Heel Nederland is twee minuten stil op 4 mei

Vrijwel heel Nederland (95 procent) is twee minuten stil tijdens dodenherdenking op 4 mei. Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog vinden Nederlanders het nog steeds belangrijk om te herdenken. Het is een manier van respect tonen aan oorlogsslachtoffers.

Dat blijkt uit het nationaal vrijheidsonderzoek 2015 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De nationale herdenking vindt jaarlijks plaats bij duizenden monumenten door heel het land. De herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam wordt goed gewaardeerd.

Ideeën om daar dingen aan te veranderen, komen vrijwel alleen van jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Voor zeven van de tien Nederlanders hoeft er niets aan de herdenking op de Dam te worden gewijzigd. "Vooral de stilte, de aanwezigheid van het koninklijk paar en het zingen van het volkslied worden aansprekend genoemd", aldus het onderzoek.

Nederlanders vinden herdenken vooral belangrijk voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog dierbaren hebben verloren. Als tijdens de dodenherdenking ook speciale aandacht moet worden besteed aan andere groepen, noemt 45 procent 'groepen die werden vervolgd' zoals Joden, Roma en Sinti. Ook verzetsstrijders en Nederlandse militairen worden genoemd.

Tegelijkertijd vinden Nederlanders het ook goed om naast herdenken ook de vrijheid te vieren. Driekwart vindt de viering belangrijk en ziet 5 mei als een dag om stil te staan bij de gedachte dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.