Oproep president Zuid-Afrika tegen geweld

President Jacob Zuma heeft donderdag opgeroepen tot een eind aan het geweld tegen immigranten uit andere Afrikaanse landen en Zuid-Azië. Hij noemde de aanvallen op buitenlanders 'choquerend en onaanvaardbaar' en voegde eraan toe dat deze door 'geen enkele hoeveelheid frustratie of woede' kunnenn worden gerechtvaardigd.

Veel arme en werkloze Zuid-Afrikanen beschuldigen immigranten ervan hun banen in te pikken. Zoeloe-koning Goodwill Zwelithini gooide olie op het vuur met de uitspraak dat immigranten 'hun boel moeten oppakken en vertrekken'. In een toespraak die werd opgenomen en uitgezonden door een Zuid-Afrikaans radiostation vergeleek hij hen met 'luizen'. Ook deed hij zijn beklag over winkels met buitenlandse eigenaren. Zoeloes vormen een van de grootste bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika.

Bij geweld tegen buitenlanders in Durban aan de Indische Oceaan zijn in de voorbije dagen zeker vijf mensen om het leven gekomen. Honderden mensen die zich donderdag verzamelden voor een vredesmars werden door inwoners uitgejoeld en bedreigd. Meer dan tweeduizend buitenlanders die deze week uit hun woningen in Durban zijn gevlucht naar tentenkampen op sportterreinen durven voorlopig niet naar huis terug te keren, zei hulporganisatie Gift of the Givers.

Zuid-Afrika trekt veel vluchtelingen en asielzoekers aan. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR huisvest het land nu ruim driehonderdduizend asielzoekers.

De Zuid-Afrikaanse regering geeft vrijdag uitleg aan diplomaten van andere Afrikaanse landen over de stappen die worden ondernomen om hun burgers te beschermen. Malawi en Zimbabwe zijn ondertussen begonnen burgers die door het geweld getroffen zijn te repatriëren. Onder Zimbabwaanse musici gaan stemmen op om Zuid-Afrikaanse artiesten te boycotten.

"Vreemdelingenhaat kan van de ene op de andere dag omslaan in volkenmoord. Hou er mee op", tweette de Zimbabwaanse minister van informatie Jonathan Moyo naar aanleiding van de uitspraken van koning Goodwill Zwelithini. De Zoeloe-koning moet 'doven wat hij heeft aangestoken', voegde hij eraan toe.