ZOPO ZP530, de eerste indruk

Er komen steeds meer Chinaphones op de markt met nagenoeg dezelfde specificaties. Het is of de MT6732 in combinatie met 1GB/2GB RAM, of voor het hogere segment een MT6752 processor met 2GB/3GB RAM. Waar de merken zich in onderscheiden is de ondersteuning vanuit de fabrikant, de bouwkwaliteit en het design. In het verleden liet de ondersteuning van ZOPO wat te wensen over, maar hopelijk komt daar deze keer verandering in met de ZOPO ZP530 Touch.

ZOPOZP530-1 (Foto: rene90)

Specificaties

  • 5.0 inch IPS-scherm, 1280*720 pixels
  • MT6732, quad core 1.5 GHz (64-bit)
  • 1 GB RAM / 8 GB ROM
  • Dual Sim, met 4G (FDD-LTE, 800/1800/2600MHz)
  • 8.0 MP achter / 5.0 MP voor
  • 2100 mAh batterij
  • Android 4.4, eind mei zou Android 5.0 komen volgens ZOPO
  • Uitbreidbaar geheugen via micro SD tot 64 GB
  • 145 * 71.2 * 8.8 mm (lxbxh)
  • Prijs van ongeveer 150 dollar

ZOPOZP530-2 (Foto: rene90)

Eerste indruk

Licht, dat is het eerste wat me opvalt. Helemaal vergeleken met de Elephone P6000 die ik nu in gebruik heb met nagenoeg dezelfde specificaties (review). Er zit dan ook een dunne batterij in van 'maar' 2100 mAh, wat aan de kleine kant is. Verder gebruik zal nog moeten uitwijzen of dit wel voldoende is om de dag mee door te komen. Verder vind je in de verpakking de oortjes, een oplader, een korte handleiding en een extra screenprotector met doekje. Al met al een compleet setje dus.  

Qua design valt op dat het scherm en de zijkanten van de telefoon een lichte ronding hebben. Dat is het '2.5D cambered glass screen' waar ZOPO mee adverteert wat rustiger zou moeten kijken als je er lang op bezig bent. Het ziet er mooi uit en voelt ook goed aan als je de telefoon in je handen hebt. De achterkant is licht glanzend maar door die ronde randen ligt hij wel stevig in de hand. 

Over het scherm wel een kritiekpuntje: de screenprotector die er al op zit is net te klein. De protector stopt op de plek waar het scherm overgaat naar de rand en dan heb je net een klein stukje waar je nog wel scherm hebt, maar geen protector. Meer foto's hiervan in de uitgebreide review om dit te verduidelijken. Verder kan ik alleen maar positief zijn over de kwaliteit van het scherm zelf, waarvan de kleurweergave erg goed is.

ZOPOZP530-3 (Foto: rene90)

De telefoon wordt met een kale Android 4.4 geleverd zonder overbodige apps. Hij werkt dan ook erg snel en de enige vertraging die ik tegen ben gekomen is als je meerdere dingen tegelijk wilt doen. Een gemiste kans om er geen 2GB werkgeheugen in te stoppen. Een ander puntje dat ik tegen ben gekomen in het gebruik is de linker-/rechterknop op het toestel; je moet deze goed aanraken, wil de aanraking geregistreerd worden. Hopelijk wordt dit nog door ZOPO opgepakt en met een update aangepast. Android 5.0 is in ieder geval al toegezegd voor volgende maand dus het is afwachten of ze hun belofte nakomen. 

Als jullie specifieke zaken getest willen hebben, laat dit dan achter in een reactie en dan neem ik het mee in de review die binnen een aantal weken zal verschijnen.