FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 april 2015

Mattel: Barbie en Fisher-Price lopen beter

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel ziet voorzichtige tekenen van verbetering bij zijn topmerken Barbie en Fisher-Price, die vorig jaar flink onder druk stonden. Dat zei topman Christopher Sinclair donderdag in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers van het bedrijf.

Sinclair nam eind januari het stokje over van Brian Stockton als hoogste baas bij Mattel. Het bedrijf had een lastig jaar achter de rug waarin de omzet verder afnam. Het werd halverwege 2014 afgelost als 's werelds grootste speelgoedmaker door de Deense concurrent Lego.

De omzet nam in het eerste kwartaal opnieuw met 2 procent af, tot 923 miljoen dollar (858 miljoen euro), maar dat kwam vooral door de dure dollar. Gecorrigeerd voor nadelige wisselkoerseffecten was sprake van een groei van 5 procent. Het nettoverlies vervijfvoudigde wel tot 58 miljoen dollar.

Clubarts MŁller-Wohlfahrt boos weg bij Bayern

De beroemde clubarts Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt heeft zijn functie bij Bayern München neergelegd. Dat heeft hij donderdag in een officiële verklaring laten weten.

"Om voor mij onverklaarbare redenen is onze medische staf verantwoordelijk gesteld voor de nederlaag tegen FC Porto", zei hij, doelend op de verloren wedstrijd van Bayern woensdag in de Champions League (3-1). "Daardoor is de vertrouwensrelatie die nodig is voor een succesvol medisch werk te veel beschadigd", aldus Müller-Wohlfahrt.

Bayern München miste tegen FC Porto veel geblesseerde spelers. Arjen Robben was niet beschikbaar wegens een blessure aan de buikspieren.

Mislukt EK zet Zonderland op scherp

Hij kwam misschien wel voor twee toestelfinales, maar voor Epke Zonderland zitten de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier er na de kwalificaties alweer op. Op rek voorkwam een val dat de olympisch kampioen zondag zijn vorig jaar in Sofia behaalde titel kan verdedigen. Een nieuwe oefening op brug bleek nog niet stabiel genoeg. Over een halfjaar gaat het bij de WK in Glasgow om olympische tickets. "Eén kans, daar mag dit niet gebeuren. Het zet me op scherp", sprak hij na de treurige aftocht, nota bene op zijn 29e verjaardag.

Zonderland ging aan de rekstok in de fout bij de combinatie van de vluchtelementen Kolman en Gaylord 2 en belandde op de vloer, resulterend in een score van 13,733; daarmee werd hij 23e.

Drie jaar geleden wilde hij in Montpellier voor het eerst in een grote wedstrijd zijn driedubbele combinatie laten zien waarmee hij later bij de Spelen in Londen de turnwereld in vervoering bracht. Toen viel Zonderland zelfs twee keer uit de rekstok. "Het grootste probleem zat 'm in het verschil tussen het toestel in de trainingshal en de wedstrijdhal. Dat moet je door zien te krijgen en dat is niet gelukt", verklaarde hij zijn val. "Maar het is toeval dat het hier gebeurt, de vorige keer ging het mis met mijn grip, nu was het timing."

Met één hand leek hij de stok nog te kunnen grijpen. "Als ik er niet was uitgevallen had ik de finale misschien nog net kunnen bereiken. Maar het was geen goede oefening. Ook de andere vluchtelementen liepen niet zo fijn. Het was hard werken. Ik zat vaak te dicht op de stok", vertelde Zonderland, die zich op dat moment ook al weinig kansen toedichtte voor een finaleplaats op brug. "Ik heb een half punt laten liggen door bij een spreidstand iets te veel naar voren te hellen." Nadat alle turners in actie waren gekomen bleek zijn score van 14,908 goed voor de twaalfde plaats. "Het is een nieuwe oefening en ondanks die fout is het gevoel gewoon goed."

Het moet anders, straks in Glasgow. "Dit was een heel ander toernooi, het staat op zichzelf. Je kon hier nog wat nieuwe dingen proberen. Daardoor is mijn voorbereiding ook iets anders verlopen. Ik heb me nu meer gefocust op brug. Dat was een keuze."

Tommie Visser mag Vingino berijden

Dressuurruiter Tommie Visser krijgt weer de beschikking over toppaard Vingino, waarmee hij doorbrak en een plek verwierf in de voorlopige olympische selectie. De Amsterdamse tandarts Valentijn van Weering nam het dier over van Margriet van Beelen met de bedoeling er zelf mee te gaan rijden, maar stalt de zwarte ruin nu toch bij Visser.

Een kort geding over de koop, die maandag op het allerlaatste moment van de rol werd gehaald door een schikking tussen alle partijen, opende hem de ogen. "Als die rechtszaak er niet was geweest, was het volledig anders gelopen en had ik hem zeker voor mezelf gehouden omdat ik dan niet te weten was gekomen wat ik nu weet", schreef Van Weering op zijn Facebook-pagina. "Ik zou zeker 2 jaar bezig zijn geweest om een combinatie met Vingino te worden en Tommie is dit al 4 jaar door hard en intensief samenwerken!"

Sterke dollar raakt American Express

Creditcardmaatschappij American Express heeft de winst in het eerste kwartaal zien oplopen van 1,4 miljard naar 1,5 miljard dollar (1,4 miljard euro). De opbrengsten daarentegen namen met 3 procent af tot een kleine 8 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf donderdag bekend.

De resultaten werden volgens American Express flink nadelig beïnvloed door de dure dollar. Daardoor vielen de inkomsten uit andere landen dan de Verenigde Staten tegen. Daarvoor gecorrigeerd was wel sprake van groei. Er werd wereldwijd 7 procent meer betaald met creditcards van American Express.

Het financiële bedrijf blijft bij zijn eerdere voorspelling dat de winst over heel 2015 vlak tot licht lager zal uitvallen ten opzichte van vorig jaar. Daarbij wijst het op de tegenwind die met name de sterke dollar met zich meebrengt. De vooruitzichten voor de langere termijn blijven echter zeer positief, zei topman Kenneth Chenault.

Blatter scoort in Midden-Amerika en CaraÔben

De voetbalbond van Trinidad en Tobago prees Sepp Blatter als 'de vader van het voetbal' en de voorzitter van de voetbalbond van de Dominicaanse Republiek noemde de Zwitser zelfs in één adem met Jezus Christus, Winston Churchill en Nelson Mandela. De 79-jarige preses van de wereldvoetbalbond FIFA kreeg donderdag veel steun op het congres van Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Caraïben.

In de aanloop naar de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA op 29 mei in Zürich schaarden de bonden van Jamaica, Haïti, Turks- en Caicoseilanden, Cuba, Panama, St. Vincent en de Grenadines en Puerto Rico zich achter Blatter. Jeffrey Webb, voorzitter van de Concacaf, was duidelijk met zijn conclusie. "Ik denk dat Blatter een signaal heeft gekregen dat hij wordt gesteund", stelde hij.

Blatter was onlangs ook al in trek tijdens een congres van de CAF, de Afrikaanse voetbalbond. Hij geniet eveneens populariteit in Azië en Oceanië. De Zwitser paaide de leden van Concacaf donderdag op het congres met een mogelijk extra ticket voor het WK. "Ik geloof dat jullie vier deelnemers moeten krijgen", zei hij. Bij het laatste WK kreeg de bond drie rechtstreekse tickets en kwalificeerde Mexico zich via de kwalificaties.

Michael van Praag was net als Luis Figo en prins Ali Bin Al Hussein ook aanwezig op het congres in de Bahama's. De geboren Amsterdammer kreeg net als de andere twee uitdagers van Blatter geen spreektijd maar praatte wel uitvoerig met leden van het uitvoerend comité van Concacaf. Van Praag lichtte zijn plannen toe en beantwoordde vragen van de belangrijke bestuurders van de bond.

Baltter maakt zich populair in de Caraïben (PRO SHOTS/Action Images)
Baltter maakt zich populair in de Caraïben (PRO SHOTS/Action Images)

Nilis gaat bij PSV spitsen trainen

Luc Nilis treedt toe tot de technische staf van PSV. De 47-jarige Belg, in de periode 1994-2000 actief als speler, heeft donderdag in Eindhoven een contract voor twee jaar ondertekend. Hij gaat bij PSV de aanvallers trainen en tevens een rol vervullen in de bovenbouw van de jeugdopleiding.

"Hij is altijd een clubicoon geweest en nooit vergeten door de club en supporters. Wij zijn zeer blij met het feit dat hij vanaf volgend seizoen formeel aansluit bij PSV. Luc is absoluut van toegevoegde waarde", zei technisch manager Marcel Brands over zijn aanwinst.

De terugkeer van Nilis bij PSV is niet onverwacht. Hoofdcoach Phillip Cocu nodigde hem in januari al uit mee te gaan naar het trainingskamp op Cran Canaria. De samenwerking beviel meteen goed.

Luc Nilis op de training bezig met Memphis Depay (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Luc Nilis op de training bezig met Memphis Depay (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Corendon blijft hoofdsponsor schaatsploeg

Corendon Vliegvakanties blijft nog ten minste één seizoen hoofdsponsor van de schaatsploeg waaraan het bedrijf zijn naam heeft verbonden. "We zijn al vier jaar actief en erg betrokken bij de ploeg. We dragen het schaatsen een warm hart toe en hebben het vertrouwen uitgesproken dat de organisatie het team goed op de rit krijgt", lichtte directeur Atilay Uslu zijn besluit toe.

Over de personele invulling liet hij zich aanvankelijk niet uit, maar tegen de NOS zei Uslu met hetzelfde team verder te willen gaan. Eind maart zegden vier schaatsers, onder wie boegbeeld Koen Verweij, hun vertrouwen op in trainer Jan van Veen en de teamleiding. Zij eisten onder meer grotere professionaliteit.

Het management besloot hen te schorsen tot 17 april. Er zijn inmiddels constructieve gesprekken gevoerd, maar het is de vraag of alle 'dissidenten' blijven.

Ploumen: chloorkip komt er niet in

Een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten 'vormt geen bedreiging voor de voedselveiligheid en de wetten rond milieubescherming en dierenwelzijn in Europa'. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in Washington.

Europa en de VS onderhandelen al lange tijd over een veelomvattend handelsverdrag, het zogeheten TTIP-akkoord. Critici vrezen onder meer dat zo'n akkoord de voedselveiligheid in Europa ondermijnt. Europese onderhandelaars 'zullen dat echter niet toestaan', aldus de minister.

"De chloorkip komt er niet in", zo verwees Ploumen naar het veelgebruikte schrikbeeld van met chloor behandeld Amerikaans kippenvlees. "Die ligt niet eens op tafel. Dat geldt voor alles wat onze standaarden op het gebied van voedselveiligheid, milieuwetgeving en dierenwelzijn zou verlagen."

WikiLeaks publiceert gehackte Sony-documenten

WikiLeaks heeft donderdag honderdduizenden e-mails en documenten die vorig jaar bij entertainmentbedrijf Sony werden gehackt in een doorzoekbaar online-archief geplaatst.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange laat in een verklaring weten dat dit is gebeurd omdat de stukken tonen hoe een internationaal opererend bedrijf te werk gaat. Ze zouden daarom tot het publieke domein moeten behoren.

De database bevat meer dan 170.000 e-mails van Sony Pictures Entertainment en een dochteronderneming, plus meer dan dertigduizend andere documenten.

Sony was vorig jaar doelwit van een grote cyberaanval die voorafging aan de geplande verschijning van de film The Interview, die speelt in Noord-Korea. Een onbekende organisatie plaatste de documenten en andere schadelijke informatie online, maar niet op een gemakkelijk te doorzoeken manier.

Zelf zoeken kan hier.

Dakloze man ontdekt vergeten bankrekening

Jarenlang sliep hij op straat, op een kartonnen doos bij een bushalte. Bij toeval ontdekte de dakloze Amerikaan John Helinski dat hij nog ergens een bankrekening had, met genoeg geld om een aanbetaling te doen op een huis.

De 62-jarige Helinski zou een bed krijgen in een opvangcentrum voor daklozen, maar had daarvoor een identificatiebewijs nodig. Omdat hij in Polen is geboren, kostte het moeite zijn geboortebewijs te vinden. Met hulp van de politie stuitte hij volgens zender ABC tijdens de zoektocht op de rekening, bij een bank die inmiddels van naam was veranderd.

De uitkering van de tot Amerikaan genaturaliseerde man bleek al die jaren gewoon te zijn uitbetaald. "We waren allebei perplex. We wisten niet wat we moesten zeggen", aldus de agent die hem hielp. "Ik ben vrolijk, uitgelaten", zei Helinski tegen de zender.

Dakloze man ontdekt vergeten bankrekening
Dakloze man ontdekt vergeten bankrekening (Foto: ANP)

Oproep president Zuid-Afrika tegen geweld

President Jacob Zuma heeft donderdag opgeroepen tot een eind aan het geweld tegen immigranten uit andere Afrikaanse landen en Zuid-Azië. Hij noemde de aanvallen op buitenlanders 'choquerend en onaanvaardbaar' en voegde eraan toe dat deze door 'geen enkele hoeveelheid frustratie of woede' kunnenn worden gerechtvaardigd.

Veel arme en werkloze Zuid-Afrikanen beschuldigen immigranten ervan hun banen in te pikken. Zoeloe-koning Goodwill Zwelithini gooide olie op het vuur met de uitspraak dat immigranten 'hun boel moeten oppakken en vertrekken'. In een toespraak die werd opgenomen en uitgezonden door een Zuid-Afrikaans radiostation vergeleek hij hen met 'luizen'. Ook deed hij zijn beklag over winkels met buitenlandse eigenaren. Zoeloes vormen een van de grootste bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika.

Bij geweld tegen buitenlanders in Durban aan de Indische Oceaan zijn in de voorbije dagen zeker vijf mensen om het leven gekomen. Honderden mensen die zich donderdag verzamelden voor een vredesmars werden door inwoners uitgejoeld en bedreigd. Meer dan tweeduizend buitenlanders die deze week uit hun woningen in Durban zijn gevlucht naar tentenkampen op sportterreinen durven voorlopig niet naar huis terug te keren, zei hulporganisatie Gift of the Givers.

Zuid-Afrika trekt veel vluchtelingen en asielzoekers aan. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR huisvest het land nu ruim driehonderdduizend asielzoekers.

De Zuid-Afrikaanse regering geeft vrijdag uitleg aan diplomaten van andere Afrikaanse landen over de stappen die worden ondernomen om hun burgers te beschermen. Malawi en Zimbabwe zijn ondertussen begonnen burgers die door het geweld getroffen zijn te repatriëren. Onder Zimbabwaanse musici gaan stemmen op om Zuid-Afrikaanse artiesten te boycotten.

"Vreemdelingenhaat kan van de ene op de andere dag omslaan in volkenmoord. Hou er mee op", tweette de Zimbabwaanse minister van informatie Jonathan Moyo naar aanleiding van de uitspraken van koning Goodwill Zwelithini. De Zoeloe-koning moet 'doven wat hij heeft aangestoken', voegde hij eraan toe.

Miscommunicatie tussen gemeente en PSV

FOX Sports heeft nooit gedreigd de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV zaterdag tegen sc Heerenveen niet uit te zenden. Dat concluderen burgemeester Rob van Gijzel en Toon Gerbrands, directeur van de club uit Eindhoven, donderdag in een gemeenschappelijke verklaring.

Van Gijzel en Gerbrands betreuren dat FOX Sports in een kwaad daglicht is gesteld. Ze stellen dat er verschillende scenario's voor de kampioenswedstrijd zijn besproken. Een van de mogelijkheden was het duel te vervroegen naar 18.30 uur, zodat PSV mogelijk nog gehuldigd kon worden. FOX Sports wilde meewerken, maar zou de huldiging dan niet uitzenden.

Van Gijzel vertelde woensdag echter dat FOX Sports dreigde de wedstrijd helemaal niet uit te zenden. Dit misverstand is ontstaan door gebrekkige communicatie tussen de gemeente en voetbalclub, concluderen Van Gijzel en Gerbands achteraf.

De wedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen begint zaterdagavond om 19.45 uur. De huldiging staat gepland op zondag.

Deurloo en Van Gelder naar toestelfinales EK

Bart Deurloo en Yuri van Gelder mogen komend weekeinde bij de Europese kampioenschappen turnen in Montpellier terugkomen voor de toestelfinales. Deurloo was op vloer met een score van 14,966 goed voor de achtste plaats. De beste op dit onderdeel was de Kroaat Andrej Korosteljev: 15,233. Van Gelder werd met zijn score van 15,533 zesde aan de ringen. De Griek Eleftherios Petrounias ging als eerste door naar de finale: 16,000.

Beide turners deden waar Epke Zonderland niet in slaagde. De Fries miste zowel op rek (val) als op brug een plaats bij de beste acht die recht geeft op deelname aan een toestelfinale. Deurloo had ook hoge verwachtingen aan de rekstok maar bereikte slechts een score van 14,266: dertiende. Een optreden op sprong liet hij lopen.

Molukkers: dit voelt als een overwinning

"Dit voelt na 38 jaar als een overwinning. De politiek geeft eindelijk toe dat de bestorming van de trein bij De Punt een executie was."

Zo luidt de reactie van Junus Ririmasse (ex-treinkaper) en Nona Lumalessil (zus van twee treinkapers, van wie er één om het leven kwam) op uitspraken van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag in de Tweede Kamer.

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft de Tweede Kamer in 1977, na de gewelddadige beëindiging van de treinkaping bij het Drentse De Punt, feitelijk onjuist geïnformeerd, erkende Van der Steur. Drie van de zes omgekomen kapers hadden zich tijdens de bevrijdingsactie niet gewapend verzet. Van Agt zei destijds in de Kamer ten onrechte dat er geen schot was gelost op gijzelnemers die niet gewapend waren.

De Molukse gemeenschap in Assen en Bovensmilde waar de treinkapers vandaan kwamen, beweert al jaren dat enkele gijzelnemers niet gewapend waren toen mariniers de trein na een gijzeling van negentien dagen bestormden. Ze zijn opgelucht dat de minister nu eindelijk toegeeft dat Van Agt niet de waarheid heeft gesproken, aldus Ririmasse en Lumalessil.

Ook zijn ze blij dat de politiek impliciet erkent dat de acties van Molukse jongeren in de jaren zeventig niet los gezien kunnen worden van het streven naar een onafhankelijke Molukse staat. "Dit is een handreiking naar de RMS."

Rob Geus biedt excuses aan

Rob Geus heeft spijt van zijn uithaal naar Virginia, de vriendin van Peter Jan Rens. Woensdagavond was te zien hoe Geus haar 'een vals kreng' noemde in het programma Jouw vrouw, mijn vrouw Vips. "Daar wil ik heel graag mijn excuses voor aanbieden", vertelt hij aan RTL Boulevard.

In het programma was ook te zien hoe Rob de 22-jarige vriendin van Rens meerdere keren aansprak op haar gewicht. "Daar wil ik het ook even over hebben. Ik maakte mij zorgen om haar conditie, maar dat had ik natuurlijk ook één keer kunnen zeggen in plaats van drie keer. Ik heb dat met de beste bedoeling gezegd, want ik maakte mij echt oprecht zorgen", vertelt Rob. "Daar ben ik best ver in gegaan, dat had ik niet hoeven doen."

