Cybertop praat over misdaad en privacy

sneakydesert

Den Haag is donderdag weer het toneel van een grote internationale conferentie. Iets meer dan een jaar na de nucleaire top is de hofstad nu gastheer van een cybertop. Landen, bedrijven en organisaties praten twee dagen lang over maatregelen tegen cybercrime, voor innovatie en voor privacy.

Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) openen de bijeenkomst in het World Forum donderdagochtend. Aan het begin van de avond wordt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid gelanceerd, dat in Den Haag moet worden gevestigd.

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Daarnaast komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada. De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator 'Cyber Issues' op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Aan de top doen ook bedrijven als Facebook, Microsoft, Google en Vodafone mee. Verder komen bijvoorbeeld de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO.