanwege deze problemen moest ze onder andere de Europese Spelen in Baku en de wereldkampioenschappen judo, vorige maand in Astana, voorbij laten gaan. "In het laatste jaar voor de Spelen in Rio verdienen de judoka's een coach die zich voor meer dan honderd procent kan inzetten."

Van Unen werd als judoka zelf drie keer Europees kampioen bij de zwaargewichten en behaalde vijf medailles op diverse wereldkampioenschappen. Vanaf 1997 was ze actief als bondscoach. Onder haar bewind behaalden de dames zes Olympische medailles, twee wereldtitels en vele medailles op WK's en EK's. Ook veroverden de Nederlandse dames, met Van Unen aan het roer, in 2010 de wereldtitel en in 2013 de Europese titel voor landenteams. In 2008 werd ze gepromoveerd tot de 7e Dan waarmee ze de hoogst gegradueerde vrouwelijke judoka in Nederland is.

"Wij zijn Marjolein ontzettend dankbaar voor alles wat zij voor de judosport heeft betekend”, vertelt Henry Bonnes, directeur topsport van de judobond. "Het is voor ons allen bijzonder jammer dat ze de route tot Rio niet kan afronden, maar haar gezondheid is en blijft het allerbelangrijkste."

Tot en met de Olympische Spelen van volgend jaar zullen de opengevallen taken worden opgevuld door de overige leden van de technische staf. Op zaterdag 3 oktober wordt bij de Nederlandse kampioenschappen judo in Rotterdam aandacht aan haar afscheid geschonken.

Applaus voor Merkel in asielopvang

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is donderdag met applaus ontvangen toen ze een opvang voor vluchtelingen in Berlijn bezocht. De ontheemden zien haar als hun grote redder nu Duitsland zijn grenzen openstelt voor grote groepen migranten.

De bondskanselier verklaarde dat het belangrijk is dat de vluchtelingen zo snel mogelijk integreren in de Duitse samenleving. Verder moeten er snel contacten worden gelegd tussen migranten en het agentschap voor arbeid: volgens Merkel moeten de vluchtelingen zo snel mogelijk aan de slag.

Merkel ziet het enorme aantal migranten dat in de Duitse hoofdstad neerstrijkt als een "grote uitdaging".

Applaus voor Merkel in asielopvang
Applaus voor Merkel in asielopvang (Foto: ANP)

14-jarige meisjes veilen maagdelijkheid

De politie van de Taiwanese hoofdstad Taipei heeft vroegtijdig een einde gemaakt aan een dubbele ontmaagding. Een 37-jarige viezerik had twee 14-jarige meisjes een bedrag van omgerekend zo'n 225 euro beloofd als hij hun vliesje mocht doorboren. De twee tienermeisjes hadden hun maagdelijkheid namelijk via internet geveild.

De twee meisjes blijken helemaal te zijn verslingerd aan Monster Strike. Omdat hun ouders weigerden geld te geven om de app te blijven spelen, smeedde de helft van het duo een plan. Zij besloot haar maagdelijkheid per opbod te verkopen.

Toen de veiling op een bedrag van 125 euro werd afgehamerd, besloot haar vriendinnetje mee te doen. En daar had meneer Huang wel oren naar. Voor een kleine 225 euro kwamen zij overeen dat hij de twee tienermeisjes tijdens een trio mocht ontmaagden.

Huang pikte de meisjes op en bracht hen naar een speciaal liefdeshotel. Net toen hij het jeugdige tweetal aan zijn gele geilknuppel wilde rijgen, stormde de politie de hotelkamer binnen. Deze sloeg de pedofiel direct in de boeien.

Dubbel pech voor de Taiwanese tienermeisjes: niet alleen hebben zij nog geen cent gezien van de veiling, ook hebben zij hun ouders heel wat moeten uitleggen. Huang heeft tegenover de politie verklaard dat hij er heilig van overtuigd was dat de twee 14-jarigen meerderjarig waren.

Te warrig verhaal? Bekijk de video!

Ierland sterkst groeiende economie eurozone

De economie van Ierland is in het tweede kwartaal opnieuw sterk gegroeid. De aanwas beliep volgens het Ierse statistiekbureau 1,9 procent op kwartaalbasis. Daarmee is Ierland de sterkst groeiende economie van de eurozone. De groei in het eerste kwartaal werd opwaarts bijgesteld tot 2,1 procent, van een eerder gemelde 1,4 procent.

Het land profiteert van de hogere consumentenbestedingen en investeringen en de gestegen export. De Ierse minister van Financiën Michael Noonan omschreef de cijfers als "extreem positief". Op jaarbasis was sprake van een groei met 6,7 procent. De Ierse economie ligt voor heel 2015 op koers voor een groei met 6 procent.

Ierland sterkst groeiende economie eurozone
Ierland sterkst groeiende economie eurozone (Foto: ANP)

50.000e verdachte gevonden via DNA-databank

Sinds de start van de DNA-databank in Nederland in 1997 is hiermee voor de 50.000e keer een verdachte geïdentificeerd. Dat meldt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de databank beheert.

Door een ruimere DNA-wetgeving in de loop der jaren zijn steeds meer personen in de DNA-databank opgenomen. Hierdoor neemt de frequentie toe waarmee de databank matches vindt. "Op dit moment matchen wekelijks de DNA-profielen van meer dan 100 sporen en personen met elkaar", laat het NFI weten.

De matches in de DNA-databank hebben ook geleid tot doorbraken in oude vastgelopen zaken. Bekende voorbeelden hiervan zijn de oplossing van de Puttense Moordzaak, de moord op Andrea Luten en het achterhalen van de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter.

50.000e verdachte gevonden via DNA-databank
50.000e verdachte gevonden via DNA-databank (Foto: ANP)

Treinverkeer Hongarije-Oostenrijk stilgelegd

De Oostenrijkse spoorwegen hebben donderdag tijdelijk het treinverkeer van en naar Hongarije stilgelegd omdat de treinen "massaal overbelast" zijn. De website van de Oostenrijkse NS, de ÖBB, meldt dat er helemaal geen treinverkeer tussen Wenen en Boedapest mogelijk is, ook niet in stoptreinen. Voor reizigers tussen Wenen en de grensstreek worden daarom bussen ingezet.

Op het station in Wenen wordt een noodopvang geregeld voor mensen die onderweg naar Hongarije waren. Daar is volgens de ÖBB plaats voor circa zeshonderd mensen.

Treinverkeer Hongarije-Oostenrijk stilgelegd
Treinverkeer Hongarije-Oostenrijk stilgelegd (Foto: ANP)

'Groeiversnelling Nederlandse economie'

Waar zwakte in opkomende markten de groei van de wereldeconomie dit jaar afremt, doet de Nederlandse economie er juist een schepje bovenop. Dat schrijft Rabobank in zijn economisch kwartaalbericht.

Het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) groeit dit jaar naar verwachting met 2,25 procent, en volgend jaar met 2,75 procent. De groei is daarmee stukken sterker dan vorig jaar (0,9 procent), en wordt bovendien breder gedragen, met substantiële bijdragen van zowel de export als de binnenlandse bestedingen.

De aantrekkende werkgelegenheid en de lastenverlichting die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld geven de consumptie volgend jaar een extra impuls. Daarnaast helpt de relatief zwakke euro de export verder vooruit, ondanks een mogelijk dalende vraag vanuit sommige opkomende markten.

'Groeiversnelling Nederlandse economie'
'Groeiversnelling Nederlandse economie' (Foto: ANP)

Bonnenactie politie van de baan

De cao-actie van de politiebonden om het innen van kleinere verkeersboetes onmogelijk te maken, is van de baan. Het was de bedoeling dat voor elkaar te krijgen door instellingen van het systeem te wijzigen.

Maar volgens de bonden zijn de risico's van het wijzigen van het systeem bij nader inzien niet goed in te schatten. De veranderingen in de software om de kleinere boetes eruit te filteren zouden ervoor zorgen dat de lichtere verkeersboetes voor altijd zouden verdwijnen. Ze zouden dus ook nooit meer geïnd kunnen worden.

De actie zou woensdag beginnen, maar werd eerder al uitgesteld tot vrijdag.

De bonden beraden zich op een alternatief. Mogelijk leggen ze het complete computersysteem plat voor 'onderhoud'. Dat zou betekenen dat het innen van de boetes grote vertraging oploopt. Een beslissing daarover nemen de politiebonden in ieder geval niet eerder dan volgende week.

Bonnenactie politie van de baan
Bonnenactie politie van de baan (Foto: ANP)

Computermaker Dell steekt miljarden in China

Computermaker Dell investeert de komende vijf jaar nog eens 125 miljard dollar (112 miljard euro) in China. Dat maakte topman Michael Dell van de op twee na grootste fabrikant van computers ter wereld donderdag bekend.

Volgens Dell heeft China door de opkomst van het internet 'onbeperkte mogelijkheden'. Dell wil met het geld zijn marktpositie in de tweede economie van de wereld verder uitbreiden. Het bedrijf kondigde in 2010 al aan over een periode van tien jaar 250 miljard te investeren in het land, onder meer op het gebied van inkoop.

De extra investering zou volgens Dell tot 175 miljard dollar bijdragen aan de import en export van China en een miljoen Chinezen aan werk helpen. Het bedrijf omarmt naar eigen zeggen het principe 'in China, voor China' en zal zijn strategie daarop aanpassen. Zo wordt de Chinese divisie voor onderzoek en ontwikkeling uitgebreid.

Computermaker Dell steekt miljarden in China
Computermaker Dell steekt miljarden in China (Foto: ANP)

Alzheimer misschien besmettelijk

De ziekte van Alzheimer is misschien besmettelijk. Tot nu toe gingen wetenschappers er van uit dat de aandoening, waarbij de hersenen worden aangetast en de patiënt dementeert, een kwestie van ouderdom was, misschien ook beïnvloed door de genen. Er bestaan echter aanwijzingen dat Alzheimer kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld bij bloedtransfusies en besmette medische apparatuur.

Dat staat in een studie die is gepubliceerd in het gerenommeerde Britse wetenschappelijk tijdschrift Nature. De ontdekking werd gedaan tijdens onderzoek van de hersenen van acht mensen die waren gestorven aan de zeldzame en dodelijke ziekte van Creutzfeldt-Jakob. Centrale rol speelt een groeihormoon dat mensen kregen toegediend. Dat hormoon zou het risico op het krijgen van Alzheimer vergroten. Er is bestaat overigens nog geen aanwijzing dat de dementieziekte direct overdraagbaar is.

Alzheimer misschien besmettelijk
Alzheimer misschien besmettelijk (Foto: ANP)

Samsom onder vuur om vluchtelingenplan

De oppositie heeft PvdA-leider Diederik Samsom onder vuur genomen in het debat over de vluchtelingenopvang in Europa. D66, SP en GroenLinks verweten Samsom dat hij zijn oren te veel naar de VVD heeft laten hangen.

Ze vinden dat de coalitiepartij zich achter het idee van de liberalen heeft geschaard om vluchtelingen straks alleen nog in de regio op te vangen, terwijl de PvdA daar enkele maanden geleden nog tegen was. De coalitie bereikte daarover eerder deze week overeenstemming.

Volgens Samsom gaat het niet om méér maar om betere opvang in de regio. Dat is volgens hem op de lange termijn wel degelijk een oplossing, omdat mensen dan niet meer de gevaarlijke oversteek naar Europa maken. Vanuit die veilige opvanglocaties kunnen mensen asiel aanvragen voor Europa.

De oppositie wilde weten of de PvdA wel echt extra asielzoekers in Nederland wil toelaten als blijkt dat de Europese lidstaten niet instemmen met het plan van het kabinet over het Europese asielbeleid. Samsom wil dat dit allebei gebeurt.

Samsom onder vuur om vluchtelingenplan
Samsom onder vuur om vluchtelingenplan (Foto: ANP)

Extreem Jaloers toch niet nep?

Gisteren meldde FOK! dat het RTL4-programma Extreem Jaloers nep is. Een van de deelnemers van het programma, waarin koppels bij wie de relatie zogenaamd lijdt onder jaloezie, had op Facebook gezet dat zij werd gevraagd om mee te doen en dat ze hoopte dat je niet te veel ziet dat het nep is.

Een woordvoerster van RTL ontkent nu alle beschuldigingen. ''Uzeyir heeft zichzelf opgegeven bij het programma, we hebben zijn aanmeldingsformulier hier liggen. Samen met een heel team is het stel een hulptraject ingegaan, inclusief uitvoerige voorbereidende gesprekken met psychologen en deskundigen. Daaruit bleek echt dat er sprake was van heftige jaloezie'', aldus de woordvoerster.

De berichten van Elif, de deelneemster van het programma, zijn inmiddels verwijderd. Het zou zo kunnen zijn dat dit op aandringen van RTL is gebeurd. RTL laat weten dat 'zij toegegeven heeft dat de posts niet handig waren en bij wijze van grap bedoeld was'.

Cameron neemt uitnodiging EU-parlement aan

De Britse premier David Cameron neemt de uitnodiging van het Europees Parlement aan om te komen praten over het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië. Een datum is nog niet geprikt, agenda's worden nu naast elkaar gelegd.

Vorige week nodigde het EU-parlement, op voordracht van de liberale fractie, Cameron uit. De Britse premier is in aanloop van het referendum, dat mogelijk al in 2016 wordt gehouden, opnieuw aan het onderhandelen over de positie van zijn land binnen de EU. En dat gebeurt volgens de liberale fractie te veel in de achterkamertjes van de Europese Commissie en in de andere hoofdsteden. Volgens de liberalen moet dit juist in de openbaarheid gebeuren en moet duidelijk zijn waarover Cameron precies onderhandelt.

De leider van de liberalen, de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is donderdag dan ook verheugd dat Cameron in principe komt. 'Dit is een kans voor hem om eindelijk zijn kaarten op tafel te leggen op een transparante manier.'

Cameron neemt uitnodiging EU-parlement aan
Cameron neemt uitnodiging EU-parlement aan (Foto: ANP)

120.000 euro aan wiet opgerold

In een woning in Amsterdam-Zuidoost heeft de politie woensdag zo'n 40 kilo wiet gevonden. De softdrugs zijn goed voor een straatwaarde van 120.000 euro. Bij de actie is de 28-jarige bewoonster van het huis aan het Huigenbos aangehouden.

Politie-onderzoek wees uit dat er zich in de woning mogelijk een hennepplantage bevond. De controle bevestigde dit. Ook werd er illegaal stroom afgetapt. De kwekerij is ontruimd op gezag van het Openbaar Ministerie (OM).

120.000 euro aan wiet opgerold
120.000 euro aan wiet opgerold (Foto: ANP)

Van der Steur: aantal overvallen blijft dalen

Het aantal overvallen is in de eerste acht maanden van 2015 opnieuw gedaald. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Volgens hem gaat het om een daling van zes procent, van 845 naar 798, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal overvallen op juweliers daalde van zeventien naar negen. Benzinestations waren juist wat vaker de dupe: van 45 naar 49 overvallen.

Het totale aantal overvallen was vorig jaar volgens de cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie bijna 1270, terwijl het er in 2012 nog ruim 1980 waren.

Van der Steur: aantal overvallen blijft dalen
Van der Steur: aantal overvallen blijft dalen (Foto: ANP)

Nep-sportartikelen kosten half miljard

De verkoop van vervalste sportartikelen kost bedrijven binnen de EU ruim een half miljard euro per jaar en kost bovendien 2800 arbeidsplaatsen. Dat meldde EU-orgaan Organisatie voor Harmonisatie van de Interne Markt (OHIM) donderdag op basis van eigen onderzoek.

De OHIM, die namens de EU toezicht houdt op intellectuele eigendommen, concludeerde dat de uitgaven aan nepspullen zo'n 6,5 procent uitmaken van al het geld dat in de lidstaten wordt verdiend aan sportartikelen. Daarbij moet worden gedacht aan voetballen, helmen, ski's en zelfs skateboards.

Jaarlijks lopen fabrikanten een half miljard mis door de illegale handel. Daardoor, zo stelt de OHIM, huren ze minder mensen in. Ook andere bedrijven lopen geld mis, doordat de fabrikanten minder inkopen. Als laatste lijden ook overheden onder de illegale handel: zij lopen jaarlijks zo'n 150 miljoen euro aan onder meer belasting mis.

Nep-sportartikelen kosten half miljard
Nep-sportartikelen kosten half miljard (Foto: ANP)

Huren minder vaak maximaal verhoogd

Woningverhuurders hebben dit jaar aanzienlijk minder vaak de maximale huurverhoging doorgevoerd dan in de afgelopen twee jaar. Daardoor, en omdat de inflatie laag is, bleef de gemiddelde huurstijging relatief beperkt, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De huren mogen elk jaar op 1 juli worden verhoogd. Sinds 2013 bepaalt niet alleen de inflatie maar ook het inkomen met welk percentage de huur omhoog mag. Met name voor de laagste inkomens werd de afgelopen twee jaar vrij vaak de maximale verhoging opgelegd.

Dit jaar kreeg ruim een derde van de huurders de maximale huurstijging voor de kiezen, dat was twee jaar geleden nog meer dan twee keer zoveel. Gemiddeld zijn de huren op 1 juli met 2,4 procent omhoog gegaan. Dat was in 2013 en 2014 nog respectievelijk 4,7 en 4,4 procent.

Huren minder vaak maximaal verhoogd
Huren minder vaak maximaal verhoogd (Foto: ANP)

Twee mensen onwel door lekkend pakketje

Twee mensen zijn donderdagochtend in Weert onwel geworden en naar het ziekenhuis gebracht door een of meer lekkende pakketjes in een bestelbus van DHL.

De chauffeur van DHL leverde volgens een woordvoerder van de brandweer rond 10.00 uur een pakketje af bij een bedrijf. Een werknemer nam het aan, maar kreeg een onbekende vloeistof uit het pakketje op zijn handen en werd onwel. Hij is naar de huisarts en vervolgens het ziekenhuis gebracht.

Even later werd ook de chauffeur van het busje onwel, en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De brandweer heeft de lading eruit gehaald en geconstateerd dat meerdere pakketjes door de vloeistof nat zijn geworden. Om welke vloeistof het gaat is nog niet bekend.

Twee mensen onwel door lekkend pakketje
Twee mensen onwel door lekkend pakketje (Foto: ANP)

AMD vormt Radeon Tech Group, specifieke graphics-divisie

Halfgeleidergigant AMD heeft bekendgemaakt dat het al zijn graphics-afdelingen onderbrengt bij een nieuwe divisie genaamd Radeon Technologies Group. De missie van deze nieuwe afdeling is het versterken van de graphics-markten en het vestigen van nieuwe ideeën ten aanzien van virtual en augmented reality.

De wijziging in de bedrijfsstructuur, die AMD zelf een 'strategische hergroepering' noemt, werd gister bekendgemaakt op de website van het Amerikaanse bedrijf. Raja Koduri, die in het verleden al eindverantwoordelijke was voor de 'visual and accelerated computing' binnen AMD, zal de positie aannemen als chief architect van Radeon Technologies Group. Hier wordt hij toezichthouder van 'alle aspecten ten aanzien van graphics-technologie in AMD's APU-, discrete GPU- en GPU-producten'. Koduri werkte van 2009 tot en met 2013 voor Apple, waar hij tevens verantwoordelijk was voor grafische prestaties van Apple-devices.

In 2006 nam AMD ATI en bijbehorende Radeon-technologie over voor 5,6 miljard dollar. AMD kampt met een dramatisch marktaandeel op het gebied van grafische kaarten. Onderzoeksbureau Jon Peddie Research publiceerde recentelijk een rapport waaruit zou blijken dat slechts 18% van de desktop-computers wereldwijd beschikt over een videokaart van AMD. De rest zou in handen zijn van concurrent Nvidia. Ondanks de slechte prestaties in de desktopmarkt doet AMD het een stuk beter op andere vlakken. Zo worden de huidige generatie consoles (Xbox One en PlayStation 4) uitgerust met AMD-chips, waardoor het bedrijf vorig jaar 20 procent van de omzet dankte aan de levering van chips aan Microsoft en Sony.

AMD richt dedicated graphics-divisie op
AMD richt dedicated graphics-divisie op

Master of Orion houdt een dagboek bij

Meer dan twintig jaar geleden begonnen een aantal ontwikkelaars te werken aan een titel die later als een van de meest legendarische games in z'n genre werd beschouwd. Master of Orion was de grondlegger van het 4x strategie-genre. In de bijgesloten video vertellen de ontwikkelaars hoe ze destijds met minimale middelen de game hebben gemaakt. 

Master of Orion is een moderne versie van de game uit de jaren 90 die borduurt op de eXplore, eXpand, eXploit, en eXterminate, kortom 4X-gameplay. Deze opgepoetste versie zal trouw blijven aan het origineel en beloofd diepgaande strategie, harde gevechten, diplomatie en exploratie en een goede dosis aan humor. Spelers kunnen tien van de originele maar wel opgepoetste buitenaardse rassen verwachten die elk een unieke speelstijl hebben. Een potje is nooit hetzelfde door duizenden constant veranderende sterrenstelsels, honderden unieke technologieën en tientallen schepen.

Momenteel wordt Master of Orion met behulp van WG Labs de titel geremasterd. WG Labs is een initiatief van WarGaming om ontwikkelaars te helpen hun idee tot release te brengen. Een preview van de niewe Master of Orion is hier te lezen.

FIFA 16 uitgekleed voor old-gen consoles

Je wist dat de dag dat de old-gen consoles niet meer volledig ondersteund zou worden eraan zat te komen. En die dag is vandaag gekomen. EA heeft in een blogpost bekendgemaakt welke features er in FIFA 16 komen, en daarbij valt op wat er ontbreekt aan de Xbox 360 en PlayStation 3-versie.

De volgende onderdelen zijn niet beschikbaar:

  • Creation Centre
  • Custom Music and Chants
  • The FIFA Interactive World Cup
  • GameFace
  • Match Lobbies
  • Secondary English commentary with Clyde Tyldesley and Andy Townsend

 

Niet wereldschokkend, maar het is het begin van het einde. FIFA 16 komt 24 september uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. 

Octodad glibbert naar mobiele telefoons

Octodad: Dadliest Catch komt binnenkort naar je telefoon. Youg Horses is nog druk bezig met de ontwikkeling ervan, maar naar verwachting is hij in oktober af. 

In Octodad: Dadliest Catch speel je een inktvis die probeert een zo normaal mogelijk bestaan te leiden. Verwacht dan ook taken zoals het huis schoonmaken, boodschappen doen en de kinderen vervelen. Helaas valt dit niet mee, aangezien je een inktvis bent. En om het nog moeilijker te maken, moet je ook nog onderkoffer blijven voor buitenstaanders.

 

'We hebben nog maar 18 dagen te leven'

Geef je vrouwtje nog maar even een goeie beurt, want eind deze maand is het definitief voorbij. Volgens steeds sterker wordende voorspellingen en geruchten zal de aarde op 28 september niet meer bestaan. Onze planeet wordt namelijk getroffen door maar liefst zes asteroïdes.

De geruchten en voorspellingen over het einde der tijden in september 2015 gingen al langer, maar nog nooit waren ze zo hevig als nu. Verschillende christelijke splintergroeperingen waarschuwen voor de Apocalyps.

Op 28 september krijgen we namelijk een bloedmaan te zien, een natuurfenomeen dat het Einde der Tijden voorspelt. in de Bijbel staat namelijk letterlijk: "De zon wordt omgetoverd tot duisternis en de maan tot bloed voor de komst van de grote en glorieuze dag van de Heer."

En laten er nu net zes enorme rotsblokken rond de aarde cirkelen die naar verwachting allemaal eind deze maand zullen inslaan. Drie van deze asteroïdes zijn maar liefst 280 meter lang en zullen inslaan op 22 en 24 september. Dergelijke inslagen zullen een compleet continent verwoesten. De andere drie rotsblokken zijn met een grootte van 57 meter weliswaar een stuk kleiner, maar kunnen alsnog een complete metropool van de aardbodem wegvagen.

Onder de prominenten die de Apocalyps voor deze maand op de planning hebben staan, is niemand minder dan John Hagee. Deze Amerikaanse dominee heeft hier een boek over geschreven, dat vorig jaar een van de best verkochte boeken in de VS was.

Rev Efraid Rodriguez, een zelfbenoemde profeet, zegt een visioen te hebben gehad. Zo zag hij een van de rotsblokken inslaan bij de stad Arecibo in Puerto Rico, waarna een allesvernietigende aardbeving van maar liefst 12 op de schaal van Richter onze aardkloot zal vernietigen.

Overigens houdt de NASA weer eens alles onder de pet. Zij zeggen dat we absoluut niet bang moeten zijn voor inslagen van asteroïdes op onze planeet. "De komende paar eeuwen zal geen grote meteoriet ons raken", aldus NASA.

ImpactGaan we nu eindelijk allemaal dood?

Asieldebat begint heftig

Het debat over het plan van het kabinet met de Europese vluchtelingenstroom, is donderdag heftig begonnen met gekrakeel met Geert Wilders van de PVV. Wilders kreeg het aan de stok met Jesse Klaver van GroenLinks, Alexander Pechtold van D66 en Emile Roemer van de SP.

Klaver vreest dat een Nederland zonder ruimhartig vreemdelingenbeleid misschien zelf gered moet worden, maar dan van een gebrek aan medemenselijkheid. Wilders vond dat weer typisch 'de GroenLinks-Efteling'. Volgens hem zijn mensen in landen als Turkije en Griekenland veilig en hoeven ze dan echt niet meer naar Nederland of Duitsland te komen. "Maar ik snap dat ze liever hun Miele hebben in hun huurhuis in Duitsland."