Rob vertelt Boulevard ook dat hij ontzettend 'teleurgesteld' is in de montage van het programma. "Virginia en ik hebben ook hartstikke leuke dagen gehad. Maar het programma geeft een heel ander beeld." Of Rob spijt heeft van zijn deelname? "Dat mag duidelijk zijn, maar ik wil nog benadrukken dat ik nooit iemand heb willen beschadigen", reageert hij. "Virginia is een topmeid, we hebben het leuk gehad en ik heb haar hoog zitten."

Volgens Geus is er met zijn uithaal naar Virginia geschoven in de montage. "We wisten dat we in dit avontuur gingen stappen, maar als een quote van een discussie ergens anders wordt geplakt, geef je een verkeerd beeld."

Peter van der Vorst, achter de desk bij Boulevard, laat hierop de reactie van RTL weten. "RTL betreurt het feit dat Rob op deze manier terugkijkt op de uitzending. In één aflevering wordt een samenvatting van een hele draaiweek in beeld gebracht. In het programma Jouw vrouw, mijn vrouw Vips draait het juist om de contrasten van de twee verschillende levensstijlen, en daar is de uitzending van gisteren een voorbeeld van."

Sportblog: Stoute Van Gerwen & zoeken met Zlatan

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Praat als Louis van Gaal dankzij The Guardian
Bij de Engelse krant The Guardian hebben ze eindelijk het licht gezien. Nadat de krant tijden lang kritisch was over Louis van Gaal is het nu omgeslagen in bewondering. Eindelijk erkennen ze de grootheid die Van Gaal is! "OK, Louis , je hebt ons overtuigd . Met je verwarrende tactiek en even verwarrend Engels kunnen we niet genoeg van krijgen." Zo valt er te lezen op de site van de Engelse krant. En dit blijkt de inleiding tot een bijzonder leuke gadget die The Guardian bedacht heeft. Ze hebben de 'LvG-willekeurige zinnen generator' bedacht. Met één druk op de knop tovert de generator prachtige juweeltjes van verhaspelde zinnen met letterlijk vertaalde Nederlandse woorden en termen zoals alleen Louis van Gaal ze zou kunnen uitspreken. We kunnen de generator aan iedereen aanbevelen. Enkele juweeltjes die wij voor onze kiezen kregen:
"Matamatamtalicly, Robin Van Persie is another cook. That I can say"
"For the so much time, the best manager in the world is looking upstairs"
"It’s again the same song, the total philosophy is the ideal man"

Stoute Van Gerwen probeerde fan te versieren
Vorig jaar berichtten we hier nog over het kersverse huwelijk van Michael van Gerwen met zijn Daphne. Maar blijkbaar is het toch niet allemaal rozengeur en maneschijn in huize Van Gerwen. De Brabantse darter begaf zich namelijk tijdenlang op glad ijs met de Britse Stacey Owen. De Engelse, die fan is van Van Gerwen, en Mighty Mike zouden elkaar een maand geleden ontmoet hebben. Daarna hielden de twee via sms contact. En het ging er daarbij niet bepaald onschuldig aan toe. De sexueel getinte berichten zouden uiteindelijk moeten resulteren in een afspraakje in een hotel. Uiteindelijk bedacht Owen zich en ging niet met Van Gerwen naar bed.

Zoals het dan in Engeland gebuirkelijk is, ga je naar een tabloid en dan doe je je verhaal en schuif je alle blaam af op de ander. Zo ook in dit geval. Owen, die donders goed wist dat onze landgenoot getrouwd is, heeft nu ineens geen goed woord meer voor hem over zo valt te lezen in The Sun. "Iedereen moet weten wat voor een man hij is: een vuile rat", aldus de totaal onschuldige deerne.

Na de onthulling in The Sun kon Van Gerwen niet anders dan diep door het stof gaan. "Mijn aandacht gaat nu uit naar mijn familie en mijn vrouw Daphne, wie ik mijn onvoorwaardelijke excuses aanbied." Zo valt te lezen in een verklaring die de wereldkampioen liet uitgaan. Hopelijk heeft dit alles geen invloed op de blakende vorm waarin de darter de laatste weken stak.

Italiaanse coach gaat totaal door het lint om vragen journalisten
Coach Agenore Maurizi van derdeklasser FC Ischia heeft het zwaar, zijn club is verwikkeld in een strijd tegen degradatie en dan krijgt hij ook nog eens met 'domme journalisten' te maken. Dit alles wordt Maurizi teveel. In een woede-uitbarsting waar Louis van Gaal nog een puntje aan kan zuigen laat hij zich helemaal gaan. Een 1-1 gelijkpel tegen Nuova Cosenza, amper drie zeges in zestien wedstrijden en daarna ook nog eens de verkeerde vragen.... de arme man kan er eigenlijk niks aan doen. Gelukkig kwam er ook een journalist met een goede vraag waarna de rust wederkeerde.


Maurizi flipt helemaal (Bron: YouTube)

Kleine Van Persie doet een trucje, maakt een goal en doet een dansje
De titel dekt eigenlijk wel de lading...... Robin van Persie had duidelijk wat ingestudeerd met zijn zoontje Shaqueel voordat hij het volgende filmpje maakte. De kleine Van Persie laat zien dat hij handig met een bal en ook dat hij al weet hoe hij moet juichen na een doelpunt.

 

Great trick shot by Shaqueel! GOOOOOOALLLLLL Yessssssss lovely assist though ??

Een video die is geplaatst door Robin van Persie (@robinvanpersie) op14 Apr 2015 om 8:08 PDT

Google is passé, zoek nu via Zlatan
Veel voetballers bezitten alles wat hun hartje begeert. Een mooi huis, een prachtige sportwagen op de oprit en een supermodel op de bank, maar er is maar één voetballer ter wereld met een eigen zoekmachine op internet: Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris Saint-Germain heeft dit te danken aan SweetPop. De zoekmachine www.zlaaatan.com, die verdacht veel op Google lijkt, zoekt alles wat je wil in relatie met de Zweedse spits.

"Onze zoekmachine is zoals Google, maar alle zoekopdrachten zijn 'zlatanified'", vertelt Andreas Killander, creatief directeur bij SweetPop. "Dat wil zeggen dat er bij elke opdracht een link wordt gezocht met Zlatan: als je bijvoorbeeld 'Ferrari' intikt, krijg je informatie over de Ferrari van Zlatan. Tik je 'recept' in, dan krijg je details over de Zlatan Burger", zo lezen we op Sportwereld.nl. De initiatiefnemers hopen we dat Zlaten het zelf ook leuk vindt. "Zlatan is een idool. Hij is bekend over de hele wereld en daarom hebben we voor hem gekozen. We hebben niet zijn goedkeuring maar we hopen dat hij het zal zien als een leuk initiatief. We hebben ook nagedacht over een andere naam, maar Zlatan is Zlatan. De keuze lag voor de hand", zo laat Killander tot slot weten.

Guardiola kan ook al basketballen
Soms is het leuk om op trainers te letten, zo ook bij Bayern München. Daar demonstreerde Pep Guardiola dat hij naast handig is met de voetbal bij ook wel wat basketbaltalenten heeft:

Met tanden gaat fietsen een stuk makkelijker voor Stybar
Na een val in de Eneco Tour vorig jaar verloor Zdenek Stybar vijf voortanden. Sindsdien fietste de renner van Etixx-QuickStep rond met een voorlopig gebit en dat ging tot voor kort zonder problemen. Maar tijdens de Ronde van Vlaanderen ging het mis. Een harde energiereep betekende het einde van de tijdelijke oplossing. Met veel pijn en zonder fatsoenlijk te kunnen eten vervolgde Stybar nog wel de weg in Vlaanderen maar nooit kon hij zijn favorietenrol meer waarmaken.

Na de Ronde spoedde de Tsjech zich naar een tandarts die het euvel snel en netjes verhielp. Het was niet alleen een wereld van verschil qua beeld ook qua fietsen ging het er enorm op vooruit. In Parijs - Roubaix streed de voormalig veldrijder vooraan en mee en moest alleen winnaar John Degenkolb voor zich dulden.

Een wereld van verschil:

 

I'm sexy and I know it:)

Een foto die is geplaatst door Zdenek Stybar (@stybarzdenek) op7 Apr 2015 om 1:03 PDT

 

Night shift by dentist, race kit, sunny day and I'm feeling 40years younger:) #scheldeprijs

Een foto die is geplaatst door Zdenek Stybar (@stybarzdenek) op8 Apr 2015 om 2:38 PDT

Stephen Curry maakt 77 driepunters achter elkaar
Basketballers spelen veel wedstrijden maar ze trainen ook nog tussendoor. Stephen Curry van Golden State Warriors staat bekend als de de driepunterkoning van de NBA. Met 284 driepunters maakte Curry er meer dan wie dan ook dit seizoen. Op de training maakte Curry even een serie van honderd worpen van buiten de driepuntcirkel. Van die honderd gingen er maar liefst 94 in zo telde ESPN mee. Meest bijzonder was de serie van 77 driepunters op rij. Ploeggenoot Klay Thompson, die zelf met 234 stuks de tweede beste driepuntschutter is in de NBA, kon zijn ogen niet geloven. Thompson zelf kwam namelijk nooit verder van 36 perfecte schoten achter elkaar


Corry laat zien hoe het moet (Bron: YouTube)

Trailer: Star Wars Episode VII - The Force Awakens

Het moment waarop je eigenlijk zit te wachten tijdens een live te volgen Star Wars-event, is dat moment van een nieuwe trailer. Dat moment is nu daar! Bekijk de nieuwste trailer, vers van de pers op FOK!.

In de trailer zien we weer een aantal dingen die de hoofden van fans op hol zullen brengen, maar de makers hebben voornamelijk het beste voor het laatste weten te bewaren in deze trailer. Wat betreft verhaal is er over de nieuwe Star Wars-film nog niet veel bekend gemaakt, eigenlijk alleen maar dat het zevende deel zich dertig jaar af zal spelen na Episode VI - Return of the Jedi, maar uit deze beelden is weer genoeg af te leiden. Het lijken ingrediënten te zijn, die voor een aantal dingen zullen gaan zorgen: een box-office record en na een lange tijd weer een waardige Star Wars-film.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens is vanaf 18 december 2015 te zien in de Nederlandse bioscopen.

Samsom en Zijlstra houden illegalendebat nog even spannend

De spanning in de regeringscoalitie van VVD en PvdA over de opvang van illegalen is nog niet geluwd. Voor donderdagmiddag gepland overleg werd uitgesteld naar vrijdag. Dat geeft partijen tijd om zich te beraden en achter de schermen te werken aan een oplossing. Van een crisis is volgens bronnen nog steeds geen sprake, maar gerust op een goede afloop is lang niet iedereen.

Vooral PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stellen zich volgens bronnen hard op in het conflict. Premier en VVD-leider Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher zouden flexibeler zijn in het zoeken naar een compromis.

Dat zou kunnen bestaan uit het nogmaals vooruitschuiven van de kwestie. De vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood') verdeelt de regeringspartijen al sinds het begin van dit kabinet. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD vreest dat dat nog meer asielzoekers aantrekt en is ertegen. Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.

Eerder werd een discussie over bed, bad en brood uitgesteld tot een reactie van ministers van de landen van de Raad van Europa op een kritisch rapport van het sociaal comité van deze mensenrechtenorganisatie uit Straatsburg. Maar nu die reactie er ligt, wordt die verschillend uitgelegd. De patstelling kan worden opgelost door de tijdelijke situatie van opvang in gemeenten te verlengen, in afwachting van een interpretatie door de Nederlandse rechter van de Europese uitspraak.

VVD en PvdA spraken de afgelopen dagen al uren over de kwestie. In de nacht van dinsdag op woensdag tot half drie, de nacht erna tot half vier. Donderdag werd besloten nieuw overleg uit te stellen, zodat partijen zich in eigen kring konden beraden.

Zijlstra zei voor intern VVD-overleg dat het een lastige kwestie is, waar de partijen tijd voor nemen, en dat hij niet wil zwichten voor alle druk en haast. "We zoeken naar oplossingen." VVD-minister Edith Schippers erkende dat er een complex probleem op tafel ligt, maar volgens haar is er geen sprake van crisis.

De illegalen zelf hebben overigens maar alvast een nieuw kraakpand geregeld.

Zijlstra, Samsom en Pechtold
Zijlstra, Samsom en Pechtold (foto: ANP)

Irakezen op de vlucht voor IS

Zo'n tweeduizend gezinnen in de Iraakse provincie Anbar zijn op de vlucht geslagen voor terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft de Iraakse regering bekendgemaakt. Strijders van IS hebben deze week een aantal dorpen rondom Ramadi, de hoofdstad van Anbar, ingenomen.

De vluchtelingen zijn uitgeweken naar de hoofdstad Bagdad, op zo'n 130 kilometer van Ramadi. De autoriteiten zijn bezig de vluchtelingen van tenten, voedsel en andere hulp te voorzien, zei Sattar Mowruz van het ministerie voor migratie en ontheemden.

Rondom Ramadi werd donderdag opnieuw gevochten. Het stadscentrum is nog steeds in handen van de regering, maar enkele buitenwijken zijn ingenomen door IS. Het leger wordt ondersteund door de internationale luchtmachtcoalitie, die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. De coalitie voerde donderdag luchtaanvallen uit op drie dorpen die woensdag in handen van IS vielen, zeiden bronnen bij het leger.

'Genoeg gegevens voor besluit kunstsubsidies'

Minister Jet Bussemaker denkt dat de Tweede Kamer toch genoeg informatie zal hebben om bijtijds te besluiten over de subsidies voor de kunst- en cultuurwereld in de periode 2017-2020. Dat staat in een brief die ze donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Algemene Rekenkamer was begin dit jaar bang dat de Kamer gegevens tekort zou komen voor een goed oordeel.

Het was op dat moment in politiek Den Haag niet bekend in hoeverre de bezuinigingen in de 'kunstenplanperiode' 2013-2016 direct verantwoordelijk waren voor het opheffen van bepaalde instellingen. Evenmin was duidelijk hoe andere instellingen nog wel verder konden. En de karige gegevens die er waren, besloegen alleen nog maar het jaar 2013.

Maar volgens Bussemaker kan de Kamer nu gaan putten uit verschillende nieuwe stukken, waaronder een advies van de Raad voor Cultuur en onderzoek naar het cultuurbeleid sinds 2010. Om de meest actuele gegevens te verstrekken, laat ze in mei nog onderzoek doen naar de toestand van gesubsidieerde en niet-gesubsidieerde instellingen.

HTM: reizigers beslissen mee over loon

Het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM wil dat de mening van reizigers meetelt bij de beslissing of HTM-personeel meer loon krijgt.

Het bedrijf wil hiermee de klantgerichtheid vergroten en ook alle medewerkers laten delen bij succes wanneer klanten meer tevreden zijn. De basis voor de meting moet de landelijke OV-barometer worden. Voor die barometer worden reizigers elk jaar ondervraagd over onder meer reissnelheid, klantvriendelijkheid van de chauffeur, de informatievoorziening en de netheid van het voertuig.

In de cao-onderhandelingen die nu bezig zijn heeft HTM aangeboden de lonen te laten stijgen met 0,2 procent voor elke 0,1 punt stijging in klanttevredenheid. Volgens HTM hebben de vakbonden laten weten dat ze niet akkoord gaan met het aanbod.

ZOPO ZP530, de eerste indruk

Er komen steeds meer Chinaphones op de markt met nagenoeg dezelfde specificaties. Het is of de MT6732 in combinatie met 1GB/2GB RAM, of voor het hogere segment een MT6752 processor met 2GB/3GB RAM. Waar de merken zich in onderscheiden is de ondersteuning vanuit de fabrikant, de bouwkwaliteit en het design. In het verleden liet de ondersteuning van ZOPO wat te wensen over, maar hopelijk komt daar deze keer verandering in met de ZOPO ZP530 Touch.

Zonderland: "Timing was niet goed "

Nota bene op zijn 29e verjaardag zag turner Epke Zonderland zijn poging de Europese titel aan de rekstok te verdedigen stranden in de kwalificaties. Een verkeerde timing tussen de vluchtelementen Kolman en Gaylord 2 deed de olympisch kampioen op de vloer belanden. "Het grootste probleem zat 'm in het verschil tussen het toestel in de trainingshal en de wedstrijdhal. Dat moet je door zien te krijgen en dat is niet gelukt", verklaarde hij zijn val.

Met één hand leek hij na de Kolman de stok nog te kunnen grijpen. "Als ik er niet was uitgevallen had ik de finale misschien nog net kunnen bereiken. Maar het was geen goede oefening. Ook de andere vluchtelementen liepen niet zo fijn. Ik zat vaak te dicht op de stok", vertelde Zonderland, die zich ook op brug weinig kansen toedichtte voor een finaleplaats. "Ik heb een half punt laten liggen door bij een spreidstand iets te veel naar voren te hellen." Voorlopig staat hij vijfde.

Britney Spears valt uit tegen onbeschofte fan

Britney Spears heeft een onbeschofte fan een koekje van eigen deeg gegeven. De zangeres (33) werd woensdag tijdens een optreden in Las Vegas uitgescholden voor 'fat bitch'.

Britney, die net het nummer Till the World Ends uit 2011 ten gehore bracht, stond even met haar rug naar het publiek toen de fan haar uitschold. In een video van TMZ is te horen hoe Britney reageert op de belediging. Tussen de songtekst door roept ze: 'fucking asshole'.

De popster liet zich verder niet meer van haar stuk brengen en vervolgde haar optreden alsof er niets aan de hand was.

Roompot met routine en talent in Gold Race

Wielerteam Roompot Oranje Peloton heeft zijn selectie voor de Amstel Gold Race bekendgemaakt. Routiniers Johnny Hoogerland, Reinier Honig, Michel Kreder en Marc de Maar worden in Zuid-Limburg vergezeld door jongelingen Maurits Lammertink, Huub Duijn, Mike Terpstra en Sjoerd van Ginneken.

Roompot verschijnt naar eigen zeggen komende zondag vol vertrouwen aan het vertrek. De ploeg was namelijk goed vooraan te zien in de Brabantse Pijl, die woensdag werd verreden. Duijn deed in de slotfase een aanval op de uiteindelijke winnaar Ben Hermans, terwijl Lammertink op de achtste plaats aan de finish de beste Nederlander was. Ook Kreder eindigde met de vijftiende plek goed van voren.

Ploegleider Michael Boogerd heeft zo zijn eigen goede herinneringen aan de Amstel Gold Race. De Hagenaar schreef de klassieker in 1999 op zijn naam.

IMF ziet niets in uitstel voor Griekenland

Griekenland moet niet rekenen op uitstel van zijn financiële verplichtingen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag in Washington.

Griekenland heeft door de aanhoudende strijd over de aanpak van zijn economische problemen al maanden geen noodkredieten meer ontvangen van de eurolanden en het IMF, en ziet de bodem van de schatkist steeds dichterbij komen. De Griekse regering zou daarom overwegen om aankomende aflossingsverplichtingen aan het IMF niet te voldoen.

Lagarde noemde dat een heilloze weg. "Uitstel van betaling moet worden gezien als een vraag om extra financiering, die aan de hele wereldgemeenschap wordt gesteld. Veel landen binnen die gemeenschap staan er slechter voor dan Griekenland zelf."

Verstappen denkt in Europa sneller te zijn

Max Verstappen verwacht op de Europese circuits nog meer snelheid te kunnen tonen. Dat zei de coureur donderdag in Bahrein, waar komend weekend de volgende grand prix in het wereldkampioenschap Formule 1 op het programma staat.

