In Memoriam: Percy Sledge

Afgelopen dinsdag is de legendarische soulzanger Percy Sledge op 74-jarige leeftijd overleden. De zanger werd in het midden van de jaren zestig bekend met een aantal grote wereldhits en zou daarna nog regelmatig in Nederland te zien zijn. In deze In Memoriam-special blikken we terug op het leven van deze sympathieke muzikant.

Een Franse EP van Percy Sledge

De jonge jaren
Percy Sledge wordt op 25 november 1940 geboren in Leighton in de Amerikaanse katoenstaat Alabama. Als Percy drie jaar oud is overlijdt zijn vader en moeten de overige gezinsleden aan het werk om zo bij te dragen aan de inkomsten. Ook de jonge Percy moest katoenplukken maar deed dat graag omdat hij de wetenschap had dat hij zijn moeder daar een groot plezier mee deed. Aan het begin van de zestiger jaren gaat Sledge aan het werk als verpleger in het Colbert County Hospital in Sheffield, Alabama.

Percy is ook regelmatig in de kerk te vinden waar hij samen met zijn moeder in het koor zingt. Het is dan ook niet echt verrassend te noemen dat hij vanaf het midden van de jaren zestig in een bandje te vinden is. Percy zong regelmatig op zijn werk voor zijn collega's en één daarvan wist dat de groep the Esquires Combo op zoek was naar een nieuwe frontman. Met de dan 20-jarige Sledge tourt de groep door de staten Alabama en Mississippi. Voor de jonge zanger was het een onvergetelijke ervaring. Hij verdiende opeens met een optreden van 30 minuten meer geld dan dat hij tot op dat moment aan loon kreeg voor een week hard werken.

Uit De Telegraaf van 28 mei 1966
Uit De Telegraaf van 28 mei 1966

De eerste hit
Alhoewel de groep erg populair was bleef Percy op weekdagen aan het werk als verpleger. Als hij op zekere dag een patient het liedje 'My Special Prayer' hoort zingen weet Sledge al dat hij dat nummer later nog eens op zal nemen. Het waren vooral zijn collega-artsen die Sledge wisten aan te zetten om te gaan zingen. Zo liet men hem weten dat hij over een rustgevende stem beschikte en ook de patienten, waar Sledge ook regelmatig voor zong, waren zeer te spreken over de muzikale aspiraties van de jonge ziekenbroeder.

Eind 1965 heeft Percy een ontmoeting met diskjockey Quin Ivy. Deze was druk bezig met het opbouwen van een eigen studio en was aanwezig geweest bij het optreden van Sledge in de Elks Club in Sheffield, Alabama. Bij het optreden was een geïmproviseerd liedje gespeeld dat 'Why Did You Leave Me baby' heette. Ivy liet Sledge weten dat hij wel een mooie tekst voor de melodie wilde schrijven om er zo een hit mee te scoren. In de lokale scene was Ivy in die tijd al geen onbekende en Sledge hoefde er dan ook niet zo lang over na te denken voor hij toestemde.

De eerste single van Percy Sledge uit 1966
De eerste single van Percy Sledge uit 1966

In 1966 brengt Percy Sledge zijn allereerste single 'When A Man Loves A Woman' waarbij hij ook meteen een kostbare fout zou maken. Sledge geeft namelijk de credits van het grotendeels door hem geschreven liedje aan zijn mede-bandleden Calvin Lewis en Andrew Wright.

'When A Man Loves A Woman' was een nummer 1 hit in Amerika en was in het Verenigd Koninkrijk zowel in 1966 als in 1987 in de top 10 te vinden. 'When A Man Loves A Woman' was eveneens de allereerste gouden plaat voor Atlantic Records. In plaats van zijn wekelijke loon van 35 dollar ontving de zanger een cheque van 37.000 dollar.

De Levi's single uit 1987
De Levi's single uit 1987

Spijkerbroeken

Uit De waarheid van 18 november 1975
Uit De waarheid van 18 november 1975

Vanaf dat moment verschenen er singles zoals 'Warm and Tender Love', 'It Tears Me Up' en 'Take Time to Know Her'. Met het laatstgenoemde nummer zou Sledge zijn op één na grootste hit scoren. Vanaf de zeventiger jaren was Sledge nog in de hitlijsten te vinden met liedjes zoals 'I'll Be Your Everything' en 'Ain't No Sunshine' en was vanaf dat moment met enige regelmaat op de Europese podia te zien. Zo trad hij elk jaar zo'n 100 keer op in Zuid-Afrika.

Percy Sledge in South Africa (1970)
Percy Sledge in South Africa (1970)

Vanaf het einde van de jaren zeventig kwam Percy Sledge in het golden oldies-circuit terecht en was vanaf dat moment ook regelmatig in Nederland op de diverse podia te zien. Van schimmige nachtclubs tot grote festivals, overal was Sledge met zijn bands te horen en te zien.

Uit Het Nieuwsblad van het Noorden van 23 mei 1980
Uit Het Nieuwsblad van het Noorden van 23 mei 1980

In 1987 maakte de muzikant een comeback in de Nederlandse hitlijsten nadat het spijkerbreoekenmerk Levi's het liedje 'When A Man Loves A Woman' in een commercial had gebruikt. Het liedje werd ook als single uitgebracht door Michael Bolton, die er in 1991 opnieuw een nummer 1 hit mee zou scoren.

Het album Blue Night uit 1994
Het album Blue Night uit 1994

De latere jaren
In 1994 brengt Percy Sledge samen met de producers Saul Davis en Barry Goldberg het album Blue Night uit, waarop de muzikant samen met onder meer Bobby Womack, Steve Cropper en Mick Taylor te horen is. Een decennium later zou Sledge zijn volgende album uitbrengen, waarop we composities vonden van onder meer Mikael Rickfors, Steve Earle, the Bee Gees, Carla Olson, Denny Freeman, Allan Clarke en Jackie Lomax. De zanger zou hetzelfde jaar een plaatsje krijgen in de Rock & Roll Hall of Fame. In 2011 zou de muzikant voor het laatst op tournee gaan als speciale gast van Sir Cliff Richard.

Het album Shining Through The Rain uit 2004
Het album Shining Through The Rain uit 2004

Gedurende zijn leven was Percy Sledge tweemaal getrouwd. Met zijn tweede vrouw Rosa trouwde Percy Sledge in 1980. De zanger laat 12 kinderen na, waarvan een tweetal ook in het artiestenvak zitten. De muzikant overleed op 14 april in zijn huis in Baton Rouge aan de gevolgen van leverkanker.