Emile Roemer van de SP zei te 'walgen' van de PVV. Volgens hem wil Wilders wel bommen gooien op het kruitvat maar kijkt hij daarna weg voor de mensen die daar vluchten.

Onuitvoerbaar
De SP, D66 en GroenLinks zijn negatief over het plan van het kabinet. Ze willen dat Nederland ruimhartig mensen opvangt. Ook is het in hun ogen onuitvoerbaar om mensen terug te sturen naar veilige regio's in buurlanden. Wilders wil juist de grenzen sluiten.

Volgens Pechtold kan Wilders 'blazen wat hij wil', maar gaan we hier straks "in dit fatsoenlijke land 7200 mensen opvangen die hier via een eerlijk systeem zijn gekomen." Hij vindt het levensgevaarlijk dat Wilders volgens hem feiten verdraait en zand in de ogen strooit. Pechtold nam de angst van Wilders voor de moslimwereld stevig op de hak: "Wat is er nou erger, een man met een baard of een vent met geverfd haar?"

Asieldebat begint heftig
Asieldebat begint heftig (Foto: ANP)

'Effecten noodsteun EU weinig onderzocht'

Het is onvoldoende duidelijk of de 440 miljard euro die de afgelopen vijf jaar aan noodsteun zijn gegeven aan Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Cyprus ook echt effectief worden besteed. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer donderdag. Volgens de Rekenkamer wordt de effectiviteit van de steunprogramma's "tot op dit moment door de betrokken instanties weinig onderzocht".

De Rekenkamer constateert ook dat het "beperkt mogelijk" is de besteding van de miljarden te volgen. Onafhankelijke evaluaties zijn er niet. "De democratische controle en verantwoording van deze steunprogramma's kan worden versterkt", aldus de Rekenkamer.

'Effecten noodsteun EU weinig onderzocht'
'Effecten noodsteun EU weinig onderzocht' (Foto: ANP)

S&P geeft Brazilië junkstatus

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Brazilië verlaagd naar BB+ met een negatieve verwachting. Daarmee hebben de obligaties van de grootste economie van Zuid-Amerika de zogenoemde 'junkstatus' gekregen.

Onder meer de zwakke economie speelt Brazilië parten. Bovendien kampt het land met de gevolgen van het omvangrijke corruptieschandaal, dat ook politieke onzekerheid met zich meebrengt. De economische activiteit in het land zal volgens de kredietbeoordelaar dit jaar met 2,5 procent terugvallen. Voor 2016 wordt een krimp voorzien met nog eens 0,5 procent.

Het overheidstekort voor zowel 2015 als 2016 zal volgens S&P uitkomen op 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer als gevolg van de stevige rentelasten. De staatsschuld van het land zal oplopen tot 59 procent van het bbp in 2016, waar deze vorig jaar nog 47 procent bedroeg.

Eerder verlaagde ook Moody's al de rating voor Brazilië tot één niveau boven de junkstatus.

S&P geeft Brazilië junkstatus
S&P geeft Brazilië junkstatus (Foto: ANP)

NOS niet eens met 'gebrek aan wederhoor'

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt verbaasd te zijn over de suggestie dat er geen wederhoor is gepleegd bij de berichtgeving over het Koningslied. "De suggestie dat het niet is voorgelegd, is niet correct. Eerst wilde de NPO geen informatie geven, en nu wordt gezegd dat het niet klopt. We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd over de programmakosten, maar die wilden ze niet bekendmaken."

De NOS besloot daarom een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en berichtte dat NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door geld hadden gekregen voor de promotie van het Koningslied. De NPO maakte daarna bekend dat hier geen geld voor was uitgegeven, maar dat deze informatie in de WOB-stukken onzichtbaar was gemaakt.

"Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag", zegt Gelauff. "Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt."

NOS niet eens met 'gebrek aan wederhoor'
NOS niet eens met 'gebrek aan wederhoor' (Foto: ANP)

Metroverkeer Rotterdam plat door storing

De metro's in Rotterdam rijden niet door een storing. Een woordvoerster van de RET zegt dat er storing is in het spoorbeveiligingssysteem. Een aantal metro's is nog stapvoets naar een station gereden. Daar konden passagiers uitstappen. Het beveiligingssysteem moet er voor zorgen dat de metro's op veilige afstand van elkaar rijden.

De website van het bedrijf is overbelast door de storing. Het is nog niet bekend wat er aan de hand is, of hoelang de storing gaat duren. Tussen Rotterdam Centraal Station en Zuidplein worden bussen ingezet. Metrolijn E rijdt wel, tussen station Blijdorp en Den haag. De overige lijnen liggen plat.

Update 11:32 uur
De RET meldt op twitter dat het metroverkeer langzaam weer wordt opgestart. De vertraging als gevolg van de eerdere verstoring is 60 minuten of meer.

Metroverkeer Rotterdam plat door storing
Metroverkeer Rotterdam plat door storing (Foto: ANP)

Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel

Meld Misdaad Anoniem (M.) heeft in de eerste helft van dit jaar een recordaantal tips over mensenhandel binnengekregen. Ook steeg de hoeveelheid tips over brandstichting in deze periode flink (30 procent) ten opzichte van de eerste helft van 2014, meldt de organisatie donderdag.

Het aantal tips over mensenhandel, zoals uitbuiting van werknemers en gedwongen prostitutie, steeg met ruim 50 procent naar 125 meldingen. Nog nooit eerder was het aantal meldingen over dit onderwerp zo hoog.

M. stuurde de eerste helft van 2015 in totaal 8330 meldingen door aan de politie en andere opsporingsinstanties. Dat leidde tot 842 aanhoudingen.

Verborgen misdaad

Titus Visser, directeur van M.: "In de afgelopen periode hebben we met campagnes aandacht gevraagd voor uitbuiting in de schoonmaaksector en voor gedwongen prostitutie. Mensen melden hierdoor steeds meer over dit soort verborgen misdaad. Het gaat vaak over zeer ernstige misstanden, waarbij in een vijfde van de gevallen ook minderjarigen betrokken zijn."

In de media en in opsporingsprogramma's is de afgelopen maanden veel aandacht besteed aan brandstichting. Mede hierdoor kreeg M. hierover 83 meldingen binnen. Anonieme tipgevers speelden onder anderen een rol bij de arrestatie van verdachten van de havenbranden in Midden-Limburg, een reeks branden in Delft en brandstichting in een school in Hoogezand, aldus M.

Brandstichting

In juni en juli hield de politie drie verdachten aan voor branden in de havens van Herten, Ohé en Laak, Roermond en Wessem. Veel boten die in winterstalling lagen zijn in vlammen opgegaan en het schadebedrag loopt in de miljoenen euro's. Verder werden in juni twee mensen opgepakt voor een reeks branden in de Delftse wijk Tanthof. Daardoor raakten in februari twee scholen, een restaurant en een woning zwaar beschadigd.

In het Groningse Hoogezand kreeg de politie via M. waardevolle informatie over vermoedelijke daders van een brandstichting in een basisschool op oudejaarsavond. Acht jongens tussen de dertien en zestien jaar uit Hoogezand werden ingerekend. Behalve van brandstichting worden ze ook verdacht van mishandeling, bedreiging, inbraak en diefstal.

Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel
Recordaantal anonieme meldingen mensenhandel (Foto: ANP)

Kamervragen over Koningslied

Het bericht dat NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door geld zouden hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied, houdt ook de politici in Den Haag bezig. D66 stelde donderdag Kamervragen aan staatssecretaris Sander Dekker naar aanleiding van het bericht van de NOS, dat door de NPO en De Wereld Draait Door overigens met kracht wordt ontkend.

"Natuurlijk mogen De Wereld Draait Door en Radio 2, en alle andere media, aandacht besteden aan het Koningslied. Maar het is zeer onwenselijk wanneer programma's van de publieke omroep zich laten betalen om aandacht te besteden aan een bepaald onderwerp of product'', zegt Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid van D66. "Zeker wanneer de kijker niet weet dat hij eigenlijk naar verkapte reclame kijkt. Dit gaat ten koste van de journalistieke onafhankelijkheid.''

D66 wil dat het Commissariaat voor de Media gaat onderzoeken of en hoe de Mediawet is overtreden.

Kamervragen over Koningslied
Kamervragen over Koningslied (Foto: BuzzE)

Betogers heten vluchtelingen welkom op de Dam

Met een demonstratie op de Dam houden meer dan veertig organisaties zondag een pleidooi voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Ze doen een beroep op de regering meer vluchtelingen op te nemen in ons land en samen met andere EU-landen te zorgen voor veilige vluchtroutes naar Europa.

De actie begint om 14.00 uur onder het mom: Vluchtelingen Welkom. De betogers sluiten aan bij andere Europese hoofdsteden, waar dit weekend demonstraties plaatsvinden. Dit in aanloop naar de bijeenkomst van EU-ministers maandag in Luxemburg over de vluchtelingencrisis.

Tijdens de betoging komen onder anderen vluchtelingen aan het woord die vertellen over hun gevaarlijke reis naar Europa en de opvang hier in Nederland. Ook zijn er sprekers van vluchtelingenorganisaties, de FNV en politieke partijen.

Betogers heten vluchtelingen welkom op de Dam
Betogers heten vluchtelingen welkom op de Dam (Foto: ANP)

'Syrië zonder Assad deel van coalitie'

De positie van de Syrische dictator Bashar al-Assad zou zo zijn verzwakt dat zelfs bondgenoot Rusland alternatieven voor hem overweegt. Volgens meldingen donderdag van de Duitse krant Bild zijn er geheime contacten tussen de VS, Rusland en leden van het Syrische regime om Syrië onderdeel te maken van de internationale coalitie tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).

Volgens Bild wordt er gesproken over de mogelijkheid dat Assad naar Moskou uitwijkt om het Syrische regime als bondgenoot acceptabel te maken voor bijvoorbeeld de VS. De krant gaat ervan uit dat de grote mogendheden moeten improviseren nu de zorgen over de opmars van IS in Syrië en de aanhoudende stroom vluchtelingen uit dat land, steeds groter worden.

'Syrië zonder Assad deel van coalitie'
'Syrië zonder Assad deel van coalitie' (Foto: ANP)

Beyoncé en Jay Z moeten huis uit

Beyoncé en Jay Z en hun dochtertje Blue Ivy moeten hun huis in Los Angeles verlaten. De moderne villa die ze volgens TMZ sinds februari huren is verkocht en dat houdt in dat het showbizzkoppel binnen zestig dagen moet verhuizen.

Beyoncé en Jay Z betalen 150.000 dollar huur per maand, omgerekend 134.000 euro voor het pand in Holmby Hills dat voor bijna 32 miljoen euro van eigenaar wisselt. Het huis heeft zeven slaapkamers, negen badkamers en een zwembad met waterval aan de rand van de tuin.

Het schijnt dat Beyoncé en Jay Z geen interesse hebben nog hoger te bieden. Ze gaan nu op zoek naar iets nieuws. Ze zijn al op huizenjacht in Beverly Hills, Bel-Air en Holmby Hills.

Beyoncé en Jay Z moeten huis uit
Beyoncé en Jay Z moeten huis uit (Foto: BuzzE)

Vuelta etappe 18: Roa - Riaza, 204 km

Tom Dumoulin moest het doen en hij deed het. Hij leverde een geweldige tijdrit af en won glorieus de rit, met een minuut voorsprong op de tweede, Maciej Bodnar. Rodriguez kreeg het weer voor elkaar om totaal niet te presteren op het moment dat het moest en verloor meer dan drie minuten op Dumoulin. Het was waarschijnlijk zo'n beetje de laatste kans voor Rodriguez om nog eens een grote ronde te winnen, maar dat kan hij nu wel op z'n buik schrijven. Meer dan een minuut achter op Dumoulin het algemeen klassement, dat gaat lastig worden. Ook Majka viel weg, hij kon het voorbeeld van zijn ploeggenoot Bodnar niet volgen en verloor meer dan twee minuten. Helaas voor Dumoulin reed Aru wel een bijzonder sterke tijdrit. Fabio wist de schade te beperken en verloor minder dan twee minuten. Dat was ook zo'n beetje zijn achterstand in het algemeen klassement, het werd dus een secondenspel. Het ging net goed voor Dumoulin, hij heeft nu drie seconden voorsprong op Aru. Dat is voor de koers prachtig, we krijgen nog bijzondere dagen op deze manier. Sowieso was deze overwinning ook weer heel bijzonder, een Nederlander die een tijdrit wint in een grote ronde hebben we ook al lang niet meer meegemaakt. De vierde overwinning in deze Vuelta, voor het eerst sinds de Tour van 2000 weer eens vier overwinningen in dezelfde ronde. Ongelooflijk wat we deze Vuelta allemaal te zien krijgen, de Nederlanders hebben al jaren niet meer zo goed gepresteerd. Bovendien Tom dus weer in de leiderstrui, hij heeft nu daadwerkelijk een kans om de Vuelta te winnen. Dat zou helemaal bizar zijn, maar Madrid is nog ver. Drie lastige ritten nog, met de nodige heuvels. Allemaal ritten zonder aankomst bergop, maar in een afdaling kan je net zo goed verrast worden. Tom moet nog een paar dagen scherp blijven en vooral heel goed Aru in de gaten houden. Drie dagen lang op het puntje van je stoel zitten. De eerste van die drie dagen gaan we van Roa naar Riaza, met wat klimmetjes onderweg en een aankomst na een afdaling. Aankomsten na een afdaling in de Vuelta, moet niet gekker worden. Alles kan dit jaar.