Na de race in Bahrein trekt het Formule 1-circus richting Europa. Verstappen kwam vorig seizoen uit in het Europees Kampioenschap Formule 3, en leerde zo verschillende circuits kennen die ook op de Formule 1-kalender staan.

De zeventienjarige nieuwkomer kon afgelopen zondag in China een puike race niet bekronen met punten omdat zijn Renault-motor vlak voor de finish de geest gaf. "Ik besloot wat risico te nemen, en inhaalacties te plaatsen", zegt Verstappen over die wedstrijd. "We doen ons best om in Bahrein weer net zo goed voor de dag te komen."

Vrouw onder trein op station Bilthoven

Op station Bilthoven is donderdagmiddag een vrouw onder een trein gekomen en overleden. De politie spreekt van een noodlottig ongeval.

Volgens een politiewoordvoerder is de vrouw de bewaakte spoorwegovergang direct naast het station overgestoken toen zij werd gegrepen door een langsrijdende trein. De politie onderzoekt hoe dat heeft kunnen gebeuren en of de spoorbomen op dat moment waren gesloten. Een zelfdoding wordt uitgesloten.

Het treinverkeer heeft enige uren stilgelegen. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Eerste motorrijles loopt fataal af

Een 48-jarige vrouw is woensdag overleden aan de gevolgen van een ongeluk tijdens haar eerste motorrijles. Het ongeval had plaats op het terrein van een rijschool in Barneveld. De politie onderzoekt de zaak en heeft de rijschoolhouder verhoord.

De vrouw uit Waalre nam plaats op een motor, gaf gas en reed vervolgens tegen een container. Ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar ze woensdagmiddag aan haar verwondingen overleed.

Flinke omzetgroei voor Unilever

Unilever heeft zijn omzet vorig kwartaal flink zien groeien ten opzichte van een jaar eerder. Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht dat de producent van voedings- en verzorgingsmiddelen donderdag publiceerde.

Het concern profiteerde onder meer van de voor het bedrijf gunstige ontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar. Vorig jaar gingen ongunstige wisselkoerseffecten nog ten koste van de omzet. Unilever zette voor 12,8 miljard euro aan opbrengsten in de boeken, ruim 12 procent meer dan een jaar eerder.

Topman Paul Polman sprak van een goed begin van het jaar, ondanks een aanhoudend uitdagend handelsklimaat in veel delen van de wereld. Wel ziet Unilever in zijn markten de 'wind in de rug' toenemen.

BNN maakt docu over Sharon Kovacs

Sharon Kovacs is de afgelopen twee jaar gevolgd door camera's van BNN. De omroep zendt eind april de documentaire genaamd Wolflady uit over de zangeres van de band Kovacs.

"Met ups en downs, pillen en drugs, ruzie en liefde, sigaretten, geestelijke klachten en vooral met een alles-of-nietsmentaliteit probeert Kovacs samen met haar producer Oscar Holleman de wereld te veroveren. BNN heeft Sharon Kovacs twee hectische jaren gevolgd tijdens haar muzikale zoektocht", laat BNN donderdag over de docu weten.

Wolflady, naar de bijnaam van Sharon vanwege haar kenmerkende muts, is op 25 april te zien op NPO3.

Wenger snapt tv-stations niet

De concurrentiestrijd op sportgebied tussen de Britse tv-stations van de BBC en Sky Sports levert zaterdag een 'botsing' van twee aantrekkelijke voetbalwedstrijden op. Arsenal en Reading beginnen om 18.20 uur op Wembley aan de halve finale in de befaamde FA Cup, die door de BBC wordt uitgezonden. Tien minuten later trappen Chelsea en Manchester United op Sky Sports af voor de topper in de Premier League. Beide duels worden wereldwijd in ruim 150 landen uitgezonden. De rechthebbende tv-stations mogen het tijdstip van de betreffende wedstrijden mede bepalen.

"Ik ben ook een beetje verbaasd dat deze twee wedstrijden van groot kaliber op hetzelfde moment worden gespeeld", liet coach Arsène Wenger van Arsenal donderdag weten. "De tv-stations betalen veel geld voor het voetbal. Dan is het raar als ze tegenstrijdige belangen hebben bij twee krakers. Ik begrijp het niet. Zowel de FA Cup als de Premier League verdient een betere planning."

Weer menselijke resten gevonden op rampplek MH17

Leden van de bergingsmissie hebben donderdag stoffelijke resten geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne, waar het toestel van vlucht MH17 vorig jaar op 17 juni is neergestort. Dat heeft missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg laten weten. "Ook zijn weer persoonlijke bezittingen aan de missieleden overhandigd door de lokale bevolking. In dit geval ging het om sieraden."

De bergingsmissie werd donderdag weer hervat. De missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten en persoonlijke bezittingen naar Nederland te krijgen. Door de aanhoudende gevechten en het winterweer was het maandenlang niet mogelijk om bergingswerk in het rampgebied uit te voeren.

Alle 298 inzittenden in het gecrashte vliegtuig kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

Missie MH17 bergt weer menselijke resten
Missie MH17 bergt weer menselijke resten (Foto: ANP)

Eigenaar doet aangifte van kraak asielzoekers

De eigenaar van het pand dat woensdag is gekraakt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-West heeft hiervan donderdag aangifte gedaan. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens hem moet het Openbaar Ministerie (OM) beoordelen of er sprake is van een strafbaar feit.

Het is niet duidelijk hoe lang het kantoorpand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat al leegstaat en de zegsman kon ook niet zeggen wie de eigenaar is. "Er volgt nu nader onderzoek en pas als er helderheid is over de situatie, kunnen we besluiten wat er gaat gebeuren."

De groep illegalen moest maandag vertrekken uit de gekraakte parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost, de zogeheten Vluchtgarage. Na een nacht in tentjes in de Pijp en een nacht in het voormalige krakersbolwerk Vrankrijk, namen ze woensdagavond hun intrek in dit pand.

Voorbeschouwing Grand Prix van Bahrain

Header Bahrain

We zijn dit weekend voor de vierde ronde van het Wereldkampioenschap Formule 1 aanbeland in Bahrein. De Grand Prix van Bahrein staat alweer voor de elfde keer op de kalender. Fernando Alonso heeft hier drie keer gewonnen en staat hiermee bovenaan het lijstje met meeste overwinningen in deze Golfstaat.

Vorig weekend zat het hele Formule 1-veld nog in China. Lewis Hamilton domineerde het hele weekend. Max Verstappen reed in China een uitstekende race. De Nederlander startte de race vanaf een dertiende positie en klom in de race op tot een achtste positie tot enkele ronden voor de vlag zijn Renault-motor het begaf.

De race in Bahrein zal net als in 2014 onder kunstlicht verreden worden. Kan Max Verstappen opnieuw indruk maken? Kan Nico Rosberg zijn teamgenoot nu wel verslaan of moet hij er wederom achteraan lopen? De Ferrari's komen in Bahrein altijd sterk voor dag. Zullen ze dit jaar de Mercedes-coureurs lastig kunnen maken? We zullen het allemaal weten zondag rond de klok van 18.30 uur.  http://www.fia.com/events/fia-formula-1-world-championship/season-2015/event-timing-information-2

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Sakhir -
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona -
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo -
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal -
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg -
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone -
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest -
11 23 augustus Grand Prix van Belgie Spa-Francorshamps -
12 6 september Grand Prix van Italië Monza -
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

Coureurs:

Pos Coureurs Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 68
2 Sebastian Vettel Duitsland 55
3 Nico Rosberg Duitsland 51
4 Felipe Massa Brazilië 30
5 Kimi Raikkonen Finland 24
6 Valtteri Bottas Finland 18
7 Felipe Nasr Brazilië 14
8 Daniel Ricciardo Australië 11
9 Romain Grosjean Frankrijk 6
10 Max Verstappen Nederland 6
11 Nico Hulkenberg Duitsland 6
12 Carlos Sainz Jr. Spanje 6
13 Marcus Ericsson Zweden 5
14 Daniil Kvyat Rusland 2
15 Sergio Perez Mexico 1
16 Jenson Button Groot-Brittannië 0
17 Fernando Alonso Spanje 0
18 Pastor Maldonado Venezuela 0
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot-Brittannië 0

Constructeurs:

Pos Team Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 119
2 Scuderia Ferrari 79
3 Williams Martini Racing 48
4 Sauber F1 Team 19
5 Infiniti Red Bull Racing 13
6 Scuderia Toro Rosso 12
7 Sahara Force India F1 Team 7
8 Lotus F1 Team 6
9 McLaren Honda 0
10 Manor Marussia F1 Team 0

tijdschema bahrein

Tijd Training/race
Vrijdag 17 april  
13:00 - 14:30 Vrije Training 1
17:00 - 18:30 Vrije Training 2
Zaterdag 18 april  
14:00 - 15:00 Vrije Training 3
17:00 - 18:00 Kwalificatie
Zondag 19 april  
17:00 Race

Televisie bahrein

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 17 april      
13:00 - 14:30 Vrije Training 1   Sport1
17:00 - 18:30 Vrije Training 2   Sport1 - BBC2
Zaterdag 18 april      
14:00 - 15:00 Vrije Training 3   Sport1 - BBC2
17:00 - 18:00 Kwalificatie   Sport1 - BBC1 - RTL+
Zondag 19 april      
17:00 Race   Sport1 - BBC 1 - RTL+

Het weer Bahrein

weerbericht bahrain

http://www.weather.com/weather/weekend/l/BAXX0042:1:BA

Atoomgesprekken Iran volgende week vervolgd

Iran gaat volgende week weer met zes grote mogendheden om de tafel over zijn atoomprogramma. De gesprekken zullen woensdag en donderdag plaatsvinden in Wenen, liet de Europese Unie weten.

In Wenen gaat onder anderen de belangrijkste onderhandelaar van de EU, Helga Schmid, in conclaaf met de Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi. Ook schuiven technische experts uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland, China en Iran aan.

In een raamakkoord eerder deze maand werd in grote lijnen overeenstemming bereikt over het indammen van het Iraanse atoomprogramma. Eind juni willen de onderhandelende partijen een definitief akkoord bereiken.

Meer mensen verdronken in Middellandse Zee

In de Middellandse Zee zijn deze week waarschijnlijk nog eens 41 migranten verdronken. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie donderdag op basis van verslagen van ooggetuigen. Op maandag kostte een vergelijkbare scheepsramp waarschijnlijk aan vierhonderd mensen het leven.

Vier migranten die in de afgelopen dagen werden opgepikt door de Italiaanse marine deden donderdag hun verhaal. Ze zeiden dat ze zaterdag met tientallen anderen vertrokken uit de Libische hoofdstad Tripoli en vervolgens vier dagen ronddobberden.

Een schip vol bootvluchtelingen zonk maandag voor de Libische kust. Daarbij vielen volgens hulporganisaties zo'n vierhonderd doden.

Alle neuzen naar dezelfde kant op cybertop

De deelnemers aan de donderdag begonnen cybertop in Den Haag zijn het roerend met elkaar eens: burgers hebben recht op privacy online, misdaad moet er bestreden worden en internet moet veilig zijn. Maar er is nog geen concrete aanpak om dat te bereiken. De belangrijkste uitkomst van de top is voorlopig alleen dat Den Haag een bureau voor cyberveiligheid krijgt. Dat wordt donderdagavond gepresenteerd.

De top wordt gehouden omdat internet en technologie steeds belangrijker worden in het dagelijkse leven. Mensen betalen via internet, krijgen het nieuws er binnen en luisteren naar muziek. De centrale verwarming kan via apps aan en uit worden gezet, de zelfrijdende auto is op komst en de koelkast is over een paar jaar ook online. Dat maakt het belangrijk dat de technologie veilig is, zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken.

De cybertop verenigt landen, bedrijven en organisaties en wordt gehouden in het World Forum. Premier Mark Rutte opende de bijeenkomst donderdagochtend. Hij wees erop dat misdaad online, zoals het plunderen van bankrekeningen en het platleggen van websites, de wereld nu al elk jaar 400 miljard dollar kost.

Over de oplossingen bestaan verschillende meningen, erkende de premier. "Internet roept vragen op die niet altijd gemakkelijk te beantwoorden zijn. Veiligheid versus privacy, economische mogelijkheden versus cyberveiligheid, het beschermen van internetvrijheid versus het bewaken van nationale veiligheid. En de meningen over deze belangrijke kwesties lopen uiteen. Genoeg om over te praten."

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken prees de mogelijkheden van het internet en waarschuwde voor de gevaren. Het grootste risico is dat 'onze afhankelijkheid groter wordt dan ons vermogen om netwerken te beschermen tegen misdaad, spionage en privacyschendingen'.

Voor het kabinet is de cybertop, evenals de nucleaire top van vorig jaar, van groot belang. Ons land is kandidaat voor een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en wil daarom indruk maken op de gasten. De landen die nu komen, zouden volgend jaar op Nederland moeten stemmen.

Meppelink/Van Iersel openen WK in Den Haag

De Europees kampioenen Madelein Meppelink en Marleen van Iersel slaan namens gastland Nederland de eerste bal bij de wereldkampioenschappen beachvolleybal. Het duo speelt op vrijdag 26 juni in Den Haag de openingswedstrijd van het omvangrijke toernooi. Meppelink en Van Iersel nemen het vanaf 19.40 uur op tegen Tatjana Masjkova en Irina Tsimbalova uit Kazachstan. Dat blijkt uit het speelschema dat de organisatie donderdag publiceerde.

Ook Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst komen in actie op de openingsavond. De Nederlanders nemen het op tegen het duo Tato/Pepe uit El Salvador. De twee wedstrijden op 26 juni in het stadion op de Hofvijver worden voorafgegaan door een openingsceremonie in de Koninklijke Schouwburg.

Tot en met de kwartfinales wordt er gespeeld in Den Haag, Apeldoorn, Amsterdam en Rotterdam. Het slotweekeinde in Den Haag (3-5 juli) met de halve finales en finales is al bijna uitverkocht.

GL op de bres voor actievoerders Maagdenhuis

GroenLinks in de Tweede Kamer wil opheldering over het in vreemdelingenbewaring nemen van enkele actievoerders uit het Maagdenhuis. Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft het kabinet vragen gesteld. Ze vreest namelijk dat er sprake is van machtsmisbruik en intimidatie en bepleit onmiddellijke vrijlating.

De bezetters gingen in vreemdelingenbewaring omdat ze hun identiteit niet prijs wilden geven. Maar Van Tongeren zwaait nu met een uitspraak uit 2012 van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Daarin oordeelt de rechter dat een demonstrant, die na de ontruiming van een Amsterdamse kraakpand werd aangehouden, niet in vreemdelingenbewaring mocht worden genomen omdat er geen aanwijzingen waren dat de actievoerder onrechtmatig in Nederland verbleef.

Donderdag zaten nog twee actievoerders vast die hun identiteit niet wilden onthullen.

Star Wars: The Force Awakens promo poster gelekt

In Anaheim, Californië is vanochtend de Star Wars Celebration begonnen. Verwacht de komende dagen dus meer nieuws van onze kant over Star Wars: The Force Awakens.

Het begint in ieder geval goed. Via twitter zijn er al een aantal teaserposters geplaatst. Het is nog niet bevestigd of dit de 'real deal' is, maar het lijkt echt. Het ziet er in ieder geval intrigerend uit. 

We houden je de komende dagen op de hoogte. Er wordt namelijk ook een nieuwe trailer verwacht.

Star Wars The Force Awakens poster

Star Wars The Force Awakens poster 2

Star Wars The Force Awakens poster 3

Twee jaar schorsing dreigt voor Van Avermaet

Voor de Belgische wielrenner Greg van Avermaet dreigen een schorsing van twee jaar en een boete van 262.500 euro wegens doping. Dat heeft de aanklager van de Belgische wielerbond donderdag geëist. De BMC-renner moest in Brussel uitleg geven over zijn relatie met de omstreden arts Chris Mertens. Een uitspraak volgt over twee weken.

Mertens wordt in verband gebracht met illegale ozontherapie en het toedienen van injecties met verboden herstelmiddelen. Van Avermaet, die toegeeft in 2011 door hem behandeld te zijn, is officieel dopingverdachte, maar testte nooit positief. De Belg houdt vast aan zijn onschuld.

Van Avermaet eindige zondag nog als derde in Parijs-Roubaix, evenals een week eerder in de Ronde van Vlaanderen. Komende zondag start hij gewoon in de Amstel Gold Race.

Zorgen over mogelijk clubhuis Bandidos

Burgemeester Berry Link van de Limburgse gemeente Schinnen laat onderzoeken of motorclub de Bandidos in het dorpje Oirsbeek een clubhuis willen vestigen. Link zei donderdag daarover signalen ontvangen te hebben.

Als die kloppen, wil de burgemeester er naar eigen zeggen alles aan doen om dat te voorkomen. "We accepteren dat niet", voegde hij daaraan toe.

In Oirsbeek was tien jaar geleden het clubhuis van de Nomads gevestigd, een afdeling van de Hells Angels. Drie Hells Angels uit Oirsbeek werden in die tijd vermoord. Clubleden werden van die moord verdacht, maar wie het gedaan heeft kon niet bewezen worden.

President Harrie Ramakers van de Limburgse Bandidos was indertijd lid van de Hells Angels in Oirsbeek.

Alarm op vliegbasis om probleem tankvliegtuig

Op vliegbasis Eindhoven is donderdag alarm geslagen omdat een Duits tankvliegtuig een probleem had. De hulpdiensten op de luchthaven rukten uit voorzorg uit, maar hoefden niet in actie te komen: het toestel is veilig geland.

De Duitse A310 doet mee aan een grote internationale oefening die momenteel gaande is. Vanuit Eindhoven was het toestel opgestegen om jagers die vanaf vliegbasis Leeuwarden vertrokken, in de lucht bij te tanken.

Na het tanken wilde de zogeheten basket, het onderdeel waarmee het jachtvliegtuig contact maakt, niet helemaal inklappen. Omdat dit mogelijk gevaar oplevert, rukte de brandweer snel uit. "Mocht er dan iets gebeuren, dan kunnen de hulpdiensten direct ingrijpen", aldus een woordvoerder van de basis.

Nederlander met drugsafval opgepakt in BelgiŽ

De Belgische politie heeft dinsdag in het Belgische Maasmechelen een 37-jarige man uit Brunssum en een even oude Griek gearresteerd die in een kleine vrachtwagen reden met 32 vaten chemisch afval. De vaten waren afkomstig uit een drugslab in Maasmechelen, maakte de Belgische politie donderdag bekend.

De twee inzittenden van de vrachtwagen met Nederlands kenteken hadden de vaten net opgehaald bij het drugslab. Bij de inval op dat adres werd de 54-jarige bewoner gearresteerd. Dinsdagavond werd nog een 42-jarige man uit Maasmechelen opgepakt. Naast chemische producten vond de politie er een grote hoeveelheid synthetische drugs. De vier arrestanten worden verdacht van het maken van drugs.

In Limburg worden regelmatig vaten met drugsafval gedumpt. Het opruimen daarvan kost de overheid veel geld.

Doden na ruzie op vluchtelingenboot

Op een vluchtelingenboot voor de kust van Sicilië zouden moslims tien christenen in zee hebben gegooid. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica is aan boord ruzie ontstaan tussen aanhangers van de twee godsdiensten en liep dat zo hoog op dat verschillende Nigerianen en Ghanezen in zee werden gegooid.

Vijftien opvarenden zijn in Palermo aangehouden op verdenking van moord, onder wie een jongen van zeventien. De verdachten komen uit Mali, Senegal en Ivoorkust. Het schip vervoerde minstens honderd mensen.

