Biatlete Sloof komt niet meer voor Nederland uit

Biatlete Chardine Sloof heeft donderdagmiddag aangekondigd niet meer voor Nederland uit te zullen komen. De 22-jarige gaat vanaf nu proberen om namens Zweden uit te komen, het land waar ze met haar familie al jaren woonachtig is. Met Sloof verliest Nederland de beste biatlete uit de geschiedenis.

"Het was een ontzettend moeilijke beslissing, maar ik denk dat dit het beste is om te doen. Ik zou zo graag willen dat ik door kon blijven gaan en kon eindigen hoe ik gestart ben, maar in plaats daarvan heb ik ervoor gekozen om van nationaliteit te veranderen en Zweedse te worden", schrijft de sportster op Facebook"Ik kijk uit naar een nieuwe reis en hoop dat ik aan internationale wedstrijden mee kan gaan doen namens Zweden, hopelijk met de steun van een ieder die dit leest."

In het World Cup-circuit is Sloof al tijden de enige Nederlandse vrouw. Haar broers Joël en Luciën hebben ook World Cup-ervaring, maar sinds afgelopen zomer komt ook Luciën uit voor Zweden. Joël kende juist het beste seizoen uit zijn leven en lijkt vooralsnog wel voor Nederland uit te blijven komen.

Met haar nieuwe nationaliteit lijken er andere kansen te liggen voor Sloof. Zo zou het mogelijk zijn om, mits ze goed genoeg presteert, in de World Cups ook in de estafettes uit te komen. Zweden doet daarin nagenoeg altijd mee, Nederland was met één biatlete altijd ver verwijderd van deelname daaraan, ook met de opkomst van de nog zeer jonge talenten Carine en Lilian Leijn.

In 2012 zorgde Sloof eigenhandig voor het grootste Nederlandse biatlonsucces ooit. In het Finse Kontiolahti pakte ze zowel op de individuele wedstrijd als de achtervolging de wereldtitel bij de junioren. In de World Cup liet ze met name in het seizoen 2013/2014 haar beste resultaten zien, met als hoogtepunt de 43e plek tijdens de sprint in Antholz. Afgelopen seizoen viel het onder meer vanwege allerlei fysieke ongemakken tegen. Ze moest veel World Cups overslaan, kwam niet verder dan een 76e plek in Oberhof na een zeer hevige astma-aanval gaf Sloof er op het WK de brui aan.