De route van Roa naar Riaza (Afbeelding: letour.fr)
De route van Roa naar Riaza (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van vandaag, zonder eindklim (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van vandaag, zonder eindklim (Afbeelding: letour.fr)

Na de tijdrit zitten we een stuk ten zuiden van Burgos, in het dorpje Roa. Veel inwoners heeft Roa niet, er wonen amper 2500 mensen. We zitten nog steeds in Castilië en León en daar blijven we een groot deel van deze rit ook. Roa ligt aan de Río Duero en ligt in de Ribera del Duero, een wijnstreek. In de directe omgeving van Roa zijn de wijngaarden nog niet te vinden, het is een beetje kaal in de buurt van dit dorp. In het dorp zelf is niet zo gek veel te doen. Er is een leuk pleintje en er staat een aardig kerkje, Colegiata de Santa María. Verder zijn ze in Roa vooral trots op het feit dat Francisco Jiménez de Cisneros in het dorp heeft gewoond en er ook is overleden. Cisneros was een Spaans staatsman en kardinaal van de Rooms-katholieke kerk, ergens in de 15 eeuw. Dit dorp maakt voor het eerst deel uit van de Vuelta, maar dat is ook best logisch aangezien er in Roa verder toch niets te beleven is. De renners verlaten Roa snel en fietsen nog even langs de Río Duero voor ze richting het zuiden gaan.

Rio Duero, het laatste vlakke stuk (Foto: WikiCommons)
Rio Duero, het laatste vlakke stuk (Foto: WikiCommons)

Santa María la Real in Aranda de Duero (Foto: WikiCommons)
Santa María la Real in Aranda de Duero (Foto: WikiCommons)

Voor er echt helemaal naar het zuiden wordt gefietst mogen ze eerst nog 15 kilometer door de Ribera del Duero fietsen. Na 15 vlakke kilometers komen ze dan door Aranda de Duero en laten we de Río Duero achter ons. Aranda de Duero is nog wel een mooie stad, daar hadden we beter kunnen starten. Over brede en enorm rechte wegen wordt er nu richting het zuiden gefietst. De omgeving is niet echt inspirerend, het is ontzettend kaal. Na 25 kilometer, als het dorpje Fuentelcésped gepasseerd wordt, begint de weg een beetje vals plat omhoog te lopen. Stelt allemaal niet veel voor, het eerste deel van deze rit is behoorlijk makkelijk. Na een kilometer of 50 komen de renners langs een stuwmeertje te fietsen, dat is op dat moment eigenlijk het hoogtepunt van de rit. Het loopt eigenlijk de hele tijd een beetje vals plat omhoog, hoewel het vaak ook gewoon totaal vlak is. We zijn nu al aardig in de buurt van de eerste serieuze klimmetjes van de dag. Na 61 kilometer wordt Ayllón gepasseerd, een van de weinige dorpjes in deze omgeving waar nog wel wat bezienswaardigheden zijn.

Het startpunt van de klim, Ayllón (Foto: WikiCommons)
Het startpunt van de klim, Ayllón (Foto: WikiCommons)

De eerste klim van de dag begint na 75 kilometer, als de renners Santibañez de Ayllón passeren. Deze beklimming van de derde categorie is bijna acht kilometer lang een een procent of vijf gemiddeld. Op de top van de klim verlaten we Castilla y León en betreden we Castilla-La Mancha. We fietsen door een dunbevolkt gebied en dat is aan de staat van de wegen wel te zien. Aan die wegen hier hebben ze al minstens 20 jaar niets meer gedaan, lijkt echt nergens op. Op de top van de Alto Santibañez de Ayllón volgt er niet direct een afdaling, het gaat een beetje lafjes naar beneden. De weg is in de afzink wel iets beter dan de weg bergop, dat scheelt al een hoop. Het is wel behoorlijk bochtig en echt breed is de weg nu ook weer niet. Tien kilometer na de top van de eerste klim van de dag begint de tweede. De Alto del Campanario is 6,5 kilometer lang en ook iets van vijf procent gemiddeld. Het zijn niet de spannendste beklimmingen tot nu toe, hier hoeft Dumoulin nog niet bang voor te zijn. Deze beklimming is er ook een van de derde categorie, voor de bergpunten hoeven we het dus ook niet te doen. Deze tweede klim heeft richting de top weer een wat bredere weg en een aardig wegdekje. Zo'n beetje halverwege de klim wordt Galve de Sorbe gepasseerd en hier is niets te beleven, maar er is wel een kasteel. Net na Galve de Sorbe zit ook de enige lastige kilometer van de klim, het stijgt even aan 7%. De rest van de klim stelt bijzonder weinig voor.

Galve de Sorbe, halverwege de klim (Foto: WikiCommons)
Galve de Sorbe, halverwege de klim (Foto: WikiCommons)

Op de top hebben de renners 100 kilometer afgelegd, bijna op de helft. De afdaling die volgt is niet echt lastig, er is een brede weg en er zijn niet echt veel bochten. Bovendien is het een behoorlijk onregelmatige afdaling, er zit af en toe ook nog een stuk bij waar het weer even omhoog loopt of waar het vlak is. Van een echte afdaling kan je eigenlijk niet eens spreken. Dit wordt anders na 114 kilometer. De renners verlaten dan de grote, brede weg en komen op een of ander plattelandsweggetje terecht. Dit weggetje is smal, verkeert in een lachwekkende staat en nu moet er dus wel echt gedaald worden. Paar lastige bochtjes nog, maar de afdaling duurt niet echt lang. Vrij snel begint het weer omhoog te lopen. We zitten op terrein waar het continu op en af gaat, ergens in het midden van het niets. Hier woont daadwerkelijk geen hond. Na 124 kilometer passeren we het dorpje Valverde de los Arroyos en hier wordt de weg weer wat breder en beter. Toch mooi tien kilometer over een weg waar je je koeien nog niet over zou vervoeren. Gecombineerd met het feit dat het continu op en af gaat kan dat nog wel eens een nerveus gedeelte van de rit worden. Na Valverde de los Arroyos loopt het voornamelijk omhoog, tot Palancares na een kilometer of 132 aangedaan wordt. Hier moet dan weer even afgedaald worden. Een korte afdaling, gevolgd door een kort klimmetje. Alle klimmetjes hier zijn vrij kort en vrij steil, deze etappe is eigenlijk lastiger dan je op papier zou verwachten. Er zit geen meter vlak bij, continu op en af, over redelijk smalle weggetjes. Wel een mooi gebied waar we zitten, qua natuur is er genoeg te zien. Veel dorpjes zijn er niet, maar de dorpjes die er zijn vallen ook op. Campillejo bijvoorbeeld, waar na 157 kilometer de tussensprint is. Bijzondere huisjes hier. Het profiel van deze rit is overigens totaal niet serieus te nemen, het gaat echt de hele tijd flink op en af, talloze korte steile klimmetjes. Af en toe nog een stukje weg dat ergens op lijkt, maar grote delen van de tijd een weg met overal scheuren en gaten.

De wegen rond Palancares (Foto: Google Streetview)
De wegen rond Palancares (Foto: Google Streetview)

Na de tussensprint blijft het beeld hetzelfde. Veel op en af, met af en toe bij die stukjes naar beneden nog een pittig bochtje. De stukken omhoog zijn nog steeds steil. Een paar kilometer na de tussensprint komen de renners door Majaelrayo en hier zou je de slotklim eigenlijk al kunnen laten beginnen. Vlak wordt het in ieder geval niet meer. Na Majaelrayo loopt het twee kilometer omhoog aan 3,5%, met wel wat korte stroken aan 10%. Het wegdek maakt het hier extra lastig, dat wisselt namelijk de hele tijd. Af en toe een stukje normaal asfalt, dan wat pure ellende, dan nog een stukje hormigón, oftewel beton, tussendoor. Die stukken beton liggen vooral als het even omhoog loopt, om het geheel nog even wat minder goed te laten lopen. Er volgt een korte afdaling, waarna het ongeveer vijf kilometer omhoog loopt aan 4%. Het is echt onzettend onregelmatig, de stukken vals plat en stroken aan 10% wisselen elkaar in rap tempo af. Na dit tweede klimmetje daalt het even een kilometer of drie, maar daarna gaat het meteen weer omhoog. Twee kilometer aan 5,4%, met uitschieters naar 11%. Drie korte klimmetjes gehad, dan wordt er weer drie kilometer gedaald, voor Puerto de la Quesera echt begint. De korte afdalingen hebben nog wel een paar lastige bochtjes, vooral omdat het gebied hier goed begroeid is. Allemaal bomen en struiken langs de kant van de weg, waardoor het soms wat lastig te zien is hoe de bocht loopt. De Puerto de la Quesera is een beklimming van de eerste categorie is in totaal 27 kilometer lang, maar het deel dat nu begint is 10 kilometer lang. Gemiddeld 5,2%, dus niet echt lastig. Begint nog wel met een kilometer aan 7%, maar al snel komt het niet meer boven de zes procent af. De laatste kilometers van de klim komt het niet meer boven de vijf procent af, hier moeten ze Tom niet kunnen lossen.

De laatste klim voor de finish
De laatste klim voor de finish


Hayedo de la Padrosa
Hayedo de la Padrosa

Op de top bereiken de renners Castilla y León weer en meteen wordt de weg een stuk slechter. Het laatste deel van de klim was de weg nog wel redelijk goed, maar zodra de afdaling begint lijkt het helemaal nergens meer op. Op de top hebben we 191 kilometer gehad en is het nog 13 kilometer tot de finish in Riaza. De afdaling is niet echt lastig, niet echt een geschikte afdaling om de rode trui aan te vallen. Er zitten wel wat bochten in, maar die zijn op een enkeling na niet echt lastig. Verder daalt het niet eens de hele tijd, er zitten wat vlakkere stukken bij en zelfs nog een paar stroken waar het weer omhoog loopt. Als het wel echt daalt lijkt het niet verschrikkelijk steil naar beneden te lopen. Dumoulin hoeft niet echt bang te zijn voor deze afdaling, op het feit na dat de weg niet echt perfect is. Met zo'n slecht wegdek moet je natuurlijk geen stuurfoutjes maken en heb je iets meer kans op lekke banden. Van levensgevaarlijke bochten en stukken waar het aan 10% naar beneden loopt hebben we in deze afdaling geen last. De laatste kilometers van de rit wordt het helemaal vlak. In de slotkilometers zit totaal geen bocht, helemaal niks. Drie kilometer lang rechtdoor richting de streep, ook wel eens leuk. We finishen ergens aan de buitenkant van Riaza, midden in het niets.

De laatste vijf kilometer richting Riaza (Afbeelding: lavuelta.es)
De laatste vijf kilometer richting Riaza (Afbeelding: lavuelta.es)

De eerste van drie spannende ritten eindigt in Riaza, een dorpje met 2500 inwoners in Castilly y León, provincie Segovia. Net als de startplaats een klein dorpje met iets meer dan 2000 inwoners, geen grote steden vandaag. We hebben nu de hele dag door zo'n beetje het dunbevolkste gebied van Spanje gereden. Genoeg natuur gezien onderweg, maar amper dorpjes en totaal geen steden. Aangezien hier toch niemand komt liggen er over het algemeen weinig fatsoenlijke wegen, dat kan tijdens deze rit wel eens een rol gaan spelen. In Riaza is niet veel te doen, hoewel men wel wil doen geloven dat er iets te doen is. Er zouden jaarlijks veel toeristen op Riaza afkomen omdat het aan de voet van de Sierra de Ayllón ligt. Het klopt inderdaad dat het aan de voet van die Sierra ligt, maar of mensen dan weer speciaal naar Riaza afreizen vraag ik me af. Ze gaan er prat op dat de toeristische traditie in Riaza al een eeuw bestaat. Moet niet gekker worden allemaal. De Vuelta is hier nog nooit geweest en dat is ook best begrijpelijk. De natuur is allemaal dik in orde, maar verder moet je hier natuurlijk niet zijn. Hoewel er bij de plaza mayor, het grote plein, nog wel wat barretjes zijn. Een beetje zuipen en een beetje stelen behoort tot de mogelijkheden in Riaza.