Doden na ruzie op vluchtelingenboot
Doden na ruzie op vluchtelingenboot (Foto: ANP)

Biatlete Sloof komt niet meer voor Nederland uit

Biatlete Chardine Sloof heeft donderdagmiddag aangekondigd niet meer voor Nederland uit te zullen komen. De 22-jarige gaat vanaf nu proberen om namens Zweden uit te komen, het land waar ze met haar familie al jaren woonachtig is. Met Sloof verliest Nederland de beste biatlete uit de geschiedenis.

"Het was een ontzettend moeilijke beslissing, maar ik denk dat dit het beste is om te doen. Ik zou zo graag willen dat ik door kon blijven gaan en kon eindigen hoe ik gestart ben, maar in plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om van nationaliteit te veranderen en Zweedse te worden", schrijft de sportster op Facebook"Ik kijk uit naar een nieuwe reis en hoop dat ik aan internationale wedstrijden mee kan gaan doen namens Zweden, hopelijk met de steun van een ieder die dit leest."

In het World Cup-circuit is Sloof al tijden de enige Nederlandse vrouw. Haar broers Joël en Luciën hebben ook World Cup-ervaring, maar sinds afgelopen zomer komt ook Luciën uit voor Zweden. Joël kende juist het beste seizoen uit zijn leven en lijkt vooralsnog wel voor Nederland uit te blijven komen.

Met haar nieuwe nationaliteit lijken er andere kansen te liggen voor Sloof. Zo zou het mogelijk zijn om, mits ze goed genoeg presteert, in de World Cups ook in de estafettes uit te komen. Zweden doet daarin nagenoeg altijd mee, Nederland was met één biatlete altijd ver verwijderd van deelname daaraan, ook met de opkomst van de nog zeer jonge talenten Carine en Lilian Leijn.

In 2012 zorgde Sloof eigenhandig voor het grootste Nederlandse biatlonsucces ooit. In het Finse Kontiolahti pakte ze zowel op de individuele wedstrijd als de achtervolging de wereldtitel bij de junioren. In de World Cup liet ze met name in het seizoen 2013/2014 haar beste resultaten zien, met als hoogtepunt de 43e plek tijdens de sprint in Antholz. Afgelopen seizoen viel het onder meer vanwege allerlei fysieke ongemakken tegen. Ze moest veel World Cups overslaan, kwam niet verder dan een 76e plek in Oberhof na een zeer hevige astma-aanval gaf Sloof er op het WK de brui aan.

NAC-verdediger De Roover stopt

NAC Breda-verdediger Sepp de Roover zet na het huidige seizoen een punt achter zijn loopbaan. De dertigjarige Belg is het met de clubleiding eens geworden over de voortijdige ontbinding van zijn contract, dat eigenlijk nog tot het einde van volgend seizoen doorliep. De Roover wil zich gaan richten op zijn maatschappelijke carrière.

"NAC is een fantastische club. Ik koester de momenten die ik er met mijn teamgenoten en het publiek heb gehad", aldus De Roover. NAC-trainer Robert Maaskant vindt het jammer dat zijn speler vertrekt. "We hebben veel plezier aan Sepp gehad en wensen hem alle succes voor de toekomst."

Tweevoudig international De Roover begon zijn carrière in België, maar verhuisde snel naar Nederland. Hij kwam onder meer in actie voor Sparta en FC Groningen, voor hij in 2012 via Sporting Lokeren bij NAC belandde.

Sepp de Roover in actie voor NAC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Sepp de Roover in actie voor NAC (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Button: "Honda-motor niet het enige probleem"

McLaren-coureur Jenson Button geeft toe dat de Honda-motor niet het enige probleem is voor het team uit Woking. De auto moet op alle terreinen verbeteren willen hij en zijn teamgenoot Fernando Alonso een vuist kunnen maken tegen de andere teams.

Button: "We moeten op veel terreinen ons verbeteren. De auto is efficiënt en rijdt goed, maar het gebrek aan neerwaartse druk breekt ons op. Als de basis goed is kun je dat toe gaan voegen en ik hoop dat we dat bij de komende races kunnen gaan doen. Als we over meer pk's zouden beschikken zouden we veel competitiever zijn, maar dan nog hadden we vooraan niet mee kunnen doen. Daarom moeten we ons in alles verbeteren."

De Britse coureur verwacht dat McLaren bij de start van het Europese seizoen een flinke stap voorwaarts kan zetten. "Als je met minder neerwaartse druk rijdt zie je meer problemen, die anders verborgen blijven, met de auto. Daarom is het goed dat wij die problemen nu vinden en oplossen, waardoor je dat na het toevoegen van de neerwaartse druk niet meer hoeft te doen. Hopelijk kunnen wij hiervan behoorlijk profiteren. Het kost tijd, maar voor ons is er meer ruimte voor verbetering dan bij veel andere teams."

Vergif zichtbaar in Witchers gelaat

Iedere Witcher heeft een hogere resistentie dan een normaal persoon. Dat hebben ze nodig om de uiterst giftige brouwsels te kunnen drinken die ze zelf kokkerellen. De elixers geven hun tijdelijk bovenmenselijke gaven, maar eisen ook hun tol.

Dankzij het goeie programmeerwerk van CD Projekt RED kun je aan Geralts gezicht zien of hij veel of weinig drankjes op heeft. Ontwerper Mateusz Tomaszkiewicz licht toe in gesprek met Game Informer, “In het spel heb je een toxicity (vergif)-balk, die aangeeft hoe erg Geralt onder invloed is.(…)Hoe hoger de balk, de meer de giften Geralts gezicht veranderen. (…) Zijn gelaat wordt onnatuurlijk bleek, zijn aderen worden zichtbaar en lijken wel zwart, donkere cirkels komen onder zijn ogen, et cetera.”

Klik op het plaatje om Geralts aderen goed te kunnen zien.

Vergif

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 22 mei uit voor PS4, Xbox One en pc.

Grolsch blijft FC Twente steunen

FC Twente en sponsor Grolsch, tevens naamgever van het stadion, zetten de komende jaren de samenwerking voort. De partijen hebben eerder deze week hun juridische geschil bijgelegd. Dat meldden de eredivisieclub en het biermerk donderdag in een gezamenlijk persbericht. De lopende bodemprocedure over de onenigheid over commerciële afspraken is van de baan.

Gerald van den Belt, algemeen directeur van het armlastige FC Twente, reageerde verheugd op het akkoord. "Ik weet niet beter dan dat FC Twente en Grolsch twee merken zijn die onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar en met de regio Twente. Het is mooi dat we samen weer vooruit kunnen kijken en in ons beider jubileumjaar de verdere samenwerking hebben bekrachtigd."

De Grolsch Veste kan voorlopig haar naam behouden (WikiCommons/Maurits Jansen)
De Grolsch Veste kan voorlopig haar naam behouden (WikiCommons/Maurits Jansen)

Blikje fris verslaat blikje bier

Europese blikjesfabrikanten en drankbedrijven hebben vorig jaar voor het eerst meer fris dan bier in blik geproduceerd. Er rolden afgerond 32 miljard frisdrankblikjes van de band en 31 miljard bierblikjes. Bij elkaar zijn er in een jaar tijd ook nog nooit zoveel blikjes gemaakt in Europa.

Dat blijkt uit cijfers die donderdag door brancheorganisatie Beverage Can Makers Europe (BCME) bekend werden gemaakt.

De fabricage van frisdrankblikjes groeide met 5 procent, vergeleken met een jaar eerder. De productie van bier in blik kon met 2 procent worden opgeschroefd. BCME spreekt van een ,,goed resultaat'', vooral omdat de totale bierverkoop, inclusief flesjes, vorig jaar juist met 1 procent terugliep.

Hoewel het een matige zomer was, bleek het wereldkampioenschap voetbal gunstig te zijn voor de blikconsumptie. Zo zag Duitsland, de grote winnaar van het WK 2014, de vraag naar bier in blik stijgen met maar liefst 8 procent, aldus BCME.

Geen teamorders bij Mercedes

Formule 1-team Mercedes is niet van plan zijn coureurs stalorders op te leggen. Dat zegt teambaas Toto Wolff op de officiële Formule 1-site. Mercedes-rijders Lewis Hamilton en Nico Rosberg zijn sinds vorig seizoen elkaar grootste concurrenten. Na de Grand Prix van China afgelopen weekend was er opnieuw onenigheid tussen het duo, omdat Rosberg meende te zijn opgehouden door zijn teamgenoot.

"We zagen dat er spanning hing tussen Nico en Lewis, dus hebben we die 's avonds na de race meteen weggenomen", zegt Wolff. "We laten ze dus gewoon tegen elkaar racen. Ze weten dat het vooral belangrijk is Mercedes de overwinning te bezorgen."

Hamilton gaat het raceweekend in Bahrein in als kampioenschapsleider, met 17 punten voorsprong op Rosberg. Ferrari-coureur Sebastian Vettel staat tussen hen in, 13 punten achter Hamilton.

Oranjedienstregeling NS op Koningsdag

De NS heeft ook dit jaar weer een speciale Oranjedienstregeling opgetuigd voor Koningsdag en de avond ervoor. Er rijden dan meer en langere treinen en op de stations zijn extra medewerkers om alles in goede banen te leiden, heeft de NS donderdag laten weten.

Treinen kunnen op andere tijden of van andere perrons vertrekken of een andere eindbestemming hebben. Soms krijg je te maken met een extra overstap, waarschuwt de NS. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, moet goed kijken op de NS Reisplanner en eventueel zijn kaartje van tevoren kopen. Sinds donderdag kun je tot acht dagen van tevoren een los kaartje kopen bij de automaat.

Verder wijzen de Spoorwegen erop dat alcohol op de stations en in de treinen verboden is.

The Witcher 3 is af

The Witcher 3 is 'gold'. Dat betekent dat de code af is en dat de game naar fabrieken wordt gestuurd om gedrukt te worden. De game gaat dus niet voor een derde keer uitgesteld worden.

CD Project RED-baas Adam Badowski is blij met het nieuws:

“We worked so damn hard over the past three years to bring you this game. From the corrupt nobles in Novigrad to ancient monsters lurking in deep forests, to the bustling cities, colorful ports and breathtaking vistas; all the people, all the places — we literally spent tens of thousands of hours to turn all that into an adventure that will kick your ass and make you want to come for more. The Witcher 3: Wild Hunt has gone GOLD and will soon be yours!”

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 22 mei uit voor PS4, Xbox One en pc.

Bed, bad en brood discussie verschoven naar vrijdag

Het voor donderdagmiddag geplande coalitieoverleg tussen VVD en PvdA over de opvang van illegalen is uitgesteld. De partijen gaan nu vrijdag na de wekelijkse ministerraad weer om de tafel. Bronnen rond het overleg hebben berichtgeving van De Telegraaf op social media daarover donderdag bevestigd.

Partijen menen dat het niet nodig is om het donderdag weer heel laat te maken, omdat er geen deadline is in het dossier. Nu is het even beraden in eigen kring en dan vrijdag weer verder.

VVD en PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar in de kwestie van de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De PvdA wil hen, in afwachting van uitzetting, onderdak en eten bieden ('bed, bad en brood'), maar de VVD voelt daar in het geheel niet voor. Binnen de coalitie wordt erkend dat dit het grootste en meest fundamentele en ideologische verschil is dat de partijen in deze regeerperiode tot nog toe heeft verdeeld.

Heel Nederland is twee minuten stil op 4 mei

Vrijwel heel Nederland (95 procent) is twee minuten stil tijdens dodenherdenking op 4 mei. Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog vinden Nederlanders het nog steeds belangrijk om te herdenken. Het is een manier van respect tonen aan oorlogsslachtoffers.

Dat blijkt uit het nationaal vrijheidsonderzoek 2015 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De nationale herdenking vindt jaarlijks plaats bij duizenden monumenten door heel het land. De herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam wordt goed gewaardeerd.

Ideeën om daar dingen aan te veranderen, komen vrijwel alleen van jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Voor zeven van de tien Nederlanders hoeft er niets aan de herdenking op de Dam te worden gewijzigd. "Vooral de stilte, de aanwezigheid van het koninklijk paar en het zingen van het volkslied worden aansprekend genoemd", aldus het onderzoek.

Nederlanders vinden herdenken vooral belangrijk voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog dierbaren hebben verloren. Als tijdens de dodenherdenking ook speciale aandacht moet worden besteed aan andere groepen, noemt 45 procent 'groepen die werden vervolgd' zoals Joden, Roma en Sinti. Ook verzetsstrijders en Nederlandse militairen worden genoemd.

Tegelijkertijd vinden Nederlanders het ook goed om naast herdenken ook de vrijheid te vieren. Driekwart vindt de viering belangrijk en ziet 5 mei als een dag om stil te staan bij de gedachte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Tearaway Unfolded ontvouwt zich deze zomer

Tearaway Unfolded komt deze zomer uit. Dat heeft een medewerker van ontwikkelaar Media Molecule via Twitter bekendgemaakt. De game is in principe een PS4-port van de Vita-game, maar het bevat volgens Media Molecule heel veel nieuwe content.

Tearaway is een platformer waarin de hele wereld gemaakt is van papier. De game kwam eind 2013 uit en werd door critici goed ontvangen.

Man vermist op Geert Wildersplein

Mensen in de omgeving van Heerenveen kregen vandaag wel een uiterst curieus bericht op hun mobiel van Burgernet. Burgernet deed namelijk een oproep om uit te kijken naar een 86-jarige man. Dat is op zich natuurlijk niet vreemd, maar de oude man, gekleed in een beige ribbroek, groene jas en met kalend grijs haar, wordt vermist op een nogal vreemde locatie. Volgens Burgernet Friesland zou de man zich namelijk bevinden in de omgeving van het Geert Wildersplein! Ja dat leest u goed: Het Geert Wildersplein!!1!

Nu kennen we het dorp Heerenveen wel een beetje en het vermoeden is dat men bij Burgernet een beetje in de war is met het Geerts Willigenplein. Mocht u dus in de buurt zijn van Akkrum-Zuid DKV Heerenveen, kijk dan even uit naar een oudere man die voldoet aan het onderstaande signalement.

Kim en Kanye op Time's lijst machtige mensen

Kanye West, Kim Kardashian en acteur Bradley Cooper staan in de nieuwe jaarlijst van honderd invloedrijkste mensen van het toonaangevende Time Magazine dat vrijdag uitkomt.

Martha Stewart schrijft als gastredacteur een stuk over Kardashian. "Kim en haar beroemde ondernemende broers en zussen, die allemaal onder de hoede staan van een slim en onvermoeibaar gezinshoofd, hebben de term familie een nieuwe definitie gegeven", schrijft de zakenmagnaat over de realityster.

"Ondanks het uiterlijk vertoon, de zelfexpansie en de zelfpromotie komt Kim over als een benijdenswaardige grote zus in een kliek waar iedereen elkaar lief lijkt te hebben."

Onderzoek naar energie uit vliegtuigwind

Opstijgende vliegtuigen verplaatsen een enorme hoeveelheid lucht. Eindhoven Airport hoopt iets nuttigs te doen met die kunstmatig veroorzaakte wind: energie opwekken. Samen met twee gespecialiseerde bedrijven is de luchthaven een onderzoeksproject begonnen om de wind te vangen. Directeur Joost Meijs kondigt dat donderdagavond aan op Omroep Brabant.

Het project is hoogst experimenteel. "We meten of het mogelijk is om met turbines voldoende wind te vangen", aldus Meijs. "Het is wel interessant, omdat we de opgewekte energie elders op de luchthaven kunnen gebruiken."

Zodoende kunnen vliegtuigen, die per saldo vervuilend zijn doordat ze op kerosine draaien en CO2 uitstoten, mogelijk toch een kleine bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. De start- en landingsbaan van het vliegveld is inmiddels al voorzien van meetapparatuur.

Beelden paardenmishandeling leveren niets op

Luchtopnames hebben geen concrete aanwijzingen naar een dader opgeleverd in het onderzoek naar de paardenmishandelingen in het noorden van het land. Dat heeft de politie donderdag laten weten.

Nederland doet als sinds vorig jaar augustus onderzoek naar de mishandeling van de dieren. In een poging duidelijkheid te krijgen besloot de politie beelden vanuit de lucht te maken. Rond de jaarwisseling zijn vanuit een helikopter alle locaties in Friesland, Groningen en Drenthe gefotografeerd waar paarden in 2014 het slachtoffer zouden zijn geweest.

Het onderzoeksteam heeft de beelden van onder meer de weilanden, paardenstallen en andere verblijven de afgelopen maanden uitgebreid geanalyseerd. Dit heeft niets opgeleverd. De dierenpolitie zet het onderzoek in Noord-Nederland voort. Het rechercheteam is opgeheven.

'Bescherm belangrijke onderdelen internet'

Zoals het in een oorlog verboden is ziekenhuizen aan te vallen, zo zou het ook uit den boze moeten zijn cyberaanvallen uit te voeren op belangrijke onderdelen van het internet. Het gaat dan bijvoorbeeld om netwerken waar hulpdiensten van afhankelijk zijn. Die oproep doen minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en EU-buitenlandchef Federica Mogherini donderdag in het blad EU Observer. Het stuk is gepubliceerd tijdens de cybertop in Den Haag.

Koenders en Mogherini willen dat landen 'de fundamentele veiligheid van vitale cybersystemen' niet ondermijnen. Bovendien zouden landen moeten optreden tegen 'dreigingen vanuit hun grondgebied'. Als voorbeelden noemen ze 'de cybergijzeling van TV5 Monde, de aanval op Sony Pictures vorig jaar en constante cyberaanvallen op financiële instellingen wereldwijd'. Die laten zien dat aanvallen 'een middel voor manipulatie en dwang zijn geworden voor staten en anderen'.

Lage tarieven drukken resultaat Stedin

Netbeheerder Stedin heeft afgelopen jaar mindere resultaten geboekt als gevolg van lagere tarieven en extra investeringen. Dat bleek donderdag uit het jaarbericht van de netbeheerder. Over 2014 kwam het bedrijfsresultaat uit op 298 miljoen euro, tegenover 376 miljoen euro een jaar eerder.

Volgens Stedin heeft het merendeel van de klanten afgelopen jaar minder betaald voor het gebruik van de netwerken. Daarnaast werd er 433 miljoen euro geïnvesteerd in de netwerken. Dat bedrag lag 6 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Volgens Stedin, dat onderdeel is van energieconcern Eneco, was 2014 een uitdagend jaar onder meer vanwege de integratie van aannemer Joulz.

Onlangs werd bekend dat Stedin dit jaar circa 534 miljoen euro investeert in het verduurzamen, verbeteren, aanleggen en vervangen van energienetten.

Poetin: OekraÔne knijpt oosten van het land af

De economische blokkade die de Oekraïense regering voert tegen het oostelijke deel van het land is een schending van de vredesovereenkomst die Kiev heeft gesloten met Rusland en de pro-Russische separatisten. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

De separatisten maken de dienst uit in grote delen van Oost-Oekraïne. De regering in Kiev heeft de financiële dienstverlening in het gebied gestaakt en ook de uitbetalingen van pensioenen en uitkeringen stopgezet. Volgens Poetin schendt de regering hiermee de voorwaarden van de vredesovereenkomst die in februari werd gesloten in Minsk.

