'Sancties raken Rusland niet'

De Russische economie blijft sterk, ondanks de sancties die het Westen het afgelopen jaar instelde vanwege de crisis in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Poetin was te gast in een tv-programma waar het publiek en kijkers hem vragen konden stellen. Hij benadrukte de aspecten van de economie die het beter doen, zoals de 3,7 procent groei in de productie in de landbouwsector. De inflatie, die inmiddels 11,4 procent bedraagt, zet het huishoudboekje van de gemiddelde Rus wel onder druk, gaf de president toe.

De roebel kreeg de laatste tijd flinke klappen, door de sancties en door de dalende olieprijzen. Maar, benadrukte Poetin, de lijn naar boven is ingezet. Door de sancties zag Rusland zich genoodzaakt zijn economische activiteiten meer te spreiden, in plaats van zwaar te leunen op olie en gas. Dit zal uiteindelijk leiden tot de vorming van nieuwe, high-tech industrieën, aldus Poetin.

Zolang Rusland verenigd blijft kan het land elke uitdaging aan, zei Poetin. "Als we de stabiliteit in de binnenlandse politiek en de maatschappij kunnen beschermen hoeven we voor geen enkele bedreiging bang te zijn."

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)