Het eindpunt van de etappe, Riaza (Foto: WikiCommons)
Het eindpunt van de etappe, Riaza (Foto: WikiCommons)

Het wordt een graadje of 24 in Castilië en León tijdens deze rit. Prima weer om een rondje te fietsen, niks mis mee verder. Geen kans op neerslag, hoewel je altijd maar moet afwachten hoe betrouwbaar die weerberichten zijn. In Burgos waren er ook ineens een paar druppeltjes te zien, terwijl die niet echt verwacht werden. Er zal niet veel wind zijn waarschijnlijk, had in het begin van de rit op de hoogvlakte nog wel interessant kunnen zijn. Geen extra spektakel dus, het zal van het parcours zelf moeten komen. De renners vertrekken om 12.42u en beginnen dan aan een van de langste ritten van deze Vuelta. De uitzending zal weer rond 16.00u beginnen, dan fietsen de renners in de omgeving van Palancares, op een kilometer of 70 van de finish. De finish in Riaza wordt tussen 17.26u en 17.55u verwacht.

Normaal is dit een typische overgangsetappe die naar een groepje vluchters gaat. Het is een rit die lastig te controleren is, door al die korte klimmetjes en korte afdalingen. Door de tijdrit in Burgos zouden we nu alleen wel eens een ander koersverloop kunnen krijgen. Aru staat drie seconden achter Dumoulin en moet ergens die tijd terug gaan pakken. Veel kansen krijgt hij niet, er zijn nog maar drie serieuze ritten over. Deze rit is de eerste rit en lijkt op papier nog wel geschikt. Als je het dan wat beter bekijkt is deze rit wel lastig, maar waarschijnlijk niet lastig genoeg om Dumoulin te lossen. Het gaat wel de hele dag op en af, maar het wordt nooit echt zo lastig dat je Dumoulin even kan lossen. Er zitten wel veel korte klimmetjes bij met stroken aan tien procent, maar dat kan Dumoulin allemaal aan. In de heuvels was hij altijd al sterk, zijn probleem ligt eerder bij de langere beklimmingen. Die zijn er in deze rit niet echt, de Quesara is ook niet echt lastig genoeg om Tom in verlegenheid te brengen. Paar kilometertjes aan 5%, kom nou. Dan zou het dus van de afdaling moeten komen, maar ook die is niet verschrikkelijk lastig. Als Tom zich daar laat ringeloren moet hij per direct stoppen met fietsen. Nee, van deze rit gaat het niet komen denk ik. Vrijdag en zaterdag meer kansen. Deze rit moet voor een groepje vluchters worden.
1. Gonçalves. Caja Rural mag van mij wel een keer winnen. Kleuren toch altijd de Vuelta, ook dit jaar weer. Fraile heeft de bergtrui al zo'n beetje binnen en verder zijn ze in zo'n beetje iedere rit wel in de aanval geweest, of zoals Angel Madrazo in de chasse patat. Moet allemaal kunnen, Caja Rural zorgt wel voor leven in de brouwerij. Gonçalves is deze Vuelta de beste renner van Caja Rural, hij heeft al een aantal keer vrij duidelijk in beeld gereden en zelfs een paar keer vrij kort gereden. Dit is een mooie rit voor hem om nog eens in de aanval te gaan. Als hij eenmaal in de kopgroep zit en die groep gaat het halen is hij een gevaarlijke kandidaat, omdat hij goed kan klimmen en ook nog eens redelijk rap is.
2. Plaza. Deze malle Spanjaard van Lampre is al een aantal keer in de aanval geweest, maar nog niet met zoveel succes als in de Tour. De rit die hij in de Tour won, naar Gap, is wel een klein beetje te vergelijken met deze rit. Misschien dat het Ruben kan inspireren tot grootse daden.
3. Rubiano. Colombiaantje dat zichzelf een beetje te kort houdt. Ooit een rit gewonnen in de Giro na een succesvolle aanval, dan moet je eeuwig blijven aanvallen natuurlijk. Hij heeft het al wel eens geprobeerd deze Vuelta, maar niet echt met succes. Blijven proberen, Miguel. Kan aardig klimmen, dus dan is zo'n rit natuurlijk wel prima. Geen zware aankomst bergop, dan heeft het voor hem ook niet echt zin om in de aanval te gaan. Dit zou beter moeten werken.
4. Teunissen. De Teun rijdt een verschrikkelijk anonieme Vuelta en dat is best jammer. Heeft ontzettend veel talent, maar zo'n eerste grote ronde is dan blijkbaar toch vrij lastig. Moet nog wel een keer in de aanval om zich aan het grote publiek te tonen. Nu dan maar, prima ritje daarvoor.
5. Reguigui. Youcef Reguigui, Youcef Regui. Deze Algerijn van MTN nog veel te weinig gezien. Die Afrikaantjes kunnen allemaal heel behoorlijk fietsen, maar als ze niet in beeld rijden merk je daar verder weinig van. Berhane en Grmay hebben hun visitekaartjes wel afgegeven en Louis Meintjes kent ondertussen iedereen, nu de beurt aan Reguigui om te laten zien dat hij ook wel weet wat hard fietsen is. Met alleen een goede prestatie in de Ronde van Langkawi kom je ook niet weg.

Volg de etappe ook op ons forum!

Xbox Live Indie Games gaat dicht

De kogel is door de kerk: Xbox Live Indie Games en de XNA Creators Club sluit dan eindelijk zijn deuren. Vanaf 9 september 2016 is het niet meer mogelijk om via deze programma’s games te publiceren voor de Xbox. Per september 2017 is het ook niet meer mogelijk voor consumenten om games te kopen.

Microsoft kondigde mei dit jaar al aan dat zij deze services gingen sluiten en dat deze werd vervangen voor de nieuw service ID@Xbox. Dat leidde tot grote ontstemming in de Indie scene, omdat indie-developers eerst de goedkeuring van Microsoft nodig hebben om een game te publiceren. 

Het zou zonde zijn als de games die gemaakt zijn totaal verloren zouden gaan. Microsoft vindt dit ook en maakt later bekend hoe zij de games gaan preserveren. 

Vrouw heeft derde tiet op rug

Een 46-jarige vrouw uit Dublin heeft zich onlangs bij de dokter gemeld met een bijzonder probleem. De Ierse heeft namelijk drie tieten. De derde hangt namelijk op haar rug.

De vrouw in kwestie, die uiteraard anoniem wil blijven, kreeg tien jaar geleden ineens last van borstontwikkeling op haar rug. Omdat deze derde tiet de laatste drie jaren explosief was gegroeid, meldde ze zich toch maar bij de dokter.

De arts mat het bijzondere aanhangel op, en kwam tot de conclusie dat de borst maar liefst 19 centimeter lang is en 67 millimeter breed. Omdat de dokters vermoedden dat de vrouw een kwaadaardige tumor op haar rug heeft hangen, moest ze direct onder de MRI-scan.

Uit deze scans is gebleken dat er gelukkig weinig kwaadaardigs aan haar lichaam hangt. De derde tiet is 'slechts' een enorme klomp vet. De vrouw staat nu op de wachtlijst om zich eindelijk te laten ontdoen van borst nummer drie.

Hongaarse politie telt 3321 nieuwe migranten

De Hongaarse politie heeft naar eigen zeggen woensdag een recordaantal van 3321 nieuwe vluchtelingen geteld dat vanuit Servië aankwam.

Het gaat om mensen die via Hongarije verder willen reizen naar andere Europese landen. De autoriteiten schatten het aantal vluchtelingen dat deze maand het land binnenkwam op 22.000. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds januari circa 150.000 mensen via Servië naar Hongarije gereisd.

Hongaarse politie telt 3321 nieuwe migranten
Hongaarse politie telt 3321 nieuwe migranten (Foto: ANP)

Waterschap eist directe stop vervuiling Maas

Waterschap Roer en Overmaas dreigt met een dwangsom als het bedrijf Sitech op industrieterrein Chemelot in Geleen blijft doorgaan met het lozen van te grote hoeveelheden pyrazolen (een chemische stof) in de Maas.

Volgens het waterschap loosde de zuiveringsinstallatie van het bedrijf maandag twee keer zoveel pyrazolen in de Maas als wettelijk is toegestaan. Donderdag moet uit metingen blijken dat de lozingen weer aan de voorschriften voldoen, anders dreigt een dwangsom, aldus het schap. Bovendien wordt dan de toestemming om te lozen ingetrokken.

De vervuiling met pyrazolen werd op 4 augustus voor het eerst geconstateerd. Daarop werd de drinkwaterinname uit de Maas stopgezet. Sindsdien bleef de Maas ongeschikt als bron voor drinkwater.

Waterschap eist directe stop vervuiling Maas
Waterschap eist directe stop vervuiling Maas (Foto: ANP)

Shovel Knight-uitbreiding krijgt releasedatum

De uitbreiding voor Shovel Knight, genaamd Plague of Shadows, heeft als releasedatum 17 september gekregen. In de volledig gratis uitbreiding zit een geheel nieuwe campaign en de langverwachte challenge mode.

Om de uitbreiding te kunnen spelen moet je wel de hoofdverhaallijn doorgespeeld hebben, hoewel in het geval van wijziging van platform of wanneer je savegame op een of andere manier niet meer werkt, er een code beschikbaar komt zodat je alsnog meteen met de nieuwe content aan de slag kunt.

In Plague of Shadows speel je niet langer met de shovel knight, maar kruip je in de huid van de nieuwe plague knight. Naast een nieuwe campaign en gamemodus bevat de uitbreiding ook talloze nieuwe features zoals alchemy.

Naast de uitbreiding komt er op velerlei verzoek ook een fysieke versie van de originele game. Deze komt op 16 oktober uit voor Nintendo 3DS, PlayStation 4, Wii U en Xbox One. 

Shovel Knight is een 2D side-scrolling platformgame ontstaan uit een Kickstarter-campagne. De game werd zeer goed ontvangen. Lees hier onze review.

Tom Lenaerts gekwetst door terugkeer De Mol

Tom Lenaerts vindt het "niet netjes" dat de bedenkers van De Mol niet zijn geïnformeerd over een terugkeer van de Vlaamse realityserie op de televisie van Vlaanderen. Dit zei de Vlaamse Mol-presentator in de talkshow Van Gils & Gasten.

Wie is de mol? is van oorsprong een Vlaams format, maar in Vlaanderen is het programma van producent Woestijnvis al sinds 2003 niet meer op televisie te zien. De Mol, zoals het bij onze zuiderburen heet, was drie seizoenen lang te zien in België. De Mol wordt intussen in meer dan tien landen gemaakt. In Nederland behoort het tot de bestbekeken programma's.

Lenaerts bedacht het programma samen met Bart De Pauw, Michiel Devlieger en Michel Vanhove. Die vier bedenkers zijn nog altijd eigenaar van de rechten op het format. Woestijnvis wil een vierde seizoen van De Mol maken voor de zender VIER.

Herinnering

"We zijn met vier vaders van een kind, De Mol, en plots lanceert een zender dat programma zonder dat wij dat weten. Eigenlijk, en ik druk mij voorzichtig uit, doe je dat niet. Dat is niet netjes'', zei Lenaerts. "Er is een reden waarom wij al dertien jaar geen De Mol meer hebben gemaakt. Omdat wij de herinnering aan de reeksen die we gemaakt hebben, heel mooi vonden. En nu word je een beetje met de rug tegen de muur geplaatst."

Hij zei in het VRT-programma dat het niet met geld te maken heeft. "Met een programma dat je door vier moet delen word je in Vlaanderen niet rijker. Het heeft te maken met je gevoel."

Tom Lenaerts gekwetst door terugkeer De Mol
Tom Lenaerts gekwetst door terugkeer De Mol (Foto: BuzzE)

E.ON wil kerncentrales toch niet afstoten

DÜSSELDORF (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern E.ON ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales in een nieuw bedrijf en verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.

E.ON besloot in het najaar van 2014 de kerncentrales samen met de kolen- en gascentrales in een zelfstandige onderneming onder te brengen. Dat besluit hing samen met de wens van de Duitse overheid om kernenergie af te schaffen en een wetsvoorstel dat energiebedrijven opzadelt met de kosten voor het ontmantelen van kerncentrales. Het concern heeft drie actieve kerncentrales in Duitsland. E.ON zal de gas- en kolencentrales wel afsplitsen om zo de focus te leggen op duurzame energie en het energienetwerk.

Kernenergie is goed voor circa 8 procent van de stroomopwekking van E.ON. De kernenergie-activiteiten van het grootste energiebedrijf van Duitsland zullen worden ondergebracht in een divisie met de naam PreussenElektra. De conventionele energie-activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen.