'Van Agt informeerde Kamer fout over kaping'

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt heeft de Tweede Kamer in 1977 feitelijk onjuist geïnformeerd over de beëindiging van de gijzeling door Molukkers van treinpassagiers bij De Punt. De vraag is echter of hij dat bewust heeft gedaan. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur donderdag in de Tweede Kamer.

De Molukkers wilden met de kaping afdwingen dat Nederland zich zou inzetten voor een zelfstandige Molukse staat. De gijzeling werd na drie weken beëindigd door precisieschutters, mariniers en straaljagers. Zes treinkapers en twee passagiers kwamen om. Drie van de zes omgekomen kapers hadden zich naar later bleek tijdens de bevrijdingsactie niet gewapend verzet. Van Agt zei destijds in de Kamer ten onrechte dat er geen schot was gelost op gijzelnemers die niet gewapend waren.

Rutte opent AutoRAI

Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag de AutoRAI officieel geopend. Deze tweejaarlijkse autoshow ging in 2013 niet door omdat de economische crisis roet in het eten gooide.

Dat de auto-importeurs voor deze editie wel weer in de rij stonden om mee te doen, ziet Rutte als 'het zoveelste signaal dat het vertrouwen in de economie terugkomt.' "Dat we echt op de weg omhoog zijn, ook in de autobranche", zei hij.

De autosector is belangrijk voor de Nederlandse economie, aldus de premier. Hij wees er onder meer op dat er geen Audi, Mercedes of BMW van de band rolt die niet vol zit met chips, sensoren en andere onderdelen uit Nederland. "Maar feitelijk geldt dat zo'n beetje voor elk automerk uit elk land."

De AutoRAI gaat vrijdag open voor het publiek en duurt tot en met zondag 26 april. De laatste editie, in 2011, trok 270.000 bezoekers. De organisatie hoopt dat er dit jaar iets meer komen.

AutoRAI (Foto: Novum)
AutoRAI (Foto: Novum)

Grootste aantal asielzoekers in 10 jaar

Het aantal asielzoekers is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In 2014 meldden zich 29.790 asielzoekers in Nederland, het grootste aantal in tien jaar tijd. In 2013 klopten 16.477 asielzoekers aan. Dat staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat donderdag is gepubliceerd.

De toegenomen instroom komt vooral door het grote aantal Syriërs dat zich meldde. Bijna de helft van de groep asielzoekers kwam daar vandaan. Ook vroegen er veel Eritreeërs asiel aan.

Om al die asielzoekers onder te brengen is de capaciteit behoorlijk uitgebreid. Asielzoekerscentra die buiten gebruik waren, werden weer in gebruik genomen. Ook werden nieuwe azc's geopend, soms in opmerkelijke locaties als het bungalowpark bij Speelstad Oranje van ondernemer Hennie van der Most.

NVJ wil opheldering zwarte lijst journalisten

De journalistenvakbond NVJ wil van het ministerie van Defensie weten of dat departement inderdaad een zwarte lijst van journalisten hanteert. De bond heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag per brief om opheldering gevraagd, meldt NVJ-secretaris Thomas Bruning.

Het bestaan van zo'n lijst komt naar voren uit intern mailverkeer waar het tv-programma EenVandaag de hand op heeft gelegd. In de mail corresponderen de Defensiemedewerkers over enkele reportages van Dossier EenVandaag. In die uitzendingen wordt kritisch bericht over de manier waarop Defensie omgaat met oud-medewerkers. In de mail staat de passage: ,,Ik denk dat de journalist (…) door DCO op het matje geroepen moet worden, althans in ieder geval op de zwarte lijst wordt gezet." De DCO staat voor Directie Communicatie.

,,Een zwarte lijst past niet in een democratie. Je denkt daarbij eerder aan Noord-Korea dan aan Nederland. Wij vinden het alarmerend," aldus Bruning.

NVJ wil opheldering zwarte lijst journalisten
NVJ wil opheldering zwarte lijst journalisten (Foto: ANP)

Juf-neukende scholier wachtte pijnlijke dood

Yulia Simonova uit de Moskouse voorstad Shatura wacht een zware gevangenisstraf. De 52-jarige lerares heeft namelijk het bed gedeeld met een 15-jarige leerling. Toen de liefde van zijn kant over was, nam de feeks een huurmoordenaar in de arm om haar jeugdige ex-vriendje een uiterst pijnlijke dood te bezorgen.

Berichten over seksrelaties tussen geile docentes en hun leerlingen zijn vrijwel dagelijkse kost op FOK! En bijna altijd loopt het slecht af. De lerares in kwestie draait dan de bak in wegens seks met een minderjarig. Dit Russische verhaal kent echter een nog veel duisterder randje.

Simonova heeft een jaar lang een relatie gehad met haar pupil. In deze mooie tijd werd hij overladen met cadeautjes. Tot het moment dat de knaap zijn rijpe juf de bons gaf. Hij had de liefde gevonden in een klasgenootje.

De lerares kon het niet verkroppen en besloot een huurmoordenaar in te huren. De bestelling werd echter met een verborgen camera opgenomen. "Je moet hem flink in elkaar beuken", droeg zij de hitman op. "Ik wil zien dat hij helsen pijnen lijdt."

"Ik wil dat je zijn armen en benen breekt", aldus de jaloerse juf. "Van zijn gezicht moet je afblijven, maar richt je op zijn nieren omdat ik wil dat hij doodbloedt. Net voor hij het loodje legt, wil ik nog een paar laatste woorden met hem wisselen. Daarna maken wij hem samen af."

Helaas voor Simonova bleek de huurmoordenaar een undercoveragent te zijn. Na het overhandigen van een ton in roebels, tegen de huidige koers 1860 euro, werd ze in de boeien geslagen. Ze kan een gevangenisstraf van 15 jaar tegemoet zien. Haar voormalige minnaar hoopt dat ze tijdens de straf haar sleutel weggooien.

Twee tips over dode explosie woonboot Wormer

Een uitzending van het opsporingsprogramma bureau Noord-Holland heeft twee tips opgeleverd over de explosie maandag op een woonboot in Wormer waarbij een man overleed. Of de tips bruikbaar zijn, kon de politie donderdag nog niet zeggen. Het programma wordt de hele week nog herhaald op de regionale omroep.

Een 53-jarige man, de vermoedelijke bewoner, kwam door de explosie om het leven. Een 51-jarige vrouw raakte zwaar gewond en ligt in het ziekenhuis. De toedracht is nog niet duidelijk, maar de politie houdt wel ernstig rekening met een aanslag.

De boot is dinsdag weggesleept voor nader onderzoek. Op de boot vond de politie een tweede explosief, dat elders tot ontploffing is gebracht.

Vervolging komt meer centraal bij MH17

De aandacht rond de ramp met vlucht MH17 zal zich meer gaan richten op de opsporing van de daders. Dat zei minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie donderdag. "Nu we heel ver zijn met de repatriëring, komt opsporing en vervolging meer centraal te staan."

Van der Steur en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken voerden donderdag in de marge van de internationale cybertop in Den Haag overleg met vertegenwoordigers van landen die betrokken waren bij de ramp, waaronder Maleisië, Oekraïne en Australië. Ze werden bijgepraat over de stand van zaken.

De bergingsmissie in het rampgebied in het oosten van Oekraïne is donderdag weer aan de slag gegaan. De leden waren een dag eerder in Donetsk aangekomen. Het doel van de enkele weken durende missie is onder meer om de laatste menselijke resten te verzamelen in de hoop de laatste twee slachtoffers te kunnen identificeren.

Hooijmaijers stapt naar Hoge Raad

Voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers stapt naar de Hoge Raad. De oud-gedeputeerde legt zich niet neer bij de gevangenisstraf van 2,5 jaar die het gerechtshof in Amsterdam hem eerder deze maand in hoger beroep oplegde. Dit meldt zijn raadsman Frits Schneider donderdag.

Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem na een eis van vier jaar tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als hijzelf tekende tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar cel.

Het hof kwam tot vrijspraak in meer individuele omkopingszaken dan de rechtbank eerder had gedaan en legde daarom zes maanden minder celstraf op, maar oordeelde niettemin hard over zijn handelswijze.

'Nederland haalt duurzame energiedoelen niet'

Nederland gaat de doelen voor duurzame energie niet halen als er niet snel nieuwe maatregelen worden genomen. Er zijn miljarden euro's extra nodig voor windmolens op zee of voor duurzame energieprojecten in het buitenland. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een donderdag verschenen rapport over de subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken.

Het doel is 14 procent duurzame energie in 2020 en 16 procent in 2023, maar dat gaat in het huidige tempo niet lukken. Sleutelen aan de subsidieregeling (SDE+) biedt onvoldoende soelaas omdat die regeling op hoofdlijnen goed in elkaar steekt, aldus de Rekenkamer. Om de EU-doelen en de afspraken uit het nationale energieakkoord te halen zijn snel andere besluiten nodig van minister Henk Kamp van Economische Zaken.

'Nederland haalt duurzame energiedoelen niet' (Foto: Novum)
'Nederland haalt duurzame energiedoelen niet' (Foto: Novum)

Zes voetbalvelden nodig voor wiet Rotterdam

Er zijn ongeveer zes voetbalvelden nodig om aan de dagelijkse vraag naar wiet in Rotterdam te voldoen. De productie is bedoeld voor ongeveer 25.000 mensen die iedere dag gemiddeld rond de 10 euro aan wiet kopen in de ongeveer veertig coffeeshops die Rotterdam rijk is.

Dat staat in een brief van het college aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders verkenden alvast op verzoek van de raad de mogelijkheden naar de gereguleerde productie van wiet als dat wettelijk wordt toegestaan. Rotterdam wil graag zelf produceren vanwege het publieke belang.

"Wij hopen met gereguleerde wietteelt gezondheidsrisico's weg te nemen en criminaliteit tegen te gaan. Gereguleerde teelt zou de leefbaarheid en veiligheid in wijken ten goede komen", schrijft het college.

Jaarlijks worden in de gemeente Rotterdam ongeveer vijfhonderd wietplantages ontmanteld. Dat gebeurt voor het overgrote deel in woonwijken en woonhuizen. Vooral het gevaar van brand is de gemeente een doorn in het oog, net als de criminaliteit die de handel met zich meebrengt. "Eigenaren van coffeeshops worden impliciet gedwongen zaken te doen met criminelen."

Voorlopig is de verkenning nog theorie want ondanks een langdurige lobby van verschillende gemeenten biedt het kabinet geen mogelijkheden om te experimenteren met wietteelt.

Zes voetbalvelden nodig voor wiet Rotterdam (Foto: Novum)
Zes voetbalvelden nodig voor wiet Rotterdam (Foto: Novum)

GTA V al miljoen keer verkocht via Steam

Het kan snel gaan. GTA V is al meer dan een miljoen keer verkocht via Steam. De pc-versie is ook verkocht via andere kanalen, dus dat is een fabelachtig totaal. Nog een opmerkelijk feitje: China staat tweede in de ranglijst waar de meeste verkopen plaatsvinden. Grand Theft Auto V kost omgerekend van de Chinese Yuan $29,99 in China.

Journalist doodgeschoten in Kiev

Een Oekraïense journalist die bekendstond om zijn pro-Russische standpunten is donderdag in Kiev doodgeschoten. Dat heeft het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

Oles Boezyna werd onder vuur genomen vanuit een rijdende auto, zei minister van binnenlandse zaken Anton Herasjtsjenko. Tot vorige maand was hij nog hoofdredacteur van een dagblad. In 2012 probeerde hij een zetel in het parlement te veroveren.

Vrouw (56) rijdt dertig jaar zonder rijbewijs

Een 56-jarige vrouw is na dertig jaar toch nog betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De politie heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De bestuurster moest woensdagmiddag bij een verkeerscontrole in Egmond aan den Hoef haar papieren laten zien omdat twee passagiers achter in de auto geen gordel droegen. Ze bekende toen dat ze al dertig jaar zonder rijbewijs reed en dat ze nooit eerder was gecontroleerd.

Rijbewijs (Foto: Novum)
Rijbewijs (Foto: Novum)

Star Wars Battlefront livestream 'vanavond'

Ter ere van de fanbeurs Star Wars Celebration heeft Electronic Arts een stand opgesteld voor Star Wars Battlefront. Toen zij een grote vlag ophingen, maakte Redditer MAN_OF_STEEL13 meteen even een foto. Uiteraard zijn de geruchten op internet nu dat het spel ruimtegevechten heeft. Vrijdagavond om 19:00 zendt Electronic Arts een livestream uit met gameplay, dus dan weten wij het zeker.

Star Wars Battlefront

Griekse rente stijgt verder

De zorgen op de financiële markten over Griekenland lijken verder toe te nemen. De rente op Griekse staatsleningen ging donderdag opnieuw flink omhoog.

De rente op tienjarige Griekse staatsleningen steeg naar bijna 13 procent. Een hogere rente geeft aan dat de vraag naar de obligaties afneemt.

De Griekse rente gaat sinds vorige week hard omhoog, door zorgen over de politieke situatie in Griekenland en de onzekerheid of het land aan al zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Woensdag stelde kredietbeoordelaar S&P de kredietwaardigheid van het land naar beneden bij.

Controle bij dierenartsen op rŲntgenstraling

Dierenartsenpraktijken kunnen vanaf mei tot november een bezoek van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwachten. Daarbij kijken de inspecteurs of er wel voldoende beschermingsmaatregelen tegen röntgenstraling worden genomen. Bij twee grote eerdere controles, in 2005 en 2009, stelde de inspectie relatief veel overtredingen vast.

De nadruk ligt op praktijken die met mobiele röntgenapparatuur werken. De stralingsrisico's bij dergelijke apparaten kunnen groter zijn dan bij röntgenapparatuur in een vaste opstelling.

'Overheid moet flexwerkers goed behandelen'

De overheid moet als werkgever het goede voorbeeld geven bij de behandeling van uitzendkrachten en flexwerkers. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) deelt die oproep vanuit de Tweede Kamer, maar zei donderdag in een debat dat dat niet vanzelf gaat.

Ook bij de overheid is een cultuurverandering nodig, benadrukte hij. Volgens de minister is de overheid al wel bezig om dingen ten goede te veranderen. Zo wordt payrolling, waarbij de verantwoordelijkheid voor personeel uit handen wordt geven aan bijvoorbeeld een loonadministrateur, afgebouwd.

Asscher uitte vorige week forse kritiek op ING voor de manier waarop de bank zou omgaan met uitzendkrachten. ING zou die aan de kant willen zetten om te voorkomen dat de flexwerkers vanaf 1 juli door een nieuwe wet recht krijgen op een ontslagvergoeding.

Winkels Haaksbergen ontruimd na gaslek

Diverse winkels in centrum van Haaksbergen moesten donderdag worden ontruimd vanwege een gaslek. De politie sloot uit voorzorg de Spoorstraat in het centrum grotendeels af. De brandweer was aanwezig voor assistentie, maar kon volgens een woordvoerster na enige tijd weer vertrekken.

Nadat een monteur het lek had verholpen, konden de winkels en de straat weer open. Het lek ontstond bij graafwerkzaamheden.

WK atletiek 2021 naar het Amerikaanse Eugene

De Amerikaanse stad Eugene is in 2021 gastheer van de wereldkampioenschappen atletiek. Dat maakte de internationale federatie IAAF donderdag bekend op een congres in Peking. Het zal de eerste keer zijn dat de mondiale titelstrijd outdoor in de Verenigde Staten wordt gehouden.

De stad in de staat Oregon was ook al kandidaat voor de WK in 2019, maar verloor toen de strijd om het binnenhalen van het toernooi van de Qatarese hoofdstad Doha. De IAAF besloot voor 2021 geen biedingsprocedure uit te schrijven en alle kaarten op Eugene te zetten. Er is al financiële steun toegezegd van de staat Oregon en het Amerikaans olympische comité en bovendien garandeert NBC de WK atletiek live uit te zenden in alle Amerikaanse staten.

De WK van 2015 worden in augustus in Peking gehouden, over twee jaar is de titelstrijd in Londen.

GTA V spelen met Oculus Rift

Je kan met een Oculus Rift Dev Kit 2 en het programmaatje vorpX in first person rondlopen in GTA V. Helaas kun je dus alleen rondkijken met het programmaatje, maar met een controller in de hand is het toch mega-vet. YouTuber Falandorn gaat even toeren met de motor.

Dus heb je een Oculus Rift en GTA V, dan kan het de moeite lonen om voor €29,99 vorpX aan te schaffen. Het programma werkt ook met andere games.

Mocht je geen geld uit willen geven dan is er nog een andere methode die uit de doeken wordt gedaan door YouTuber ImmersiveGamer83. Hij maakt gebruik van een programmaatje dat Redditer DrDaxxy heeft geschreven in C++. Let op: er is geen garantie dat je dit ongestraft mag doen. Je riskeert dat je wordt aangemerkt als een cheater, omdat je code toevoegt aan het spel.

Vanaf 7:43 kun je gameplay zien met de Oculus Rift.

Nippon Ichi teaset nieuwe game

Nippon Ichi heeft een teasersite geopend voor een nieuwe titel. De teller duidt op een onthulling op 21 april middernacht Japanse tijd, dat is dus 20 april om 17.00 voor ons.

Het lijkt om een consolegame te gaan wat aangegeven wordt door het 'consumer' gedeelte in het adres, wat in Japan console producten aanduidt. Er is verder nog niet veel bekend naast de letters RE en de teller, wel gaan er geruchten dat het om een Revival game zou gaan.

Nippon Ichi is een softwarehuis dat voornamelijk games ontwikkelt voor PlayStation. Ze zijn bekend van hun Disgaea-serie, maar ook Phantom Brave en La Pucelle zijn van hun hand.

'Oplader iPhone kan kortsluiting veroorzaken'

Bepaalde stekkers van de iPhone-oplader hebben een fabricagefout waardoor kortsluiting kan ontstaan. Hierdoor is er gevaar voor een elektrische schok of brand. Daarvoor waarschuwen distributeur EET Europarts en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Het gaat om bij EET Europarts gekochte opladers in de periode tussen mei 2014 tot november 2014 met artikelnummer ES2310. De distributeur waarschuwt mensen om direct te stoppen met het gebruik van de oplader en deze terug te brengen naar de winkel waar deze gekocht is.

Lof voor ProRail na aanpak problemen Schiphol

Luchthaven Schiphol, de NS en reizigersvereniging Rover zijn blij met de maatregelen van spoorbeheerder ProRail na de vele storingen in het treinverkeer binnen de driehoek Schiphol-Amsterdam-Utrecht. De nieuwe topman Pier Eringa heeft het oplossen van de problemen op het traject tot zijn topprioriteit gemaakt.

Eringa heeft meteen ingegrepen. Monteurs komen dichter bij het spoor te zitten, zodat ze sneller ter plekke zijn. Ook krijgen ze een extra opleiding. Bovendien komen er minimaal tien extra inspecteurs bij. Ze gaan toezicht houden bij grootschalige en cruciale werkzaamheden. In vervolg wordt standaard een 100% check uitgevoerd voordat het spoor weer wordt vrijgegeven. ProRail gaat binnen twee weken overleg voeren met de aannemers die werkzaam zijn binnen de driehoek Schiphol-Amsterdam-Utrecht om de situatie te verbeteren

Schiphol-baas Jos Nijhuis heeft lof voor Eringa. "Prima dat hij het serieus neemt en direct oppakt met maatregelen. Die lijn is keihard nodig. De reiziger staat centraal en moet kunnen vertrouwen op de bereikbaarheid van Schiphol."