E.ON wil kerncentrales toch niet afstoten
E.ON wil kerncentrales toch niet afstoten (Foto: ANP)

Vluchtelingen blijven naar Oostenrijk komen

WENEN (ANP/RTR) - De stroom vluchtelingen vanuit Hongarije naar Oostenrijk blijft aanhouden. Volgens de Oostenrijkse politie zijn donderdagochtend ongeveer 3700 migranten de grens tussen de twee landen gepasseerd.

De ontheemden willen waarschijnlijk doorreizen naar Duitsland, net als de tienduizenden anderen die hen de afgelopen dagen en het weekeinde voorgingen. De jongste stroom vluchtelingen kwam volgens de autoriteiten rond middernacht op gang en er worden er meer verwacht.

Vluchtelingen blijven naar Oostenrijk komen
Vluchtelingen blijven naar Oostenrijk komen (Foto: ANP)

CD: Gus G. - Brand New Revolution

Het moge duidelijk zijn, Gus G. is niet meer te stoppen. Vorig jaar verscheen zijn eerste soloalbum I Am The Fire en volgde er een uitgebreide wereldtour. Hoewel deze tour nog maar net ten einde is, ligt de opvolger Brand New Revolution al weer in de platenwinkels. Gus is, wat dat betreft, zeer druk bezig geweest met songwriting tijdens de tour en dook erna meteen de studio in, met dit album als gevolg.

'Weinig Nederlanders optimistisch over toekomst'

Hoewel de economie lijkt aan te trekken, verwacht slechts één op de vijf Nederlanders er volgend jaar op vooruit te gaan. Mensen maken zich onder meer zorgen over hun financiële zekerheid en zelfredzaamheid. Dat blijkt uit onderzoek door GfK in opdracht van verzekeraar Achmea onder ruim duizend Nederlanders.

Vooral jongeren maken zich zorgen over hun financiële situatie. Daarnaast houdt de betaalbaarheid van de zorg, de hoogte van het pensioen en het behoud van werk mensen bezig. De overheid wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste partij die hier iets aan moet doen.

Sparen blijft voor veel mensen de manier om zich financieel zekerder te voelen. Gezondheidszorg, pensioen en werkloos of arbeidsongeschikt raken zijn de belangrijkste risico's waarvoor mensen zich willen verzekeren.

'Een op vijf verwacht verbetering'
'Een op vijf verwacht verbetering' (Foto: ANP)

NPO en DWDD: "niet betaald voor Koningslied"

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en De Wereld Draait Door ontkennen dat ze geld hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied. De NOS meldde donderdag op basis van een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging dat er is betaald voor 'programmakosten NPO Radio 2 en DWDD'.

"De suggestie van de NOS dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma's is niet juist", zegt de NPO in een verklaring. Dieuwke Wynia, hoofdredacteur van De Wereld Draait Door twittert: "DWDD heeft niet betaald gekregen voor promotie koningslied. Berichtgeving NOS klinkklare nonsense."

De NOS had de overeenkomst opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

NPO en DWDD ontkennen betaling Koningslied
NPO en DWDD ontkennen betaling Koningslied (Foto: BuzzE)

Bčta Blade & Soul start eind oktober

NCSoft kondigt vandaag aan dat de closed bèta op 30 oktober van start gaat voor de MMO Blade & Soul. Er komen minimaal vijf weekenden die in totaal twintig dagen duren en spelers de kans geven de gameplay en performance te testen voor de officiële release van de game in het eerste kwartaal van 2016.

"We kijken er naar uit om Blade & Soul over te dragen naar de spelers met onze geplande bèta's", aldus Nicolas Coutant, producer bij NCSoft West. "Spelers zullen zoveel plezier met de game gaan beleven en we willen de allerbeste gaming ervaring bieden en kunnen dan ook niet wachten op de feedback van de spelers die we zullen implementeren in het laatste ontwikkelstadium, voorafgaand aan de lancering deze winter."

Alle spelers die de Founder’s Packs hebben gekocht, krijgen toegang tot de bèta-weekenden. Andere spelers kunnen zich inschrijven op de Blade & Soul-website voor een kans om toegang te krijgen.

Pokémon GO komt naar smartphones

The Pokemon Company heeft Pokémon GO aangekondigd. De nog steeds populaire franchise komt naar Android en iOS voor smartphones en tablets in 2016 en zal gratis zijn.

Het spel is al twee jaar in ontwikkeling door Niantic Labs, het bedrijf achter het mobiele spel Ingress, waarin je locaties moet veroveren. Pokémon GO wordt gespeeld in de echte wereld in plaats van eerdere fantasie-regionen uit vorige Pokémon-spellen. Nintendo en Gamefreak werken ook mee aan het spel. Het idee kwam nadat de Pokémon al eens op Google Maps verschenen en de directeur van The Pokemon Company zelf erg onder de indruk was van Ingress. Een plus een is twee, dus zo werd een samenwerking geboren.

In Pokémon GO kunnen spelers de beestjes vangen, ruilen en vechten in de echte wereld door gebruik te maken van locatie-gegevens. In-app aankopen zijn aanwezig. Wil je even niet op je smartphone kijken, dan is er de Pokémon GO Plus. Door op een knop te drukken op de Pokémon GO Plus kun je simpel al een Pokémon vangen. Het zal ook licht geven en trillen als er een Pokémon in de buurt is. Het apparaatje is ontwikkeld door Nintendo en communiceert door middel van Bluetooth met je smartphone.

Pokemon GO Plus

Stunt, WK-medaille en olympisch ticket worstelaarster Blaszka

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft op het WK in het Amerikaanse Las Vegas voor een daverende verrassing gezorgd. De 23-jarige Nederlandse pakte in de klasse tot 48 kilogram het brons, door in de herkansingen drie keer te winnen. Een plek bij de beste zes was nodig om naar de Olympische Spelen te mogen en dus mag Blaszka zich tevens opmaken voor een reis naar Rio. Ze zal de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in het olympisch worsteltoernooi worden sinds George Gia Torchinaya in Sydney 2000.

In haar eerste gevecht stond Blaszka tegenover de Azerbeidzjaanse Mariya Stadnik, Europees kampioene en voormalig wereldkampioene. Het ging niet goed, want Stadnik won na ruim een minuut al op superioriteit en dus moest Blaszka hopen op de herkansingen. Stadnik schopte het tot de finale, wat als gevolg had dat de Nederlandse zich inderdaad op mocht maken voor de herkansingen.

Stadnik maakt korte metten met Blaszka (Bron: YouTube)

Daarin stond ze eerst tegenover de Peruviaanse Thalía Mallqui,die in de tweede ronde van Stadnik verloren had. Blaszka won op superioriteit en moest het opnemen tegen Tatyana Amanzhol uit Kazachstan, in 2008 nog vijfde op de Olympische Spelen. De Nederlandse won opnieuw, dit keer met 7-5, en stond dus in de wedstrijd om het brons. Daar wachtte de ervaren Li Hui uit China, regerend wereldkampioene bij de militairen. Tegen Li stond Blaszka lang op achterstand, tot ze in de allerlaatste seconden van de wedstrijd de Chinese buiten de mat duwde en dus een punt kreeg: 5-5. Omdat de Nederlandse de laatste score maakte mocht zij met het brons naar huis.

Het was pas de vierde Nederlandse medaille ooit op het WK worstelen. De laatste was in 1987, toen Lynie van der Holst zilver pakte in de klasse tot 47 kilogram. Bij de mannen was er in 1910 brons voor J. Gelot - zijn voornaam is niet bekend - en in 1921 voor Jan Muijs.

Blaszka verslaat Li en pakt WK-brons (Bron: YouTube)

Nintendo maakt bekend wie de moeder van Bowser Jr. is

Sommige vragen beheersen je dagelijks leven, zoals wie Bowser zwanger van Bowser Jr. heeft gemaakt. In Mario Myths gaat Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto dit geheim en meer mysteries eindelijk ophelderen. In onderstaande video wordt er wat geteaset, maar ergens vandaag krijgen we de waarschijnlijk schokkende onthulling te weten.

Super Mario is 30 jaar in ons leven en Nintendo viert dit door allerlei evenementen en onthullingen. En natuurlijk games, want Super Mario Maker komt vandaag uit. In dit spel kun je je eigen Mario-levels bouwen en delen met andere Wii U-eigenaren.

FOK! Film & TV zoekt enthousiaste redactieleden!

In het brede aanbod dat we je op FOK! proberen te bieden is, naast het reguliere nieuws en de nodige ongein, ook ruimte voor film en televisie. We schrijven graag over goede films en boeiende tv-series, of worden enthousiast van een gave nieuwe trailer of een interessante gastrol. Om hier voldoende aandacht aan te kunnen besteden op FOK! hebben we echter voldoende mankracht nodig, en daarom doen we graag een beroep op de betere filmnerd of bingewatcher.

We zijn voor onze film- en tv-redactie op zoek naar FOK!kers die een stevige interesse in deze onderwerpen hebben en denken hier op regelmatige en vrijwillige basis iets over te kunnen schrijven. Hierbij kun je denken aan het regelmatig zoeken van film- en tv-nieuws en daarover schrijven, films kijken (in de bioscoop, tijdens persvoorstellingen of gewoon thuis op dvd of blu-ray) en die recenseren, of het schrijven van eigen, originele artikelen over zaken die de filmliefhebber of tv-junkie bezig houdt. Hierbij zoeken we naar breedte én diepte: van films als Under the Skin tot tv-series als Arrow en van een simpele trailer van dertig seconden tot een analyse van iemands filmoeuvre; het is in potentie allemaal interessant!

Wat kunnen wij jou bieden?
- Een leerzame functie bij een leuke site.
- Een goede referentie voor op het cv.
- De mogelijkheid tot creatieve ontplooiing.
- Een speelplaats om jouw creativiteit op los te laten.
- Gratis en voor niets naar (pers)bioscoopvoorstellingen en het ontvangen van dvd's- en/of blu-ray's (mits review, duh).
- Mogelijkheid tot interessante, soms buitenlandse uitjes.
- Ervaring op het gebied van schrijven, taalkennis en eventueel pr-gerelateerde zaken.
- Het opbouwen van een netwerk.
- Het achter de schermen van de filmwereld zien.

Wat vragen wij van jou?
- Het enthousiasme om onze FOK!kers te voorzien van al het relevante nieuws en te informeren met goede reviews.
- Een goede schrijfstijl.
- De leergierigheid die je volgende review of artikel beter maakt dan de vorige.
- De creativiteit om met nieuwe ideeën of uitvoeringen te blijven komen.

Heb je interesse gekregen? Stuur dan een mail naar film@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie redactie' en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de mail een motivatie, iets over jezelf, jouw username, hoelang je al user bent bij FOK!, hoeveel tijd je denkt te hebben om te schrijven en wat je naast nieuws schrijven nog meer kan doen: blu-ray/dvd-reviewer/bioscoopreviewer (persvoorstelling / regulier). Mocht je een voorbeeld hebben van je schrijfkunsten zien we dat uiteraard graag.

Wellicht tot snel!

Federer voelt zich nog steeds jong

Met zijn 34 jaar zit Roger Federer in de herfst van zijn carrière, maar de Zwitserse toptennisser vertoont amper kenmerken van verval. "Ik voel me niet zo oud als ik ben", zei Federer met een grijns na zijn overwinning in de kwartfinale van de US Open op de Fransman Richard Gasquet. "Ik voel me nog steeds heel jong."

De zeventienvoudig winnaar van een grandslamtoernooi is naar eigen zeggen bezig aan zijn tweede jeugd. De 'FedExpress' blijft doorstomen, de leeftijd krijgt amper vat op het spel van de Zwitserse meester. Federer heeft in New York in vijf partijen nog geen enkele set afgestaan. "Op mijn leeftijd is het niet zo normaal om zó makkelijk vijf tegenstanders te verslaan. Al verwachtte ik dit eerlijk gezegd wel een beetje van mezelf. Ik speel al anderhalf jaar weer heel goed en voel me jong."

Federer staat in de halve finale tegenover landgenoot Wawrinka, waarvan hij in negentien voorgaande ontmoetingen slechts drie keer verloor. "We kennen elkaar door en door. Eén van ons staat in de finale, voor Zwitserland is dat geweldig."

Federer voelt zich nog steeds jong
Federer voelt zich nog steeds jong (Foto: ANP)

Beugelsdijk moet het 'rustaaagh' aan doen

Tom Beugelsdijk zal de komende tijd niet te bewonderen zijn op de voetbalvelden. De verdediger van ADO Den Haag heeft gisteren op de training een knieblessure opgelopen.

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat knieschijf van Beugelsdijk uit de kom is geweest. Daardoor is het kapsel van het gewricht beschadigd. Naar verwachting zal ADO Den Haag ongeveer zes weken geen beroep kunnen doen op de verdediger.

Beugelsdijk keerde afgelopen zomer terug bij ADO Den Haag, nadat hij een jaar bij FSV Frankfurt speelde in de tweede Bundesliga.

Overstromingen na tyfoon in Japan

Zware regenval heeft in het oosten van Japan overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt. Het noodweer is een gevolg van de tyfoon Etau die woensdag over het land trok. Een 63-jarige vrouw wordt vermist.

De autoriteiten hebben ongeveer 150.000 inwoners van het gebied opgeroepen een veilig heenkomen te zoeken. Honderden huizen zijn inmiddels ondergelopen. In de stad Minami Aizu spoelde een brug weg. In Kanuma stortten gebouwen in.

Woensdag raakten zes mensen gewond door de tyfoon.

Overstromingen na tyfoon in Japan
Overstromingen na tyfoon in Japan (Foto: ANP)

'Gebruik spoor in Nederland duur'

Het gebruik van het spoor in Nederland is aanzienlijk duurder dan in de landen om ons heen. Dit jaar betalen vervoerders in Nederland bijna het dubbele aan ProRail voor het rijden van een trein in vergelijking met België en Frankrijk, zo stelt Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) donderdag. De werkgeversvereniging voor het beroepspersonenvervoer deed onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het verschil met de meest gebruikte routes in Duitsland is iets minder groot, maar voor een containertrein blijkt Nederland nog steeds 13 procent duurder. KNV zegt dat dat een slechte zaak is voor de concurrentiepositie van de Nederlandse havens en industrie.

Ook de NS is niet blij met de hoge kosten van het gebruik van het spoor. "We maken bezwaar tegen de rekenmethode waardoor onze treinen hoger belast worden. Deze methode is niet voor iedereen gelijk. Als we niet oppassen kan dit leiden tot een duurder treinkaartje. Dat willen we voorkomen en daarom maken we bezwaar. We willen toe naar een rekenmethode waar iedereen zich in kan vinden", aldus de woordvoerder van de NS.

'Gebruik spoor in Nederland duur'
'Gebruik spoor in Nederland duur' (Foto: ANP)

Doodgeschoten man is 59-jarige uit Huizen

De man die woensdagavond in zijn auto in Huizen werd doodgeschoten was 59 jaar. Hij kwam uit Huizen, zo meldt een woordvoerder van de politie donderdag.

De schietpartij was woensdag op de Rendier. Volgens ooggetuigen zou de mogelijke dader zijn gevlucht op een motor. De politie zette onder meer een helikopter in, maar voorlopig is niemand aangehouden. De politie verwacht later op donderdag met meer informatie te komen.

Doodgeschoten man is 59-jarige uit Huizen
Doodgeschoten man is 59-jarige uit Huizen (Foto: ANP)

Fallout 4 Season Pass voor DLC

Er komt een Fallout 4 Season Pass aan met een prijskaartje van 30 dollar, en je krijgt ermee toegang tot alle DLC die gemaakt wordt, aldus Bethesda.

Fallout 4 wordt pas in november van dit jaar gereleaset maar er zijn nu al plannen gemaakt voor DLC, alhoewel ze nog niet weten waar die over moet gaan. Volgens een van de ontwikkelaars verwachten ze dat de eerste DLC begin volgend jaar uitkomt en dat alle DLC samen minimaal 40 dollar gaat kosten, en voor de echte fans worden er dus Season Passes verschaft.

Naast de DLC gaat Bethesda ook updates uitbrengen die bestaan uit onder andere patches en nieuwe functies. Verder is het ook bekendgemaakt dat de Creation Kit uitkomt voor de pc-versie van het spel, in het begin van 2016. Met de Creation Kit kun je Fallout 4-mods maken, delen en downloaden. Het staat ook op de planning voor Xbox One en PlayStation 4, maar dat komt later pas.

Fallout 4 komt in november 2015 uit, de eerste DLC en de Creation Kit komen begin 2016 uit.

Fallout 4 Season PassFallout 4 Season Pass

Radio 2 en DWDD kregen geld voor Koningslied

NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben geld gekregen voor de promotie van het Koningslied. Dat meldt de NOS donderdag. De omroep baseert zich op een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging. De NOS heeft die overeenkomst opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Uit de WOB-stukken blijkt ook dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging. Naast het Koningslied ging het daarbij om de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.

Eind juli werd al bekend dat het omstreden Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Het lied kostte 550.000 euro.

Radio 2 en DWDD kregen geld voor Koningslied
Radio 2 en DWDD kregen geld voor Koningslied (Foto: ANP)

Miljoen kijkers voor 'De grens bereikt'

De thema-uitzending over de vluchtelingencrisis is woensdagavond goed bekeken. Ruim een miljoen mensen stemden af op NPO 1. Het programma 'De grens bereikt' staat daarmee op de vijfde plek van best bekeken televisieprogramma's woensdag.

Het programma werd gepresenteerd door Jeroen Pauw, die sprak met onder anderen hoogleraar Herman Pleij, staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en directeur Gerard Bakker van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

De Wereld Draait Door, dat geheel in het teken stond van de dinsdag overleden schrijver Joost Zwagerman, trok 1,3 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur was met ruim 1,8 miljoen kijkers het best bekeken programma woensdag, gevolgd door de soapserie Goede Tijden Slecht Tijden (1,5 miljoen).

Miljoen kijkers voor 'De grens bereikt'
Miljoen kijkers voor 'De grens bereikt' (Foto: ANP)

'P. Diddy niet vervolgd voor ruzie met coach'

Sean 'Diddy' Combs zal niet strafrechtelijk worden vervolgd voor de uit de hand gelopen ruzie met een sporttrainer van zijn zoon. Dat meldt TMZ.

Eerder stelde een rechter al dat de aanklacht voor zware mishandeling onterecht was; insiders weten te melden dat een lokale rechter nu ook af zal zien van enig ander strafrechtelijk oordeel. Op 15 oktober staat er een zitting gepland om de zaak af te handelen, de rechter zal Diddy dan naar verwachting met een waarschuwing naar huis sturen.

Diddy domineerde in juni de krantenkoppen nadat hij boos op de coach van zijn American Football-spelende zoon Justin af stapte. De rapper vond dat zijn zoon onterecht was geschorst. Bovendien zou Justin al gedurende lange tijd met te harde hand zijn getraind. Diddy werd door de politie afgevoerd nadat de confrontatie met de betreffende trainer uit de hand liep en hij naar een kettle bell greep om zich te verdedigen. Het incident vond plaats op de Universiteit van Los Angeles, waar Justin wordt klaargestoomd tot American Football-speler.

'Diddy niet vervolgd voor ruzie met coach'
'Diddy niet vervolgd voor ruzie met coach' (Foto: BuzzE)

Mary Borsato maakt trouwjurk voor film Fataal

Mary Borsato verleent haar medewerking aan de nieuwe Nederlandse speelfilm Fataal. De 70-jarige ontwerpster verzorgt een bruidsjurk voor een trouwscène die komend weekend wordt opgenomen. De jurk wordt in de film gedragen door actrice Priscilla Knetemann, meldde producent Take One NL Productions donderdag.

Fataal vertelt over Milan, een twintiger die samen met zijn vriendin een club opent. Wanneer hij ruzie krijgt met drie vervelende bezoekers, wordt hij in elkaar geslagen. Milan overleeft de aanval, maar hoort in het ziekenhuis dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Bovendien worstelt de clubeigenaar na de aanval met sombere buien waar hij zijn vriendin Sophie langzaam maar zeker in meesleept.

In het scenario van Dick van den Heuvel (Spijt!) zitten talloze elementen en anekdotes verwerkt die de nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld de makers hebben verteld. Ze hebben onder meer gepraat met de familie van Niels Kooistra uit Leeuwarden en Pierre Weymans uit Alphen aan den Rijn. Kooistra (28) werd aangevallen omdat hij 'midje' zei tegen een jongen die 'mietje' verstond. Weymans (27) overleed tijdens het stappen toen hij probeerde een ruzie te sussen.

Zinloos geweld
Belangrijke rollen worden vertolkt door Jeffrey Hamilton, Joël de Tombe, Harry Piekema, Mamoun Elyounoussi, Edo Brunner en Mylene d'Anjou. Producenten Jesse Bleekemolen (17) en Stijn van Dongen (16) werken voor de film samen met de Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld. Het is de bedoeling dat Fataal begin 2016 in première gaat.

Het is overigens niet de eerste keer dat Borsato een jurk maakt voor een filmproductie: zij deed dit eerder voor de romantische komedies Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft. De 70-jarige ontwerpster was als actrice te zien in GTST en Ellis in Glamourland.

Mary Borsato maakt trouwjurk voor film Fataal
Mary Borsato maakt trouwjurk voor film Fataal (Foto: BuzzE)

Rus niet blij met nosejob, doodt chirurg

We wisten al dat militair en drugsdealer risicovollen beroepen waren, maar nu kunnen we ook chirurg aan dat lijstje toevoegen. Een Russische plastisch chirurg heeft namelijk een operatie aan een voormalig marine-officier met zijn leven moeten bekopen.

De patiënt in het verhaal betreft de 34-jarige Yuri Lebedev, die al jaren kampte met psychische problemen vanwege onzekerheid over zijn uiterlijk. In 2011 wendde hij zich om deze reden tot de plastisch chirurg Alexander Remizov, die over de laatste jaren verscheidene verrichtingen aan Lebedev pleegde. Hierbij waren vooral de neus en de oren van Lebedev object van aandacht voor Remizov.

Lebedev was echter niet al te blij met het resultaat van al deze ingrepen. Na een zoveelste operatie sloegen de stoppen bij hem door, en bracht hij een bezoek aan Remidov, met een geweer verborgen onder een theedoek. Ter plekke schoot hij Remidov neer, alvorens met hetzelfde geweer zelfmoord te plegen. Afgelopen dinsdag bezweek Remizov aan zijn verwondingen. De chirurg had eerder al wel nattigheid gevoeld: zo had hij Lebedev in een aantal brieven te verstaan gegeven dat deze beter een keer een psychiater kon bezoeken. Helaas voor Remizov hadden deze goedbedoelde adviezen dus niet de gewenste uitwerking.

Plastische chirurgie: binnenkort met risicotoeslag?

'Ander elektronisch patiëntendossier in de maak'

Patiënten kunnen in de toekomst mogelijk kiezen voor een veiliger elektronisch patiëntendossier. Dat melden de Volkskrant en de NOS donderdag. Amsterdamse huisartsen hebben samen met ict'ers een systeem bedacht waarbij patiëntendossiers niet via een centraal punt worden uitgewisseld, zoals bij het traditionele EPD het geval is. In het nieuwe initiatief kunnen patiëntendossiers direct bij de huisarts worden opgevraagd. Dat gebeurt via de internetverbinding van de huisarts.

Twintig huisartsen in Amsterdam gaan experimenteren met een alternatief systeem voor het uitwisselen van medische gegevens. Het nieuwe systeem gaat uit van de huisarts. ,,De huisarts heeft een medisch beroepsgeheim, maar hoe kan hij daar nu aan voldoen als hij niet kan laten weten welke zorgverlener de gegevens van zijn patiënten mag opvragen?', zegt Guido van 't Noordende, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar privacy en grote computersystemen, en het bedrijf heeft opgericht dat het nieuwe systeem maakt.

'Ander elektronisch patiëntendossier in de maak'
'Ander elektronisch patiëntendossier in de maak' (Foto: ANP)

Hans Klok steunt slaapzakkenproject Lesbos

Hans Klok steunt het inzamelingsproject Slaapzakken voor Lesbos. De goochelaar heeft een gepassioneerde oproep ingesproken die de initiatiefnemers van de actie donderdag op hun Facebookpagina hebben geplaatst. Hierin beklemtoont de magiër dat "in dit geval de magie ons in de steek laat" en vraagt hij alle Nederlanders een slaapzak af te staan voor de vluchtelingen op het Griekse eiland.

Slaapzakken voor Lesbos is één van de grootste Nederlandse initiatieven dat de afgelopen week is ontstaan om de enorme stroom vluchtelingen die naar Europa komen een helpende hand te bieden. Het project is een idee van voormalig PvdA-coryfee Myrthe Hilkens, die de Tweede Kamer vorige jaar verliet omdat zij zich niet kon verenigen met de koers van haar partij, en cultureel centrum De Balie.

Er zijn in alle provincies punten waar mensen hun slaapzakken af kunnen geven. Het beoogde doel is meer dan tienduizend slaapzakken in te zamelen, die in één keer naar het Griekse eiland Lesbos worden gebracht. Met de naderende herfst behoren warme kleren en slaapzakken tot de primaire levensbehoefte van de mensen die vanaf dat eiland verder Europa in willen reizen.

Veel particulieren en bedrijven bieden belangeloos hun hulp aan: zo hielp taxibedrijf Uber in de grote steden eerder deze week slaapzakken te vervoeren naar de verschillende verzamelpunten.

Hans Klok steunt slaapzakkenproject Lesbos
Hans Klok steunt slaapzakkenproject Lesbos (Foto: BuzzE)

Denemarken worstelt met vluchtelingenstroom

De Deense autoriteiten worstelen met de toestroom van vluchtelingen die onderweg zijn naar Zweden. Sinds afgelopen weekend zijn volgens de BBC zo'n 3000 migranten Denemarken binnengetrokken.

De Deense staatsspoorwegen besloten woensdag het treinverkeer vanuit Duitsland voor onbepaalde tijd stil te leggen, in verband met de komst van honderden vluchtelingen. Twee treinen met meer dan 200 migranten werden gestopt bij de stad Rodby. Ze weigerden uit te stappen omdat ze niet in Denemarken geregistreerd willen worden.

De politie sloot ook een gedeelte van snelweg E45 af. Dat gebeurde nadat zo'n driehonderd vluchtelingen een trein verlieten om te voet richting Zweden te trekken.

Volgens Premier Lars Lokke Rasmussen staat zijn land onder druk door de toestroom van asielzoekers.. "Dit laat zien dat we niet alleen te maken hebben met een vluchtelingenprobleem. Het is ook een migratieprobleem", stelde hij.

Denemarken worstelt met vluchtelingenstroom
Denemarken worstelt met vluchtelingenstroom (Foto: ANP)

R.E.M. boos op Donald Trump

Donald Trump introduceerde woensdag een speech met R.E.M.'s nummer It's The End Of The World en daar is de band niet blij mee.

Een stukje van het nummer werd gebruikt bij een speech van Trump op een protestbijeenkomst tegen het nucleaire verdrag met Iran. "We geven geen toestemming voor het gebruik van onze muziek op dit politieke evenement en vragen deze mensen hiermee op te houden", meldt de band op Facebook. "Maar laten we stil staan bij het feit dat er belangrijke dingen zijn die op het spel staan. De media en Amerikaanse kiezer zouden niet moeten toestaan dat dikdoenerige politici ons afleiden van zaken die er echt toe doen."

R.E.M.-zanger Michael Stipe reageert minder kalm: "Flikker allemaal toch op, trieste, aandachtsgeile, machtsbeluste kleine mannen", zo citeert bassist Mike Mills zijn bandgenoot op Twitter. "Stop met het gebruik van onze muziek of mijn stem voor jullie debiele campagne."

Het is niet de eerste keer dat Trump muzikanten boos maakt. Toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap begon hij zijn aankondiging met Neil Youngs nummer Rockin In The Free World. Young, die de Democratische kandidaat Bernie Sanders steunt, reageerde toen eveneens ontzet.

R.E.M. boos op Donald Trump na gebruik muziek
R.E.M. boos op Donald Trump na gebruik muziek (Foto: BuzzE)

'Erdogan drijft Turkije naar burgeroorlog'

De pro-Koerdische oppositiepartij HDP beschuldigt de Turkse regering van het aanzetten tot geweld tegen HDP-kantoren. Het motief hierachter zou de nationalistische steun zijn die president Recep Tayyip Erdogan in november nodig heeft om de verkiezingen te winnen.

Volgens HDP-partijleider Selahattin Demirtas zijn er in de afgelopen twee dagen circa vierhonderd aanvallen tegen kantoren van zijn partij geweest. Demirtas stelt dat het land op die manier tot burgeroorlog wordt gedreven. Het zou de regering namelijk bijzonder goed uitkomen dat nationalistische Turken de HDP zien als politieke tak van de verboden PKK - waartegen het Turkse leger momenteel vecht.

In juni raakte Erdogans AK-partij voor het eerst sinds 2002 de meerderheid in het parlement kwijt. De HDP ging toen juist voor het eerst over de hoge kiesdrempel van tien procent heen. Als dat niet was gebeurd had de AK-partij voldoende restzetels kunnen verdelen om de meerderheid te behouden.

De uitslag kwam Erdogan bijzonder slecht uit omdat hij de grondwet wil wijzigen om een politieke functie van het presidentschap te maken. En nadat coalitievorming mislukte zijn er opnieuw verkiezingen nodig.

Aanleiding
Volgens Demirtas heeft Erdogan de beslissing genomen om "een oorlog te starten" tegen de Koerden. De aanleiding voor het conflict is echter iets ingewikkelder en is te vinden in een terroristische aanslag tegen Koerdische hulpverleners in juli. Daarbij kwamen circa dertig jongeren om.

Vermoedelijk werd de aanslag gepleegd door de zogenaamde Islamitische Staat, omdat de jongeren een hulpactie voor Syrische Koerden voorbereidden. Maar radicale PKK'ers zagen er de hand in van de regering en doodden uit wraak twee politiemannen. 

Juist op dat moment rondde de Turkse regering gesprekken met de VS af voor het gebruik van een luchtmachtbasis in Turkije. Onderdeel van de deal was dat ook Ankara IS zou bombarderen, maar de regering besloot vanwege de dood van de agenten tot een 'brede anti-terreuroorlog'. In de praktijk werden - tot voor kort - echter vrijwel uitsluitend PKK-doelen aangevallen. Sindsdien is het geweld tussen Koerden en Turkse autoriteiten hoog opgelaaid, met vrijwel dagelijks doden en gewonden.

Autonoom
Als reactie hebben verscheidene Koerdische gemeenschappen in het zuidoosten van Turkije zich 'autonoom' verklaard. De Turkse regering heeft op zijn beurt de noodtoestand in circa honderd gebieden in die regio uitgeroepen, waaronder de stad Cizre.

Het werd Demirtas dan ook onlangs verboden die stad te bezoeken. Hij vraagt zich af of er met deze situatie van militaire zones überhaupt wel een stembusgang plaats kan hebben.

Brand
Dinsdag werd het HDP-partijkantoor in Ankara door nationalisten in brand gestoken. Ook gingen verscheidene Koerdische winkels in vlammen op. Volgens HDP-parlementslid Garo Paylan deed de politie niets. "Ze keken alleen toe. Onze hoop om gewoon samen te kunnen leven wordt kapotgemaakt."

Ook het kantoor van het dagblad Hürriyet werd aangevallen. Die krant had een uitspraak van Erdogan geplaatst, waarin hij aangaf dat de gewelduitbarstingen niet hadden plaatsgehad indien zijn partij in juni de meerderheid had behouden.

Kamer buigt zich opnieuw over politie

De Tweede Kamer buigt zich donderdag opnieuw over de reorganisatie van de politie. Verantwoordelijk minister Ard van der Steur constateerde recent dat die helemaal niet goed verloopt. Het gaat extra tijd en geld kosten om de operatie alsnog in goede banen te leiden.

Er bleek te veel tegelijk op het bordje van de politie te liggen, terwijl kennis en kunde hier en daar ook nog eens te wensen overlaten. Met name de kwaliteit van de recherche moet omhoog.

Een groot deel van de extra kosten van de reorganisatie moet de politie zelf betalen. Uiteindelijk pakt de klus waarschijnlijk twee keer zo duur uit: 460 miljoen in plaats van 230 miljoen euro.

Politie weer druk met weekendgeweld
Kamer buigt zich opnieuw over politie (Foto: ANP)

Kamer aan zet in vluchtelingenplan voor EU

De Tweede Kamer praat donderdag over het plan van het kabinet om in Europees verband de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) presenteerde dinsdag het voorstel waarover de coalitie het achter de schermen eens was geworden.

Samen met premier Mark Rutte zal Dijkhoff een harde dobber krijgen aan de oppositie, die een groot deel van het vluchtelingenplan meteen afkraakte.

Steun is er wel voor de bereidheid van Nederland om nog eens duizenden extra vluchtelingen op te nemen. Het kabinet speelt hiermee in op het voorstel van de Europese Commissie om in totaal 160.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten te herverdelen.

Het andere onderdeel gaat over de lange termijn en houdt in dat de EU zich richt op betere opvang in de regio zodat vluchtelingen niet meer de riskante oversteek wagen naar Europa. Dit is volgens de oppositie niet realistisch.

Dijkhoff presenteert de Nederlandse insteek volgende week in Brussel.

'Geen speciale EU-top over vluchtelingen'
Kamer aan zet in vluchtelingenplan voor EU (Foto: ANP)

Justitie VS strenger voor sjoemelende topmannen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil vaker leidinggevenden vervolgen als bedrijven de wet overtreden. Dat blijkt volgens de New York Times uit nieuwe richtlijnen voor de aanpak van witteboordencriminaliteit.

"Bedrijven hebben mensen van vlees en bloed nodig om de wet te overtreden", zei onderminister Sally Yates (Justitie). Het publiek moet er volgens haar vertrouwen in kunnen hebben dat alle misdrijven worden bestraft, ongeacht of ze worden gepleegd in een vergaderzaal of op de hoek van een straat.

In een memo aan aanklagers wordt daarom opgeroepen bij onderzoeken naar bedrijven ook direct naar de rol van individuen te kijken. Ook moeten bedrijven worden aangemoedigd om tijdens onderzoeken bewijsmateriaal tegen werknemers over te dragen.

Yates beloofde dat haar departement niet zal toestaan dat leidinggevenden hun ondergeschikten de schuld in de schoenen schuiven. Volgens de New York wil de overheid afrekenen met het beeld dat topmensen die de fout ingaan, de dans vaak ontspringen.

Senaat akkoord met 'USA Freedom'-spionagewet
Justitie VS strenger voor sjoemelende topmannen (CC: David Iliff)

Syrische vluchteling slaat Rusland over

De vluchtelingenstroom in Europa lijkt voorbij te gaan aan Rusland. Syriërs lijken er volgens het hoofd van de Russische federale migratiedienst weinig voor te voelen zich in het land te vestigen.

Het hoofd van de dienst, Konstantin Romodanovski, zei volgens persbureau Sputnik dat Rusland wel degelijk bereid is asielaanvragen van Syriërs te overwegen. Toch lijken de meeste vluchtelingen zich volgens Romodanovski liever in andere landen te vestigen.

Volgens de functionaris loopt de vluchtelingenstroom vanuit Syrië vooral door Turkije, Macedonië en Hongarije. Ook reizen veel vluchtelingen via Italië. "Er is een bufferzone die bestaat uit een aantal landen. Die vormt een veiligheidskussen voor ons", aldus Romodanovski.

Syrische vluchteling slaat Rusland over
Syrische vluchteling slaat Rusland over (Foto: ANP)

'VS nemen meer vluchtelingen op'

De Amerikaanse regering wil volgens hoge functionarissen komend jaar 75.000 vluchtelingen opnemen. Het gaat onder meer om mensen die op de vlucht zijn voor het geweld in Syrië.

De VS namen de afgelopen periode jaarlijks zo'n 70.000 vluchtelingen op. De functionarissen stelden dat de regering van plan is volgend jaar zo'n 5000 mensen extra toe te laten.

Dat aantal gaat mogelijk nog verder omhoog. Volgens bronnen in het Congres hebben regeringsmedewerkers al laten doorschemeren dat er mogelijk veel meer vluchtelingen moeten worden opgevangen.

Minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) heeft onlangs nog contact gehad met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier. Volgens een hoge medewerker van Kerry lijkt het er nog niet op dat de Europeanen hulp verwachten van de VS. "Maar we denken na over wat we kunnen doen om behulpzaam te zijn."

'VS nemen meer vluchtelingen op'
'VS nemen meer vluchtelingen op' (Foto: ANP)

Noorwegen betaalt geen losgeld voor gijzelaar

De Noorse regering is niet van plan losgeld te betalen voor een Noor die in Syrië wordt vastgehouden. "Dat is een principe dat we niet kunnen opgegeven in onderhandelingen met cynische terroristen", zei premier Erna Solberg.

Solberg maakte woensdag bekend dat een Noorse burger in Syrië wordt vastgehouden. Volgens de premier probeert een crisisteam de gijzelaar vrij te krijgen. De man is naar verluidt in handen van terreurgroep Islamitische Staat.

Een website die zou toebehoren aan IS liet eerder foto's zien van twee mannen die uit Noorwegen en China zouden komen. Volgens de site is het duo "in de steek gelaten" door hun regeringen, maar kunnen ze worden gered als er losgeld wordt betaald.

FOK! CHI giveaway dag 3 - Dealextreme

Dinsdag 8 september opende op FOK! een nieuw platform, namelijk The China Shop. In de openingsweek geven de Chinese webshops elke dag leuke prijzen weg, en vandaag is Dealextreme aan de beurt.

Dealextreme is in Nederland misschien wel de bekendste Chinese webshop, en bestaat dit jaar al weer 10 jaar. Bij Dealextreme is van alles te koop, van speelgoed tot auto accessoires, en van oogschaduw tot telefoons.

Vandaag kunnen FOK!kers een smart TV speler winnen ter waarde van 135 euro. Meedoen is heel simpel, je schrijft in dit topic een berichtje, en de volgende dag zal er uit de reacties 1 winnaar worden getrokken die deze TV player thuis gestuurd krijgt. 

Meedoen kan HIERRRR

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.