De NS prijst de voortvarendheid van Eringa. "Dit moeten we zij aan zij, samen voor onze reizigers oplossen. Ook in onze cijfers zien we dat de beschikbaarheid van de infrastructuur op de hele Schiphollijn omhoog moet. Een deel van de uitval van onze treinen wordt veroorzaakt door problemen met het spoor, hier hebben onze reizigers last van", aldus de NS. Reizigersvereniging Rover is ook positief. "Het zijn stappen in de goede richting."

Lof voor ProRail na aanpak problemen Schiphol (Foto: Novum)
Lof voor ProRail na aanpak problemen Schiphol (Foto: Novum)

Zonderland valt in kwalificatie rek op EK

Epke Zonderland is tijdens de kwalificatieronde voor de Europees kampioenschappen turnen in Montpellier gevallen van de rekstok. De regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen op dat onderdeel zal hierdoor zeer waarschijnlijk zijn titel niet kunnen verdedigen. 

Zonderland viel tijdens de eerste vluchtcombinatie in zijn oefening en haalde daardoor slechts een score van 13.733 punten. Dat is momenteel goed voor de vijfde plaats. De beste acht komen zondag in actie in de finale. Een hoop turners moeten nog in actie komen. 

Tijdens het EK in 2012, destijds ook in Montpellier, kwam Zonderland ook tijdens de kwalificatie ten val. Toen probeerde hij voor het eerst de tijdens een eindtoernooi de drievoudige vluchtcombinatie die hem in Londen olympisch kampioen maakte.  

De Fries kwam ook in actie op het onderdeel brug. Daar staat de Fries voorlopig vierde met een score van 14.908 punten. Boudewijn de Vries heeft op het onderdeel voltige de finale in zicht. De turner van G.V. O&O haalde in de kwalificaties een score van 14.000 punten en staat daarmee voorlopig derde.

Later vandaag komen nog twee Nederlandse turners in actie. Yuri van Gelder komt in actie op het onderdeel ringen en Bart Deurloo gaat voor de sprong, vloer en rek.

Vingerafdrukken paspoort mogen bewaard worden

Nederland mag vingerafdrukken vragen bij de aanvraag van een paspoort en mag bovendien deze zogeheten biometrische gegevens opslaan. Er zijn namelijk geen Europese regels hierover. Dit is een bevoegdheid van de lidstaten zelf, oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag.

Het EU-hof behandelde vier Nederlandse zaken die de Raad van State had doorverwezen. Deze vier personen weigerden bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart vingerafdrukken te geven. Volgens hen is de invoer en bewaring van biometrische gegevens 'een grove inbreuk op de lichamelijke integriteit en een beperking van het recht op de bescherming van privéleven'. De personen vrezen dat de opgeslagen gegevens (in de toekomst) worden gebruikt voor andere doeleinden dan waarvoor ze zijn verstrekt.

Het EU-hof erkent dit risico, maar zegt dat Europa hier helaas niet over gaat. Wel moeten de Europese regels voor de bescherming van persoonsgegevens worden gerespecteerd.

Celstraf voor mes tegen hals conducteur

De vijftigjarige dakloze Tekin K. die op tweede paasdag een hoofdconducteur bedreigde in de trein tussen Tilburg en Oisterwijk, is donderdag veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk.

De man vertelde de politierechter in Breda dat hij op weg was naar Eindhoven omdat hij daar asiel wilde aanvragen. Hij had geen kaartje en ging op zoek naar een toilet. De conducteur kwam meteen achter hem aan. K. pakte vervolgens een mes en hield dat tegen de hals van de conducteur. K. verklaarde dat hij de sleutel die de NS-medewerker in zijn hand had voor een wapen aanzag en zich daardoor bedreigd voelde.

Advocaat wil vrijspraak loverboyverdachte

Raadsman Arthur Vonken wil dat vermeend loverboy Armin A. in de Valkenburgse zedenzaak wordt vrijgelaten. Hij zal de rechtbank in Maastricht maandag om diens vrijlating vragen, liet de advocaat donderdag weten.

A. werd op 14 oktober 2014 opgepakt op verdenking van het onder dwang aanzetten tot prostitutie van een zestienjarig meisje in een Valkenburgs hotel. Volgens Vonken heeft justitie de meeste aanklachten laten vallen. Ze had vrijwillig seks met volwassen mannen, werd niet gedwongen, was niet aan de ouderlijke macht onttrokken door A. en A. was niet opzettelijk aanwezig bij de seks met volwassen mannen. Deze verdenkingen heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten vallen, zei de raadsman.

Blijft volgens Vonken over het faciliteren van de seks. Dat is wel strafbaar, maar A. heeft lang genoeg vastgezeten, vindt de advocaat.

De zaak kwam aan het rollen door een inval van de politie in het hotel waar het meisje op dat moment seks had met een volwassen man. A. zat toen op het toilet.

Justitie vermoedt dat het meisje met tientallen mannen seks heeft gehad. A. zit sindsdien in voorarrest. Volgens Vonken heeft het meisje vrijwillig seks gehad. Dat zou ook blijken uit de verklaringen van de meeste klanten van de zestienjarige.

Maandag komt de zedenzaak voor het eerst voor de rechtbank tijdens een regiezitting. Justitie wil dan de tenlastelegging wijzigen, kondigde het OM aan.

V&D komt met 'yoga-workshop' in de winkel

Warenhuisketen V&D slaat de handen ineen met tijdschriftenuitgeverij Sanoma om meer klanten naar de winkel te krijgen. Vanaf 29 april gaat de keten in vijftien filialen wekelijks evenementen organiseren, gekoppeld aan Sanoma-titels als Libelle, VIVA en Tina. Dat maakte V&D donderdag bekend.

Het is de bedoeling dat er in de vestigingen die meedoen straks elke week van woensdag tot en met zondag iets te beleven valt. Denk bijvoorbeeld aan een Margriet Fit Challenge waarbij lezers van het blad worden opgeroepen om in de V&D deel te nemen aan een Yoga-workshop. Zo'n evenement is ook interessant voor bijvoorbeeld een sportmerk.

Het initiatief is onderdeel van de nieuwe strategie die de noodlijdende warenhuisketen uit de problemen moet helpen. Het levert V&D eigenlijk alleen maar geld op, legt een woordvoerder uit. De keten stelt ruimte beschikbaar op zijn winkelvloer. De adverteerders mogen de evenementen bekostigen.

Nederlandse autoverkopen blijven achter

Waar in de Europese Unie de autoverkopen in maart een vlucht hebben genomen, geldt dit allerminst voor Nederland. Dat valt op te maken uit cijfers die brancheorganisatie ACEA donderdag bekendmaakte.

Vergeleken met een jaar eerder steeg de Europese verkoop met 10,6 procent tot 1,6 miljoen nieuwe auto's, de negentiende maand met een verkoopstijging op rij. Nederland was één van de weinige landen waar de verkoop daalde. Vorige maand werden in Nederland 29.030 auto's aan de man gebracht, een daling van ruim 1 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de verkopen in Nederland wel. Met een totaal van 110.158 verkochte auto's werden in de eerste drie maanden van het jaar krap 3 procent meer verkopen geregistreerd dan een jaar eerder. De groei in Nederland valt evenwel in het niet bij de totale verkoopplus in de EU van 8,6 procent tot meer dan 3,5 miljoen wagens.

Volkswagen bleek ook in maart het best verkochte merk in de EU, gevolgd door Opel/Vauxhall en Renault.

Nederlandse autoverkopen blijven achter (Foto: Novum)
Nederlandse autoverkopen blijven achter (Foto: Novum)

Emile Ratelband begraaft Gitta zaterdag

Nu Emile Ratelband weet dat zijn vriendin Gitta is overleden aan een hersenbloeding en de autopsie achter de rug is, kan hij zich met haar familie bezighouden met het regelen van de uitvaart. De begrafenis is zaterdag om 12.00 uur op de begraafplaats van Den Bosch. "Daar zal het definitieve afscheid van mijn Gitta zijn", vertelt Emile aan de website bekendeburen.nl.

"Dat zal een zware dag voor mij en voor haar familie worden. Ik ben nu weer helemaal alleen. We hadden zoveel plannen en die gaan niet meer door. Ik zal weer een nieuwe koers in mijn leven moeten gaan varen. Ze was echt een fantastische vrouw, die een ander mens van me heeft gemaakt", vertelt Emile.

Ratelband mag Gitta donderdagavond opzoeken in het mortuarium van het ziekenhuis van Brasschaat, waar haar lichaam door een patholoog-anatoom is onderzocht. Dit onderzoek wees uit dat Gitta vrijdagnacht is overleden aan een hersenbloeding.

Zakenvrouw Gitta, eigenaar van uitzendbureau Tempo op de Antillen, is 45 jaar geworden.

'Sancties raken Rusland niet'

De Russische economie blijft sterk, ondanks de sancties die het Westen het afgelopen jaar instelde vanwege de crisis in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Poetin was te gast in een tv-programma waar het publiek en kijkers hem vragen konden stellen. Hij benadrukte de aspecten van de economie die het beter doen, zoals de 3,7 procent groei in de productie in de landbouwsector. De inflatie, die inmiddels 11,4 procent bedraagt, zet het huishoudboekje van de gemiddelde Rus wel onder druk, gaf de president toe.

De roebel kreeg de laatste tijd flinke klappen, door de sancties en door de dalende olieprijzen. Maar, benadrukte Poetin, de lijn naar boven is ingezet. Door de sancties zag Rusland zich genoodzaakt zijn economische activiteiten meer te spreiden, in plaats van zwaar te leunen op olie en gas. Dit zal uiteindelijk leiden tot de vorming van nieuwe, high-tech industrieën, aldus Poetin.

Zolang Rusland verenigd blijft kan het land elke uitdaging aan, zei Poetin. "Als we de stabiliteit in de binnenlandse politiek en de maatschappij kunnen beschermen hoeven we voor geen enkele bedreiging bang te zijn."

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

Werkloosheid verder gedaald in maart

De werkloosheid in Nederland is in maart gedaald naar 7 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd. In februari bedroeg de werkloosheid nog 7,1 procent.

Nederland telde afgelopen maand 626.000 werklozen. Het aantal mensen met een betaalde baan bedroeg vorige maand 8,3 miljoen, ofwel 65,3 procent van de bevolking, aldus het CBS.

Paolo Nutini ook naar Lowlands

Lowlands doet er nog een schepje bovenop met de aankondiging dat ook singer-songwriter Paolo Nutini, de Zweedse zangeres Tove Lo en de Canadese singer-songwriter Patrick Watson naar het festival komen.

Ze behoren tot de veertien acts die Lowlands heeft toegevoegd aan de line-up die het festival donderdag op de website bekendmaakte.

Andere nieuwe namen zijn Shamir, Howling, The Antlers, Låpsley, Thomston, Eaves, DakhaBrakha, Dollkraut, Ho99o9, Herman Brock jr. en iLLBiLLY HiTEC.

De 23e editie van Lowlands vindt van 21 tot en met 23 augustus plaats in Biddinghuizen op het evenemententerrein naast Walibi Holland.

Selena Gomez in te kleine bikini

Even wat lekkere plaatjes voor tijens de lunch. Selena Gomez is op de foto gezet in een te kleine bikini.

De lekkere bikinibabe is op de foto gezet aan een strand in Schubbekutteveen. Alleen had ze wel een nieuwe bikini mogen kopen.

Haar immer groeiende voorgevel valt namelijk bijkans uit het bovenstukje. En ook haar broekje laat weinig aan de verbeelding over. Nice....

Pelicans en Nets naar play-offs NBA

New Orleans Pelicans en Brooklyn Nets hebben woensdagavond (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA de laatste twee plaatsen in de play-offs bemachtigd. Dat ging onder meer ten koste van Oklahoma City Thunder. Die ploeg eindigde met dezelfde score (45 overwinningen, 37 nederlagen) als de Pelicans op de achtste plaats in de sterke Western Conference. Dankzij een beter resultaat in de onderlinge wedstrijden (3-1) verzekerde het team uit New Orleans zich van deelname aan de play-offs.

Op de laatste speelavond van de reguliere competitie wonnen de Pelicans voor eigen publiek met 108-103 van San Antonio Spurs. Forward Anthony Davis stak tegen de titelhouder in grote vorm. Hij bracht 31 punten en 13 rebounds op zijn naam.

De Nets versloegen Orlando Magic met 101-88 waardoor de ploeg op de ranglijst van de Eastern Conference de Indiana Pacers achterhaalde. Op basis van onderling resultaat gaan de Nets naar de play-offs die op 18 april beginnen.

Overige uitslagen
Chicago Bulls - Atlanta Hawks 91-85
Dallas Mavericks - Portland Trail Blazers 114-98
Houston Rockets - Utah Jazz 117-91
Memphis Grizzlies - Indiana Pacers 95-83
Milwaukee Bucks - Boston Celtics 100-105
Minnesota Timberwolves - Oklahoma City Thunder 113-138
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 113-108 n.v.
New York Knicks - Detroit Pistons 90-112
Philadelphia 76ers - Miami Heat 101-105
Toronto Raptors - Charlotte Hornets 92-87
Golden State Warriors - Denver Nuggets 133-126
Los Angeles Lakers - Sacramento Kings 99-122

Play-offs

Thuis Uit Eerste duel
Brooklyn Nets Atlanta Hawks 19 april
Boston Celtics Cleveland Cavaliers 19 april
Milwaukee Bucks Chicago Bulls 18 april
Washington Wizards Toronto Raptors 18 april
New Orleans Pelicans Golden State Warriors 18 april
Dallas Mavericks Houston Rockets 18 april
San Antonio Spurs Los Angeles Clippers 19 april
Memphis Grizzlies Portland Trail Blazers 19 april

Titelverdediger Selby opent WK snooker tegen Maflin

Donderdagmorgen is er in Sheffield geloot voor het wereldkampioenschap snooker. Titelverdediger Mark Selby zal het opnemen tegen de Noor Kurt Maflin, die zijn debuut zal maken op het WK. 

De beste zestien spelers waren geplaatst voor het WK en de overige zestien moesten zich kwalificeren door drie kwalificatiewedstrijden te winnen. Zo won Maflin in de laatste kwalificatieronde van Fargal O'brien met 10-9. De runner-up van vorig jaar Ronnie O'Sullivan zal aantreden tegen Craig Steadman, ook een debutant. Steadman rekende in de laatste ronde af met Jamie Burnett (10-8).

Naast Maflin en Steadman zullen ook Antony McGill en Stuart Corrington hun debuut maken op het WK. McGill speelt tegen Stephen Maguire en Corrington neemt het op tegen Judd Trump. Barry Hawkins zal aantreden tegen Matthew Selt en de partij uit de eerste ronde is op papier Ricky Walden tegen oud-wereldkampioen Graeme Dott. Het wereldkampioenschap snooker begint aanstaande zaterdag en de finale is op vier mei. 

Loting wereldkampioenschap snooker

Geplaatst Niet-geplaatst
Mark Selby (1) Kurt Maflin
Stephen Maguire (16) Antony McGill
Joe Perry (9) Zhang Anda
Shaun Murphy (8) Robin Hull
Barry Hawkins (5) Matthew Selt
Mark Allen (12) Ryan Day
Ali Carter (13) Alan McManus
Neil Robertson (4) Jamies Jones
Ding Junhui (3) Mark Davis
John Higgins (14) Rob Milkins
Marco Fu (11) Jimmy Robertson
Judd Trump (6) Stuart Corrington
Ricky Walden (7) Graeme Dott
Stuart Bingham (10) Robbie Williams
Mark Williams (15) Matthew Stevens
Ronnie O’Sullivan (2) Craig Steadman

Miley toont tieten, deel MDCLXVI

Het is Miley Cyrus weer eens gelukt om de aandacht op zichzelf te vestigen. Ditmaal staat ze met haar tieten op Instagram. En dat is niet de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste keer.

De smaakvolle kiekjes zijn ditmaal geschoten door Mert Alas. De Turkse fotograaf is echter wel zo schijterig om sterretjes over de tepels van Miley te plakken. Maar die hadden we toch al eens vaker gezien.

Overigens staat het gevallen Disney-sterretje niet alleen op de foto. Ook Scout en Tallulah Willis, dochters van eindbaas Bruce Willis en Demi Moore, staan op de foto's.

 

Free nipples 😈free me 😈 @mileycyrus #love #lovenipples #mylittlethumb

Een foto die is geplaatst door mertalas (@mertalas) op16 Apr 2015 om 1:09 PDT

 

PABLO the blow fish 😥 @mileycyrus #love #LA #oneandonly #reallove

Een foto die is geplaatst door mertalas (@mertalas) op16 Apr 2015 om 12:58 PDT

 

Moment😈 @buuski @mileycyrus Cant take it!! Wont take it😈 #LA #leavemyroom

Een foto die is geplaatst door mertalas (@mertalas) op16 Apr 2015 om 12:42 PDT

 

Now @mileycyrus 😈 #wokemeup

Een foto die is geplaatst door mertalas (@mertalas) op15 Apr 2015 om 11:09 PDT

Griekse mijnwerkers protesteren tegen regering

Zo'n vierduizend werknemers van een goudmijn in het noorden van Griekenland zijn maandag in Athene de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. De betogers zijn bang dat het regeringsbeleid tot banenverlies bij de mijn zal leiden.

Belangrijke wegen in de hoofdstad waren afgesloten, maar dat belette de betogers niet op te trekken naar het ministerie van ontwikkeling. Later willen de demonstranten optrekken naar het parlement. Linkse activisten, die juist tegen de mijn zijn, hebben een tegenprotest gepland.

Regeringspartij Syriza en de eigenaren van de mijn kunnen al langer niet meer door een deur. Volgens de regering houdt de mijn zich onder andere niet aan de milieuregels. Een vergunning voor een verrijkingsfabriek bij de Skouries-mijn werd tijdelijk ingetrokken. Volgens de autoriteiten moedigen de eigenaren van de mijn de protesten aan.

Politie Spanje schiet man dood bij bestorming huis

De Spaanse politie heeft donderdag een man doodgeschoten die eerder op de dag de partner van zijn dochter en twee agenten had verwond. Dat zei een woordvoerder van de Guardia Civil.

Waarom de man, die waarschijnlijk ergens in de 70 was, zijn dochters partner neerschoot, is onduidelijk. De politie probeerde de situatie vreedzaam op te lossen, maar na twaalf uur werd het huis bestormd. De man verwondde nog een agent voordat hij werd doodgeschoten.

De gewonden zijn er niet ernstig aan toe, aldus de woordvoerder.

'KPN mag geen hogere kosten doorberekenen'

Telecomaanbieder KPN mag geen hogere kosten doorberekenen dan wettelijk is vastgelegd. Nederlandse wetgeving waarbij maxima worden vastgesteld aan de tarieven die KPN mag rekenen voor het doorschakelen naar onder andere 0900-nummers, strookt met het EU-recht. Dat stelt een belangrijke adviseur bij het Europees Hof van Justitie donderdag.

Sinds juli 2013 mogen telecomaanbieders aan consumenten die bijvoorbeeld 0900-nummers bellen geen tarieven in rekening brengen die hoger zijn dan tarieven voor het bellen naar plaatsnummers, zoals 020-nummers. KPN rekende wel hogere tarieven door als de telecomaanbieders van de beller en de gebelde verschillend waren.

Yes-R terug in de schoolbanken

Yes-R bracht donderdagochtend door in de schoolbanken. De rapper heeft aan het begin van de dag het theoretisch verkeersexamen gemaakt, samen met leerlingen van basisschool De Springplank in Volendam.

Het landelijk theoretisch verkeersexamen wordt jaarlijks gehouden door Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vindt dat ouders veel meer met hun kinderen op straat de verkeersregels moeten oefenen.

Killing Floor 2 systeemeisen en Digital Deluxe Editie onthuld

Tripwire Interactive heeft gisteren de systeemeisen van Killing Floor 2 onthuld. Daarnaast hebben ze ook de inhoud van de Digital Deluxe Edition vrijgegeven. 

De minimale systeemeisen zijn als volgt:
-CPU: Core 2 Duo E8200 2.66GHz or Phenom II X2 545
-GPU: GeForce GTS 250 or Radeon HD 4830
-RAM: 3GB
-OS: Win7 64

De aanbevolen systeemeisen:
-CPU: Core 2 Quad Q9550 2.83GHz or Phenom II X4 955
-GPU: GeForce GTX 560 or Radeon HD 6950
-RAM: 4GB
-OS: Win7 64

Als je Tripwire Interactive extra dosh wilt geven door de Digital Deluxe Edition te kopen krijg je de volgende items erbij:
-Een nieuw personage om als te spelen, DJ Scully (puur cosmetisch)
-De soundtrack voor Killing Floor 2
-De Killing Floor 2 artbook
-Een aantal cosmetische items
-Killing Floor 1

 De Digital Deluxe Edition kost €10,- meer dan de standaard-versie wat de prijs dan €36,99 maakt. Als je wilt is de mogelijkheid er om de spullen die in de Digital Deluxe Edition zitten apart te kopen.

Killing Floor 2 is op dit moment in closed bèta op de pc. Op 21 april komt het spel uit op Steam Early Acces. De uiteindelijke fullrelease van Killing Floor 2 wordt verwacht rond eind 2015 voor pc en PlayStation 4.  

Killing Floor 2 Deluxe Edition

Nederlandse judotop naar Europese Spelen

Minimaal dertien judoka’s zullen eind juni Nederland vertegenwoordigen tijdens de Europese Spelen Baku 2015. De complete Nederlandse top, met onder anderen Henk Grol, Kim Polling, Dex Elmont, Marhinde Verkerk en Anicka van Emden, zal naar de hoofdstad van Azerbeidzjan afreizen.

De selectie bestaat uit Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg), Guusje Steenhuis, Marhinde Verkerk (-78 kg), Tessie Savelkouls (+78 kg), Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont (-73 kg), Guillaume Elmont, Noël van ’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg) en Roy Meyer (+100 kg). Zij hebben aan alle (inter)nationale eisen voldaan.

Judoka's Junior Degen (-66 kg), Sam van ’t Westende (-73 kg) en Michael Korrel (-100 kg) kunnen zich bij een goed resultaat tijdens de Grand Prix in Zagreb nog kwalificeren voor het judotoernooi dat het EK judo vervangt. Oorspronkelijk zou het Europees kampioenschap vorige week plaats hebben in Glasgow, maar de Europese judobond nam de organisatie van het toernooi af vanwege een sponsordeal met UFC. Vorig jaar tijdens het EK in Montpellier werden Polling en Dex Elmont Europees kampioen. 

Het judotoernooi heeft plaats van 25 tot en met 28 juni. De Europese Spelen, die voor het eerst worden gehouden, duren van 12 tot en met 28 juni. 

Lul verkoopt spiegel op Marktplaats

Op Marktplaats biedt ene Anton een IKEA-spiegel aan. Niets bijzonders natuurlijk, ware het niet dat de Amsterdammer nogal een bizar kiekje bij het product heeft gezet. De beste man heeft namelijk in zijn nakie de spiegel op de foto gezet.

"Bij deze verkoop ik mijn spiegel daar ik deze niet meer gebruik", schrijft Anton. "Tegen elk aannemelijk bod."

En zoals vermeld, staat daar dus een fotootje bij. Maar ja, spiegels weerkaatsen alles. Logisch, anders was het dus geen spiegel.

Zo staat Antons spermaspeer dus op Marktplaats. Blijkbaar had de Mokumer ook nog eens net porno gekeken, want zijn roede staat in halferecte staat op de foto. We wensen Anton dan ook veel succes met de verkoop van zijn spiegel.

Spiegel

Amsterdam wil acht parkeergarages bouwen

Amsterdam wil in en rond het centrum acht nieuwe ondergrondse parkeergarages bouwen. Ook begint deze zomer een proef om auto's op zaterdagen te weren uit de Negen Straatjes, een populair winkelgebied in de binnenstad.

Dat zijn enkele van bijna vijftig maatregelen die wethouder Pieter Litjens (Verkeer) donderdag presenteerde om de doorstroming van het verkeer in de hoofdstad te verbeteren. De toenemende drukte in Amsterdam zorgt voor steeds meer opstoppingen. Litjens: "De doorstroming van het autoverkeer laat te wensen over, het openbaar vervoer gaat niet harder dan 15 kilometer per uur en je ziet fietsfiles: grote groepen fietsers die in een colonne achter elkaar fietsen."

Door het verplaatsen van parkeerplekken naar garages onder de grond en het autoluwer maken van straten komt er meer ruimte voor fietsers en voetgangers 'ter grootte van twintig voetbalvelden'.

Amsterdam wil acht parkeergarages bouwen
Amsterdam wil acht parkeergarages bouwen (Foto: ANP)

Speciale kentekens voor cybertop

Nederland heeft speciale kentekenplaten gemaakt voor de cybertop. De deelnemers worden vervoerd in auto's met witte nummerborden NL-GCCS, wat staat voor Global Conference on CyberSpace.

De eerste deelnemers kwamen donderdagochtend per auto aan bij het World Forum in Den Haag, waar de cybertop wordt gehouden. Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders openen de conferentie. De belangrijkste gasten zijn de Belgische vicepremier Kris Peeters en EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Bij de nucleaire top in Den Haag vorig jaar had Nederland ook aparte kentekens gemaakt. Die werden tot op het laatste moment geheim gehouden om namaken te voorkomen.

Speciale kentekens voor cybertop
Speciale kentekens voor cybertop (Foto: ANP)

Full HD gameplay van Tekken 7

Tekken 7 is alleen te spelen in bepaalde speelhallen (arcades) in Japan en Zuid-Korea. De westerse wereld kan slechts op enkele evenementen genieten van het laatste deel van de serie. YouTuber KaosGaming heeft drie dagen lang alle gameplay opgenomen van de NorCal Regionals 2015 in full hd met 60 frames per seconde.

Er is genoeg gameplay van Tekken 7 om van te genieten. Om warm te draaien is hier een voorproefje:

Zoekgebied vlucht 370 wordt verruimd

Het zoekgebied voor het toestel van Malaysia Airlines dat vorig jaar van de radar verdween, zal worden uitgebreid met nog eens zestigduizend vierkante kilometer als het vliegtuig deze maand niet gevonden wordt. Dat heeft de Maleisische minister van verkeer Liow Tiong Lai donderdag gezegd.

Maleisië, Australië en China zoeken momenteel in een gebied van zestigduizend vierkante kilometer in de Indische Oceaan ten westen van Australië. Dat gebied zal volgende maand worden verdubbeld als het toestel voor die tijd niet is opgedoken.

Het vliegtuig, vlucht 370, verdween vorig jaar maart tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Aan boord waren 239 mensen. Onderzoekers stelden later vast dat het vliegtuig meerdere malen van koers was veranderd en uiteindelijk in tegengestelde richting vloog. Het nieuwe, uitgebreide zoekgebied zal 95 procent beslaan van deze vliegroute.

Zoekgebied vlucht 370 wordt verruimd (Foto: ANP)
Zoekgebied vlucht 370 wordt verruimd (Foto: ANP)

Puber neukt lekkere schoonmoeder (35)

Een zestienjarig ventje uit Evans, in de Amerikaanse staat Georgia is best wel een baas. Niet alleen heeft hij een seksfeestje meegemaakt met een paar vriendjes en vriendinnetjes, ook heeft hij zijn 35-jarige schoonmoeder uitgewoond. En die is, in tegenstelling tot vele andere schoonmoeders, nog goed te pruimen.

Spil in het verhaal is Rachel Lehnardt. De 35-jarige vrouw, die in een vechtscheiding is verwikkeld, is verslaafd aan drank en porno. Toen zij een sms'je van 16-jarige dochter kreeg met de vraag of zij met enkele vrienden op bezoek mocht komen, hoefde de blondine niet lang na te denken. En zo kwam dochterlief met enkele vrienden over om bij haar moeder de bloemetjes buiten te zetten.

Het feestje liep al snel uit de hand. De drank vloeide rijkelijk, en ook werd er flink geblowd. De party kreeg echter een geheel andere wending toen de tieners samen met moederlief besloten een potje naakt te gaan twisteren. Lehnardt werd hierop zo hitsig, dat zij zich met een 18-jarige jongen afzonderde op haar slaapkamer, alwaar de jongeman de sloerie alle hoeken van de kamer liet zien.

Na flink te zijn uitgewoond, keerde de vijfvoudige milf terug naar de woonkamer. Ze had een seksspeeltje meegenomen, en trakteerde de aanwezige jeugd op een geile masturbatieshow. Toen deze was afgelopen, werd er naakt verder gefeest in het bubbelbad van Lehnardt.

Uiteindelijk ging de dronken blondine toch maar naar bed om haar roes uit te slapen. Rond half 4 werd zij echter ruw gewekt door een paarsgepunte lans tussen haar benen. Aanvankelijk dacht zij dat de 18-jarige knaap van eerder die avond bezig was met een tweede ronde. Niet dus, want het bleek niemand minder dan het 16-jarige vriendje van haar dochter. Hierop besloot Lehnardt zich door haar schoonzoon te grazen laten nemen.

Het geile seksverhaal lekte uit toen moederlief tijdens een AA-meeting uit de school klapte over haar orgie. De leiders van de AA besloten hierop de politie te bellen, die Lehnardt maandag in de boeien sloeg. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

milf?De schoonmoeder in kwestie. Nice?
(foto: Columbia County Sheriff's Office)

Broeders voor altijd in One Piece: Pirate Warriors 3

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer van One Piece: Pirate Warriors 3 uitgebracht. In deze trailer zien we Luffy, Ace en Sabo elkaar helpen om de bandieten van Don Flamingo op Dress Rosa te verslaan.

De hack&slash speelt als een Dynasty Warriors, maar dan in het universum van One Piece. Dat is niet geheel raar, want uitgever Koei Tecmo en hack& slash-ontwikkelaar W-Force werken mee aan deze titel.

One Piece: Pirate Warriors 3 komt uit op PlayStation 4, Playstation 3, PlayStation Vita en Steam in augustus.

Omzetdaling voor producent Johnnie Walker

Het Britse drankenconcern Diageo heeft ook in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar minder omzet geboekt. Dat maakte de producent van merken als Smirnoff, Guinness en Johnnie Walker donderdag bekend.

De autonome omzet in de drie maanden tot en met maart zakte met 0,7 procent in vergelijking met een jaar eerder, meldde Diageo zonder bedragen te noemen. Het verkoopvolume daalde in die periode met 0,8 procent. Met name op de thuismarkt was de omzet daling fors, mede als gevolg van gewijzigde belastingregels die een jaar eerder de verkopen in Groot-Brittannië juist stuwden.

In Azië daalde de omzet in het afgelopen kwartaal met 6 procent. In Latijns-Amerika was de omzetdaling ruim 10 procent. In Europa werd in totaal 1,3 procent minder omzet behaald. Daartegenover noteerde het bedrijf wel omzetgroei in Afrika (plus 8,2 procent) en Noord-Amerika (plus 0,9 procent).

Van der Wiel in de put

De teleurstelling was woensdag groot bij Gregory van der Wiel en zijn ploeggenoten van Paris Saint-Germain. "We gingen vol verwachting deze wedstrijd in, maar we hebben erg slecht verdedigd'', zei de rechtsback van de Franse kampioen bij de NOS, na de zware 1-3 nederlaag in de kwartfinale van de Champions League tegen FC Barcelona. "We zijn zeer teleurgesteld.''

Paris Saint-Germain heeft volgende week dinsdag op bezoek in Camp Nou een wonder nodig om de halve finales van het belangrijkste Europese bekertoernooi te bereiken. "We gaan daar niet voor niets naartoe en zullen ons uiterste best doen. Maar het wordt heel moeilijk'', zei Van der Wiel, die via het been van Barcelona-verdediger Jérémy Mathieu het enige Franse doelpunt maakte. "Het is heel moeilijk om uit drie keer te scoren, maar we gaan het proberen.''

Colombia hervat luchtaanvallen op FARC

Het leger van Colombia heeft de luchtaanvallen op de rebellenbeweging FARC hervat na een aanval door de guerrilla's die aan elf militairen het leven kostte. President Juan Manuel Santos gaf woensdag opdracht tot de operatie.

De aanval door de rebellen vond dinsdag plaats in het roerige departement Cauca in het zuidwesten. Een peloton militairen werd met zelfgemaakte explosieven en granaten onder vuur genomen.

Santos sprak van een aanval met voorbedachte rade. Het leger lokte het geweld volgens hem niet uit. Hij gaf daarom opdracht de luchtaanvallen op de kampementen van de FARC te hervatten. Juist het stilleggen van de bombardementen werd gezien als een mijlpaal in het vredesoverleg met de rebellen, dat aan een halve eeuw geweld een einde moet maken.

Santos zei niet of het vredesoverleg door de militaire operatie op de tocht staat. "Ik laat me niet onder druk zetten door dit soort verachtelijke daden."

Volgens de FARC was de rebellenaanval een reactie op het 'voortdurende legeroffensief tegen onze eenheiden'. De rebellen maanden de regering 'de voortgang in de gesprekken niet in gevaar te brengen' en een eigen wapenstilstand te initiëren.

Op sociale media gingen ondertussen stemmen op het vredesoverleg af te breken. "Santos, verraad ons niet langer", verkondigde ex-president Alvaro Uribe, fel criticus van de onderhandelingen, op Twitter. "Rechtvaardig de moord op onze soldaten niet met al je praat over het beëindigen van een oorlog."

Onderhandelaars van de FARC stemden in december in met een unilateraal staakt-het-vuren om de vredesgesprekken een kans te geven. De rebellen zouden alleen het vuur openen als ze zelf door het leger werden aangevallen.

Bruno Martins Indi complimenteert FC Porto

De Nederlandse verdediger Bruno Martins Indi heeft zijn ploeg FC Porto na de verrassende winst op Bayern München in de Champions League (3-1) gecomplimenteerd met het goede spel. "We hebben het goed gedaan'', zei hij tegen de NOS.

Door individuele fouten in de verdediging van de Duitse kampioen kwam FC Porto binnen tien minuten op een voorsprong van 2-0. "Dat dwongen we af. We gingen met veel vertrouwen de wedstrijd in'', blikte de oud-Feyenoorder terug. Bayern München kwam daarna in het spel en scoorde de 2-1. Maar FC Porto wist een tweede tegendoelpunt te voorkomen en bouwde de voorsprong zelfs uit. "We hebben in de tweede helft goed pressie gezet'', concludeerde de international.

Bruno Martins Indi speelde de hele wedstrijd mee. Hij weigerde al vooruit te blikken op de return volgende week in München. "Eerst Académica'', zei hij over de komende wedstrijd van FC Porto zaterdag in de Portugese competitie.

Rummenigge mild voor falend Bayern

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern München maakte zijn spelers woensdagavond laat amper verwijten na de pijnlijke 3-1 nederlaag bij FC Porto in de Champions League . "Ik ben niet van plan om de ploeg nu uitgebreid te bekritiseren'', liet de grote baas van de Duitse recordkampioen weten. "We zullen de krachten moeten bundelen en de rijen gesloten moeten houden. Ik blijf een groot vertrouwen houden in het team en in trainer Pep Guardiola.''

Het danig verzwakte Bayern München verloor in Portugal voornamelijk door kinderlijke fouten in de verdediging. Rummenigge had voor het gepruts van zijn manschappen wel een verklaring. "We hebben nog maar dertien of veertien spelers in onze selectie die helemaal fit zijn. Die jongens spelen nu al enige tijd drie wedstrijden in de week. In sommige duels hebben ze moeten vechten als gekken om te winnen. Dan komt er een dag dat alles weg is, dat de vermoeidheid het wint van de concentratie en techniek. Dit was zo'n dag. Dinsdag moeten we op eigen veld revanche op onszelf nemen.''

Topzwemmer Phelps gaat vol voor Rio 2016

De Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps heeft woensdagavond in Arizona  de laatste twijfels over zijn rentree weggenomen. De achttienvoudige olympisch kampioen bevestigde in Mesa dat hij serieus van plan is om in 2016 deel te nemen aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. "Jullie hebben de primeur'', sprak de 29-jarige Amerikaan tot een zaal vol journalisten in het Skyline Aquatic Center. "Het lijkt me niet zo moeilijk om te bedenken waarom ik ben teruggekomen.''

Phelps, die na Londen 2012 stopte, wil niet alleen nog meer roem en olympische titels vergaren. Hij wenst ook zijn danig geschonden imago op te poetsen. De 'Baltimore Bullet' werd eind september in zijn auto aangehouden wegens een snelheidsovertreding. Na een blaastest bleek hij ook onder invloed van alcohol te verkeren. Phelps werd voor zes maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond en tevens uit de WK-selectie voor Kazan gezet.

'Dalai Lama beslist zelf of hij reÔncarneert'

De dalai lama, voorman van het Tibetaanse boeddhisme, bepaalt zelf of hij na zijn dood terugkeert in de gedaante van een nieuwe dalai lama. Zo heeft een hoge boeddhistische geestelijke gereageerd op de uitspraak van Chinese hoge ambtenaren dat de dalai lama niet mag stoppen met reïncarneren.

In november suggereerde de dalai lama dat hij wel eens de laatste zou kunnen zijn. "Het is veel beter als een eeuwenoude traditie stopt in de tijd van een vrij populaire dalai lama", zei hij toen. China, dat Tibet ziet als een opstandige regio, is het daar niet mee eens en wil meebepalen wie de opvolger is van de dalai lama.

In 1995 wees Peking een jongen aan die de reïncarnatie zou zijn van een hoge boeddhistische leider, terwijl de dalai lama een ander had aangewezen. Dat jongetje kreeg van China huisarrest.

De dalai lama won in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Peking ziet hem als een separatist, omdat hij meer autonomie wil voor Tibet.

Moordzaak crewlid Nicki Minaj vordert

De verdachte van de moord op Devon Pickett, de tourmanager van rapper Nicki Minaj, moet op 28 april voor de rechtbank in Philadelphia verschijnen. Dit meldt Billboard.

De rechtbank besloot woensdag de voorbereidingen voor de moordzaak tot eind april op te schorten, omdat dan waarschijnlijk duidelijk is of er genoeg bewijsmateriaal is om de zaak inhoudelijk te behandelen.

De 31-jarige verdachte Pierce Boykin wordt beschuldigd van moord. Hij zou de 29-jarige tourmanager van Minaj op dinsdagavond 17 februari hebben doodgestoken in een bar in Philadelphia. Een ander lid van haar crew raakte daarbij ernstig gewond.

De steekpartij volgde op een ruzie tussen de twee crewleden van Minaj en de verdachte. Pickett werkte eerder met sterren als Rihanna en rapper Fabolous

Nieuwe regisseur voor Wonder Woman

Nadat eerder deze week bekend werd dat Michelle MacLaren, die al enige maanden bij Warner Bros. op de loonlijst stond om Wonder Woman te regisseren, het project had verlaten, is nu een vervanger gevonden.

De regie van de eerste live-action film over de DC-superheld zal worden gedaan door Patty Jenkins, zo meldt de Hollywood Reporter. Zij was een aantal jaar terug nog in de running om Thor: The Dark World te regisseren, een klus die uiteindelijk naar Alan Taylor is gegaan. Daarmee zou ze de eerste vrouwelijke regisseur voor een superheldenfilm zijn geweest, een positie die ze alsnog zal vervullen.

De selectie van Jenkins als vervanger van MacLaren helpt Warner Bros. om kritiek tegen te gaan: het zou niet positief zijn overgekomen als een film over een vrouwelijke superheld, waar een vrouwelijke regisseur voor ingepland was alsnog door een man geregisseerd zou worden. In een indrustrie waarin diverse studio's bezig zijn uitgebreide filmuniversa rondom superhelden te kweken, is er de laatste jaren steeds meer kritiek dat de films voornamelijk over mannen gaan en overwegend door mannen gemaakt worden. Wonder Woman, dat in 2017 uitkomt, is de eerste vrouwelijk gedreven film in deze context, gevolgd door Captain Marvel een jaar later.

Jenkins heeft voornamelijk ervaring in televisie; ze regisseerde afleveringen van Entourage, Arrested Development en The Killing. In 2003 maakte ze de film Monster met Charlize Theron. Wonder Woman wordt haar tweede speelfilm.

Wonder Woman

VN-gezant voor Jemen opgestapt

De speciale gezant van de Verenigde Naties in Jemen is opgestapt. Jamal Benomar werkte vier jaar lang aan een vreedzame politieke transitie in het armste land in de Arabische wereld, maar zag zijn pogingen definitief stranden door een opstand van sjiitische rebellen en luchtaanvallen door een Arabische coalitie.

Benomar was de belangrijkste internationale diplomaat in Jemen. De laatste tijd kreeg hij steeds meer kritiek te verduren, onder andere van Saudi-Arabië, omdat zijn bemiddeling geen resultaat opleverden. Een opvolger wordt binnenkort benoemd, lieten de VN weten.

De VN-Veiligheidsraad stelde deze week een wapenembargo in tegen leiders van de sjiitische Houthi-rebellen. De raad eist dat zij hun opstand staken.

Meer winst voor bierbrouwer Bavaria

Bavaria heeft vorig jaar de winst met bijna 60 procent zien toenemen. De Brabantse bierbrouwer maakte onder meer in Rusland, Azië, Oceanië en Amerika een sterke groei door. In Nederland zorgden het nieuwe Bavaria 0.0% en Bavaria Radler voor een plus in de verkopen. De productie van de zelfstandige divisie Holland Malt draaide daarbij een recordjaar.

De nettowinst van Bavaria kwam uit op 24,7 miljoen euro, tegen 15,5 miljoen een jaar eerder, maakte het concern donderdag bekend. De totale omzet van Bavaria liep licht terug van 508,5 miljoen in 2013 naar 503,9 miljoen euro. Alles bij elkaar verkocht Bavaria vorig jaar 5,6 miljoen hectoliter bier.

Kelly Clarkson houdt seksleven spontaan

Kelly Clarkson zorgt ervoor dat haar seksleven spontaan blijft, ook nu zij en haar man Brandon Blackstock een baby van acht maanden hebben. Dat vertelt de zangeres aan het blad Redbook.

"Ik heb me altijd voorgenomen dat onze relatie er niet zo één zou worden waarin we seks moeten plannen", zegt Kelly. "Dat gaat nooit gebeuren. We staan bij elkaar op de eerste plaats. Ik noem het de zuurstofmasker-mentaliteit: zorg eerst voor jezelf!"

De 33-jarige Kelly vertelt verder dat ze vrede heeft met haar gewicht. "Sommige mensen zijn gewoon dun geboren, maar ik niet. Ik wou dat ik een betere stofwisseling had. Maar iemand anders zou waarschijnlijk willen dat ze net zoals ik een kamer kunnen binnenlopen en met iedereen vriendschap kunnen sluiten. Je wilt altijd iets dat een ander heeft."

Bed, bad en brood discussie gaat vandaag verder

Het coalitieoverleg over de opvang van illegalen is donderdagochtend rond half vier in de ochtend afgebroken. Het overleg gaat donderdag verder, meldden PvdA-leider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) bij het verlaten van het Torentje van premier Mark Rutte. Daar hadden ze met een korte onderbreking sinds 17.00 uur overleg gevoerd met de VVD-top.

Duidelijk is dat VVD en PvdA het nog niet eens zijn over de vraag hoe het kabinet nu verder moet met de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De PvdA wil hen 'bed, bad en brood' bieden, de VVD is daar op tegen. De liberalen vrezen dat dat een aanzuigende werking kan hebben op asielzoekers.

Asscher en Samsom wilden na afloop van het overleg weinig kwijt. Samsom meldde dat partijen er nog niet uit zijn, maar antwoordde niet op de vraag of er nu een crisis in de coalitie is. Asscher zei dat hij vertrouwen heeft in een oplossing. Hij zei dat het overleg langer duurde dan hij had gewild.

Het coalitieoverleg dat inmiddels steeds meer het karakter van crisisoverleg krijgt, draait om de vraag of en hoe illegalen in Nederland moeten worden opgevangen. VVD en PvdA staan op dit dossier lijnrecht tegenover elkaar. Ze hebben de onenigheid lang voor zich uitgeschoven, in afwachting van een uitspraak van het Comité van Ministers van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa in Straatsburg. Die uitspraak kwam donderdag, maar werd op verschillende manieren geïnterpreteerd.

Poetin gaat vragen van burgers live beantwoorden in tv-uitzending

De Russische president Vladimir Poetin beantwoordt donderdag in een rechtstreekse tv-uitzending vragen. De vrijwel jaarlijkse mediagebeurtenis wordt overschaduwd door de huidige spanningen met het Westen, vooral door de strijd in Oekraïne, en door de hoge inflatie, bijna 17 procent gemeten over de maand maart.

Veel van de anderhalf miljoen mensen die hebben gemaild of opgebeld met vragen voor Poetin zijn verontrust over de confrontatiekoers van het Kremlin met de VS en Amerikaanse bondgenoten over Oekraïne, zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov woensdag.

In het programma 'Directe lijn met de president' zullen ook veel vragen komen over de kelderende koopkracht als gevolg van de inflatie. Peskov zei dat veel bellers hebben geklaagd over de hoge prijzen, de lage lonen, de schamele pensioenen, de koers van de roebel en over hun woonomstandigheden of lokale overheden.

Veel Russen maken de president geen verwijten, maar verwachten dat hij iets doet aan het falen van zijn ondergeschikten en de fouten van Ruslands tegenstanders. Vorig jaar beantwoordde Poetin ruim tachtig vragen in bijna 4 uur tijd. Zijn record is uit 2013 toen hij 4 uur en 47 minuten vragen beantwoordde. Vragen over het privéleven van de 62-jarige president komen niet aan bod.

Poetin beantwoordt weer live vragen
Poetin beantwoordt weer live vragen (Foto: ANP)

Think before you ink: veel tatoeage inkt mogelijk kankerverwekkend

Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat ruim 40 procent van de zwarte tatoeage-inkt mogelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

In het onderzoek zijn verschillende soorten inkt onderzocht die op de Nederlandse markt gebruikt worden. In de zwarte inkt zitten polycyclische aromatische koolwaterstoffen, afgekort PAK's.

Europa heeft een maximum gesteld aan de hoeveelheid PAK's die een kleurstof mag bevatten. Nederland gaat verder; hier geldt een algemeen verbod op dat soort kankerverwekkende stoffen.

Ook 30 procent van de onderzochte rode, gele, oranje en groene tatoeage-inkt bevat stoffen die een extra kankerrisico opleveren, zegt de NVWA.

Meer informatie kun je op de website van de NVWA vinden.

Tattoo Convention Rotterdam 2013 (Foto: Michella Kuijkhoven)Tattoo Convention Rotterdam 2013 (Foto: Michella Kuijkhoven)

Cybertop praat over misdaad en privacy

Den Haag is donderdag weer het toneel van een grote internationale conferentie. Iets meer dan een jaar na de nucleaire top is de hofstad nu gastheer van een cybertop. Landen, bedrijven en organisaties praten twee dagen lang over maatregelen tegen cybercrime, voor innovatie en voor privacy.

Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) openen de bijeenkomst in het World Forum donderdagochtend. Aan het begin van de avond wordt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid gelanceerd, dat in Den Haag moet worden gevestigd.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator 'Cyber Issues' op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Aan de top doen ook bedrijven als Facebook, Microsoft, Google en Vodafone mee. Verder komen bijvoorbeeld de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO.

Consumentenbond gaat waarschuwen voor weboplichters

De Consumentenbond gaat een waarschuwingssysteem ondersteunen tegen oplichting van consumenten door nepwebshops. Vanaf donderdag plaatst de bond de tweets van de organisatie OpgeletopInternet.nl direct door op zijn website. Dat meldde de Consumentenbond donderdag.

OpgeletopInternet.nl speurt dagelijks internet af op zoek naar verdachte domeinnamen en advertenties. Blijkt het om een nepshop te gaan, dan wordt een waarschuwingstweet uitgestuurd. Die tweets worden nu ook meteen zichtbaar op de website en het Twitteraccount van de Consumentenbond.

Volgens de consumentenorganisatie zijn nagemaakte webshops vaak niet van echt te onderscheiden. De oplichters maken gebruik van namen en logo's die sterk lijken op bestaande webshops. Ze lokken consumenten, vaak via advertentiesites, met populaire producten voor scherpe prijzen. Consumenten die bij zo'n webshop iets kopen, krijgen het bestelde nooit in huis, maar zijn wel hun geld kwijt.

Binnenkort auto's leasen bij Albert Heijn

Binnenkort kan in de XL-winkels van Albert Heijn een 'winkelwagentje' worden aangeschaft. Althans, een boodschappenwagen in de vorm van een Hyundai.

Bij de grootgrutter wordt het namelijk mogelijk om een leasecontract voor auto's van het Zuid-Koreaanse merk af te sluiten. Dat maakten Albert Heijn en leasemaatschappij LeasePlan donderdag wereldkundig.

Volgens een woordvoerder van LeasePlan gaat het om een actie die duurt van 27 april tot en met 3 mei, waarbij klanten van Albert Heijn dus een zogeheten private leasecontract kunnen afsluiten. Dat betekent kort gezegd dat ze vanaf 149 euro per maand een auto van het type Hyundai i10 en i20 kunnen leasen.

Daarbij zijn de kosten voor onder meer schade, onderhoud en verzekeringen voor de leasemaatschappij.

Volgens een woordvoerder van LeasePlan zit het leasen van auto's door particulieren in de lift. Reden in Nederland vorig jaar nog circa 15.000 auto's op de weg via private lease, dat aantal is de afgelopen twaalf maanden meer dan verdubbeld, aldus de zegsman. "De actie bij Albert Heijn kan voor de definitieve doorbraak zorgen voor private lease."

Het is overigens niet voor het eerst dat een auto te koop is in een 'gewone' winkel. In oktober vorig jaar en begin dit jaar wist LeasePlan al circa 2400 Fiat 500-modellen op de weg te brengen via een soortgelijke actie bij elektronicaketen MediaMarkt. Die actie duurde twee keer een week.

"Een nieuwe auto is niet voor iedereen weggelegd en de kosten van het onderhoud van oudere auto's vallen vaak tegen", zo verduidelijkt de zegsman. "Private lease stelt huishoudens in staat om een nieuwe en betrouwbare eerste of tweede auto te rijden, tegen lagere kosten dan bij het gebruik van een zelf aangeschafte auto."

Voor de samenwerking met Albert Heijn en Hyundai wilde LeasePlan evenwel geen concrete verwachtingen uitspreken. Wel stelde de maatschappij dat het aantal privé geleasete auto's in 2020 hoger zal liggen dan het door het Economisch Bureau van ING geschatte aantal van 100.000, onder meer als gevolg van de hogere bijtelling voor zakelijke rijders en de opkomst van de zzp-markt.

Tales of Zestiria krijgt twee talen

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat Tales of Zestiria tweetalig zal zijn. Er zullen Engelstalige en Japanse stemmen gebruikt worden. Ook heeft de uitgever een releasewindow bekendgemaakt.

Tales of Zestiria is een verjaardagscadeau van de uitgever omdat de game 20 jaar bestaat. Dit keer hoeven we geen jaren te wachten op een vertaling vanuit het Japans, maar komt het spel in hetzelfde jaar uit in alle windstreken. De mannelijke hoofdpersonage heet Slay, en de vrouwelijke personage heet Alicia. Het spel speelt zich af in Green Wood en volgens producer Baba willen ze met dit spel zich vooral focussen op fantasie en verkenning. Het spel keert terug naar de Middeleeuwse fantasie-roots na een tijdje in een steampunk-achtige omgeving te hebben afgespeeld.

Tales of Zestiria komt in de herfst uit voor PlayStation 3.

Sekteleider opgepakt na verhongering peuter

Een sekteleider in de Amerikaanse staat Texas is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de dood van een jongetje van twee. De peuter is overleden door verhongering, vermoedelijk als gevolg van een religieus ritueel om geesten te verdrijven. Dat hebben de autoriteiten woensdag gemeld. Volgens getuigen kreeg het kind 25 dagen alleen maar water.

De 49-jarige man leidt een geloofsgemeenschap in Balch Springs, een plaats bij de stad Dallas. Hij wordt beschuldigd van het toebrengen van zwaar letsel bij een kind. De peuter overleed in een woning waar vier gezinnen wonen.

"We denken dat er meerdere verdachten kunnen zijn, onder wie ook de ouders. We weten nu niet precies wie verdachte is en wie getuige", zei een politiewoordvoerder. De ouders zouden met het lichaam van hun zoon naar Mexico zijn gereisd. "Ze zijn nog niet terug."

'Slagers verkopen kalkoenvlees als lamsvlees'

Een aantal slagers verkoopt het veel goedkopere kalkoenvlees als lamsvlees. Dat blijkt uit een steekproef van het KRO tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Het programma kocht bij tien verschillende slagers lamsvlees, maar in vier gevallen bleek het om kalkoen te gaan. De uitzending is donderdagavond.

Bij de slagers werden voorgesneden blokjes lamsvlees gekocht en werd daarna het DNA getest. Het gaat om verschillende goedkopere slagers in Den Haag. ,,We merkten een enorm prijsverschil in lamsvlees, bij sommige slagers was het veel goedkoper dan bij de supermarkt’’, aldus KvW-verslaggever Teun van de Keuken. ,,Een slager tipte ons dat er meer dan eens gefraudeerd wordt met lamsvlees.’’

Het verhaal doet denken aan het recente paardenvleesschandaal. Vleesverwerker Willy Selten deed alsof hij rundvlees verkocht aan onder meer supermarkten, maar het bleek om het goedkopere paardenvlees te gaan.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA liet in een reactie weten graag te horen om welke slagers het gaat. ,,Dan kunnen wij er werk van maken’’, aldus een woordvoerder. Er zijn volgens haar geen eerdere meldingen bekend van lamsvlees dat eigenlijk kalkoenvlees was.

Colombia bombardeert de FARC weer

De Colombiaanse luchtmacht gooit woensdag weer bommen op rebellengroep de FARC. Ruim een maand geleden werden de bombardementen gestaakt, omdat de FARC zich hield aan een eenzijdig afgekondigde wapenstilstand. Maar Colombia denkt dat een aanslag die tien militairen woensdag het leven kostte werk van de rebellen is en als vergelding zal de luchtmacht weer gaan aanvallen.

Dat is een flinke domper op veelbelovende vredesonderhandelingen, die gehouden worden op Cuba en al twee jaar duren. Die zullen vermoedelijk niet worden gestaakt, maar wel lastiger worden na maanden waarin juist vorderingen werden geboekt. De onderhandelingen moeten een eind maken aan een vijftig jaar durende oorlog die aan ongeveer 220.000 mensen het leven heeft gekost.

Netflix kampt met dure dollar

De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix heeft in het eerste kwartaal fors minder winst geboekt, vooral als gevolg van een dure dollar. Dat bleek uit cijfers die het bedrijf woensdag publiceerde.

Onder de streep hield Netflix 24 miljoen dollar (22,4 miljoen euro) over, tegen ruim 53 miljoen dollar een jaar eerder.

Wel wist de onderneming zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten meer abonnees aan zich te binden dan waar het eerder rekening mee hield. In de VS nam het aantal klanten met 2,3 miljoen toe terwijl in de rest van de wereld 2,6 miljoen abonnees werden toegevoegd. Netflix heeft nu in totaal ruim 62 miljoen abonnees.

De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1,6 miljard dollar. Dat was bijna een kwart meer dan in het eerste kwart van 2014.

Illegalen in gekraakt pand Amsterdam-West

De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds maandag in Amsterdam rondzwerft heeft woensdagavond zijn intrek genomen in een gekraakt kantoorpand aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat in Amsterdam-West. Dat meldde een van de vrijwilligers die de groep volgt. Op de Facebookpagina 'Wij zijn hier' is een foto te zien van de asielzoekers bij hun nieuwe onderkomen.

Eerder op de dag waren de illegalen naar het Vondelpark getrokken. De groep werd maandag uit de Vluchtgarage gezet en trekken sindsdien al demonstrerend door de stad.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam benadrukte woensdag bij Nieuwsuur dat deze mensen van 17.00 uur 's middags tot 09.00 uur 's ochtends in de opvang terechtkunnen. Daar krijgen ze 'bed, bad en brood'.

NAM tegen plan omgekeerde bewijslast

De NAM blijft schade die ontstaat door aardbevingen in Groningen compenseren, maar ziet geen noodzaak om omkering van bewijslast toe te passen voor de schadeafhandeling. Dat liet de Nederlandse Aardolie Maatschappij woensdag weten.

In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning. De PvdA kwam hiermee op de proppen maar coalitiegenoot VVD is niet enthousiast. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat het straks zo is dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.

De NAM vindt dat de huidige regeling voldoet. "Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade is ontstaan door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelf gekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen", aldus het bedrijf.

Vorig jaar diende de Partij van de Arbeid (PvdA) een soortgelijke motie in, maar die werd verworpen. Steun voor deze gedachte was er toen van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren. Samen met de PvdA ontstaat daarmee een meerderheid van 76. Ook de SGP staat er sympathiek tegenover, maar wil nog zien wat de uitwerking is.

Esther Ouwehand van de PvdD is heel blij met de steun, liet ze weten. Een wijzigingsvoorstel dat ze hierover heeft ingediend, wordt mogelijk nog gewijzigd en dan wordt het een gezamenlijk amendement met de PvdA. ,,Het is hoog tijd dat de slachtoffers worden ontlast van de spelletjes van de NAM", aldus Ouwehand.

De VVD is niet enthousiast. Kamerlid André Bosman vraagt zich af waarvoor dit voorstel een oplossing biedt. "Complexe zaken gaan toch naar de rechter", zei hij woensdag in het Radio 1 Journaal. Het gaat volgens hem bovendien om een zeer beperkte groep. Ook heeft hij zorgen over de precedentwerking van een dergelijke stap.

De Tweede Kamer praat donderdag over de mijnbouwwet, waar dit onder valt.

NAM tegen plan omgekeerde bewijslast
NAM tegen plan omgekeerde bewijslast (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.